Hyvä hemoglobiini – miksi?

Mun hemoglobiini on 153.

Oho ja vau. No, tavallaan se ei edes itseäni yllättänyt, koska mulla on raskausaikoja lukuunottamatta aina ollut (ainakin silloin, kun on satuttu mittaamaan) hyvä hemoglobiini. Ei kuitenkaan koskaan ihan noin korkea, muististani pilkkivät luvut 138 ja 146 aiemmilta mittauksilta – mutta voin muistaa väärinkin. Sinne päin kuitenkin.

Tässä syksyn harmauden akuutisti iskettyä päin naamaa mulle tuli nyt jotenkin tarve antaa kiitosta itselleni. Että kai mä jostain voisin nyt tässä itseäni kehua, kun hemoglobiinikin (hei, joku mitattava arvo!) on noinkin hyvä. Vai onko se ihan vaan ihmisestä kiinni? Tein pikagooglausta, että mistä tämä voi johtua ja miten.

Tän postauksen kuvitukseksi yritin etsiä sellaisia sopivan reipashenkisiä kuvia. Haha, paljastui ihan pikkiriikkinen maneeri, näin mä näköjään tykkään poseerata.

Potilaan lääkärilehti (lähde täällä) kertoo, että hemog­lo­biini on ve­ren puna­so­lujen sisäl­tämä rauta­mo­le­kyy­lejä sisäl­tävä valkuai­saine eli pro­teiini. Sen viitearvot ovat nai­silla 117–155 g/l.

Viitearvojen alittavasta hemoglobiinista puhutaan anemiana. Mutta yritin googlata myös liian suurta hemoglobiinia, mullahan se näköjään jo lähestyy tuota viitearvon ylärajaa. Luonnonoloissa sitä tapahtuu kuulemma vuoristossa elävillä (öööö ei kosketa mua) tai tupakoijilla (no ei sekään) tai joissain sairauksissa (eikä nekään vaikuttaneet kovin todennäköisiltä).

Olen melkein valmis uskomaan, että hyvä/korkeahko hemoglobiini on vaan mun ominaisuus (peritty? mun äidilläkin on kuulemma hyvä) ehkä ole tehnyt mitään erityistä sen eteen. Ei siis ehkä itsekiitoksille niin paljon sijaa. Höh.

Omissa hemoglobiiniarvoissani kautta aikojen mua on ihmetyttänyt aina se, että mähän olen kasvissyöjä. Etenkin silloin parikymppisenä aina ennen hemoglobiinin mittaamista minua aika tiukastikin puhuteltiin, että kasvissyöjällä se hemoglobiini voi sitten olla huono. Aina puhuttiin, että punaista lihaa ja silleen. Ja oisko ollut äyriäisiä ja kalaa – nou nou nou nou, ei mulle. Mutta aina tän puhuttelun jälkeen kun mitattiin – no ei ollut huono, ei! Nykyisin syön ravintorikkaammin ja sille voisi antaa kiitosta – mutta toisaalta hemoglobiini oli hyvä mulla myös silloin, kun söin paljon-paljon huonommin.

Itse saan omassa ruoassani käsittääkseni rautaa ainakin linsseistä ja pavuista, pähkinöistä ja täysviljatuotteista.

Terveyskirjasto kertoo, että kasvispohjainen rauta imeytyy eläinperäistä heikommin (ja suosittelee C-vitamiinia siihen lisäksi, mikä on tietty hyvä). Mutta lisäksi sama sivu kertoo, että kasvisruokailija voi saada rautaa siipikarjasta ja kalasta, jos ne ruokavalioon sisältyvät – joten kröhöm se vesittää mulle nyt vähän tuon sivun sisällön, vaikka tavallisesti aika hyvin Terveyskirjastoon on voinut luottaakin.

Ja ainakin mulle se rauta on ilmeisesti imeytynyt sitten ihan hyvin. Ilman että olen tehnyt mitään vinkkiviitosia. Tosin vahvaa C-vitamiinia söin koko viime talven, ja muutoinkin taidan saada sitä ruoasta ihan hyvin.

Googlailuni taustalla taisi olla siis ennen kaikkea sellainen (itseltänikin puoliksi salattu) toive, että pääsisin sanomaan itselleni, että jee jee hyvä minä, kun teet tämän niin hyvin. Mutta en mä tästä nyt välttämättä ihan kamalasti irti saa. Ruokavalioita tai elämäntapoja tai mitään sellaista.

