Lomalla!

Ai niin, oonko muistanut kertoa, että mä oon LOMALLA!

Eijeijei, en talvilomalla niin kuin moni muu Helsingin seudulla. Vaan KESÄlomalla. Kas näin:

Kesäfiilis!

 

Nojoo okei okei. Tuo kuva ei ihan välttämättä ole aivan tuore. Mutta se on totta, että nyt on kesäloma!

Sain nimittäin syksyllä mainion vinkin: kannattaa pitää kertyneet kesälomat pois vanhempainvapaan ja hoitovapaan välissä. Ensinnäkin saa hetken täyttä kuukausipalkkaa säästöön ennen hoitovapaaminimalismin alkua. Toiseksikin voittaa pari lomapäivää.

Äitiysvapaalta ja vanhempainvapaalta nimittäin (kuulemma) kertyy lomapäiviä, mutta hoitovapaalta ei. Jos siis pitää kesälomansa äitiys- tai vanhempainvapaan yhteydessä, myös lomalta kertyy uutta lomaa – jos pitää lomansa hoitovapaan päätteeksi, ei uusia lomia kerry.

Näin voittaa muistaakseni 2,5 lomapäivää. Okei ei nyt ihan massiivista lottovoittoa siis, mutta onhan sekin jotain! Tässä sitä siis nyt sitten lomaillaan, jea.

 

Täten siis tämä pikkuvinkki näin eteenpäin jaettakoon! Ja ihanaa kesätorstaita kaikille – jokos on Fresitat poksautettu auki…?

Oikeasti juon tällä hetkellä kahvia ja Beroccaa.

 

PS. Myös eka kuvassa oleva ystäväni käyttää juuri nyt ennen äitiyslomalle jäämistä kertyneitä lomiaan näppärästi: hän piti ne säästössä ja nyt hoitovapaan jälkeen töihin palattuaan käyttää niitä yhden päivän per viikko. Näin hän pystyy olemaan pitkän pätkän töissä nelipäiväisesti (ja  muksut ovat siis hoidossa vain neljänä päivänä) ja saa kuitenkin täyttä palkkaa – fiksua!

Paljon on tietysti kiinni oman työnantajan joustavuudesta, mutta suosittelen, että näitä kannattaa hetki pähkäillä ja kysellä!

You Might Also Like

  • Rosanna
    21.2.2013 at 11:06

    Mielestäni on lähes rikollista julkaista tuollaisia kesäfiiliskuvia helmikuussa. ;) Ai miten niin kyllästyttää talvi?
    PS. Kiva että yöt sujuu paremmin!

  • Kath
    21.2.2013 at 11:20

    Tuo oliskin näppärä tapa pitää lomapäiviä, miten ystäväsi pitää! Meillä ei ole muita vaihtoehtoja kun ennen mammalomaa taikka sitten ennen hoitovapaata. Hoitovapaata ennen aattelin ite pitää :) Ihanan kesäisiä kuvia, tulee kesää ikävä! <3

  • Vierailija (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 11:27

    Voi kun olisi minullekin joku kertonut, jatkoin vain suoraa hoiovapaalle joulukuussa..

  • Adiina
    21.2.2013 at 11:30

    Täällä on myös yksi kesälomailija, aurinkokin paistaa mukavasti. Kippis sille! :)

  • Adiina
    21.2.2013 at 11:30

    Täällä on myös yksi kesälomailija, aurinkokin paistaa mukavasti. Kippis sille! :)

  • Liisa lomalta (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 11:59

    Voi että, olisinpa itsekin tajunnut ottaa selvää tuosta. Minäkin aloitin hoitovapaan heti vanhempainvapaan perään. Mutta tuo ystäväsi metodikin on hyvä ja voisi onnistua itselläni, joten pidän sen mielessä.

    Nimim. Säästössä 2:t vuosilomat…

  • utelias (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 12:08

    hei. missä olet muuten työskennellyt ennen mamma lomaa?
    Olen vasta vähän aikaa lukenut blogiasi hoitovapaalla ollessani ja sä annat kyllä ison piristyksen päiviin positiivisella elämänasenteella :)

  • Amma
    21.2.2013 at 12:07

    Haha, juuri noita vaihtoehtoja itsekin tässä pähkin, että kumminkas teen. Toki se riippuu nyt paljolti siitä, miten tuon miehenkin työkuviot menee..

