Hiilijalanjälkeni 2024

Luin tänään klikkiotsikon, jonka mukaan Stubb ei ole koskaan laskenut hiilijalanjälkeään.

Noooh, kiitos inspiraatiosta! Nyt onkin sopiva kohta laskea taas oma hiilijalanjälkeni.

Olen laskenut ihan blogipostauksen verran hiilijalanjälkeäni esikoisen ollessa taapero vuonna 2013 ja koronan alkukuukausina vuonna 2020. Silloin viimeksi ihan yllätyin, kun hillijalanjälki oli ihan kohtuullisella tasolla (toki aina kannattaa parantaa), se oli silloin 2900 kg.

Vuonna 2013 se oli 6323 kg.

Hmmm mitäköhän se on nyt…?

Veikkaan, että tämänkertainen luku asettuu jonnekin tuonne välille, mutta enemmän ehkä tuonne kuuden tonnin tienoille: koska lennot. Viime syksynä Disneylandiin ja ensi maaliskuussa Espanjaan. Se on kahdet lennot enemmän kuin koronavuosina.

Toisaalta sitten parannusta aavistelen tulleen autoilun puolelta (auto vaihtui sähköautoksi); tosin autoilukilometrit meillä ovat pienehköt. Ja tavaran ostaminen on meillä nykyisin ihan minimissä, eli aivan eri tasolla kuin vuonna 2013. En ole kyllä varma, miten hyvin laskuri tuota noteeraa.

No mutta nyt katsotaan!

Ennen kuin klikkaan laskemaan, kerrataan vielä suomalaisten keskiarvot. Sitran mukaan suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki vuonna 2023 oli 9610 hiilidioksidiekvivalenttia. Vuonna 2018 se oli Sitran mukaan 10300 kg, joten keskimääräinen jalanjälki on pienentynyt noin seitsemän prosenttia.

Laskureita taitaa olla useita, mutta tein itse nyt saman kuin viimeksi (Ilmastodieetti), jotta luku olisi vertailukelpoinen.

Okei! Ja tällä hetkellä hiilijalanjälkeni on….

….rummunpärinää…

Oho! Tuli tasaluku, tasan 3000 kg.

EDIT: Löysin kohdan, johon syötetään auton tiedot ja muutin sen sähköautoksi. Siitä lähti pois 400 kg, eli korjattu luku: hiilijalanjälkeni vuosimallia 2024 onkin nyt 2600 kg.

Nousua oli koronavuosista (2900 kg > 3000 kg) varmasti just lentojen takia. Korjattuna: hiilijalanjälki laski koronavuosista 2900 kg > 2600 kg. Toisaalta muistan, että silloin oltiin kansakunnan kollektiivisesssa kotoiluinnossa remppaamassa kotia ja taisin ostaa uutta ulkoiluvaatetta sun muuta. Eli sellainen kulutus on vastaavasti laskenut, joten lentojen vaikutus ei näytä niin isolta kuin se todellisuudessa on.

Sitran mukaan tavoitetaso vuoteen 2030 mennessä olisi 2500kg.

Laskin huvikseni lentojen vaikutuksen eli tein testin niin, että en lentäisi kertaakaan. Haha silloin hiilijalanjälki olisi jo kyllä jo sellainen, että siitä voisi iloita ääneen: 1500 kg. (tännekin korjattu sähköauton vaikutus) Että kyllä niillä lennoilla on ihan älyttömän iso vaikutus.

(HUOM: Ei kiitos lentosaarnoja tähän – ei tartuta toisten lukuihin ja tekemisiin, vaan jokainen voi tehdä omat laskelmansa ja arvioida itse itseään!)

Mä näkisin, että olennaista näissä on just oman elämäntyylin vertailu pitkällä aikavälillä. Ja siksi just mielellään samalla laskurilla, koska eri laskurit muotoilee asioita eri tavoilla. Laskurissa on myös monia juttuja, joihin ei voi vaikuttaa, kuten vaikkapa kerrostaloasujan lämmitysmuoto. Mutta vertailemalla itseensä ja kokeilemalla kans eri valintoja näkee hyvin, että miten mitkäkin ratkaisut vaikuttavat!

Korjattu graafi, jossa sähköauton vaikutus mukana.

Tässä vielä tarkemmin, että miten mun hiilijalanjälki koostuu.

Asuminen, 170 kg. Tässä meille tuli se selkein positiivinen ero keskivertoon, ja se on tavallaan ”epäreilua”, koska kaikissa asumismuodoissa siihen ei voi täysin vaikuttaa. No, henkisenä kompensaationa tästä epäreiluudesta sanottakoon, että se näkyy sitten meidän sähkölaskussa, haha. Eli todennäköisesti meidän kodin suora sähkölämmitys (ja ilmalämpöpumppu) yhdistettynä ekosähköön on tuon luvun salaisuus. Lisäksi laskurin antama arviokulut us oli älytön verrattuna meidän kulutukseen. Katsoin siis tähän ihan meidän aidon sähkönkululutuksen, joka oli 17 306 kWh eli selvästi enemmän kuin viime kerralla (kylmät kuukaudet vaikuttaa).

Ruoan hiilijalanjälki, 1100 kg. Eli mun kasvissyönti varmaan teki palkista vähän pienemmän kuin keskiarvo. Toisaalta mun juustonkulutus ei päivänvaloa kestä. Ruokaa tarkemmin katsoessa maitotuotteet tekivät siihen 50 % ja kasviperäiset tuotteet 50 %. Tämä tarkoittanee, että vegaanina ruoan hiilijalanjälkeni olisi vain puolet nykyisestä.

