Nyt kuulkaas nukkuminen kuntoon! Kännykällä!
Latasin siis itselleni tuollaisen Sleep Cycle -sovelluksen, ilmais(karvalakki)versiona. Se jätetään mikrofoni päällä auki sängyn viereen kuuntelemaan, että mitenkäs täällä nyt sitten nukutaan.
Ja sitten se kuulee kai kaikki peiton kahinatkin (ehkä vähän kuumottavaa?) ja piirtää hienot diagrammit unesta. Herätyksenkin siihen saa: jos laittaa vaikka heräämisajaksi 6.45, niin se urkkien kuuntelee, että koska sun uni on siinä vaiheessa, että sun ois helpointa herätä.
Uuuu! Uuuu! Uuuuu! Vähänkö mä alan nukkua hyvin, kun saan siihen dataa! Nykyaikaa!
Eli äppi auki, kännykkä laturiin ja hyvää yötä, kauniita unia! Kello 22.45 – start.
klo 23.30
”Hei JEE! Mä oon nukahtanut! Nyt se äppi kuuli, että mä oon näin hienosti heti nukahtanut!”
klo 0:45
”Oho kello on vasta noin vähän. No, käyn veskissä silti. Mitäköhän se rekisteröi siihen, kun poistun tästä kännykän ääreltä…?”
klo 1:30
”Hei heräsin! Kuuleekohan se nyt, että mä heräsin! Kahisuttelen vähän peittoa, niin sit se varmasti kuulee vielä vähän paremmin!”
klo 2:45
”Käännän kylkeä hei! Kuuletko varmasti? Tässä kääntelen kylkeä, ihan pokkana. Onkohan se vielä päällä? Jos mä tuun tähän ihan kännykän viereen hengittelemään, niin se varmasti tietää, että nukutaanko täällä vai ei.”
klo 4:00
”Onko jo aamu? Miten täällä on ihan pimeää vielä? Mä nukuin taas! Joo taas mä nukuin! Hei univahti, mä nukuin taas!”
klo 4:45
”Äh, Joel kuorsaa. Nyt se kuitenkin luulee, että MÄ kuorsaan! Vääryys! Älä vaan nauhoita tuota kuorsausta, kuulitko! KUULITKO!?!”
klo 5:30
”Hei jokos se kuuntelee mun heräämisiä, alkaako jo kohta aamuherätykset? Kahisutan sitä peittoa lisää. Jos mä käännyn nyt taas tuota kännykkää päin nukkumaan. Paljonkohan kello on?”
klo 6:15
”Hitto että on muuten pitkä yö! Kuuleekohan se, että mä oon taas hereillä? Eiks sen kellon pitäisi soida jo? Tämähän on jo sitä puolen tunnin heräämisaikaa, miksi se ei tiedä, että mä oon jo täällä ihan hereillä. Jos mä sit vielä odottelen.”
klo 6:44
Kello alkaa soida.
Tuntuupa hei todella pirteältä. Kyllä tämä nykyaika on sitten hienoa. Oli muuten hienot käyrät aamulla.
12
Nimetön
11.9.2020 at 01:05Odotin koko tekstin ajan loppua, jossa näkyy käppyrä miten nukuit sovelluksen mukaan koko yön hyvin ja sikeästi xD
Woopwoop muuten! Eka kommentti ikinä, vaikka oonkin kuopuksen taapero(?)ajoista asti seuraillu sua.
krista
11.9.2020 at 09:15Voi niin mäkin odotin! :D Tai siis toi ois ollut ihana ratkaisu, nimimerkillä kolmas yö takana ja mun käyrät on miten sattuu :D Heräilen koko ajan, viime yönä sikeää unta on tullut tosi vähän, vaikka sängyssä olin 9h 23 minuuttia (muistaakseni). Oon nyt yrittänyt antaa nukkumiselle enemmän aikaa, mutta näköjään tuo on todella levotonta tuo mun uni – no, sen oon tiennyt ennenkin, oon aina ollut tällainen heräilijä.
_
Toissayön käppyrä muuten näkyy Instassa! Voisin sitten, kun kertynyt lisää tietoa, vähän enemmänkin noita pohtia. Kiinnostaisi itseäkin myös tietysti se, että miltä sen ”kuuluisi” näyttää.
–
Ja hei JEE, mahtavaa että kommentoit! Woopwoop! Nyt, kun se tie on korkattu, niin kommentoi ihmeessä toistekin! <3
Anna
11.9.2020 at 07:52Minua kiinnostaisi ihan hurjasti mittailla omaa untani ja nähdä miten nukun. Olen harkinnut super kalliita rannekkeita ja sormuksia ja ties mitä, mutta sitten olen lukenut useampia juttuja siitä miten usta ei oikeasti pysty mitenkään luotettavasti mittaamaan muuten kuin aivokäyrillä ja lannistunut tästä tiedosta. Houkuttelisi vähän testata jotain vähemmän luotettavaa metodia, mutta epäilyttää alanko ylitulkita käppyröitä ja muuttaa nukkumistani sen mukaan. Ja vähän myös huolettaa alkaisinko minäkin vahtimaan mittauslaitetta vähän pitkin yötä :D
–
Olen katsellut kaikki vastaan tulleet uni- ja unettomuusdokumentit ja muutenkin nukkuminen ja uni kiinnostaa hurjasti.
