Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Myllylahden kanssa.
Aaaaah, nämä laadukkaat kotimaiset alakoululaisille suunnatut lastenkirjat – meillä on syksyn kuluessa luettu näitä kirjauutuuksia taas aivan lukuhuumassa.
Nämä osuvat vaan täysin nappiin meidän kolmasluokkalaisen lukumaun kanssa: seikkailuja, sopivasti jännitystä ja vähän kummitteluakin. Aivopähkinöitä, etsivätarinoita, ystävyyttä ja jatko-osia kivoihin, hyviksi todettuihin kirjasarjoihin. Oi kyllä, kiitos!
Ja kiitos vielä tästäkin: taas olisi nimittäin alekoodi tulossa pukinkonttiin (ja muutenkin) ostettaviin lastenkirjoihin. Alekoodi on vieläpä tosi mukavat – 25 %, ja se löytyy tämän postauksen lopusta!
Nyt, kun hankkii valmiiksi kirjalahjat, ei tarvitse sitten enää joulun alla pähkäillä ja paniikkiostella. Tästäpä siis kuusen alle tällaisia luettavia paketteja:
Seuraavat kirja-arvostelut on tehty yhdessä kolmasluokkalaisen kanssa, ja yhden kirjan (kuudes) arvosteluun tuli mukaan myös perheen ekaluokkalainen.
Mutta ensin lempparit! Omat suosikkinsa lapset poimivat kirjapinosta näin:
Kirjat tulevat seuraavassa kolmasluokkalaisen omassa suosikkijärjestyksessä – tosin ykkönen ja kakkonen ovat kuulemma jaetulla ensimmäisellä sijalla. Ei se mitään! Ei aina voi valita, jos kaikki on vaan niin hyviä!
1. Jukka-Pekka Palviainen: Jugi ja Majakkasaaren aarre
Jugi ja Majakkasaaren aarre on uuden kirjasarjan (jee! sarjat on parhaita!) ensimmäinen osa. Siinä Jugi ja pikkusisko Irri muuttavat perheensä kanssa Majakkasaarella sijaitsevaan vanhaan hotelliin, jota samalla remontoidaan tosi-tv -ohjelmassa ”Murjusta palatsiksi”.
Pian kuitenkin alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista…
Kirja sisältää siis vähän kummitusjuttua ja jännittäviä tilanteita, mutta kaikelle löytyy kuitenkin luonnollinen selitys.
Noin 120-sivuinen kirja sopii itsekseen lukeville (tai yhdessä luettavaksi iltasaduksi!) lapsille, jotka tykkäävät hauskasta ja jännittävästä lukemisesta. Näin kolmasluokkalainen sen itse määritteli.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Lapsi arvioi tämän sopivan 8-11 -vuotiaille sekä tytöille että pojille – ja vähän pienemmillekin varmasti sopii yhdessä luettavana.
2. Elisabet Aho: Peikkokallion salaisuus
Peikkokallion salaisuus puolestaan on toinen osa parhaiden ystävysten Vapun ja Annikan seikkailuista. Ensimmäisen osan nimi oli Helmi, salaperäinen tyttö – siitä aiemmin täällä.
Tällä kertaa ystävykset lähtevät Vapun mummon ja ukin mökille. Sen läheisestä metsästä löytyy kummallinen talo ja outo peikon näköinen vuori, joka houkuttaa tyttöjä.
Kirja tuntui aluksi hyvinkin jännältä – mutta kuitenkin samalla tosi kiehtovalta! Tyttöjen seikkailuun sukeltaessa jännittävyys kuitenkin sopivasti karisi pois. Vapun ja Annikan ystävyys ja kouluasiat olivat lapsen lempiosuutta kirjassa.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Meidän arviolta vaikkapa 8-11 -vuotiaille. Jännittävyyttä on, mutta ystävysten elämä saa myös kivasti tilaa kirjassa.
3. Maarit Nurmi: Etsiväkaverit epäillyn jäljillä
Jee, Etsiväkavereiden kirjasarjan toinen osa, Etsiväkaverit epäillyn jäljillä – ja kolmas on jo suunniteltu ilmestyvän ensi vuonna!
