Meidän perheen viikon ruokamenot

Oho, olenpa kirjoittanut paljon ruoka-aiheesta viime aikoina! Mutta en malta olla julkaisematta nyt tätäkin, kun kerran vihdoinkin valmiiksi ahersin :)

Viime kesänä bloggaajakollegat Juliaihminen (täällä) ja Kolmistaan-Karoliina (täällä) tekivät tosi hyvän ja kiinnostavan yhteispostauksen heidän perheidensä viikon ruokamenoista. Jo silloin minäkin sain Insta Storyyn vinkin tehdä samanlaisen laskelman – mutta kokonaan unohdin koko homman! Myöhemmin havahduin asiaan, kun Isyyspakkauksen Tommi teki omansa. Se oli myöskin lukijan toiveesta, ehkä ollut jopa sama lukija…? No mutta nyt tuumasta toimeen, minä kans!

Ja kiitos lukijalle juttuvinkistä ja sori että vähän kesti!

Nyt Tommin jälkeen Juliaihminen (täällä) ja Karoliina (täällä) ovat ehtineet tehdä vielä uudetkin laskelmat – alkuperäiset kun oli siis tehty kesälomalta, jolloin kulutus on tietysti vähän erilaista kuin perusarkena.

Eli noista linkeistä löytyy nyt Juliaihmisen, Karoliinan ja Tommin perheen laskelmia. Ja tästä postauksesta sitten minun :)

Laskelmaa tehdessä näki kyllä konkreettisesti, miten vaihtelevaisia viikot ovat! Esimerkiksi aloitin tämän kirjanpidon jo edellisellä viikolla (vko 38). Mutta loppuviikosta saimmekin sitten kolme aikuista kyläilijää kolmeksi kokonaiseksi päiväksi meidän ruokapöytään. Niinpä ruokamenot eivät olisi olleet oikein vertailukelpoisia, joten nollasin tilanteen ja aloitin sitten seuraavana maanantaina uusiksi.

Ja nyt sitten laskuviikon (vko 39) ruokamenot meillä menivät siis näin. Samalla vähän referointia siitä, mitä me sen viikon aikana syötiin.

Maanantai

Aamupalaksi söin tummaa leipää fetalla ja tomaatilla; lapsilla oli leipiensä päällä juustoa ja makkaraa.

Joel kävi lasten viennin yhteydessä kaupassa perustarvikkeita täydentämässä (edellisen kerran oltiin käyty kaupassa edellisenä perjantaina eli ei viikonloppuna ollenkaan). Talouspaperia, vessapaperia, maitoa, cokista ja sen sellaista. No oli siellä hedelmiäkin, ja leipää. Summaksi tuli 38,74e.

Lounaaksi minä söin lemppariani fetasalaatia. Joel puolestaan söi pakastimesta tähteitä: jämäksi jääneen jauhelihakastikeen yhdistettynä minulta noutoruoasta pari viikkoa sitten jääneisiin falafel-pyöryköihin – ja sen Joel kääri päiväysvanhojen tortillalättyjen sisään, ja mukaan tomaattia, salsaa ja fetakuutioita.

Välipalaksi syötiin vielä viimeiset palat oman puun omenoista lauantaina tehtyä omppupiirakkaa, ja päivälliseksi toissapäiväistä kikhernecurrya ja lapset myös (kröhöm) nakkia.

Päivässä kului ruokaan: 38,74e

Tiistai

Aamupalaksi leipää (hummustäyttellä), fetaa ja päärynää. Ja paljon kahvia. Lounaaksi Joel teki mulle tofu-banaani-currya.

Päivällinen (kasvisnakkikeitto, jossa oman maan perunoita) syötiin tavallista aikaisemmin, koska sen jälkeen lasten toiveesta leivottiin pullaa. Wohoo! Iltapalalla siis pullateltiin.

Päivässä kului ruokaan: 0e

 

Keskiviikko

Perusleipäaamupala ja hedelmiä. Joel kävi ruokakaupassa taas täydennystyyppisellä reissulla, ja osti mm. tofua, maitoa, tomaattia ja muita kasviksia ja kananmunia ja niin edelleen. Kauppalasku 41,77e. Lounaaksi Joel teki mulle kasvishampurilaisen.

Välipalaksi lapset söivät juustovoilevät ja hedelmää. Päivällinen oli spagettia ja broilerikastiketta sekasyöjille, ja tomaattista ja tulista gourmetbullar-kastiketta mulle.

Päivässä kului ruokaan: 41,77 e

Torstai

Perusaamupala. Joel kävi tärkeillä ja olennaisilla ostoksilla: lisää cokista R-kiskalta. Joo, tosi huono tapa, tiedetään tiedetään. Kaksi isoa pulloa cokista maksoi 5 e. Lounaaksi Joelin tekemä fetasalaatti.

Päivällisen söin Reiman tilaisuudessa, kasvislasagnea ja salaattia. Iltapalaksi söin ”kokoelmalautasen” avokadoa, persikkaa, leipää ja fetaa. Lapset söivät spagettia ja jauhelihakastiketta ja kurkkua ja porkkanaa.

Illalla hätäriostoksena tarvittiin vielä lapselle seuraavan päivän iltapäiväkerhoon leffaherkku (keksejä ja pillimehua) ja muutama täydennysostos (maitoa, leipää). Maksoi 10,02 e.

Päivässä kului ruokaan 15,02e.

Perjantai

Aamupalaksi hedelmiä, kasviksia ja leipää. Lounaaksi tilattiin pizzat, maksoivat 24,80e.

Tavallisesti meidän viikkoon kuuluu yksi Alepa Kauppakassi -tilaus, mutta jotenkin hassusti se tältä viikolta unohtui. Niinpä tänäkin päivänä piti käydä perusruokakauppakäynnillä, mm. vihanneksia, broileria, maitoa, kaakaota, Herra Hakkaraisen pastilleja, Kivikylän lihapyöryköitä, maitorahkaa ja monenlaisia hedelmiä. Summa 87,93e.

Päivälliseksi lapset söivät pitaleipiä ja kasviksia, ja aikuiset salaattia.

Päivässä kului ruokaan: 112,73 e

 

Lauantai

Lettuaamupala! Päivällä kävimme kirjastossa ja postissa ennen ulkoilua, ja vasta ulkona kirjastosta tajusimme, että emme olleet ottaneet mukaan mitään kassia lainattujen kirjojen kantamiseen kävelylenkin aikana – kävimme ostamassa kaupasta Muumi-kuvioisen kestokassin ja samalla pullon cokista, 4,65e.

Lounaaksi tähteitä, ha. Mulla se oli eilistä pizzaa. Välipalaksi taateleita. Päivälliseksi kolmen pavun risottoa (lapsilla lisäksi makkaraa) ja avokadoa.

Illalla teki mieli valvoa ja lukea kirjaa, Joel kävi ostamassa minulle kiskalta kaksi siideriä, 7e (oho miten kallista, mä huomaan vertaavani vieläkin Espanjan hintoihin).

Päivässä kului ruokaan: 11,65 e.

 

Sunnuntai

Lauantain letuista siirryttiin sunnuntain vohveleihin – olipa herkkuaamupalaviikonloppu! Lasten tanssitunnin ajaksi Joel haki aikuisille Mäkkäristä frappet, yhteensä 7,10e (kääk sillekin). Lounaaksi minä söin salaattia, lapset lasagnea ja Joel… …no: tähteitä, ylläri. Eli lettutaikinan loput ja jotain sen kanssa.

Kaupassa piti käydä taas (koska sitä Alepa Kauppakassitilausta ei tehty, kaupassakäyntejä tuli meille enemmän kuin tavallisesti) ja ostoksissa perusostoksia, kuten maitoa, tomaattikastiketta, pekonia, juustoa, avokadoja ja elmukelmua. Loppulasku 107,71e.

Päivässä kului ruokaan: 114,81 e

Joelin näppituntuma-arvio meidän perusviikon ruokalaskusta oli 300e. Se olikin aika lähellä.

Meidän koko viikon ruokalasku oli siis 334,72 e.

”On se aika paljon”, Joel kommentoi.

