Miksi hemmetissä se itsestään huolen pitäminen on mukamas niin älyttömän vaikeaa?!? Puhun siis todellakin minusta. Mäenvaanosaa.
Eilisen räkäkeskustelun yhteydessä tuli puheeksi (totta kai!) vitamiinit. Niin, ne vitamiinit. Ei siis tule minkäänlaisena uutisena minullekaan niiden hyöty ja vaikutus – ja niitä on jopa tuolla niille tarkoitetussa korissa purkkikaupassa.
No, ei ne siellä korissa paljon auta, jos ne eivät koskaan suuhun asti mene!
Hangossa oli joskus aikoinaan (saattaa olla vieläkin) siellä makasiinialueella ihana pitseria, jonka lista oli aivan mahtava – vaikka mitä kekseliäitä ja hyvänkuuloisia yhdistelmiä. Listan lopussa oli sitten se viimeinen vaihtoehto, jossa asiakas saa itse valita mieleisensä täytteet; sen nimi oli Idioto. Että jos ei nämä meidän valmiit huolella mietityt vaihtoehdot kelpaa, niin on täällä myös tämä vaihtoehto Idioto. Mun mielestä se oli jotenkin ihan hilpeän hauskaa.
Tilasin usein Idioton.
Sitä tässä olen hokenut itselleni taas kerran. Idioto. Idioto. Idioto. Syö niitä vitamiineja, idioto.
Omalta osaltani kyse ei ole tietämyksestä tai asenteesta tai mistään muustakaan kuin rutiinista. Vitamiinien ottamisen pitää saada jotenkin päivittäiseen rutiinin niin, että se on tapa, joka ei unohdu. Jos jätän sen kerran välistä, niin hyvin suurella riskillä jätän sen välistä myös viikon ja kuukauden ja vuoden. Lasten D-vitamiinit ovat sellainen vakiintunut tapa, samoin Silvan xylitol-pastillit.
Eli edelleen: miksi sitten omasta itsestä huolehtiminen on nykyään niin vaikeaa?
Ennen lapsia olin muutaman vuoden ajan paitsi aktiivinen sirkustelija ja jumppailija, myös tosi-tosi aktiivinen vitamiininsyöjä. Ja olin superpaljon terveempi. Syitä ja seurauksia ei voi tietenkään millään tavalla vetää yksi yhteen – silloin en myöskään hengaillut lapsien keskellä, yleiskunto oli parempi liikunnastakin johtuen ja niin edelleen.
Mutta uskon, että vitamiineilla on merkitys. Niin ja kalsiumia minun nyt pitäisi nappailla muutenkin ihan supertunnollisesti: suvussa on luuston heikkenemistä ja luuston kunto todennäköisesti suoraan vaikuttaa mun tulevaisuudessa siintävästä leukaleikkauksesta toipumiseen…
Ja tuolla ne nyt sitten vanhenevat ne vitamiinit syömättöminä. Idioto. Idioto. Idioto.
*******
Tein juuri pienimuotoisen vitamiini-inventaarion (paljon vanhentuneita) ja tuollaiset kuvan törpöt nyt toistaiseksi nousivat pois sieltä laatikosta, keskelle keittiön pöytää. Miltä mielestänne näyttää?
Noista raskaus-imetys-Multi-tabseista mun täytyy lähteä liikkeelle, koska ne täytyisi tietysti syödä pois… (toinen korkkaamaton purkkikin löytyi) Siihen päälle Professorin D-vitamiinia ja Calcichew D Extraa (jossa siis myös D-vitamiinia). Eli D:tä tulee mun laskujen mukaan tällä combolla 80 mikrogrammaa. Miltä määrä kuulostaa teidän korvaan?
Löytyi myös valtava määrä raskaudelta syömättä jäänyttä Obsidan Fe -rautaa. Ääääh. Miks mä en ole syönyt noita enää silloin synnytyksen jälkeen…? Kannattaakohan tätä kuitenkin vielä (koska kasvissyönti) vähitellen syödä pois vai antaa jollekin eteenpäin?
