Kansallinen joululaulupäivä – virtuaalisesti vaikka karaokena!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa.

Jotain ironiaa voisi varmaan repiä siitä, että meidän perhe tutustui Kauneimpiin Joululauluihin juuri sinä vuonna, kun suurin osa live-laulutilaisuuksista oli peruttu.

Minulla itselläni on lapsuuden Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksista vähän hatarat muistot. Muistan, että joskus on käyty ja laulettu – ja olin kova laulamaan, joten luultavasti ihan tykkäsinkin. Mutta sen tarkempia tietoisia tunnemuistoja minulle ei ole jäänyt. Vahvin muistikuva on Kittilän kirkosta, mukana oli oma ämminikin.

Tapa ei ole kuitenkaan jäänyt minulle aikuisuuteen asti.

Asia on jäänyt kuitenkin ihan ministi kaihertamaan. Joku sisäinen tunne on tuntunut mulle jo monena jouluna viestittävän, että sinne olisi kiva mennä. Tosi moni on kertonut, että Kauneimmat Joululaulut ovat heille yksi koko joulutunnelman syntymisen keskeisiä juttuja. Tämä on tullut esiin blogikommenteissakin varmaan joka joulunalusaika!

Ja jos meidän perhe kirkkoon lähtisi, lähtisimme aika varmasti juuri Kauneimpia Joululauluja laulamaan.

Olen ajatellut, että lapset ihan varmasti tykkäisivät laulamisesta, ja samalla pääsisi matalalla kynnyksellä kokemaan myös kirkossa käymisen. Uskon, että koristeellinen kirkkosali tekisi vaikutuksen; ja viime käynnistä on jo hetki kulunut, ha.

Noita Kauneimpia Joululaulujahan järjestetään ”tavalliseen aikaan” erilaisissa paikoissa, mutta itse olen ajatellut, että me haluttaisiin joskus käydä nimenomaan kirkossa niitä laulamassa. Vaikka lapset ja Joel eivät kirkkoon kuulukaan, juuri joululaulujen laulaminen voisi olla hyvä syy mennä lasten kanssa kirkkoon tutustumaan.

No, koronavuonna 2020 kaikki on tietysti enemmän tai vähemmän peruttu.

Mutta! Hassusti se toikin Kauneimmat Joululaulut meitä lähemmäs!

Tämän postauksen kuvat nimittäin ovat viime sunnuntailta – ja silloin me laulettiin meillä kotona Kauneimpia Joululauluja karaokena. Haa, miten mahtava ajatus!

Ja mehän sitten vetäistiin koko puolituntinen karaoke-Kauneimmat Joululaulut kerralla alusta loppuun asti!

Välillä naurettiin: ”KARKKIhuolesi kaikki heitä, karkkia lapselle heti tuo!”, kuten Vilttitossu luovasti versioi. Haha, ehkä siis ihan hyvä, että laulettiin omien seinien sisällä kotona eikä kirkossa.

Ja välillä itkettiin. ”Joulu on, koditon varpuseni onneton”. Pidemmälle en pääse ennen kuin tyrskähdän itkuun.

Ja siis ”Varpunen jouluaamuna” oli koko karaoken eka biisi. Että silleen.

Karaokevideon alkupuolella muuten tosiaan on haikeammat laulut: Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa loistoa, KarkkihuolArkihuolesi kaikki heitä ja Sylvian joululaulu (jossa taas itkin). Sitten omiin ei-niin-itkettäviin suosikkeihin Joulyö juhlayö ja Heinillä härkien kaukalon. Välillä hartaampaa taas, eli Me käymme joulun viettohon ja Kun joulu on (se ”Kun maass’ on hanki ja järvet jäässä”). Ja sitten vielä tosi kiva lopetuskolmikko: Joulupuu on rakennettu, Joulukirkkoon (”Kello löi jo viisi”) ja lopuksi vielä Enkeli taivaan.

IHANAA, että kaikki laulut olivat niin tuttuja! Ja niin sopiva puolen tunnin kesto!

Tänään 15.12.2020 on Kansallinen joululaulupäivä, joten haastan tämän illan iltatekemiseksi teidän koko perheen vaikka puolen tunnin yhteiseen Kauneimmat Joululaulut -karaokeen!