Onhan se. Olisin luullut, että jopa satasta vähemmän. Kamalasti ei voi kuitenkaan selitellä poikkeuksilla ja poikkeuksenpoikkeuksilla, sillä kyseessä oli hyvin tavallinen perusviikko ilman esimerkiksi ravintolakäyntejä; yksi kotiintilattu pizzakeikka vaan.  Ja syötiin hyvin tavallisia perusruokia. Juotiin ihan liikaa cokista (tiedän, että tätä porukka nyt kuitenkin kommentoi, joten sanon jo nyt, että tiedän).

Ainoa ero normaaliviikkoon oli tosiaan se isomman kotiinkuljetuskuorman puuttuminen, eli kaupassakäyntejä oli enemmän kuin meidän normaaliviikolla.

Mutta paljon menee ruokaan meillä rahaa, näköjään. Tämän jälkeen meillä käytiin keskustelua, että voitaisiin yrittää tämän syksyn aikana taas vähän keskittyä siihen, että rahaa ei kuluisi ihan näin paljon. Haluaisin uskoa, että me päästäisiin noin 250 euron viikkoruokalaskuun ilman, että edes tuntuisi, että on joutunut luopumaan jostain.

Päätimme, että alamme vähän enemmän taas säästelemään, ja teen uuden laskelman tuossa myöhemmin syksyllä.

Tämän tekeminen oli kuitenkin ihan valtavan kiinnostavaa! Kiitos Karoliina ja Julia vielä hyvästä juttuaiheesta!

Ootteko te tehneet aitoja viikkoseurantoja? Olisi kiva nähdä näitä laskelmia vielä muiltakin!

 

PS. Tietysti aina tällaista seurantaa vääristää se, että mitä on sattunut olemaan kaapissa ennen laskentaviikkoa – ja toisaalta nyt käytiin viimeisen kerran kaupassa sunnuntaina eli vastaavasti kaappiin jäi paljon kaikkea ensi viikkoa varten. Jos oltaisiin siirretty tuo kaupassakäynti maanantaihin, tämän viikon ruokaostoslasku olisi näyttänyt yli satasta (!) pienemmältä, eli viikon ruokamenot olisivatkin olleet ”vain” 226,49 euroa. Eli niin kuin muutkin tähän osallistuneet bloggaajat ovat todenneet, kuukauden seuranta olisi tällaisessa realistisempi.

22

You Might Also Like

  • äiti-ihminen
    8.10.2019 at 10:47

    Ruoka ja siihen menevä raha on aina niin kiinnostavaa:) minulla on myös joka viikkoisrt ostokset kuvina ja sitten mitä tein niistä ja paljonko maksoi. Käy ihmeessä kurkkaamassa. :)

    Eilen myös my project:me julkaisi oman viikko ostoslistan

  • Minna
    8.10.2019 at 11:37

    Meillä on tehty useampi kuukausi viikkoseurantaa ruokalaskusta. Sääntönä meillä on, että syötävät lasketaan, ei esim vessapaperia. Meillä on 3 lasta, joista vanhin ensimmäisellä luokalla, eli syö lounaan koulussa, kaksi pienempää, 1v ja 4v kotona mun kanssa. Mies tekee töihin eväät. Meidän ruokalasku on viikossa 130€. Ostetaan kasviksia, lihaa, hedelmiä, ei lähes koskaan eineksiä. Herkkuja, esim sipsiä ja karkkia vähän viikonloppuna. Ruokalaskua aloimme tietoisesti pienentämään, kun kerran aloin päivitellä rahanmenoa. Meillä meni 250€ viikossa silloin. Lasku pieneni, kun aloimme suunnitella ostoksia ja ruokalistoja ja käymme harvemmin kaupassa. Lisäksi auttaa, kun minä en käy kaupassa, mies vastustaa heräteostoksia paremmin kuin minä 😊.

    • krista
      8.10.2019 at 11:50

      Tosi hienosti ootte saaneet ruokalaskua alas, vau! Meillä laskelmissa oli mukana just kaikki wc/talouspaprut/elmukelmut/pesuaineet, mutta ei niistä tietysti niin paljon silti tule, että selittäisi eroa vaikka meidän ja teidän välillä :D Herkkuja meilläkään ei tainnut olla muuta kuin aikuisille nuo frappet, cokikset ja mun siiderit. Puolivalmisteita ja eineksiä meillä käytetään, mutta niistä ei varmaankaan tingitä, koska ne helpottavat ruoanlaittoa ja arkea niin paljon. Mutta ravintolaruoasta ainakin löytyisi meillä säästämistä (vaikka tässä vain yksi pitsatilaus). Mä veikkaan, että meillä säästää myös se, että käytetään sitä Kauppakassia, jolloin tulee paremmin ajatuksen kanssa tehtyä ostosvalinnat eikä käytyä kaupassa monta kertaa viikossa.

      Mutta katsotaan, josko me päästäisiin edes tuohon 250 euroon viikossa jatkossa, kun aletaan vähän kiinnittää huomiota ostamisiin! Meidän ollessa hoitovapaalainen&opiskelija käytettiin ruokaan paljon vähemmän, mutta nyt kun molemmat on olleet töissä, ei ole ns. tarvinnut. Mutta tän oman laskun nähdessä tuli kyllä fiilis, että voisi vähän säästellä sit kuitenkin :)

  • Hilmukka
    8.10.2019 at 11:46

    Ollaan seurattu nyt lähes vuosi ruokakauppamenoja, jotka sisältää ruuan lisäksi hygieniatarvikkeet, pesuaineet, vessapaperit, ravintolakäynnit yms. Summa on ollut kuukaudessa 400-600 euroa. Yritettiin viime kuussa pihistellä ruokakustannuksissa ja saada se alle 400 euroon, muttei ihan onnistuttu, seitsemällä eurolla meni yli :D Mutta nää on ihan supermielenkiintoisia, näitä kiitos lisää, myös kuukausitasolla.

    • krista
      8.10.2019 at 11:54

      Teillä siis sama laskentatapa kuin meillä, eli hygieniatarvikkeet ja ravintolat mukana. Ja KÄÄK MIKÄ ERO. Meillä jos suoraan kertoisi tuon viikon ruokakauppalaskun nelosella, niin tulisi 1338 e / kk eli siis MELKEIN TUHAT EUROA ENEMMÄN KUIN TEILLÄ, järkyttävää! :D

      Aikaisemminhan laskin kuukausikulutusta katselemalla pankkitilitietoja, siitä täällä (postauksen lopussa, alussa on Espanjan-ruokakuluista): https://www.puutalobaby.fi/kauppakuitti-vertailu-suomi-espanja/

  • A
    8.10.2019 at 12:42

    Me pidettiin karkeasti kirjaa ruokamenoista suuri osa vuodesta 2017 (karkeasti = meidän ruokakauppaostojen+yhteisten ravintolasyömisten loppusummat ylös, mistä seuraa että mukaan tuli pesuaineita/foliota/wc-paperia plus satunnaiset Prisman vaateostokset tms). Tämä summa vaihteli 220 eurosta 600 euroon kk (normikulutus oli noin 350e/kk), pienin summa tuli kesäloman jälkeen (kun oli auto käytössä lomalla oltiin täytetty kaapit edellisessä kuussa), suurin summa kesälomalla (paljon ulkona syömistä plus isot Prisma-ostokset). Tuon lisäksi tulee molemmille aikuisille työpaikkalounas (yhteensä noin 250e/kk)…tämä myös selittää lomakuukauden isompaa kulua (lapsi ei hoidossa, aikuiset ei työpaikkalounaita).

    Mutta sellainen normaali-kk meillä 2 aikuista plus 1 lapsi (joka söi päivähoidossa lounaan ja välipalan) olisi varmaan sitten about 600 euroa. Nykyään ehkä vähän enemmän, kun tuon seurannan jälkeen siirryttiin ostamaan enemmän luomutuotteita (mutta ei välttämättä, kun lihan kulutus on myös pienentynyt ja korvaantunut edullisilla pavuilla tms). Ei erityisesti pihistellä ruokakaupassa, mutta toisaalta ostetaan paljon perusraaka-aineita ja hyvin vähän prosessoituja eineksiä (tai limsoja :D).

