Kirjan lukeminen ei ole ainoastaan lukijaansa koskeva elämys; myös lukijan läheiset pääsevät usein kokemaan luettujen kirjojen vaikutukset.
Mutta niin usein unohdetaan juuri tämä puolison näkökulma!
Annetaan siis puolisolle puheenvuoro: tässä kirja-arvosteluita vaimon viime aikoina lukemista kirjoista – Joelin näkökulmasta!
1. Elena Ferrante: Loistava ystäväni
(suomentaja: Helinä Kangas)
Odotettuaan tätä kirjaa koko kesän kirjastosta, kuulemma varasijalta 29173 (vaimolla on taipumusta liiotteluun), vaimo hotkii kirjan lähes kertaistumalta. Vaimo oli silminnähden pettynyt naiskohtaloiden raakuuden tasoon. Kuulemma ei ollut ollenkaan riittävän kurjaa eikä edes yhtään kansanmurhaa.
Pisteet: 2/5.
2. Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä
(suomentaja: Raimo Salminen)
Vaimo istuu kirja kädessä viikkokaupalla ja etenee puoli sivua päivässä, kunnes myöntää (tapojensa vastaisesti) kirjan olevan liian tylsä ja jättää sen kesken. Vaimo kuitenkin onnistuu tappamaan sillä kaksi häiritsevää ampiaista yhdellä iskulla.
Pisteet: 5/5
3. Lucinda Riley: Seitsemän sisarusta
(suomentaja: Hilkka Pekkanen)
Vaimo tuhahtelee jatkuvasti lukiessaan, mutta ei silti ota kuuleviin korviinsa ehdotusta, että jättäisi kirjan kesken. Kertoo illalla nukkumaanmenoa pitkittäen, silmen pyörittelyn säestämänä, kirjan sisältävän loputonta kuvailua smaragdikaulakoruista, marmoripylväistä, yksityisjahdeista ja muuta luksuspornoa. Kaiken kruunaa uhkaus lukea kirjan 77 jatko-osaa kaikista niistä muistakin sisaruksista.
Pisteet: 0/5
Kuva: Bazar
4. Ildefonso Falcones: Paljasjalkainen kuningatar
(suomentaja: Satu Ekman)
Painava kantaa uimalakassissa, loputon määrä sivuja. Vaimoa ei saa mökillä saunaan, syömään eikä sänkyyn, sillä lukemista on aina jäljellä vähintäänkin 800 sivua. Pisteet kääntää positiiviseksi vaimon yleinen hyväntuulisuus.
Pisteet: 3/5
5. Jojo Moyes: Ne, jotka ymmärtävät kauneutta
(suomentaja: Heli Naski)
Harmitonta hömppää, jota vaimo ei jää vatvomaan. Selittää kuitenkin muutamia kertoja, että ”on tässä tätä historiallista osuuttakin”. Riittävän hyvin kirjoitettu, sillä vaimo ei ähise ärsyyntyneisyyttään.
Pisteet: 4/5
Kuva: Gummerus
6. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Ensivaikutelma arveluttava, sillä vaimo kieltäytyy uskomasta, että vuonna 1990 syntynyt kirjailija pystyy tuottamaan mitään Kevätpörriäistä syvällisempää. Arvostelija joutuu myös itse lukemaan valikoituja kappaleita ja osallistumaan selvitystehtävään siitä, onko teoksen nimessä esiintyvä kissa nyt oikea kissa, mikä määrittää teoksen genreksi vihatun maagisen realismin *), vai kissaksi kuvattu ihminen, mikä ilmeisesti vaimon olisi helpompi sulattaa.
*) vrt. vaimon viime talvena lukema, katastrofiin päättynyt Cecilia Samartinin Señor Peregrino, jota vaimo luki innoissaan mutta jonka viimeiset 30 sivua saivat vaimon herättämään arvostelijan kolmelta yöllä kiukusta kihisten.
Pisteet: 1/5.
Arvostelija haluaa lisätä, että hänen mielestään vaimon lukemisharrastus on enimmäkseen positiivinen ja suositeltava ilmiö. Tosin on todettava, että se pitkittää vaimon nukkumaanmenoja ja lisää talouden viininkulutusta.
35
Nro 26
1.9.2018 at 22:08Ihan huippua! :D
Anna A
4.9.2018 at 12:32Tää oli loistava :D
Tulee lähinnä mieleen, että jos tuota kysyisi meillä niin vaimon lukema kirjallisuus olisi roskahömppää (koska ei ole siis tiukkaa faktaa tai suurmiesten elämänkertoja), jonka lukeminen häiritsee yhteistä aikaa ja sängyssä lukuvalo häiritsee nukkumista. Jos kommentoisin lukemaani miehelleni saisin vain kommentteja siitä, mitä pitäisi lukea lukemieni kirjojen sijasta…. emme siis keskustele lukemisestani :D :D
laurasss
4.9.2018 at 16:25Loistoidea! Vaadin jatko-osaa! Hyvä näkökulma, tykkäsin niin, hyvät kuvat ja sopivan ytimekäs. Arvostan, että suomentaja oli aina mainittu. Kiitos!