Nonariina heitti viime viikolla Kahvia ja Unelmia -palstallaan hiilijalanjälkihaasteen – ja koppihan se on tietysti otettava!
Pelkäsin pahinta. Suoralla sähköllä lämpenevä puutalo. Oma auto. Kertisvaipat ja lasipurkkisoseet. Ei paska mikä kävelevä ekokatastrofi.
Oman hiilijalanjäljen voi laskea täällä.
Mutta suht posiviivinen yllätyshän sieltä tuli: hiilijalanjälkeni on 6323 kg, eli ihan mukavasti alle suomalaisen keskiarvon.
Paremminkin voisi tietysti olla. Ja pitäisi olla: HS:n mittarin mukaan tavoite vuonna 2050 olisi siinä 5000 kg tietämillä. Perhana, siihen mun pitäisi kyllä päästä! Nonariinan bloggauksen kommenteissa näkyi, että moni oli sen luvun tietämissä jo nyt – Dalmi jopa reippaasti alle viidentuhannen, vau!
*******
Hmm, no mitkäköhän ovat ne omat ekosynnit ja hyvät teot – pitääpä vähän miettiä…
Asuminen oli isoin yllätys: väänsin sinne hiki pinnassa sähkönkulutuslukuja (ne on meillä kamalat). Mutta sitten: ”vihreä sähkösopimus – kyllä vai ei”. No, mehän vaihdettiin se viime kesänä vihreäksi, kyllä siis. Ja mitä tapahtui: luvuksi pompsahti NOLLA.
Mitä, oliko tää näin helppoa!?!
Liikenne – oma auto, auts auts auts. Toisaalta auton kilometrimittari näyttää, että sitä on käytetty vähän, ja vähäpäästöinen mallikin valittiin. Ratikkakilometrejä tulee eniten – niillä kun jotenkin olen tottunut kaupungissa liikkumaan.
Ja lennot… No: tässä tuli vääristymä mun hyväksi tälle vuodelle, myönnettäköön. Eli merkkaan vain yhden Euroopan-lennon, sen tulevan Italian-matkan. Jos tästä hetkestä katsottaisiin taaksepäin vuosi, en olisi lentänyt kertaakaan. Mutta aikaisempina vuosina olen kyllä lentänyt 1-2 pitkää ja 2-4 Euroopan lentoa. Tämä on ehdottomasti se minun isoin ekosyntini.
Kulutustottumukset – no siinä mä väittäisin, että me ollaan nykyisin länsimaisessa mittakaavassa suht siedettäviä. Siis nykyisin. Odotusaika ja yhteenmuuttoaika omaan kotiin osuivat silloin 1,5 vuotta sitten samoihin kuukausiin, ja huh huh sitä hankintojen määrää silloin.
Sen jälkeen tulikin sitten jonkinlainen ähky: nykyisin mä tuskailen joka ikistä hankintaa, vaikka ne olisivat välttämättömiäkin. Suurin osa lapsen hankinnoista tuleekin nykyään käytettyinä. Esimerkiksi juurikin ne kengät!
Itselleni ei tee mieli nykyisin ostaa oikein mitään (”äääh, mulla on jo niin paljon kaikkea, ääääh”), ja Joel nyt ostaa itselleen uuden vaatteen lähinnä vain siinä tapauksessa, jos edellinen on mennyt niin rikki, että lähiympäristö alkaa sille hyväntahtoisesti naureskella.
Eli suht hyvät pointsit siitä. (merkkasin kuitenkin vaihtoehdoista keskimmäisen enkä sitä ”parasta”)
Ruoka – no mä sain kasvissyöjänä hyvät pisteet, mutta tähän perheeseen kuuluu tietysti myös tuo yksi lihaani, joka ei ole valmis ravinnostaan tinkimään… Noissa pisteissä näkyy siis vain oma osuuteni, kotitalouskohtaisena tilanne olisi pahempi.
Jätteet menevät myös ehkä jonnekin suomalaisen keskivertoon. Meillä erotellaan bio, energiajae, sekajäte, lasi, metalli, paperi ja pahvi – ja keittiössä sijaitseekin aikamoinen kierrätyskaaos.
