Kaupallinen yhteistyö: Reima
Mikromuovi-aaaa-ahdistus. Ja tiedän, että en ole ainoa. Suomalaiset ovat heränneet mikromuoviongelmaan ja hyvä niin.
Vaatepuolella fleece on nimetty syntipukiksi ylitse muiden, mutta sama ongelma koskee muitakin keinokuituja: teknisiä vaatteita, pörrösukkia, sekoiteneuleita… Pienenpienet mikromuovipalaset eivät jää vedenpuhdistuslaitosten suodattimiin vaan päätyvät vesistöihin. Auts.
Mutta mitä nyt sitten? Pitääkö heittää kaikki omat vanhat fleecet ja tekokuituneuleet roskiin? Ei kuulosta kovin ekologiselta sekään.
Yksi yksittäinen pienenpienen ihmisen pienenpieni hätäapuratkaisu voi ehkä olla tämä: pesupussi, joka nappaa talteen vaatteista mahdollisesti irtoavat mikromuovit.
Mikromuovien pesupussi-idean taustalla on saksalainen voittoa tavoittelematon liike Stop Micro Waste, joka myös ohjaa pussien myynnistä saatavat varat mikromuovien vastaiseen tutkimus- ja valistustoimintaan.
Pussin nimi on Guppyfriend, ja Reima otti sen myyntiin muutama viikko sitten verkkokauppaansa sekä myymälöihinsä.
Ja minä sain pussin Reimalta testiin!
Pesupussin käyttäminen on tosi yksinkertaista: vaatteet pussiin normaaliin tapaan värilajiteltuna, pussi maksimissaan puolilleen. Ja sitten vaan koneeseen muun pyykin kanssa. Muu pyykki voi siis olla tavallisesti siellä pussin ulkopuolella.
Pesun jälkeen vaatteet ulos pussista – ja tuohon nauhaan tai pussin saumoihin on jäänyt kiinni vaatteista mahdollisesti irronneet mikromuovit.
…ja tässä vaiheessa: älä missään tapauksessa heitä irronnutta muoviaineista vessanpönttöön! Tämä on tässä se ”for dummies” -testikohta :D Mutta siis: irronneet muovit asianmukaiseen roskikseen, esimerkiksi muovinkeräykseen/poltettavaan tai miten nyt sitten ko. paikkakunnalla jätteiden lajittelu on tehty.
No, miten se pussi sitten toimi? Aito testivideo mun kahdesta ensimmäisestä koneellisesta täällä:
Testivideota tehdessä (juurikin tuossa nauruunromahduskohdassa) mä ensin ajattelin, että no tämähän nyt epäonnistui. Ei irronnut mitään = fail?
Mutta sitten vaihdoin viestiä Reiman ”ekoasiagurun” kanssa ja tajusin: tämä tulos siis kertoo siitä, että pestyt vaatteet ovat hyvälaatuisia ja vielä hyvässä kunnossa. Näkyvää muovia ei niistä irronnut. Eli tämähän oli hyvä juttu! Sen kyllä huomaa, kun sitä mikromuovia sitten irtoaa.
Kuulemma vaikka jos pehmolelut laittaisi pesuun.
Samalla pussi toimii myös toiseen suuntaan: se suojaa sitä vaatetta niin, että sitä mikromuovia ei irtoakaan niin paljon.
Lisäys: myös Guppyfriendin sivuilla vastataan tähän kysymykseen, että ”mitä teen väärin, kun en näe mitään kuituja” – täällä vastaus.
Mitä mieltä olette?
Pesupussi: hitti vai huti?
Itse ajattelen, että yksittäisen ihmisen vaatteista lähtevät mikromuovit ovat tietysti vain miniminiminikärpäsenkakkaosuus isosta ongelmasta: suurin mikromuovien aiheuttaja on käsittääkseni liikenne.
Mutta vaateasia on yksi niistä jutuista, jonka yksittäinen ihminen voi tehdä vähän paremmin. Siksi se ei ole mitenkään yhdentekevä!
Pesupussi ei ratkaise maailman mikromuoviongelmaa. Mutta ajattelen, että ehkä yksittäiselle ihmiselle se voi ratkaista sen henkilökohtaisen tuskan, että ”mitä hemmettiä näille jo-hankituille vaatteille nyt tehdään”.
