Käsi ylös: kuinka monen kohdalle on osunut jo korona-altistustapaus lapsen omassa koulussa tai päivähoidossa?
Täällä pääkaupunkiseudulla pitäisi varmaan kysyä jo niin päin, että käsi ylös, kuinka monelle ei ole osunut.
Meillä on nyt kokemusta molemmista. Päivähoidon altistumistapaus tapahtui jo aiemmin syksyllä – ihan sattumalta me oltiin silloin juuri ”omalla lomalla”, eli vältettiin omakohtainen kokemus ihan just siihen lähelle osumisesta.
Koulussa puolestaan on tuoreempi tapaus. Itse ei siis olla altistuneita, mutta oman koulun sisällä kuitenkin.
Ja kyllähän se tietysti vähän aika paljon kuumottaa.
Tiedottaminen on kulkenut niin kuin se täällä kai standardin mukaan kulkee: altistuneille on (käsittääkseni) ilmoitettu henkilökohtaisesti, me muut saimme viestin Wilmaan. Jotkut toki huomasivat viestin sieltä aika viiveellä – itse katson Wilman aina säännöllisesti muutaman kerran päivässä, viimeksi aina aamulla ennen lapsen kouluun lähtöä.
Oli kyllä jännä fiilis, kun sitä viestiä oli tavallaan ”odottanut” tietysti jo sieltä elokuun puolivälistä asti. Ja sitten kun se tuli – wutum – sellainen lyhyt jysähtävä pysähtynyt hetki. Kääk, nyt se on tässä. Sitten yrittää tulkita, että mitä siinä sanotaan.
Ja kun siinähän tietysti ei sanota juuri mitään. Viestitään minimi-informaation antaen, heh. Se on sellainen epidemiologisen toiminnan ”allekirjoittama” perusviesti, taitaa olla sama pohja kaikille ainakin Helsingissä. Turha yrittää lukea pilkunvälejä, kun siellä ei ole kerrassaan yhtään mitään. Muuta kuin päivämäärät ja keep calm and carry on. Etäännytettyä viestintää.
Olen itse ehdottomasti avoimen viestinnän kannalla: ihmiset kun nyt ovat sellaisia, että kun tietoa ei ole, arvailut ja spekuloinnit alkavat. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi luokkaa ei julkisesti (vaikka mediaan asti) kerrota, mutta silti jonkinaisteinen tieto olisi oman koulun osalta hyvin tervetullutta. Esimerkiksi isoissa kouluissa tieto siitä, missä rakennuksessa tai kerroksessa, ala- vai yläasteella. Ja niin edelleen. Voisi edes vähän tietää jatkotartuntamahdollisuuden osalta, että millaisissa riskeissä liikutaan.
Se ihan suututtaakin, kun olen nähnyt jonkun muun koulun viesteissä lausahduksen, että ”koulun tiloissa ei ole tartuntariskiä”. Eihän sellaista voi näinä aikoina luvata! Tartuntariskihän on aina ja kaikkialla, missä ihmisiä (etenkin sisätiloissa) liikkuu. Meillä ei onneksi tuollaista lausetta ole päästetty läpi, realistisemmin muotoiltu on se, että tartuntariski on pieni.
Hassua myös huomata ajattelevansa, että ”no hei tämähän on aika hyvin”. Eli lokakuun puolella vasta ensimmäinen oman koulun altistus. Ei jää varmasti viimeiseksi (valitettavasti), ja sekin saattaa osua kohdalle, että ollaan sitten jossain vaiheessa itse altistuneita.
Onko teillä niistä kokemuksia, oletteko saaneet omaan lapseen osuneita altistuksia koulun tai päivähoidon kautta?
Ja miten kaikki on teillä sujunut: onko teillä ollut homma hoidettu ja viestitty hyvin? Näitäkin olen kuullut, että tieto altistuksesta on tullut siinä vaiheessa, kun karanteeni on jo loppumassa, uhhuh. Mutta ehkä tilanne jo parantunut? Toivottavasti on!
Mutta varmasti mahdollisuuksien mukaan koulut ja päivähoidot tekevät parhaansa, sen kyllä vahvasti uskon. Tsemppiä kaikille tulevaan viikkoon, altistuneille ja altistumattomille!
(Ja etenkin tsemppia ja kiitokset kaikille opettajille, varhaiskasvattajille sekä koulujen ja päiväkotien muulle henkilökunnalle! Te, me vanhemmat ja lapset ja koko yhteiskunta – me ollaan samassa veneessä, tehdään yhdessä parhaamme! Me niii-iiin arvostetaan teidän työtä näissäkin olosuhteissa: kiitos!)
