Yhteistyössä: Rautia
En ole koskaan (aikuisiällä) kasvattanut siemenestä asti mitään muuta kuin rairuohoa. Ja vauvoja.
Olemme myös (erityisesti Joel) silleen positiiviseen tapaan naljailleet kaupunkiviljelyhurahtaneille ystävillemme, että joo varmasti hyvin järkevää tehdä puoli vuotta valtavaa duunia ja saada siitä palkkioksi euron edestä porkkanoita.
No – mitäpä sitä ei lastensa eteen ja silleen. Tänä keväänä aloin nimittäin ajatella, että olisipa kiva yhdessä lasten kanssa kasvattaa jotain. Katsella yhdessä kasvun ihmettä. Että miten se siemen laitetaan maahan, miten se siitä alkaa itää… Miten sitä sitten hoidetaan ja miten lopulta laitetaan maahan kasvamaan – ja miten sitä sitten kesällä ihastellaan.
Paitsi että minulla ei ollut kuin hyvin hämärä käsitys, että miten.
Monen päivän ”no mitä me nyt sitten kylvetään ja millaiseen astiaan mikäkin” -pähkäilyni ratkesi sillä, että Silva katsoi kuvien perusteella, että nämä. Ja mikäs siinä; niin minäkin valitsin aikoinaan viinini. Parit yrtit otin sitten tuohon vielä päälle: rucolaa ja en-edes-muista-että-mitä.
Samalla siinä totesin mielessäni, että joo nyt tosiaan tehdään lasten ehdoilla tätä, ilman mitään onnistumispaineita. Kasvatetaan, mitä sattuu kasvamaan (ja minne lapsi sattuu sen kippaamaan) ja ollaan iloisia, jos edes jotain vihreää saadaan näkyville.
Että se on kivaa yhdessä tekemistä.
Ja jos nyt sattuu kippaamaan kaikki siemenet yhteen kohtaan, se ei ole ”eiiii noin!” tai edes ”annapa äiti auttaa” vaan tosi hyvä, kulta.
Niinpä yllätys oli itselleni melkoinen, kun jo parissa päivässä…
It’s alive!!!!
Aivan huikeaa. Aijaijai miten palkitsevaa. Ja aivan äärimmäisen koukuttavaa!
Lisähifistelyyn saimme Rautiasta tuollaisen Nelson Gardenin kasvivalaisimen ja lämpömaton. ”Kotikasvattamo” sijoitettiin valoisalle paikalle keittiön pöydän päätyyn – siitä noita kylvöjä jopa muistaa sumutellakin tosi hyvin, kun systeemit ovat aina näkyvissä.
Esteettistä puolta voisin ensi kevättä (kyllä! ajattelen jo ensi kevättä!) ajatellen kyllä vielä vähän hioa. Nuo mustat pikkupurkkiset tarvitsevat tietysti alusastiat, mutta jos alla on pyöreitä lautasia, ne vievät hurjasti tilaa. Nyt kaivoin vaan kaapista alusastioiksi jotain vuokaa sun muuta. Mutta jatkoa ajatellen joitain neliskanttisia kivannäköisiä astioita siis voisi ajatella tälläiseen; ja vieläpä kooltaan sellaisia, joihin mahtuisi näppärästi esim. 8 kpl noita pikkupurkkeja.
Oisko kenelläkään vinkkejä…?
Pikkusiskokin on päässyt osallistumaan.
Ja sitten: VOIH!
Eräänä kauniina aamuna (lue: maanantai) tuo yllä olevan kuvan tuuhea ehkärucola (mustan ison laatikon keskiosassa) näytti tältä:
Noooooou!
Olin ajatellut, että pääsiäisen aikaan aletaan laittaa näitä isompiin astioihin, mutta ilmeisesti nämä eivät sitten ymmärtäneet kalenterista katsottua ”hei oota vielä viikko” -pyyntöä…
No, Silvan kanssa sitten pelastettiin (?), mitä osattiin – kiitos kaikille Instagramissa (täällä) neuvoneille! Tosin Silva oli se, joka kaivoi juuria ulos lusikalla, joten luultavasti tapoimme enemmän kuin pelastimme. Mutta hei: yhdessä puuhastelua! Ihan parasta! Ja näyttäisi siltä, että muutama taimi taisi ehjänäkin säästyä!