Liikenteen hiilijalanjäki, 1200 kg. (korjattu luku) Näissä oli ne kahdet edestakaiset lennot (huom: se lasketaan neljäksi lennoksi, alkuun merkkasin väärin ja kävin korjaamassa, kun luku ei näyttänyt oikealta) sekä Sotkamon-matkat. Tämän laskin ensin perusautolla (jolloin tuli 1600 kg), mutta kävin myöhemmin syöttämässä sähköauton tiedot ja uudeksi luvuksi tuli siis 1200kg.

Tavarat ja palvelut, 100 kg. Tässä kans palkki oli selkästi keskiarvoa alempana: tässä näkyy kulutuksen karsimisen lisäksi totta kai myös hoitovapaalla olemisen (ja sähköauton hankinnan) aiheuttama säästölinja.

Jäte, 50kg. Tämä oli lähellä suomalaisten keskiarvoa, jätteiden kierrätys taitaa olla Suomessa aika hyvällä tasolla.

Lasten kulutusta laskuri ei ota huomioon: eli laskuriin laitettavat summat ovat henkilökohtaisia, ei perheen lukuja (paitsi niissä kohdissa, joissa selkeästi sanotaan). Esimerkiksi näin kolmelapsisena perheenä luku näyttäisi varmasti hyvin erilaiselta, jos siinä olisi koko perheen kulutus samassa. Joku perhelaskuri voisi olla kiinnostava!

Korjattu graafi, jossa sähköauton vaikutus mukana.

Nyt mä haastan sut!

Ja HEI STUBB, TÄÄ KOSKEE MYÖS SUA!

Mutta siis tee ihmeessä tämä testi ja kerro tuloksesi! Moni teistä on tehnyt tuon jo 2020 ja jakanut täällä oman luvun – sieltä pääsee hyvin vertaamaan, että mitä muutosta (ja mihin suuntaan) neljässä vuodessa on tapahtunut!

Ja jaa se tähän alle, niin se jää muistiin! Tehdään taas parin vuoden päästä uusiksi ja katsotaan, mitä on tapahtunut!

Olisi myös superkiinnostava kuulla pohdintaa, että mistä kunkin tulos johtuu – sellainen keskustelu antaa ihan superhyvin sellaista näkemystä, että mitkä elämäntavalliset jutut vaikuttavat mihinkin!

Muistakaa, että esimerkiksi vaatelukuihin tulee omat, ei koko perheen hankinnat. Kannattaa lukea ne päällä olevat tekstit, niin tulee laitettua oikealla tavalla!

NYT jään innolla odottamaan, millaisia lukuja teillä tulee! Kaikki luvut ovat tervetulleita, ei vain hyvät. Eli älä jätä laittamatta, vaikka sulla tulisikin ”äääh tää on noloa” -luku. Tällainen keskustelu ei saisi olla vain hyvien lukujen saaneiden keskinäistä jeesustelua, vaan nimenomaan jokaisen omaa refkektointia ja pohdintaa omista lähtökohdista. Sillä tavalla opitaan itsestämme!

HUOM. TÄRKEÄÄ LOPPUUN. Aiemmasta oppineena painotan: minkäänlaiselle toisen (mun tai kommentoijien) arvostelulle on tässä nollatoleranssi – mä en hyväksy sitä, että eettisesti ja vastuullisesti tärkeät puheenaiheet vesittyvät siihen, että kun joku (minä tai muut) kertoo avoimesti ”kipukohdistaan”, niin niillä joku sitten alkaa toista tylyttää. Mä sain älyttömät kurat viimeksi, kun hiilijalanjälki oli mukamas liian pieni. Ilmeisesti valehtelin tai jotain, en edes tiedä. Jotenkin se kuitenkin joidenkin mielestä oli negatiivinen juttu eikä positiivinen.

Tuollaisten kuranheittojen takia tällaiset tärkeät aiheet saattavat jäädä käsittelmättä somessa ja keskusteluissa. En suostu!

Jokainen saa siis arvioida ihan vaan itseään! Kyllähän nyt jokainen itse tajuaa, että jos joku juttu on huonosti, niin sitä ois hyvä parantaa. Ja jokainen ihan itse pohtii, että mitä ja miten on valmis tekemään ilman, että joku toinen sormi ojossa opettaa.

Näin ollen tässä alla saa vapaasti kertoa myös niistä jutuista, joista kokee huonoa omaatuntoa! Mä poistan heti kommentin, jos joku alkaa tylyttää tai verhoaa piikkejä ”ei millään pahalla mutta” -kommentteihin. Tsempata saa ja kehua onnistumisista!

32

You Might Also Like

  • Annennenne
    6.2.2024 at 14:30

    Olin itsekin miettinyt tän testin tekemistä, kiitos sysäyksestä!
    Auton tarkemmat tiedot pystyy lisäämään kohdasta ”lisää auton tiedot”, kannattaa kyllä käydä muuttamassa, koska oletus on bensiini. Mun vuotuisella ajolla (arvio, en jaksanut käydä autossa tarkistamassa) vaikutus oli +1400 kg, kun en muuttanut käyttövoimaa.
    Mun on tosi vaikea arvioida omaa euromääräisen kulutuksen keskiarvoa, vaikka mulla karkea budjettitekele onkin. Sen tiedän, että nuo oletusarvot laskurissa on omaan kulutukseen nähden yläkanttiin. Laskin siis pari eri vaihtoehtoista arviota, joiden perusteella mun hiilijalanjälki asettuu jonnekin 2900-3400 väliin. Tänä vuonna aion pitää tarkemmin kirjaa asioista, joihin kulutan rahaa, muutaman kuukauden päästä pystyn ehkä jo tekemään totuudenmukaisemman arvion.