18
Tilia
10.11.2020 at 08:32Kyllä täällä on tiedotettu luokka-asteen ja lukumäärän tasolla karanteeneista ja ihan lehdestä on voinut näistä lukea. Tyyliin tietystä eskariryhmästä niin ja niin monta lasta määrätty karanteeniin. Että ilmeisesti vaihtelee kunnittain nämä tiedottamiset. Tuo, että tieto tulee vasta, kun karanteenia on enää vähän jäljellä, on ihan ymmärrettävää, jos ajattelee, että sairastunut ei ole ihan heti mennyt testiin (odottanut vaikka lieväoireisena viikonlopun yli) ja sitten kun on mennyt, testituloksen saaminenkin on vielä hetken kestänyt, minkä jälkeen alkaa vasta tiedotus. Niin hyvinkin on voinut mennä jo viikko siitä, että altistanut muita, jolloin olisi se 3 päivää enää karanteenia altistuneilla jäljellä. Toki jokaisen kannattaa nyt mennä heti testiin pienistäkin oireista, varsinkin, jos töissä/opiskeluissa tapaa paljon ihmisiä.
krista
10.11.2020 at 11:31No kyllä, ilmeisesti tosiaan kunnittain vaihtelee! Toivoisin avoimempaa linjaa Helsingiltäkin. Helsingin toimissa muutenkin koko epidemian kanssa… …olisi mun mielestä parannettavaa :) Mutta oman taustan takia tietysti viestintäpuoleen eritysesti aina kiinnitän huomiota.
–
Ja totta, nuo viiveethän johtuu tosiaan ihan ruuhkistakin – JA että testeihin kannattaisi mennä heti. Oli muuten tosi hyvä taulukko se sellainen ”altistuneen tavoittamiseen on vuorokausi aikaa” joskus jo ehkä keväällä, löytäisinköhän…? Se oli tosi havainnollinen. Mäpäs yritän googlata!
Lilah
10.11.2020 at 14:19Oon kyllä kuullut myös useammista tapauksista joissa testi on ekana oirepäivänä ollut negatiivinen, pari päivää myöhemmin positiivinen. Eli on vähän hakuammuntaa milloin viruksen saa kiinni nenänielusta. Viikon päästä taas on yleensä jo myöhäistä. Joka paikassa ei toki samana päivänä testiin edes pääse, mikä voi siis olla hyväkin joissain tapauksissa.
Tilde
11.11.2020 at 15:59Meidän lasten koulussa ja päiväkodissa ei ole vielä ollut yhtään tapausta. Eikä harrastuksissa, ollaan siis jatkettu lasten harrastuksia suht normaalisti. Ainoastaan kahdelta nuorimmalta jätettiin muskari pois.
Meidän kaupunginosassa ei muutenkaan ole ollut juuri ollenkaan koronatapauksia, vaikka asutaan Helsingissä. Hesarissa on aina välillä julkaistu sellainen kartta, jossa on tapausmäärät kaupunginosittain.
anki
12.11.2020 at 08:56Meidän lapsista toinen altistui koulussa. Tieto siitä tuli terveydenhuollosta viidentenä päivänä altistumisesta. Karanteeni kesti silloin vielä 14 vuorokautta. Sairaanhoitajan soittoa seuraavana päivänä lapsi käytettiin testissä (halusivat testata kaikki altistuneet lapset) ja negatiivinen tulos saatiin reilun vuorokauden päästä. Karanteeni piti kuitenkin istua loppuun asti, joten siinä meni meidän perheen syysloma ja pari koulupäivääkin sen jälkeen. Kaikki atistuneet luokat olivat etäopetuksessa ne muutamat lomanjälkeiset päivät.
Tartuntataudeista vastaavan lääkärin kirjoittama sairauslomatodistus tuli postissa melko pian, sillä olisi voinut hakea kelalta tartuntatautipäivärahaa. Virallisen karanteenimääräyksen kanssa meni vähän pidempään, mutta postissa sekin jossain vaiheessa tuli.
Kaikien kaikkiaan olen tyytyväinen siihen, miten asiat hoidettiin. Toki tieto altistumisesta olisi ollu hyvä saada nopeammin, koska syysloma oli alkamassa/alkanut. Koululta korostettiin koko ajan sitä, että terveydenhuolto hoitaa altistuneiden tavoittamisen ja tiedottamisen, koulu ei voi antaa mitään tietoja. Altistuneita lapsia oli satoja ympäri kaupunkia (tämä oli se valtakunnallisestikin uutisoitu uskonnollisesta tilaisuudesta alkunsa saanut juttu), ja siihen nähden ei voi kuin ihmetellä miten nopeasti testit tehtiin ja tulokset saatiin.