No niin. Tuolloin sunnuntaina vielä luulin, että nyt on sitten Kauneimmat Joululaulut meidän perheessä tältä joululta laulettu – check!

Maanantai-iltana ajattelin kuitenkin ihan vähän vaan kurkistaa lasten kanssa YouTubesta Kauneimpien Joululaulujen virtuaalilähetystä; se oli siis tullut sunnuntaina illalla livestriimauksena, ja nyt se on YouTubessa nähtävillä 6.1.2021 asti.

Kokonainen tunnin konserttitaltiointi Suomen Lähetysseuran kirkosta Tähtitorninmäeltä siis. Ajattelin, että no vilkaistaan tosiaan vaan vähän kirkkotunnelmaa, mutta tuskin me jaks…

Jepjep. Lapset aivan lumoutuneina halusivat katsoa sen kokonaisen tunnin. Vau.

Ja olihan se ihan valtavan hieno!

Myös tässä virtuaalikonsertissa oli laulujen sanat ruudulla aina näkyvissä, joten mukana laulettiin! Setissä oli myös pari uutta laulua, eli tällä kertaa kaikki laulut eivät olleet tuttuja. Mutta ne tuntemattomat ainakin kuunneltiin sujuvasti.

Ja ah, mä koin jotenkin sellaista sisäistä nautintoa, kun orkesteri soitti esimerkiksi monien laulujen välisoitot just niin kuin kuuluu (heh mun mielestä siis), eli sovituksessa oli ihan juuri joka vivahteeltaan ”se oikea” joululaulun sävelkulku. Hassua, että sellaisesta voi saada jotain näin sykähdyttävää iloa!

Todella hyvä orkesteri siis (mun maallikkokorvalla), ja 11-henkisen orkesterin solistina lauloi Camilla Bäckman, joka on ollut viime vuodet ulkomaille Cirque du Soleil’n solistina.

Ehkä vähän yllättävästi myös juonnot olivat meidän lasten mielestä kiinnostavia. Oli tosi kiva, että tässä ei ollut ”ammattijuontajat” vetämässä settiä liukuhihnalta, vaan juontajina oli Lähetysseuran työntekijät, joilla oli tieytysti omakohtaista tietämystä kehitysyhteistyöstä maailmalla. Vaikka juonnot olivat lyhyitä, siitä tuli ohjelmaan lisää syvyyttä – ja olisi voinut olla vaikka pidempiäkin kertomuksia käytännön työstä, vinkkinä seuraavia kertoja varten!

Juontajina toimivat siis Lähetysseuran Thaimaan-työntekijä Jyrki Markkanen ja Tansanian-työntekijä Virve Rissanen.

Kauneimmat Joululaulut -virtuaalilaulutilaisuus löytyy siis YouTubesta täältä. Tilaisuuden voi myös nähdä televisiosta Alfa tv -kanavalta su 20.12. klo 18-19 sekä ke 23.12. klo 17-18.

Lämmin suositus: kirkko ja koko tunnelma olivat valtavan upeita!

Molemmat virtuaalijoululauluhetket saivat meidän perheen keskuudessa aikaan myös hyvät keskustelut ja pohdinnat suomalaisen joululauluperinteen haikeudesta ja surullisuudesta.

Lapset havainnoivat tätä tosi taitavasti, erityisesti virtuaalikonsertin äärellä: Miten musiikki tuntuu niin surullisen tunteikkaalta, vaikka välillä sanat ovat iloisiakin? Miksi laulajan ilme on tuollainen? Onko taitavaa laulamista juuri se, että musiikilla voi ilmaista tunteita? Miten tämä musiikin aiheuttama tunne tuntuu näin syvällä rinnassa asti?

Ja miten sama laulu kuulostaa Einon ja Aapelin esittämänä ihan erilaiselta kuin Camilla Bäckmanin tulkitsemana?

Valtavan hyviä kysymyksiä ja hyvää keskustelua!

Itse esitin lapsille pohdintanani, että ehkäpä monet perinteiset joululaulut ovat syntyneet sellaisina aikoina, kun Suomessa on ollut hyvin köyhää. En ehkä ihan täysin havumetsään mennyt arvaukseni kanssa, samaa selitystä tarjosi myös vuosi sitten ilmestynyt Ylen juttu täällä.