Vähän niin kuin se, kun testasin sykemittaria zumba-tunnilla ja sen jälkeen tajusin, että ”yli maksimisykkeen” (jota mä siis vedin, luonnollisesti), ei välttämättä kerrokaan juuri mitään. Paitsi sitä, että täysillä vedin, ja sen nyt tiesin ilman mittariakin.

Ehkä se korkeahko hemoglobiini on vain ominaisuus, mikä mulla sattuu (geneettisten arpajaisten myötä?) olemaan, eikä mitään itsehankittua.

Mutta ihan kiva tietysti, että on sitten elämässä ainakin joku arvo ihan mitatusti kohdallaan, ha.

 

Mikä teillä on hemoglobiini? Ja koska on viimeksi mitattu?

9

You Might Also Like

  • A
    26.9.2019 at 09:52

    Mutta mikä sun ferritiini on?
    Itselläni myös hyvä hemoglobiini ollut aina, silti kärsin raudan puutteesta . Eli ferritiini oli keväällä 5, nyt syksyllä rautakuurien jälkeen 27.

    • krista
      26.9.2019 at 10:30

      Täytyy myöntää, että tuo ferritiini on kiinnostanut – tietysti siksi, kun siitä on viime vuosina niin hurjasti puhuttu! Mulla on ollut ajatuksena käydä muutaman vuoden välein itsenäisesti terveystarkastuksessa (kun mulla ei ole tietty mitään työterveyshuoltoa) ja sellaisessa yhteydessä tuon ferritiinin voisi pyytää mitattavan. Viimeksi oon käynyt kaksi vuotta sitten eli ehkä vaikka keväällä voisi mennä taas. Mutta tuon ferritiinin osalta laitoin nyt sitten jäät hattuun, että mähän tunnen itseni terveeksi ja hyväkuntoiseksi enkä esimerkiksi viime talvena sairastanut juuri yhtään (Espanjassa ollessa), eli ehkä sellaista voi pitää jo mittarina, että kaikki on hyvin. Jos olisi väsymistä ja tuntisi itsensä heikoksi, varmaan kävisin sen mittauttamassa. Mutta mustahan päinvastoin tuntuu, että oon tyyliin elämäni kunnossa :D Pari vuotta sitten sairastin paljon enemmän, mutta nyt on hyvävointinen olo!

      • Suurperhe
        27.9.2019 at 21:21

        Jos ferritiini on matala, sekin voi nostaa hemoglobiinia, vaikka hassulta kuulostaakin. Se selittyy sillä, että ferritiinin ollessa matala, kroppa kärsii happivajeesta, joka taas aiheuttaa sitä että hb nouse.

        Ja sellainen asia myös et siinä vaiheessa kun hb alkaa laskea, niin rautavarasto on jo tyhjä. Eli se antaa varhaisemman merkin rautavajeesta.

        Mä oon hirveesti noista lukenu, ku viime raskauden aikana mitattiin ferri, joka oli vaan 11 vaikka hb tosi hyvä. Ja oireita oli ja ollut useemman vuoden.

        • Leena
          28.9.2019 at 12:41

          Ferritiini on osalla meistä hyvinkin korkea, joka saattaa olla sekin korkean hemoglobiinin syynä. Viitearvoja jonkin verran korkeampi ferritiini on ihan ok, mutta erittäin korkea ferritiinitaso voi olla merkki raudan kertymäsairaudesta. Nämä sairaudet ovat melko harvinaisia. Tällasille ”hieman korkean ferritiinin ihmisille” raudan syöminen voi kuitenkin olla haitallista – se kun kertyy maksaan jos sitä on liikaa.

          Kyllä aika varma voi olla, että rautavarastoja on riittävästi, mikäli hb pysyy vuosikaudet hyvänä. Hemoglobiini tarvitsee rautaa muodostuakseen, eikä sitä rautaa tyhjästä nyhjästä.

  • Anomuumioriginaali
    26.9.2019 at 09:56

    143. Päivän vanha tieto, sattumalta, koska just eilen kävin (HYVÄ MINÄ HYVÄ MINÄ) luovuttamassa verta. Oon käynyt koska aika moni ei kelpaa luovuttajaksi vaikka haluaisi, ja mä nyt satun kelpaamaan.