    • krista
      6.2.2024 at 14:43

      Eikä!!! Mä en huomannut! Riennän heti korjaamaan, katsotaan mitä tapahtuu! Tämähän onkin itse asiassa tosi kiinnostavaa, että mitä tapahtuu, kun kohta vaihdan sähköautoksi ton, KIITOS! Kohta päivittyy :)

      Samoilla tasoilla siis suunnilleen ollaan! Mulla kans on just nyt tuo kirjanpito käynnissä, toivottavasti jaksan sitä pitää yllä, niin vuoden päästä saisi sitten jo paljon tarkemmat arviot!

    • krista
      6.2.2024 at 15:02

      No hei nyt muutettu! Mulla vaikutus oli -400 kg, eli kokonaishiilijalanjälki onkin nyt 2600 kg eli VÄHEMMÄN kuin vuonna 2020. KIITOS! En tosiaan ollut ollenkaan huomannut, että tuolla oli mahdollista syöttää auton tiedot – vaikka isollahan se siinä oli :D

      Korjasin myös graafeihin ja tekstissä sopiviin kohtiin.

  • Sanjana
    6.2.2024 at 14:34

    6700kg 😅 yksityisautoilu nostaa. Työmatka-ajoa tulee 30000km vuodessa, ja mulla on dieselauto. Ei tunnu järkevältä vaihtaa, ku ei oo varaa vaihtaa sähköautoon, niin mieluummin sitten käyttää ostoksensa ns.loppuun. Auto on niin huono sijoitus, kun arvo tippuu vuodessa hurjana, niin ei ole tuntunut fiksulta vaihtaa esmes bensa-autoonkaan.
    Sekasyöntiki toki lisää kulutusta.

    • krista
      6.2.2024 at 15:05

      No mulla oli ihan sama auton vaihtamisen dilemma aikaisemmin! Mulla oli ajatus, että kun täytyy vaihtaa autoa, sen pitää olla sitten sähköauto – mutta ns. huvikseen en halunnut lähteä vaihtamaan, piti odottaa tarvetta. Ja kun kuitenkin kyllä siihen auton valmistukseenkin luonnonvaraa kuluu. Sitten se vaihdon aika sitten tulikin eteen, kun aiempaan autoon ei enää mahtunut kolmea istuinta takapenkille.

      Sullakin on kuitenkin reilusti alle suomalaisten keskiarvon, sekasyönnistä ja autoilusta huolimatta. Eli jotain teet varmasti just oikeinkin :)

    • Annennenne
      6.2.2024 at 17:37

      Oisko sulla mahdollisuutta tankata biodieseliä? Se käy kaikkiin dieselautoihin, tosin hinnasta ja jakeluverkosta en osaa sanoa kun ite biokaasuilen…

    • Lilah
      6.2.2024 at 18:51

      Mietin miten auton valmistus näkyy hiilijalanjäljessä ja laskennan perusteista löytyi tällainen selitys: Jos kyseessä ei ole yhteiskäyttöauto, jyvitetään valmistuksen päästöt käyttövuotta kohden. Käyttövuosia yksityiskäytössä olevalle autolle oletetaan 20. Autolla oletetaan ajettavan 200 000 km sen elinkaaren aikana.
      Mietin miten tämä käyttöikä tai kilometrimäärä mahtaa sähköautoilla tulla toteutumaan. Dieselautoa puolestaan ei kannata edes hankkia nykyverotuksella ja polttoaineiden hinnalla, jos ajokilometrejä tulisi vain 10000 km/vuosi. Hämmentävää olikin, että kun vaihdoin autoni kokeeksi vuoden vanhemmaksi jolloin tuo maaginen 20 vuoden ikä ylittyy, hiilijalanjälki ei muuttunut miksikään. Näin uuden auton hankintaa suunnitellessa olisi ollut kiva nimenomaan vertailla vaikutusta jos ajaa vielä vanhalla tai ostaa uuden ja testata myös eri käyttövoimien vaikutusta hiilijajanjälkeen jos hankkii uuden auton.

      • krista
        6.2.2024 at 19:18

        Oiskohan tuohon muuten jotain erillistä laskuria olemassa? Ois kiinnostavaa! Tällaista kaipaisi itse asiassa muihinkin valintoihin: mulla on pitkään ollut mielessä se, että onko järkevämpää vaihtaa tuo meidän vanha jääkaappipakastin uuteen vai ei :D Tätä nyt oon vuosikausia jauhanut :D Eli uuden tuotannon hiilijalanjälki vs. uuden mahdollisesti parempi energiatehokkuus, käyttääkö loppuun asti vai hankkiiko uuden (ja mitä tapahtuu sille vanhalle jne)

        • Lilah
          6.2.2024 at 23:31

          https://www.kauppalehti.fi/uutiset/volvon-hatkahdyttava-havainto-sahkoautojen-valmistusvaiheen-hiilijalanjalki-ylivoimaisesti-polttomoottoreita-suurempi/f9ea9817-f4cf-41cc-9f8a-a64c3f6a0c3e Tämä ei ainakaan kauheasti mieltä ylentänyt, vaikka koskeekin vain yhtä merkkiä ja mallia. Itseä hirvittää edelleen akkumineraalien louhinnan vaikutukset (useammassa pestel-kategoriassa) sen verran, että en ryntää ostamaan sähköautoakaan vaan saatan jatkossakin ajaa loppuun jonkun käytetyn auton.

