Miten hoitaa ja huoltaa merinovillaa?

Kaupallinen yhteistyö: Pierre Robert

Edellisen Pierre Robert -postauksen kommenttikentässä päästiin tosi hyvään keskusteluun merinovillan hoidosta ja huollosta. Siinä jutellessa tuli mieleen, että todellakin: tästä kannattaa kyllä vielä koota tietopaketti. Koska vaikka merinovilla materiaalina on aivan ihana, sen kanssa saattaa kyllä pidemmän päälle tulla ikäviä yllärivahinkoja, jos sitä ei hoksaa pestä ja säilyttää oikein.


Tässäpä siis koottuna merinovillan huoltoon liittyvät omat vinkkini kolmen käyttövuoden perustella sekä muut kokemukset tuosta materiaalista – saa oikein mielellään täydentää myös teidän omilla vinkeillänne!

1. Merinovillan pesu

Näitä Pierre Robertin lasten villakerrastoja meillä pestään noin 3-4 kertaa vuodessa – ja niitä käytetään siis koko ajan. Jatkuva pesu ei siis ole mitenkään näille vaatteille välttämätöntä, jos vaate ei ole silminnähden likainen; sattuneista syistä meillä otetaan esimerkiksi ruokapöydässä aina villavaatteet pois päältä :)

Muulloin riittää vaatteen tuuletus, ja itse käytän ajoittain myös pakastamista (tämän syistä lisää myöhemmin jutussa).

Useat merinovillat kestävät kuitenkin ihan pesukonepesuakin, niin myös nämä Pierre Robertin vaatteet. Tällöin ne kannattaa pestä pesukoneen villapesuohjelmalla ja aina villalle tarkoitetulla pesuaineella.

Pesun jälkeen olen varovaisesti venyttänyt vaatteita määrämittaansa mahdollisia kutistumisia välttääkseni ja laittanut vaakatasoon kuivumaan (itse laitan ihan pyykkitelineen päälle).

Tällainen on meillä 2-3 vuotta palvelleiden Pierre Robertin lastenvaatteiden kunto nyt.

2. Merinovillan säilytys

Nam nam rouskis rouskis – luonnonmateriaalit todellakin maistuvat ötököille! Tärkein muistisääntö: älä koskaan unohda aitoa villavaatetta pesemättömänä myttyyn kesän ajaksi.

Meillä kotona tehdään välillä koihavaintoja. Koska asumme vanhassa puutalossa, olemme todenneet, että oikeastaan ainoa vaihtoehto on hyväksyä sellainen sopuisa rinnakkaiselo tuon ötäkkämaailman kanssa. Siihen kuuluu olennaisena osana vahinkojen minimoiminen. Merinovillavaatteet (meillä esim. tavalliset villasukatkin) kannattaa säilyttää esimerkiksi suljetuissa minigrip-pusseissa – ne ovat myös näppäriä siksi, että pussista näkee hyvin läpi sisällön.

Ötökän tekemät rouskutukset eivät välttämättä tule näkyviin välittömästi. Rouskuttaja on voinut ruokailullaan vain ohentaa materiaalia, ja varsinainen reikä ilmestyy siihen vasta pesun jälkeen. Pitkään itsekin nurisin aikoinaan ”pesukoneen tekemistä rei’istä” (ihan siis tavallisiin t-paitoihinkin niitä tulee meillä joskus) ennen kuin tunnistin erään iloisesti lepattelevan kullanvärisen perhosen koiksi.

Tämän(kin) vuoksi itse pakastan meidän kaikki villavaatteet säännöllisesti – oikeastaan aina meidän pakkasesta voi löytää sekä edellisten päivien ruoanjämiä että pari villasukkaa. Jos bongaan reiän jostain vaatteesta, laitan vaatteen välittömästi pakastimeen viikoksi. Sen jälkeen paikkaan reiän, laitan vaatteen pesuun, ja pesun jälkeen tsekkaan vielä uudelleen vaatteen kunnon ja paikkaan lisää tarvittaessa. Joku on varmasti tarkempi ötökkärei’istä ja heittää ehkä roskiinkin, mutta näin vanhan talon asukkaana sitä alkaa suhtautua aiheeseen aika vapaamielisesti.

