Kaupallinen yhteistyö: Patak’s
Oon kuullut useammankin kerran – sekä täällä blogikommenteissa että livenä – että intialaista ruokaa olisi iiiiihana tehdä useammin, mutta sen valmistamiseen kuluu vaan niin paljon aikaa. Tai että se on jotenkin vaikeaa, maustamiset ja kaikki.
No, tuota tuota. Meillähän siis syödään intialaista tai intialaistyyppista ruokaa ihan koko ajan. Monta kertaa viikossa, lähes päivittäin. Ja meillä se on ihan sellaista 20 minuutissa pyöräytettävää arkiruokaa.
(lue: Joelin pyöräyttämää, minä itsehän en pyöräytä muuta kuin haarukkaa valmiilla lautasella)
Meidät tietäen arvaat jo varmaan meidän intialaisen arkiruoan salaisuudenkin: eihän Joel nyt sitä alusta asti itse tee, herranjestas! Vaan monesti se jatkaa ruoat valmiista ateriakastikkeista tai vähintäänkin käyttää maustamiseen valmiita curry-tahnoja.
Ja tämä on se meidän keittiön pitkäaikainen ykköslempparituote – ja siksi oon niin tyytyväinen, että sain juuri tämän bongattua blogiyhteistyöhön. Näitä me siis oikeastikin käytetään ihan koko ajan (sekä Suomessa että täällä Espanjassa). Patak’sin kastikkeet, nam!!
Sain herkkulähetyksen – en ollut tiennytkään, että makuvaihtoehtoja on näin monta!
Oon syönyt intialaista ruokaa sekä eri puolilla Intiaa (olen ollut siellä viisi kertaa, pisimmillään puoli vuotta) että varmasti sadoissa intialaisissa ravintoloissa ympäri maailman – heh mulla on ollut muuten sellaisena omana pienenä ”matkustusharrastuksena” sellainen, että kaikilla matkoilla/kaikissa kaupungeissa pitää käydä intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Tätä oon tehnyt jo ehkä jotain 15 vuotta aina, kun matkustan. Oon siis syönyt intialaista ruokaa mm. Thaimaassa, Vietnamissa, Karibialla ja muistaakseni Tansaniassakin.
Tällä harjaantunella (heh) makutuntumalla väitän, että nämä Patak´sit erottaa muista intialaistyyppisistä valmiskastikkeista se, että näissä on ihan oikeasti makumaailmat kohdillaan.
Tietysti potkua voi sitten vielä itse lisätä lisämausteilla, mutta kaiken kaikkiaan näitä syödessä tuntee syövänsä mun mielestä intialaista ruokaa eikä mitään kompromissin makuista purkkipöperöä.
En ollut koskaan ajatellut (tiennyt) tätä, mutta näihin autenttisiin makuihin on syynsä: Patak´s on lähtöisin intialaisen perheen omasta kotikeittiöstä! Tämä tarina on jotenkin niin sympaattinen, että se on pakko jakaa. <3
L.G. Pathak syntyi Intiassa (1925) köyhään maanviljelijäperheeseen, joka lähti Keniaan etsimään parempaa elintasoa. Siellä he perustivat ensimmäisen kauppansa, jossa myytiin intialaisia makeisia. Vuonna 1956 perhe muutti Englantiin taskussaan vain viisi puntaa. Töitä oli vaikea löytää. Perheen äiti Shanta alkoi pohtia, voisiko perhe harjoittaa liiketoimintaa myös Englannissa. Hän alkoi valmistaa perheen omassa keittiössä intialaisia makeisia ja snackseja. Sana alkoi levitä ja perheen oven ulkopuolelle syntyi jonoa. Perheen 10-vuotias poika Kirit alkoi toimittaa tuotteita Lontooseen. Parin vuoden päästä perhe avasi pienen liikkeen, joka myi intialaisia elintarvikkeita.
Kuvat: Patak’sin nettisivut
Kerran perhe tilasi erehdyksessä liikaa kasviksia ja L.G päätti säilöä ylimääräiset. Hän yhdisti mausteet, öljyn ja kasvikset: syntyi ensimmäiset Patak’sin maustetahnat! Perheen poika Kirit oli myöhemmin yrityksen johdossa, ja hänen vaimonsa Meena sai ajatuksen: ateriakastikkeiden avulla intialaista currya voisi tehdä helposti ja nopeasti – ja kyllä, siitä ideasta syntyivät sitten nuo Patak’sin ateriakastikkeet.