    • krista
      8.10.2019 at 14:25

      Tosi paljon pienempi teilläkin kuin meillä, kääk eikö mukaan KENELLÄKÄÄN mene rahaa yhtä paljon kuin meillä? Keksin tälle useita syitä, esimerkiksi sen, että EI MENE. Tai no myös sen, että ehkä jo se, että pitää kirjaa, omalta osaltaan saa kulutusta laskemaan…

      Meillä menee tuohon cokikseen, mutta ei sentään niin paljon, että se selittäisi :D Koska siis tässä meidän viikkokulutus on ollut sama kuin teidän kuukausikulutus vuonna 2017… Aika hurjaa!

      • Triit
        9.10.2019 at 08:02

        Menee, meillä 😬. Mies tykkää liikaa lihasta ja ylipäätäänkin syö paljon (oli selkeä ero kun hän oli reissussa). Itse törsään marjoihin ja kahvilassa aamupalaan, smoothieen tms. Hävikkiruoan hyödyntämisessäkin olisi petrattavaa.
        Toivottavasti helpotti 😂

      • AaHoo
        9.10.2019 at 22:29

        Menee, valitettavasti. En ole uskaltanut edes laskea, paljonko menee, mutta varmasti enemmän kuin teillä na meitä vaan 3..

  • Mimmis
    8.10.2019 at 12:44

    Voi, tää oli tosi mielenkiintoista! Mäkin justiin tuossa yhden kuukauden laskin meidän ruokamenoja, samalla tekniikalla kuin te, eli sisältäen hygieniatarvikkeet jne. Meillä on vaan yksi ja yksi neljäsosa työtä :D eli ollaan mun mielestä eletty säästeliäästi ja SILTI meillä meni tonni kuussa. Siis TUHAT EUROA😱 Musta se oli järkyttävän paljon, kun miettii että ollaan joskus osteltu paljon hövelimmin (kun oltiin molemmat töissä). Paljonkohan meillä silloin on mennyt🤔 perheessä kaksi aikuista ja kolme lasta (teini, koululainen ja taapero).

    • krista
      8.10.2019 at 14:28

      KIITOS tästä, että joku muukin uskaltaa sanoa, että tonni menee – niin menee varmasti meilläkin, jos kuukausikulutuksen laskisi! Ja tosiaan silti tuntuu, että ihan hyviä ja tavallisia ruokia ostetaan. Meillä on nyt tosiaan kaksi ihmistä töissä eli sellaista ”pakkopihistelyä” ei ole tarvinnut tehdä, vaan just aika hövelisti MUTTA samanaikaisesti mun mielestä ihan järkevästi on ostettu. Mutta kyllähän se summa kauhistuttaa, etenkin kun vertaa näihin joihinkin, joilla menee kuukaudessa sama kuin itsellä viikossa. Wou.

    • Annie
      8.10.2019 at 16:15

      Näissä laskelmissa mun mielestä pitäisi kyllä laskea työpaikkalounaatkin mukaan, jos halutaan tutkia kaikkea ruokailuun menevää rahaa. Koska siinähän te Krista ja Joel paljon säästätte. Itse syön lounaan työpaikan ruokalassa tai muuten vain muualla kuin kotona melkein joka arkipäivä, ja siihen kyllä uppoaa rahaa.

      Mua on alkanut nyt kovasti kanssa kiinnostaa viikko- tai kuukausilaskelmien tekeminen. Perheeseemme kuuluu 2 aikuista ja 2 lasta (arkisin päiväkodissa). Me tilataan kauppakassikuorma kotiin n. 10 pvän välein, ja sen loppusumma on yleensä 160-200 e (ml. pesuaineet ja muut sellaiset). Tätä ollaan tehty jo pari vuotta, ja se on paljonkin järkevöittänyt rahankäyttöä ja lisäksi tuonut suunnitelmallisuutta ruuanlaittoon -> vähentänyt hävikkiä. Sen lisäksi noin kerran viikossa tehdään täydennyskauppareissu, ne on yleensä 30-40 e. (Syödään lihaa melko vähän, jonkin verran käytetään eineksiä / puolivalmisteita, mutta mitään erityisen kalliita raaka-aineita ei yleensä käytetä.) Ja sitten ne työpaikkalounaat päälle. Arviolta noin kerran viikossa syödään ulkona jotain, vaikka harvemmin missään kalliissa ravintoloissa, yleensä pizzaa tai thaimaalaista noudettuna/Woltilla tms. Eli kyllä meilläkin tonnia hipoo. Kyllä se hurjalta kuulostaa, ja olisi siitä varmaan jonkin verran varaa nipistää.

      • krista
        8.10.2019 at 16:27

        Kyllä, ehdottomasti työpaikkalounaat myös pitää olla mukana (paitsi jos ne on ilmaiset) ja myös molempien puolisoiden rahankäyttö, jos haluaa yhtään meihin verrata. Eli koko se summa, mikä menee kaikissa muodoissa koko perheen ruokailukustannuksiin oli tässä meidän laskelmassa. Ja sekin on sitten tietty eri, kun joku ei laske noita hygieniatarvikkeita tähän, eli sekin vaikuttaa siihen, että miten voi verrata – laskutapoja kun tietty on niin monta :) Mutta silti tietty kiinnostava tietää muiden lukuja, vaikka oiskin eri tavoilla laskettu! (kunhan mainitsee, että miten laskettu)

        Teidän kaupassakäyntirutiinit ja ruoankulutukset kuulostaa muuten tosi samantyyppiseltä kuin meidän! Kauppakassilaskut on yleensä sellaista 180 euron luokkaa – ja sit täydennysostoreissuja, meillä tulee ehkä niitä pari viikossa. Ja myös ravintolassa syönnin tavat kuulostaa samantyyppiseltä kuin meillä. Paitsi tuota työpaikkalounasta ei tosiaan meillä ole eli ne syödään myös kotona!

  • Suvi
    8.10.2019 at 13:46

    Meillä 1v ja 4v, vanhempi päiväkodissa 3 päivää viikossa. Pääosin muut syö kotona. Budjetteja on kirjattu jo vuosia, ja viime aikoina ruokakauppakulut on pyörineet 450-550e välillä, lisäksi ravintoloissa lounaita tai noutoruokaa n. 50-100e kuussa. Herkutellaan aika paljon, siinä olisi paljon säästön varaa.. Mut meillä kuluja laskee kasvispainotteinen ruokavalio, proteiininlähteenä linssit tai kikherneet on aika eri maailmasta kuin lihat yms. Aika pienellä budjetilla mennään muuten, ja varmasti ruokalasku nousisi jonkun verran, jos varaa olisi enemmän, mut aika holtittomasti oikeastaan ostetaan silti. Vähän siis jopa ihmettelen, mitä te ootte sieltä kaupasta ostaneet 😀

    • krista
      8.10.2019 at 14:39

      Mäkin ihmettelen, että mitä kullattuja kasviksia me oikein on ostettu :D Mutta siis ihan perusruokaa, ja tuossa ostosten yhteydessä oon vähän luetellutkin ”keskeisimpiä”, että mitä ostoskasseissa oli. Ehkä joskus voisi tällaisen tehdä niin, että säästää kuititkin, niin pääsee oikein kaivamaan, että mistä se summa oikein syntyy!

      Mutta tosiaan meillähän tähän vaikuttaa tietysti se, että ei olla mitenkään pihistelty, kun on nyt kaksi ihmistä töissä. Mietittiin just tän jälkeen, että näyttikö meidän ostokset jotenkin erilaisilta silloin, kun oltiin hoitovapaalainen& opiskelija. Tuntuu, että silloin syötiin ihan samoja! Mutta kyllä sitä ihan varmasti nyt jotenkin ”rennommalla kädellä” täyttää sen ostoskorin, kun ei tarvitse miettiä niin hintoja. Mutta kun tuon kokonaishinnan näkee (ja vertaa muihin, joilla on pienempi), niin kyllähän se ajatuksia herättää! Toisaalta ruoka on sellainen, johon ihan mielelläänkin panostaa silloin, kun rahaa on käytettävissä – mutta toisaalta sit taas mä tosiaan uskon, että tuota meidän ruokakulua voisi saada alemmas ilman, että tuntuisi edes, että olisi luopunut mistään…

      • Suvi
        9.10.2019 at 20:52

        Mä muistelen hyvin haikeana opiskeluvuosien 15-20e kauppareissuja, kun nyt ei pääse mitään pienestä täydennysreissustakaan alle 50 eurolla! Ja kun kauppakassi oli unohtunut, ja ostokset sai kannettua kotiin vihannespussilla ja sylissä.. Nykyään käydään jo siellä kirjastossakin kestokassin kanssa!

