Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Maito ja Terveys ry:n kanssa.
Meidän perheessä juodaan maitoa. Päivittäin ja monessa muodossa – sellaisenaan ja kahvissa, ja lisäksi syödään esimerkiksi juustoja, jätskejä ja rahkoja.
Vaikka itse olen ollut kasvissyöjä jo yli 15 vuotta, maitotuotteita en ole silti (lyhyttä imetysajan kokeilua lukuunottamatta) missään vaiheessa jättänyt pois.
Olen siis kasvissyöjä, joka silti syö maitotuotteita ja kananmunaa. Ehkäpä lakto-ovo-vegetaristi siis? En ole niin perillä näistä termeistä; tiedän kyllä itse, mitä syön ja mitä en, hehe. Se on varmasti tärkeämpää kuin termit. Ja muut meidän perheestä ovat ihan sekasyöjiä.
Miksi sitten käytän maitotuotteita?
No, ensinnäkin: mun äiti. Ja äitiä pitää kai totella?
Niin kuin olen kertonut, meillä on suvussa osteoporoosia. Myönnän, että joskus kuulen siitä muistuttelua niin paljon, että se tursuaa jo korvista ulos – mutta niin kai äitien muistuttelut joskus tekevät. Ja ymmärrän äitiäni tässä ihan sataprosenttisesti: kun ikääntyvä ihminen itse seuraa omien luidensa kuntoa ja näkee samaa lähipiirissä, haluaa aivan varmasti kaikkien mahdollisuuksiensa mukaan varjella omia lapsia tältä perinnölliseltä sairaudelta.
Tekisin varmasti itse samoin.
Osteoporoosin ennaltaehkäisyä, eli luuston haurastumisen ehkäisyä, kuuluu tehdä läpi elämän. Ei riitä, että joskus ikääntyessä siihen alkaa kiinnittää huomiota. Paras suoja osteoporoosia vastaan on mahdollisimman vahva luusto.
Kalsiumin riittävä saaminen on välttämätöntä luuston hyvinvoinnille. Luusto tarvitsee myös D-vitamiinia, joka varmistaa kalsiumin imeytymisen. Ja tietysti liikunta on tärkeää! Itse tanssin paljon, ja sellainen on luille just hyväksi!
Lisätietoa maidon terveydellisistä hyödyistä löytyy kansanterveysjärjestö Maito ja Terveys ry:ltä, joka kokoaa maidon ja maitovalmisteiden tutkittua tietoa.
Vegaaniruokavaliolla on toki mahdollista saada riittävästi kalsiumia, mutta… …no, siihen pitäisi erikseen perehtyä. Ja on hienoa, kun kuulee, että joku on perhtynyt ja vegaaninankin huolehtii siitä, että saa tarpeeksi kalsiumia! Muutenkin suosittelen lämpimästi, että jos alkaa kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, kiinnittää oikeasti ruoan ravintoarvoihin huomiota. Eikä vaan niin, että jättää lihan pois ja syö muuten niin kuin ennenkin.
Puhun siis myös omasta kokemuksestani. Mulla itselläni oli vuosikausia niin, että sain ruokavaliostani aivan liian vähän proteiinia. Nyt Joelin keittiöosaamisen myötä tämä on onneksi korjaantunut. Suurkiitos siis meidän kotikokille!
Toinen syy maitotuotteiden käyttämiselleni tulikin jo tuossa yllä: meidän kotikokki Joel on ihan erikseen pyytänyt, että en jättäisi maitotuotteita pois. Niiden käyttäminen helpottaa kotikokin mukaan tosi paljon sitä, että mun päivittäiseen ruokavalioon saa riittävän proteiinimäärän ja lisäksi sellaista maistuvaa vaihtelua. Ilman maitotuotteita kotikokin työ olisi kuulemma hankalampaa.
Edelleen: myös ilman maitotuotteita tämä on mahdollista, mutta vaatii taas perehtymistä.
Hatunnostoni edelleen niille, jotka ovat perehtyneitä ja syövät ravintorikkaasti ja vegaanisesti!
Joel itse juo maitoa PALJON, esimerkiksi treenijuomana.
Ja kolmas päällimmäisin syy maitotuotteiden käytölle on maku. Mä rakastan juustoja, rahkoja ja kermaviilityyppisiä kastikkeita. Ja jätskiä! Kahvissakin tavallinen maito vaan… …on niin hyvää. Ja joo, olen kokeillut muitakin kahviin. Se menee kyllä, mutta…
Mutta mä vaan en ole ollut toistaiseksi valmis jättämään maitotuotteita pois makuasioidenkaan takia.
Makuasioista puheen olleen.
Täällä Espanjassa sitä nimittäin hyvin selkeästi huomaa, että kaikki maito ei todellakaan maistu samalta. Tänne tulon jälkeen kestää aina jonkin aikaa, että löytyy sellainen maito, joka maistuu koko perheelle – ja erityisesti lapsille ja Joelille, jotka juovat maitoa sellaisenaan, ruokajuomana.
Täällä sen siis jotenkin erityisesti tajuaa, että se tuttu suomalainen maito on ihanan raikasta. Suomessa siihen on niin tottunut, että ajattelee, että siltä se maito aina maistuu – mutta yhtä hyvää maitoa ei mun mielestä täältä Espanjasta löydy! Varmasti se on myös tottumiskysymys. Oman maan maut ovat vaan niitä rakkaimpia.
Mutta täälläkin me maitoa juodaan (hetken totuttelun jälkeen lapsetkin juovat sitä ruokajuomana ihan sellaisenaan) ja se maistuu… no, ihan ok-hyvältä sekin. Silti Suomeen tullessa tiedän, että lapset hihkuvat taas intoa, kun saavat ”oikeaa maitoa” laseihinsa. ”Lisää tätä hyvää maitoa!!!” Niin on tapahtunut ainakin aiempina vuosina Suomeen palatessa.
Haa, ja pakko kertoa vielä tästä espanjalaisesta maidosta – ja miten hämmentävää on se, että punainen värikoodi maidossa ei mitenkään universaalisti tarkoitakaan rasvaista ja sininen kevyttä, ja niin edelleen. Täällä värikoodit ovat ihan erilaiset. Usein täällä sininen on se rasvaisin, vihreä on kevyt, ja rasvaton puolestaan pinkki – mutta tämäkään ei päde kaikilla merkeillä.
Tätä ei jotenkin ole tullut aikaisemmin ajatelleeksikaan! Mutta siinpä sitten seisot ensimmäistä kertaa espanjalaisen maitohyllyn ääressä tavaamassa, että mikä on tämä vihreä maito – tai tämä PINKKI, herranjestas. Ei tällaista voi olla olemassakaan! PINKKIÄ MAITOA?!?
Mun välipala eilen iltapäivällä.
Itse käytän siis tosi monipuolisesti kaikenlaisia maitotuotteita: eniten menee maitoa kahvissa, rahkoja, jätskiä ja juustoja.
Mitä maitotuotteita sinä käytät ja miksi?
…ja tiedän, että aihe voi herättää intohimoja etenkin teissä, jotka syötte vegaanisesti – mutta halusin silti kirjoittaa tästä aiheesta ja omista syistäni maitotuotteiden käyttämiseen. Uskalsin tehdä niin, sillä tiedän myös sen, että täällä osataan rakentava keskustelu. Pidetään siis kiinni siitä, että arvostamme toistemme (minun ja muiden kommentoijien) valintoja ja mielipiteitä!
No, mitä mä tätä rautalangasta väännän, kyllä te tiedätte <3
Täten avaan keskustelun – mitä ajatuksia aihe herättää?
Kaupallinen yhteistyö: Maito ja Terveys ry
18
Puumis
8.3.2019 at 12:40Mä juon kanssa (kevyt)maitoa ruokajuomana. Kahvin kanssa joskus hifistelen ja lorautan sekaan Jersey-(täys)maitoa, se vaan maistuu NIIN rikkaalta, melkein kermaiselta mutta ilman sitä ällöä kerman makua. Luonnonjogurtti (kreikkalainen tai mieluummin turkkilainen), sinne vähän jotain siemeniä (chia- tai auringonkukan) ja joko marjoja tai hillosilmä on mun vakiolounas. Leivän päällä menee juustoa vakiona (kurkku-juustonäkkäri, aaah), ja viimeisen Turkinmatkan löytö oli…kefiiri? Siis semmoinen piimämäinen hapan maito, joka kuitenkaan ei ole koostumukseltaan yhtä sakeaa kuin piimä. Sitä löytyy onneksi myös paikallisesta turkkilaisesta kaupasta, ja juon sitä esim. urheilusuorituksen (joka siis mun standardeilla on pidempi metsälenkki koiran kanssa) jälkeen ihan janojuomana. Ja sit tietty vielä raejuustoa salaattiin. Tämän kaiken päälle otan vielä kalsium-sinkki-ravintolisän päivittäin, noi osteoporoosipelottelut tulee täälläkin äidin kautta! :D Ovo-laktokasvissyöjäksi voisin minäkin ruveta, mutta munia ja maitotuotteita en kyllä pysty jättämään I-KI-NÄ!
krista
8.3.2019 at 12:48No NAM, mulle tuli luonnonjugurtinhimo! Mä kans tykkään kreikkalaisesta/turkkilaisesta jugurtista ihan valtavasti, tavallisesti vaihtelevilla hedelmillä. Mango on täällä Espanjassa paras! Vähän kaneliripaus jugurtin päälle! Tai noita siemeniä!
–
Mä syön kans kananmunaa ruoassa, mutta munakkaana tai kokonaisena tökkii. Mutta ruoassa saa olla. Kalsiumia mä en syö tällä hetkellä tablettina ollenkaan, kun oon laskenut, että nykyisin ruoassa saan aika hyvin. Silloin, kun en ollut Joelin ruokahuollon ulottuvissa ja kun en ollut keksinyt esimerkiksi rahkoja, söin tabletteja silloin tällöin – juurikin äidin muistuttelun ansiosta :) Itse asiassa se taisi aina ostaa mulle tuliaisiksi purkin ja laittoi sen keskelle keittiön pöytää, että SYÖ :) Silloin sain maitotuotteita oikeastaan vain kahvin kaverina, mutta nykyisin syön monipuolisemmin! Tuntuu, että vaihtoehtojakin maitotuotteissa on enemmän kuin joku 10 vuotta sitten.
Inka
8.3.2019 at 12:52Mä lopetin maidonjuonnin vähän niinkun kokeiluna joskus pari vuotta sitten. Olin jatkuvasti limanen ja räkänen ja varsinki ruuan jälkeen tuntu että limaa nousi kurkkuun hirveesti. Jostain sitten tajusin että vois johtua maidosta ja siihen sitte loppu mun maidonjuonti. Tuntuu että maku- ja hajuaisti on parantunu ja limaa erittyy vaan sillon kun oon kipeenä, ja sitäkin oon nykyään entistä harvemmin.
Muita maitotuotteita kyllä käytän, esim. juustoja ja jugurtteja. Ja siis lihaa syön, tää ei liity mitenkään kasvissyöntiin :D Kahvia juon vaan yliopistolla ja siellä on nykyään vähän niinku oletuksena se, että kahvimaito on kasvimaitoa. Smoothiessa käytän mantelimaitoo ja samoin jos syön joskus muroja. Välillä tekee mieli vanhaa kunnon maitolasillista ruokajuomana, mutta jos esimerkiks mummulassa sellasen satun juomaan, limaa köhitäänkin koko loppupäivä.