Joten kyllä: Guppyfriend-pesupussi jää meillä ihan ehdottomasti käyttöön. Pesen siinä jatkossakin ainakin fleecet, tekokuituvaatteet ja tekniset ulkovaatteet.
Ja lasten pehmolelut sitten, kun/jos niiden pesun aika on.
PS. Lisää linkkejä kiinnostuneille:
Täällä lisää tietoja Guppyfriend-pesupussista, ja pussi on myynnissä Reiman nettikaupassa täällä.
Guppyfriendin omat englanninkieliset nettisivut täällä.
Stop Micro Waste -liikkeen sivut täällä.
Mikromuoveista voi lukea (englanniksi) mm. täältä.
20
Arya
10.4.2018 at 16:51Mietin vain, että jos mikromuovi on mikroskooppista, näkyykö se edes pieninä määrinä paljaalle silmälle? Eli vähän epäilen Reiman laatuvastausta…
krista
10.4.2018 at 17:00Tätä mäkin mietin alkuun – ja sain vinkin, että Guppyfriendin sivulla usein kysytyissä kysymyksissä on näistä! Täällä: http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen
–
Suoria linkkejä täällä (minkä kokoisia ovat rikkoutuvat mikromuovit?): http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen/effizienz/wir-gross-sind-die-mikrofasern-die-waehrend-des-waschens-abbrechen ja täällä (miten pienimmät pysyvät pussissa?): http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen/effizienz/warum-kann-der-guppyfriend-sogar-fasern-auffangen-die-kleiner-sind-als-seine-oeffnungen
–
Ja täällä vielä yksi osuva: ”En meinaa löytää kuituja pussista, mitä teen väärin?” Vastaus: http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen/anwendung/ich-kann-kaum-fasern-im-beutel-finden-was-mache-ich-falsch
–
Tarkennan vielä tuota omaa tekstiäni, että laatupäättely ei missään nimessä tullut Reimalta silleen ”meidän tuotteet on niin hyviä” -kehuna, vaan se oli yhteistä pohdintaa, miksi näistä kahdesta koneellisesta (joista toinen ei ollut Reimaa vaan mun vanhaa fleeceä) ei irronnut mitään näkyvää – vaikka selvästikin muiden käyttäjien kokemuksia/videoita lukiessa/katsoessa sen huomaa kyllä, että joistain vaatteista irtoaa ihan silminnähtävääkin muovia. Mutta näistä ei sattunut irtoamaan mitään silminnähtävää. Toisaalta tosiaan myös pussi suojaa vaatetta.
Tilia
10.4.2018 at 18:00Guppyfriendiä löytyy myös Partioaitasta, Scandinavian Outdoorsista ja Intersportista.
Kosmetiikan mikromuoviin kannattaa myös kiinnittää huomiota.
krista
10.4.2018 at 18:25Toivottavasti jossain vaiheessa ihan marketeistakin, jotta tuollaisen ostaminen ois mahdollisimman helposti monen ulottuvilla! :)
Emilia
10.4.2018 at 21:20Jos/kun aijot joskus noi tyttöjen pehmolelut pestä niin hihkaise ihmeessä tuloksista, josko niistä mikromuovia sitten irtoaisi! Kiinnostaa nimittäin :D
Hieno tuote ja mahtavaa että tälläisiäkin luodaan nykymarkkinoille. Eihän tämä mitään maailmaa pelasta mutta kuten sanoitkin niin ainakin helpottaa omaa omantunnontuskaa kiitettävästi!
krista
10.4.2018 at 21:25Joo, kerron sitten! Mä veikkaan, että laitan koneellisen pesuun sitten, kun palataan Suomeen :)
–
Ja kyllä, just tämä! Mikromuoviongelmiin tarvitsee paljon isompia ratkaisuita, mutta omalta kohdalta tällä voi tehdä jotain pienenpienenpienenpientä :) Ja sekin on kiva, että tuon tuotot käytetään myös tän asian eteen!