Jätemäärät merkitsin testissä siis tasan suomalaisen keskivertoon – vaikka en kyllä osaa arvioida, osutaanko siihen vai ei. Muuta jätettä saattaisi tulla tehokkaan kierrätyksen ansiosta vähemmän, mutta syntilistaamme kuuluvat kyllä ne kertakäyttövaipat ja lasipurkkijäte… Toisaalta esim. kertsivaippoja on kulunut viime aikoina enää tosi-tosi vähän sen vessahätäviestinnän ansiosta – ihmelapsemme kun on asioinut 8 kk iästä asti etupäässä potalla ja pöntöllä :)
Mutta varaus siis tuohon jätemääräarvioon – tarkemmin ajateltuna saatoin kyllä merkata sen liian pieneksi.
******
Nonariina esitti myös haasteen nimetä kaksi asiaa, jolla lupaa pienentää hiilijalanjälkeään. Apua-apuaah… Meillä käytiin juuri aiheesta tällainen keskustelu:
”Hei oisko jotain sellaista, millä me voitais jatkossa pienentää meidän hiilijalanjälkeä?”
”Ai jotain sellaista, mitä me sitten oikeasti toteutetaan?”
”Joo.”
”Ei.”
(naurua)
”Voisitko sä vaikka luvata vähentää lihansyöntiä…?”
”En.”
(naurua)
*******
Okei eli jotain oikeasti toteutettavaa, ei tyhjiä lupauksia.
Eli näin:
1. Lupaan entistä paremmin tarkkailla jääkaapissa huonoksi menossa olevia ruokia ja syödä enemmän niitä – en vain ”fiiliksen mukaan” niin kuin huonona tapanamme on. Erityisesti suruttaa, jos joskus meillä menee pilallemennyttä lihaa roskiin. Lupaan yrittää hienovaraisesti törkkiä myös Joelia tähän suuntaan ja vaikkapa yrittää muistuttaa, jos näen lihojen ”parasta ennen” -päiväyksen lähenevän.
2. Lupaan entistä paremmin kiinnittää huomiota mm. näihin.
- valojen sammutus, virtakytkimet ym. (vaikka meillä se vihreä sähkö onkin)
- ei autoilua silloin, kun julkisillakin pääsee (vaikka tätä kyllä jo toteutetaankin)
- koko ajan vähemmän ja vähemmän kertisvaippoja ja lasipurkkeja (tämäkin on jo hyvässä suunnassa)
Näin, kun tätä kirjoittelee, tajuaa että vauvautumisen mukanaan tuoma elämänvaihemuutos on tuonut mukanaan mullistuksen myös kulutukseen: on tullut huonoja juttuja (auton hankinta ja nuo vaippa- ja lasipurkkivuoret), mutta myös iso positiivinen juttu eli lentämisen väheneminen.
Toisaalta nyt ensimmäisen vuoden jälkeen tilanne varmasti taas tasaantuu, kun esim. vaipoista ja lasipurkeista päästään eroon.
Olisikin itse asiassa aika mielenkiintoista testata tämä hiilijalanjälki aina puolen vuoden välein – näkisi suuntaa, mihin on menossa.
Kolmantena lupauksena taidan siis luvata myös sen!
*******
…ja tästäpä sitten Nonariinan haasteen heitto eteenpäin: millaista lukemaa näyttää hiilijalanjälkilaskuri sinulle?
Mistä oma lukusi johtuu, ja voisitko jotenkin sitä parantaa?
1
NinaMaria
21.4.2013 at 13:294708.
Todellisuudessa luku saattaa olla hiukan korkeampi koska muutamaa kohtaa en osannut tarkasti sanoa niin arvioin :) Ja toki arvioin asioita itselleni suotuisimman kautta.
Kippuralla
21.4.2013 at 13:30älä käytettynä osta kenkiä, eiei :)
meille ostetaan paljon lapsille kamaa/vaatetta kirppikseltä, huutiksesta, muttei koskaan kenkiä.
vaikka kirpaseepa se, koo 32e gorelenkkarit maksaa noin 76e, sitten kumisaappaat lätäkköleikkeihin, siistimmät kengät ja tennarit. ensiaskelkengät 2vlle 60 ja kaikki kertaa kolme.
onneksi jo sillä että viitsitään säästellä tyttöjen välillä vaatetta noin 3 vuotta, säästetään pitkä penni lopulta..