    Semmonen hyvesignalointikommentti! :D

    • krista
      26.9.2019 at 10:33

      Pitipä tavata pari kertaan tuo hyvesignalointikommentti! :D Mutta hei JEE hyvin hyvistelty, hyvä sinä! <3
      -
      Ja haha öö tota VOI tietysti olla, että mäkin MAHDOLLISESTI olen saanut tietää tuon hemoglobiinini ehkä vähän kröhöm samantyyppisessä tilanteessa, mutta VOI olla, että mä säästelen sitä kertomusta toiseen postaukseen, kun kaikki ei mahdu samaan :D :D Näin niin kuin että siis EHKÄ SAATTAA olla tällainen tilanne :D :D :D Mutta palaan tähän! Siis öö mahdollisesti palaan, siis jos nyt näin olisi :D

  • Enski
    26.9.2019 at 10:20

    Itselläni on hemoglobiini aina ollut 110 paikkeilla. Rautalisää olen syönyt muutamastikin. Raskaana ollessani söin päivittäin. Synnytyksen jälkeen kävi monesti mielessä, että nythän sitä pitäisi syödä taas, monesti kun kuulee että synnytyksen jälkeen tippuu todella matalalle. En kuitenkaan kerinny aloittamaan, ja jouduin käydä viikon päästä lääkärissä, ja labroissa. Hoitaja soitti päivän jälkeen että labrat muuten hyvät, mutta hemoglobiini on 155. Ihmettelin tietenkin todella paljon, ja hän vain sanoi että olet varmaan aika kuiva. Muista juoda paljon kun on kesä ja imetät! Kysyin mitä haittaa korkeasta hemoglobiinista on, niin kuulemma voisi aiheuttaa veritulppia helpommin. Nyt jo tietenki nepäilen että Obko äitihuurut sekoittaneet pään, vai sanoiko hän niin. Et joku 130-140 olisi se ihanne..

    • krista
      26.9.2019 at 10:39

      Aaaaa onpa kiinnostava kulma – eli voi johtua myös jotenkin kuivumisesta? Heti aloin miettiä, että olinkohan juonut tarpeeksi, kun se mitattiin :D

      Mä kans tosiaan yritin googlata myös korkean hemoglobiinin riskejä (sarjassamme heh miksi pitää alka ajatella negatiivisesti, että ”onko sit liian korkea”, voi meitä ihmisiä) enkä pikaselvityksellä ihan saanut sellaista ”tätä se voi aiheuttaa” -vastausta, pikemminkin vaan sairauksia, joista se voi olla merkki. Mutta Hyvä terveys -lehden jutun viimeisessä lauseessa sanotaan, että: ”Hyvin korkea hemoglobiinipitoisuus on haitallinen, sillä veri tulee liian sakeaksi eikä kierrä kunnolla hiussuonissa.” Täällä: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/hemoglobiini Toisaalta ”hyvin korkea” viittaa sit tosi korkeaan, saman lehden toisessa jutussa sit just venytetään sitä ”normaalin” käsitettä eli korkeampikin voi olla normaali:
      https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/asiantuntijat/terveys/korkean_hemoglobiiniarvon_vaarat

  • Karoliinn
    26.9.2019 at 11:35

    Mulla oli aina huono hemoglobiini koko lapsuuden ja nuoruuden kunnes aloin kasvissyöjäks niin arvo on pysytellyt 140 paikkeilla kokoajan. En syö ravintolisiä, joten mistä lie johtuu.. :D

    • krista
      26.9.2019 at 11:43

      Hahaa! No tämä tukee sitä mun täysin tutkimuksellisperustelematonta (eli naurettavuustieteellisen omaan kokemukseen, ja nyt myös sun) kokemusta, että ehkä kasvissyönnin ja alhaisen hemoglobiinin yhteys vois olla enemmänkin vanha uskomus kuin oikea fakta! Koska ”huonollakin kasvissyönnillä” mulla oli aina hyvä hemoglobiini. Mutta siis: tietoahan tästä mulla ei ole :D N = 2, sä ja mä :D Ehkä se jotenkin isommissa joukoissa sitten näkyykin tai jotain…

      • Blue Peony
        26.9.2019 at 13:06

        Hei, ihan pelkkä uskomus se ei ole, tunnen itsekin monta anemiasta kärsivää vegaania ja kasvissyöjää ja käsittääkseni aihetta on tutkittukin. Hemoglobiiniin vaikuttavat ravinnon ohella monet tekijät, perintötekijöillä voi olla vaikutusta, kuukautisten runsaus ja sairaudet voivat vaikuttaa jne. Korkeassa hemoglobiinissa voi tosiaan piillä veritulppariski, meillä on suvussa tästä esimerkkejä.

