En ole oikeastaan hetkeksikään unohtanut, miten luksusta meillä on ollut, kun on ollut kaksi aikuista käsiparia käytössä taaperon parin ensimmäisen elinvuoden ajan. Ihan jatkuvasti on saanut huokailla, että miten helppoa ja rattoisaa elo on verrattuna vaikkapa siihen, kun olin kahden pienen kanssa kotosalla ja puoliso pitkät päivät töissä. Eli tälle meidän kahden viime vuoden aikana saadulle luksukselle ei ole ollut mitenkään sokeutuneena.
Mutta silti jonkin ahaa-elämys – vai pikemminkin muistiin palannut muisto – tässä neljän ensimmäisen ”uuden arjen” päivän aikana on tapahtunut. Uusi arki tarkoittaa siis sitä, että Joel aloitti pitkästä aikaa läsnätyössä, aiempien vuosien etätyön sijaan.
Se ahaa-elämys tapahtui oikeastaan kolmantena päivänä. Koska totta kai mentiin heti syvään päätyyn niin, että yksi lapsista on kovasti kipeänä, ja minun ”kotiinjääneen” päivät ovat olleet niin hektisiä, että tavallaan ihmettelen, miten olen lehmänhermoisena hymistellyt vaan läpi kaikista haasteista vaipumatta epätoivoon.
Jossain vaiheessa yritin vaihtaa viestiä sairastamisen käänteistä (mitä lääkäri sanoi, miten labrat meni, miten on ehditty syödä jne) ja tajusin, että toinen on palaverissa. Palaverissa. Sellaisessa aikuisten jutussa. Sellaisessa, missä ihan oikeasti ollaan housut jalassa.
Minä kotikaaoksessa kipeästä huolehtimassa, kainalot hieltä haisten, taaperon päikkärit kaksi tuntia myöhässä koska olosuhteet.. Ja lopulta lähes itku kurkussa googlaamassa pelkän aamupalan voimin klo 16, että kuinka kauan oikeasti ne täytetyt kesäkurpitsat pitää olla uunissa, kun ei sellaista voi kysyä kesken toisen palaverin.
Tai ahhahaha voi, mutta se toinen ei vastaa.
Välihuomautus: ruoan tasoa täytynee hieman laskea tässä ajan myötä. Hyvästi, täytetyt kesäkurpitsat.
Niin juuri siinä vaiheessa lävähti ajatuksiin se sanapari: erkaantuneet todellisuudet.
Näinhän tämä menee, vääjäämättä!
Vaikka me molemmat ihan oikeasti haluamme (ja aiomme!) perheen arjen tasa-arvoisesti jakaa, niin onhan se vaan niin, että toinen on housut jalassa aikuisten maailmassa, toinen tyhjentää kotona pottaa. Ja vaikka kuinka haluaa (ja aikoo!) jakaa, niin silti ne todellisuudet ovat ihan eri maailmoissa.
Se meidän isi on totta kai ihan yhtä meidän isi, mutta hän ei pelkästään ole päivää poissa meidän luota, vaan myöskin on päivän toisessa maailmassa tekemässä jotain muuta. Ja oman päivän jälkeen ihan jättiväsymysraatona, kun härdelli on paisunut päivän mittaan ihan absurdeihin mittasuhteisiin (koska tosiaan meillä sairastetaan), toinen tulee kotiin ja haluaisi kuulla kotikuulumiset. Mieluiten minuutti minuutilta ja jokainen tunnesäie ja taaperon hauska juttu, jotta mitään ei jää kokematta. Ja itsellä on sellainen olo, että pliiiiis älä laita mua vielä puhumaan tän päivän päälle – hiljaa oleminen ja kertomatta jättäminen on hei ihan aliarvostettua! Ole sä siellä töissä nyt vaan, niin mä hoidan tän toisen puolen.
Vaikka toinen haluaisi tietää ja olla osallisena niin kuin ennenkin.
Se oli jotenkin sellainen mindblown. Tai muisto, joka yhtäkkiä muuttui taas tämänhetkiseksi todellisuudeksi.
Sielu?
Ja siis totta kai tämähän se on se yleisin todellisuus, jos toinen on töissä ja toinen kotona. Ne todellisuudet vaan on erillään, erilaisia. Yhtä erkaantunet kuin mun vatsalihakset kolmannen synnytyksen jälkeen. Ne voi pitää rinnakkain (en nyt puhu vatsalihaksista) ja niitä voi jakaa toiselle (jos jaksaa), mutta silti ne ovat kaksi erilaista ulottuvuutta.