Makuasioista ei toki voi kiistellä, eli niihin en ota kantaa mutta kasvimaitoihin lisätään kalsiumia ja vitamiineja, eli osteoporoosiakaan ei tarvitse pelätä.
krista
8.3.2019 at 13:00Oho! Mutta hienoa, että löytyi syy tuollaiselle! Kyllähän ihmisillä voi olla näitä omia herkkyyksiä joillekin, esimerkiksi kai monen vatsa ei kestä maitoa. Itse olin silloin imettäessä maidottomana hetken – ehkä kuukauden – ja samalla sitten ihan tarkoituksella yritin kuulostella, että onko vaikutusta esimerkiksi vatsaan. No, mulla ei tuntunut mitään sellaista :)
–
Ja KYLLÄ, monet kasvimaidot on rikastettu kalsiumilla ja se on tosi hyvä juttu! Kalsiumia on myös muissa vegaaneille sopivissa tuotteissa, esimerkiksi tofu on hyvä! Sitäkään ei tietty voi päivässä joka päivä syödä riittävästi, mutta erilaisilla yhdistelmillä (kun tosiaan perehtyy ja syö sen mukaisesti) se on kyllä mahdollista vegaanillekin.
Heidi
8.3.2019 at 13:02Mä en käytä maitoa. Oon siis allerginen maitoproteiinille, mutta oon aiemmin silti lääkärin suosituksesta käyttänyt sitä vähän, tyyliin juustoa leivällä. Raskausaikana allergia katosi ja lisäks mulle tuli raskausdiabetes, jolloin pystyin oikeestaan syömään vain rahkaa ja lihaa. Synnytyksen jälkeen aloin ihmetellä ihoni huonontumista, mahakipuja ja sitten vauvallakin alkoi tulla hirveästi pukluja ja mahakipuja. Jätin kokeiluluonteisesti kokonaan maidon pois ja oma sekä vauvan olo parani viikossa. Enää en aio käyttää maitoa, se haiseekin musta pahalta. Kovasti tämä ihmetyttää tietysti lähipiiriä, mutta tällä mennään.
krista
8.3.2019 at 13:14Onneksi nykyään on noita vaihtoehtoja! Ennen on varmasti ollut tosi paljon hankalampi olla ilman maitotuotteita (ja esimerkiksi täällä Espanjassa vaihtoehtoja on vähemmän, toki niitäkin alkaa tulla), mutta nyt näihin on onneksi herätty ja saa vaikka kahviinsakin halutessaan kasvismaidon!
Anna A
8.3.2019 at 15:45Mulla on kanssa ollut maitoproteiiniallergia syntymästä asti. Muistan lapsuudesta, kun mä join ruuan kanssa mehua/vettä niin pikkusisko sai maitoa. Mä aina ajattelin et ton täytyy olla parempaa. Noh, kerran taisin sitten napata siskon lasin ja kun ei siitä juotuani tullut oireita (oksennus, ihottuma, pahoinvointi) niin äiti totes, että juokoon. Siitä seurasi aikakausi, kun käytin maitotuotteita normaalisti, toki mulla oli teininä aina maha kipeä. Joskus parikymppisenä jätin maitotuotteet kokeiluluontoisesti kokonaan pois useammaksi vuodeksi. Mahakivut katos silloin myös. Kun kokeiluluontoisesti aloin taas käyttää, havaitsin että siedän tiettyyn määrään asti mutta esim jogurttia en siedä yhtään. (mikä on todella outoa!)
Nyttemmin olen löytänyt tasapainon tän asian kanssa, eli tunnen kun raja tulee vastaan. Maitoa en juo ollenkaan. Pääasialliset maitotuotteet joita käytän (ja siedän) on juustot, kermaviili, rahka, raejuusto ja jossain määrin jätski.
Jäätelöstä en suostu kyllä ikinä luopumaan!
–
Todella paljon on tullut vaihtoehtoja maitotuotteiden rinnalle ja ilahduttavasti ne eivät ole kaikki (yli)makeita! Tuo jugurttien siirtyminen NO-listalle suretti mua pitkään, mutta sitten YOSA:lle tuli Yosa greek style naturel, joka on mun ehdoton lemppari, nam!
Nykyään on myös runsaasti vaihtoehtoja maitotuotteille. Harmillisesti pähkinäallergikkona en voi niistä isoa osaa käyttää ja soijaproteiini on (kuulemma) niin lähellä maitoproteiinia, etten enää ihmettele miksi ne eivät sovi mulle. Mutta onneksi on kaura <3
–
Tätä maitoallergiaa on aika vaikea selittää nykyäänkin ihmisille, siis sitä että olen oikeasti allerginen vaikka siedänkin jossain määrin. Enkä edes halua jättää maitotuotteita kokonaan pois, koska jätski.
krista
10.3.2019 at 23:38Mun vastaus tähän on lipsahtanut ilmeisesti johonkin väärään kohtaan, kun sitä ei tässä näy – hassua!
–
Mutta joo mä jotenkin maallikkojärjellä ymmärrän hyvin, että allergia voi olla sellainen, että tiettyyn pisteeseen asti vatsa kestää, mutta sitten ei enää kestäkään. Että se voi olla jotenkin just määrästä kiinni…? En mä tiedä, onko tämä yhtään mitenkään verrannollinen, mutta mulla on paprikan ja sipulin kanssa sama nykyään. Mutta hmm, ehkä tää ei sit kuitenkaan ole sama :) Mutta silti! Ja siis superhyvä, että tasapaino on sulle löytynyt ja pystyt syömään jossain määrin ja tunnet kroppasi rajat!
V
8.3.2019 at 13:07Monissa tutkimuksissa on osoitettu maidonjuonnin nimenomaan lisäävän osteoporoosia. Maito happamoittaa pitkällä aikavälillä elimistöä, jolloin se neutraloi tätä ottamalla kalsiumia luustosta. Tämä on siis ihan klassinen erimerkki mikä tulee biologian opinnoissa vastaan jatkuvasti, ei siis huuhaata vaikka se varmasti Valiomaan kasvateista siltä kuulostaa. =) suomalaisethan juo maailman eniten maitoa, mutta kärsivät eniten osteoporoosista. Kannattaakin suosia kalsiumin lähteenä esimerkiksi vihreitä vihanneksia (lehtikaali, pinaatti, nokkonen) ja seesaminsiemeniä, myös lisäravinteisiin sitä löytyy.
krista
8.3.2019 at 13:20Kiinnostavaa! Mä olen itse asiassa ymmärtänyt, että tuo suomalaisten kärsiminen enemmän osteoporoosista olisi yleinen väite, joka kuitenkin EI pitäisi paikkaansa vaan sitä olisi yhtä paljon kuin muuallakin Euroopassa. Ja että kalsiumin imeytymisessä olennaista just se D, jota nykyisin maitoon on lisätty. Mutta en ihan superperehtynyt näihin toki ole, tuollaisiin tutkimuksiin olisi ihan hyödyllistä tutustua!
–
Muutkin kalsiumin lähteet tosi hyviä! Pitää vaan tietysti syödä aika paljon lehtikaalia joka päivä, että saa sen suosituksen täyteen :) Mutta yhdistelmillä se varmasti onnistuu, kun ottaa ihan asiakseen suunnitella ruokavalionsa sillä tavalla!
V
8.3.2019 at 13:31Joo siis monipuolisesti niitä eri lähteitä pitää yhdistellä jos haluaa pelkistä kasviksista sen kalsiumin tai minkä tahansa vitamiinin tai kivennäisaineen saada. Onneksi sitä lisätään moniin tuotteisiin, esim just maitoihin ja jugurtteihin! =)
krista
8.3.2019 at 13:32Kyllä, just näin!
Anna
8.3.2019 at 13:33Minä olen aina juonut paljon maitoa. Rakastan maidon makua enkä halua luopua siitä. Kesällä vaarin ja mummon luona oli joko punaista tai sitten saatiin hakea naapurista pienellä tonkalla kantaen käsittelemätöntä maitoa jonka pinnalta mummo kuori kermat kiisselin päällä syötäväksi (kiisseliä oli AINA tarjolla jälkiruuaksi ja välipalaksi). Tosin enää en uskaltaisi käsittelemätöntä maitoa lapsilleni juottaa. Valitettavasti. Sen verran vieraantunut olen. Mutta on ihana tietää että itse saatoin vielä elää hetken sellaista aikaa että maidon sai hakea sellaisenaan naapurista <3 (olen 1986 syntynyt).
Jossain vaiheessa täysi-ikäisyyden tuntumassa aloin miettiä kun minulla oli aina ollut paljon ilmavaivoja ja turvotusta ja maha kipeä että voisiko syynä olla maito. Meillä on sukurasitteena laktoosi-intoleranssi. Otin sitten kokeilun laktoosittomalla ruokavaliolla ja vaivat helpottivat. Sen jälkeen siirryin lakstoosittomaan maitoon. Jotkut ovat sitä mieltä että makuero laktoosittoman ja tavallisen välillä on huomattava, mutta minusta ero on vain hyvin hienoinen ja siihen tottui todella nopeasti. Edelleen saatan syödä maitosuklaata tai joskus tavallisen jäätelön, mutta sen tietää että siitä seuraa turvotusta ja vatsakipuja. Joskus se vaan on sen arvoista ;) Mutta pääasiassa suosin joko laktoositonta tai vähälaktoosista. Rasvaton maito on kuitenkin sellainen mitä en ole vaan koskaan oppinut juomaan. Ei, hyi. Olen yrittänyt, mutta turhaan. Kevytmaitojuoma on se mitä käytetään ja mihin ollaan totuttu. Jos vaihtoehtona on rasvaton niin otan mieluummin vettä.
Maitojuoman lisäksi meillä menee ihan järjetön määrä Edamia. Arlan Edam on perheen suosikkijuusto (minä pidän myös Emmentaaleista, mutta vain satunnaisina vaihtelua tuomaan). Minä ja kuopus molemmat syömme sitä aina leivän päällä (tai hän syö ensin juustot päältä ja sitten leivän). Tuo lapsi on aina rakastanut juustoa. Jos jollain muulla on leivän päällä juustoa ja hänellä ei ole niin siitä seuraa suuri protesti. Tämä alkoi heti sen jälkeen kun hän ensikertaa elämässään maistoi juustoa. Olen aika usein joutunut myös luopumaan omista juustoistani välttääkseni hirveän kiukun jos en jaksa TAAS kaivaa juustoa jääkaapista uudestaan esiin.
Meillä käytetään myös kohtalainen määrä turkkilaista jogurttia. Varsinkin erilaisten ruokien "kastikkeena", mutta myös ihan myslin tai marjojen kanssa sellaisenaan.
–
Viime aikoina ollaan alettu pikkuhiljaa suosia enemmän kasvisruokaa niin että tällä hetkellä valmistetaan n. kerran viikossa liharuokaa ja ehkä kerran viikossa-jokatoinen viikko kalaa tai muuta merenelävää (voisi olla useamminkin jos olisi aikaa perata ja paistaa muikkuja <3). Kanaa ollaan syöty viimeaikoina harvemmin kuin kerran kuussa. Mitään periaatepäätöstä ei olla tehty tässä asiassa eikä täydelle kasvisruokavaliolle ole tavoitetta siirtyä, mutta sillä ajatuksella että yritetään suosia kasvisruokia ja katsotaan mikä hyvältä tuntuu ja mihin tämä ihan itsestään kääntyy. Maidosta ei kuitenkaan varmaan tulla ainakaan vielä vuosiin luopumaan. Sen verran ollaan kuitenkin maitotuotteista tehty eroa että olen alkanut suosia kaurakermaa ruuanlaitossa. Siinä on aika miellyttävä maku. Tai kookosmaitoa jos ruoka on sellainen mihin se sopii.
Kasvisruuissa meillä on proteiinina yleensä linssejä, mifua, kvinoaa tai mustapapuja. Joskus kikherneitä, mutta puoli perhettä saa niistä sen verran pahoja ilmavaivoja että vähän ollaan vältelty. Lisäksi syödään aina välillä välipalaksi pähkinöitä ja tosiaan nuo maitotuotteet on käytössä. Noin kasvissyöjänä, miltä meidän ruokavalio kuulostaa? Osaatko sanoa onko vaara että saadaan jotain liian vähän jos kasvisruokia syödään valtaosa viikosta? Tiedän ettet ole asiantuntija, mutta kun tiedostat itse sen mitä sinun pitää syödä niin jonkunlainen näkemys varmaan on.