Varmaan johtuu siitä että välillä on ollut jaksoja kun nukun huonosti. Jos stressaan nukun huonosti ja jos nukun huonosti alan stressaamaan nukkumista ja nukun vielä huonommin ja kierre on valmis.
Toinen minkä olen nyt aikuisella iällä pannut merkille on se että syystä jota tiedä en täysikuun tietämillä uni on levottomampaa. Vuosia uskoin että kuuhulluus on vaan psykologinen juttu ja ettei se nyt oikeasti voi kenenkään uneen vaikuttaa miten paljon tuosta pallerosta on varjossa ja miten paljon auringossa. Sitten sain toisen lapseni joka vauvasta asti on nukkunut täysikuun aikaan levottomasti ja välillä ihan pikkuvauvana saattoi valvoa lähes koko yönkin (hei, ehkä opinkin tuon täysikuun aikaan levottomasti nukkumisen häneltä!!). Onneksi nyt jo nukkuu, mutta jos heräilee illalla (ennen puoltayötä) kannattaa tarkistaa kuun vaihe :D En aktiivisesti seuraile kuun vaiheita, koska en halua erikseen alkaa odottaa levottomia öitä tai olettaa että nukun huonosti tulevana yönä kun täysikuu lähestyy, mutta jos nukun huonosti saatan tarkistaa aamulla missä kuu menee. Aikaisina aamuina sen voi tarkistaa ihan olkkarin ikkunastakin :D
krista
11.9.2020 at 09:22Mä haluaisin kans sen sormuksen, mutta se on kallis ja toiseksikin mulla on tullut etenkin näin korona-aikaan sellainen, että iyyyyyh sormukset! Ja pitkät kynnet! :D Ja toi on tosiaan sitten mullekin vähän haaste, että sitten ne käppyrät kiinnostaa vähän liikaa ja herää myös kysymys, että mitä sillä tiedolla sitten oikeasti tekee :D Mäkin oon tosiaan tiennyt, että nukun levottomasti, ja nyt sain siitä levottomat käppyrät. Lisääkö tieto vaan tuskaa? :D Mut yksi, minkä mä haluan testata, on käppyrät muutaman alkoholiannoksen jälkeen! Että miten kovasti se aiemmista poikkeaa. Varaudun ottamaan viikonloppuna pari lasia viiniä ”ihan testitarkoituksissa” :D
–
Joo kuulostaa tosi tutulta kaikki, mitä kerrot nukkumisesta, mulla ihan sama! Ja tuo kuun vaikutus! Mä ihan tietoisesti olen seuraamatta mitään kuunkiertoja (etten psyykkaisi itseäni kuvittelemaan mitään) ja uskoin pitkään, että se ei voi pitää paikkansa – mutta lopulta tajusin, että ne mun tietynlaiset levottomat yöt on just 1-2 yötä ennen täyskuuta. Ei siis täyskuun aikaan, vaan pari yötä ennen! Kerran kerrostalossa asuessa mulla oli just sellainen yö ja menin yöllä keittiöön ja laitoin valot päälle. Satuin katsomaan ulos, niin eiköhän vastapäisessä kerrostalossa ollut valoja päällä muillakin vaikka kuinka paljon! Ihan hurjasti enemmän kuin normaalina yönä joskus puoli kolmen aikoihin.
Torey
11.9.2020 at 08:40Hahaha! 😂 Ois kyllä tosi mielenkiintoista joskus saada tarkkaa dataa omista öistä. Nähdä paljonko on sitä hyvää unta oikeasti on yön aikana. Mä en yleensä herää montaa kertaa, mutta jos herään joskus 4 aikaan ni saatan kukkua tunnin hereillä. 😅
https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/09/08/parantaako-se-elamaani/
krista
11.9.2020 at 09:24Tuolla on kyllä ihan kiinnostava tsekata! On näitä varmasti muitakin, mutta tämä osui vaan jostain, ja tosiaan oli helppo ottaa, kun on ilmainen perusominaisuuksiltaan, tosin yrittää kyllä saada ostamaan maksullisena koko ajan.
–
Mulla kans on tuo neljältä herääminen paha, silloin usein valvoo 1-2 tuntia! Nukahtaa sitten just vähän ennen kuin pitäisi herätä, uuuh.
A
11.9.2020 at 08:48Anna: kyllä noilla rannekkeilla ja sormuksin saa ihan ok tietoa unesta. Tarkoittaa siis ei mitään 100% totuutta, mutta kohtuullisen hyvin nuo osaavat mitata tiettyjä asioita (univaiheiden mittaus on käsittääkseni haastavaa, mutta toiset laittaa on parempia kuin toiset). Sanoisin, että ihan kiinnostavaa tietoa noista saa, kunhan muistaa ettei ne absoluuttista totuutta kerro. Mutta siis jos on itsellä mitattuna samalla laitteella ”huonon” ja ”hyvän” yön unet, niin kyllä veikkaan että eron huomaa. Plus pidemmällä aika välillä voi nähdä sitten esim. miten liikunta tai vaikka alkoholi vaikuttaa.