Vierailija (Ei varmistettu)
21.4.2013 at 13:40Miksi ihmeessä sun miehesi kävelee avojaloin?!!! :)
Kristaliina
21.4.2013 at 13:44Tshihi mä en todellakaan tiedä :D Ehkä se on vaan outo :D
(hih ja siis on sillä nykyisin aikuisiällä kengät ulkosalla – mutta sukkia se ei edelleenkään käytä muuta kuin yli 20 asteen pakkasilla)
NinaMaria
21.4.2013 at 14:03Mun salaisuus taitaa olla se etten syö lihaa (paitsi kanaa joskus harvoin) ja en omista autoa, eikä mulla oo lapsia, eikä varaa matkustaa lentokoneella. Rahansäästösyistä joudun myös miettimään hankintojani tarkasti ja pyrin syömään kaiken ostamani. Eli sattumaa lähinnä :)
Kristaliina
21.4.2013 at 14:15Hyvää sattumaa kuitenkin – hieno homma!
Elämänvaiheittainhan nämä varmasti aika paljon tosiaan vaihtelevat: itselläni opiskeluaikana oli pitkään just tuo sun kuvaama tilanne :) Sitten työelämään siirtyminen toi muutoksen, kun olikin varaa matkustella ja silloin kyllä ostelin aika paljon vaatteita ja kenkiä itselleni… Aivan liikaa, kun nyt ajattelee – hyi mua, oisipa säästänyt nekin rahat! Ja nyt taas sitten tämä erilainen elämäntilanne…
Mutta joo: täytyy tässä just omalta osalta yrittää muistaa myös se, että ei saa vedota liikaa tähän elämäntilanteeseenkaan – kyllä niiden omien puitteidenkin sisällä voisi yrittää tehdä joitain vähän parempia ratkaisuja. Parannettavaa siis meillä kyllä rutkasti riittää…
piupali (Ei varmistettu)
21.4.2013 at 14:245684.
Oma (tai no, perheemme) suurin synti taitaa olla lihansyönti. Aika selvää missä itse voisin parantaa, ja itse asiassa se olisi helppoakin. Jos alkuun yrittäisi yhden lihapäivän vaihtaa lihattomaksi.. Nykysillään syömme lihaa n. neljänä päivänä viikossa. Asumme pienessä kerrostalokämpässä, 50 neliötä kolmelle hengelle. Auto hankittiin viime kesänä, vähäisiä ovat kilometrit. Mietinnässä hylätä auto kesän jälkeen kun olemme molemmat taas opiskelijoita – junalla on halpaa! Eikä keskusta-asuja autoa välttämättömästi tarvitse. Uutta tavaraa/vaatetta tulee ostettua suht harvoin, ”tarpeellista” kamaa on kämppä täynnä, joten ylimääräinen ei houkuttele. Suunta on oikeastaan toinen, juuri tuli tyhjennettyä varastosta monta säkkiä rojua myyntiin. Saan niin suurta mielihyvää siitä, kun omistettava tavaramäärä pienenee! Lapsen vaatteet ja tarvikkeet pääasiassa käytettyjä/lahjoja.
Kippuralla
21.4.2013 at 14:26Kengät muotoutuu jalan mukaan, myös sen pienen lapsen jo. Itse suosin että ne kengät joita eniten pidetään (kevät&syksy goret, kuiville säille nahkaiset kengät ja kesälle tukevat sandaalit) ostetaan uutena. On meilläkin kivoja tennareita ja balleriinoja ja lenkkareita, mutta ne ei ole ainakaan sen fysioterapeutin mukaan, jonka luona käytiin, niin tarpeeksi tukevat pienelle jalalle.
Elloksen alekoodit on pop, samoin muut nettikenkäkaupat-aina on jotain alessa, muuten oltaisiin nopsaan vararikossa kenkien vuoksi =)
Vierailija (Ei varmistettu)
21.4.2013 at 14:43Meillä eniten kuormittaa jätteiden lajittelemattomuus. Tai siis voin kyllä lajitella ne, mutta kukaan ei ikinä vie niitä ulos ts. meillä on vähän ajan päästä homeisia biojätteitä kaapissa, ei mitään paikkaa metalli- ja lasijätteille, koska niiden keräysastiat on jo täynnä, joten ne menee kaatikseen. Ei ole kunnon astioita eri jätteille eikä se toimi, että astia, johon jätteet kerätään pitäisi tuoda takaisin.
Me ei siis todellakaan lähdetä vaan viemään roskia. Lehdet ja pahvit yleensä eritellään, mutta bio ja kaatis on samassa. Energiajäteelle ei yhdessäkään Helsingin kodissani ole ollut keräysastiaa roskakatoksessa.
