Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Myllylahden kanssa.
Enää kolme kokonaista viikkoa lasten kesälomaan!
Myllylahden tämän kevään uutuuskirjoja läpikäydessä tuli mieleen uusi (?) koulujen päättymiseen liittyvä idea! Mitäs sanotte? Koulunsa päättäviä monesti muistetaan pienellä lahjalla tai kukilla: peruskoulu, valmistuminen ja niin edelleen. Ehkä ala-asteelta yläasteelle siirtyminen myös? Mutta onhan jokainen vuosikin lapselle omanlaisensa iso rajapyykki!
Kun on vaikka ensimmäinen luokka takana ja syksyllä meno toiselle. Kolmannelta neljännelle, tai viidenneltä kuudennelle. Siinä sitä ollaan innosta kihisten, todistukset kainalossa, siistit juhlavaatteet päällä ja onnellisena kohti kesää lähdössä. Kokonainen luokka-aste takana ja koko kesäloma edessä, se tunne, oih!
Mitä jos ottaisi tavaksi, että lukuvuotensa päättäjä saisi päättäjäispäivänä vanhemmiltaan (tai joltain muulta läheiseltään) pienen lahjan! Ja nimenomaan kirjalahjan: kirja kouluvuotensa päättävälle!
Joka vuosi siis siinä Suvivirren jälkeen saisi kirjan muotoisen pikkupaketin: joku kiva, lukemaan innostava kirja kesälomalukemiseksi! Lapsi voisi aina jännittäen odottaa, että mikäs kirja tänä vuonna tuleekaan, ahkeran koulutyön päätteeksi… Ja sitten tuoreen oman kesälomalukemisen kanssa kohti lokoisia kesän lukemispäiviä!
Kirjalahja kun pitää mukanaan niin paljon. Se on paitsi viihtymistä ja tekemistä, myös houkuttaa lukemisharrastuksen pariin ja avaa uusia maailmoita kirjojen kautta.
Oi kyllä! Me kyllä nyt itsellemme ainakin lanseerataan tämä tapa!
…ja ostamisen lisäksi kirjalahjan voi tietysti hakea lainaan kirjastostakin! ♥
Meillä on taas viime aikoina luettu riemumielellä Myllylahden kirjoja. Näihin me on ihastuttu jo aikaisemminkin (aiemmat postaukset täällä ja täällä), ja blogiyhteistöiden lisäksi olemme tilanneet Eemu-kirjoja ja Etsivätoimisto Mysteereitä myös itse. Tuolla Myllylahdella on jotenkin ihan erityisen hyviä ja laadukkaita suomalaisia kirjoja just tälle ”meidän kohderyhmälle” eli pienille alakoululaisille!
Kuten viimeksikin mainitsin, täällä siis todellakin tunnetaan alakouluikäisten lukumaku: etsivätarinoita, koululaisten juttuja ja vähän jännitystä – ja isommille koululaisille myös ensimmäisiä luettuja ihastumistunteita ja kauhukirjakokemuksia.
Täältä kannattaa katsella koululaiselle kirjaideoita myös silloin, kun ”mitä seuraavaksi lukea” -tilanne uhkaa pukata päälle!
Tämän postauksen lopussa on tarjolla taas – 25 % alekoodi kaikkiin Myllylahden kirjoihin, näihin seuraaviin esiteltyihin ja kaikkiin muihinkin. Ja kuten aiemminkin: Myllylahden kirjat toimitetaan ilman toimituskuluja kotiovelle kannettuna Suomessa.
Tässä siis kuusi tämän kevään kirjauutuutta noin alakouluikäiselle. Kirja-arvostelut on tehty yhdessä tokaluokkalaisen kanssa. Hän on myös päättänyt kirjojen järjestyksen tähän, lähtien hänen omista suosikeistaan.
1. Teija Huusko: Kohti valintakokeita, Alina
Tämän tokaluokkalainen valitsi lempparikirjakseen tästä uutuuskirjojen erästä!