–
Tavallaan koen myös maitotuotteiden käytön olevan tukemassa kotimaisia maitotiloja (tosin pitäisi vielä enemmän kiinnittää huomiota siihen että ostetaan kotimaista). Minusta on hienoa että meillä on mahdollisuus saada kotimaista maitoa ja lihaa enkä missään nimessä haluaisi ajaa kotimaisia tiloja enää yhtään ahteemmalle. Mieluummin nostaisin maito- ja lihatuotteiden hintoja yleisesti jotta saataisiin heille parempi tuotto työstään. Ei yhtään haittaisi että varsinkin lihasta tulisi oikeasti ylellisyystuote johon ei ole pakkokaan olla varaa joka päivä. Mutta tilalla pitäisi sitten olla kyllin edullisia kasvisproteeiini tai kalavaihtoehtoja. Ja se kanssa että onko lopulta parempi syödä täällä kotimaassa kasvanutta possua vai maapallon toiselta puolen tuotua kasvisproteiinia jonka kasvatukseen voi liittyä eettisiä ongelmia? En tiedä, mutta minusta suomalaiseen maisemaan vaan kuuluu pellolla käyskenteleviä lehmiä ja ihan liian vähän sellaista näkee tänä päivänä kun tuolla teillä liikkuu. Suomessa kuitenkin pääosin eläimiä pidetään hyvin ja pyritään huolehtimaan niiden hyvinvoinnista aina vaan paremmin. Ymmärretään että hyvin voiva tyytyväinen lehmä on paremmin lypsävä lehmä. Tietysti tähän liittyy ihan varmasti joukko eettisiä pulmia, mutta olen toiveikas sen suhteen että koko ajan mennään parempaan. Kanaa en kyllä syö hyvällä omallatunnolla. Valitettavasti sana broileri herättää heti syyllisyydentunteita. Oikeastaan voisin hyvillä mielin syödä kanaa varmaan vain jos näkisin missä ja miten se kasvaa. Oma kanala on yksi haaveistani.
Syöminen on kyllä ihan mahdotonta puuhaa jos alkaa oikein tutkia ja syyllistyä asioista joita suuhunsa laittaa. Kaikessa on jotain väärää. Siksi olen yrittänyt pitää oman tiedostamiseni jotenkin kevyellä tasolla. En halua sulkea silmiäni ja haluan tehdä hyviä valintoja, mutta täydellisyyttä en tavoittele. Se on vaan asia johon en usko pääseväni muuten kuin lakkaamalla kokonaan syömästä. Mieluummin säilytän terveen suhteen ruokaan ja nautin siitä mitä syön kuin kärvistelen jokaista palaa miettien mitä kaikkea ympäristöhaittaa tai eettisiä ongelmia senkin suullisen tuottaminen ruokapöytääni pitää sisällään. Teen mahdollisimman hyviä valintoja sen tiedon pohjalta joka minulla on ja mikä meidän perheen syömisiin parhaiten sopii.
–
Tulipas taas syyllinen olo kun "joutuu" selittelemään tällasia asioita ja puolustelemaan valintojaan. Toisaalta huomaan välillä miten pitkällä kuitenkin ollaan omassa ajattelussamme kun vaikka ajattelee mitä lapsena totuin syömään. Ja on myös hauska huomata että oma äitini on muuttanut omia syömisiään tosi paljon meidän lapsuuden jälkeen. Niin aika menee eteenpäin :)
krista
8.3.2019 at 16:45Oi, mikä lapsuusmuisto! <3 Meillä oli kans mummolassa lehmiä, kun mä olin pieni lapsi. Mutta mun on pakko myöntää, että olin jo siinä vaiheessa sen verran "vieraantunut" (ihan osuva ilmaus näissä ruokahommissa), että mä join maitoni purkista, vaikka navetasta ois tullut maitoa myös ja sitä moni muu joi ja ihasteli.
-
Mullekaan ei muuten rasvaton maito oikein uppoa, kahviin laitan Suomessa plus kevytmaitoa.
-
Mun mielestä teidän ruoka-ajatukset on just hyviä. Mä oon tästä ennenkin kirjoittanut, että mä en tykkää "joko tai" -ajattelusta. Sellaisen "ihan tavallisen ihmisen" on paljon helpompi lisätä kasvisruokien määrää ja vähitellen opetella löytämään maistuvia ratkaisuja kuin sitten että se olisi "vegaani tai ei mitään". Tietysti kaikki arvostus vegaaneille, mutta siinä sekasyöjän ruokapöydässäkin tehdään tärkeitä ratkaisuja vaikka just liharuoan määrää vähentämällä! Mä kans oikestaan toivoisin (ja uskon, että niin vielä käykin), että lihasta tulee luksustuote. Ja että näihin eettisiin puoliin kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota (ja paljon jo nyt) ja se rakentava keskustelu sen ympärillä on vain hyvä juttu, niin kuluttajille kuin tuottajillekin.
-
Mun ei-asiantuntevan pitkänlinjankasvissyöjän korvaan teidän ruokavalio kuulostaa paljolti samalta kuin mun! Jut tuon on tärkeää, että ruoassa on proteiinin lähde (mulla just mifu/härkis/tofu/papu/nyhtis tms). Ja sit vaan se monipuolisuus, että on sellaista, mistä saa vitamiinit (pätee toki sekasyöjiinkin) ja kalsiumin. Hyvät rasvat tietty tärkeitä! Käytättekö öljyjä? Ja sopivasti vaihtelua, niin ei ala kyllästyttää :)
A
8.3.2019 at 13:43Mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen maitoon. Siis mä uskon, että mun kalsiumin saannista (sekasyöjänä joka syö paljon kasviksia, mm. kaaleja, papuja, seesamin siemeniä jne) iso osa tulee muusta kuin maidosta (maitotuotteista käytössä lähinnä pieni loraus maitoa kahvissa ja sit juustoja kohtuudella, jonkin verran rahkaa/jogurttia), kun maitotuotteista ei todellakaan täyty ”suositeltu” määrä. Enkä ekologisista syistä halua erityisesti maitotuotteiden käyttöäni lisätäkään. Mutta sitten toisaalta pysyn kaukana kasvimaitotuotteista, koska kauratuotteet ei sovi mulle, soijaa en halua syödä, pähkinöt syön mieluummin pähkinöitä. Eli tietyllä tavalla en halua maidonkorvikkeita, vaan mieluummin käytän maitoa maitona ja sit kasviksia kasviksina (samasta syystä en innosta kasviks-eineksistä kuten härkis ja nyhtökaura).
—
Mutta kovasti on maailma muuttunut. Sen huomaa siitä, että kun menee 70-vuotiaan äidin luo kylään ja sillä ei oo kahvimaitoa, vaan jotain iKaffea. Kyläl mä siinä vaiheessa niin repesin nauraan, kun äitini on trendikäs kauralatten juoja ja mä kaipaan sitä perusmaitoa (no, koska äiti on äiti, niin on sillä nykyään aina jemmassa mulla uht-maitoa 2dl tetroissa :D).
krista
8.3.2019 at 17:02Hih jotenkin suloinen tuo, että mummi-ikäisen jääkaapista löytyy iKaffe. Enkä eds tiedä, että miksi, mutta jotenkin se kuulostaa herttaiselta – ja että itse sitten kaipaa perusmaitoa :)
Rrr
8.3.2019 at 13:43Minun mielestä maidon käyttämistä ei tarvitsisi kuitenkaan mainostaa, koska ympäristön hyvinvoinnin takia olisi tosi hyvä, että eläinperäisten tuotteiden käyttöä vähennettäisiin. Kenenkään ruokavalioon en koe oikeutta puuttua, sillä itsehän en ole edes kasvissyöjä, vaan olen tänäänkin ehtinyt jo syödä sekä lihaa että maitotuotteita. Ja vaikka olisinkin vegaani, niin en nyt silti lähtisi kommentoimaan millään lailla yksittäisten ihmisten ruokavalioita. Tiedostan kuitenkin, että mitä enemmän vegaaniruokaa ihmiset kykyjensä ja tilanteidensa mukaan söisivät, sen parempi. Ja siksi kommentoin kuitenkin sitä, että tämä ei ollut ihan suosikkkiyhteistyöpostaukseni juuri tuon aspektin takia, että ihmisiä ei mielestäni tarvitsisi nyt varsinaisesti kannustaakaan maidonkäytön lisäämiseen. :) En yleensä kommentoi tässä blogissa ollenkaan, vaikka kaikki postaukset luenkin, mutta tämä näköjään sai jättämään vähän kritiikkiä. Yritän jatkossa kommentoida myös ilman mitään valittamista. :D Kiitos tosi kivasta blogista, tämä on yksi harvoja suosikkeja, vaikka olen ihan erilaisessa elämäntilanteessa kuin sinä!
Tilia
8.3.2019 at 15:19Kyllähän juuston syöminen tuntuu ihan synniltä nykyään, ilmastovaikutuksia ei uskalla ajatellakaan. Itse olen toistaiseksi perustellut maitotuotteiden käyttöäni suomalaisten karjatilojen suosimisella, millä on merkitystä – tai voisi olla merkitystä – myös laidunnusta tarvitsevien lajien säilymiseen. Vaikka hyvin tiedän, että moni lehmä on siellä robottinavetassa neljän seinän sisällä nykyään eikä rantaruovikoita syömässä. No, onneksi auto ei kulje enää bensalla ja lentäminen on minimissä, niin ehkä juustolla voi kohtuullisesti herkutella toisinaan.
Kuunari
8.3.2019 at 16:58Samaa mieltä olen siitä, että ei ihan suosikkipostaus. Maito ja terveys ry:llä ja Maaseutuvirastolla ja muilla maidon käytön lisäämiseen pyrkivillä tahoilla on ollut hämmästyttävän tiukka ote kansalliseen terveysvalistukseen Suomessa, jopa niin että julkisissa kouluissa on pitkään saanut yksittäinen tuotemerkki mainostaa merkillisen vapaasti ruokaloiden seinillä jne (vuoteen 2016 saakka Valio oli Maito ja terveys ry:n toiminnan suurin rahoittaja, ja järjestön takana on edelleen suuria maidonmyyjiä). Maito ja terveys ry sanoo olevansa puolueeton, mutta se ei mielestäni ole näkynyt tutkimustiedon koonneissa, jotka ovat kautta aikain suosineet maidontuottajille edullista näkökulmaa. Suomessa on pitkään haluttu tutkia laajemmin maidon terveysvaikutuksia ja esim. yhteyttä diabetekseen, mutta maitoteollisuus ei ole lähtenyt mukaan ja tutkijat jääneet nuolemaan näppejään. Muissa maissa ei tosiaan käytetä maitoa eikä suositella maidonkäyttöä yhtä paljon.
Tutkimukset tukevat käsittääkseni melko yksimielisesti jukurtin ja muiden hapanmaitotuotteiden terveellisyysväitettä, mutta siinäkin taitavat muut kuin maitopohjaiset jukurttihapatetut tuotteet (kaurajukurtit jne) olla ihan tasaveroisia? Muutoin maito (rasvaton) kohtuudella käytettynä on tämän hetken tiedon mukaan melko yhdentekevä – ei siis huono eikä hyvä – osa ruokavaliota (https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Current-advice-to-limit-dairy-intake-should-be-reconsidered). Ilmankin pärjää siis ihan mainiosti, joten ekologisista syistä kannattaisi siirtyä pienemmän hiilijalanjäljen valmisteisiin. Maidontuotanto on kuitenkin Suomessa valtavaa ja kannattavaa, joten on runsaasti hyvin suuria ja vaikutusvaltaisia tahoja, jotka puolustavat maidon asemaa taloudellisista, ei terveydellisistä syistä.
Maidonjuonti on toki se helppo terveysratkaisu, kuten Krista sanoo, koska se on opetettu pienestä pitäen.