        • krista
          26.9.2019 at 14:39

          Joo ehkä se sitten isommissa ryhmissä tosiaan näkyy, omakohtainen kokemushan on aina huono tutkimustiedon rinnalla, kun voi olla itse just se poikkeus :) Perintötekijöitä ehkä itse veikkaisin omalle kohdalle, tai ihan sattumaa.

  • Anni
    26.9.2019 at 11:44

    Mulla mitattiin just työterveydessä hemoglobiini, joka oli jotain 153. On aina ollut korkea, raskausaikoina oli molemmissa ihan pieni lasku, mutta silloinkin oli aina päälle 110. Se kuuluisa ferritiinikin oli jotain 100. Huvittavaa tästä tekee se, että olen viimeiset kuusi vuotta ollut melkein koko ajan raskaana tai imettänyt, olen ollut vegaani 2,5 vuotta ja kasvissyöjä 18 vuotta ja harrastan kestävyysliikuntaa eli olen monella tapaa riskiryhmässä alhaisille punasoluarvoille. :D

    • krista
      26.9.2019 at 14:41

      Mulla pilkki raskausaikana jonnekin hurjan alas ja sen kyllä sitten huomasinkin, pyörrytti ja huimasi. Mutta joo hyvä esimerkki siitä tämä sun esimerkki, että ei tosiaankaan aina ole niin, että kasvissyöjällä/vegaanilla automaattisesti huono hemoglobiini!

  • MMinne
    26.9.2019 at 12:10

    Käyn säännöllisesti luovuttamassa verta (mitä ilmeisesti myös jotkut muut on joskus saattaneet tehdä ja saatamme saada lukea siitä myöhemmin ;D) ja mulla on kans aina ollut hyvät lukemat. Siinä 130-140 välissä ne pyörii, kerran on ollut vajaat 130 ja joskus lähempänä 150:ntä. Veripalvelussa tarjoavat niitä rautatabletteja (ilmeisesti varsinkin hedelmällisessä iässä oleville naisille, jotka säännöllisesti käy) ja niitä pari purkkia itseltäkin kotoa löytyy. Molemmista syöty ehkä yksi tai kaksi pilleriä. En vaan muista, vaikka kyllä yritän! Yhden ainoan kerran olen onnistuneesti syönyt koko purnukan kerralla loppuu, jiphii! Joskus siis kysyin siellä, että auttaako se, jos otan yhden silloin toisen tällöin, niin kuulemma eipä oikein, että tarvitsis tosiaan muistaa ottaa ihan kuurina. Eipä sille kyllä ilmeisesti ole tarvetta, kun se Hb aina noin hyvä on ollut. Ja tässä kohtaa yleensä tosiaan aina (nykyään) kysytään, mutta entäs se sun varastorauta. En tiedä. En ole koskaan mitannut. En ole koskaan myöskään kärsinyt minkäänlaisista väsymysoireista tmv., joiden vuoksi epäilisin sen olevan vähissä. Ja viitsiikö sitä mitata ihan vain senkään takia, että se on ”muodissa”..

    • krista
      26.9.2019 at 14:43

      Hahaa miten sä nyt sit NIIN päättelit, että jotkut mut joskus saattaneet mahdollisesti, en voi kä-sit-tää, mistä tuollaisen ajatuksen sait :D Ahhaha.

      Joo sama mulla, että en ole viitsinyt huvikseen/muoti-ilmiön takia mitata, kun ei tunnu oireita! Mutta jos tuntuisi, niin sitten tietysti kannattaisi selvittää, voisiko siinä olla vaikkapa väsymyksen syy. Monellahan on löytynyt selitys (ja tilanteen parantuminen) tuota kautta eli sinänsä tosi hyvä, että tuo varastorauta on noussut tapetille!