Kohti valintakokeita, Alina on jatko-osa meillä aiemmin luetulle Balettia, Alina! -kirjalle, siitä aiemmin täällä. Kirjassa 12-vuotias Alina haluaisi päästä baletin erikoiskoulutuksen valintakokeisiin, mutta matkalla on monenlaisia haasteita.
Kuten aiemmassakin Alina-kirjassa, myös tässä on paljon balettia, ystävyyssuhteita ja ihastumista ihanaan ja taitavaan Jasperiin.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Lapsi määrittelee tämän sopivan noin 8-12 -vuotiaille, jotka tykkäävät baletista. Itsekin ajattelisin tätä tuonne varhaisnuorten ikäryhmään, mutta selvästi tämä kiinnostaa myös näitä pikkukoululaisikäisiä.
2. Merja Jalo ja Marvi Jalo: Jesse keskiaikakoira
Tämä oli meille uusi tuttavuus, vaikka kyseessä on jo 29. Jesse-koirasta kertova kirja! Itse tunnistin myös toisen kirjailijan, Merja Jalon nimen ja yhdistin sen heti heppakirjoihin omasta lapsuudestani!
Yksi tämän kirjan isoista plussista olikin se, että tämän lukukokemuksen jälkeen näitä Jesse-kirjoja löytyy vielä lähes 30 kappaletta luettavaksi – tätä siis todellakin voi pitää hyvänä kirjasarjalöytönä. Tämän kanssa ei ihan heti lopu luettava kesken!
Jesse keskiaikakoira kertoo siis Jesse-koirasta, sen omistaja Jennasta ja ystävä Hannelesta, jotka pääsevät näyttelemään keskiaikamarkkinoille Turkuun. Markkinoilla kuitenkin tapahtuu kaikenlaista jännittävää.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: 7-11 vuotiaille koiramaisten seikkailujen ystäville.
3. Maarit Nurmi: Etsiväkaverit aarteen jäljillä
Jee, meidän ultimate-lempparikirjasarja Eemun kirjoittaja Maarit Nurmi on aloittanut uuden sarjan: salapoliisiseikkailuja! Meillä rakastetaan Eemu-kirjojen koululaishuumoria sekä kaikenlaisia salapoliisitarinoita, joten tässä yhdistelmässä on nyt kyllä kaikki onnistumisen ainekset!
Etsiväkaverien idea on vähän sama kuin Eemussa: helppoa ja hauskaa luettavaa sellaiselle, joka on juuri aloittamassa itsenäisesti lukemista. Tekstipätkät ovat lyhyitä ja kuvat rytmittävät tarinaa.
Kirja pääsee 149 sivullaan kuitenkin ihan ”ison kirjan mittaan”, joten lapsi saa ihanan, palkitsevan ja helpon kokemuksen tällaisesta pidemmän kirjan lukemisesta.
Innostavaa ja lukemaan houkuttavaa siis! Kannattaa kokeilla tätä (ja Eemu-sarjaa) myös silloin, jos lukemiskärpänen ei ole vielä ehtinyt lasta puraisemaan. Erityisesti se Eemu-sarja on ajateltu innostamaan varsinkin poikia lukemisen pariin – samoin ehkä myös tämä – mutta samanaikaisesti nämä kyllä iskevät täysillä tyttöihinkin.
Kirjassa Vilkun perhe muuttaa kesäksi saareen, jossa tapahtuu kummia.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Kirjan takana lukee, että se sopii erityisesti 6-10 -vuotiaille jännityksen ystäville. Meidän iso suositus etenkin tuonne tämä ikähaarukan alaosaan, eli sellaisille lapsille, jotka ovat juuri löytämässä tietään lukemisen ihanaan maailmaan.
4. Merja Toppi: Jäätävä sarjaimuttaja
Luvassa vampyyreja ja huumoria! Kirjassa 14-vuotias Jari tapaa vampyyrin paperiroskiksessa. Aluksi Jari pelkää kovasti, mutta alkaa pian tottua vampyyriin. Sisältää myös ihastumista Jarin mielestä koulun kauneimpaan tyttöön.