Suosituksista tuskin maito häviää ihan heti, koska, no, neutraali vaikutus ruokavaliossa on ihan jees, parempi kuin negatiivinen. Ja ei tarvi nähdä vaivaa eikä taistella maitolobbareita vastaan.
krista
8.3.2019 at 17:12Mä itse taas tykkään just täntyyppisistä blogiyhteistöistä :) Näin kirjoittajalle nämä ovat henkisesti vähän tavallista haastavampia, kun tietää, että eriäviä mielipiteitä on – mutta sit taas mun mielestä on ainakin yhtä palkitsevaa, kun käyntiin lähtee hyvä keskustelu! Ja tässä itse asiassa ihan erikseen vahvistin yhteistyötä suunnitellessa, että tiedättehän, että mun tontilla tulee aiheesta keskustelua, kriittistäkin. Ja sieltä vastattiin, että kyllä, ja keskustelu tervetullutta! Mun mielestä tää on jotenkin hieno asetelma! Vaikka itseään sitä toki tälleen altistaa arvostelulle, kun kertoo tällaista, mutta sit taas toisaalta mulla on riittävän vahva luotto tän blogitontin lukijoihin, että pystyn kertomaan monenlaisia asioita, myös ”ei-vegaanisia” :)
–
Mä itse ajattelen, että tän postauksen viesti ei ole ”juo lisää maitoa” vaan että yhtä lailla lukija voi tän luettuaan ja keskusteltuaan joko lisätä maidon käyttöä, pitää sen entuudellaan tai vähentää sitä. Eli että mun oma asema on asettaa vähän itseäni peliin kertomalla omakohtaisesti tästä, ja sitä kautta herättää keskustelu ja ihmisille ajatuksia – ja sit se on lukijan päässä se lopullinen vaikutus, että mitä niillä heränneillä ajatuksillaan tekee ja vaikuttaako se vai ei. Itse asiassa mä just mietin, että JOS olisin lihansyöjä, voisin hyvin kirjoittaa samantyyppisen jutun myös otsikolla ”Miksi syön lihaa”. Koska kyllähän ihmisillä on tavallisesti perusteet annettavana päätöksilleen, on se sitten lihansyöntiä/kasvissyöntiä/vegaaniutta vai mitä vaan. Mutta hui, se olisi kyllä pelottavaa some-myrskyainesta. En tiedä, riittäisikö mullakaan rohkeus siihen, mutta tavallaan se olisi hienoa. Ja ei siksi, että ”syökää tekin lihaa” vaan just keskustelunavauksena ja siinä, että lukijoissa alkaa viritä ajatukset ja alkaa miettiä omia ratkaisujaan, että miksi teen niin kuin teen.
–
Ja kiitos (RRR:n kommenttiin siis vastaan, mutta toki muillekin!) myös kommentista :) En pitänyt tätä edes yhtään kritiikkinä :) Ja kommentoi toki myös jatkossa! <3 Kiitos palautteesta! :)
Marika
8.3.2019 at 21:58Myös mua tämä postaus hämmentää suuresti, en olisi odottanut blogin kirjoittajalta (enkä oikeastaan keneltäkään nykytiedon valossa ilmastonmuutoksen vuonna 2019) näin kritiikitöntä maitoa ylistävää postausta. Selvää kun kuitenkin on, että maitotuotteiden ilmastovaikutukset ovat hyvin lähellä lihaa ja terveysvaikutuksetkin hyvin kiistanalaisia. Hyväähän se maitorasva tietty toisinaan on, siitä ollaan samaa mieltä :) Saako kysyä, millaiset ehdot blogiyhteistyössä oli?
krista
9.3.2019 at 00:14Tuossa yllä sitä just avasinkin :) Mutta siis mitään sen kummempia ehtojahan mulla ei (koskaan!) ole, eli valitsemani näkökulmat ovat omiani! Nyt tuli mahdollisuus kirjoittaa maidosta, ja olen itse tätä monesti miettinyt – että miten itse olen kasvissyöjä, mutta miksi en ole silti luopunut maidosta. Ja ajattelin, että tämä olisi hyvä näkökulma kirjoittaa ja ehdotin, että voisin kirjoittaa tästä keskustelunavaustyyppisen postauksen. Varoittelin samaan hengenvetoon, että tällä tontilla asiasta tulee varmasti kriittistäkin keskustelua, ja sain vastaukseksi, että HYVÄ – että keskustelu on just hyvä :) Ja sitähän täältä löytyy <3
Marika
12.3.2019 at 11:17Ok. Minulle blogiasi vuosia vähintäänkin satunnaisesti seuranneelle ei siis ollut päivänselvää, että kantasi maitotuotteisiin on kriittinen (selvisi vasta näistä kommenttien vastauksista) ja olisin olettanut/toivonut, että olisit sen jollakin tavalla kirjoittanut varsinaisessa postauksessa auki (esim. aloittanut maitotuotteiden käytön ongelmallisuudella ja sillä, että olet kyllä yrittänyt löytää vaihtoehtoja ja sitten jatkanut, MUTTA…). Tekstistä saa nyt tosiaan käsityksen, ettei maidon käytössä ole mielestäsi minkäänlaista ongelmaa ja jopa että sen käyttö olisi jotenkin ravitsemuksellisesti perusteltua (kuten useista kommenteista täälläkin käy ilmi, näin ei todellakaan enää nykytiedon varassa ole). Suositulla bloggaajalla, kuten sinulla, on kuitenkin valtava vaikutus mielipiteisiin ja siten myös vastuu. Olisiko voinut olla, että palkanmaksajan kanta sai sinut kuitenkin varovaiseksi etkä (ehkä jopa tiedostamattasi?) halunnut kirjoittaa kritiikkiä auki?
Tiedätkö tai pystytkö kysymään Joelilta, minkä ravintoaineiden osalta hän erityisesti kokee maidottoman ruokavalion hankalaksi? Kalsiumin suhteenhan, kuten täälläkin on jo tullut useamman kerran esille, tilanne ei todellakaan vaadi maitoa (voi olla jopa päinvastoin, eli kalsium imeytyy kasvispohjaisena paremmin) ja ainoat kriittiset eli B12:n ja D:n saa nykyisin helpohkosti esim. kasvimaidoista, joihin ko vitamiinit on lisätty. Olisiko vegaanihaaste paikallaan? Ihan vain kokeilun vuoksi :) Oman kokemukseni mukaan sukupolvellamme on tosiaankin hyvin vahvana takaraivossa ”juo maitoa tai luut katkee” propaganda ja tätä voisi olla paitsi virkistävää ja myös hyödyllistä päivittää hieman.
Mirva
8.3.2019 at 15:03Hyvä postaus ja keskustelunavaus! Syön itse juustoa ja voita mutta muuten oon korvannut kaiken vegaanituotteilla. Yllä olikin mainittu liman erittäminen ja osteoporoosin kehittyminen osana maitotuotteita ja kyllä mä niihin tutkimuksiin uskon. Plus omaan oloon: laktoosittomallakin ruokavaliolla vanhana rahkansyöjänä lähti kaikki vaivat (+ turvotus) pois kun jätti maidot ja rahkat pois. Syön lisävitamiineja ja lisäksi nykyään on noihin vegaanisiin tuotteisiin lisätty kaikkea ihmiselle tarpeellista D-vitamiinista lähtien. Uskon siis enemmän siihen että maitotuotteet tekee meille ihmisille hallaa mutta Valion propaganda ja Teemu Selänteen julisteet kummittelee edelleen takaraivossa. :D ikaffe on kahvissa parempaa kuin maito ja vegaaniset rahkat ja jugurtit oikein nameja (ja onneksi on varaa valita).
En ole myöskään rahkojen yms jättämisen jälkeen sairastanut kuume/räkätauteja kuin yhden todella lievän kerran vuodessa verrattuna entiseen ”terve vaan 39 astetta ja 80kg räkää kropassa”.
Oma terveys ja ekologiset syyt painaa itsellä näissä valinnoissa tosi paljon. Mutta! Koen että parhaiten eron huomaa itse kokeillessa. Voin vaan suositella kokeilemaan :)
krista
8.3.2019 at 17:23Mäkin muistan se Teemu Selänteen maitomainoksen :D Piti ihan googlata, että millainen se oli – ja tutulta näytti. Mutta oliko sillä jossain kuvassa sellainen maitoparta vai sekoitanko johonkin muuhun…?
–
Mä pidän kans hyvänä, että vaihtoehtoja on! Itse en ole niistä vielä sellaista löytänyt, että kokisin ne maultaan korvaavan mulle aidon maidon, mutta tosiaan kokeilu on hyvästä!
Elmeri
8.3.2019 at 17:59Kiinnostava aihe. Kaipaisin Maito ja Terveydeltä ehkä vähän lisää faktoja siitä miksi maito olisi tärkeää aikuisille? Tässäkin kommenteissa tullut useasti esille, kuinka maitoteollisuus Suomessa ummistaa silmänsä heille epäedullisilta tutkimustuloksilta. Olisiko heillä antaa vastinetta näihin esitettyihin väitteisiin (limaisuus,osteoporoosi jne)?
Mä tykkään oikean maidon mausta kahvin seassa. Samoin syön satunnaisesti rahkaa/jogurttia, mutta enenemissä määrin muita vaihtoehtoja. Ruokajuomana maidosta olen luopunut. Itse maidottomalla imetysdieetillä olleena huomasin selkeän eron omassa olossa, vatsan toiminnassa ja turvotuksen määrässä.
Toisin kuin aiemmissa kommenteissa tuli esille, mä uskon että maito tullaan ajan kuluessa poistamaan ruokajuomasuosituksesta mikäli maitoteollisuuden lobbausta aletaan katsoa kriittisemmin. Kalsiumin saanti on todella tärkeää, mutta vaihtoehtoja on nykyään monia. Kanadassa muutos ruokajuomasuosituksesta juuri tehtiin tämän vuoden alussa (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46964549).
krista
8.3.2019 at 19:29Tuolta heidän nettisivuiltaan löytyy paljon, tsekkaa kohta Maitotietoa > Ravitsemustutkimukset ja siellä otsikot on aina linkkejä. Toki saadaan varmaan heitä keskusteluunkin mukaan, harmillisesti tuli vaan viikonloppu tähän saumaan eteen, mutta laitan vinkkiä, että tulevat alkuviikosta mukaan juttelemaan ja lueskelemaan :)
–
Limaisuuden suhteen Joelin kulmakarvat kohosivat sen verran, että hän selvitteli asiaa vähän ja väitti mulle BMJ:n julkaiseman artikkelin ”Milk, Mucus and Myths”, täällä: https://adc.bmj.com/content/104/1/91?fbclid=IwAR0y3DveJRR_Q7SS7VU5N8fkucJmcrYtSAQquMt2KSSBkrBdgTL2CSSsNwo Mutta samanaikaisesti mun kanta on myös se, että jos joku jonkun tuotteen poisjättämällä pääsee eroon jostain oireesta ja kokee näille asioille yhteyden, on ihan hyvä ratkaisu kuunnella omaa tuntemustaan. Jos kerran oire sillä häviää, niin sittenhän se ratkaisu toimii!
–
Toisena linkkinä Joel (kotikokin lisäksi kotitutkija, hah) lähetti mulle tällaisen: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5041-5?fbclid=IwAR01whG6Yj72STnZFLH8lGHI3Ii-1CJPJCgDI3kMg9eTRzhPwKR6wPXiGVY Eli tuore meta-analyysi, joka yhdistää tulokset useasta tutkimuksesta, joissa on selvitetty maitotuotteiden käytön ja lonkkamurtumien välistä yhteyttä. Kuulemma jogurtin ja juuston syöminen on yhteydessä pienempään murtumariskiin, mutta maitotuotteiden kulutuksella yleisesti ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta kumpaankaan suuntaan. 2 dl maitoa päivässä voi vähentää riskiä verrattuna siihen, ettei juo maitoa lainkaan, mutta suurempien määrien vaikutuksesta ei ole selkeää tietoa.