Tässä siis lisää helppolukuiseksi ja koukuttavaksi suunniteltua, alakoululaisiin iskevää huumoria ja hauskoja väärinkäsityksiä. Ensimmäisestä Etsiväkaverit-kirjasta aikaisemmin täällä.
Etsiväkaverit on Eemu-kirjasarjan kirjoittaneen Maarit Nurmen uusi sarja: helppoa ja hauskaa luettavaa juuri itsenäisesti lukemaan oppineille lapsille. Tekstipätkät ovat lyhyitä, sekä kuvilla ja tekstinostoilla huolellisesti rytmitettyjä, joten kirja koukuttaa helposti sellaisenkin lukijan, jolla pidempien kirjojen lukeminen ei vielä ihan sujuvasti rullaa.
Eli superhauskojen Eemu-kirjojen lisäksi myös näille Etsiväkavereille jätti-iso suositus erityisesti sellaiseen kohtaan, jos haluaa innostaa lasta lukemisharrastuksen pariin. Nämä tempaavat mukaansa helposti sellaisenkin, joka ei ole aikaisemmin niin kovasti lukenut: erittäin potentiaalista lukukärpäsen puraisemaanhoukuttelumatskua!
Sujuvasti lukeva puolestaan hotkaisee tämän kirjan hyvin nopeasti, mutta tykkää silti kovasti! Eli tällaisen lukuahmatinkaan ei missään tapauksessa kannata jättää tätä lukematta: sillon tämä on sellainen hauska ja viihdyttävä pieni lukupala.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Sellaisille lapsille, jotka ovat juuri löytämässä lukemisen maailmaan – kirjan takana lukee 6-10 -vuotiaille, ja se varmasti pitää oikein hyvin paikkansa.
4. Marjut Brunila: Immu ja kylmä kyyti
Immu-sarjan ensimmäinen osa, Immu ja Torninvartijat, palkittiin ilmestymisensä jälkeen 2019 parhaana lastenkirjana (LukuVarkaus). Eikä ihme! Immut nimittäin vetoavat juuri sopivalla tavalla kummitus- ja etsivätarinoita rakastavien alakouluikäisten makuun.
Meillä se ensimmäinen Immu kuunneltiin äänikirjana, ja tämä tänä syksynä ilmestynyt neljäs Immu-kirja, Immu ja kylmä kyyti, perinteisenä luettavana kirjana. Kaksi Immua on vielä välissä lukematta, kolmasluokkalainen iloitsee. Ne menevät ehdottomasti lukulistalle.
Tässä uudessa kirjassa Salaseura Klaanin jäsenet (Immu, Niko, Luukas, Lotta sekä Ritva-koira) lähtevät Lotan Greta-mummon luo. Siellä he ryhtyvät salaperäistä rikosta selvittämään – ja Immu ja Lotta näkevät taas kaikenlaista kummittelua. Kolmasluokkalainen painottaa, että kirja sisältää oikeasti jännääkin!
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Jännittävyyden vuoksi ei välttämättä vielä ihan ekaluokkalaisille, mutta vaikkapa 8-11 vuotta voisi olla sopiva ikä tämän kirjan lukemiseen.
5. Etsivätoimisto Mysteeri ja Pronssinen samurai
Jee, uusin Etsivätoimisto Mysteeri! Tämä on jo kuudes osa. Meillä on luettu ne kaikki, ja kaksi ensimmäistä osaa myös ääneen luettuna iltasatuna. Täytyy sanoa, että tämä sarja on mun oma suosikki ja olisin rakastanut tätä joskus neljäs-viidesluokkalaisena etsivätarinoita ahmiessani.
Etsivätoimisto Mysteeri sopii siis sellaisista jo monimutkaisemmista etsivätarinoista tykkääville: juonessa todella käänteitä riittää, ja lukija saa monesti hieroa älynystyröitään yksityiskohtia mielessään yhdistellessään. Aikuisellakin on välillä pää pyörällä! Tässä kuudennessa kirjassa, nimeltään Etsivätoimisto Mysteeri ja Pronssinen samurai, seikkaillaan Lumi-Samuraista kertovan elokuvan kuvauksissa.