  • Amma
    21.2.2013 at 12:09

    Mutta onni on joustava työnantaja!!

  • hannah79 (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 12:21

    Minä pidin kesälomat pois vanhempainvapaan päätyttyä ja tein 3-päiväistä viikkoa ekat 3kk. Lapset sai kevyen laskun hoitoon, joskin varsinainen syy meillä oli se, että täyspäiväisiä hoitopaikkoja vapautui sopivasti tutulta hoitajalta vasta tuon 3kk jälkeen. Omalla kohdalla meni hyvin (etuna ehkä se, että järjestely oli toisen lapsen kohdalla, jolloin pienemmällä oli hoidossa tuttu sisarus ja hoitopaikka oli isommalle jo ennestään tuttu), mutta enemmän kuin hyviä kokemuksia olen kuullut (sekä tutuilta että lastenhoitajilta sekä seurannut tällaisten osapäivälasten sopeutumista lastemme hoitopaikkaan) huonoja kokemuksia siitä, että pehmeä lasku tehdään lyhennetyllä viikolla. Tällöin lapsi ei pääse hoitorutiiniin: aina kun alkaisi tottua, tuleekin useamman päivän vapaa ja seuraavalla viikolla aloitetaan taas alusta. Sopeutuminen venyy turhaan ja lapselle tulee stressi siitä ennustamattomuudesta (vaikka siitä kotona etukäteen puhuttaisiinkin että huomenna on kotipäivä ja ylihuomenna hoitopäivä jne).

    Tuolla järjestelyllä ei myöskään töissä ole enää ketään sijaista ja monessa paikassa työnantaja ehkä suostuu, mutta työmäärä ei vähene yhtään, eli siinä lyhennetyssä viikossa tehdään kuitenkin koko viikon työt. Aikuiselle tilanne on tietty sama siinäkin tapauksessa, että pehmeä lasku tehdään lyhennetyllä työpäivällä. Lapsen kannalta jälkimmäinen vaihtoehto on kuitenkin aluksi se usein paremmaksi havaittu – joskin hoitoon totuttuaan moni lapsi protestoi, kun vanhempi tulee hakemaan ajoissa ja kesken iltapäivän sisä/ulkoleikkien.

  • hannah79 (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 12:26

    Joissain työpaikoissa tuo loman pitäminen vanhempainvapaan ja hoitovapaan väliin on myös melko ikävää sijaista kohtaan: hänen työsopimukseensa tulee kuukauden tauko ja lisäksi hän joutuu tekemään kuukauden loman aikana rästiin jääneet työt töihin palattuaan. Tämä on tietysti alasta ja työpaikasta riippuvaista ja meistä jokaisesta itsestä on kiinni ajattelemmeko asiaa yhtään omaa napaamme pidemmälle. Omalla kohdallani sen ”meidän perheelle parhaan ratkaisun” pitää olla myös muille vähintäänkin siedettävä.

  • Linka
    21.2.2013 at 12:36

    Hyvä vinkki, laitan mieleen kun tulee ajankohtaiseksi kesällä, ts teen samoin. Asia ei vaikuta omassa tilanteessani muihin työntekijöihin mitenkään ja ajattelen asian siltä kantilta, että tekeekö/joustaako työnantajani minua kohtaan ja kuinka paljon. Jos joustaa, voin joustaa minäkin, jos ei niin ei sitten kumpaakaan suuntaan. Omaan napaan tuijotus on ihan asiaa silloin tällöin. Oikein hyvää kesälomaa sinne! :))

  • Kristaliina
    21.2.2013 at 13:04

    Hui joo tuollainen Hannah79:n kuvaileman tilanne menisi mullakin vältettävien joukkoon – täytyy ehdottomasti olla reilu  työkavereita kohtaan! En kyllä parin päivän takia alkaisi tuollaista riesaa sijaiselleni järjestämään… Omat järjestelyni eivät kuitenkaan vaikuta työkavereiden hommiin eli tässä tapauksessa sain ajatella vain itseäni :)

    Tosiaan – onni on joustava työnantaja niin kuin Ammakin sanoo. Kaikki eivät valitettavasti ole niin joustavia perheen ja työn yhteensovittamisen kanssakaan niin kuin omani. Työnantajani jätän tarkoituksella mainitsematta, mutta isolla työnantajalla olen näppäimistöä näpyttelemässä :)