Anna
8.3.2019 at 20:03Juuri tämä että yksittäisen ihmisen kokemus jostain asiasta on ihan todellinen eikä sitä pidä lähteä vähättelemään pois. Toisaalta ei myöskään voida alkaa yleistää tai kumota tutkimuksia sillä että yksi ihminen siellä ja kuusi tuolla ja kymmenen tuolla kertovat tällaisista tuloksista. Mutta asiaa voi lähteä tutkimaan jos moni tuntee että joku muutos on tuonut jotain etuja. Ja pitää muistaa että ihmisiä ei voida lokeroida liikaa, koska jokainen on yksilö ja reagoi erilaisiin asioihin eri tavoin. Voidaan tehdä yleisiä lokeroita, mutta pitää muistaa että on ihmisiä jotka eivät sovi täysin yhteenkään valmiiseen lokeroon.
Ja plasebo on minusta muuten tosi hieno juttu monessakin kohtaa. Eli vaikka kävisi ilmi että maidon poisjättämisellä ei ole mitään fyysistä yhteyttä hyvinvointiin niin jos ihminen uskoo että on ja kokee ihan fyysisesti eron niin se on silloin ihan yhtä oikein. Mutta varsinkaan tällöin ei voida lähteä sille linjalle että aiheuttaja olisi maito.
Niin ja varmistan vielä ettei tule väärinkäsityksiä että minä EN ole perehtynyt asiaan enkä väitä tässä asian olevan suuntaan taikka toiseen. Kunhan pohdin tutkimuksien ja ihmisten omien kokemuksien välisiä suhteita.
krista
8.3.2019 at 20:06Mä olen ihan täysin tätä samaa mieltä!
Marika
12.3.2019 at 11:21Tässä kannattaa huomioida, että Maito ja Terveys ei missään tapauksessa ole sidonnaisuuksista vapaa tiedonlähde. Suosittelenkin tekemään kattavampia hakuja juurikin esimerkiksi bjs:stä tai muilta vastaavilta puolueettomasti tietoa julkaisevilta tahoilta.
Maito ja Terveys ry
11.3.2019 at 16:50Hei,
Maito tai vallan hyvin muut maitovalmisteet (jogurtti, piimä, viili, rahka, juusto…) ovat myös aikuisille monipuolinen ravintoaineiden lähde. Ilman niitäkin toki pärjää, mutta silloin ravintoaineet on luonnollisesti saatava muualta. Maito on paitsi luustolle tärkeiden kalsiumin ja D-vitamiinin (jota maitoon ja maitovalmisteisiin Valtion ravitsemusneuvottelukunna suosituksesta lisätään), myös mm. jodin, B12-vitamiinin, B2-vitamiinin tärkeä lähde. Osteoporoosin esiintyvyydessä Suomi ei suinkaan ole kärkipäässä vaan eurooppalaista keskitasoa. Jää mielenkiintoiseksi nähdä, miten suomalaisten parantunut D-vitamiinitilanne vaikuttaa tulevaisuudessa murtumiin.
Terveyden kannalta maidosa jamaitovalmisteissa on hyvät ja toki myös huonot puolensa, kuten muissakin ruoka-aineissa. Monipuolinen syöminen on avainasia hyvän ravitsemuksen ja terveyden ylläpitoon. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeet hyvään syömiseen ovat tieteellisesti pätevät.
Kanadassa julkistettiin uudet ravitsemussuositukset, mutta veden suosittelu ruokajuomaksi ei tapahtunut maidon kustannuksella vaan sen on tarkoituksena on korvata runsaasti energiaa, sokeria, natriumia ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä juomia, joita kanadalaiset siis ovat tottuneet juomaan. Veden lisäksi suosituksissa on mainittu ”muita terveellisiä juomavaihtoehtoja: valkoinen maito (makeuttamaton vähärasvainen maito), makeuttamattomat ravintoaineilla täydennetyt kasvijuomat ja makeuttamaton kahvi ja tee”. Lisäksi siellä suositellaan vähärasvaisia juustoja, maustamatonta vähärasvaista jogurttia ja maustamatonta vähärasvaista maitoa ”proteiinipitoisina ruokina”.
Veema
8.3.2019 at 19:00Me ollaan ihan ilmasto- ja ympäristösyistä jätetty kaikki sellaiset maitotuotteet pois, jotka tavallaan helposti pystytään. Esim enää ei käytetä ikinä tavallista ruokakermaa, vaan aina kaslinkin kaurakermaa. Ja myös varsinainen maito ollaan ruuanlaitossa ja kahvissa korvattu soijamaidolla (johon lisätty kalsium ja vitskut). Jugurteissa käytetään vähän sekaisin, ihan tavallista luonnonjugurttia ja sit kaurajugurttia. Meidän heikko kohta on kaikki erilaiset juustot. Mä oon aina rakastanut juustoa ja kasviperäiset juustonkorvikkeet ei vaan maistu. Olemme kuitenkin valinneet sellaisia tuotteita, että niissäkin tuota kalsiumia on ja lisäksi muutenkin pyrimme syömään niin, että saamme päivittäisen kalsiumin.
Pakko vielä se sanoa, että itsellä on kyllä kestänyt tottua esim soijamaidon ja kaurajugurtin makuun. Toisaalta meidän kuopus on aina juonut vaan soijamaitoa ja hänelle se on ihan perusmaito ja sitä ns. tavallista maitoa hän ihmettelee. Että uskon kyllä, että nyky-Suomessa on kasvamassa isompi joukko lapsia, joille nää vaihtoehtoiset tuotteet on ihan peruskauraa (ahhahhhahaaa).
Mutta mä en itsekään usko sellaiseen joko-tai-ajatteluun. Vaikka tosissaan pyrimme itse kaikessa toiminnassa vähentämään omaa ympäristökuormitustamme, niin kyllä mekin syödään välillä lihaa. Useimmiten luomua tai riistaa, mutta kuitenkin. Ja tosissaan tuo juusto, sitä vaan aina kummasti ilmestyy jääkappiin…. mutta samaa mieltä siis siitä, että liha varsinkin pitäisi jatkossa enemmän olla luksustuote. Meillä arkikokkailussa tärkeintä on helppous ja myös, että pitää maistua myös epäluuloiselle 1v 7kk, niin joskus sitten tässä yhtälössä se valinta on se liha.
Toisaalta mäkin kyllä jossain määrin pidän ongelmallisena sitä, miten vapaasti Valion on annettu vuosikausien toimia maitovalistajana. Kyseessä on kuitenkin yksityinen yritys, joka haluaa tehdä voittoa. Mä en oikein usko, että voittoa tavoittelevalla yrityksellä voi olla puhdasta ”haluamme vain valistaa kansaa” -agendaa. Sen takia mä toivoisin, että tässäkin asiassa yritettäisiin mahdollisimman kiihkottomasti kuunnella eri tutkijoita ja jättää yritysten markkinointi vähän vähemmälle.
krista
8.3.2019 at 19:41Tosi paljon hyviä ajatuksia! Ja tosiaan maitotuotteiden kanssa voi ajatella samaa kuin moni tekee lihatuotteiden kanssa – ja miten sä kirjoitat – eli vaihtaa tuotteita silloin, kun ne maistuvat ja sopivat käyttöön, ja säilyttää ne maitotuotteet, joista ei ole valmis luopumaan (vielä ainakaan). Eli että ei ”joko tai”, vaan päivittäiset valinnat!
–
Mulla kans on monia tuotteita, joita en vaan saa maistumaan itselleni niin hyvin kuin maitotuotteita. Ja tosiaan testattu ON :) Mutta niinhän se on varmasti lihan suhteenkin monella! Mä muuten itsekin muistan, miten eka kertaa yliopistolla (tämä oli 90-luvun puolella) söin kasviskastiketta, jossa oli sellaisia soijaklönttejä, sellaisia paloja siis. En saanut suusta alas :D Ja nykyisin voin vilpittömästi sanoa, että en kaipaa lihatuotteita yht… äääääh, paitsi yhtä: pippurimeetvurstia :D Sitähän mä söin raskaana ollessa molemmilla raskauksilla. Suoraan paketista :D
–
Meillä kans helppous on yksi tärkeä juttu nykyelämässä, myös ruoan suhteen. Joel tekee muutenkin perheelle monenlaista ruokaa, välillä eri ruokia kokonaan mutta vähintäänkin eri variaatioita. Kyllä sen täytyy olla silloin niin, että se on kuitenkin mahdollisimman helposti tehty. Oon onnekas, että Joel kokkaa mulle mielellään (ja ylpeydellä) kasvisruoan. Jos mä päättäisin sen olevan maidoton myös, tiedän että asiaa ei otettaisi kovinkaan ilolla vastaan. Eli näissä päätöksissä moni asia vaikuttaa, ihan arkirealiteeteista makuasioihin.
miral
8.3.2019 at 22:16Mä en juo maitoa melkein koskaan, mutta maitotuotteita tulee kyllä jonkin verran käytettyä.
Esikoinen joi aikoinaan maitoa (pääruokien kanssa) ehkä jonnekin 4,5-vuotiaaksi asti, mutta sitten on ollut sitä mieltä, että juo mieluummin vettä. Pk:ssa kai juo maitoakin joskus. Nuorempi lapsi (2,5v) taas ei ole kuin kerran elämässään suostunut maistamaan lehmänmaitoa yhden tilkan (no hän nyt ei suostu syömään kyllä mitään jogurttiakaan, jäätelöä tai puuroja, mutta tavallista juustoa sen sijaan haluaisi aina leivän päälle… äidinmaito kyllä kelpasi yli 2-vuotiaaksi asti ;D ).
Mutta joo, en ole mikään fanaattinen maidon vastustaja, mutta olen myös sitä mieltä, että ilman maitoakin juomana pärjää eli kannattaa ehkä ennemmin suosia esim. hapanmaitotuotteita ja juustoja sekä muita kalsiumin lähteitä. Maitotuotteista en haluaisi kokonaan luopua, ei ne kaura-/soija-/ym.-versiot vain ole yhtä hyviä.
krista
9.3.2019 at 00:24Mäkään en itse asiassa ole juonut maitoa ruokajuomana… …no, lapsuuden jälkeen. Mutta Joel ja lapset juo :) Mulla on ollut tosiaan joskus ravitsemuksessa muutenkin ongelmia, sekä kalsiumissa että (etenkin) proteiinissa, mutta nyt mä uskon, että ne on korjaantuneet. Maitoa menee mulla sellaisenaan just kahviin, ja sitten nuo juustot, sekä rahkat ja maustamattomat jugurtit, ne on mulle tärkeitä.
Elrituuli
9.3.2019 at 07:08Me ollaan siirrytty oikeastaan täysin kasvimaitoihin. Mä pidän mantelimaidosta ja lapset kauramaidosta. Rasvaton lehmänmaito maistuu mun mielestä elaantuneelle vedelle ja saan siitä aknea. Juustoa syön parin viikon välein, jos löydän kaupasta jotain erityisen hyvää. Hassua ehkä, että meistä ei kukaan ole kuitenkaan kasvissyöjä!
–
Päiväkodissa lehmänmaitoa tarjotaan vaihtoehtona veden ja kauramaidon rinnalla, eli lapset eivät ole koskaan oikein oppineet siirtymään äidinmaidosta lehmänmaidolle. 6-vuotias kyllä ehdotti meidän imettävän kissan lypsämistä kahvimaidoksi vieraille, niin loppui aika äkkiä valitus oudolta maistuvasta kauramaidosta kahvissa :D
krista
9.3.2019 at 17:24Hihi, ihanaa – kissanmaitoa <3 Miltäköhän se muuten maistuu? Voisikohan muuten muiden nisäkkäiden maidot olla myös maistuvia; mehän juodaan lehmän ja vuohen ja lampaan maitoa, miksi ei sitten kissan...? Tai ihmisen! Mä en itse asiassa ymmärrä, miksi se vaikutaisi sen ällöttävämmältä kuin muunkaan nisäkkään maito! Tää on jännä; veikkaan, että nämä ovat hyvin pitkälti sellaisia konventioasioita; että mikä katsotaan ruoaksi ja mikä ei, vaikka yhtä syötävää voisi olla moni juttu :)
Ninnu
9.3.2019 at 07:40Jos maito vahvistaa luita ja Suomessa on perinteisesti juotu hyvin paljon maitoa läpi elämän, miksiköhän osteoporoosi on täällä kansantauti, eikö suomalaisilla pitäisi olla maailman vahvimmat luut?
krista
9.3.2019 at 11:39Oon ymmärtänyt, että osteoporoosia on Suomessa saman verran kuin muualla Euroopassa. Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D-vitamiinia, ja siitä meillä suomalaisilla taitaa olla puute :( Nykyään D:n tarve onneksi tunnetaan ja sitä lisätäänkin moniin tuotteisiin (kuten maitoon) ja syödään lisävalmisteinakin. Saas nähdä, parantuvatko osteoporoosimäärät sen myötä!