Mutta pääasia on pakastaa (tai saunottaa) heti, että nakertajat eivät jatka tuhojaan!

Vaatteita kannattaa myös ”ulkoiluttaa” pakkasessa talvella, ja olen kuullut hyvää ”lumipesuistakin” – itse en ole tällaista kokeillut, mutta teidän kokemuksianne kuulen mielelläni!

Näin me niitä (ja muitakin aitoja villavaatteita) säilytämme.

3. Merinovilla materiaalina ja materiaaliyhdisteet

Merinovillan kuidut ovat tavallista villaa pidempiä ja ohuempia. Merinovilla lämmittää ihanasti ja se ei kutise (niin kuin tavallinen villavaate) suoraan iholle laitettaessakaan – sillä on myös hyvä kyky siirtää kosteutta iholta, eli se sopii reippaaseenkin ulkoiluun. Itse totesin erityisesti viime talvena Espanjassa, että merinovilla sopii huippuhyvin myös lämpimään (tai vaihtelevaan) säähän: se hengittää, joten materiaali tuntuu tosi mukavalta myös silloin, kun välillä on kalsea ja välillä paistaa aurinko.

Merinovillaa käytetään myös teknisten vaatetuksen osana, eli merinovillaa sisältävissä vaatteissa voi olla erilaisia materiaaliyhdistelmiä eri tarkoituksiin – kannattaa siis katsoa näitä vaatteita ostaessa, että tekninen materiaali on juuri omaan käyttöön sopivaa. Eli että onko siis esimerkiksi aikuisten kerrastopöksyt tarkoitettu hikijuoksuun pakkasella vai lämmittämiseen kevyessä ulkoilussa.

Oma suosikkini materiaaleista on tuo ihan 100 % merinovilla, mutta (niin kuin viimeksi kerroin) Pierre Robertin lasten legginseihin on nyt uutena juttuna lisätty 30 % polyesteriä mukaan. Ja tämä on tehty juuri siksi, että lasten käytössä kovimmalle joutuvaan vaatekappaleeseen tulisi vielä lisää kestävyyttä.

Hypistelen nyt tässä näitä kahta materiaalia rinnakkain – 100 % merinovillaa ja 70/30-sekoitusta – enkä juurikaan huomaa eroa. Ehkä jos oikein ”sillä tuntumalla” kuvittelee, niin tuo 70/30-sekoitus saattaa tuntua aavistuksen verran ”liukkaammalta”. Mutta en tiedä, kuvittelenko vaan, kun nyt tiedän itse sen eron :) Tämän hypistelytuntumani perusteella voi olla ihan järkevää, että tuota kestävyyttä on tosiaan kasvatettu laittamalla leggareihin tuota materiaalisekoitusta. Tässä lähikuva molemmasta materiaalista vierekkäin:

Kahdet suoraan paketista otetut käyttämättömät leggarit: lilat 100 % merinovillaa ja pinkit 70-30 -yhdistelmää.

Omana lemppariyhdistelmänä pakko vielä mainita yhdistelmä merinovilla-tencel. Tuota yhdistelmää löytyy Pierre Robertilta naisten paidoista. Tencel on siis muuntokuitu, joka on usein valmistettu eucalyptus-puusta. Siinä on ihanan pehmeänsilkkimäinen fiilis, ah! Toimii hyvin just yhdistelmänä merinovillan kanssa.

Meidän ihan ekat Pierret kolmen vuoden takaa: pikkukuvassa uutena ja isossa kuvassa kunto nyt.