Lapsen mielestä Jäätävä sarjaimuttaja on hauska ja sopivasti jännittävä – ja niihin jännittäviin juttuihin on sekoitettu sopivasti huumoria.
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Sopii ehkäpä noin 8-12 -vuotiaille. Ei ehkä ihan niin ensilukukirjaksi kuin esimerkiksi Etsiväkaverit, mutta siihen vaiheeseen, kun itsekseen lukeminen jo sujuu.
5. Heidi Silvan: Operaatio Hardcore Ysäri
Mitä tapahtuu, kun lapsilta viedään pois pelikoneet ja kännykät yhden kesälomaviikon ajaksi? No siitä syntyy Operaatio Hardcore Ysäri! Kun 12-vuotiaan Otson puhelin on huollossa, isä antaa hänelle haasteen olla viikon ajan ilman digitaalisia laitteita.
Kirjassa oli meidän lapsille hieman tuntematonta sanastoa – mikä ihmeen full send tai rage quit...? Onneksi kirjan takaa löytyi pieni sanasto!
Tämä huvittaa ja naurattaa varmasti erityisesti niitä lapsia, jotka pystyvät ”ysärille joutuneiden” varhaisnuorten tuskaan samastumaan. Kirja on suunniteltu helposti lukuhotkaistavaksi ja erityisesti tässä on ajateltu poikia – kuitenkin hyvin se viihdyttää myös tyttöjä!
Meidän näppituntuman ikäsuositus: Ajattelisimme tätä noin 10-12 -vuotiaille, jotka tykkäävät kännykällä pelaamisesta.
6. Anu Holopainen: Plattilan noita (IIK 5)
No iik! Tämä on siis IIK-sarjan viides kirja, ja meillä on luettu näitä aiemminki kaksi, täällä ja täällä. Ja tämä Plattilan noita olikin sitten meidän mielestä se tähän asti kaikkein kauhistuttavin!
Iik-sarjan lastenkauhu on siis ihan oikeastikin kauhistuttavaa, ja kirjoista voi löytää elementtejä aikuisillekin tutuista kauhuelokuvista. Plattilan noidassa leirikouluun lähtevät Saku ja Sussa – ja sitten yksi leiriläinen katoaa metsään. Puusta löytyy kummallinen tikku-ukko…
Kirjaa ei kannata lukea etenkään kesämökillä yöpyessä metsän keskellä, haha.
Lapsi teki muuten myös sellaisen huomion, että usein muissa lastenkirjoissa jännittävätkin jutut – esimerkiksi hirviöt – saavat luonnollisen selityksen ja paljastuvat joksikin tavalliseksi jutuksi. Iik-kirjoissa kuitenkin noita on noita loppuun asti.
Superjännästä pitäville (ja kauhuelementeistä kiinnostuneille) lapsille tämä on huippujännää ja koukuttavaa luettavaa. Tässäkin on ajateltu erityisesti lapsia, jotka muuten saattavat lukea vähemmän. Eli tosi paljon hyviä houkuttimia lukemisen pariin!
Meidän näppituntuman ikäsuositus: ”Alakouluikäisten yläpäähän” jännittävyytensä perusteella, eli ehkäpä neljäs-kuudesluokkalaisille. Luettavuutensa puolesta toki nuoremmillekin, jos vaan lukijan kauhutoleranssi kestää!
Ja ehkä jo tätä odotittekin – ainakin kahtena aiempana kertana tämä on saanut suursuosion – saimme taas tällaisen huippuhyvän -25 % alekoodin kaikkiin Myllylahden kirjoihin! Olen tätä omaa koodiani käyttänyt aiemmin itsekin!
Plussaa myös se, että Myllylahden kirjoilla on ilmainen kotiovelle asti kuljetus Suomessa. Se on toiminut meidän tilauksissa sataprosenttisesti ihan nappiin!