Anniina
9.3.2019 at 08:36Myönnän että itseäni tällainen maidon ylistäminen ja mainostaminen jopa hieman ärsytti, kun kaikki tiedämme sen ympäristövaikutukset. Kaikkien ei toki ole pakko ottaa asioista selvää tai onnistua tekemään aina vaan hyviä valintoja, mutta miksi sitten tietoisesti mainostaa muille maitofirmojen puolesta heidän tuotteitaan mitätöntä rahallista korvausta vastaan. Minulle tuottaa suurta vaivaa uskoa, ettet olisi kasvissyöjänä sen verran tiedostava, että tiedät mitä planeetallemme käy ellei eläinperäisten tuotteiden käyttöä saada vähennettyä.
Ei kyllä ihan postaus johon kuvittelisi vielä 2019 törmäävänsä.
krista
9.3.2019 at 11:47Nyt tulee multa vähän moneen kertaan, sori, mutta vastaan tännekin :) Postauksessa on tosiaan ”otettu annettuna” se, että kaikki tietävät että mä tiedän myös eläinperäisten tuotteiden vaikutuksen ympäristölle. Ilmeisesti tänne on tullut uusia ihmisiä tontille nyt aamusella – tervetuloa, jos kuulut heihin! – joten silloin se varmasti ei ole niin selvää, kun ei ”tunne” kirjoittajaa :)
–
Tosiaan moni ihminen syö lihaa edelleen, tai käyttää maitotuotteita niin kuin minä. Ja kaikilla heillä on siihen perusteensa; olivat ne sitten mitä vaan. Mulla pitkän linjan kasvissyöjänä on edelleen maitotuotteet mukana ruokavaliossa ja halusin tehdä tällaisen keskustelunavauksen siitä, kertoen perusteeni sille, että en ole jättänyt maitoa pois – laittaen tietoisesti itseni alttiiksi arvostelulle. Mutta uskalsin tehdä niin, sillä tämä on tavallisesti turvallinen ympäristö sille, koska ihmiset osaavat keskustella rakentavasti, vaikka oltaisiin eri mieltäkin. Siksi tällainen keskustelunavaus, joka on mun mielestä just hyödyllinen vuonna 2019 ja kaikkina muinakin vuosina :)
Anna
9.3.2019 at 16:48Minä en lukenut tätä suoranaisesti maidon mainostuksena vaan enemmänkin otsikon mukaisesti tekstinä jossa kerrotaan miksi edelleen juo maitoa. Toki jos lukee postausta yhteistyöpostauksena niin tunne lukijalle voi olla eri kuin jos lukee sen vain postauksena muiden joukossa ohittaen ajatuksen yhteistyöstä.
Onhan tässä puhuttu maidon positiivisista puolista, mu7tta nimenomaan perusteena sille miksi maito on edelleen käytössä.
Ehkä tässä tosiaan on kyse myös siitä miten pitkään on blogia lukenut ja sen kautta tutustunut kirjoittajaan. Rohkeaa Kristalta ja minusta kommenttiosiossa on pääasiassa tosi hyvää keskustelua, joten postauksen tavoite saavutettu ;)
krista
9.3.2019 at 17:09Just näin, kiitos Anna <3 On myös totta kai tosi ymmärretävää, että jos esimerkiksi tulee blogiin ensimmäistä kertaa ja vaikkapa vielä jostain linkistä "saatteena saatu" sellainen ennakko-oletus mieleeen, että joku "nyt joku mainostaa ottamatta huomioon ilmastovaikutuksia", niin postausta lukee ehkä erilaiset silmälasit silmillään ja se aiheuttaa sen mukaisia tuntemuksiakin. Kun taas sitten he, joilla on pidempi konteksti blogia mukanaan, lukevat sen just otsikon mukaisena juttuna, jossa pohditaan omia syitä ja avataan vapaa keskustelu aiheesta.
-
Ja mä oon ihan samaa mieltä, että tämä pääosin (tai jopa kokonaan) hyvää keskustelua, rakentavalla tasollahan tässä on oikeastaan koko ajan pysytty (vaikka tulkinnat saattavat ollakin tulkitsijasta riippuen vähän erilaisia), hyvähyvä!
Maidottomaksi
9.3.2019 at 08:55Mä lopetin jo päiväkodissa maidonjuonnin – sain nielurisaleikkauksen jälkeen kipulääkkeeksi jotain valkoista, nestemäistä lääkettä (liotettuja tabletteja?), joka maistui pahalle – assosioin sen maitoon enkä ole sen jälkeen maitoa juonut :D Siitä sainkin kuulla joka terveydenhoitajan käynnillä, luuthan ne katkeaa kun ei lapsi juo maitoa. Innolla odotan miten käy. Meillä ei suvussa juuri osteoporoosia ole ollut – tiedä sitten johtuuko se maidonkäytöstä vai geenivoitosta. Äitini ei ole juonut lähes 50 vuoteen maitoa, eikä ole yhtään luuta murtanut.
Nyt aikuisiällä olen lopettanut lähes kaikkien maitotuotteiden käytön, käytössä on enää juustoja (feta, halloumi, vuohenjuusto) ja suklaat, sipsit ym herkut mihin maitoa on lisätty. Lähinnä siis herkutteluun, ei niinkään ravinnoksi. Kermat, maidot ja jogurtit vaihdettu kasvituotteisiin. Onneksi jatkuvasti kasvituotteiden määrää lisätään, ja maitotuotteille saa vaihtoehtoja. Osan tuotteista olen lopettanut kokonaan enkä etsinyt edes vaihtoehtoja, esimerkiksi en ole käyttänyt juustoa leivänpäällisenä vuosiin.
Nuorempana ”kärsin” laktoosi-intoleranssista, ja katsoinkin tarkkaan että käyttämäni tuotteet ovat laktoosittomia. Tästä ongelmasta kuitenkin pääsin kätevästi eroon siirtymällä maidottomiin tuotteisiin. Laktoosi-intoleranssihan on ihmisille normaalia – ihmisen kun ei ole tarkoitus juoda maitoa enää imeväisiän jälkeen. Mutaation myötä osa ihmisistä kestää laktoosia.
Syitä mulle vähentää maitotuotteita on ekologisuus ja eettisyys. Ehkä suurin syy on maidon ”älyttömyys”. Aloin joskus miettimään kuinka absurdia on se, että lehmän vasikalle tarkoitetusta maidosta on markkinoitu meille elintärkeä tuote, jota ilman luut katkeaa ja terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on mahdotonta ilman sitä. Miksi ihminen, tai mikään muukaan eläin, tarvitsisi maitoa rintaruokinnan jälkeen?
Oli aika karua ymmärtää miten minua, ja kaikkia suomalaisia on aivopesty pienestä pitäen maidon elintärkeyteen. Koko touhu alkoi ällöttää itseäni – eihän taustalla ole edes terveys vaan raha. Kouluthan saavat myös koulumaitotukea maidon tarjoamiseen, niitä loputtomia julisteita ja mainoksia lehmän maidon vaikutuksista. Maidon tärkeys on iskostettu meille niin päähän, ettei sitä edes kyseenalaisteta. Kuitenkin ajatus useimpien muiden eläimien maidosta ruokajuomasta ällöttää ihmisiä (esim. ylempänä kommentoitiin kissanmaidosta). Miksi toisen eläimen maito ällöttää, ja toisen juominen on ”luonnollista”?
Suomalaisten tuotteiden tukeminen on hienoa – mutta jos kyseessä on tuote joka saastuttaa luontoa ja on eläimiä kohtaan epäeettistä, ei sitä kannata kuitenkaan tukea. Vasikoillehan annetaan maidonkorviketta että ihmiset saavat sen oikean maidon – kuinka älytöntä :D Lehmän maidontuotanto on myös jalostettu niin pitkälle, että osa lehmästä joutuu käyttämään utareliivejä, kun keho ei kestä sitä maidon määrää!
En itsekään ole täysin maidoton – kuten ylempänä sanoin, käytän jonkin verran juustoja enkä ole tarkka tuotteisiin lisätystä maidosta. Olen tietoinen että maito on ollut aikanaan tärkeä ravinnonlähde ruoan vähyyden vuoksi. Ekologiset ja eettiset ongelmat varsinkin eläintuotannossa syntyvät kuitenkin tehotuotannosta – ja tehotuotanto syntyy kun meillä on tuote, jonka menekki on hurjaa. Ja menekkihän on hurjaa, kun aikuiset ihmiset juovat edelleen rintamaidon korviketta. Ekologiset ja eettiset ongelmat on ehkä helppo sivuuttaa maidon ”tärkeyden” sekä pientilojen ja kotimaisuuden tukemisen vuoksi. Hankala kuitenkaan kuvitella että maitolehmä on kovinkaan rakastettu, jos se keinosiemennetään jatkuvasti maidontuotannon takaamiseksi, kunnes maidontuotanto hiipuu ja sitten se lopetetaan n. 5-vuotiaana, vaikka lehmä eläisi normaalisti 20-vuotiaaksi. Se on siis täysi kone maidontuotannolle, joka heitetään pois kun se ei toimi enää halutulla tavalla. Maitotaloushan on myös täysin yhteydessä lihatalouteen, joten sikäli on ehkä outoa vastustaa lihatuotteita ja ylistää maitotuotteita.
En näkisi maidon tai lihan käyttämisessä ongelmaa jos niitä käytettäisiin kohtuudella. Maidonjuonti on täällä maailman suurinta (ja kuten yllä todettiin, osteoporoosi kuitenkin täällä kansantauti) ja lihaa mässäillään jatkuvasti yli suositusrajojen. Jokaisen on aika miettiä omia kulutusvalintojaan, ilmasto lämpenee kovaa vauhtia eikä kaikkea syytä voi sysätä suuryrityksille ja muille valtioille. En edes tarkoita että kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, vaan vähentäisivät epäekologisten ja epäeettisten tuotteiden käyttöä – oli se sitten maito, liha, avokadot tai ulkomaanlennot.
Kummastunut
9.3.2019 at 09:04Onpas uskomaton blogipostaus vuonna 2019. En tiedä mistä syystä olet kasvissyöjä, mutta jos syy on eläinten takia, niin maidonjuontia ei voi kyllä perustella mitenkään, samoin ympäristösyistä ja oikeastaan terveyssyistäkin. Terveyshyödyistä taas en menisi valheellista tietoa levittämään ja maitoa ylistämään minkään tahon nimissä, mutta kai hyödyit tästä sitten jotenkin kivasti.
Julia
9.3.2019 at 09:24Olipas kerrassaan kurja kommentti, alapeukku tälle 👎 Ja eiköhän Krista just postauksessa perustellut, miksi käyttää maitotuotteita, mikäli luit postauksen kokonaan.
Mun mielestä on tosi kivaa ja mielenkiintoista, kun tälläsistä aiheista herää monipuolista keskustelua, mutta rakentava palaute tulisi antaa rakentavasti ja toista kunnioittaen, ei lyttäämällä toisen valintoja ja elämäntapaa. Saati vihjailemalla, että bloggaaja olisi jotenkin ”hyötynyt jotenkin kivasti”. Lisäksi oon sitä mieltä, että pitäis yrittää nähä toisen valinnoissa (ja omissakin) ne hyvät puolet (esim. Krista EI syö lihaa mikä on ympäristön kannalta hyvä juttu), ei keskittyä pelkästään siihen mikä toisen valinnoissa EI ole ekologista. Fakta kun on se, varmasti jokaisen meidän valinnoista löytyy ympäristöä kuormittavia asioita. Mitäs jos annettais siis positiivista palautetta toisillemme ekologisista valinnoista ja annettais sitä mahdollista kritiikkiä rakentavasti?