Yksi, minkä vasta nyt tajusin: tuota isoa kylvöastiaa olisi voinut käyttää varmaan useammassa erässä!
Laitoimme nimittäin siihen yhtä aikaa kolmea eri yrttiä: päihin ja keskelle eri. Mutta koska itäminen tapahtui noin nopeasti, sitähän olisi voinut käyttää ensin yhdelle ja parin viikon päästä tehdyn taimensiirron jälkeen sit taas toiselle! Eipä tullut aiemmin mieleen… Ehkä siihen vois vielä jotain kylvää, vaikka tila tuossa pöydän päässä alkaa olla kyllä vähissä… *haaveilee jo omasta minikasvihuoneesta tuossa keittiössä*
…ja jos me ei nyt noista ehkärucoloista saada mitään onnistumaan, niin yrttipuolen plan B on tässä!
Joo joo joo ehkä joku pro-viherpeukalo hymähtelee, mutta tää on selvästi just mulle tarkoitettu: todellinen esikasvatusta-for-dummies! Eli Nelson Gardenin Easy to Grow -paketti (sekin Rautialta saatu) – tässä on 3 kpl basilikaa ja 3 kpl oreganoa tuloillaan (toivottavasti). Tässä tarvitsee siis vain avata paketti ja alkaa kastella, ja kohta tuolta pitäisi alkaa putkahdella kasvia ulos! Toivotaan parasta; korkkasin systeemin vasta pari päivää sitten, joten putkahduskokemuksia ei olla vielä saatu…
Mutta tuli siis heti mieleen, että tuo vois olla kiva ja helppo tapa vaikkapa lapsen kanssa päästä ihastelemaan ”kasvun ihmettä”– pienempikin lapsi (lue: esimerkiksi meidän Seela) voi sitä siististi itse kastella. Eikä roisku kylvövaiheessa multaa kaikkialle. Ensinäppituntuma erittäin positiivinen!
…vaikka kyllä jänskättää, että kai tuolta alkaa sit kans putkahdella jotain :)
Putkahtelusta puheen ollen – mitä sanotte tästä?
Tähän on siis kylvetty nyt pari viikkoa sitten tuota mun syyslempparikukkaa, japanilaista lyhtykoisoa, jota haluaisin lisää tuonne kukkapenkkiin. Mutta…
Nothing. Nada.
Jostain luin (netistä luin eli itse keksin), että perennojen itäminen voi kestää pidempään. Mutta parissa viikossa ei mitään – joko voi luovuttaa? Jännää on se, että näissä onnistumisprosentti oli nolla, kun muissa se oli lähes sata. Mitä luulette, mikä on voinut mennä vikaan? Itse mietin, että onkohan mulla unohtunut laittaa multaa siementen päälle (pitääkö sitä aina laittaa?); siinä lapsiavusteisessa kylvöhärdellissä en yhtään ihmettele, vaikka niin olisi käynyt… Ja ihan niin kuin näkisin tässä katsellessani niitä siemeniä tuossa pinnassa.
Mulla on myös toinen pussi noita vielä odottelemassa, en haluaisi toistaa samaa mokaa niillä.
Vai voisko tuolta vielä jotain lähteä? Mitä jos laitan nyt tuohon vähän multaa päälle?
Ja kun kyselyn makuun pääsin, mitäs sanotte näistä daalioista (vasemmalla) ja puna-auringonkukista (oikealla) – joko olisi oikea aika siirtää isompaan astiaan vai jatkavatko eloaan vielä noissa?
Hahaa! Kuten näistä ehkä näkee, akuutti hurahdus siis käynyt täällä!
Saas nähdä, saadaanko kesällä penkkiin (elossa) mitään! Kaikenlaiset vinkit siis tervetulleita – ja huom: mä oon tumpelo! Jos mulle sanoo, että kouliminen, mä vastan, että TÄH. :D Eli rautalangat kehiin!