Juttelimme myös, että tosi moni – etenkin aikuiset – tykkäävät juuri tällaisista koskettavista tunteista. Se, että äiti vähän tyrskähtää itkuun Varpusessa jouluaamuna, ja valuttaa kyyneliä ja nikottelee Sylvian joululaulussa, ei ole huono juttu vaan tavallaan aika onnellista. Positiivista liikuttumista. Laulun välittämä suru voi olla hyväkin kokemus: musiikin kautta voi kokea erilaisia tunteita ja välillä vähän ”puhdistautuakin” vuodattamalla pari kyyneltä.

Ja onhan sitä tipetipetiptapiakin tietysti tarjolla myös suomalaisissa joululauluissa.

Perinteisesti Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien kolehti on kerätty Suomen Lähetysseuran ulkomaantyölle: kehitysmaissa kaikkein heikoimaassa asemassa oleville lapsille koulutusta, terveydenhoitoa ja turvaa, sekä erityisesti tyttöjen, vammaisten ja syrjittyjen vähemmistöjen aseman parantamista.

Esimerkiksi vuonna 2019 keräystulos oli yli 1,1 miljoonaa euroa, VAU.

Nyt tämän vuoden virtuaalisissa tapahtumissa kolehti on tietysti myös muuttunut virtuaaliseksi: Mobile Payksi, tekstiviestilahjoitukseksi tai tilinumerolahjoittamiseksi.

Esimerkiksi MobilePaylla voi lahjoittaa haluamansa summan numeroon 61408.

Kaikki lahjoitusohjeet löytyvät täältä.

Itseäni henkilökohtaisesti ihan ministi huolettaa tämän vuoden keräystulos. Meidän sukupolvelle virtuaalimaksut ovat arkipäivää, mutta mitenköhän iäkkäämmät ihmiset, jotka tavallisesti laulutilaisuuksiin osallistuvat…? Kolikko kolehtihaaviin on kuitenkin monelle varmasti tutumpi kuin mikään Mobile Pay.

Toivottavasti läheiset tämän joulun alla jaksavat neuvoa ja opastaa myös iäkkäämpiä Kauneimpien Joululaulujen ystäviä – sekä löytämään tämän YouTube-lähetyksen (tai katsomaan sen tv:stä!) että auttamaan ”kolehti”lahjoituksen tekemisessä!

Muistutus: Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet ovat aina ilmaisia ja lahjoittaminen täysin vapaaehtoista. Joululaulujen siirtyminen virtuaaliseksi sai valitettavasti myös huijarit liikkelle, mutta Suomen Lähetysseuran YouTube-taltionnin antamilla ohjeilla, näillä Suomen Lähetysseuran nettisivujen lahjoitusohjeilla sekä tulevan tv-lähetyksen ohjeilla voi turvallisin mielin lahjoittaa ja lahjoitus menee varmasti perille oikeaan paikkaan.

Kuuluvatko Kauneimmat Joululaulut teillä tavallisesti jouluun?

Hyvää kansallista joululaulupäivää kaikille!

PS. Mikä on sun lempijoululaulu? Mä ihan mietin tätä ja tällä hetkellä mun suosikki on ehkä kuitenkin se Sylvian joululaulu. Kaikessa haikeudessaan ja monitulkintaisuudessaan siinä on vain jotain, mitä ei voi ylittää. Sen sanojen merkitystä pohdiskelin pari vuotta sitten täällä.