Kiitos Kristalle mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä postauksesta! Itse olen sekasyöjä ja syön siis myös maitotuotteita. Olen kyllä vähentänyt niiden määrää sekä ympäristösyistä että ihon kunnon takia. En silti pysty ainakaan tässä vaiheessa vielä luopumaan just esim. juustoista 🙈
krista
10.3.2019 at 11:12Kiitos Julia! <3 <3 <3
krista
9.3.2019 at 11:49Heippa, täällä vietetään viikonloppua ja lähdetään just perheen kanssa ulos, joten en ehdi vastata kaikkiin ihan tarkasti! Palaan myöhemmin – mutta sillä aikaa tsekkaa muut vastaukseet tästä alta, avannee asiaa mun kasvissyöjästä ja tästä keskustelusta :)
–
Ja pidetään keskustelu rakentavana, kiitos! :) Myös teille uusille tulijoille tämä :)
Maidottomaksi
9.3.2019 at 09:44Mä lopetin jo päiväkodissa maidonjuonnin – sain nielurisaleikkauksen jälkeen kipulääkkeeksi jotain valkoista, nestemäistä lääkettä (liotettuja tabletteja?), joka maistui pahalle – assosioin sen maitoon enkä ole sen jälkeen maitoa juonut :D Siitä sainkin kuulla joka terveydenhoitajan käynnillä, luuthan ne katkeaa kun ei lapsi juo maitoa. Innolla odotan miten käy. Meillä ei ole suvussa juurikaan osteoporoosia – liekkö syy maidonjuonnissa vai geenivoitossa. Äitini ei ole juonut maitoa lähes 50 vuoteen, ja edelleen puksuttaa menemään kaikki luut ehjinä.
Nyt aikuisiällä olen lopettanut lähes kaikkien maitotuotteiden käytön, käytössä on enää juustoja (feta, halloumi, vuohenjuusto) ja suklaat, sipsit yms. herkut mihin maitoa on lisätty. Lähinnä siis herkutteluun, ei niinkään ravinnoksi. Kermat, maidot ja jogurtit on vaihdettu kasvituotteisiin. Onneksi jatkuvasti kasvituotteiden määrää lisätään, ja maitotuotteille saa vaihtoehtoja. Osan tuotteista olen lopettanut kokonaan enkä etsinyt edes vaihtoehtoja, esimerkiksi en ole käyttänyt juustoa leivänpäällisenä vuosiin.
Nuorempana ”kärsin” laktoosi-intoleranssista, ja katsoinkin tarkkaan että käyttämäni tuotteet ovat laktoosittomia. Tästä ongelmasta kuitenkin pääsee kätevästi eroon siirtymällä maidottomiin tuotteisiin. Laktoosi-intoleranssihan on ihmisille normaalia – ihmisen kun ei ole tarkoitus juoda maitoa enää imeväisiän jälkeen, joten elimistön ei tarvitse kestää maitoa.
Suurin syy mulle vähentää maitotuotteita on ekologisuus ja eettisyys. Lisäksi aloin joskus miettimään kuinka absurdia on se, että lehmän vasikalle tarkoitetusta maidosta on markkinoitu meille elintärkeä tuote, jota ilman luut katkeaa, ja terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on mahdotonta ilman sitä. Miksi ihminen, tai mikään muukaan eläin, tarvitsisi maitoa rintaruokinnan jälkeen?
Maidottomaksi
9.3.2019 at 10:40Jatkan viellä edelliseen;
Oli aika karua ymmärtää miten minua, ja kaikkia suomalaisia on aivopesty pienestä pitäen maidon elintärkeyteen. Koko touhu alkoi ällöttää itseäni – eihän taustalla ole edes terveys vaan raha. Kouluthan saavat myös koulumaitotukea maidon tarjoamiseen, niitä loputtomia julisteita ja mainoksia lehmän maidon vaikutuksista. Maidon tärkeys on iskostettu meille niin päähän, ettei sitä edes kyseenalaisteta. Kuitenkin ajatus useimpien muiden eläimien maidosta ruokajuomasta ällöttää ihmisiä (esim. ylempänä kommentoitiin kissanmaidosta). Miksi toisen eläimen maito ällöttää, ja toisen juominen on ”luonnollista”?
Suomalaisten tuotteiden tukeminen on hienoa – mutta jos kyseessä on tuote joka saastuttaa luontoa ja on eläimiä kohtaan epäeettistä, ei sitä kannata kuitenkaan tukea. Vasikoillehan annetaan maidonkorviketta että ihmiset saavat sen oikean maidon – kuinka älytöntä :D Lehmän maidontuotanto on myös jalostettu niin pitkälle, että osa lehmästä joutuu käyttämään utareliivejä, kun keho ei kestä sitä maidon määrää!
En itsekään ole täysin maidoton – kuten ylempänä sanoin, käytän jonkin verran juustoja enkä ole tarkka tuotteisiin lisätystä maidosta. Olen tietoinen että maito on ollut aikanaan tärkeä ravinnonlähde ruoan vähyyden vuoksi. Ekologiset ja eettiset ongelmat varsinkin eläintuotannossa syntyvät kuitenkin tehotuotannosta – ja tehotuotanto syntyy kun meillä on tuote, jonka menekki on hurjaa. Ja menekkihän on hurjaa, kun aikuiset ihmiset juovat edelleen rintamaidon korviketta. Ekologiset ja eettiset ongelmat on ehkä helppo sivuuttaa maidon ”tärkeyden” ja pientilojen sekä suomalsuuden tukemksen vuoksi. Hankala kuitenkaan kuvitella että maitolehmä on kovinkaan rakastettu, jos se keinosiemennetään jatkuvasti, kunnes maidontuotanto hiipuu ja sitten se lopetetaan n. 5-vuotiaana, vaikka lehmä eläisi 20-vuotiaaksi. Se on siis täysi kone maidontuotannolle, joka heitetään pois kun se ei toimi enää halutulla tavalla. Maitotaloushan on myös täysin yhteydessä lihatalouteen, joten sikäli on ehkä outoa vastustaa lihatuotteita ja ylistää maitotuotteita.
En näkisi maidon tai lihan käyttämisessä ongelmaa jos niitä käytettäisiin kohtuudella. Maidonjuonti on täällä maailman suurinta (ja kuten yllä todettiin, osteoporoosi kuitenkin täällä kansantauti) ja lihaa mässäillään jatkuvasti yli suositusrajojen. Jokaisen on aika miettiä omia kulutusvalintojaan. En edes tarkoita että kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, vaan että jokainen vähentäisi epäekologisten ja epäeettisten tuotteiden käyttöä – oli se sitten maito, liha, ulkomaanlennot tai vaikka avokadot. Pyritään kuitenkin pois epäekologisten ja epäeettisten tuotteiden ylistämisestä – ihminen kun ei tarvitse lehmänmaitoa mihinkään.
Maidottomaksi
9.3.2019 at 11:22Pahoittelut tästä spämmistä, en ollut varma johtuiko näkymättömyys pätkivästä netistä, pitkästä kommentoinnista vai kommenttien tarkistuksesta :D siksi tuli useampaan kertaan, mun puolesta mun ”ylimääräiset” kommentit voi poistaa :)
krista
9.3.2019 at 11:28Joo osa sun kommenteista oli mennyt roskapostiin ja just äsken vasta heräsin (aikaero ja viikonloppu, hih) ja klikkaisin vaan kaikki viestit sieltä vapaiksi! Menen nyt katselemaan, että otan tuplat pois! Sori tuosta viiveestä, joskus tää tulkitsee roskapostiksi jonkun ihan omiaan. Esimerkiksi linkilliset menee usein roskapostiin, mutta joskus menee ihan ilman, että ymmärrän syytä :) Mutta aina mä ne sieltä vapautan, kun huomaan! Mutta noin niin kuin yleisesti viestien pitäis mennä suoraan läpi, ennakkotarkistus mulla ei ole päälle! (hidastaisi keskustelua liikaa, mä tykkään että täällä saa jutella vapaasti)
krista
9.3.2019 at 11:51Ja huikkailen vielä, että oon lukenut sun kommentit; kiitos, ja hyvää keskustelua ja perusteluita! Mä palailen linjoille juttelemaan, nyt perhe odottaa ulkoilemaan joten en ehdi vastata kaikkeen (ja sulla niin pitkät, että itsekin haluan vastata paneutunen enkä vaan pintapuolisesti :) )
krista
9.3.2019 at 17:20Paljon tosiaan hyviä pointteja, kiitos kommentoinnista ja keskusteluun osallistumisesta!
–
Mä oon samaa mieltä, että kohtuullinen käyttäminen niin maidon kuin lihan suhteen voisi olla tässä lähivuosina se ehkä tärkein juttu; mä uskon, että ”suuren enemmistön” siirtyminen vegaaniksi ei käy niks-naks vaan, ja siksi tuntuukin just hyvältä, että se ”massa” alkaisi suhtautua positiivisesti kasvisperäisiin tuotteisiin, tutustumaan niihin ja lisäämään ruokavalioonsa. Mä itsekin haluan olla tätä edistämässä omalta minipieneltä osaltani esimerkiksi laittamalla tänne blogiin helppoja ja arkisia kasvisruokareseptejä; monellahan on se, että halua lisätä lihan määärää on, mutta tuntuu, että ei keksi, että mitä siitä kasvisruoasta laittaisi. No, aiheesta eksyminen :D Mutta pointti siis se, että pienet asiat ratkaisevat; myös heidän valinnat, jotka eivät kokonaan ole valmiita olemaan lihattomia tai maidottomia.
–
Mun mielestä eettiselle maidontuotannolle olisi ihan valtavasti tilausta! Onko sitten niin, että ne tilat, joilla on eläimillä hyvät oltavat, eivät ”uskalla” tästä puhua (nämä aiheet ovat niin tulenarkoja nykyisin ja se on sääli, sillä keskustelu olisi hyvästä) vai onko se tosiaan kaikilla tiloilla sitä samaa; en tiedä. Olisi aika mielenkiintoista käydä tutustumassa joskus maitotilaan, tai vaikkapa useampaan erilaiseen! Itselläni on kokemus vain lapsuusmummolan navetasta, ja veikkaan että se kuva ei ole enää sitä, mitä se nykyään on. Mutta olisi hyvin terveellistä ihan omin silmin nähdä oman ruoan alkuperä; veikkaan, että siellä voi olla yllätyksiä molempiin suuntiin. Pakko muuten myös mainita täältä Espanjan-näkökulmasta katsottuna suomalaisten eläinrakkaus ja eläinystävällisyys; täällä sen näkee, miten VALTAVAN kaukana täällä tullaan esimerkiksi eläinten kohtelussa. Suomalaiset ovat valovuoden edessä siis eläinsuojeluasioissa Espanjaan nähden, uhhuh.
Maidottomaksi
9.3.2019 at 20:38Kohtuullista maidonkulutusta ei valitettavasti tue tällaiset yhteistyöpostaukset :/
–
Eettiselle maidontuotannolle olisi tottakai tilausta. Valitettavasti kuitenkin olen sitä mieltä, että maidontuotanto on lähtökohtaisesti niin epäeettistä, ettei siitä saa eettistä tekemälläkään; maidontuotanto kun vaatii lähtökohtaisesti lehmän, vuosittain tapahtuvan keinosiemennyksen ja lyhyen eliniän. Lehmä kuitenkin tuottaa luonnostaan maitoa poikaselleen eikä ihmiselle, eli jonkun täytyy kärsiä että bisnes pyörii – ja se kärsijä ei ole ihminen.