  • Tilia
    8.10.2019 at 14:38

    Pitempi seuranta-aika olisi kyllä kiinnostava, koska eihän ne kaapeissa valmiiksi olevat lettujauhot tai pakastimessa olevat kalapuikot ole ilmaiseksi sinne tulleet. Maitoa nyt ostetaan tasaisesti joka viikko, mutta monia päivittäin käytettäviä tuotteita harvemmin, niin kuin vaikka mausteita, tiskiainetta tai kahvia. Samalla pitempi seuranta-aika tasoittaisi sitä, että välillä joku syö kylässä ja välillä ruokaa tarjotaan kyläilijöille. Meillä näkyy nyt selvästi se, että esikoinen on tullut teini-ikään – ja samalla myös hänen kaverinsa. Kun on parikin teiniä ruokapöydässä, seuraavalle päivälle riittämään ajateltu ruoka onkin jo syöty. :) Koko vuoden seuranta olisi siitä hyvä, että ainakin meillä juhlapyhät ja synttärit lisäävät myös reippaasti ruokakauppalaskua. Kesällä myös huomaa, että kaikkia houkutuksia on syöty reippaammin.

    • krista
      8.10.2019 at 14:41

      Kyllä – just näin! Ja sit taas toisalta kun käytiin vielä sunnuntainakin kaupassa, niin varmaan 90 % silloin ostetusta jäi seuraavalle viikolle. Tosiaan jo sillä, jos ei olisi jaksanut lähteä sunnuntaina kauppaan vaan ois siirtänyt sen maanantaille, ois kolmasosa pudonnut viikkosummasta pois. Eli hyvinkin merkittävä ero.

      Mutta totta, pidempi seuranta-aika ois tosiaan paljon realistisempi, tässä tosi paljon myös sattumasta kyse!

  • Anna A
    8.10.2019 at 15:04

    Tämähän liittyy nyt olennaisesti siihen tämän vuoden alussa aloitettuun menojen seurantaan (en muista postauksen nimeä). Tai no, mulla ainakin liittyy kun sain siitä kipinän seurata kaikkia menoja.
    Mielenkiintoista jo nyt huomata, että mihin oikeasti menee rahaa, paljonko on hankittu ja mitä sekä paljonko ruoka/tankkaukset/ulkona syömiset/vakuutukset/vuokra/pankin palvelumaksut yms lohkaisee ansioista.

    Nyt toki muistan, että olen kuukauden jäljessä tässä seurannassa. Miten keväällä oli muka enemmän aikaa kaikkeen tälläiseen säätämiseen… :D

    • krista
      8.10.2019 at 15:13

      Joo kyllä, se ”ostettujen tavaroiden lista”, hetkinen… Täällä! https://www.puutalobaby.fi/ostopaivakirja-2019/ Siinä mä itse laskin just tavaroita, kun teki mieli tietää, että kuinka paljon sitä tavaraa/vaatetta oikein ostaa… Oon näköjään hyvä aloittamaan seurantoja, mutta yhtä hyvä lopettamaan :D Tein sitä vähän aikaa silloin alkuvuodesta, sitten lopahti. Syyskuussa aloitin uudestaan ja piti jatkaa syksy, mutta kun ei tullut syyskuun aikana moneen viikkoon MITÄÄN (whaaat?) ostettua tavaraa, niin taas se unohtui ehkä nyt enää edes tiedä, ostettiinko syyskuussa sitten loppukuusta jotain vai ei. Saisinkohan nyt lokakuussa lähtemään uusiksi, hmm…

      TAI sit pitäis vaan tehdä sellaista ”kaikenseurantaa” eikä tälleen ruokaa/tavaraa erikseen. Mutta se vaan pitäis saada se jotenkin rutiiniin, niin sitten se tulee tehtyä!

  • Joanna
    8.10.2019 at 15:05

    Nämä vertailut on kyllä mielenkiintoisia! Mitäköhän kauppaa te käytätte…? Mietin vaan, että teidän 107 euron ”perusostoksenne” kuulostivat aika samoilta kuin lapsiperheessä yleensäkin, mutta esimerkiksi itse saan ostettua Lidlistä 80-90 eurolla jo monen päivän ruokatarvikkeet ja mukaan mahtuu myös kalafile, vessapaperia, pähkinöitä yms. En tosin osta valmisruokia/puolivalmisteita ja ostan ylipäätään aina samoja (tylsiä) aamupala/välipalakamppeita, teen makaronilaatikkoa, siskonmakkarakeittoa, linssikeittoa yms. riittoisia perusruokia, joista riittää myös työeväät minulle ja miehelle. Viikonloppusin kyllä herkutellaan. Meidän viikkobudjetin veikkaisin olevan jotain 150 ja 200 euron välillä riippuen siitä, syödäänkö ravintolassa tai muuten tosi herkkuruokia viikonloppuisin. Mukana alkoholit, vessapaperit ja perushygieniat.

    • krista
      8.10.2019 at 15:31

      Nämä kaikki olivat nyt pienistä lähikaupoista, sekä Koota että Ässää. Tavallisesti meillä on tosiaan se Kauppakassi-tilaus, mutta nyt meni ”kipaisuiksi” usean kerran ja veikkaan, että silläkin oli vaikutusta hintaan. Joel puhui koko seurantaviikon, että ”hei mä teen sen tilauksen”, mutta sitten se aina vaan jäi, kun sillä oli hurja työkiire ja tuhat asiaa mielessä (Joel on siis se ruokahankintavastaava, kun ruoan tekeekin).

      Lidl ois meille tullut nyt tuohon kauppakeskukselle, mutta ei olla saatu oikein siellä käynnin tapaa eli vain satunnaisesti käydään Lidlissä, vaikka yhtä kerrosta ylempänä K-Superissa tai S-marketissa käydään jatkuvasti. Tai mä kyllä tykkään käydä Lidlissä ihmettelemässä, muta Joel ei siihen ole jotenkin kai lämminnyt, ei löydä sieltä niitä juttuja mitä tarvitsee ja ärsyyntyy jos ei saa kaikkea kerralla – tai sitten kyse vaan harjaantumisen puutteesta :)

      • A
        8.10.2019 at 17:07

        Mä luulen että teidän viikossa on aika paljon pienen kaupan lisää (ja kioskilisää vielä erityisesti). Meillä ruokaostokset tehdään pääsääntöisesti 80% Lidl, 10% S-Market (luomumaidot, kotimaiset omenat, tomaatit,kurkut) ja 10% K-Supermarket (hyvät tarjoukset). Välillä on viikkoja kun on kiire (tai joku kipeenä), jolloin ostokset tehdään lähikaupoissa (K-SM tai SM) ja silloin kyllä tulee kallimpia ostoskoreja. Esim. rasvaton luomumaito meillä ostetaan SM, koska maksaa siellä 0.98 euroa, K-SM 1.19 euroa ja Lidlistä ei saa. Jos oikein laiskottaa niin lähialepassa sama maito on 1.05 euroa. Samaten tomaatit voi olla 5 euroa kilo KSM ja Lidlissä 2.90 euroa kilo. Tällaista hintatietoisuutta kolmen kaupan kombossa noudattamalla plus tarjouksia seuraamalla (tyyliin KSM oli viime viikolla kotimaiset omenat 1.99e/kg, ostettiin niitä paljon!) meidän ostoskorin hintaa saa alas.