Tää on tosi noloa, koska jopa mun mummo ja pappa on aina, niin kauan kuin muistan, kierrättäneet, ja oon ystäväpiirissäni tunnettu jonkinsortin ekoilijana… En kyllä osannut arvioida tota jätteiden määrää vaan menin sillä perussuomalaisen määrällä.
Sähkössä me säästetään: meidän kolmen tyypin talous kuluttaa vaan pikkusen enemmän kuin yhden hengen talouksien keskiarvo on. Viime vuonna kulutettiin vähemmän kuin yhden hengen taloudet keskimäärin.
Kulutuksessa ja syömisessä ollaan ihan normaali rahat-aina-loppu-kasvissyöjä-lapsiperhe.
Testissä jäätiin hyvin alle suomalaisten keskiarvon, mutta tämä jäteasia hieman kyrsii nyt.
Cpop
21.4.2013 at 16:04Olen joskus aiemmin tehnyt tuon testin ja sain siitä jonkun alle 5000.. Meillä siihen varmaan koostuu että ei ole autoa ja että.. öö.. en tiedä:D
Minä olin intohimoinen kierrätäjä niin kauan kunnes muutimme kotipaikkakunnalleni(muka väliaikaisesti, säästösyistä)ja kaikki kierrätyspisteet siirtyivät liian kauas(autottomille, ei kauheesti innosta lähteä roudaamaan roskia pitkin kuntaa..)ja taloyhtiöt yleensä tarjoaa vain bio-, seka-, paperi- ja tuurilla pahvilajittelun. Lapsen myötä meni sitten sekin vähäinen lajittelu ihan harakoille, kun lajitellut roskakassit alkoi kerääntyä nurkkiin ja biot homehtua.. Nykyään me sitten heitetäänkin vaan kaikki samaan, joskin nekin aina tuppaa kertymään nurkkiin, yök )x
Sähkönä meillä on mikälie, kun vaihtoehtona on 1 yhtiö:D Ei ole paljon valinnan varaa tällälailla pikku kunnissa.
OdotuksestaOnneen
21.4.2013 at 16:04huh huh, meidän raskas jälkemme on 9615kg :/ josta 4432kg tulee liikenteestä. Kun asuu maalla ja kulkee kaupungissa töissä niin homma on sillä selvä. Ilman sitä autoa ja hurjaa kilometrimäärää vuodessa (25 000km) oltaiskin melkein kulutustavoitteessa. Tietenkin laskin kulutuksen meidän tämän hetkisen asumisen mukaan.. täytyypä muistaa laskeskella tuo uudestaan kun asetutaan omaan taloon. Siellä lämmitysjärjestelmä (puu/aurinkolämpö) on huomattavasti ystävällisempi kuin tämä rivitalon öljylämmitys.. Ja tosiaan tuo työmatka on nyt puolet normaalista kun vain toinen kulkee, kun olen äippiksellä, sehän olisikin rapiat 8000kg jos oltais molemmat töissä :(
Kristaliina
21.4.2013 at 16:30Toi testi toimii kyllä hyvänä tsekkilistana ja myös herättelijänä – just siihen, että mitä omalta osaltaan pystyy/on valmis tekemään. Kaikkea ei pysty, vaikkapa just tuo jos asuu maalla ja on pakko autoilla töihin kun julkista liikennettä ei ole. Ja vaikka ruokakaupatkin kaukana jne jne.
Tuo lajitteluahdistus on muuten niii-iiin tuttua täälläkin! Meillä roskikseksi ostettiin sellainen neliosainen lokerikko, jossa on omat kolot energiajätteelle, sekajätteelle, ja lisäksi näköjään yhdessä on nyt lasia ja yhdessä metallikansia. Lisäksi lasia on pussissa (sekin mahtuu vielä roskakaappiin), ja biojätteet on tiskipöydällä sellaisessa ”kehikossa” (tällaisessa). Mutta äääh: pahvit ja paperit! Ne on valtoimenaan pinoissa keittiön lattialla!