    Adiina: Jee, toinen lomalainen – kippis! (kylmenneellä kahvikupillisella edelleen :D )

  • Mamma Koo
    21.2.2013 at 14:23

    Vitsi että alkoi tehdä mieli Fresitaa…

  • Iksu
    21.2.2013 at 19:41

    Kyllä se varmaan riippuu työpaikasta, mä ainakin pidän kertyneitä lomia myös kesken hoitovapaan. Tai ainakin niin on (pomon kanssa) suunniteltu. Käytännöntyöhönhän se ei vaikuta onko yksi pois hoitovapaan vai loman takia, pois työpaikalta se on kumminkin. Jossain vaiheessahan ne lomat kuitenkin pidetään. Mutta paperilla ja palkanmaksussa siinä tietysti on eroa. Jos lomaa on ehtinyt kertyä paljon, voi olla hankalaa saada pidettyä niitä kaikkia esim. vuoden sisään töihin palattuaan. Niin tai näin, palkallinen loma on tosi JEES!

    Oikein hyvää kesälomaa! Mä pidin omani jo syksyllä ja uudestaan sitten kesällä :)

  • Vierailija (Ei varmistettu)
    21.2.2013 at 20:31

    Hei!

    Hoitovapaan pitämisestä täytyy joka tapauksessa ilmoittaa työantajalle riittävän aikasin (muistaakseni 2 kk aikaisemmin). Tämä säännös perustuu juuri siihen, että työnantaja pystyy paremmin suunnittelemaan sijaisuudet.

    Kun tässä yhteydessä ilmoittaa pitävänsä ensin lomat pois (eli on töissä mutta lomalla) menee tämä yleensä ihan sujuvasti siihen samaan putkeen. Näin on siis ihan sallittua tehdä, eikä se yleensä aiheuta työnantajalle tai sille sijaiselle mitään sen kummempaa. Ja tottahan toki on taloudellisesti oikein fiksua.

    Tällä tavoin on myös mahdollista, että koko perhe on yhtäaikaa vapaalla: Jos isä pitää isäkuukauden (vielä 2012 syntyneiden lasten osalta pidettävä äidin jakson lopussa), voi äiti olla saman ajan lomalla. Omasta kokemuksestani sanon, että se on perheen kannalta kyllä kovin kivaa!

    Joo, ja ennen kuin joku älähtää: on myös tilanteita, joissa töihin tulo voi aiheuttaa sijaisille suuria ongelmia. Esimerkiksi sijaisopettajien kesän osalta. Mutta tässä ei nyt ollut kyse sellaisesta tilanteesta selvästikään.

    Hyvää lomailua!
    T: Johanna

  • A. Sinivaara
    21.2.2013 at 20:50

    Off topic: Ihan pepusta, ettei jenkeistä saa Fresitaa.

  • Sikuriina (Ei varmistettu)
    22.2.2013 at 00:03

    Aika monessa työehtosopimuksessa sanotaan, että vuosilomat on pidettävä ennen hoitovapaalle jäämistä. Mutta monestihan sen voi sopia toisinkin, jos työnantaja suostuu. Kuten tuolla jo mainittiinkin, niin kertyvälle työpinolle on samantekevää, onko poissaolija hoitovapaalla vai kesälomalla, ellei nyt sit kyseessä olisi jonkun niin hullunkurinen byrokraattinen kiemura, ettei loman ajaksi saa palkata sijaista.

    Hienointa tietty on huomatta, että oma työpanokseni on niin merkittävä, ettei mitään sijaisia tarvittu jäädessäni mammalomalle :D

  • Vierailija (Ei varmistettu)
    22.2.2013 at 10:45

    Niitä työpaikkoja, joissa äitiyslomasijaisen sopimus ei ole voimassa vakituisen kesäloman aikana on paljon muuallakin kuin opettajien keskuudessa. Äitiyslomien kulut työnantajalle ovat jo muutenkin niin isot, että halukkuutta tai mahdollisuuttakaan budjetoida tuplamiehitykseen (vakituinen lomalla, sijainen töissä) ei aina ole. Jos seuraavan vuoden budjetti on tehty kun työntekijä ilmoittaa jäävänsä vuoden vaihteen tienoilla äitiyslomalle, ei pienissä firmoissa varsinkaan palkkakuluihin ole moista ylijäämää useinkaan laskettu.

    Tämä siis ei koskenut Kristaa, mutta on todellisuus monessa paikassa.