Mutta täytyy tässä jotenkin huolellinen olla. Että ei ala katsomaan sitä toisen todellisuutta (se voi tapahtua kumpaan vaan suuntaan), että ”toi sai paremman osan ja mulla on vaan tällaista”. Koska sitä niin ymmärtää, että noin voisi helposti käydä. Niinpä täytyy vaan silleen kristallinkirkkaana pitää mielessä, että me ollaan silti yhdessä tiiminä tässä perheessä, vaikka perhearjen käytännön hommien ositus jakautuukin nyt aivan eri tavalla kuin viimeisen (luksus)kahden vuoden aikana.
Olen ihan varma, että kohta kaikki loksahtaa ja varmaan on jo loksahtanutkin, ja myös tämä sairastaminen vei heti syvään päähän. Kohta ollaan rutinoituneita arjenläpivetäjiä.
Mutta haha onhan se eri, kun täytyy taas ihan uudella (tai oikeastaan vanhalla) tavalla miettiä vaikkapa oman vessassa käymisen logistiikka.
Yhtä aikaa taaperon kanssa vessaan, salamannopea yritys suoritua ja lopulta housut kintuissa perään, kun taapero lähtee omalta potaltaan säntäämään. Tuntuupa jotenkin… tutulta, ha.
50
A
9.8.2024 at 08:35Tsempit sairasteluun, se hajottaa päätä kyllä niin paljon, riippumatta siitä missä todellisuudessa on. Toivottavasti teillä voidaan jo paremmin.
—
Tunnistan kyllä tuon tunteen, vaikka omalla kohdalla siitä on tosi kauan. Kun nykyinen 6.lk oli vauva, menin töihin hänen ollessa 9kk ja isänsä jäi kotiin. Oli niin erikoinen fiilis, kun oli ollut vauvakuplassa (aika ahdistuneena, ei ollut mitenkään helppo vauvavuosi, onneksi oli sovittu jo ennen lapsen syntymää vuoronvaihto tuohon 9kk kohdalle) ja meni töihin ja olikin se sama vanha työitsensä. Se oli tosi mindblowing. Ja mulle henk.koht. tosi lohdullista, koska vauvavuodessa olin vähän (paljon) hukassa ja oli tosi tärkeää päästä muistamaan, että olin edelleen ”minä” sen lisäksi, että olin ”äiti”. Ihmeellisintä oli kuinka aika jakautui, töissä oikeasti keskittyi töihin ja oli ok, että vauva oli muualla (tottakai turvallisimmassa seurassa, mm. ottamassa ensiaskeleitaan :), mutta sillä hetkellä kun työpaikan ovi sulkeutui, tuli aivan älytön kiire päästä kotiin vauvan luo ja ihan valtava ikävä ja tarve saada tietää ihan kaikki mitä hänen elämässään oli tapahtunut poissaolon aikana. Hassua.
krista
9.8.2024 at 16:11Kiitos! <3 Ja joo, tänään on jo selvästi parempi päivä, toivottavasti tää oli tässä tältä erää!
-
Hih tuli mieleen ihan älyttömän kaukainen muisto, olikohan se Silvan vauva-aikaa. Olin kaverin kanssa jossain, ehkä Madonnan keikalla. Kaikki meni hyvin, mutta kun keikka loppui, mulle iski ihan sellainen hätäpaniikkikiire kotiin - vaikka kotona se vauva oli Joelin kainalossa sikeässä unessa, kaikki hyvin. Mutta ihan paniikissa yritin saada taksia tai bussia tai jotain, kaikki tietysti tupaten täynnä keikan jälkeen. Lopulta muistaakseni bussipysäkiltä juoksin kotiin, kun vaan tuli niin kiire. Kotona tosiaan tietysti nukuttiin :)
Venla
9.8.2024 at 09:33Voimia sairastuvalle ja elämänmuutokseen!
Parikymppisenä äitinä jaksoin lasten jatkuvaa sairastelua ja univelkaa, vaikka oma selkä pragasi yhdessä vaiheessa ja puoliso oli paljon työmatkoilla, eikä ulkomailla ollut tukijoukkoja.
Nyt energiatasot on aivan täysin eri, tai ehkä ennemmin univelan ja väsymyksen sietokyky. Pystyy, jos on pakko, mutta kuormitus vaikuttaa valtavasti enemmän. Tää keski-iän mukanaan tuoma lainalaisuus taitaa päteä sekä töissä että kotona olijan kohdalla usein.
Armollisuutta kaikkiin suuntiin ja käytäntöjä, joilla kuorma kevenee – just esim. ruokahuollon sujuvoittaminen vaikka sit kulinarismin kustannuksella on hyvä perusjuttu.