          • krista
            7.2.2024 at 08:44

            Haha sähköautolööppejä seuranneena mun täytyy sanoa, että mun luottamus näitä uutisointeja kohtaan on aika lähellä nollaa :D Mutta totta kai tosiaan aina, kun uutta tehdään (vaikka se olisi energiatehokkaampaa, kuten vaikka se case jääkaappi), siinä tuotannossa kuluu luonnonvaraa. Tuo meidän ID Buzz tosin väittää olevansa myös valmistukseltaan hiilineutraali, mutta en ole sitä edes sen kummemmin katsonut, että mitä sillä tarkoitetaan; kuulostaa niin mainoslauseelta, koska siis totta kai ihan kaikkeen tuotantoon kuluu luonnonvaraa.

  • 10veen ja 6 veen äiti
    6.2.2024 at 15:15

    Pyöreä tasaluku 3000kg [Koti (58%), Ruoka (33%), Tavarat ja palvelut (7%), Jätteet (1%), Liikenne (1%)] – ajokortittomuus, kaupunkialueella asuminen ja etätyö kotona näkyy tuloksessa varmaan isoimpina selittävinä tekijöinä.

    • krista
      6.2.2024 at 15:30

      Tosi kiinnostavaa, miten eri tavalla nuo prosentit voi mennä! Mullakin se alkuluku oli tosiaan 3000 eli sama luku, mutta teillä liikenne 1 % ja meillä 46 %! Kun taas sitten koti meillä pieni (varmaan tuo sähköhomma). Hei nytpä mä kokeilen, että mitä jos meillä olisi keskuslämmitys, niin mitä hiilijalanjälki sitten olisi! Täytyypä testata!

      • krista
        6.2.2024 at 15:33

        No nyt tsekattu! Kaukolämpö toisi mulle 2030 kg lisää! Tietysti en siihen osannut lisätä tarkkaa lukua kaukolämmön kWh:sta (koska sellaista ei ole, niin en tiedä, mitä meidän kulutus olisi) enkä niitä vihreitä ratkaisuja, joita siihen voisi ruksia. Mutta otin sen annetun luvun ja testasin sillä – niin todella iso vaikutus kyllä oli! Jännä juttu, että suoraa sähkölämmitystä pitää silleen negatiivisena juttuna talossa (itsellä ainakin se jännitti taloa ostaessa), mutta hiilijalanjäljen kannalta ja ekosähköön yhdistettynä se onkin hyvä.

        • Lilah
          6.2.2024 at 19:02

          Pörssisähkön käyttäjänä energian käyttöä tulee suunnattua edullisimmille tunneille, jolloin se se usein on tuulienergiaa. Silti ei voi laittaa rastia ekosähköruutuun ja 12000kWh:n sähkökulutuksella 6h perheelle 160 neliöisessä talossa asumisen hiilijalanjälki on 800 kg. Poisto- ja ilmalämpöpumppua, puulämpöä ja aurinkoenergiaa on käytössä kylkiäisenä. Eli kyllä, ekosähkö laskee laskurin tulosta huomattavasti ja vastaavasti näkyy sitten sähkölaskussa. Sama olisi jos raaskisi ajaa biodieselillä tavallisen sijaan.

  • Lilah
    6.2.2024 at 19:22

    Vaateteollisuuden hiilijalanjälki oli vielä yksi, mitä jäin laskurista miettimään. On nimittäin eri asia käyttää 200 e laadukkaaseen ulkoiluvaatteeseen, jota käyttää seuraavat 10 vuotta kuin käyttää sama summa pikamuotiin vuodesta toiseen ja samalla ylläpitää täysin kestämätöntä pikamuotiteollisuutta. Tai vaatteen hiilijalanjälki on erilainen jos ostat sen liikkeestä tai tilaat kotiisi, palautat ja tilaat uudelleen. Silti hinta joka laskuriin syötetään on yksi ja sama.
    Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole kritisoida laskuria saati sen käyttäjiä, hyvä jos nämä herättävät miettimään omaa kulutusta. Valitettavasti laskurin tekijät (ja ehkä tämän blogin lukijatkin) ovat enemmäkseen niitä, jotka hiilijalanjälki muutenkin mietityttää ja samanaikaisesti on niitä jotka eivät laskuria vaivaudu ikinä tekemään.