…ja Puutalobabyn Instassa sataprosenttisen varmasti kuvia taimibeibien tulevista elämänvaiheista!
Muita hurahtaneita kuulolla? Saa kertoa onnistumisia ja epäonnistumisia!
32
Heispi
24.3.2016 at 12:16Mäkin oon hurahta
Heispi
24.3.2016 at 12:18Voi miten se nyt jo lähti, kesken sanan :D
Olen siis hurahtanut! Mitään en oikeastaan osaa, mutta yritys 10+! Viime vuonna oli jotenkin lapsihärdellit päällä enkä laittanut mitään. Mutta nyt on yrttejä ja yks pussillinen kesäkukkia, katsotaan miten käy. Enkä mäkään oikein tajua koulimisia ja muita. Kookle kehiin ja yrittämään :))
krista
24.3.2016 at 12:24Onneksi netistä löytyy paljon ohjeita! Ja kokeilemalla sitä oppii :) Ja vaikka maahan asti ei pääsisi mikään, pelkästään jo tää vihreys tässä omassa keittiössä ilahduttaa <3
Tilia
24.3.2016 at 12:30Koulimisesta täällä: http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/koulinta.html
Sorry, nyt ei ehdi pitempää kommenttia laittaa, mutta kasvu on aina ihme, joskus onnistuu, joskus ei. Maitopurkkeja kannattaa hyödyntää taimiastioina, ovat nelikulmaisia valmiiksi.
krista
24.3.2016 at 12:38Kiitos linkistä! :) Tuo just noille ehkärucoloille jo tehtiinkin, Insta-vinkkien ansiosta :)
–
Uuuu maitopurkit, enpäs tullut ajatelleeksi, nehän on hyviä! Voiskohan noita daalioita ja puna-auringonkukkia nyt siirtää sellaiseen vai pitäiskö laittaa jo isompaan…?
Outi vaan
24.3.2016 at 12:30Mä hurahdin viime keväänä kun oli ekaa kertaa edes pieni oma piha. Silloin taimet meni ikkunasta tulevalla luonnonvalolla ja kasvoivat pitkiksi ja honteliksi (liikaa lämpöä, liian vähän valoa – eikä ikkunan luonakaan ollut sopivan viileä vaan aika tasainen +21, damn you ysärikodin vuotamattomat ikkunat!).
Joululahjaksi toivoin ja sain kasvilamppuja ja niiden avulla tomaatintaimet on jo komean kokoisia, osa siirretty jo kahdesti isompaan purkkiin. Ja sitten yritän kasvattaa basilikaa monistamalla (kts linkkivinkki alla) ja rucolaa & salaatteja vähän keväämmällä (pöytätasot loppuu kaksiosta muuten!). Ja odotan että noin 2 kk sitten multaan ihan oikeaoppisesti tökkäämäni avokadon siemen alkaisi vihdoin itää :D
Basilikasta toimivaksi testaamani vinkki täällä: http://www.villahottentotti.com/2015/03/basilikan-monistus.html?m=1
Toki pienten puutarhurien pitää malttaa jättää vesilasissa oleva latva rauhaan, ettei se tipu pois ja kuivahda.
Ämpäriperuna oli tosi hauska kokemus, samoin herneet lavakehys-kasvimaalla.
krista
24.3.2016 at 12:41Oi vau, noinkin voi tehdä! Tässähän on ihan uusia ulottuvuuksia koko ajan :)
–
Ämpäriperuna? Eli ihan ämpäriin kasvamaan laitettu peruna? Hei mä sain Rautialta myös pari sellaista istutussäkkiä, voiskohan niihin laittaa perunaa…?
krista
24.3.2016 at 12:43Kävin katsomassa ”istutussäkin” ja se olikin nimeltään kasvupussi. Mutta siis tällainen luomu-kasvatuspussi: https://www.greencare.fi/tuote/grobioottitm-kasvupussi/
Outi vaan
24.3.2016 at 12:53Varmaan voisi laittaa noihinkin perunaa! Ämpäriperuna on niin yksinkertainen kuin miltä kuulostaakin: ämpäriin perunaa (ja multaa toki). Täällä lisäspeksejähttp://yle.fi/uutiset/ampariperuna_tuottaa_sadon_juhannukseksi/5350628
Jos ämpäri/säkki on ulkona niin että siihen pääsee satamaan suoraan vettä, kannattaa pohjaan tehdä reikiä, jotta liikavesi pääsee valumaan pois.
krista
24.3.2016 at 12:55Hei tätä pitää kokeilla! Joko ämpäriin tai ehkä tuohon säkkiin – KIITOS!