Meidän taloyhtiössä on omat roskikset biolle/energialle/sekajätteelle/paperille, mikä on tietty jo hyvä. Mutta lasin, metallin ja pahvin kanssa pitää mennä Kumpulaan asti – joko roudata ne kävellen tai roudata kerralla isompi määrä autolla – mikä olisi surkuhupaisaa ekologisesti, luultavasti se olisi vielä pahempi juttu ympäristön kannalta! Niinpä ne sitten kertyvät röykkiöittäin ja odottelevat hetkeä, jolloin olisi esim. autolla muuta asiaa sinne päin JA ne muistaisi ottaa vielä mukaan…
Punavuoressa muuten hankkiuduin taloyhtiön hallitukseen yhtenä syynä just noista roskissyistä! :) Ja sinne sitten hankittiinkin (ei kyllä pelkästään mun ansiosta, myös muut hallituksessa näitä kannattivat) ihan hurjan hienot kierrätysmahdollisuudet: omalla pihalla kaikki yllä mainitut! Huoh, se oli luksusta…
Jos muuten joku innostuu omassa taloyhtiössä ehdottamaan samaa, niin meidän selvitys kertoi, että ainakin Helsigissä kierrätysmahdollisuudet tulevat taloyhtiölle edullisemmaksi kuin pelkkä sekajäte! Mitä vähemmän sekajätettä, sen halvemmat jätemaksut. Punavuoren-talossa päästiin siihen, että sekajätettä oli loppujen lopuksi vain yksi pömpeli (aiemmin muistaakseni 3 kpl), porukat lajittelivat innostuneesti ja taloyhtiö säästi rahaa.
Isännöitsijä muuten sanoi, että ”ei tule onnistumaan, eivät ihmiset ala näkemään tuollaista vaivaa”. Oli muuten väärässä!
Oho, tulipa pitkä avautuminen. Oh mä kaipaan sitä roskakatosta… :D
Vierailija (Ei varmistettu)
21.4.2013 at 18:096550, nosti kivasti ainakin matkat vanhempien luo pohjoiseen autolla (yhteensä n. 4000km vuodessa), vaikka muuten ei paljoa autolla kuljetakaan. Toinen paha oli tuolla toi kulutustottumukset, vain tarpeeseen ostetaan, mutta jalkaongelmien vuoksi joudun juurikin kenkiin satsaamaan enemmän kuin olisi varaakaan :D
pikkupegasos
21.4.2013 at 19:487019 näyttää meidän kolmen hengen taloutemme hiilijalanjälki minun arvioni mukaan. Jätteiden määrää en osannut arvioida, joten jätin sen keskiverron. Se on ehkä liikaa, koska käytetään kestovaippoja eikä muutenkaan älyttömästi tule jätettä ja tietenkin kierrätetään. Kierrättääkö keskiverto suomalainen? Tuskin. Valitettavasti. Muutama muukin kohta oli hankala, olen kasvissyöjä, mutta syön kalaa joskus. En todellakaan kerran viikossa, mutta laitoin sen kun ei ollut parempaakaan vaihtoehtoa. Samoin lentäminen, en lennä kerran vuodessa, mutta lennän joskus. Olisin valehdellut, jos en olisi laittanut mitään… Eli yläkanttiin taisi mennä.
Katie
21.4.2013 at 20:25Mä jo aiemmin toisaalla kommentoin, että oma kulutukseni on ihan kamala, lähinnä energiasyöpön ison vanhan talon ja paljon lentomatkustamisen takia. Mutta ihmettelen nyt ääneen tätä: ai että Helsingissä on jätteiden kierrätys hoidettu noinkin paljon kehnommin kuin Lontoossa?! Olen tosi yllättynyt, sillä alkuvuosinani täällä Britannia oli jäteasioissa tosi perässälaahaaja, mutta on nyt sit nähtävästi tsempannut ja ottanut kiinni. Meiltä nimittäin tullaan omalta etupihalta kerran viikossa hakemaan kaikki kierrätettävä – paperi, kartonki, muovi, metalli, lasi – ja puutarha- ja biojätteetkin kelpaisivat, mutta ne menevät meillä omaan kompostiin. Sekajäte haetaan joka toinen viikko. Pari kertaa vuodessa voi tilata kotiin maksutta isojen sähkölaitteiden, huonekalujen tms. kierrätyksen, tai sitten ne tai muut isot erät voi viedä itse parin kilometrin päässä olevaan kierrätyskeskukseen.
Ainoa, mikä mua tässä mietityttää, on että noita kierrätettäviä ei tarvitse lajitella, vaan kaikki (ei-biojäte) menee samaan pönttöön ja se muka lajitellaan määränpäässä. Mitenkähän tarkkaan? Mitenkähän iso osa lopulta päätyykin huonon lajittelua tuloksena kaatikselle tai poltettavaksi?