Ppaa
11.4.2018 at 10:30Asiaa! Mää ajattelen niin että kaikki nää pienet kärpäsetkakat yhdessä saa aikaan jo tosi ison avun! Tai siis en ajattele vaan niinhän se on :D jos kerrotaan ne ”tää nyt vaan on yhen ihmisen pieni teko” ees miljoonalla saati sit miljardilla tai vielä isommalla luvulla ni miettikää mikä muutos!! Tän takia mua sapettaa niin perkeleesti sellaset tutut jotka oikeuttaa oman TODELLA kuluttavan elämäntapansa sillä että ei tää mun toiminta mitään merkkaa. En vaan pysty hyväksymään.
krista
11.4.2018 at 12:36Totta! Ja samanaikaisesti tietysti kaikella tällä keskustelulla ja näillä pienillä nikseillä ja niiden jakamisella syntyy yleistä keskustelua, jolla saadaan painetta ”ylätasolle”, jossa tehdään erilaisia isompia päätöksiä ja toimenpiteitä. Eli kehittämään entistä ympäristöystävällisempiä materiaalia vaatteisiin ja kemikaaleihin. Ja kaikkein isompana tietysti liikenne – mikä on tavallaan vähän ironista, että uskon, että vaateteollisuus on tässä paljon enemmän hereillä kuin mitä ikinä saadaan liikennettä kuriin, ja suurin osa mikromuovista on ilmeisesti peräisin autoilusta…
nro26
11.4.2018 at 11:54Ainakin joihinkin pesupusseihin jäi kiinni vain 30-40% softshellin mikromuoveista SYKE:n testeissä. Allaoleva juttu on viime joulukuulta.
Parempi toki 30-40% kuin ei mitään! :)
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/vuoden-2017-turhake-on-fleece/
krista
11.4.2018 at 12:29Olisipa kiva tietää, mikä tuo pesupussi on ollut; harmi, että ei mainita! Täällä on Guppyfriendin omat vastaukset pussin tehokkuudesta: http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen/effizienz
–
Ja totta, mikä vaan pussi tuossa on ollut kyseessä, niin parempi jopa ihan se 30-40 % kuin mikään! Plus että ilman sitä pussia niitä kuituja olisi voinut irrota vieläkin enemmän, kun se pussi suojaa myös sitä, että ei irtoaisi niin paljon…
Menni
11.4.2018 at 13:41Enpä tiennyt vielä tästä, joten kiitos tietopläjäyksestä! Oma tavoite on lopettaa keinokuitujen ostaminen, mutta ne nykyiset varmasti ois hyvä pestä tämmösessä,
krista
11.4.2018 at 14:24Jesh, kiva että oli hyötyä! <3 Joo tosiaan kun näihin asioihin "herää", voi jatkossa katsoa hankintojaan sillä silmällä ja pyrkiä ostamaan parempia materiaaleja. Mutta tosiaan ei niitä nykyisiäkään pois halua heittää! Tää on tosiaan just hyvä kyllä siihen <3
Anomuumioriginaali
11.4.2018 at 15:19Mulla ehkä vähän kurtistaa kulmia tuo hinta. Kolmekymppiä pesupussista? Sun postauksen mukaan Guppyfriend ohjaa pussien tuotot tutkimus- ja valistustyöhön, mutta Reiman sivuilla (katsoin tuota verkkokauppalinkkiä, avasin myös lisätiedot yms.) ei ainakaan mainita asiasta sanallakaan.
Reima mainosti pussia somessa, ja moni sen alla kommentoi, että todellinen ympäristöteko Reimalta olisi antaa tuo pussi fleecen ostajalle ilmaiseksi. Se nyt kuulostaa ehkä vähän äärimmäiseltä ja saattaisi jopa rohkaista fleecen ostamiseen, mutta kaikesta huolimatta kiinnostaisi kovasti nähdä tuon kolmenkympin hinnan kulurakenne, eli kuinka iso osa siitä päätyy Guppyfriendin hankkeisiin ja kuinka iso Reiman taskuun. Valmistuskustannuksia kun on vaikea uskoa kovin korkeiksi.
krista
11.4.2018 at 15:46Ihan totta, että valmistuskustannukset ei varmasti ole kovin suuret, mutta tosiaan (tämä tietty itsestäänselvyys) Reima ei näitä valmistuta vaan kyse on Guppyfriendin valmistuttamasta tuotteesta, jonka Reima otti (ostaa jälleenmyyntiin) myyntiin myös omaan nettikauppaansa, jotta se olisi kuluttajien saatavilla helposti. Guppyfriendin taustalla puolestaan on voittoa tavoittelematon Stop Micro Waste: https://www.stopmicrowaste.com. Ja siis mun mielestä se on hyvä ”käytännön pieni vastuullisuusteko” (tämä mun omia ajatuksia) eli kerran jos yritys myy/on myynyt tuotteita, joista voi mikromuovia irrota/irtoaa, sen kuuluu miettiä/tutkia asiaan myös erilaisia ratkaisuja. Tässä tosiaan ”pika-apu” tuotemuodossa tarjolle kuluttajien jo-ostetuille tuotteille, ja toisaalla tehdään materiaalien kehitystyötä tietysti vauhdilla.