7

You Might Also Like

  • Anna
    15.12.2020 at 16:45

    Minulla on vähän ristiriitaiset tunnelmat näistä. olen joskus nuorenpana käynyt parina vuonna. varmaan riparivuonna kun piti saada leima korttiin ennen leiriä ja joku vuosi sen jälkeen. Kirkko on hieno ja yhteislaulusta tykkään kovasti. Nykyään minulla ehkä nousee ongelmaksi nimenomaan se että minulla tulee epämukava tunne jos laulan kristillisiä lauluja. Minusta tuntuu toisaalta siltä että valehtelen itselleni ja toisaalta siltä että halvennan toisten uskontoa laulamalla niin kevyesti laulua joka itseasiassa on virsi ja sitä kautta rukous. Enkä nyt sano että kaikkien pitäisi kokea tällaista syyllisyyttä ja ettei saisi huolettomasti laulaa, mutta minulle tulee tällainen olo. Siksi en voisi kuvitella enää osallituvani kauneimpiin joululauluihin. Mikä on tosiaan vähän sääli omasta mielestäni, sillä yhdessä laulaminen tuo jotenkin ihanansti yhteenkuuluvuutta. Kauneimmat joululaulut olisi myös hyvä tilaisuus päästä näyttämään näille meidän pakanalapsille kirkkoa rakennuksena myös sisältä (miksi kirkon ovat eivät voi olla koskaan auki niin että sinne voisi vaan mennä?).
    .
    Minä löysin tänä vuonna aivan ihanan joululaulun jota en muista kuulleeni koskaan ennen. Mummon joulukuusi https://youtu.be/SIykr1XrTHk
    Tässä on jotenkin ihana rytmi ja vaikka en ole koskaan ennen kuullut tätä niin silti siitä tulee jostain syystä nostalginen olo. Jotenkin sanatkin virtaavat hurjan luontevasti (riimit joista aina tykkään).
    Jos mennään haikeampaan suuntaan niin Pikkuveljen joulupuuro. Vaikka oma veli on täysin elossa ja hyvin voiva niin silti siirrän laulun sanat aina häneen ja olen ihan tippa silmässä. Samoin Hei mummo. Jotenkin menee sydän sykkyrälle kun ajattelen mummoa yksin iljanteisella polulla.
    Nissenpolkka on myös yksi suosikeistani. Se on sellainen jouluilon tuova laulu jossa ei sitten vastapainoksi ole hartaudesta tietoakaan xD

    • krista
      15.12.2020 at 17:09

      Ymmärrän tosi hyvin! Mä joskus ihan välttelin ”jeesusasioita”, kun en kokenut uskontoa omalle elämälle mitenkään läheiseksi (vaikka kirkkoon kuulunkin), mutta nyt ihan viime vuosina oon jotenkin… pehmennyt. Eikä meidän kotiateistikaan pyörittele silmiään, kun me lauletaan ”kiitos sulle Jeesuksemme”, esimerkiksi joulukalenterilauluissa oikein hyvin laulaa mukana uskonnollisetkin kohdat. Osaankohan kuvailla, miten olen päätynyt ajattelemaan… Jotenkin mulla on tullut sellainen ”paluu lapsuuteen” -fiilis siitä, miten tärkeitä nuo säkeet itselle silloin olivat, ihan sellaisena perinnejutuna. Niinpä kun niitä laulaa, on jotenkin yhteydessä siihen omaan henkiseen kulttuuriseen perinteeseen. Just niin kuin säkin sanot, eli tuo yhteenkuuluvuutta laulaessa, mutta jotenkin myös yhteenkuuluvuutta sinne omaan lapsuuteen (siksi oli niin ihanaa, kun orkesterin välisoittojen sävelkulutkin olivat niin tuttuja) ja edellisiin sukupolviin asti – ajattelin omaa 1910 syntynyttä ämmiäni, joka näitä samoja lauluja aina lauloi Kauneimmssa Joululauluissa. Eli sitä kautta se tuntuu ”omalta” ja myös oikealta <3 Jotain tuollaista!
      -
      Mehän muuten just Silvan ollessa 2-vuotias pyrittiin kirkkoon tutustumaan ihan muuten vaan! Just tuo vanha juttu, joka on linkattu tekstiinkin! Parin ison kirkon ovia nyittiin turhaan, mutta sitten "omaan kirkkoon" vaan soittamalla tuli kiva vastaanotto ja päästiin sisään ja rauhassa tutustumaan. Oli tosi kiva kokemus <3 Eli siis tää: https://www.puutalobaby.fi/pakanat-kirkolla/

      Oi, tuota en ole kuullutkaan! Mulla ei ole tällä koneella kaiuttimia, mutta mäpäs kuuntelen kannettavalla myöhemmin!

      Nissepolkka on kyllä näistä iloisista yksi parhaista! Ehkä paras rallatuksista!

    • Tiedoksi
      16.12.2020 at 11:11

      Kyllä ne kirkot on auki niin, että sinne voi vaan mennä käymään :)
      Tässä esim Kallion kirkon aukioloajat:
      maanantai-perjantai klo 7–21
      lauantai ja sunnuntai klo 9–19

      • krista
        16.12.2020 at 11:33

        Mahtavaa! <3 Kiitos tiedosta! Ehkä sitä vaan joskus on just sattunut nykimään väärän kirkon ovia väärään aikaan ja jäänyt sellainen fiilis (niin Annalle kuin mullekin), että niitä pidetään kiinni!