        Joo ja se teidän lähi-Lidlillä on vähän haastava sijainti, harvemmin tulee itsekään sinne eksyttyä vaikka päivät tulee vietettyä vieressä. Mutta silleen teillä on hyvä tilanne että samassa paikkaa löytyy SM,K-SM ja Lidl, eli pienellä viitseliäisyydellä voi säästää helposti (tosin aikakin on rahaa…). Meillä Lidl on ollut pääasiallinen ostospaikka jo vuosia ja nautin siitä ettei siellä oo valikoimassa turhia rönsyjä, ostosreissut on nopeita :D

        • krista
          8.10.2019 at 17:13

          Joo totta, nyt tässä käytiin vielä enimmäkseen just pienemmissä lähikaupoissa (ja kiskalla) eikä edes siinä K-Superin ja S-marketin (ja Lidlin) keskittymässä! Hitsi jos ois säästänyt kuitit, ois mahtava katsoa (jos vielä jaksaisi laskea, hah), mikä ois ollut vaikka ero siihen, että me OLTAIS tehty se Prisman Kauppakassi-tilaus vs. se ettei tehty. Veikkaan, että eroa on, vaikka kuljetuskin toki jotain makssaa!

          Meillähän siis ei tällä hetkellä ollenkaan noudateta ruokahinnan vertailuja ja sen perässä kauppaan menoja, eli jos vaikka mennään ostarille, niin varmaan vähän fiilispohjalla (tai jonkun tietyn tuotteen perusteella, jota tietää olevan vain toisessa) valitaan joko S-market tai K-super ja käydään vain siinä. Ja kun ostarille mennään, niin tausta-ajatus ei ole, että ”se on halvempaa” vaan ”siellä on paremmat valikoimat”. (vaikka siis siellä myös on halvempaa, mutta se ei ole meillä ikään kuin vaikuttavana tekijänä tällä hetkellä) Sekin varmaan vaikuttaa tosiaan meidän ruokaostosten korkeaan hintaan, että tosiaan ei yhtään hintavertailla tällä hetkellä. Varmaan jo pelkkä hintatietoisuus laskisi ruokakulujen määrää vähän niin kuin just hintakirjanpito myös! Mutta mä myönnän, että mä en yh-tään tiedä, mitä maksaa vaikka maitopurkki tai eri kasvisten kilohinnat tai edes se siideripullo :) Muuta kuin että R-kiskalla kalliimpi kuin kaupassa, pikkukaupassa kalliimpi kuin isossa :)

  • Anna A
    8.10.2019 at 15:13

    .. niin ja pikaisella tarkistelulla ruokamenojen seurannasta, niin kk menee ruokakauppaan 300 – 450 e (toki kesälomakuukausi oli sitten 660 e). Ne kuukaudet pysyvät aisoissa, kun viikolla syödään kotona vain päivällinen ja iltapala.
    Toki tähän summaan on laskettu vain ruokakauppalaskut (+satunnaiset miehen kenkä/vaate ostokset jotka kauppalaskussa). Jos mukaan laskee syömiset ravintolassa, ostokset alkossa ja mun aamiaiset työpaikkaruokalassa niin summa on 330 – 740 e (kesälomalla 1200 e).

    Puolustuksena sanon, että täällä kaukana pohjoisessa ei vaan menen ruokaan yhtä paljon kuin siellä, missä kauppojen tuoretorit notkuvat ja pikaruokaa yms on tarjolla valtavasti enemmän! Plus tilastoa vähän vääristää se, että seuraan vain omia kulujani en mieheni tekemiä ruokaostoksia. Toki hän on todella paljon poissa meidän arjestamme työnsä takia.

    • krista
      8.10.2019 at 15:38

      Joo siis hei ja se pitää tietysti huomioida, että tässä meillä mukana myös kahden aikuisen ”työpaikkalounaat” eli että olisi vertailukelpoinen työssäkäyville ja työpaikkaravintolassa syöville, pitäisi olla ne kulut myös mukana (jos ei ole ilmainen työpaikkaruoka). Ja tässä molempien aikuisten kaikki ostokset myös :) Hihi, vähän seli-seliä mulla nyt :D :D :D

      Mutta siis TOTTA myös se, että täällä sitä on tosi alttiina houkutuksille. Joel just sunnuntaina itse asiassa nauroi, että se on immuuni KAIKELLE MUULLE MAINONNALLE, paitsi kadunvarsien pikaruokamainoksille. Heti, kun se näkee Mäkkärin mainoksen, se muistaa, että AI NIIN MÄKKÄRI ja sit pitääkin jo pian saada hampurilaisia. Ja me ollaan ihan hulluna noihin Mäkkärin frappeihin, se on vihonviimeistä, kun niitä mainostetaan katukuvassa :D Kerran melkein suutuin, kun kadunvarressa oli sellaisen mainos, mutta Mäkkäriä ei mailla halmeilla :D :D :D

      • Anna A
        10.10.2019 at 10:30

        Mun lempiasioihini Hesassa kuuluu ruoka, kun sitä on joka paikassa aina tarjolla ja vaihtoehtoja on paljon. En ole laskenut kuluihin työpaikkalounaita (tai satunnaisia kyytejä) sillä ne vähennetään palkasta jo valmiiksi. Mutta mun työpaikkalounaat lisää kk rahanmenoa n. 112 e /kk. Meillä kevytlounas maksaa 5 e ja lounas 6.60 e. On siis hyvät edut tässäkin asiassa… Toki valinnanvaraa ei ole, syöt sitä mitä työpaikan ruokalassa on tarjolla.

        Mulla on tulossa työ(loma)matka isompaan kaupunkiin. Voit arvata, että olen jo pohtinut että mitä haluan syödä siellä! Ainakin kiinalainen on must!! Ja leffaan haluan myös…

  • Jokunen
    8.10.2019 at 15:45

    Ihanaa (tavallaan :D), että jollain muullakin menee ruokakauppaan rahaa! Me siirrämme s-pankin tilille aina 1000€/kk ruokarahaa ja monesti se on loppukuusta jo niin vähissä, että pitää siirtää satanen tai kaksi lisää. Eli kuukausimenot ruokakauppoihin on n. 1100-1200€. Tähän kuuluu mukaan ruokien lisäksi vessapaperit, pesuaineet, shampoot, nuorimmaisen vaipat ja myös välillä lasten vaatteita tai lasten kenkiä. Meitä on perheessä 2 aikuista ja 3 (poika)lasta ja syömme usein ja paljon. :D syömme myös varsinkin miehen kanssa hieman liian usein herkkuja. Varmasti, jos herkuista karsisi, niin saisimme ruokalaskua pienemmäksi. Toisaalta tuon verran on varaakin käyttää ruokaan, joten en yleensä edes hirveästi vertaile hintoja, vaan ostamme omia lempparituotteita ruoissa. Mutta kyllä sitä välillä miettii, mikä summa jäisi säästöön, jos vähän tiukemmalla pitäisi kukkaron nyörejä ruokakaupassa. :D

    • krista
      8.10.2019 at 15:56

      Jesh, kiitos vertaistuesta tässä :D Että en jää ihan ainoaksi (tai yllä olevan yhden ihmisen kanssa ainoiksi), joilla kuukaudessa mennään tonniin. Meillä siis varmaan just sama varmaan kuukaudessa (vaikka yksi lapsi vähemmän ja vaikka vaippojakaan ei mene) kuin teillä. Mutta tavallaan näin kun ajattelee, niin eihän se ruokakulutus mikään kilpailu ole ja tosiaan jos on varaa käyttää ruokaan sen verran kuin käyttää, niin silloinhan voi ajatella, että se on ihan tasapainossa :) Meilläkin tosiaan just näin, että käytetään ruokaan koska on mahdollisuus käyttää rahaa – me tehdään kokonaistasolla tulo/menoseurantaa ja siitä nähdään, että tilien saldo pysyy tällä hetkellä suunnilleen samana eli kulutetaan samassa suhteessa kuin tienataan. MUTTA sit taas samanaikaisesti se, että nyt tämä sai miettimään, että hitsi jos vähän säästäisi, niin jäisi ehkä säästöönkin enemmän :) Kun kuitenkin itse tietää, että säästövaraa omassa ruokakauppalaskussa kyllä olisi!