Mä opin kevään long covidissa myös esimerkiksi siirtymään hetkellisesti pois kierrättämisestä – sekajätteen jaksoin just viedä työnteon ja muun välttämättömän lisäksi, onneks tajusin että se biojäte katkaisisi kamelin selän.
krista
9.8.2024 at 16:16Mulla varmaan vaikuttaa tämä, että vaikka aikaa on kulunut kymmenisen vuotta, silloin oli kaksi pientä ja nyt vain yksi – niinpä ihan koko ajan musta tuntuu nyt vaan vaikeimmillaankin helpommalta :D (ja se eka vuosi pelkästään yhden lapsen kanssa myös muistuu mieleen helppona; toki siinä varmaan silloinkin oli valvomista ja väsymistä, mutta aika on varmaan kullannut ja samoin kun se koko ajan vertautuu sitten siihen kahden pienen lapsen vaiheeseen, niin se vaikuttaa)
–
Joo riman laittaminen… tai riman jättäminen kokonaan pois on varmaan hyvinkin olennaista ihan jo selviämisen ja myös hyvinvoinnin kannalta. Sotkuisuuden rimaa ehkä tästä ei pysty enää alentamaan, haha, mutta just silleen rennolla mielellä suhtautua arjen absurdiinkin häsellykseen. Tänään iski tässä kaiken sotkun keskellä sellainen hyvä fiilis, että hei tämähän on tavallaan ihan kivaa! (lapsen sairastamisen taittuminen tietysti vaikutti fiilikseen)
Lilah
9.8.2024 at 10:21Meille todellisuuserkauma on reissutyön vuoksi ollut aina se normaali arki ma-pe. Ja kuinka ollakaan, nyt lomien jälkeen se on taas tuntunut ihan vapauttavalta kun ei tarvitse yhtään neuvotella mistään. Tietää, että mitä ei itse tee, on pääsääntöisesti tekemättä ja ruoka on silloin kun sen laitan. Ei turhia odotuksia. Ruokahuolto kyllä heikkeni olennaisesti, mutta pinaattilettuja saa kaupasta kunnes taas innostun kokkailusta ja lapsistakin löytyy aina uusia kykyjä silloin, kun itse ei vaan ehdi/viitsi/jaksa jotain tehdä. Ärsyynnys tulee lähinnä silloin, kun puoliso soittaa johonkin kiireiseen hetkeen, rupattelee kaikessa rauhassa päivän tapahtumia eikä tunnu millään ymmärtävän, että kotona mennään vielä ihan sata lasissa ruuanlaittoa, harrastuksia kyyteineen, läksyjä, arjen kotiaskareita ym. klo 22 asti eikä siinä ole aina aikaa jutella puhelimessa :-D Tsemppiä teidän uuteen arkeen! Oletko vielä vuoden ajatellut pitää pienimmän kotihoidossa vai pidempäänkin?
krista
9.8.2024 at 16:20Joo siis mä muistan jostain ihan ammoisilta ajoilta, kun olitkohan ehkä just sä tai sitten joku toinen reissutyötä tekevän puoliso sanoi samaa! Että helpottavaa, kun ei tarvitse neuvotella asioista :D Niin hauskan ja jännän kuuloista, mutta tavallaan voin myös hyvin kuvitella, että noin se varmaan menee, jos on vaan perin pohjin tottunut omanlaiseensa rutiiniin! Että hyvin voin kuvitella, että noin käy!
–
Kiitos tsempeistä! <3 Kyllä tää tästä! Joo tällä hetkellä on suunnitelma, että pienin ois tasan vuoden nyt vielä kotona ja sitten vähän yli kolmivuotiaana (eli syksy, kun kesällä täyttää kolme) sitten hoitoon. Hän aloittaa kerhossa kyllä tänä syksynä, muutaman kerran viikossa pari tuntia omanikäisten kanssa leikkimässä ilman äitiä <3
Nadja
9.8.2024 at 19:00Parempaa oloa sairastuvalle ja toivottavasti te muut pysytte terveinä! <3
Ja voimia elämänmuutoksiin teille kaikille!<3
Kesäkurpitsoista tuli mieleen, oletteko kokeilleet näitä: https://satukoivisto.fi/kesakurpitsapihvit-neljan-raaka-aineen-ihme/
Itse löysin ko. reseptin sattumalta pari vuotta sitten. Ainoa tuunaus, mitä tein, laitan vielä 20 minuutiksi 175C uuniin (ei kiertoilma) vuoassa pikapaistamisen jälkeen. Ja reseptin kommenttien mukaan saa laittaa suoraan uuniin (silloin varmasti menisi 30-35min 175C uunissa). Itse aina esipaistan niin tulee rapsakas ruskea pinta ja sitten uuniin kypsymään loppuun. Ja pelkästään perusmaustamatonta jogurttia kastikkeena. Lisukkeeksi mitä tahansa (riisi, potut, salatti).
Voikin olla, että teille tää on jo tuttu <3
EmppuK
12.8.2024 at 20:25Juu tutulta kuulostaa, paitsi et tääl on taapero ja vauva ja ollaan kaikki kipeänä. Ja diabetes joka ei flunssasta tykkää. Kyl se tästä kai taas 😅