Mä muuten tykkään erityisesti siitä, että perheiden äideillä on ollut iso vaikutus tuotesarjan syntyyn. Intialaiset vahvat naiset <3 <3 <3
Meidän superhelppo ja superherkullinen intialainen arkiruoka syntyy (15-20 minuutissa) vaikkapa näin:
JOELIN TOFU-JALFREZI
1 prk Patak’s Jalfrezi-ateriakastiketta
300 g savustettua tofua
1 tosi iso tomaatti (tai kaksi normaalia)
1/2 iso makea sipuli
öljyä
lisukkeiksi:
cashew-pähkinöitä,
maustamatonta jogurttia
Patak’s mango-chutneyta
Tee näin: Ruskista tofu pannulla öljyssä. Heitä sekaan silputtu sipuli ja pilkottu tomaatti. Paista sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Sekoita sekaan ateriakastike. Anna hautua sen aikaa, kun kestää viedä ruoka pöytään ja kerätä vaimo ja lapset pöydän ääreen.
Tofun sijaan voi halutessaan käyttää tietysti broileria.
Tarjoile riisin (ole muistanut keittää se) ja muiden lisukkeiden kera.
Nam!
Hei ja pitkästä aikaa (?) arvottavaa!
Sain arvottavaksi 3 kpl Patak’sin tuotepakettia (arvo n. 20e/paketti). Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tähän alle – kerro siis vaikkapa, että millaisen aterian valmistaisit näillä Patak’seilla. Arvonta on auki viikon eli jätä kommenttisi ke 14.3. klo 12 mennessä :)
Kilpailun säännöt löytyvät täältä.
Mua myös kiinnostaa, että ovatko nämä teille muille entuudestaan tuttuja? Mä nimittäin itse olen käyttänyt näitä piiiiitkään, ja en edes muista, että miten ja milloin nämä kaupan hyllyltä eka kerran olen bongannut. Muistaakseni ensin käytin maustetahnoja (garam masalaa ja curry-tahnoja) ja myöhemmin löysin ateriakastikkeetkin. Nykyään meidän kaapissa on aina molempia. Näitä saa siis ihan tavallisista (hyvinvarustetuista) päivittäistavarakaupoista. Myös täältä Fugesta, jesh!
Kaupallinen blogiyhteistyö: Patak’s
11
Huitu
7.3.2018 at 16:52Kana korma on meidän bravuuri tai chicken garlic masala -nimellä se reseptissä kulkee. Valmistuu alle puolessa tunnissa.
500 g broilerinsuikaleita ja valkosipulin kynsiä maun mukaan.
Paistetaan ne öljyssä.
Lisätään 1 tlk korma-kastiketta, 0,5 dl kermaa, 1 tl dijon-sinappia, 1 tl minttua ja 0,5 tl mustapippuria
Kiehautetaan ja lisätään 0,5 dl juustoraastetta. Annetaan hautua 5-7 minuuttia. Voi lisätä myös suolaa.
Tää oli pari vuotta meidän jouluruokakin, ”perinteinen intialainen jouluateria” :D
krista
7.3.2018 at 17:13Oi, tää maistuis meidän muulle perheelle, ja mulle sama vaikka tofulla! Meillä muuten kans on ollut nyt kahtena jouluna intialaista ruokaa :) Tykätään siitä enemmän kuin perinteisestä jouluruoasta, ja jouluna on kiva syödä just sitä, mistä tykkää eniten :)
PikkuKirppunen
7.3.2018 at 18:07Meillä on jotkut intialaisittain maustetut ruoat ihan lemppareita, esimerkiksi palak paneer ja lohi intialaisittain maustettuna. Enemmän tekis mieli koettaa, nam!
Nämä purkit on kaupan hyllyiltä tuttuja, ja on meillä ehkämahdollisesti noista jotain kastiketta joskus ollutkin. Erityisesti tahnoja hyödynnetään surutta ruoanlaitossa, ne kuitenkin säästää aika usein aikaa ja vaivaa. Pitää testata tätä merkkiä seuraavaksi – yleensä kun tulee ostettua jonkin sellaisen merkin tuotteita, jonka tuntee. Kiitos siis vinkistä, menee ainakin tuo mango-chutney ostoslistalle, vaikken voittaisikaan. 😊
krista
7.3.2018 at 22:10Joo tahnat on kyllä tosi näppäriä! Mäkin muuten tosiaan silleen just ”porttiteoriamaisesti” löysin noi ateriakastikkeet tahnojen kautta. Eli ensin oli tahnojen kautta tullut merkki tutuksi, ja sit tuli kokeiltua kastikkeitakin :) Mutta tää oli jo jotain aikaa ennen kuin edes Joelin kanssa tunnettiin, eli pitkään oon näistä tykännyt! Silloin mä kyllä vaan lämmitin kastikkeen ja siinä se :D Mutta ruokaisampaa se tietysti on, kun on vaikka just tofua ja kasviksia ja muuta mukana :D
Anni
7.3.2018 at 19:11Tekisin ehkä jotain currya linsseistä:)
krista
7.3.2018 at 22:13Nam! :)
dii
7.3.2018 at 19:32Olen tehnyt kikherne-biryania tolla Tikka masala-tahnalla. Mild currypastea olen myös käyttänyt mutta se ei ole ihan lempparia. Tandooria tekisi mieli kokeilla johonkin reseptiin.