–
Tsekkaa siis tuo Stop Micro Waste-liikkeen nettisivu (linkki yllä) ja Guppyfriendin oma sivu: http://guppyfriend.com/en/
–
Pussin ilmaiseksi antaminen olisi tietysti MAHTAVAA. Mutta varmasti aivan järkkykallista, koska Reima ei tosiaan valmistuta tuotetta vaan ostaa (tai miten se jälleenmyynti nyt sitten toimiikin) itsekin tuotteen jälleenmyyntiin Guppyfriendiltä :)
–
edit. Tsekkasin Guppyfriendin omilta sivuilta hinnan, sieltä voi siis ostaa (Saksassa) suoraankin näitä. 29,75 e oli hinta siellä eli ihan kamalasti ei vaikuttaisi ilmaa olevan Reiman hinnassa :D
Aino
11.4.2018 at 20:30Mulla tulee näistä mieleen, että kun kerta on filtteri johon mikromuovi tarttuu, miksei sitä filtteriä laiteta pesukoneen poistoletkuun, tai sinne jätevesenpuhdistamolle, tai mieluiten sekä että. Toki se vaatetta suojaava vaikutus sitten puuttuu jos se kerätään vasta siellä, että onhan se tehokkaampaa pussissa.
krista
11.4.2018 at 20:51No niinpä! Nyt sit pitäisi kehittää ihan pesukoneisiin suoraan laitettava filtteri (ja sit se pakolliseksi varusteeksi!), niin olisi vielä joka ikisen käytössä eikä vain niillä, jotka pussin hankkii!
–
Ilmeisesti tuossa on kuitenkin vielä teknistä haastetta, mutta toivottavasti joku keksii tekniikan! Täällä on siitä: http://guppyfriend.com/en/testseite/warum-funktionierts-erklaerungen/effizienz/warum-wird-der-filter-nicht-direkt-in-die-waschmaschine-eingesetzt
nro26
13.4.2018 at 21:02Tässä samassa jutussa, jonka linkkasin tuossa ylempänä, kerrottiin, että jätevedenpuhdistamolle jää valtaosa mikromuoveista, mutta esim. pääkaupunkiseudulla puhdistamoliete viedään pelloille/viherrakentamiseen, eli päätyy maaperään, eikä sekään ole toivottavaa. Mutta todellakin, miksei pesukoneissakin ole kunnon filttereitä!
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/vuoden-2017-turhake-on-fleece/
Maukka
12.4.2018 at 09:51Jos kerran muutamalla kympillä voi suodattaa mikromuovia, miten ne ei jätevedenpuhdistamoissa sitä onnistu suodattamaan?
krista
12.4.2018 at 10:30No niinpä! Voiko olla, että ei ole tähän asti ahoitusta/tekniikkaa/tietoa kehittää suodatinta vedenpuhdistamoihin…? (tsekkaa tuo linkki vähän ylempää) Mutta hei TOISAALTA kuulin ystävältä, joka oli kuullut Syke:n tutkijalta (?), että suomalaiset vedenpuhdistamot itse asiassa ON aika tehokkaita, mutta että ongelma on lietteessä: ymmärsinköhän oikein, se jätevesi sitten käytetään kuitenkin lietteeseen, joka päätyy sit kuitenkin sitä kautta maaperään… Nyt saattaa mennä myös väärin, sori!
Riika_a
13.4.2018 at 16:16Tässä on varmaan vähän sellainen juttu, että pesukoneessa pyörivä pesuvesi on vettä + veteen liukenevia kemikaaleja, siis rakenteeltaan kutakuinkin yhden H2O-molekyylin kokoista matskua. Tästä siis voi mikromuovi vielä olla suodatettavissa.