Outi vaan
24.3.2016 at 12:56Niin ja pakko hehkuttaa vielä sitä miten ihanalta sisäilma tuoksuu kun on kasveja, oli ne sitten isompia tai pienempiä. Yrttitaimien kastelu on ihanaa kun suihkepullon vesi jotenkin irrottaa niistä tuoksua joka kerta. Ah ja tomaatin lehtien tuoksu <3
krista
24.3.2016 at 13:01Oh mä oon kans aivan ihastunut tuohon suihkutteluun, se on jotenkin niin… …raikasta :) Suihkuttelen varmaan jo liikaakin, pörräilen kuin pieni mehiläinen noita kuikuilemassa <3
Mervi
24.3.2016 at 13:24Facebookissa on sellaisia piha ja puutarha, puutarha ja piha yms ryhmiä.. Niistä on apua aina ja etenkin ”ehkätääolitätä, mut mitä tää on?” kysymyksille..
krista
24.3.2016 at 13:37Oi, kivaa! Laitan hakuun – onko suositella ihan nimeltä jotain hyvää ryhmää?
krista
24.3.2016 at 13:38Löysinkin – se olikin tosiaan ihan ”Puutarha ja piha” niin kuin sanoitkin :) Kiitos, liityin!
anneb
24.3.2016 at 14:10mä innostuin aikanaan kanssa, kun vuokralla asutiin omakotitalossa, 2v sitten. se oli eteläinen tontti ( eli arska paistatteli kunnolla, jos paistoi) ja meillä joka ikunnan alla olikätsysti patterit, ja leveä ikkunlauta, jossa summamutikkaan heitellyt siement itivät ihan mielettömän nopeasti! vitsit että siihen jää koukkuun, kun ne itää, ”wau tää saattaa sittenki toimii, kohta meilläon tomaatteja!!”, ja tosiaan se suihkuttelu on _koukuttavaa_ja niiden ympärillä pyöriskely, ”oo kato kato, tuolla tulee jo toi, vau, miksi toi ei kasva samallalailla?, uu..millonkohan on aika siirtää isompaan astiaan..?”
mä olin aika hardcore ja idätin kyllä kaikkea mahdollista,kurkkua, erilaisia tomaatteja, salaattia, kukkakaalia, parsakaalia ym. mutta loppujenlopuksi tomaatin taimet selvisivät. mutta sitten kun niitä oli niin julmetusti ja alko vaan kasvaa ja kasvaa, ois pitäny jo istuttaa kasvihuoneeseen (joka oli sijoitettu sopivasti helteisimmälle paikalle tonttia) ja en saanut vaan millään aikaseks tehä sinne istutuslootia ja multaa.. joten mä sitten lahjoitin ne facebookin kautta uusiin kotiin ja satoa kuulemma tuli (:
tänä keväänä sitä idättämsitä kyllä vähän kaipas ja aina kun nään siemenpusseja kaupassa, sormet syyhyää, mutta.. nyt ei ole tonttia eikä tilaa :/ mutta kyllä mää viel pääsen syyhyttelemän :D joskus..