krista
7.3.2018 at 22:16Jos joskus haluat antaa currypastelle uuden mahdollisuuden, niin testaa tuota vahvempaa. Mä itse tykkään enemmän siitä vahvemmasta, mutta kyllä tuota miedompaakin käytetään. Ja sit jos se currypasten maku ei ole sun makuun, niin toi garam masala on kyllä tosi hyvä! Mutta tosiaan makuasioita :)
–
Biriyania meillä ei ollakaan koskaan tehty itse! Voisinpa pyytääkin Joelia joskus kokeilemaan. Intiassa biriyanissa oli aina kastike siellä ”risoton” sisällä sellaisessa piilokolossa. Nam, tuli makumuisto!
Mii
7.3.2018 at 19:37Purkki on tuttu,jotain näistä on tullut testattua. Jonkun verran tehdään intialaista,mutta aina samalla reseptillä. Täytyy ottaa tää teidän ruoka kokeiluun seuraavaks :)
krista
7.3.2018 at 22:19Jos testaat, niin laita ihmeessä viestiä, että maistuiko :)
Anna
7.3.2018 at 19:38Ehkä jotain tikka masalaa tai muuta ihanaa intialaistyyppistä tulisi pyöräytettyä näillä aineksin :-)
krista
7.3.2018 at 22:36Mun piti käydä syömässä välillä, kun tuli niin nälkä näistä :) Nam :)
Sara
7.3.2018 at 19:40Mä otin heti puhelimen reseptikansioon screenshotin tosta Joelin reseptistä eli se menee ekana kokeiluun :D En muista oonko juuri noita kokeillut koska oon yleensä tosi skeptinen tollaisten suhteen. Harvat valmiista kastikkeista valitettavasti on hyviä. Viimeks kun ostin jonkun valmiin thaikkucurrykastikkeen niin petyin ihan älyttömästi. Maustetahnat sen sijaan on yleensä hyviä. Nyt olis ehkä aika antaa noillekin uus mahdollisuus!
krista
7.3.2018 at 22:39Jee! Enpä ole muuten hoksannutkaan, että screenshoteillahan saa hyvin reseptejä talteen, kun niitä näkee jossain! Uusia ulottuvuuksia mullekin :D
–
Joo mun mielestä nämä on maultaan eri sarjaa kuin moni muu. Monesti maut on sellaisia ”sinnepäisiä” eli ikään kuin vesitettyjä versioita alkuperäisistä, vähän niin kuin länsimaalaisessa keittiössä luotuja ”lähesetnisiä”. Mullekin tosiaan tuli tää tarina uuutena, että tää on tosiaan intialaiselta perheeltä peräisin – mutta heti kun sen kuuli, niin tuli sellainen olo, että niinpä tietysti :) Että siksi nämä on niin ”oikeita” nämä maut :) Mutta testaa ja kerro, mitä tykkäsit! Tahnat tosiaan on <3 <3 <3
Sisi
7.3.2018 at 20:15Tuota Joelin reseptiä voisin lähteä kokeilemaan, koska oma kokemus intilaistyylisen ruuan valmistamisesta on pyöreä nolla! Butter chicken kyllä kiinnostaisi myös, koska sitä varsinkin puolisoni tykkää tilata nepalilaisessa ravintolassa.
Mutta auttakaahan tumpeloa: miten tuollaisen hyvän kastikkeen kylkeen keitetään kunnollinen basmatiriisi? Sellainen oikeasti maultaan ja rakenteeltaan hyvä, ei tahmainen, löysä, kuiva tms.? Onko joku tietty riisi parempaa kuin toinen vai onko kaikki keittotavasta kiinni? Kai sen ihan tavallisessa kattilassa pystyy osaava keittämään, tuskin tämä on välineurheilua? Mulle on käynyt ihan niin, etten ole enää vähään aikaan jaksanut tehdä mitään riisin kanssa syötäviä kastikkeita, kun koskaan en kuitenkaan sitten ole tyytyväinen siihen lisukeriisin koostumukseen. Mutta pakko jossain vaiheessa taas ryhdistäytyä ja yrittää, nyt jää moni hyvä ja kätevä arkiruoka tekemättä kun joutuu välttelemään riisinkeittoa. :D
krista
7.3.2018 at 22:41Joo tällä on tosi helppo lähteä liikkeelle! Ja jos tykkää, niin sit voi lähteä kokeilemaan muutakin <3
-
Hihi joo mä jaan tuon sun basmatiriisikokemuksen; mulla kiehuu kroonisesti basmatiriisit yli, en tajua! Tavallinen riisi pysyy nätisti kattilassa, mutta basmatit tulee aina yli :D Mäpä kysyn Joelilta, onko sillä mitään niksivinkkiä :D
K
11.3.2018 at 00:29Riisinkeitin on tähän hyvä ratkaisu. Kunhan on oikea määrä vettä niin hyvä tulee eikä pala pohjaan eikä tarvii nuutenkaan kytätä sitä prosessia.:)
Aino
7.3.2018 at 20:18No mie kokkeilisin tuota postauksen tofuhässäkkää, ku en oikein oo osannu tofuun tutustua vaikka haluaisin lihansyöntiä vähentää :)
Essi
7.3.2018 at 20:22Oijoi! Nää ei oo tuttuja muuta kuin näöltä. Ihan ehottomasti näistä valmistaisin monenlaisia herkkuja, esim tän postauksen helppoa arkiruokaa. Maustetahnat muilta merkeiltä on kyllä tuttuja, niillä saa niin iisisti valtavan paljon makua ruokaan!