      • Jokunen
        8.10.2019 at 16:59

        Ja nyt luin tuon oman kommenttini uudestaan, niin kuulostaa siltä kuin olisimme joku todella ylipainoinen perhe, joka elää herkuilla. :D mutta ei siis olla, vaan ihan normaalipainoisia ja perus kotiruokaa pääosin syödään. Kasvaviin poikiin vaan uppoaa paljon ruokaa ja usein! :D

        • krista
          8.10.2019 at 17:17

          Hihi, en mä saanut sellaista kuvaa :) Eikä mekään olla herkuilla eläviä ylipainoisia, vaan mun mielestä ihan hyvin syödään ja aika terveellisestikin :)

  • Kate
    8.10.2019 at 16:46

    Täytyy myös ”lohduttaa”, että ihan samat summat täälläkin varmaan kuluu (hetkeen ei olla kyllä seurailtu, välillä aika tarkastikin). Osa noususta omaan kauppalaskuun tulee mielestäni jo siitä, että kun opiskelijana osti halvimman tuotteen, nyt ostaakin samasta tuotteesta laadukkaamman version (vaikka eihän aina hinta=laatu). Esim. ostan nykyään eri hintaista jauhelihaa kuin joskus aiemmin. Pienikin ero kertautuu nopeasti. Mutta silti valitsen näin, koska nyt voin ja päätän niin tehdä. Me ei syödä oikein ikinä ulkona, mutta sitten kotona hyvin. Osa ruoasta on peruskauraa, osa ei. Mies erityisesti karsastaa eineksiä ja kokkaa kaiken mieluummin alusta asti itse. Mä oon kotona ensin, joten arkena se eines kuitenkin saattaa pelastaa ennen harrastusrumbaa. Toisaalta jotkut ’turhat herkut’ on tippuneet matkan varrella pois, koska nyt jo vähän isommat lapset söisi meidät varmaan konkurssiin, jos niitä olisi aina tarjolla. Plus tietty terveellisyys-näkökohta. Pieniä askelia. :)

    • krista
      8.10.2019 at 17:02

      Joo just näin! Että silloin, kun on pakko laskea, valitsee hinnaltaan halvimman, mutta silloin kun ei tarvitse laskea, voi valitakin esimerkiksi sen, jonka mausta tykkää eniten/joka on helpoin valmistaa/josta muuten vaan tykkää – ja sit pienistä valinnoista koostuu se kokonaisuus. Ja eihän se hinta tosiaan ole missään nimessä ainoa arvo ruoassa! (ja tähän disclaimer, että edullisin hinta ja paras maku voi silti olla samassa tuotteessa eli en ole yhtään ”kallis on parasta” -koulukunnan jäsen) Sellainenkin vielä vaikuttaa, että lähteekö vaikka tarjousten perään pidemmälle tai onko valmis ostamaan yhdestä kaupasta yhtä ja toisesta toista, eli käyttämään aikaa ja vaivaa ostosten tekoon. Eli just että onko tavoitteena päästä mahdollisimman edullisesti vai vaikka mahdollisimman nopeasti. Elämänvaiheet kun on erit ja myös just ihan rahatilanne vaikuttaa! Mullakin on ollut kaikenlaisia rahatilanteita ”makaronia ja ketsuppia” -opiskelijasta hoitovapaalaisen kautta sit sinne toiseen päähän dink-tuloihin (”double income no kids”). Eli kyllä se kulutus on vaihdellut kovastikin eri elämänvaiheissa! Tavallaan se on aika hyvä havainto, että omaan kulutukseen voi näinkin kovasti vaikuttaa.

      • Kate
        11.10.2019 at 14:10

        Jep. Omasta mielestä paras voi olla myös halvin. Ajattelen nyt sinua Pirkka-mustamarjamehu ynnä muut vastaavat. Ja täytyy sen verran ottaa takaisin, että oli meidän lasku sittenkin vähän pienempi kuin teidän. Sori. :D Mutta tosiaan, elämäntilanne vaikuttaa. Ja oon tosi kiitollinen, että nyt ei ainakaan tällä hetkellä tarvii miettiä, että voinko ostaa tänään ton mustamarjamehun.

  • Sannnassss
    8.10.2019 at 16:57

    Teillä vaikuttaa varmasti se että teette usein kaksi erillistä ruokaa. Miksi lapsilla pitää aina olla lihaa? Voisitteko syödä kaikki samaa (kasvis)ruokaa?

    • krista
      8.10.2019 at 17:04

      Meillä on itse asiassa useimmiten neljä erilaista ruokaa :D Mulla tulista kasvista, lapsilla mietoa kasvista/kasvis-lihaa (toinen syö kasvispainotteisemmin kuin toinen) ja Joelilla jotain ihan omaa, useimmiten tähteitä :D Mutta ”lapsilla aina lihaa” ei siis pidä paikkansa ollenkaan, kun kurkistat mun luettelemia ruokia, niin siellä on aika paljon lapsilla kasvisruokia :)

      Mutta siis yleisesti joo meillä on ihan tiedossa, että syödään kaikki eriä eikä tavallaan olla nähty edes vaivaa (lue: koettu tarpeelliseksi) alkaa muuttamaan, että se ois kaikki samaa. Täällä siitä (postauksen lopussa) vähän: https://www.puutalobaby.fi/mina-ja-ruoka-ja-vahan-kulttuurikin/ Me ajatellaan, että pääasia, että kaikille maistuu, on suht terveellistä ja ruoasta ei oteta paineita vaan ruokahetket on kivoja. Joelilla on tosiaan ihan omat ruokavalionsa, kun treenaa.

  • Taija E
    8.10.2019 at 17:22

    Meilläkin menee lähemmäs tonni kuussa ja aina jaksan äimistellä, miten jotkut pärjää puolet halvemmalla. Meitä siis neljä, lapset syö päiväkodissa ja minä ja mies työpaikkaruokalassa. Tuo summa sisältää myös vessapaperit, pesuaineet jne. eli ihan vain ruokaan tuo summa ei uppoa. Meilläkin syödään ihan perus kotiruokaa, mutta välipalat ja naposteltavat (rahkat, kotimaiset marjat, leivän päälliset, luomumehut, gluteenittoman tuotteet, vkloppuherkut) on ne, jotka hintaa kerryttää. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

    • krista
      8.10.2019 at 17:25

      Mulla tuli nyt tuosta A:n kommentista yllä tällainen ahaa-elämys, että voiko se olennaisin tekijä olla hintatietoisuus! Miten teillä, menettekö halvempien hintojen perässä eri kauppohin? (vaikka se tarkoittaisi useampia käyntejä) Me nimittäin ei mennä. Voisko tämä olla se juttu, minkä takia meillä joillain menee tonniin, kun toisilla on puolet halvempaa…? Kun tosiaan tuntuu, että ”me tonnilaisetkin” syödään ihan normaalia terveellistä peruskotiruokaa niin kuin edullisemmilla ruokaostoksilla pärjäävätkin…

      Kaupan valinnan kaava meillä on jokseenkin tällainen:
      – kiire tai myöhäinen kellonaika > lähipikkukauppa
      – superkiire > R-kiska
      – vähän enemmän aikaa ja haluaa monipuolisemmin tuotetta tai tiettyä tuotetta > ostarin isommat kaupat K tai S, valinta näiden välillä vaihtelee sen perusteella kummassa on jotain tiettyä tuotetta mitä haluaa (ja koko ostosreissu ostetaan siitä yhdestä eli ei käydä enää toisessa, jos ei joku olennainen tuote ollut loppu toisestsa)
      – fiilis perheen yhteiseen ostosreissuun tai samalla jonkun tavaran hankintatarve, noin kerran parissa viikossa > Prisma
      – viikottainen arjenhelpotusrutiini > Alepan Kauppakassi kotiinkuljetuksella

      • Taija E
        8.10.2019 at 18:43

        Tilataan viikon ruoka Citymarketin kotiinkuljetuksella eli ei todellakaan juosta alennusten perässä. En suunnittele viikon ruokia etukäteen vaan tilaan aina sellaisia perus aineksia, joista osaan tehdä monenlaista ruokaa. Toki välillä tulee viikolla päähänpistoja jostain ruuasta tai lapset pyytävät jotain tiettyä ruokaa ja sitten käydään kalliissa lähikaupassa ostamassa puuttuvat ainekset. Eli tuossa ruokatilauksessa ei välttämättä pysytäkään, vaikka ei me silti ruokaa roskiinkaan heitetä. Joidenkin ainesten kohdalla ostan ihan tietoisesti kalliimman vaihtoehdon (omasta mielestäni laadukkaamman, esim jauheliha luomuna) ja joidenkin ainesten kohdalla ostan kalliimman, koska se helpottaa ruoanlaittoa (esim. lasagneen valmis valkokastike). Mutta sitten taas esim. lohta en osta, jos kilohinta on lähempänä 15 euroa kuin 10 euroa. Lisäksi tosiaan gluteenittomat tuotteet maksaa ja meillä koko perhe syö gluteenitonta ruokaa, koska en jaksa tehdä monenlaista versiota samasta ruuasta. Eli tämäkin tietoinen valinta, mikä nostaa hintaa jonkun verran. Silti olen tullut siihen lopputulokseen, ettei se ole meillä se lämmin ruoka, mikä maksaa vaan kaikki se muu sälä, kuten välipalat ja iltapalat (meillä kukaan ei syö puuroa).