    • krista
      6.2.2024 at 19:30

      Totta! Toisaalta jos nyt sen laadukkaan vaatteen laittaa laskuriin, se on poissa seuraavilta vuosilta lukua laskiessa :) JA sit taas toisaalta esimerkiksi mulla taisi tulla pari vuotta sitten samana vuonna hankittavaksi kuorivaatteet (takki ja housut), paksu talvitakki ja talvikengät. Sinä vuonna ois ollut tosi erilainen luku kuin vaikka nyt – koska nyt ne on hankittu, niin ei moneen moneen vuoteen tarvitse. Pitäisi varmaan tehdä kerran vuodessa ja sitten piirtää jotain käyrää :)

      Ja mun mielestä ei ole edes väärin kritisoida laskuria, ainahan nämä tosi monella tavalla pelkistää. Mutta kaikessa pelkistävyydessäkin tosiaan kiinnostavaa – ja kyllä, tällä tontilla on ehkä keskimääräistä enemmän just meitä, joita nämä kiinnostaa :) Joskus sitä miettii, että mistä ne toiset ääripäät tulee. Kun siis täällä varmaan suurella osalla suomalaisen keskiarvon alle, niin jossain täytyy myös olla niitä, joilla on paljon yli :) Tekeeköhän he laskureita koskaan, uskaltavatko? :)

    • Anna
      7.2.2024 at 11:04

      Samoja mietin kun itse ostan kalliimpia pienten firmojen vaatteita tai sitten laadukkaita ja pitkäikäisiä (nytkin päällä Varustelekan huppari, jonka ostin joskus kun niitä ei vielä saanut kuin mustina, eli varmaan reilusti yli 10v vanha. Lisäksi korjailen vaatteita. Paikkailen haaruksia ja parsin ohuitakin sukkia. Että miten tällainen kulutus vertautuu vaikka siihen, jos ostaisin samalla rahalla pikamuotia. Vaatteiden suhteen minun olisi ollut helpompi arvioida kappalemääriä kuin rahaa.

  • Elpana
    6.2.2024 at 20:26

    Tein joulukuussa toisen hiilaritestin, tulos 9600kg. Tästä testistä sain armollisesti 4400kg, on muuten hurjat erot. Meillä heikot kohdat on vanha talo maalla (testi ei edes hyväksynyt 1800-luvulla rakennettua taloa) ja autoilu. Maalta töihin on pitkä matka ja kuljetan vielä itse erityislapset kouluun, niin kilsoja tulee. Sähköauto tai edes hybridi on tavoitteena, ja siihen kylkeen aurinkopaneelit kotiin, omaan sähkön tuottoon. Uudelle vuodelle otin haasteeksi opetella kokkaamaan kasvisruokaa, sillä pitäisi muutamat lukemat saada vuoden päästä alaspäin. Meillä myös uusperheenä lapsia talossa vain joka toinen viikko, niin sekin vaikuttaa kulutukseen (sähkö, vesi, ruoka, bensa), sitäkään ei testissä huomioitu. Koen että ollaan hyvällä tasolla, mutta aina on varaa parantaa. Ja kiva lukea muiden ajatuksia tästä myös. Kumppani ei niin innostunut tähän keskusteluun, kiva että saa netissä vertaistukea <3

    • krista
      7.2.2024 at 08:59

      Oho, miten hurja ero, yli puolet! Mutta joo tavallaan loogista, että enemmän nämä on viitteellisiä ja just samalla testillä teko pitkällä aikavälillä tuntuisi antavan ainakin itselle eniten sellaista ”näin mulla menee” -tietoa. Enemmän siis kuin pelkkien lukujen tiukka katsominen. Joel muuten teki kans talvella jotain testiä ja hajoili ääneen, kun siinä oli kuulemma niin älyttömästi muotoiltuja ja osin ympäripyöreitä kysymyksiä :D Mutta näitä on tosiaan varmaan useita, ja hyvä vaan, että on! Mä tykkään tästä, kun tässä jotenkin niin suoraan ja aika kattavasti kysytään erilaisia kulutustietoja ihan eurotasolla. Mutta voisi kyllä kokeilla muitakin testejä ihan kiinnostuksen vuoksi, että tuleeko itselläkin noin isot erot eri testeillä!

      Sähköauto & aurinkopaneeli kuulostaa kyllä loistavalta combolta, ja iso peukku kasvisruoan määrän lisäämiselle! Meillä esimerkiksi eilen koko porukka söi ”jauhelihakeittoa” soijarouheesta, tällaiset on meillä olleet hitti ja myös helppo ottaa kotikokkina haltuun! Jännä muuten, että laskuri ei tosiaan ottanut huomioon uusperheen vaihtelevaa kulutusta!

    • Anna
      7.2.2024 at 11:13

      inä tein nyt vertailun vuoksi Sitran testin, jonka olen tehnyt aikaisemminkin. Tällä postaukseen linkatulla testilla hiilijalanjälki on 3000 ja Sitran testissä 4242.
      Huomiona näiden kahden välillä, Sitra oli paljon ylimalkaisempi. Siellä ei voinut itse asettaa arvoja vaan piti valita mihin haarukkaan asettuu. Sekasyöjä oli sekasyöjä vaikka kuinka syö pääasiassa kasvisruokia ja pysrkii vegaaniseen.
      Jälkimmäisessä testissä puolestaan ei huomioitu ollenkaan lemmikkejä tai kotieläimiä, jotka sitran testissä kysyttiin. Meillähän koira nostaa heti hiilijalanjälkeä. Se kun syö liha/sekaravintoa, se pitää viedä välillä eläinlääkäriin, se kuluttaa myös vettä ja tarvitsee tiettyjä tavaroita, kuten talutushihnaa, valjaita, harjoja yms. Ja tietty virikeleluja, joita kuluu jonkun verran.