krista
24.3.2016 at 21:55Tunnistan tuntemukset :) Mulle kans on vähän hämärän peitossa, että mitä noille kaikille tapahtuu sitten, kun ne kasvavat… Mutta ehkä tässä tulee sellaista ”luonnollista karsintaa”, kun osa ehtii kyllä IHAN varmasti kuolla kesään mennessä :D
–
Mä oon ollut noiden syötäväksikasvatettavien kanssa vähän skeptinen, kun ensimmäisenä kesänä täällä oli ihan valtava etanainvaasio. Mulla oli taimesta kasvatettuja minitomaatteja ja ne söi ne TÄYSIN, en yhtä ainutta saanut suuhuni, vaikka niitä tomaatteja tuli ihan valtavasti. Mutta pelkkä ajatus niistä jättimäisistä lieroista lepäilemässä mun tomaatin päällä sai aikaan sen, että en syönyt niitä, vaikka joku ei-syöty sieltä oiskin voinut löytyä. Yhh! Ja sen jälkeen ei ole ollut etania koskaan; ne oli ne hemmetin tomaatit!
Iitanen
24.3.2016 at 15:18Täällä kans yksi hurahtaja! Muutettiin just uuteen asuntoon, jossa on isot ikkunalaudat ja lasitettu parveke! Nyt ikkunalaudat on täynnä taimia ja peukut pystyyn, että niistä tulee jotain :) Inspiraatiota oon hakenut ihan kyllästymiseen asti Pinterestistä (https://fi.pinterest.com/categories/gardening/), josta opin mm. että porkkanankannoista voi kasvattaa persiljan tyyppistä maustetta!
krista
24.3.2016 at 22:03Oi, lasitettu parveke on varmasti tosi hyvä kasvatteluun! Mulla oli muuten parvekkeilla AINA kuukausimansikka (en siis koskaan kasvattanut siemenestä vaan ostin valmiina taimena ja laitoin iiiiisoon ruukkuun) ja se oli aivan IHANA, kun siitä pystyi käymään joka ikinen aamu nappamassa parit mansikat suuhun aamukahvin kaveriksi <3
Karin
24.3.2016 at 16:59Ämpärissä en ole perunaa onnistunut kasvattamaan, lähinnä se on lähipiirissä aiheuttanut akuutteja nauruntyrskähdyksiä. Mutta ihan vaan käännetyssä maassa + kompostissa on kasvanut ihan hyvin. Kunhan malttaa antaa vähän kasvaa eikä ole heti niitä pikkurillin kokoisia mukuloita sieltä poimimassa.
*
Herneelle ääni täältäkin! Sokeriherneet voi joko laittaa suoraan maahan tai kostuttaa vaikka vuorokauden ennen istuttamista.
Helpoiten pääsee jos on puinen reunus ja sinne multaa, mutta voi sen mullan kipata periaatteessa mihin vaan. Kunhan ei nyt tiiviille nurmikolle laita. Herneet maahan eikä esikasvatuksia tarvita. Itse käytän tukina keppejä joiden väliin viritän naruja, mutta mun vanhemmat on virittäneet vinon kehikon jonka sisään tulee kanaverkkoa. Kumpikin toimii, mun tapa on helpompi.
Sokeriherneitä voi sitten syödä vaikka kuorineen tai isommista herneet.
krista
24.3.2016 at 22:06Joo mä voin kuvitella Joelinkin reaktion, kun/jos kerron sille perunankasvatusaikeistani :D
.
Ai hitsi HERNEET, niitä mä ehkä haluaisin! Tykkääköhän etanat niistä vai jättävätkö rauhaan…? Graah mä en jaksa mitään etana-showta (tuo, mistä mainitsin tuossa muutama kommentti ylempänä)… Mutta oo, herneet…
vieras
24.3.2016 at 17:50En ole itse vielä kokeillut mutta kuullu olen; vessa- ja talouspaperien pahvihylsyt leikataan sopivan pituisiksi pätkiksi. Sitte mullat ja siemenet tai ne jo vähän kasvaneet ituset siihen. Kesällä voi istuttaa pahveineen päivineen maahan.