—
Itsellä on kokemusta Fitbitin rannekkeen unimittauksesta (omalla laitteella oli varsin hyvä hintalaatu-suhde mielestäni, halusin silloin aktiivisuusrannekkeen jossa hyvä unimittaus ja mahdollisuus käyttää sykemittarina lenkillä kännykän gps:n kaverina). Tarpeet vaihtui ja nyt on käytössä Apple Watch ja siihen unta mittaava sovellus. Tämän tarkkuus on mielestäni paljon huonompi kuin Fitbitin, mutta juuri nyt olen enemmän kiinnostunut lenkeistä kuin unesta, joten ei haittaa (plus tiesin jo ostaessani tradeoffiin).
Jenni M.
11.9.2020 at 12:04😁 ja 😔. Hyvät unet on niin tärkeä asia, mutta toisaalta keho varmasti sopeutuu monenlaiseen.
Mulla on kohta vuoden ollut Fitbit 24/7 ranteessa ja mielestäni mittaa yöunet aikalailla hyvin. Tosin olen ns. hyvä nukkumaan, mutta yölliset pienet heräilyt näkyy tuloksissa kyllä. Alkuun tuloksia tuli katseltua useammin, nykyään seuraan lähinnä pidemmän välin trendiä; kuinka pitkiä yöunet on keskimäärin.
Karina
14.9.2020 at 10:12Vaikuttaakohan sulla se, että nukut päikkäreitä? Jos jättäis ne pois, niin yö voisi olla parempi? Tai sitten vedät päikkäreitä just sen takia että yö on huono ja silleen se vuorokauden uni yhteensä on kuitenkin plussan puolella… muna ja kana? Luin kyllä joskus jostain että ihmisen kuuluisi nukkua osissa, eikä sellanen kerran vuorokaudessa 8-10 tuntia putkeen olisi ollenkaan luontaista meille, mutta nyky-yhteiskunta ei ollenkaan suosi tällaista osissa nukkumisen tapaa.
Ite oon aika vähäuninen, ja selviän pitkäänkin 6-7 tunnin unilla, mutta kyllä se yksi 9-10 tuntia sillon tällön on pakko saada. Nukun myös oikein hyvin sen ajan mitä nukun. Koskaan en ole esim herännyt pissalle keskellä yötä (paitsi raskaana). Lasten myötä oon kyllä jonkun verran nukkunut sitä koiran unta jossa toinen korva koko ajan valppaana joka peiton rahistelusta :D mutta onneksi nyt sekin on jo taakse jäänyttä elämää. Nyt mun suurin synti on liikaa suoratoistoa illalla ja nukkumaan ei pääse kun vasta pikkutunneilla. Mutta en yhtään samalla lailla tykkää katsoa telkkaria päväsaikaan!
En myöskään ole huomannut mitään eroa (oon ihan asiakseni kerran seurannut, kun älykello mulla kädessä on) parin viinilasillisen jälkeisessä unessa ja sykkeessä, mutta joku aika sitten tyttöjen illassa meni kyllä aika paljon enemmän kuin se kaksi lasia ja huh huh! Yleensä syke yöllä joku 50+ ja sinä yönä oli jopa 70! Että se kyllä vaikutti. No, huomaahan sen itsekin kun krapulaisena herää että ei se kroppa ihan kaikkein levännein ole :D
anna
15.9.2020 at 20:41Ymmärtääkseni ihan hirveästi ei kannata stressiä ottaa yöllisistä heräilyistä, ne kun on normaaleja. Ihmisen unirytmi on kai noin 1.5 h eli siinä ajassa ihminen käy unen kaikki jaksot läpi ja sit alkaa seuraava jakso. Maalaisjärjellä oon päätellyt että jos saa niitä unijaksoja riittävän monta yössä ja etenkään jos ei ole kuolemanväsynyt päivällä, niin tuskin silloin mikään kauhean pahasti pielessä voi olla. Ja itsehän mittailen unta Suunnon rannekkeella, koska se käyttää FirstBeatin algoritmia, jonka pitäisi olla ihan hyvä.
krista
15.9.2020 at 20:51Mulla on muuten hyvin tarkka tuo 1,5 h (tai 45 minuuttia) eli jos esimerkiksi nukun päikkärit, se on hyvin tarkkaan joko 45 minuutin tai 1,5 tunnin päästä, kun herään itsestään virkeänä. Myös yöllä nuo on tavallisesti ne mun heräilyvälit! Oon kans ajatellut sen niin, että varmaan mä vaan siinä keveimmässä kohdassa en pysy unessa, vaan havahdu – ja tää siis on ollut mulla aina, tai ainakin teini-iästä asti muistan tän!