4. Entä mitä on mulesing ja miksi sitä ei saa tehdä?

Loppuun vielä tärkeää eettistä asiaa: Joidenkin merinovillavaatteiden eettinen ongelma on toimenpide nimeltään mulesing. Se on lampaalle kivulias toimenpide (pahoittelut, ei sovellu herkille), jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa, jotta lampaan iho arpeutuisi – tällä pyritään estämään loiskärpästen munimista ja esimerkiksi kärpästen toukkien aiheuttamia sairauksia. Menetelmää käytetään yleisesti esimerkiksi Australiassa.

Pierre Robertin kaikki vaatteet ovat 100 % mulesing-vapaita. Villan alkuperämaa (useimmiten Etelä-Afrikka) ja merkki mulesing-vapaasta villasta näkyy jokaisessa Pierre Robertin villavaatteessa.

Muista siis aina merinovillavaatetta ostaessasi varmistaa, että tuote on mulesing-vapaa!

Jaa ihmeessä kommenteissa myös omat merinovillan hoito- ja säilytysvinkkisi!

 

 

 

PS. Pierre Robertilta lähetettiin myös kiitos viime postauksen hyvästä keskustelusta – tietysti niistä kehuvista kommenteista mutta myös kriittisistä palautteista – ja heillä oltiin tosi pahoillaan erityisesti joistain tapauksista, joissa asiakaspalvelu ei ollut sujunut nappiin. Aikovat oppia ja parantaa, ja hyvä asenne tuntui heillä olevan ja halu kehittää ja parantaa toimintaa nyt täällä Suomessa (Norjassa tämä on jo suosituin), kun näitä tuotteita on tullut jo  myyntiin myös Prismoihin, Cittareihin ja Tokmannille, ja kuulemma Kokkolan Halpahalliin myös :) Jesh, hyvä niin!

Yhteistyössä: Pierre Robert

16

You Might Also Like

  • Blue Peony
    18.9.2017 at 12:37

    Olen asunut vanhoissa taloissa koko ikäni, mutta ikinä meillä ei ole ollut koita tai muitakaan vaatteita syöviä tuholaisia, vaikka sekä merinoa että cashmerea löytyy vaatekaapista paljon emmekä säilytä niitä muovipusseissa. Cashmereneuleet ovat kangaspusseissa ja merinovilla laatikoissa, ja molempien pakkauksiin laitan punaseetrin palan ihan kaiken varalta. En liioin pakasta vaatteita, tuuletus riittää mielestäni hyvin, ja sitä teen säännöllisesti, villavaate tuuletetaan käytännössä aina käytön jälkeen. En itse asiassa tiedä kovin monella muullakaan mitään vaatetuholaisia vanhassa talossa olleen, joten eivät mielestäni onneksi tule automaattisesti vanhan talon kylkiäisinä. Ongelma on usein se, että jos jollakulla tuholaisia on, ne leviävät herkästi asunnosta toiseen, jos asunnot ovat liitoksissa toisiinsa, oli talo minkä ikäinen hyvänsä, ja silloin auttaa vain myrkytys.

    • krista
      18.9.2017 at 12:45

      Vau, teillä on ollut hyvä tsägä! :) Tai meillä huono :D Meillä on tosiaan koihavaintoja tehty, mutta ei (KOP KOP PUUTA) turkiskuoriaisia nähty, vaikka nehän ovat kai aika yleisiä. Mutta jonkun verran mulla ilmestyi reikiä jo Punavuoressa asuessa puuvillavaatteisiin, silloin vielä syytin pesukonetta…

      Täällä meillä on tuon suojaamisen lisäksi muuten käytössä myös välillä myrkytys (kun poistumme pidemmäksi aikaa) sekä nuo tuollaiset puupalat sekä myös sellaiset Raidin ”haisevat tyynyt”, aaa ja myös sellainen sähköinen ötökäntorjuja :D Monenlaiset keinot käytössä siis ja homma pysyy ihan hyvin kurissa (puutaloissahan ötökät voivat olla vaikka missä ullakoilla ja seinänväleissä eikä koko taloa voi purkaa :D ), mutta silti ei voi kyllä merino/cashmere-villavaatetta myttyyn muutamaksi kuukaudeksi jättää, kyllä sinne joku rouskuttaja muuten löytää :D

      • Blue Peony
        18.9.2017 at 12:52

        Totta, en kyllä jätä vaatteita myttyyn minäkään, en mistään materiaalista valmistettuja, olisi kyllä kutsukortti tuholaisille.

