WOHOO, meillä on rytmi!
Haaveilin vauvelin päikkärirytmistä jo joskus elo-syyskuussa, kun vauvakuplakesälomailu päättyi ja syksyinen arki alkoi. Vauva oli silloin noin kolmen kuukauden ikäinen. Tein ”vauva heräsi” ja ”vauva nukahti” -muistiinpanoja paperille (joku ehdotti kännykkä-appia – TOTTA KAI siihenkin on appi) ja sotkin paperin hieroglyfiksi merkinnöilläni jo ensimmäisen seurantapäivän jälkeen.
Nooh, sitä rytmiä ei ihan tarkasti silloin vielä löytynyt. Silloin selvisi kuitenkin jo sellainen, että vauva oli unien välillä hereillä aika tarkasti 1,5 tunnin verran. Unien pituus kuitenkin vaihteli, ja sitä kautta myös päivittäisten päiväunien määrä ja pituus.
Nyt viime aikoina rytmin vakiintuminen (tai paremminkin vakiintuneen rytmin ymmärtäminen) on ollut enemmänkin vanhemmista kiinni. Olemme koko ajan toimineet ikään kuin vähän jälkijunassa, reagoiden eikä ennakoiden. Silleen ”ääääkkkk vauvahan alkaa jo olla väsynyt ja lounaskin piti tehdä” tai ”nooouh pysy vielä hetki hereillä, kun mun pitää hoitaa vielä tässä tää asia x”.
Pari viikkoa sitten vihdoinkin tajusin, että het-ki-nen, tämä onkin nyt enää aikuisista kiinni. Että nyt hei niskasta kiinni itseämme ja mietitään arjen rytmitys niin, että vaikkapa se aikuisten lounas olisi jo etukäteen mitoitettu niin, että se loksahtaa yhteen vauvan päiväunirytmin kanssa.
Ja sehän loksahti!
Meidän 8kk vauvan päivärytmi menee siis tällä hetkellä näin:
Klo 6:45: Herätyskelloherätys (valitettavasti) samaan aikaan kuin koululaisillakin. Nykyisin vauva herää (edelleen valitetavasti) tähän aikaan vapaapäivinäkin. Potalle ja päivävaatteisiin.
Klo 7:30: Aamupalapuuro samaan aikaan kuin muukin perhe syö aamupalaa. Vauva rakastaa nykyään puuroa! Ruokahommat ovat muuten parissa viikossa täysin muuttuneet – voisin kirjoittaa tähän päivitystä myöhemmin.
Klo 9-11: Imetyksen ja potalla käynnin jälkeen vauvan ensimmäiset päiväunet.
Klo 11-13: Seurusteluaika: vauva herää, käy potalla ja imetys, lounassoseet sekä lattiatreeniyrityksiä sekä yleistä vauvanseurustelua.
Klo 13-15: Toiset päiväunet.
Klo 15-17: Seurusteluaika, kuten yllä, eli leikkiä, ruokailua ja potalla käyntiä.
Klo 17-18: Kolmannet päiväunet, usein lyhyimmät.
Klo 18-20: Seurusteluaika, kuten yllä.
Klo 20: Iltapuuro samaan aikaan, kun muu perhe on iltapalapöydässä.
Klo 20.30: Imetys ja nukkumaan äidin ja isin viereen.
Näistä oikeastaan vain kolme ensimmäistä aikaa ovat aika tarkkoja, muut ovat noin-aikoja. Jos vaikka jotkut päiväunet jäävät lyhyiksi, seuraavat ovat usein pidemmät. Vauvaa ei herätellä vaan annetaan nukkua niin pitkään kuin nukuttaa.
Yöunien ”rikki menemisen” jälkeen on tapahtunut taas yllättävä läpimurto: vauva nykyisin todellakin nukkuu öisin! Tästä on varmasti kiittäminen illan tukevaa puuroannosta. Yleensä vauva herää vain kaksi kertaa imetykselle.
Hämmästyttävää on myös se, että viime aikoina lähes säännönomaisesti vauvan vaippa on aamuisin kuiva. WOU! Jo alle kahdeksan kuukauden iässä! Herätessä on vaan sitten kiirehdittävä suoraan potalle.
Näistä kaikista tiivistettäköön, että hienosti vauveli on taas meille osoittanut sen, minkä tiesimmekin: hän etenee ihan omalla tahdillaan. ”Koska se alkaa syödä kiinteitä” tai ”koska se nukkuu säännöllisesti?” -pähkäilyt on ihan turhia: hän opettelee rauhassa ja sitten hienosti oppii. Samahan kävi aikoinaan jo imetyksen kanssa. Ensin imetys ei sujunut ollenkaan ja pelkäsin, että vauva ei sitä koskaan opikaan – mutta kun hän sai aikaa opetella, yhtäkkiä kaikki sujuikin!
Hänellä on oma tahtinsa, kuten meistä kaikilla.
Haha tulipa kehuttua! Mutta kiva kehua, kun on just sellaisessa kohdassa, että kaikki sujuu.
…mutta mulla oli hoppu tehdä ja julkaista tämä kirjoitus. Koska eiköhän me tämä rytmi taas sotketa joko talvilomalla tai viimeistään Espanjassa. Ainakin 6:45 -aamut saisivat vähän myöhästyä, ha.
28
Anna
16.2.2023 at 19:14Parempi keskittyä siihen mikä nyt on hyvin, kuin siihen, mikä saattaa ehkä kohta olla huonommin :)
krista
17.2.2023 at 13:22No todellakin just näin!
Kuoppainen
17.2.2023 at 12:31Aamut viivästyy pian tunnilla kiitos kellojensiirtohölmöilyn 😁
krista
17.2.2023 at 13:12Noooouh, mutta eikös se mene just niin päin, että aamut on VIELÄ aikaisempia…? Eli kun tunti siirtyy eteenpäin kello (aina kesää kohti), niin ennen klo 6:45 soi kello ja se ois vaikka ajankohta x. Siirron jälkeen kun soi 6:45 kello, niin ajankohta onkin x-1 eli tuntia aikaisempi eli entinen 5:45. Uuuuuh.
Anna
18.2.2023 at 09:52Jep. Keväällä menetetään tunti, aamut pimenevät uudestaan, lapsien herättäminen aamuisin on hankalampaa ja minullakin on kroppa sekaisin useita päiviä.
Syksyllä vaikutus on vähäisempi.