        • krista
          8.10.2019 at 19:08

          Joo meillä kans näin, että kotiinkuljetuksessa on perustuotteet, joita meidän keittössä menee, mutta ruokia ei ole sen kummemmin suunniteltu etukäteen. Mutta siitä perussetistä syntyy paljon erilaisia ruokia, ja kuiva-ainekaapissa on tietysti myös säilyviä aineksia aina jemmassa :)

      • A
        8.10.2019 at 19:53

        Yksi juttu tuli vielä mieleen. Nimittäin ruokahävikki (tai sen puute). Meillä mies suunnittelee ruokailut säntillisesti että ekaksi vanhentuvat syödään ensin (ja btw hoitaa ison osan ruuan ostologistiikastakin), ja sitä myöten ruokaa menee hävikkiin äärimmäisen vähän (mm. leipää ei koskaan, koska ruispalat pakastetaan ja otetaan sulamaan pienemmissä erissä ja paperipussissa säilyttäen leipä ei homehdu. Banaaneja jos on liikaa ne voi pakastaa ja saa smoothieaineksia myöhemmin jne…Niin ja yksi juttu on satokausiajattelu myös, eli ostetaan sitä mitä on sesongissa kulloinkin (on halvempaa ja parempaa, eli win-win).

        Meillä tosiaan hinta ohjaa ostoksia siinä mielessä, että tiedämme mitkä meidän perusjutuista on halvimpia ja missä. Niiden perusteella suunnitellaan kauppareissut, Lidl on isompien ostoreissujen kohde (työmatkan varrella, eli helppo hoitaa joku arkipv töistä tullessa), SM ja KSM on kumpikin noin 200m päässä kotoa, joten niistä on helppo hakea sopivat täydennykset, noissa kummassakin kaupassa on hyvät puolet ja huonot puolet valikoiman (ja hinnan) suhteen, joten mitään keskittämistä ei tehdä (hintaerot on isompia kun mitä bonuksia voisi saada, jos/kun pääosa ostoksista tehdään bonuksettomassa Lidlissä). Sen sijaan hinta ei ohjaa siinä mielessä että ostaisimme heikkolaatuista tuotetta halvemman hinnan perässä, esim. luovuttiin ostamasta ulkomaalaisia tomaatteja ja omenoita ja maksetaan niistä mitä ne sit maksaa (mutta etenkin talvella on iso ero jos yksi kauppa myy tomaatteja 5e/kg ja toinen 3e/kg).

        • krista
          8.10.2019 at 20:29

          Joo tuo hävikkipuoli on meillä kans hanskassa, tai siis järjestetään ruokailut niin, että hävikkiä ei syntyisi! Siitä kun tulee sellainen normaali toimintatapa, niin se ei tunnu oikeastaan edes hankalalta!

          • Anna A
            10.10.2019 at 10:40

            Tässä täytyy nyt sanoa, että ihailin tuossa teidän ruokapostauksessa sitä, että ne jämätkin tulee käytettyä. Mä olen alkanut inhota ruokahävikkiä ja jämiä. Yleensä yritän tehdä välillä sellaisia ruokia joihin hävikit uppoavat. Mutta valitettavan usein huomaan, että jotain on ehtinyt pahentua :(

            Olen myös todennut, että kun ostan kaupassa sen tuotteen jonka haluan, enkä halvinta, niin se tuote tulee syötyä kokonaan. Mieheni ei aina tätä käsitä, että on turhaa ostaa -30% leipää, jos kukaan ei sitä syö. Tai hän ostaa halvempaa juustoa, joka jää jääkaappiin tai levitettä, josta kukaan ei tykkää. Ostan mieluummin (koska voin) sen kalliimman tuotteen josta pidän ja joka meillä kuluu kuin halvemman version jota kukaan ei syö. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin siivota jääkaappia, hänen lähdettyään töihin (reissutyö), ja heitellä vanhoja tuotteita pois. Siinä ei edes säästä!

          • krista
            10.10.2019 at 10:58

            Oi, kiitos! Meillä tosiaan tuohon on joskus alettu kiinnittää huomiota ja nykyisin menee ihan rutiinina. Hyvin vähän menee enää ruokia roskiin, ihan vaan mokana joskus tosi harvoin. Huonoksi mennen ruoan löytäminen ja roskiin heittäminen on kyllä niii-iiin harmittavaa, siinä ihan konkreettisesti näkee sen, että nyt on tehty tyhmästi, kun menee ruokaa roskiin. Voisin muuten tästä kirjoittaa taas joskus!

  • Sumonen
    8.10.2019 at 17:27

    Tää on kyllä tosi mielenkiintoista, aina. Oon kuvitellu että meillä menee noin 120e viikossa ruokaan. Mut nyt kun oon ihan kirjannu ylös (tavoitteena kuukauden kirjaukset)? Niin puolentoista viikon kohdalla ruokamenot on noin 250e. Edessä on vielä lapsen synttärit ja lomaviikko, joten joudun ehkä muuttamaan käsitystä tuosta rahan menosta 😲.

    • krista
      8.10.2019 at 17:31

      Se on kyllä jännä, miten sitä meinaa arvioida alakanttiin aina nämä! Ja myös se, että tämä ON tosi kiinnostavaa! :)

  • äiti-ihminen
    8.10.2019 at 19:30

    Ihanan paljon herättää nyt keskustelua tämä. En millään malttanut vaan seurata vierestä vaan liityn myös höpötykseen :) meillä siis myös ennen meni yli 1000 tuosta vaan ostoihin, mutta kun alkoi suunnittelemaan ja oikeasti vertailemaan ollaan saatu tosi paljon kauppalasku putoamaan. Enkä koe että joutuisimme kitsastelemaan… mielestäni suunnitelmallisuus ja ennakointi voisi olla se salasana :) lasken aina 5hlö/5ateriaa/7päivää koska usein jää viikonlopulle/pakastettavaksi/jos on lomia/joku kipeä niin aina riittäisi ruoka kaikille. Vaikka lounaat syö eskari ja koululainen tahoillaan koulussa.

    • krista
      8.10.2019 at 20:26

      Joo ihan mahtavaa keskustelua, kiitos kaikille! <3
      -
      Tän keskustelunkin perusteella näyttää kyllä tosiaan siltä, että ennakointi ja suunnittelu yhtäältä, ja sitten hintatietoisuus ja edullisten tuotteiden/tarjousten etsiminen toisaalta. Käyttekö te tarjousten perässä useassa kaupassa?
      -
      Ymmärsinkö oikein, teillä siis tehdään vain viisi ateriaa viikossa koko porukalle? Eli 25 ateriaa? Tämäkin varmaan selittää (pieneltä osalta toki) ruokakulujen eroja, sillä meillä pelkästään aikuiset syövät neljätoista lämmintä ateriaa viikossa per nenä, ja lapset siihen vielä päälle yhdeksän lämmintä ateriaa per nenä! Yhteensä 46 ateriaa! Ja 28 aamiaista ja 28 välipalaa :D Mutta ehkä mä ymmärsin väärin tuon, mitä tarkoitit 5hlö/5 ateriaa/7 päivää... Tarkoititko viisi ateriaa päivässä niin kuin meilläkin...? Nyt mä menin jo sekaisin :D

      • äiti-ihminen
        8.10.2019 at 20:36

        Haha :) apua siis meitä on 5 henkilöä. Me syömme viisi ateriaa päivässä ja seitsemänä päivänä viikossa :) eli siis samalla lailla kun tekin :) hyvä yritys siihen vedota ;) ei vaiskaan vitsi. Meillä on vieläpä yksi teini joka on todella iso ruokainen. Samaten mies on isoruokainen.