  • A
    18.9.2017 at 13:54

    Me asutaan vanhassa (kerros)talossa ja meillä saa satunnaisesti bongata turkiskuoriaisen toukkia (sen verran satunnaisesti, että musta joku myrkytys olisi overkill, pestään nurkat hyvin, laitetaan punaseetripaloja ympäriinsä ja suht rauhassa voi elellä). Noiden takia pidemmässä säilytyksessä ohuet merinovillat on minigrip-pusseissa (muu noille ei kelpaa kuin merinovilla, erityisesti sellaiset ihanuusmerkit joita ei ole paljon käsitelty) ja aktiivikäytössä olevat eivät ole vahinkoja kärsineet. Ja meillä tosiaan on paljon merinovillaa, koko perheen käytössä.

    Pesusta sen verran että mä kyllä pesen merinovillojani ihan viikottain (silloin kun käytössä ovat). Käytän työmatkapyöräilyssä ja kun on joka päivä hikoillut, niin siinä ei paljon tuuletukset auta). Mutta eipä nuo rehellisesti sanottuna pesua pelkää. Siis hellävarainen pesu 30 asteessa villapesuaineella (normipesuaine) ja kuivatus tasossa tai narulla ja uudestaan käyttöön. Omat merinokerrastoni on olleet nyt varmaan parisen vuotta käytössä ja paidat on uudenveroisessa kunnossa, pöksyissä tuli just viime keväänä reiät reisien kohdalle (no en ihmettele, siis kaksi pitkää talvi/syksykautta pyöräilykäytössä aikuisella naisella, niin kyllähän se nyt kuluttaa). Niin ja kuten oon mainostanut jo kommenteissa aiemmin, koitin huovuttaa rikkimenneet villaleggarit että tulisi paksumpi kauluri lapselle (uusiokäyttöä näet kun hyvää villaa :D) ja pesin 60 asteessa ja laitoin kuivausrumpuun ja eipä nuo pahemmin olleet moksiskaan (tosi minikutistuminen ja eivät huopuneet kuitenkaan).

    No joo, mutta alekoodilla tilasin itselle kahdet leggarit ja vähän kyllä ärsyttää että kun valitsin nettisivuilta pöksyt joissa luki 100% merinovillaa, niin kyllä ne olivat tuota 70% merinoa, loput tekokuituja mallia (en jaksanut palauttaa kun pöksyt kumminkin tartten). Mutta sietäisi kyllä olla verkossa oikeat materiaalitiedot :(

    • krista
      18.9.2017 at 14:21

      Meilläkin muuten aikuisten merinovillaa pestään kyllä useammin, aikuinen kun tietty hikoaa kainaloista vähän eri tapaan kuin lapset :D Ja hyvin on kestäneet nekin, mulla on taas täällä tälläkin hetkellä tämä (lasten malliston isoin koko) paita päällä (kuva Espanjasta): https://www.instagram.com/p/BNTzt80hIX6/?taken-by=puutalobaby

      Höööh, eikö ne sit tosiaan olleetkaan 100 %…? Mitkä pöksyt ne oli? Lasten puolelta noita 100 % merinovillan housuja vai oliko sulla joku aikuisten malli…? Laitetaan palautetta eteenpäin! Ilmeisesti tää 70-30 -muutos on nyt aika tuore, eli netissä on selvästi jotain päivittämättä, laitetaan viesti että päivittävät pian!