      • krista
        7.2.2024 at 16:38

        Oiskohan se tuo sitten ollut se Joelin manaama testikin, kuulostaa siltä! Siinä oli myös kai ollut jotain, että kuinka monta kertaa auton SIJAAN menee kävellen, öööh no entä jos ei mene sijaan vai menee muuten vaan. Ja joitain muitakin tuollaisia se ähisi :D

        Tuota muuten protestoin, jos tuolla on jaotuksena yksiselitteisesti sekasyöjä tai ei. Koska siis nimenomaan kaikenlainen kasvisruokien lisääminen ja lihan vähentäminen on nykytiedon mukaan tärkeää, ei pelkästään että pitää olla joko tai eikä mitään siitä väliltä. Mutta joo, laskurit tosiaan on aina pelkistettyjä, mutta silti!

        Ja ai, lemmikit puuttuivat Ilmastodieetistä, oho! Toisaalta lasten osaakaan ei siinä taideta ottaa ihan silleen selkeästi laskuun. Onkohan nämä jotenkin niin herkkiä aiheita, että parempi, ettei laskurit niitä ota huomioon, että ei tule tekijässä vastareaktio päälle :)

        • Annennenne
          8.2.2024 at 08:28

          Mua ärsyttää Sitran testissä kysymys naudanlihasta: vaihtoehdot on ei koskaan ja kerran viikossa (ja loput jotain vielä useammin). En syö naudanlihaa todellakaan kerran viikossa, mutta olisi valehtelua väittää, etten syö sitä koskaan. Todellisuus jotain kerran kuussa – tasoa. Muuten Sitran testi on kiva, kun siihen ei tarvi kaivaa niin paljon faktaa, mutta tulos tietysti epätarkempi…

  • Anna
    7.2.2024 at 10:55

    Olen aikaisemmin tehnyt muistaakseni Sitran elämäntapatestin, mutta nyt kokeilenkin tätä sinun linkkaamaa.
    .
    Heti aluksi minulla epävarmuutta laskelmaan tuo se, että mies hoitaa meillä sähköasiat enkä pääse kysymään meidän kulutusta, koska hän tekee parhaillaan töitä. Eli antaa mennä sillä minkä testi ehdottaa. Luulisin, että meillä sähkönkulutus on vähän keskivertoa isompi kun kaksi aikuista on pääosan ajasta kotona ja toinen tekee töitä tietokoneella ja toinen katselee mielellään ohjelmia tai pelaa. Lisäksi meidän sähkölaskussa iso pommi on kiuas. Meillä on hetivalmis, mikä säästää energiaa paljon saunoessa, mutta kuluttaa turhaan jos saunoo vähän. Me laskettiin joskus, että 2-3 saunakertaa/viikko niin kannattaa pitää kiuasta kokoajan päällä. Meillä saunassa käydään 3-5 kertaan viikossa. Paitsi sähkön ollessa oikein kallista. Silloin tingitään saunomisesta ja laitetaan kiuas pois päältä.
    .
    Tavaroissa ja palveluissa sitten taas laskin aika reilusti kulutusta monessa kohtaa. Huonekaluja ja mattoja ostetaan tosi vähän. Ollaan saatu paljon mattoja tutuilta ja myös huonekaluista osa on saatu ja osa rakennettu itse. Yritin huomioida tässä kuitenkin itse rakannettujen materiaalien arvoa.
    Remonteille oli pakko pistää useampi 1000e. Meillä on vanha talo, jota ei ole juurikaan remontoitu sitten 80-luvun. Ollaan tehty jo isoja juttuja, mutta paljon on vielä tehtävää. Mm ilmastointiremontti on seuraavaksi edessä ja se on varmasti taas tosi kallis paukku.
    .
    Vapaa-ajan asunnossa tulee vastaan sama kuin oman kodin sähkössä, että en oikeasti tiedä. Laskin sähkönkulutusta hieman keskiverrosta, koska arvioin, että siellä aika vähän käytetään näitä kotona paljon käytössä olevia sähkölaitteita. Tietokoneet, tv, radio yms. Paljon en uskaltanut laskea.
    Vapaa-ajan asunnossa helpottaa se, että pikaisella laskutavalla siellä yöpyy vuodessa 12 henkeä ja sitä jollakin tavoin käyttää varmaan lähemmäs 15.
    .
    Ruuan hiilijalanjäljen kanssa ollaan nyt tämän vuoden puolella tehty töitä. Ollaan pyritty suosimaan vegaanisia ruokia/tuotteita silloin kun se on helppo valinta. Esi. ruokakerma on vegaanista, syödään mieluummin ihan kasvisproteiineja kuin vaikka mifua. Jos tehdäänkin joskus vaikka jauheliharuokaa niin ostetaan pieni jauheliha ja täydennetään sitä soijalla. Näin saa lihan maun ja rasvaisuuden, mutta lihaa kuluu ruokaan vähemmän. Minä olen opetellut tekemään pähkinälevitettä, jolla korvaan osan juuston käytöstä. Esim. ennen meillä oli aina kahta eri juustoa jääkaapissa, nyt ostetaan juusto vasta ensimmäisen loputtua. Lapset tykkäävät kaupan maapähkinävoista (ei makeutettu, suklainen vaan oikea pähkinävoi) ja minä teen sitä omaa vegaanista levitettäni. Jogurttien kanssa vaihdellaan maitopohjaisen ja kasvispohjaisen välillä. Mautamattomat kasvisjogurtit ovat meidän suuhun aika pahan makuisia ja siksi ne ostetaan sokeripommeina, mutta maitojogurtti on aina maustamatonta ja lapsetkin tykkää siitä.
    Ja testissä siis arvioin omaa kulutustani, vaikka tässä avaankin koko perheen kulutustottumuksia.
    .
    Auton kanssa jouduin myös menemään vähän mututuntumalla. Nyt kun olen kotona lapsen kanssa ei työkilometrejä tule, mutta arvioin tämänhetkiset kilometrit ja hybridiauton kanssa jouduin tekemään arvion sähkön ja bensiinin osuuksista. Yritin tehdä sen mieluummin hiilijalanjälkeä suurentavana kuin kaunistelevana.
    .
    Jätteiden lajittelun suhteen meillä tehdään minuta 98% kaikki mahdollinen. Jätemäärää voisi kyllä pyrkiä vähentämään. Tosin se vähenee reilusti viimeistään kun vaippoja ei enää tarvita. Vauvavuonna sallin sen, että helpotetaan elämää ja käytetään pääasiassa kertisvaippoja. Niiden kulutusta pyritään kuitenkin vähentämään käyttämällä sillointällöin kestoja ja käyttämällä vauvaa pöntöllä ja potalla. Hän oli siinä niin taitava heti ihan pienestä asti, että ei ole tarvinnut kuin tukea lapsen vessailuintoa. Toki vaippoja silti kuluu paljon, mutta uskon, että ainakin pari vaippaa päivässä säästetään ihan vessailulla. Minun kuukautisjuttuni puolestaan on hoidettu kestoilla jo vuosikausia.
    Ruokahävikki on meillä jätteissä se kipukohta. Lapsiperhe ja omat tottumukset johtavat siihen, että ihan liikaa menee ruokaa pahaksi. Toki lohdutan itseäni, että meillä on kuitenkin oma komposti ja jäte menee hyötykäyttöön (myös muuten toisesta vessasta kun se on pakastava. Toisessa vessassa tavallinen vesipönttö, mutta jos rakentaisin nyt taloa en ottaisi sinne ollenkaan vesivessaa). Se ei silti poista ruuan tuottamisesta ja kuljetuksista koituvia päästöjä. Tämä on meillä ihan ehdottomasti sellainen kohta, jota pitäisi pystyä parantamaan. Ruokalistat on jo käytössä ja se auttaa vähän.
    .
    Minun hiilijalanjälkeni oli tällä laskurilla ja näillä arvioilla 3800. Kuulostaa omaan korvaani hurjalta kun ajattelen, miten tosi tärkeitä ympäristöarvot minulle ovat, mutta suomalaisten keskiarvokäyriä katsoessa se ei niihin verrattuna kuitenkaan ole niin kovin korkea.
    Jakaumani oli seuravan lainen.
    Tavarat ja palvelut (34%)
    Ruoka (25%)
    Koti (22%)
    Liikenne (13%)
    Vapaa-ajan asunto (4%)
    Jätteet (1%)