Ja hei mitäs niitä olikaan niitä ”sääntöjä”, että mitä kannattaa ottaa jonkun muun yhteydessä ja mitä ei-ei? Ainakin jotenkin muistan, että kalkki ja D kuuluu yhteen, ja sit raudan otin aina raskaanaollessa yöllä… Oliko niin, että sen imeytymiseen vaikuttaa negatiivisesti vähän kaikki…?
Entä puuttuuko tästä yhtälöstä nyt jotain teidän mielestä olennaista? Lisähuomiona tietysti se, että edelleen imetän – ihan kovin mielikuvituksellisiin kokeiluyhdistelmiin en siis sen(kään) takia voi lähteä…
Nyt hemmetti lähtee tämä vitamiiniasia omalta osaltani ryhtiliikkeeseen!
1
Sumu (Ei varmistettu)
21.3.2015 at 08:02Täällä yksi n. keskiraskautta viettävä kasvissyöjä, joka kuitenkin syö maitotuotteita ja kananmunia. Nyt raskaana syön raskausajan monivitamiinia, raskausajan omegaa, probiootteja, extra-D:tä 20 yksikköä (monivitamiinissa on lisäksi 10 yksikköä) ja extra-magnesiumia 175 yksikköä (monivitamiinissa on lisäksi 180 yksikköä). Puhun yksiköistä, kun en tiedä, mitä ne ovat (mg) :) Nämä on neuvolassa ainakin todettu hyviksi paitsi tuota extra-magnesiumia en ole vielä kysynyt, koska aloitin sen vasta muutama päivä sitten toistuvan elohiiren vuoksi. Nyt magenesiumin määrä on kuitenkin yhteensä vain aikuisen ”normiannos”, kun yksi kokonainen magnesiumpilleri näyttää olevan 350 yksikköä, josta nyt puolikasta otan monivitskun lisäksi.
Itse tutkistelin tuota omega-asiaa, kun punnitsin, että ”pystynkö” ottamaan kalapohjaiset omegat käyttöön. Päädyin siihen, että pellavansiemenöljy on parhaita (ellei paras?) kasvispohjainen vastine sille. Ostinkin pullon kaappiin, mutta se on pahaa, joten kala-omegalla mennään vauvan ja lähinnä kai vauvan aivojen kehityksen vuoksi. Mitään röyhtäyksiä tmv. ei muuten ole tuo omega aiheuttanut.
Ennen raskautta söin muuten samoja juttuja, mutta ilman monivitamiinia eli otin vain ne, jotka koin itselleni tarpeelliseksi: D, magnesium ja probiootti.
Ei muuta kuin tsemppiä vitamiiniviidakkoon!
Terveet (Ei varmistettu)
21.3.2015 at 11:19Minä syön purkista kalciumia (koska imetän), d-vitamiinia, omega3, ja magnesiumia mutta ruokavalio on tärkein juttu jos haluaa pitää itsensä terveenä ja tietty liikunta, googlaa ”tulehdusta vähentävä ruokavalio”. Nimimerkki lapsiperhe joka ei (((melkein))) koskaan ole sairaana
Xandra (Ei varmistettu)
21.3.2015 at 12:10Mä suosittelen menemään luontaistuotekauppaan kun vanhat purkit tulee tyhjiksi! Myyjät osaa antaa hyviä neuvoja ja vinkkejä. Kannattaa valita sellaisia vitamiineja jotka on luonnollisia. Ne on kyllä huomattavasti kalliimpia, mutta myös imeytyy paremmin. noi synteettiset imeytyy todella huonosti.
Olen joutunut syömään tuota samaa rautavalmistetta mitä sulla on eikä mun vatsa kestäny sitä ollenkaan, eikä se saanu mun hemoglobiinia nostettua. Luontaistuotekaupassa on ainakin paria nestemäistä rautavalmistetta jotka on hellempiä vatsalle ja jotka toimi ainakin itselläni.. Maistuu mehulle ja raudalle. Ei nyt varsinaisesti hyvää mutta… :D
Maitohappobakteereista mulle on sanottu että kannattaa ottaa illalla.
Maitotuotteet ainakin estää raudan imeytymisen, mutta c-vitamiini taas auttaa imeytymiseen..
Ja vesiliukoset vitamiinit kannattaa ottaa aterian yhteydessä jos haluaa että ne saa heti käyttöön.
Hauskaa kevättä koko perheelle! :)