Kolmasluokkalainen painottaa, että tämä sarja kannattaa ehdottomasti lukea oikeassa järjestyksessä, eli ykköskirjasta liikkeelle lähtien. Kirjat nimittäin kytkeytyvät mutkikkaasti toisiinsa.
Kirjat sisältävät lopussa aina seikkailupelin (pakohuonepeli tms), sekä erilaisia etsivätehtäviä pitkin matkaa.
Meidän aiemmat arvostelut Etsivätoimisto Mysteeristä täällä: Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri (sarjan ensimmäinen kirja) sekä Etsivätoimisto Mysteeri ja vihreä lohikäärme (sarjan viides osa). Meillä taitaa olla kirjahyllyssä näitä melkein koko kuuden kirjan sarja, osa itse ostettuna ja osa blogin kautta saatuna.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Sopii erityisesti ”myöhempiin alakouluvuosiin”, sillä juonessa tosiaan haastetta riittää. Ehkäpä noin 9-vuotiaasta eteenpäin. Meillä tosin tätä on luettu jo nuorempanakin (ja iltasatuna), joten lapsesta se tietysti riippuu: meidän ekaluokkalainen lisää, että hän tykkää tästä ihan kamalasti, vaikka on vasta 7-vuotias.
6. Kai Vainiomäki: Mitä eläimet miettivät
Tämän kirja-arvostelun laatimiseen tuli mukaan myös perheen ekaluokkalainen, joka tästä kirjasta erityisesti tykkäsi.
Mitä eläimet miettivät antaa lukijalleen kiinnostavaa tietoa eläinten käyttäytymisestä mukavan kehyskertomuksen kautta. Meidän perheen eläinfaneille tässä oli mieleen erityisesti se, että eläinten tavat ja tarinat olivat aivan oikeita ja aitoja – ja osa ilahduttavasti jo entuudestaan tuttuja, kuten gorilla, joka pelastaa eläintarhan aitaukseen pudonneen lapsen.
Meillehän iskisi tietysti ihan puhdas tietokirjakin, mutta tässä kirjassa eläinten tavat oli kuitenkin ujutettu perheestä kertovan kehystarinan sisään. Ekaluokkalainen määrittelee, että kirja sopii erityisesti sellaisille, jotka tykkäävät huumorista sekä ihan oikeista eläimistä ja heidän tavoistaan.
Meillä on entuudestaan myös sarjan ensimmäinen kirja Miten eläimet nukkuvat, ja siitäkin meillä on tykätty!
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Ääneen yhdessä luettuna menee jo varmasti 4-5 -vuotiaasta alkaen, kaikille eläimistä kiinnostuneille! Ja isommat sitten voivat toki lukea itsekseen. Tämä on siis muodoltaan näistä eniten sellainen ”pienempien lasten kirja”, värikkäästi kuvitettu- ei tuollainen ”satasivuinen lukukirja”, vaan enemmän leikki-ikäisten kirja.
7. Veera Vähämaa: Limamerirosvon jäljillä
Myös Etsivätoimisto Muron edesottamukset jatkuvat! Tässä on vuorossa Rodi-rotan, Mursu-vaarin ja Alli-mummon toinen seikkailu. Täällä aiemmin ensimmäisestä osasta.
Limamerirosvon jäljillä -seikkailu lähtee käyntiin, kun Rodi näkee kadulla limaa valuttavan hahmon. Samana päivänä myös Mursu-vaarin portaille ilmestyy mystinen pulloposti. Muitakin epäilyttäviä seikkoja ja johtolankoja alkaa ilmestyä.
Kirjan hahmot ovat hieman sellaisia rosoisia ”outsidereita maailmasta”, ja se erottaa ehkä tämän kirjan monista muista etsivätarinoista – ja tietysti se, että tämän kirjan etsivät ovat rotta, mursu ja mummo.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Sujuvasti lukeville lapsille, ehkäpä noin 8-vuotiaasta ylöspäin.
8. Anu Holopainen: Demonikuiskaaja
Iiiiiiiiiiiiik! Eli oikeasti kauhistuttavan Iik-sarjan kuudes osa on ilmestynyt!
Ja nimikin sen jo sanoo: Demonikuiskaaja. Kauhua siis luvassa, manaajia ja silleen. Ei heikkohermoisille!