Lallu
22.4.2013 at 11:38Hiilijalanjälki 6390.
Olen aina ostanut lapsilleni uudet jalkineet, en koskaan käytettyjä. Viimevuonna kun suomessa osallistuttiin kansainväliseen tutkimukseen lasten jalkineisiin liityen kävi ilmi, että suomalaiset käyttää lapsillaan liian pieniä jalkineita, mutta tukevilla ensikengillä ei ole mitään merkitystä koska lapsen jalkaholvi alkaa muotoutuu noin 4 vuotiaana eli silloin pitää eniten kiinnittää huomiota jalkineiden laatuun ei aikasemmin. Niin kertoi joku kuuluisa lastenortopedi. 3v poikani kävelee varpaillaan ja fysioterapeuttikin ei ole ottanut kantaa lapsen jalkineisiin, ainoana sanoi vaan , että pitäisi suosia avojaloin kulkemista myös ulkona, kun siitä jalkapohja saa hyvää treenia. Itselleni en osta kirpparilta jalkineita kun kesäisin en käytä sukkia niin en haluaa jalkineista mitään pöpöjä (esim jalkasieni ).
Vierailija (Ei varmistettu)
22.4.2013 at 17:11Ei liity tähän aiheeseen kyllä mitenkään mutta pakko kehua tätä sun blogia, aivan mahtava! Juuri nyt sain tämän kokonaan kahlattua läpi ja tykkäsin kovasti :) Niin ja se tärkein; terveiset täältä keväisestä Kuusamosta! :)
Devika Rani (Ei varmistettu)
22.4.2013 at 23:45Oli muuten tosi vaikea yrittää arvioida omia kulutustottumuksia. Liikkuminen nyt äippälomalla on tietty aika hiljaista, joten en oikein tiennyt minkä mukaan olisin laskenut. Jätteiden määrä kiloina on ihan mahdoton laskea, ei mitään hajua. Euroopan lentoreissut nosti selkeästi hiilijalanjälkeä,, mutta pakkohan sitä on päästä reissuun! :)
hannah79 (Ei varmistettu)
23.4.2013 at 11:09Kuten OdotuksestaOnneenkin kirjoitti, maalla asuvan, kaupungissa töissä käyvän on mahdotonta päästä siedettävään hiilijalanjälkeen. Kun vielä kuskaa lapset siinä samassa hoitoon, ei julkinen liikenne ole mahdollinen eikä kimppakyyditkään onnistu paitsi sillä hinnalla, että lasten hoitopäivät venyvät.
Laskurissa oli myös lämmitysmuodot huonosti esillä, koska usein sen sähkölämmityksen lisäksi laitetaan nykyään ilmalämpöpumppu, poistoilman lämmön talteenotto ja tulipesä, joiden käytöstä paljon riippuu kokonaiskulutus.
Kuten tekstini sävystä varmaan huomaa, tulos ei ollut mairitteleva, taisi alkaa kasilla. Neliöitä on tietysti liikaa henkilömäärään nähden eikä siitä olla valmiita tinkimään. Perhettä kasvattamalla tietysti suhdeluku paranisi :-)
Kaksi autoa maalla on must, kun julkinen liikenne kulkee kerran tunnissa kaupunkiin, 30 kilometrin matka bussilla kestää 55 minuuttia ja puolison työpaikka taas sijaitsee toisessa kaupungissa. Sähkönkulutus meillä on minimissä, keskiarvokulutus samankokoisessa sähkölämmitteisessä talossa on tuplat. Vedenkulutusta laskuri ei huomioinut, vaikka sen lämmitys tuo merkittävän lisän hiilijalanjälkeen. Asumismuodosta riippuen tämä näkyy talouden sähkönkulutuksessa tai sitten ei. Vedenkulutuksessa olemme runsaasti alle keskiarvojen (n. 100 kuutiota/v/4 henk) ja toisaalta tuo näkyy myös pienessä sähkönkulutuksessa. Kaikki jäte kierrätetään jo nyt ja vaatteet tulee lähinnä kirpputoreilta ja päätyy lopulta samaan paikkaan takaisin.
Se mistä voitaisiin halutessamme eniten säästää, on matkustelu. Siitä ilosta ei vaan ihan helposti lähdetä tinkimään.
Sss (Ei varmistettu)
23.4.2013 at 20:38Noloa. 12 500.
Ja olen sinkkunainen.
Itsestään autoilusta tuli 45%.