Lukemaan ja laskemaan leikkimällä – uudet suosikit

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi & ilon kanssa. Sisältää arvonnan!

”Äiti, äiti, katso!!!!”, hihkui ensi syksyn eskarilainen.

Hän oli juuri tehnyt Oppi & ilon Leikitään kirjaimilla -magneettipuuhan tehtävää, jossa kirjainmagneeteilla kirjoitetaan nimi ”Pauli”. Sitten hän oli lisännyt siihen vielä kolme omaa kirjainta.

”Pauli, Pauliina! Pauli, Pauliina! Äiti, äiti, katso, mitä mä huomasin! Tästä Paulin nimestä saa kolmella kirjaimella Pauliinan!!!”

Juuri sitä kuulkaas on oppimisen ja oivaltamisen riemu. Pauli, Pauliina, jesh!

Mähän siis uskon vahvasti siihen, että lapset ovat luontaisesti uteliaita ja innokkaita oppimaan uutta. Ja että aikuinen voi sitä intoa ruokkia ja tukea. Uskon, että lapsilla on sellaisia luontaisia kehityskausia tai herkkyysvaiheita, joissa vaikka kirjaimet kiinnostavat, tai laskeminen. Tai vaikka musiikin tekeminen tai taide, tai ihan mikä vaan!

Ajattelen, että ei ole tärkeää, minkä ikäisenä lapsi vaikkapa oppii lukemaan. Siihen ei ole mikään kiire, vaan se tapahtuu jokaisella yksilöllisesti! Mutta se on tärkeintä, että lapsella säilyy se luontainen positiivinen ja innokas suhtautuminen oppimiseen.

Tunne siitä, että oppiminen on kivaa!

Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin, mm. jo pari vuotta sitten täällä. Lapsen oppiminen käy totta kai leikin kautta, ei vakavasti tai pakottaen, vaan innostuen ja ilolla!

Missä sanoissa kuuluu i-kirjain?

Saimme pari viikkoa sitten testiin kaksi Oppi & ilon uutta tuotetta, Leikitään kirjaimilla- ja Leikitään numeroilla -magneettipuuhat. Ja nyt kyllä oli jo heti ensikosketus sellainen, että oksat pois. Siinä jo heti lapsen puuhastelua seuraillessani laitoin viestiä tutulle montessoria soveltavalle lastenohjaajalle ja parille muulle kaverille. Liitin mukaan pari kuvaa (näitä samoja kuin tässä postauksessa) ja hihkuin: ”Tää teidän kannattaa hankkia! Tää on niin hyvä, että en meinaa pöksyissäni pysyä!”

Mehän ollaan aiemminkin rakastettu Oppi & ilon tuotteita, eli tiesin odottaa hyvää. Mutta siis nämä puuhatuotteet todellakin räjäyttivät potin. Näistä voin sanoa sen klassisen: jos pitäisi valita vain yksi, se on tämä.  Tämä on nimittäin ihan täydellinen. Vau.

Anteeksi ylisanat, mutta tarkoitan joka ikistä. Oppi & ilo on todellakin näissä uusissa tuotteissa ylittänyt jopa itsensä – ja se on paljon se, koska muutkin tuotteet ovat olleet aivan huippuja.

Mitkä sanat alkavat näillä kirjaimilla?

Tähän Leikitään kirjaimilla -magneettipuuhaan on siis ihan huikealla tavalla koottu yhteen kaikki (mun silmään) sellaiset lasta houkuttavat näkökulmat ja lähestymistavat, joilla kirjaimista kiinnostunut lapsi voi oppia puuhasteluleikin kautta lukemisen taidon.