      • Anna
        16.12.2020 at 17:37

        Piti nyt ihan katsoa netistä kun aina jos on käynyt hautuumaalla tai muuten kirkon ympäristössä niin aina kirkko kiinni. Aikamoisen googlettelun jälkeen selvisi että kirkkoon pääsee kesäkuukausia 11-16 välillä. Eipä ole sattunut sellaiseen aikaan kirkolle, mutta pitää pistää korvantaa. En ole itsekään päässyt käymään tuolla kirkossa ja se on kuitenkin hieno keskiaikainen kivikirkko.

  • A
    15.12.2020 at 18:04

    Mä olen käynyt kahdesti lapsen kanssa kauneimmissa joululauluissa. Ja siis ateistiperhe ollaan, joten kirkkovierailut on enempi sellaisia kulttuuri- ja arkkitehtuuriretkiä.

    Ekan kerran käytiin lähikirkossa kun lapsi oli 1,5-vuotias ja valitettavasti olin vähän pettynyt tilaisuuteen (vaikka mikäpä minä olen valittamaan, kun en kirkkoon kuulu). Kyse oli lasten kauneimmat joululaulut nimellä ja olin aatellut että olisi siitä kauneimmat joululaulut vihkosta valittu matskua lapsiystävällisesti (kun oli lapsille suunnattu ja läpyskästä ois löytynyt paljon kivoja tuttuja lauluja). Mut ehei, lauluvalikoimassa oli parin tutun lisäksi vaan (lapselle ja melkein itsellekin) uppo-outoja, ja meillä siis jouluna todellakin raikaa Jeesus-laulut, koska nää uskontosisältöiset joululaulut kuuluu :)) Mutta lähikirkko on kyllä arkkitehtonisesti upea ja siksi kiva nähdä.

    Seuraavan kerran mentiin lasten kauneimpiin joululauluihin Temppeliaukion kirkkoon kun lapsi oli 3,5-vuotias (vaati pari vuotta sulattelua edellinen reissu ;)). Lapsi oli suuri Siina & Taikaradio -fani ja Siina oli solistivieraana. Mutta muutenkin tämä tilaisuus oli ihan eri maata kuin lähikirkon tilaisuus. Laulut oli valittu lapsille tutuista ja oli aikasta paljon iloisempi meininki, lapset jammaili mukana, eikä parkuneet tylsyyttään (oma oli toki sen pari vuotta isompi, mutta silti, paljon kivempi tilaisuus tämä). Ja tietty Siinan fanikortti kruunasi pienen tytön päivän. Ja taas, kirkkorakennus oli mahtavaa nähdä, sielläkään ei ollut tullut käytyä aiemmin.

    Eli kauneimmat joululaulut on kyllä kiva konsepti, etenkin nuo lapsille suunnatut versiot on mainio konsepti. Itse ehkä (ateistina) haluaisin kokeilla että millainen tilaisuus olisi vaikka Paavalin seurakunnassa, (post-korona) siellä kun on astetta rennompi meininki käsittääkseni kuin meidän kulmilla.

    • krista
      15.12.2020 at 20:06

      Uuuu, lasten kauneimmat joululaulut kuulostaa just meidän jutulta! Ja etenkin kun ois tuollainen solisti, jota ihailee! Onpa hyvä, että kävitte kuitenkin sitten toisen kerran toisessa paikassa, niin ei jäänyt vaan huono kokemus päälle. Mun mielestä kans se on siis TODELLA tärkeää, että laulut on tuttuja! Etenkin lapsille, mutta kyllä mulle ainakin aikuisenakin :D Sitä haluaa just tasan ne tutut <3 Ja jos on ideana mukana laulaminen (kuten noissa on), niin tuttujahan niiden pitäisi olla! Mut joo, ehdottomasti kyllä kokeillaan tuollaisia lasten Kauneimpia Joululauluja sitten joskus, kun livenä lauleskelut kuuluu taas elämään <3
      -
      Ja joo, mäkin oon ymmärtänyt, että tämä Paavalin seurakunta on just rento ja ihana <3 Se on siis just tää meidän alue :)