      • A
        18.9.2017 at 17:38

        Lasten puolelta (tai siis young collection wool) tummansiniset ja harmaat pöksyt isoimmassa koossa
        (linkit:
        http://www.pierrerobert.fi/fi_FI/lapset-vaatteet-villavaatteet/lasten-merinovillaiset-pitkikset/A988.html?cgid=Kids%20Wool%20Wear&dwvar_A988_size=134-140&dwvar_A988_color=grey%20navy%202-17#start=1
        ja
        http://www.pierrerobert.fi/fi_FI/lapset-vaatteet-villavaatteet/lasten-merinovillaiset-pitkikset/A988.html?cgid=Kids%20Wool%20Wear&dwvar_A988_size=134-140&dwvar_A988_color=navy%20iris%202-17#start=1
        kuvauksessa sekä materiaalikohdassa lukee 100% merinovilla, vaan paketissa oli 70/30. Harmi, oisin halunnut pelkkää merinovillaa (ihan siksi että noi 100% merinovillaa on toimineet hyvin, kestäneet ja olleet nyppyyntymättömät, toisen merkin tekokuitua sisältävät nyppyyntyi nopsaan, plus että mieluiten kun meret on täynnä mikromuovia, niin käyttäisin vaatteita ilman muovia jos vaan on mahdollista).

        • krista
          18.9.2017 at 17:44

          No hitsi, noita mä arvelinkin – noissa tosiaan vielä lukee, että 100 % (ja mäkin luulin, että ne ois). Laitetaan palautetta menemään! Mutta toivottavasti on sulla silti hyvät ja nyppyyntymättömät, käytössähän sen siten näkee! Meillä kans nuo nyt käyttöön otetut uudet pöksyt on kaikki tätä 70-30 -sekoitetta, ihan hyvältä se käteen tuntuu kyllä, en tosiaan juurikaan tuntenut eroa hypistellessä, mutta käyttö kertoo sit sen lopullisen! :)

      • Maarit
        18.9.2017 at 21:33

        No hitsi, mulla oli ihan sama juttu! Siis tilasin lasten puolelta kolmet 100% merinovillaleggarit, mutta ne olikin tuota 70/30. Olisin myös ehdottomasti halunnut ne 100%, sillä ne on käytössä olleet riittävän kestävät ja mieluummin vältän keinokuituja, jos on vaihtoehto. Nettisivuilla pitkään surffailin, että tilaan varmasti oikeat.
        Tilaus saapui viime viikolla ja luulin olleen oma moka (että vahingossa sittenkin tilasin ne tekokuituiset) ja otin sitten käyttöön kuitenkin. Vähän kyllä ihmettelin, kun olin mielestäni niin tarkka tilausta tehdessäni. Mutta tässä onkin selitys. Täytyy ottaa asiakaspalveluun yhteyttä.

        • krista
          18.9.2017 at 21:55

          Joo siis mä nyt luulen, että ne ovat nyt kaikki tuota 70-30 -seosta, mutta nettiin on jäänyt joidenkin pöksyjen osalta vanhat tiedot (vanhemmasta mallista, jolloin vielä oli 100%). Mutta joo laitetaan palautetta eteenpäin (mäkin laitan!), että korjaavat tuon! Harmillista!

        • Pierre Robert
          19.9.2017 at 12:10

          Hei Maarit

          Olemme todella pahoillamme, että verkkokaupassamme on ollut virheellistä tietoa. Oikea materiaaliyhdistelmä on 70% merinovillaa 30% polyesteria. Haluaisimme mielellämme hyvittää myös sinulle tästä aiheutuneen mielipahan. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse contact@pierrerobert.fi tai Facebookin välityksellä https://www.facebook.com/PierreRobertSuomi ja viitata tähän kommenttiin ja tilaukseesi.