–
Jätevedenpuhdistamoille sen sijaan tulee veden mukana ”sitä itteään”, vessapaperia ja mitä nyt itse kukin keksiin huuhtoa vessasta alas. Eli yhtä tehokas suodatus ei varmastikaan enää ole mahdollista. Ja vaikka suurin osa jäisikin vedenpuhdistamoilla lietteen sekaan (hieno juttu sinänsä), niin se liete kuitenkin tosiaan pitää johonkin kipata, niin se on käytännössä maaperässä sitten.
annemari
12.4.2018 at 12:25On ihan helppo jättää ostamatta fleece- yms mikromuovia tuottavat rätit. Villa ja muut luonnonkuidut ovat parempi valinta.
krista
12.4.2018 at 15:17Mulle joidenkin osalta on helppo, mutta ihan kaikkea en suorilta helpoksi sanoisi omalta kohdalta… Monen vaatteen (esim. just fleecen) oston voi korvata luonnonkuiduilla (tietysti kantsii ottaa huomioon, että esimerkiksi puuvillan tuottamisessa usein on paljon eettisiä ongelmia), mutta mitenkäs esimerkiksi lasten ulkohaalarit ja kuravaatteet…? Joidenkin merkkien uusissa malleissa (esim. just Reimalla) on toki ympäristöystävällisemmät pintakäsittelyaineet, mikä on ihan huippua! Mutta kaikki sellaiset laitan itse kyllä jatkossa pesussa varalta tuohon pussiin. Ja sit on tosiaan tuo, että mitä tekee vanhoille jo-ostetuille vaatteille…
Lilah
12.4.2018 at 15:40Mä tätä mielestäni jo kommentoinkin, mutta minne lienee kadonnut. Itseäni epäilyttää pesupussissa ensinnäkin se, että kaikki mikroskooppista isompi lika mitä vaatteissa on (hiekka, ruoka…) on sitten myös siellä pussissa edelleen pesun jälkeen. Toiseksi jos pussin tyhjentää muovijätteeseen niin se muovijäte pestään ennen uusiokäyttöä. Epäilen suodatetaanko pesuvettä mikromuovit pitävästi. Jos taas mikromuovit päätyvät sekajätteeseen joka ei mene polttoon, ne kulkeutunevat myös maaperässä edelleen pohjavesiin.
krista
12.4.2018 at 16:05Outoa, sun viestiä ei löydy roskapostistakaan! Mitään en ole poistanut tietenkään (poistan kommentin ehkä kerran vuodessa eli en sitä muutenkaan juuri tee :D ).
–
Toi on hyvä pointti, sieltä pussista sitten varmaan pitää putsata myös hiekat sun muut ois. Tähän törmää ehkä sitten, kun pesee kuravaatteita tuossa eka kertaa :) Nyt pussissa ei näyttänyt olevan yhtään mitään.
–
Mä en ole kovin syvällä tuossa jätteenkäsittelytietoudessa, mutta eikö se poltettava muovijäte olisi sitten tän paikka? Tietysti sehän vaihtelee Suomessakin paikkaunnittain, että miten jätteen käsittely on järjestetty. Stop Micro Waste -liikeen tutorial-videossa (täällä: https://www.youtube.com/watch?v=26tyzk3sFBs) tuossa kohdassa ruutu jakautuu kahteen ja siinä on kysymys ”is your country still using landfills?” ja jos vastaus on ”yes”, kuitu laitetaan lasipurkkiin jemmaan. Ja jos vastaus on ”no”, se laitetaan muoviroskaan. Katsii tsekata video!
Tilia
13.4.2018 at 15:35Suomessa ei saa orgaanista jätettä viedä enää kaatopaikalle, joten muovit on pakko kierrättää tai polttaa sekajätteen seassa. Kaatopaikoille muovia ei saa enää läjittää.
—
Puhdistamoliete voidaan polttaa, mädättää tai käyttää maanrakennukseen tai lannoitteena. Jälkimmäisissä tapauksissa lietteen muovihiukkaset päätyvät maaperään. SYKEn sivuilta löytyy tietoa, että esim. Helsingin Viikinmäen puhdistamolla saadaan jäämään 99% mikromuoveista lietteeseen.
—
Fleecenpesijöiden lisäksi autoilijoilla on syytä katsoa peiliin mikromuovin tuottajina: auton renkaista voi kulua käyttövuosien aikana 10-20 % painosta eli jopa 1,6 kiloa muovia per rengas päätyy pölynä ilmaan ja sitä kautta suoraan luontoon.
—
Ja toki näitä mikromuovin lähteitä on vielä vaikka kuinka paljon muitakin, kun koko elämämme on muovin ympäröimää aamusta iltaan.