Ehkä ei kestä ihan veen holvaamista etteivät leviä kesken kaiken….
krista
24.3.2016 at 22:11Oi! Mahtava idea! Sen ihan pahvin siis vois laittaa maahan…? Vai sellaiset veteenhajoavan…? Tai no, se ei varmaan tosiaan kestäis sitä kastelua, ehkä mieluummin tavallisen :)
vieras
25.3.2016 at 08:44http://www.biolanblog.fi/new/kokeilevaa-taimikasvatusta/. Tuolla ideoita..en tosiaaankaan oo kokeillu itse, aikonut kylläkin..googlella löytyy vaikka mitä…
krista
25.3.2016 at 22:43Jes, kiitti! Näihin TODELLA voi hurahtaa! <3
Puumis
24.3.2016 at 17:56Minä hurahdan joka vuosi. Kylvän innolla, sadonkorjuu ei niinkään ole toistaiseksi inspannut :D Siksi kasvattelenkin nykyään lähinnä yrttejä, joista on sitten kiva käydä napsimassa ruuanlaiton lomassa. Mutta herneet saa äänen täältäkin!
Laiskan yrttiviljelijän vinkki: ne kaupasta ostetut yrttiruukut voi myös istuttaa (kesällä tietty) ulos niin ei tarvi tuskailla noitten siemenien itämisen kanssa :D
krista
24.3.2016 at 22:23Mulle kans on jotenkin nuo yrit syötävistä luontevin – ehkä just siksi, että oon tosi monena vuonna laittanut kaupan basilikat ruukkuun ja syönyt niistä sitten monta kuukautta! Joskus aikoinaan laitoin partsille, ja täällä asuessa ikkunalaudalle tuohon keittiöön. Mutta just tosiaan siitä tykkään, että niistä voi nauttia koko kesän ajan eikä pidä olla hereillä jonain tiettynä sekuntina, kun sato on kypsä ja ennen kuin etanat/linnut ovat hyökänneet :D
Possu
24.3.2016 at 18:45Mä laitoin yksi vuosi tomaatteja, homma eteni hienosti, vaan en saanut aikaiseksi siirtää taimia ulos. Eli ei tomaatteja. Onneksi kasviasiantuntija naapurustosta antoi vinkin. Jos ulkona on liian kylmää/kuumaa kasvien pölytyksen voi hoitaa esim. vesivärisiveltimellä. Hän käytti kaikkien asiantuntijoiden ammattitermiä ”hutsuttaa”, tajusi mitä sanoi ja tokaisi perään, että no, sitähän se on :)
krista
24.3.2016 at 22:36Hutsuttaa :D :D :D
–
Hahaha joskus ajat-ajat sitten mun ex-poikaystävän kaveri kasvatti chilejä ja tops-puikolla siis ”hutsutti” niitä. Mä sain päähäni tästä (eka kertaa kuulin, että sitä tehdään tuolleen ”keinosiementäen”) jotenkin sellaisen mielikuvan, että tää kundi sellaisessa raidallisessa mehiläisnaamiaispuvussa pöristelee tops-puikon kanssa menemään niissä puskissa :D :D OMG :D Mä en saa yhtään kerrottua, että mikä tossa oli hauskaa, mutta se vaan OLI :D
Lauralinnea
24.3.2016 at 19:07Mä suosittelen tomaatteja! Ne on ihan äärettömän palkitsevia, eikä yhtään niin vaikeita kuin luulin. Vielä ehtii hyvin.