          Ystävällisin terveisin ja hyvää syksyä toivottaen,
          Pierre Robert

    • Pierre Robert
      19.9.2017 at 12:08

      Hei,

      Olemme todella pahoillamme, että verkkokaupassamme on ollut virheellistä tietoa. Oikea materiaaliyhdistelmä on 70% merinovillaa 30% polyesteria. Haluaisimme mielellämme hyvittää sinulle tästä aiheutuneen mielipahan. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse contact@pierrerobert.fi tai Facebookin välityksellä https://www.facebook.com/PierreRobertSuomi ja viitata tähän kommenttiin ja tilaukseesi.

      Ystävällisin terveisin ja hyvää syksyä toivottaen,
      Pierre Robert

  • MMinne
    18.9.2017 at 14:29

    Lasten paitoja ja housuja näkyi olevan uusimmassa Halpa-Hallin mainoslehtisessä, 20e kipale sai niitä sieltä. Vielä en itse ole Halppiksessa käynyt, joten ei tietoa, että tuliko valikoimiin vain nämä lastenvaatteet vai myös malleja naisille ja miehille. Kiva kuitenkin, että tulivat myös ihan oikeisiin kauppoihin, pääsee vähän enemmän hypistelemään!

    Mä tilasin pari talvea sitten Pierreltä pari merinovillaista paitaa ja sukkahousut. Sukkiksiin olin erityisen tyytyväinen, ainoa ongelma vain, että en löydä niitä enää mistään. En löytänyt enää viime talvenakaan, joka onneksi oli sen verran leuto, että useimmin vähemmälläkin pärjäsi. Lämpimät muistot niistä sukkiksista jäi, mutta ehkä täytyy ostaa kuitenkin uudet, ei taida niillä muistoilla tarjeta..;)

    Mulla on hiihtokäyttöön talvelle merinovillainen kerrasto (eri merkiltä kylläkin) ja vaikka kuinka olisi aivan hikipäässä muina marjaliisakirvesnieminä lykkinyt menemään, niin pelkkä tuuletus on ihan riittävä ”pesu”. Ehkä kerran talven aikana tulee oikeasti vesipestyä ja sitten keväällä säilöön laittaessa..

    • krista
      18.9.2017 at 14:34

      Mäkään en ole vielä kaupassa livenä ehtinyt näitä nähdä, mutta meidän lähellä pitäis siis olla Tokmannissa ja Prismassa. Me ollaan just sellaisia ”kauppareissun yhteydessä” -ostostentekijöitä, joten tekee kyllä ostokset näppärämmäksi, että voi siitä saman tien ostaa mukaansa.

      Hih, muistoissa lämmittävät villasukkahousut :) Mutta joo, ne on ihanat! Mulla kans on sellaiset kuviolliset Pierre Robertin villasukkahousut, ja ne on kyllä <3 <3 <3

    • krista
      18.9.2017 at 14:38

      …ja googlasin just tuon Halpa-Hallin mainoskuvaston, ja siinä onkin tasan ne vaatteet, jotka meidän tytöillä noissa kuvissa :) 19,95e näytti olevan siinä Halpa-Hallin kuvastossa, kun taas netissä 22,95e ja alekoodin jälkeen 18,36 e – eli aika lähelle samaa menee, eli kumpi vaan on näppärämpi ostopaikka :)

  • Halimamma
    18.9.2017 at 19:23

    Kiitos alekoodista, heti lähti iso paketti tilaukseen. :) Ja huomasin ilokseni että Pierre Robertilta löytyi naisille villaisia alushousuja, sellaiset laitoin nyt tilaukseen ja kokeiluun. Olen jo pitemmän aikaa haaveillut villaisista alkkareista, kun puuvillaiset tuntuu niin ikävältä hikisinä.

    • krista
      18.9.2017 at 21:56

      Oi, tuollaisia en olekaan kokeillut – mutta heti tuli fiilis, että varmaan ihanan pehmeät! Mutta siihen ei kyllä pelkkä tuuletus sit riitäkään, hihi!