Alennuskoodi on sama tuttu: puutalobaby
…ja sillä saa siis -25 % kaikista Myllylahden nettikaupan kirjoista tämän viikon ajan, eli su 23.5.2021 asti.
Eli käyttäkää ihmeessä taas hyödyksenne kirjaostoksilla – ja jos vaikka innostuit tästä lukuvuoden päättämisen kirjalahjan tavasta teillekin!
PS. Tämän postauksen uutuuskirjojen lisäksi meidän lukukokemusten perusteella jätti-iso suositus Myllylahden kirjoista erityisesti hauskalle ja helppolukuiselle Eemun tarinoita -sarjalle sekä salapoliisitarinoiden huippusarjalle Etsivätoimisto Mysteerille. Molemmista sarjoista on luettu meillä kaikki osat, ja kuumeisesti odotetaan uusia kirjoja!
9
A
17.5.2021 at 17:51Meillä koulun vuoden päätteeksi tokaluokkalainen saa, taas tänäkin vuonna, jonkun pienen yllätyksen. Kirja (tietysti lukutoukalle), ehkä joku herkkuja ja jotain muuta pientä kivaa on suunnitteilla, joten pitääpä tutustua näihin suosituksiin.
krista
17.5.2021 at 18:55Oooo teillä on jo tällainen tapa! Me ei viime vuonna jotenkin hoksattu mitenkään tätä muistaa ja mehän oltiin tietysti etänäkin silloin ja katsottiin päättäjäisiä striiminä – oli tytöt juhlamekoissaan kyllä ja vähän syötiin herkkuja pihamaalla kukkivan omenapuun alla ja otettiin kuvia isovanhemmille <3 Mutta sen kummempaa omaa juhlistusta ei tosiaan hoksattu tehdä, mutta nytpä otetaan sitten uudenlainen tapa <3 Ja koululaisen lisäksi eskarinsa päättävä saa tietysti myös <3
-
Toivottavasti tuolta löytyy teille! Onko ne Etsivätoimisto Mysteerit iskeneet teille? Muistelen, että ehkä viimeksikin ehdotin! Ne on vähän sellaista jo monimutkaisempaa salapoliisiseikkailua ja juonenkäänteitä, meillä niistä tykätään ihan valtavasti!
A
17.5.2021 at 22:18Mun lapsuudenkodissa kevätjuhlan jälkeen sai aina rahaa ”palkaksi” hyvin suoritetusta kouluvuodesta (oikeasti todistuksesta riippumatta). Siksi ehkä tämä muistamisen idea itsellä. Oman lapsen kohdalla raha ei ole niin kätevä juttu (koska korona ja shoppailumahikset pienet), niin on silti kiva jollakin tavalla muistaa kouluvuoden loppumista. Ei ole Etsivätoimisto Mysteerit tuttuja, voisivat todellakin toimia lapselle (joka on lukenut/kuunnellut kaikki vastaavat Bookbeatista löytyvät lasten etsiväsarjat ja perustanut kaveriensa kanssa ”etsivätoimiston” :D). Eli todella sopiva aihepiiri. Pitänee etsiä kirjastosta alkuun, että tietää onko noi tytöstä kivoja.
—
Mä luulen että lahjaksi lähtee Agnes ja huvilan salaisuus (Tuutikki Tolosen uutuus, genrenä ”maaginen realismi”, nää on ihania, tai en näitä Agneseja oo lukenut, mutta tytöstä ihania ja toivonut tätä fyysisenä kirjana, vaikka on Bookbeatista kuunnellut jo pariin otteeseen, sattui äänikirjana ilmestymään just kun lapsi oli pari päivää flunssassa kotona :D; niin mutta Tuutikki Tolosen Mörkövahti sarja on mainio, sille lämpimät suositukset). Uutena tuttavuutena Harry Potterit lukeneelle (tai siis niitä on 5. ekaa luettu ja nyt ei vähään aikaan edetä) tilasin jo jemmaan Cressida Cowellin Taikuuden aika sarjan ekan osan. Se saattaa myös olla vaihtoehto pakettiin, täytyy katsoa (ja oih ja voih, lapsen kirjahyllyssä pitäisi tehdä karsintaa, ei vaan millään mahdu kaikki kirjat sinne, mutta onneksi niitä luetaan ja ahkerasti).