      • Mansikka
        17.12.2020 at 09:43

        Tiedoksi, että tänään klo 18 Messukylän seurakunta järjestää Facebook-livetapahtumana Lasten kauneimmat joululaulut :) Joululaulujen laulelu (ja kuuntelu) on meillekin tärkeä osa jouluun valmistautumista ja joulun viettoa. Onneksi sitä voi tehdä myös kotona nyt, kun ei yleisötilaisuuksia voida tänä vuonna järjestää. Suomen Kauneimmat joululaulut -tapahtuman seuraaminen YouTubesta on ollut mielessä ottaa ohjelmanumeroksi lähipäivinä, mutta noista karaokelauluista en tiennytkään. Kiitos siis vinkistä! Ihanaa joulun aikaa teille! <3

        • krista
          17.12.2020 at 10:42

          JESH, mahtava vinkki, KIITOS! Paitsi noooouh, vaikea valinta, samaan aikaan vanhempainyhdistyksen virtuaalikokous :D Jääköhän tuo tallenteeksi, pitääpä selvittää! Tai saattaa kyllä joululaulut voittaa tän kisan siitä, että kumpaa katsotaan illalla :D

          Ja siis kyllä, nämä virtuaalilaulutilaisuudet on kyllä niin huippuja! <3 Ihanaa joulun aikaa teillekin! <3

          • Mansikka
            18.12.2020 at 12:36

            Eipä kestä! Nyt on kyllä pakko kysyä: kumpi vei voiton? :D Ja jos päädyit osallistumaan kokoukseen, niin löytyikö joululaulutilaisuus tallenteena? Me seurattiin sitä lasten kanssa samalla, kun väkerrettiin kortteja koulun ja päiväkodin aikuisille. Ihana oli kuulla ja laulaa mukana tuttuja joululauluja :)

            Kiitos toivotuksista! <3 Vielä tämä päivä pinnistelyä syksyn viimeisen opiskelutehtävän parissa ja sitten pääsen rauhoittumaan joulun viettoon.. :)

          • krista
            18.12.2020 at 13:56

            Joululaulut vei voiton :D Lapset alkoi sitä laulamaan kuudelta, sitten mulla puoli seitsemän alkoi zumba, joten zumbailin sitten hoosiannan (tai jonkun muun joululaulun) ja Daddy Yankeen musiikin suloisessa sekasotkussa. Aikamoinen kokemus oli sekin :D

            Mutta oli kyllä tosi kiva, iso kiitos vielä vinkistä! <3

  • Sumonen
    15.12.2020 at 22:01

    Tulkoon joulu on miun lemppari ihan ehottomasti. Sitä laulaessa aina kyynelehdin. Ja kyllä, kuulun ehdottomasti siihen ryhmään, jonka joulutunnelmointi alkaa juurikin kauneimmista joululauluista. Oon jo vuosia laulanu yhtään kainostelematta kovalla äänellä, täysin rinnoin nauttien. Tää vuosi tekee nyt kummallisen poikkeaman, mutta onneksi noita nettilaulajaisia on joka lähtöön. Viime sunnuntaina jo vähän aloiteltiin, mutta ohjelmassa tulevinakin päivinä.

    • krista
      16.12.2020 at 07:46

      Haa! Se oli just se, johon lapset kiinnittivät huomiota: että Eino ja Aapeli laulavat ihan eri tavalla kuin Kauniiden Joululaulujen solisti :D Mutta siis kyllä, aivan mahtava joululaulu ja jotenkin niii-iiiin pääsee siihen tunnelmaan, kun raskas syksy jäänyt taakse ja joulu tulossa. Okei, nyt alkaa taas itkettää :D

      Ja ai hitsi, just tajusin, että mäkin ajattelen laulamisesta samalla tavalla kuin tanssimisesta. Että siis se pitää tehä just täysin rinnoin nauttien ja täysillä, just sillä äänellä, mikä lähtee! Silloin siitä jotenkin saa sellaisen pursuilevan ilon ja nautinnon, niin laulamisen kuin tanssimisenkin osalta sama juttu!