Magneettipuuhassa on 40 valmista tehtävää, vaikeusasteeltaan varustettu joko yhdellä tähdellä (aloittavalle) tai kahdella tähdellä (osaa jo vähän enemmän). Puuhat avaavat kirjaimia ja sanoja monelta ulottuvuudelta: välillä mietitään sanojen alkukirjaimia tai maistellaan, kuuluuko sanassa jokin kirjain. Joissain tehtävissä mietitään riimejä tai että kuinka monta tavua missäkin sanassa on.

Näkee ihan selvästi, että tämä setti on opetusammattilaisten huolella miettimä ja rakentama. Mä olen aika varma, että tällaisen kun antaa kirjaimista kiinnostuneelle lapselle (ja tietysti alussa tukee puuhissa), lapsen lukutaito loksahtaa kohdalleen kuin itsestään.

Kuinka monta tavua näissä sanoissa on?

Varsinaisten 40 tehtävän lisäksi muissa puuhastelumahdollisuuksissa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Kuvia voi vapaasti vaikka lajitella tai etsiä tietyllä kirjaimella alkavia kuvia. Magneettikirjaimilla voi harjoitella kirjoittamista ja tarkistaa sanoista, että menikö oikein. Voi harjoitella sanojen tavutusta, tai katsoa, kuinka monta sanaa keksii satunnaisesta kirjainröykkiöstä. Tai keksiä riimejä, mahdollisimman pitkiä sanoja tai vaikka kokeilla, millaisia sanoja voi oman nimen kirjaimista muodostaa.

Eli siis paljon, paljon, paljon kaikenlaista!

Meille on joskus aiemmin hankittu sellaiset jääkaappimagneettikirjaimet ja olin ajatellut, että niitä voisi ostaa lisää, jotta niillä voisi paremmin kirjoittaa – mutta tässä setissä onkin sitten magneettikirjainten mahdollisuudet potenssiin sata.

Ja sitten laskemisesta! Meidän tällä ensi syksyn eskarilaisella on nimittäin ollut nyt niin suuri kiinnostus kirjaimiin ja lukemiseen, että koko laskemisen ajatus on jäänyt vähän niin kuin kirjaininnon jalkoihin. Ja ei se mitään – kyllähän sitä ehtii!

Toisaalta oli ihana huomata, että joskus pieni sysäys johonkin suuntaan riittää. Kun me nimittäin nyt tänään mökillä ollessa otettiin mukaan tuo Oppi & ilon Leikitään numeroilla -magneettipuuha, niin lapsihan viihtyikin sitten sen äärellä kuin… …magneetti, haha. Se kävikin hyvin, koska isosisko kaipasi vähän omaa lukurauhaa sohvannurkassa; ja sitä järjestyi, kun pikkusisko innostui laskemisesta.

Hyvä osoitus siitä, miten pienellä virikkeellä voi joskus saada innon syttymään!

Myös tässä Leikitään numeroilla -magnettipuuhassa on 40 valmista tehtävää sekä isot mahdollisuudet keksiä ihan omanlaisia laskemiseen, numeroihin ja muotoihin liittyviä leikkejä.

Ja tässäkin on vaikeustasona joko yksi tai kaksi tähteä. Helpomman tason tehtävissä voidaan vaikkapa lajitella samanvärisiä tavaroita kaupan hyllylle. Sitten voi laskea ne, tai ryhtyä esimerkiksi vapaamuotoiseen kauppaleikkiin.

Kaikkein mieleisimpiä laskutehtäviä tälle meidän kuusivuotiaalle ovat tällä hetkellä selvästi juuri erilaiset kauppaleikit, joissa ostetaan, myydään ja vertaillaan. Erityisesti kolikot kiinnostavat! Mitä saa millä rahalla, ja paljonko jää sen jälkeen jäljelle? Mitä sillä voisi vielä ostaa?

Itse asiassa tässä kauppaleikkivaiheessa isosiskokin saapui kirjansa takaa mukaan puuhastelemaan. Tässä tehtävässä rakennettiin itse muotopalikoista vaaka ja sen jälkeen punnitaan vihanneksia.