krista
25.3.2016 at 22:44No hitsi mulla on just tomaattitraumat, kun eka kesänä sellaiset jättimäiset niljakasetanat mussutti mun tomaatit… Oh niitä herkullisenpienepyöreitä tomaatteja, joita tuli kymmeniä-kymmeniä (taimesta siis), mut sit ne PERHANAN ällöniljakkaat! Hrrr! En tiedä, oonko henkisesti vielä valmis tomaateille, lue: etanantorjuntasodalle…
Minttu
24.3.2016 at 20:33Mun aviomieheni on ”floristi” rakastaa siis kasvattaa ihan kaikkia mahdollisia kukkia, kaktuksia, vehkoja you name it. Nyt vaan omakotitaloa ja isoa pihaa ootellessa! <3 Ja vaikka itse kans aina suhtauduin kukkien kasvattamiseen "ei oo mun hommaa tuo" tyylisesti, on se kummasti alkanut kiinnostamaan. :D
—
Itse kasvatin viime kesänä meidän häihimme koristekukkia – oli normi keltaisia auringonkukkia (siemenet heiteltiin vaan pellolle ja sitten myös esikasvatin niitä parhaani mukaan), punaisia auringonkukkia (kaikki esikasvatettu ja jälkeenpäin istutettu muualle), oli daalioita ja gladioluksia! Mutta jos kukaan muistaa viime kesää, niin sehä ei todellakaan ollut maailman lämpimin. Esimerkiksi kaikki suurella vaivalla kasvattamani auringonkukat puhkesivat kukkaan kolme päivää HÄIDEN JÄLKEEN. Että thanks for nothing. :D Onneksi naapuri oli kasvattanut kans omia auringonkukkia, niin heidän pihalta sai pölliä muutaman koristekukan xD
—-
Mutta noita gladioluksia! Ai että, kannattaa kokeilla!!! Ainakin minulla lähtivät kaikki sipulit tekemään kukkaa – yksi sipuli maksaa n. 10-30snt ja on kukkana ihan mielettömän kaunis!!!
Kao kao
24.3.2016 at 22:36Eikä, teillä on ihanasti lähtenyt lapasesta! Mun mielestä toisilla kasveilla vain menee pitempään kuin muilla. Mun yrtit syöksyi esiin hurjaa vauhtia ja paprikat ja eri chilit himmailee yhä mullassa. Alkuviikosta oli pari paprikaa päättänyt tulla esiin ja tänään löysin ekan chilin tuolta taimitarhasta.
Ja Tigerista saa eurolla 20 kpl turveruukkuja. Tykkään siirtää pikkutaimet sellaisiin kavamaan, koska ne voi sit suoraan istuttaa isompaan ruukkuun niissä turveruukuissa. Ja ovat ekologisia. Kuvan löydät huomenna mun instasta. Siirsin niitä niihin tänään..
Mun hulluutta rajoittaa toi parveke. Haluaisin kovasti oman pihan minne vois mennä kuopsuttelemaan.
Ja jossain sanottiin ettei haittaa jos juuria vähän lyhentää, eli eiköhän teidän kasvit kestä Silvan siirtokäsittelyn ihan hyvin :)
Ansku
25.3.2016 at 08:01Hei! Ihana hurahdus! Mutta älkää tuota Rucolaa kouliko! Ihan turhaa hommaa. Rucola itää ja kasvaa parissa kolmessa viikossa, riippuu minkä kokoisena haluaa syödä. Itseasiassa nuo pienet sydämenmuotoiset lehdet on parhaita! Laakeaan astiaan vaan ja kylväkää niinku pääsiäisruohoa, kasvaakin tuuheaksi matoksi samaan tapaan. Siitä saksilla käyttöön, säilyy jääkaapissa muovipussissa leikattuna aika hyvin, ja uudet kasvamaan. Saatte jatkuvasti satoa kun on pari laatikkoa tulossa. Rucola kasvaa nopsaan ja kasvattaa kukkavarren, eli ei ole koko kesän yrtti kuin monet muut…
krista
25.3.2016 at 09:44Aaaa kiitos tästä! Tehtiin siis just hassusti :) Se siis kasvoi tuuheaksi matoksi, mutta sitten yhtä äkkiä alkoi akuutisti kuolla; 3/4 kylvöstä vaan heitti henkensä… Onko sulla näkemystä, mikä siinä vois olla vikana?
Ansku
25.3.2016 at 18:56Juu, tuossa tosiaan näkee turhaa vaivaa, kun pitää käyttää lehtivaiheessa ja parhainta pienenä! Tohon kuoloon vois ehkä olla vikana turhankin lämmin oloilupaikka… Viihtyy semmosessa 15-20 asteessa oikein hyvin. Jos on liian lämmin patteri, suora aurinko ikkunasta, niin osa siemenistä ei aina idä ja kasvu on älyn nopeaa ”hentuletta” joka kaatuilee…
Puutarhurin tytär
25.3.2016 at 20:13Vinkkailin tästä jo tuolla instan puolella mutta sanon taas uudestaan :) eli mun mielestä rucola ei kestä liiallista kastelua, varsinkaan sumuteltuna. Se kun kasvaa juuri kuten Ansku kirjoitti tuuheaksi matoksi. Ja kun kosteutta on liikaa niin se mätänee pystyyn. Ja rucola ON parasta versona! Kuin myös monet muutkin yrtit :)
krista
25.3.2016 at 21:30Hitsi mä en nähnyt sun Insta-vinkkiä! Hyvä, kun laitoit tänne! Missä kuvassa sen pitäis olla?