      • Sini
        17.12.2020 at 15:02

        Tää on silleen kanssa jännä, että vaikka menen yleensä tosiaan joka vuosi Kauneimpiin Joululauluihin laulamaan ne perinteiset, niin sitten kun kotona on, niin soittolista pyörii meiningillä Tulkoon Joulu, mutta Raskasta Joulua -versio (https://www.youtube.com/watch?v=2s_QgMCW9ks), yleensä jatkettuna Haloo Helsinki!:n Joulun kanssas jaan (https://www.youtube.com/watch?v=vRB_be8jCxU)
        Ja sitte soittolista hyppää ulkomaille biiseillä
        -Green The Whole Year Round – Celtic Woman (https://www.youtube.com/watch?v=pVA3jJjLs1k)
        – Tim Minchin – White Wine In The Sun (https://www.youtube.com/watch?v=_CeY0VdhXK8)

        Ja tää on uusi tuttavuus joka on ollut toistolla: MALINDA -(Im)perfect Christmas -https://www.youtube.com/watch?v=n5BG9y_hDDs

        • krista
          18.12.2020 at 13:57

          Tosi hyvä yhdistelmä perinteisiä ja uusia – täytyypä meidänkin ottaa kuunteluun noi, kiitos vinkistä! <3

    • LeenaK
      16.12.2020 at 15:12

      Minun myös, ei vähiten siksi että.olen ensimmäistä kertaa sen kuullut (tai kiinnittänyt huomiota) esikoisen ekaluokan joulujuhlassa v. 2006, jolloin kuopus oli 8 päivää vanha – ja nimeksi oli päätetty Toivo. Mun ihanimpia muistoja 💕

      • krista
        16.12.2020 at 15:38

        Oi, ihan kylmät väreet (positiivisena) meni, oi miten ihana <3 <3 <3

  • Elina
    16.12.2020 at 08:41

    Ihan asian vierestä pakko mainita aiempiin kommentteihin liittyen, että korona-ajan ulkopuolella kirkot ovat kyllä ympäri Suomea varsinkin kesäisin auki ja sinne saa ihan vapaasti mennä poikkeamaan. Tiekirkoiksi merkityt varsinkin. Siellä on yleensä (kesä)työntekijöitä, jotka tarvittaessa esittelee kirkkoa. Aika ateisti olen itsekin, mutta kirkot edustaa Suomessa ehkä yhtä vanhinta ja hienointa arkkitehtuurin muotoa ja ovat lapsista vaikuttavia. Ollaan siksi ohi mennessä muutaman kerran kurkattu sisälle. Ja on lapsellekin ihan hyvä kokemus nähdä minkälaisia oikeasti ovat. Myös hautausmailla kiertely ja samalla kirkkorakennuksen ihmettely ovat tuottaneet kiinnostavia keskusteluja, etenkin vanhemmat hautausmaat ja isomman lapsen kanssa sodassa kuolleiden rivistöt.

    • krista
      16.12.2020 at 09:47

      Mäkin muuten muistan lapsuuden autoreissuilla Suomessa, että usein pysähdyttiin kirkkoja katselemassa ja että silloin tosiaan pääsi sisällekin ihan vaan menemällä – kiva, että tämä on nykyisinkin näin! Meillä kävi silloin (tästä on vuosia siis, ööööh kuusi vuotta) niin, että Uspeskin katedraali oli kiinni, vaikka piti olla auki, ja Senaatintorin isossa kirkossa puolestaan oli joku tilaisuus menossa. Huono tsägä varmaan! Mutta oman alueen kirkkoon sitten ihan soitin etukäteen ja kysyin, ja sinne päästiin rauhassa sisään sitten ihmettelemään ja tutkimaan!

      Hautausmaa voi myös tosiaan olla aika kiinnostava kokemus! Meillä kävi sattumalta niin, että Sotkamossa luontopolulla ollessamme polku vei ohi hautausmaan – ja päädyttiinkin sinne sitten pitkäksi aikaa katselemaan, ihmettelemään ja lukemaan hautakiviä. Lasten mielestä se oli aivan valtavan kiinnostavaa! Tässähän oli sellainen vähän erikoinen juttu, että hautausmaalla käynti oli heille ensimmäinen (OHO) eli ihan vahingossa oli jäänyt meillä tällainen ulottuuvuus käymättä. Täällä Helsingissä kun ei meidän läheisiä ole haudattuna, niin jotenkin ei ole tullut vaan koskaan mentyä. Mutta oli tosiaan hieno kokemus sekin ja lapsia ei olisi meinannut edes saada sieltä pois takaisin luontopolulle, oli niin kiinnostavaa!