Molemmat Oppi & ilon magneettipuuhat tulevat tällaisissa bokseissa, jotka taittuvat näppärästi magneettitelineiksi. Boksin voi sulkea kuminauhalla, eli sitä on helppo kuljettaa mukana – meillä näitä on nyt tehty sekä kotona että kesämökillä. Puuhastelu sujuisi varmasti matkallakin etenkin sellaisessa kulkuneuvossa (juna, lentokone, bussi), jossa on pieni pöytä lapsen edessä tarjolla.

Magneettipuuhat on tarkoitettu 5-8 -vuotiaille, ja tämän oman keväällä 6 vuotta täyttäneen lapsen kanssa nämä ovat täydellisesti nappiin. Me tehdään tällä hetkellä ”yhden tähden” tehtäviä, joten lisähaastettakin vielä on tarjolla myöhemmin, kun taidot karttuvat.

Suosittelisin näitä siis just sellaisille, joilla kiinnostus kirjaimiin tai laskemiseen on syntynyt – tai vaihtoehtoisesti (niin kuin tämä meidän kauppaleikistä innostuminen osoitti) jotka kaipaavat ehkä vähän pientä sykäystä innostua lisää.

Eli voisi tätä kokeilla mun mielestä jo vaikka alle 5-vuotiaallekin, jos on suuri into päällä esimerkiksi kirjainten opettelua kohtaan.

Ja jee, sain tällaiset samanlaiset Leikitään kirjaimilla– ja Leikitään numeroilla -magneettipuuhapakkaukset myös arvottavaksi lukijoiden kesken! Arvon kaksi eri voittajaa, toinen voittaa kirjaimet ja toinen numerot.

Arvotaan siis tässä!

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tähän postaukseen ma 8.6. klo 18 mennessä. Kerro vaikka, löytyykö teiltä juuri nyt kirjaimista tai numeroista innostunut lapsi, ja miten tämä innostus teillä näkyy?

Meidän aiempia Oppi & ilon suosikkituotteita ovat olleet myös nämä:

Arvaa, mitä ajattelen -peli täällä.
Ilmaiset netin puuhamateriaalit ja omat suosikit puuhakirjoista ja -pakoista täällä.
Tiedeseikkailu-sarja täällä ja täällä.
Suositukset kouluunlähtijän puuhamateriaaleiksi täällä.

Osa meidän Oppi & ilon materiaaleista on blogiyhteistöiden kautta saatuja, mutta saamme näitä (erittäin toivottuna) säännöllisenä joulu- tai syntymäpäivälahjoina myös lähipiiristä. Iso suositus – jos teillä on vaikka lapsen syntymäpäivä tulossa ja joku kyselee lahjatoivetta, niin mainitkaa ihmeessä nämä! Lahjan antajankin on näitä helppo ostaa, sillä tuotteissa on selkeästi laitettu ikätasosuositukset näkyviin!

16

You Might Also Like

  • Kaisa
    7.6.2020 at 21:26

    Kummityttö pikkuveljineen varmasti arvostaisi kumpaa tahansa pakettia ja niin myös tämä kummitäti, jonka oma osaaminen on yläaste- ja lukioikäisten luonnontieteiden opetuksessa, niin voisi opetella et miten pienempiä taas autetaankaan löytämään oppimisen ihanuus.

  • Saara
    7.6.2020 at 22:59

    Meillä neljävuotias on kovin kiinnostunut kirjaimista :)

  • anna s.
    8.6.2020 at 14:51

    Herra Hakkaraisen Aakkoset ja Kirjaimet -kirja on nyt meillä kovassa luennassa :)

  • Marjaana
    11.6.2020 at 10:14

    Nämä on kyllä ehdottomasti hankittava tulevalle eskarilaiselle. Meillä taas laskeminen kiinnostaa kovasti, mutta kirjaimet ei vielä niinkään.

  • 1 5 6 7