tp
7.3.2018 at 20:28Mun suosikkimaut intialaisesta on korma ja tandoori, joten ne pitäisi tästä sarjasta testata. Näiden arkiruokavinkkien jakaminen on huippua, nimittäin just tuollaista vinkkiä sitä tarvitseekin, että millä tavalla maustaen / jatkaen ruoista saa pikkuisen parempia. Joten kiitoksia ja Joelille toivetta valmisruokien tuunausviikosta. :D
Nni.
7.3.2018 at 20:36Ainakin Kotijuuston kanssa menisi kokeiluun! :)
johannaemilia
7.3.2018 at 20:39En ole ennen huomannutkaan tällaista sarjaa ruokakauppojen hyllystä, nyt pitääkin pistää mieleen 🙂 Valmistaisin kastikkeista jotakin samantyylistä kasvisruokaa esimerkiksi juuri tofun kanssa, nams!
Hanna
7.3.2018 at 21:00Eksyin tähän vastausta miettiessäni Patak’sin nettisivujen reseptiosioon lukemaan kasvisruokien reseptejä, ja huhhuh, aika montaa niistä pitäisi todellakin päästä kokeilemaan! Rakastan intialaista ruokaa mutta ei ole tullut opeteltua kuin palak paneerin ja shahi paneerin teko.
Taneli
7.3.2018 at 21:53No mä tekisin mitä vaan herkkua! Vaikka tuota teidän reseptiä, tulisipahan joskus kokeiltua jotain uutta! :)
Anu
7.3.2018 at 21:55Tuota teidän ohjetta testaisin ja ehdottomasti Palak paneeria. Erityisesti harjoittelisin kasvisruuan tekoa, nam!
Emmanuelle
7.3.2018 at 22:04Oi että kun alkoi tehdä intialaista mieli!
Mä oon raskaana nyt ja akuutti kikhernehimo päällä, joten päivittäisen hummuksen sörssäämisen sijaan voisin testata jotain kikherne-peruna-settiä noiden kanssa.
-paula*
7.3.2018 at 23:40Oho nää onkin siis jo vanha juttu.
Mä törmäsin tuohon Kormaan ihan vastikään ja luulin uutuudeksi, ehkä kun oli meidän kaupassa jotenkin niin tyrkylle laitettu. Sitä on siis tehty jo monesti, mutta selvästi on paljon muitakin purkkeja testattavaksi. Näköjään silmät ummessa oltu vain sen Korma-purkin perässä hyllyillä. :)
lady
8.3.2018 at 08:01Tuo mangochutney kiinnostaa erityisesti, pitääkin ostaa testiin! Samalla voisi napata mukaan ateriakastikkeen ja pyöräyttää kanan kanssa jonkinlaista pöperöä :D Onkohan niissä kauheasti sokeria?
Sari
8.3.2018 at 08:22Kiitoksia kovasti vinkistä! Kaikki tällaset arjen helpotukset/väritykset ovat huippuja ja tervetulleita! Voisinkin yllättää kotona ja tehdä jotain muuta ruokaa kuin ne pari joita tulee nyt tehtyä. Onneksi meilläkin mies on se joka yleensä kokkaa, ettei ole ihan niin ankeeta arki meillä, eli pelkästään mun parin ruoan varassa (jotka yleensä vielä palaa pohjaan, kun unohdan että olin tekemässä ruokaa).
Ootteko muuten omaksuneet arkeen perusespanjalaisia juttuja/ ruokatapoja/-aikoja? Musta vaihtariaikoina tehtiin aina tosi suomalaisia ruokia ja sitten kun palas kotiin, piti sitten fiilistellä kaikilla espanjalaisilla jutuilla.