Kolmasluokkalainen kierteli kirjan ympärillä: uskallanko, enkö, uskallanko, enkö… Lopulta kiinnostus vei voiton – mutta myönnetäköön, että hän tarkisti ensin kirjan lopusta loppuratkaisun.
Ihan varalta vaan.
Mitäs tästä kerrottaisiin, no vaikkapa sellainen lausahdus, että hyeenaveistoksessa asuva vaarallinen demoni saa pikkusisko Siirin valtaansa. Kuulostaako jo kamalalta? No kuulostaa!
Eli kauhunkutkutusta kaipaaville (isommille!) koululaisille karmivankiehtovaa luettavaa, aivan aitoa koululaisten kauhua!
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Iik-sarja on tosiaan sitten OIKEASTI JÄNNÄ. Sarja sopii parhaiten ehkä 10-11-vuotiaista ylöspäin, ja toki nuoremmillekin, jos vain kauhukantti kestää. Heh sopii varmasti sellaisille tyypeille, jotka sitten myöhemmin teininä todennäköisesti tulevat ahmimaan Kingin kauhuklassikoita, mutta eivät ihan vielä ole siinä iässä.
Ja sitten se alekoodi!
– 25 % alekoodi koskee sekä näitä että kaikkia muitakin Myllylahden lasten, nuorten ja aikuisten kirjoja Myllylahden verkkokaupassa. Joten nyt kannattaa tosiaan tehdä etukäteen koko ensi joulun kirjalahjaostokset! Kirjat toimitetaan Suomessa ilman toimituskuluja kotiin kannettuina.
Muistakaa siis näiden tässä postauksessa mainittujen lisäksi myös mm. mahtava Eemu-sarja, Jesse-koirasta kertovat uusimmat kirjat, varhaisnuorten Tippi-, Jessiina- ja Alina-kirjat, ja niin edelleen! Täältä löytyy kaikki Myllylahden toinen toistaan paremmat lastenkirjat.
Aikuisten lahjavinkkinä dekkari-faneille tiedoksi: Myllylahti tunnetaan myös tosi hyvistä kotimaisista dekkareistaan, ne löytyvät täältä. Tai ehkäpä pukinkonttiin fantasiaa ja scifiä, kotimaista chick-litiä, tai nuortenkirjoja…? Kaikki siis nyt tuolla alekoodilla – 25 % alennuksessa ja ilmaiset postikulut on tosiaan aina.
Alennuskoodi on: puutalobaby
….ja sillä siis – 25 % alennus kaikista kirjoista. Koodi on voimassa vain tämän viikon eli su 21.11.2021 asti.
PS. Aiemmat Myllylahden kirjojen kirja-arvostelut löytyvät täältä, täältä ja täältä.
Meillä on kokemusta ainakin näistä seuraavista Myllylahden kirjoista – saa kysyä tarkemmin, jos kaipaa pukinkonttivinkkiä! Toimin mielelläni joulupukin kirjanvalinta-apulaisena, kun vaan mainitsette, että minkä ikäiselle ja millaisista kirjoista/asioista tykkääville etsitte kirjaa.
Tässä aakkosjärjestyksessä meidän lukemat kirjat kirjan/kirjasarjan nimen mukaan:
Allu-sarja kokonaan
Balettia, Alina ja Kohti valintakokeita, Alina
Eemu-sarjan kaikki osat
Etsivätoimisto Muro molemmat osat
Etsivätoimisto Mysteeri kaikki osat
Helmi, salaperäinen tyttö ja Peikkokallion salaisuus
Herkko ja kadonneen ajan arvoitus sekä Herkko ja kukoistavien kukkien kysymys
Iik-sarjasta Kauhukännykkä, Plattilan Noita, Nuku, nuku leluseni sekä Demonikuiskaaja
Immu ja kylmä kyyti ja Immu ja Torninvartijat (jälkimmäinen äänikirjana)
Jesse keskiaikakoira
Jäätävä sarjaimuttaja
Mitä eläimet miettivät ja Miten eläimet nukkuvat
Operaatio Hardcore ysäri
Rooli päällä, Tippi
S niin kuin salaisuus (Cheertytöt 2)