–
Mutta joo hei se on varmaan sit vaan mädäntynyt liiasta kastelusta – mä kun saatoin olla vähän turhan innokas :D Ja ainakin se tuoksui silleen mädäntyneeltä, jos se nyt jotain kertoo :D Täytyy laittaa uudet rucolat tulemaan! Jee, just näin: epäonnistuminen ei ole epäonnistuminen vaan OPPITUNTI. Ens kerralla tiedän! :)
viv
25.3.2016 at 11:10Noi tuollaiset turvemöykyt on tosi näppäriä, mulla oli niitä ekaa kertaa viime vuonna ja tälle vuodelle on iso läjä odottamassa. Siistiä ja kätevää!
Mona
25.3.2016 at 18:57Moi! Mä oon tällainen hirveen kiireinen kolmen lapsen viljelijä…eiku kasvattaja ja kotitarveviljelijä, nin en jaksanut lukea aiempia kommentteja, jos niissä jotain hyödyllistä jo neuvottiin. Joten; yleissääntö koulimiseen (siihen isompiin ruukkuihin siirtämiseen) on, että sitten kun ekat kasvulehdet tulevat esiin. Ne ihan ekat lehdet on sirkkalehdet, sitten tulee lajityypilliset lehdet vasta.
Kylvä erissä. Ensin aikaisemmat, sitten siirrät ne isompiin ja kylvät taas siihen lootaan seuraavan erän, ja sitten ne isompiin ja niin edelleen…
Mielummin liikaa kuin liian vähän. Liian lähekkäin olevista taimista voi toisen (ja kolmannenkin) nitistää mullan yläpuolelta niin et vahingoita herkkiä juuria repimällä niitä erikseen.
Katso pussista itääkö siemen pimeässä vai valossa. Erittäin oleellista. Valossa itävätkin voi peittää vermikuliitilla. Vermikuliittia voi heitellä myös niiden siemenkylvöjen päälle mitkä peitetään mullalla. Perliitti on myös jees mullan seassa. Ei pakollisia mut hyvää hifistelyä.
Ja nyt mietin miksen tee postausta viljely for dummies. Ehkä teenkin. Sillä aikaa voit tulla virtuaalisesti kattelemaan mitä aika pienelläkin pihalla voi viljellä: ig @monakotona
M-M
26.3.2016 at 13:08Mä oon kans hurahtanut. Tomaatit, kurkut, parsa- ja kukkakaali on kylvetty. Tomaatit on ainoat, jotka ei vielä ole lähtenyt kasvamaan.
Nyt vain odotellaan kesää, että pääsee kasvihuoneeseen laittamaan kasvit.
Emmakko
26.3.2016 at 19:20Tuossa kuvassa taitaa kyllä olla auringonkukka vasemmalla ja daalia oikealla. Voi olla, että kuva on vaan kääntynyt väärinpäin ladatessa, mut siis ne isommat on auringonkukan taimia :) Ne on ihan ykkösiä lasten kanssa, kasvavat tosi helposti ja ovat kokonsa takia helppoja käsitellä! Herneenverso on toinen kiva, jos haluaa koko perheen yhteisen projektin…
krista
26.3.2016 at 19:23Hahahahaa, meinaatko? :D Mä oon siis jo sotkenut noikin siemenet väärin päin :D :D :D
–
Silva sai muuten jonkun nahistuneen kuolleen näköisen herneen mukaan päivähoidosta ja me laitettiin se multaan. Nyt se on jo tullut pintaan, vau!