  • Tilia
    26.9.2019 at 13:24

    Naisilla aika paljon asiaan vaikuttaa kuukautisten runsaus. Siksikin hemoglobiini voi olla yllättävän hyvä raskaana ollessa ja imettäessä. Itsellä on hemoglobiini ollut aina alakantissa hyvästä syömisestä huolimatta, mutta kun syöpähoitojen myötä tuli ennenaikaiset vaihdevuodet, hemoglobiini on ollut siitä lähtien aivan hyvällä tolalla.

    Mutta joo, käykää luovuttamassa verta, jotka pystytte. Se on tärkeää.

    • krista
      26.9.2019 at 14:45

      Joo siis ja mullahan puolestaan on kierukan/aiemmin e-pillereiden kanssa kuukautiset kokonaan pois tai hyvin niukkana piiiiitkään, joten siinäkin voi olla osaselitystä mun hyvälle hemoglobiinille!

  • iituliina
    26.9.2019 at 13:45

    Pari kertaa vuodessa mittaillaan, viimeksi 109, mikä oli mulle jo poikkeuksellisen hyvä, oon syönyt reilun puoli vuotta superisoa rauta-annosta päivittäin (josta kiitoksena hillitöntä aamupahoinvointia, ja ei, en oo raskaana). Useimmiten mun hemoglobiini on ollut alle sata, ainakin viimeiset viistoista vuotta sitä on seurattu, muttei sille oo mitään syytä keksitty. Ruokavaliokin on ehtinyt matkan varrella muuttua sen seitsemäntoista kertaa, mm. maksaruokia rakastavasta teinistä nykyiseen vegeilyyn, muttei näytä olevan mitään vaikutusta asiaan.

    • krista
      26.9.2019 at 14:48

      Onko sulla oireita tuosta hemoglobiinin alhaisuudesta, väsymystä tai huimausta tai jotain? Mulla kävi silloin raskaana just tuolla alle sadassa ja huomasin sen kyllä ihan merkittävästi, oli huono olo. No tietysti olin raskaana, eli osa sitäkin :D Ja kääk, aamupahoinvointi ilman raskautta, ei kuulosta kivalta. Tekeekö kaikki rautatablettikuurit tuon?

  • Tiia
    26.9.2019 at 15:21

    Mun ferritiini oli vaivaiset 9 reilu kuukausi sitten mutta hemoglobiini onneksi on vähän nousussa. Alimmillaan se oli 89, ja silloin voin tosi huonosti. Mulla varmaan eniten vaikuttaa teurastusmenkat, nyt on kierukka ja pitkä rautakuuri, ehkä tämä tästä :) upeaa kyllä kun kierukalla sai viikon kestäneet menkat loppumaan!

  • qwertyuiop
    26.9.2019 at 21:28

    Mulla hemoglobiini nousi ihan olennaisesti kun aloin kasvissyöjäksi. Samaa olen kuullut monelta muulta. Taitaa olla jotain kasvissyönnin vastaista propagandaa tuo matalalla hemoglobiinilla pelottelu :D

  • Satu / hollanninsuomalainen
    27.9.2019 at 05:18

    Jo melkein kaksikymmentä vuotta mennään tosi alhaisella… olen kirjoittanut aiheesta muutamia juttuja, kuten tämän https://hollanninsuomalainen.fi/2018/04/12/anemia-kiukuttaa/

    Voi, kunpa saisin tuollaiset lukemat vaikka edes päiväksi. :D Hyvä juttu!

  • Jemppa
    27.9.2019 at 19:41

    Mulla on myös samoissa luvuissa ja tuntuu, ettei se laske, vaikka tekisin mitä. Esim. vaikka söisin mitä tahansa. Menetin ekassa synnytyksessä pari litraa verta ja silloin hemppa laski alle sadan, mutta lyhyen rautakuurin jälkeen, se oli taas samoissa luvuissa. Mulla korkea hemoglobiini kulkee isän suvussa. Esim. mummoni on varsin hyvässä kunnossa 85-vuotiaaksi, mutta verenohennuslääkettä joutuu ottamaan ”paksun veren” takia.

  • M-M
    29.9.2019 at 18:32

    Mulla oli pari viikkoa sitten 119. Sain rautakuurin, kun oli laskenut lyhyessä ajassa 20 pykälää. Ainoa ero ruokavaliossa tossa tippumis välissä oli, etten ollut syönyt yhtä paljon kasviksia, kuin aikasemmin. Jospa se nyt ois noussut vähän paremmaksi. Ainakin väsymys ja päänsärky on helpottanut.