    Tavaroiden suhteen voisin selvitä vähemmälläkin. Minulle tulee välillä hinku ostaa uudet mandalahousut vaikka en tarvitsisi niitä. Sanoisin, että pari-kolme ”turhaa” vaatetta tulee ostettua vuodessa. Nekin tulevat tietty käyttöön, mutta turhaa siinä mielessä, että en tarvitsisi niitä. Tavaran ostamista olen onnistunut vähentämään tosi kivasti viime vuosina. Vähän olisi vielä varaa parantaa, mutta esim. ajatusmaailma on muuttunut siihen, että tehdään itse jos taito ja varastossa oleva materiaali tukevat itse tekemistä. Suunnitelmissa mm rakentaa ensi kesänä toiseen lastenhuoneeseen parvisänky. Jos ei ole järkevää alkaa itse tehdä niin pyritään ostamaan käytettynä. Tavaran saaminen meiltä eteenpäin onkin sitten ollut vähän haastavampaa, mutta sitäkin yritetään aina välillä.
    Ruuasta puhuinkin jo, että hävikissä on parantamisen varaa. Myös eläinperäisiä tuotteita pystyy vielä vähentämään, mutta minä otan tällaiset isommat muutokset mieluummin rauhassa itseäni kuunnellen. En halua pakottaa itseäni väkisin suureen muutokseen vaan mieluummin hiippailen pikkuhiljaa viikko kerrallaan oikeaan suuntaan. Ja takapakit ovat takapakkeja, ei epäonnistumisia. Annan itselleni tilaa myös nauttia esim. parmesaanista tai kylmäsavukalasta aina sillointällöin. Kunhan suunta on pääasiassa hyvä niin en ala mollata itseäni joistakin yksittäisistä mieliteoista viikossa tai kuukaudessa.
    Kotona voisi vaihtaa vihreään sähköön ja asentaan aurinkopanelit, mutta se vaatisi rahaa ja tämän hetken taloustilanteessa joudun vain huokaisten toteamaan, että ne tulevat kun tulevat, mutta juuri nyt ei pysty. Saunoa voisi vähemmän, mutta se on minun keholle sekä mielelle sellainen henkireikä, että siitä luopuminen kirpaisisi kyllä tosi pahasti.
    Liikenne on myös nyt mitä on. Jos kaasuasemia olisi paremmin tarjolla, olisin halunnut kaasuauton. Nyt mentiin sillä mikä perheen tarpeet, käyttövoiman saatavuus ja talous huomioiden oli mahdollista, eli bensa-sähkö hybridillä. Ei blugin vaan ihan perus hybridi. Senkin bensiinin kulutus on aika hyvä kun seitsemän hengen auto vie suunnilleen saman verran kuin meidän pieni Suzuki Swift kevythybridinä. Tehtiin mikä voitiin.
    Vapaa-ajan asunnoista ei olla valmiita luopumaan. Tila on ollut meidän suvussa monen haluaisin muuttaa tuonne pysyvästi. Pysyisi paikatkin paremmassa kunnossa kun joku olisi siellä vakituisesti.