        • krista
          8.10.2019 at 20:45

          Jesh sitten mä vaan ymmärsin väärin! Mä jo ajattelin! Eli sit me syödään samaan tapaan ateroita määrällisesti kuin te JA teillä on vielä yksi perheenjäsen enemmän. Huikeaa!

  • Laura
    8.10.2019 at 20:15

    Apuaaaa mitä summia 😱😂 mulla menee ehkä ~300e/kk ruokaan, asutaan pojan kanssa kahdestaan. Mut syödään molemmat viikolla lounas/välipala ilmaseks päikyssä ja töissä että se keventää kummasti kauppalaskua. Ja en kyllä pihistele, mitään kalliita lihoja ei usein syödä kun en osaa niitä valmistaa mut kanaa, kasviksia, jlihaa, kalaa, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, ”vähän parempaa” leipää ja jogurttia, paljon valmissmoothieita yms. Ja herkkuihin kuluu kyllä itellä rahaa 🙄 ulkona syödään ehkä 2 kertaa kuussa, ei tosin missään hifistelyravintoloissa. Mut vitsi pakko tehdä kuukauden seuranta et näkee että onko sitä ihan hakoteillä siinä, paljon sinne kauppaan kuluu 😅 nyt tiedän että viime kuussa on mennyt vähemmänkin kun meijän lähikauppa on remontissa niin ei tuu käytyä tekemässä niin paljon heräte(herkku)ostoksia 😅

    • krista
      8.10.2019 at 20:38

      Jaiks ajattele, jos teillä menee kuukaudessa saman verran kuin meillä viikossa, hui! Tee ihmeessä seuranta, nämä on hurjan kiinnostavia! Ja VALTAVIA eroja kyllä!

      Mutta hmm sit aloin laskea, kun tuossa yllä laskemaan aloin, niin samalla ajatuksella… Eli toisaalta meitä on tuplasti enemmän, eli se tekee jo sen, että pitäisi verrata meidän kahden viikon ostoksia teidän kuukauden ostoksiin. Eli jos te syötte vaikka viikossa kotona 18 lämmintä ruokaa iltaisin ja viikonloppuisin, niin me samassa ajassa 36 kpl. Ja sit vielä päälle tuo teidän lounaan ja välipalan etu vs se, että me syödään ne kotona. Tällöin mille tulee viikossa kymmenen aikuisten lämmintä ruokaa enemmän kuin teillä (kuukaudessa 40 kpl) ja viikossa 20 välipalaa enemmän kuin teillä (kuukaudessa 80 välipalaa enemmän), niin johan se alkaa näyttää loogisemmalta, että mistä nämä erot osittain johtuvat! Osoittaapa muuten ainakin sellaisen, miten hieno etu on se, jos saa ilmaisen ruoan päivällä!

  • Airi
    8.10.2019 at 20:47

    Minun on todella vaikea tehdä viikon ruokaostoksiemme laskelmaa koska syömme kalaa paljon, oma pyydystämäämme, lihaa emme syö oikeastaan ollenkaan, paljon kasviksia ja juureksia, hedelmiä hieman, juomme rasvatonta maitoa ja vichyä. Kahvia taas menee kolme pakettia per viikko, juustoa paljon, Oivariinia hieman ja chilimajoneesia, ketsuppia. Lapset taas on asia erikseen, ostan heille pastaa, kermaa, rahkaa, pottuja, jauhelihaa, jotain eineksiä kuten nakkeja ja valmispitsaa. Naurankin sitä, että asumme kahdestaan mutta teen kahdenlaisia ruokia silloin kun lapset on meillä, eli ainakin kolmesti viikossa, teen kastiketta aina kahteen ruokailuun, niin ja sieniä syömme sekä tofua. Sanotaan, että noin 300 saattaa mennä koko viikon ajan.

    • krista
      8.10.2019 at 20:59

      Itse pyydystetty kala on ilmaista <3 Jos ei nyt kalastusvälineitä lasketa, mutta ei niitä kyllä tässä tapauksessa lasketa :D Mutta siis ihanaa, olette tavallaan kahdestaan ja rauhassa, mutta silti vielä monta kertaa viikossa ruokapöydän täyttää lapsetkin. Kuulostaa kivalta!

  • Veema
    8.10.2019 at 21:18

    Meillä menee kaikki huomioiden kyllä myös noin tonni. Tähän siis mukaan mun kerran viikossa lounas ulkona (työpaikan tapa, muuten viikolla eväät) sekä perheen yhteiset ravintolat (noin kerran viikko). Me myös ostetaan aina K-ketjulta (Arabian K-supermarket tai joskus Cittarin tilaus), koska meidän mielestä k-ketjulla esim vihannekset ja hedelmät parempilaatuista, eli ei yritetä etsiä halvimpia hintoja. Ja ostetaan osa luomua, kotimaista ja noin kerran viikossa tuoretta kalaa vaihdellen lajia, eli nää varmasti nostaa laskua.
    Se mistä yritetään olla tarkkoja on ruokahävikki: suunnittelen siis isommat kauppaostokset niin, että kaikille tuoreille tuotteille on joku selvä käyttökohde sillä viikolla. Ja sit toki smootheihin ja kasvissosekeittoihin saa hyvin tungettua esim nahistuneet vihannekset ja hedelmät 🤗 me myös syödään lähes pelkästään kasvis- tai kalaruokaa. Kasvisruoka toisaalta ehkä halvempaa, mut esim kasvispohjaiset maidot, jugurtit ja kermat taitaa vähän taas olla kalliimpia. Eli varmaan siinä mielessä ei voi täysin sanoa, et meillä kasvisruokailu pienentäisi kuluja (tai sit meillä se isoin tekijä on kala).

    Mut me ollaan tehty se valinta, että ruokaan halutaan panostaa. Säästetään sit muualta: esim meillä ei ole autoa, eikä sen kuluja; kuljetaan ympäri vuoden töihin pyörällä, eli ei ole kuukausilippua julkisiin; pyritään ostamaan asioita käytettynä, jos mahdollista. Ja monista eri syistä vähennetty lentämistä ulkomaille.

    Toki ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole mahdollisuutta noin paljon ruokaan laittaa, vaikka säästäisivät myös edellä mainituista, mutta meillä just nyt on, kun olemme molemmat töissä. Ja noissa muissa säästämällä ollaan kuitenkin vähän sitä omaa säästöpuskuria saatu kerättyä. Ja toisaalta tiedostan, mistä olisi mahdollista säästää, jos se tilanne tulee eteen. Ja esim silloin kun olimme vuorotellen kuopuksen kanssa kotona menot olivatkin vähän pienemmät (lähinnä koska emme käyneet ravintoloissa).

  • Jenni M.
    8.10.2019 at 21:31

    Meilläkin markettikulut (eli safkat ja hygienia yms) n 600€/kk. Taloudessa työssä syövä, hoitovapaalainen taaperon kanssa ja kaksi pk-ikäistä. Ei osteta herkkuja vaan kotiruokaa ja puolivalmisteita kuluu. Hedelmiä ehkä liian vähän. Tilataan kerran viikkoon ruokaostokset verkosta isosta marketista, lisäksi ehkä jokunen maitopurkki lähikaupasta. Ostetaan pääasiassa halvinta tuotemerkkiä.
    Mielenkiintoisia nämä vertailut. Pikkumarkettien hinnat on kovat, mutta onkohan luomun hinta edelleen paljon korkeampi..?

  • 1 2