    • Anna
      16.12.2020 at 17:41

      Me käydään yleensä pyhäinpäivän iltana hautausmaalla ja tänä vuonna kun lapset ovat 6 ja 3 oli aika syvällisiä keskusteluja kuolleista ihmisistä, kuolemasta, sodasta ja kaikeat muuta mitä en enää edes muista.

  • Tilia
    16.12.2020 at 08:52

    Minä käyn yleensä kahdestaan jonkun ystävän kanssa Kauneimmissa joululauluissa. Se on mukava aikuisten rauhoittumishetki joulutohinoiden keskellä. En ota lapsia mukaan, koska en halua mitään ylimääräistä säätämistä siihen reissuun, ihan itsekkäästi näin. Lasten omissa joululauluissa ei ole käyty, kun nämä eivät ole minullekaan mikään lapsuuden perinne, mutta voisi olla ihan kiva kyllä käydä – niiden aikuisten laulujen lisäksi. Kirkossa on Kauneimmissa ainakin täällä yleensä tosi laulutaitoista porukkaa tupa täynnä, niin on helppo oppia ne pari uuttakin laulua, jotka mukaan on vanhojen tuttujen mukaan ujutettu. Uusissa lauluissa on myös nuotit, niin niitä voi sitten soitella vielä kotona jälkikäteenkin siitä vihkosesta. Kovasti tykkään juuri siitä, että joka vuosi oppii jonkin ihan uuden joululaulun vielä aikuisenakin, vaikka tietty ne vanhat perinteisetkin kuuluu olla mukana. Ja mitä uskonnolliseen puoleen tulee, olen ottanut itseni kanssa sellaisen kannan, että laulan virsiä ja uskonnollisia joululauluja (ja sen kevätjuhlan Suvivirren), mutta en osallistu jumalanpalveluksissa puhuttuihin rukouksiin ja uskontunnustuksiin, kun en ole kristitty. Enkä tietenkään käy ehtoollisella, mutta voi saattaa alttarille sukulaisen, joka ei omin voimin jaksa sinne kävellä.

    • krista
      16.12.2020 at 09:52

      Tosi ihana tämä sunkin tapa – että on ikään kuin joku elämys, joka on ”ihan itselle varattu” <3 Ne hetket on kuitenkin hyvin tärkeitä. Kuulostaa siis aivan ihanalta perinteeltä tämäkin! Ja varmaan just noin, kun säännöllisesti käy, ihan alkaa kaivatakin jotain uutta mukaan...? Koska kyllähän siihen varmasti syy on, miksi niitä uusiakin on mukana eli moni niitäkin varmasti toivoo! <3

  • A
    16.12.2020 at 10:26

    Mun 8v. tykkää hautausmaakävelyistä, etenkin häntä huvittaa kun omia ja kavereiden nimiä löytyy vanhoista haudoista (ovat kaikki sattumalta nimetty 1900-luvun alun ”muotinimin”). Kotikonnuilla ollaan käyty tänä vuonna pariinkin otteeseen Hietaniemen hautausmaalla (se on niin iso, että siellä on paljon nähtävää, taiteilijakukkulallakaan ei olla vielä käyty). Kesälomareissuilla pari vuotta sitten käytiin huvikseen Kajaanin vanhalla hautausmaalla kävelyreissun päätteeksi, kun sielläkään en ollut aiemmin itse käynyt (sukuhautoja löytyy Paltaniemen hautausmaalla ja siellä käydessä piti tietysti esitellä nakerolle Paltaniemen kuvakirkko).

    • krista
      16.12.2020 at 11:34

      Joo se nimien lukeminen oli niin ihanaa – just miten kauniita (ja tuttuja) nimiä, ai että!

      Mä aikoinaan keskustassa asuessa tykkäsin fiilistelykävellä just Hietsun hautausmaalla. Hieno paikka, ja tosiaan tuntuu lähes loputtomalta! <3 Hah pitää varmaan alkaa kirkko- ja hautausmaa-retkeilemään, tähän on tultu :D