    • krista
      7.2.2024 at 16:44

      Oooh, tosi hyvää pohdintaa! Tuossa yllä kun itse kukainenkin meistä kritisoi eri laskurien pelkistämisiä, niin toisaalta tällaisissa pohdinnoissa JUST tulee eteen se laskurien hyöty: herättää pohtimaan ja tarkastelemaan itseään! Eli just vaikka ei ne laskurit pystyisikään sellaiseen tarkkuuteen kuin toivoisi, niin kyllähän tosiaan tästä sun kommentista näkee, miten paljon pohdintaa ja itsereflektiota se pystyy herättämään. Hyvä! Ja olihan tosiaan tuo sun lukukin oikein hyvä ja ihan selvästi keskivertosuomalaisen luvun alle – vaikka sitten tosiaan on meitä, jotka haluaisivat asettaa itselleen vielä tiukemmatkin tavoitteet <3
      -
      Mä kans uskon ihan älyttömän vahvasti tuohon "hiipimiseen". Mä vaan uskon, että sillä tulee pitkäaikaisemmat ja pysyvämmät vaikutukset kuin sellaisella väkisin runnomisella. Kun vaan ajatuksia suuntaa näihin asioihin ja vähitellen tekee sellaisia juttuja, jotka tuntuvat itsestä hyviltä, niin muutos on käynnissä <3

  • Nadja
    8.2.2024 at 19:36

    Laskin vuoden 2023 hiilijalanjäljet: 3400kg, josta matkustaminen 37%: ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen käyty ystävän kanssa Tallinnassa – reissu oli yllätyslahja ystävälleni ja toi hänelle varsinkin valtavasti hyvää mieltä (hiilijalajälkien vastapainoksi kokonaistilannetta huomioon ottaen).
    Lisäksi kaksi lentokonematkaa perheen kanssa kesällä Latviaan ja joululomalla Espanjaan, toisaalta takaisin lento Espanjasta osui jo v. 2024, mutta laskin sen mukaan.
    Seuraavana: koti: 33% – meillä on kaukolämpö. Sähkö on tuotettu ydinvoimalalla tuottajan mukaan (eli ei eko).
    Muualta ei juuri kertynyt kiloja, paitsi muutamasta kirpparilta ostetusta lusikasta, harukasta ja veitsistä. Ruoka – 23%, sekasyöjinä suosimme kasvisruokaa ja sen lisäksi kalaa ja riistaa. Maitoa ei juuri juo kukaan, mutta jogurttia lapset syö kylläkin. Juustoa maltillisesti, mutta kananmunia saattaa mennä viikosta riippuen enemmän kuin ne kolme (laskin myös ruoanlaitossa käytettyjä keskimäärin).
    Tavarat ja palvelut: 6%: teatteri ja elokuvateatterikäynnit (lasten kanssa) + kirpparilta ja uutena (lahjakortti elokuviin) ostetut joululahjat. Jätteet 1%.
    Taloudessa ei ole autoa ja itse ajokorttiton – ei ole juttuni. Eli julkisilla, pyöräillen ja jaloin liikutaan. Toisaalta asumme Tampereella B-vyöhykkeellä hyvien yhteyksien lähellä, eli sekin vaikuttaa.
    Vuonna 2024 tulee kahden laivamatkan verran vähemmän matkusteltua omasta puolestani ja ties 12kk sähkösopimuksen päätyä saan vaihtaa ekologisempaan sähköön (Tampereella on vesivoimala, mutta ei meidän taloyhtiölle juuri tarjottu sillä tuotettua sähköä, edellisessä kodissa oli juuri vesivoimalalls tuotettu sähkö ja se koti oli 900m päästä nykyisestä :D).
    Ruoasta pohdin sellaista: ois mielenkiintoista, jos olisi huomattu esim. hävikin torjunta esim. punalaputettujen tuotteiden ostaminen + esim. sesonkivihannesten käyttö. Sekä kotimaisuusaste. Miten nuo kaikki vaikuttaa kokonaisuudessaan.
    Aihe onkin kyllä monipuolinen, niin kuin kaikki muutkin ja mukavaa lukea toisten kokemuksista ja ajatuksista, se avartaa, jos jotain :)

  • Enpun
    13.2.2024 at 14:31

    Sain tulokseksi 2200. Meillä alle 100 neliöinen omakotitalo joka lämpiää sähköllä (+ilmavesilämpöpumppu ja aurinkopaneelit) ja en omista autoa. Siinä varmaan ne suurimmat tekijät. Mutta parantamisen varaa olisi silti, sillä punaista lihaa en syö, mutta kanaa tulee syötyä viikottain, samoin juustoa. Yritän tsempata itseäni vähentämään vielä näiden syömistä niin sitten olisin aika tyytyväinen :D