      • Halimamma
        18.9.2017 at 21:59

        Joo ei ehkä pelkällä tuuletuksella alkkareiden kanssa. :D Mutta meidän käytössä ainakin on Pierre Robertin ohuet villasukatkin kestäneet käyttöä ja pesua tosi hyvin, että varmasti nuo alkkaritkin kestää.

        Ja siis luja suositus noille PR:n ohutvillasukille, tosi mukavat jalassa ja todellakin kestää! Normaalit marketin puuvillasukat menee rikki muutaman käytön jälkeen, mutta ehkä noin vuosi sitten siirryin käyttämään PR:n villasukkia (ostin 10 paria) ja samoilla sukilla olen edelleen! Nyt tilasin muutaman parin lisää niiden joidenkin rikkoutuneiden tilalle.

        • krista
          19.9.2017 at 09:18

          Meilläkään muuten ei ole sukkiin tullut ollenkaan reikiä! ”Ekan erän” sukat kyllä nyppyyntyivät lukuisista pesuista parin vuoden käytöllä – mutta silti edelleen käyttökelpoisia (vaikkakin nyt pieniä) ja reiättömiä. Mä muuten itse oon ihan merinovillasukkafani, käytän sellaisia (Pierret ja muita ihan Prismasta ostettuja; kiva että jatkossa saa Pierrejäkin lisää Prismasta) AINA kun niitä vaan on puhtaina, eli ne käytän aina pesun jälkeen ekana. Ne on vaan niii-iiin ihanat, ja siis käytän niitä kesälläkin silloin, kun on vaikka kotona sukat jalassa. Mä tykkään lämpimistä varpaista :D

        • Tilia
          19.9.2017 at 09:42

          Täällä on ollut käytössä suomalaiset Teseman liikuntasukat ympäri vuoden lähes kaikissa tilanteissa. Ovat 60% merinovillaa ja kestävät vuosien käytön. Tykkään ajatuksesta, että sukat tehdään Nurmeksessa eikä Kiinassa. :)

  • Maiju
    20.9.2017 at 13:02

    Kiitos alekoodista, meinas mennä multa ohi mutta onneksi ehdin vielä tilata :). Tällä kertaa raaskin ostaa vain lapsille, mutta pitänee jossain vaiheessa ottaa itsellekin kokeiluun. Meillä on ollut tähän mennessä lähinnä Popin ja ruskovillan villakerrastoja mutta tää Pierre Robert on kyllä kukkaroystävällisempi;).

    • krista
      20.9.2017 at 15:07

      Kiva, että tuli käyttöön! :) Meillä kans oli alkuun (kierrätysryhmä)ruskovillaa ennen kuin ihastuttiin näihin – sekin on ihanaa, mutta näissä sit kuitenkin just tuo hinta miellytti ja se, että ei ole niin ”alusvaatemainen” ulkonäöltään vaan lapset tykkää pitää noita kirkkaita värejä ihan sisävaatekäytössäkin.

  • Se sama Marika
    21.9.2017 at 17:30

    Hei annoitko muuten yhteystietoni eteenpäin? Minkäänlaista yhteydenottoa ei ole kuulunut, eli mikäli annoit, vakuuttaa valitettavasti entistä vähemmän. :(

    • krista
      21.9.2017 at 21:08

      Annoin! Mutta siinä on vielä yksi henkilö välissä (en ole asioinut suoraan Pierrelle vaan välissä on välikäsi), tarkistan huomenna, että ei ole siihen jumittunut!

    • krista
      22.9.2017 at 11:27

      Paljastui matkalta väärinkäsitys! Olin muotoillut sen antamasi ”varoituksen” ilmeisesti niin tehokkaana (hups sori!), että se oli aiheuttanut tulkinnan, että sä et halua enää vastausta/yhteydenottoa – viesti ei siis ollut koskaan mennyt Pierre Robertille asti. Nyt juuri lähti eteenpäin!