Suis
17.5.2021 at 20:11Nykyään tuntuu, että kakkosetkin ahmii kirjoja kuin kirjoja siis semmoisia, mitkä aiemmin aikuisena mielsi isompien kirjoiksi. Mun luokassa nuo IIK-sarjan kirjat on innostaneet semmoisia oppilaita jotka elää enemmän peli/elokuvamaailmassa ja kirjat on ihan tylsiä. Niin noissa on ollut riittävästi jännitystä ja ovat pulpettikirjoiksi sopivia, kun tulee luettua päiväsaikaan ja luokka on täynnä porukkaa niin ei käy liian jännittäväksi.
krista
17.5.2021 at 20:42Joo siis voin tosi hyvin kuvitella, että tällaisilla saa hyvin tietynlaisia lapsia lukemisen pariin! Tykkään ihan valtavasti siitä, että on tarjolla hyvää erilaista lukemaan innostavaa luettavaa, erilaisille lapsille! Mäkin ajattelisin näitä tosiaan vähän isommille lapsille – mutta pääasia, että löytyy lukemistoa sellaisillekin, joille joku muu kirjatyyppi on liian ”tylsää”. Tää ei ole tylsää ainakaan! :D
–
Meilläkin kaksi ekaa IIK-kirjaa luettiin päiväsaikaan. Oli ehkä vähän (=TOSI!) harkitsematonta, että lapsi luki metsän keskellä kesämökillä iltapimeydessä tällaisen ”noita asuu metsässä ja lapset katoaa” -kirjan, OMG :D Nooh, siitäkin selvittiin yksillä iltasekoiluilla ja ei jäänyt pidempiä traumoja. Sen jälkeen se tapaus on lähinnä naurattanut koko porukkaa, että ens kerralla ei lueta metsässä kauhua :D
Tilia
19.5.2021 at 09:53Meillä lapsena mummi odotti aina jätskien ja kesärahan kanssa todistuksen näyttäjiä heti kevätjuhlan jälkeen. Omat vanhemmat olivat aina töissä kevätjuhlan aikaan, niin mentiin sisarusten kanssa koulusta suoraan mummille. Mummi istui heti eteisen puhelinpenkille ihmettelemään, miten hirveän hyvät todistukset oli tuotu (ihan riippumatta siitä, miten hyvät ne olivat), peremmälle sisälle ei ehdittykään, kun halusi heti ne nähdä. Sitten haettiin tuutit jääkaapista. Alkuvuosina mummilla ei ollut edes pakastinta vaan pelkästään se kylmempi lokero jääkaapissa, joten kävi hakemassa ne jätskit kaupasta erikseen juuri ennen meidän tuloa, etteivät olisi ehtineet sulaa. Saatiin aina joku 50 tai 100 markkaa omaa kesärahaa, ja se oli just parasta, että sen sai käyttää juuri niin kuin halusi. Ja olihan se mummin ”stipendi” kasarilla ihan iso raha lapselle. Omilla vanhemmilla ei mitään perinteitä ollut koulun loppumisen suhteen. Meillä on ollut tuo kirjalahjaperinne joulussa, että ainakin yksi lahjoista on aina kirja.
Leimuska
26.5.2021 at 22:24Meillä lasten suosikkeihin kuuluvat äänikirjoina Supermarsut, Me Rosvolat ja Enid Blytonin Seikkailu-sarja. Taidammekin etsiä meidän ekaluokkalaiselle tuon Etsiväkaverit kirjan. Muitakin uusia tuttavuuksia tuossa tuli, joita pääsee testaamaan.