–
Onneksi sentään parsinavetat ovat vähentyneet – vaikkakin niitä edelleen löytyy Suomesta. Parsinavetat ovat muuten jo laissa kiellettyjä mm. Norjassa ja Tanskassa! Suomen lainsäädännön mukaan parsinavetoissa olevien lehmien tulee päästä ”jaloittelemaan” vähintään 60 päivän ajaksi kesällä – loput 305 päivää lehmiä saa lain mukaan seisotuttaa paikallaan parressa, jossa eläin ei mahdu edes kääntymään. Tähänkin lakiin löytyy porsaanreikä, joten Suomestakin löytyy paljon lehmiä, jotka eivät pääse jaloittelemaan koskaan. Suomessa on myös yleistä lehmien sarvien nupoutus. Nupoutuksessa sarven alut poltetaan. Niihin tulee kolmannen asteen palovammat – varmaan sanomattakin selvää että toimenpide on eläimelle stressaava ja kivulias. Tähän ei lain mukaan tarvitse käyttää mitään puudutusta tai kivunlievitystä.
–
Lainsäädäntö valitettavasti mahdollistaa sen, että eläimiä ei tarvitse kohdella hyvin. Tästä syystä lopetin myös lihansyönnin aikanaan. En voi luottaa, että ostamani liha olisi eettistä, kun laki ei sitä vaadi. Maidon kanssa törmäämme samaan ongelmaan – kun laki ei vaadi eettisyyttä, ei voida luottaa että sitä noudatetaan. Olen samaa mieltä tuon eläintiloihin tutustumisesta – olemme vieraantuneet kovasti ruoan alkuperästä. Meillä oli mummolan vieressä kesäisin lehmiä pihalla. Siinähän ne näyttivät onnellisilta, mutta eihän koko totuus välity laiduntavasta lehmästä. Maitotilavierailulla tuskin näytettäisiin esimerkiksi nupoutusta ja lehmien teurastamista, se eettisyys on muutakin kuin sitä että saa ruokaa ja juomaa nenän eteen. (Lihantuotantoon muuten hyvä dokumentti on MOT: Kidu ensin, kuole sitten, siinä pääsee vähän ”vilkaisemaan” lihatiloihin ja teurastamoihin!)
–
Suomen eläinsuojelulaki on toki monia valtioita edellä, mutta silti yli 20 vuotta vanha ja siinä on hyvin paljon epäkohtia. Onneksi SEY ja Animalia ovat edistäneet uutta eläinsuojelulakia (aika mielenkiintoista muuten katsoa näin vaalien alla eri puolueiden kommentteja uusista lakiehdotuksista!). Tämä oma kommenttinikin lähti vähän laukalle, mutta pointtina oli siis se, että lainsäädännössä ja maidontuotannossa on niin paljon epäkohtia, että eettinen maito on vain kaukainen haave. Maidontuotanto on kuitenkin bisnestä eikä hyväntekeväisyyttä – kulut alas ja tulot ylös.
–
Mä innostun aika helposti maitokeskusteluista, vaikka en tosiaan mikään täysvegaani ole. Tämmöisissä keskusteluissa argumentteja selvitellessä tulee myös itsellä pohdittua laajasti maidontuotannon ongelmia, ja omaa maidonkulutusta. Ehkä voisin vielä nipistää omasta mukavuudenhalustani ja auttaa samalla eläimiä ja luontoa. Toivottavasti muutkin ajattelisivat niin :)
Anna
10.3.2019 at 06:56Veikkaan että yksi monista keinoista tuoda eläimille paremmat olot olisi ihan se että maatalousyrittäjille maksettaisiin työstä parempi korvaus jotta halukkailla olisi ihan oikeasti varaa investoida uudistuksiin tiallaan. Veikkaan että myös se että paljon aikaa ja energiaa menee erilaisten paperien täyttämiseen ja pyörittelyyn voi hidastaa tilojen kehittymistä kun maatalousyrittäjillä ei oikeasti riitä kaiken muun jälkeen voimavaroja tehdä luovaa ajatustyötä siiutä miten eri tavalla asioita voisi tehdä.
Toki jos ajatus on lähtökohtaisesti se että maidon tuotanto on pahasta niin tällaiset asiat eivät varmasti houkota, mutta minusta se olisi hyvä lähtökohta että tarjottaisiin tilallisille parempi mahdollisuus oikeasti lähteä kehittämään työtään. Jaksan edelleen uskoa että suurin osa kuitenkin rakastaa eläimiään ja haluaa huolehtia niistä hyvin.
krista
10.3.2019 at 11:46Anna, onko meillä yhteiset aivot!?! <3 Ihan hassua, että aina sun kommenttiin mulle tulee olo, että kirjoitan vaan "joo ihan täysin samaa mieltä" :D Mutta kun mä OON.
-
Tää olis tosi hyvä! Maidon tuottajalle tulevasta hinnastahan on puhuttu. Mä en ole niin perhetynyt tähän, että varoitan, että nyt saattaa tulla jotain ihan typeryyksiä: mutta mitä jos tosiaan maidon hinta nostettaisiin (miten? veroilla? ja sit ohjaus eettiset kriteerit täyttäville tuottajille) ja sitä kautta tuloja enemmän tuottajille? Mä olisin valmis maksamaan maidosta itse asiassa reippaastikin enemmän, jos se varmistaisi eläinten hyvinvointia - maidosta luksustuote! Toki oon ehkä huono esimerkki tästä; tekisikö tällainen tilanne eriarvoisen tilanteen eli että pienituloiset joutuisivat maidosta luopumaan hinnan takia, hmmm... :(
-
Samaa mieltä olen myös siitä, että kyllä mä jotenkin jaksan uskoa, että maitotilallisten joukossa on (paljonkin) aidosti eläinrakkaita ihmisiä ihan niin kuin muistakin suomalaisista. Mutta työn kehittämiseen (muutenkin kuin tuottavuus!) liittyvä tuki voisi hyvinkin olla hyvä juttu.
Anna
17.3.2019 at 19:09Tulipas hyvä mieli tästä :) Kiitos.
On meillä vivahde-eroja ajattelussa välillä, mutta aika monessa asiassa ollaan myös samoilla linjoilla. Ehkä se on pyrkimys lähestyä asioita avoimin mielin erilaisia puolia tarkastellen (myös niitä joista ei ole samaan mieltä)? Ja ääriajattelun vierastaminen?
Jj
9.3.2019 at 09:46En uskaltaisi juottaa lapsilleni maitoa, pelkään osteoporoosia. Lisäksi ympäristön tila huolettaa, mitä maidontuotantokin paljon kuormittaa. :( En tykännyt tästä postauksesta.
krista
9.3.2019 at 17:20Onneksi on paljon erilaisia vaihtoehtoja maitotuotteille, jos maitotuotteita ei halua käyttää!
Susanna
9.3.2019 at 11:15”Mulla itselläni oli vuosikausia niin, että sain ruokavaliostani aivan liian vähän proteiinia.”
Miten todensit tämän, että elit proteiinivajeessa? Tuliko sinulle jotain oireita siitä ja antoiko lääkäri sinulle tämän diagnoosin?
Olen itse ollut siinä uskossa, että kaikesta ruuasta saa proteiinia ja kunhan syöt tarpeeksi kaloreita päivässä, niin saat myös samalla tarpeeksi proteiinia.
krista
9.3.2019 at 11:26Mä olin hurjan laiha, painon 42 kg, ja ihan ilman lihaksia. Ja silti maha usein pallona. Otin sitten Joelin kehoituksesta Kiloklubin jossain vaiheessa käyttöön, jotta pystyisin laskemaan, että mitä mä oikein syön – ja sieltä totesin, että proteiinit olivat aivan surkeat, samoin hyvät rasvat. Mutta siis mun ruokavalio OLI kamalaa, söin pelkkiä valmisnuudeleita ja ehkä jotain pastaa ja tomaattikastiketta ym. ja pelkkää leipää levitteellä; ei mitään proteiininlähdettä missään. Ei oikeastaan edes tullut nälkä koskaan, silloin tällöin tosiaan vaan nuudelit keitin, jos muistin – mutta joskus en muistanut syödä koko päivänä. Silloin ei vielä ollut härkiksiä/nyhtiksiä ja papuja/tofuja en osannut käyttää. Eli siis se tosiaan oli MUN huonoa syöntiä, ei kasvissyönnin vika sinänsä!
–
Mä olin lopettanut siis lihansyönnin pitkälti 90-luvun puolella satunnaisia krapulasalamipitsoja lukuunottamatta. Joskus 2000-luvun pinnassa jätin krapulasalamipitsatkin pois ja salami vaihtui fetaan, kun teki mieli jotain suolaista. Mutta en missään vaiheessa perehtynyt ravitsemukseen, en pitänyt sitä tärkeänä. Nuoruuden tyhmyyttä, väittäisin!
Niina
10.3.2019 at 21:09Eli hoikkuus johtui siitä että koko ravinnonsaanti oli retuperällä. Miten maidon lisääminen tuohon nuudeli-leipä-ruokavalioon muuttaisi sen terveelliseksi tai maidon jotenkin elinehdoksi?
krista
10.3.2019 at 22:07Nyt pyydän lukemaan, että mitä kirjoitin :) Kirjoitin tuossa kohdassa omista mokistani 2000-luvun alussa kasvissyöjäksi ryhtymisessä ja tuo kappale ei liittynyt maitoon (sitä käytin silloinkin) vaan siihen, miten on ruoassa ylipäätään tärkeä kiinnittää huomiota ravitsemukseen. Sen jälkeen on löytynyt tofut-nyhtikset-pavut ym. Ruokavalio oli todella retuperällä silloin ja se oli mun syy (kuten kirjoitin), ei kasvissyönnin sinänsä. Ja sitä en korjannut maidolla, jota söin silloin ”huonoon aikaankin”, vaan just näillä muilla kasvisperäisillä proteiininlähteillä. Ja toki maitorahkan (ja myöhemmin proteiinivanukkaat) silloin löysin myös ruokavaliooni!
Aatu
9.3.2019 at 11:28Mikset syö lihaa? Jos eläimien vuoksi, maidon suurkulutus on silloin tosi epäloogista. Suurin osa kaupan hyllyllä olevista naudanlihatuotteista ainakin Suomessa on maidontuotannon sivutuotetta. Tämä on se syy, miksi maito oli ihan ensimmäinen eläintuote, joka omasta ruokavaliostani jäi pois ja liha vasta sen jälkeen. En halunnut olla tuottamassa roskaa, jonka pois keräämiseen en itse osallistuisi. Lisäksi maidontuotanto on vain todella epäeettistä, kun lehmältä viedään vasikka pois jotta ihminen saisi juoda sille tarkoitetun maidon.
krista
9.3.2019 at 11:35Mä oon lopettanut lihansyönnin jo 90-luvulla lähes kokonaan ja 2000-luvun alussa kokonaan. Silloin ei juurikaan vielä ympäristöpuolesta puhuttu, joten en ”osannut” pitää sitä perusteenani; lopetin sellaisesta teinityttömäisen loogisesta syystä kuin ”ällöttää” :) Jos olisin tähän asti syönyt lihaa&maitoa ja nyt olisin lopettamassa, syyt olisi ympäristö & eettisyys.
–
Eli kerrattakoon (täällä taitaa olla uusia lukijoita, kiva kun ootte löytäneet tontille!), että TOTTA KAI tiedän maidon ja lihan ympäristövaikutukset; otin tässä annettuna, että lukija tietää että mä tiedän :) Niin tietää varmasti lihansyöjät, jotka silti syövät lihaa eivätkä ole (omista syistään) lopettaneet. Mä en ole lopettanut maitoa (vaikka se ympäristönäkökulmasta on perusteltua) ja tässä syyt sille, ja tällä avauksella mä halusin tänne just tällaista keskustelua niin kuin täällä onkin :) Mun mielestä olisi tosiaan kiinnostava joskus lukea myös jostain blogista lihansyöjän perustelut sille, miksi ei ole lopettanut – mutta kukaan ei ehkä uskalla :D Mutta kyllä kaikille (huonoillekin, hehe) valinnoille ihmisillä yleensä on joku peruste. Ja mä tykkään keskustella täällä tontilla; tämä on sellainen paikka, jossa sille on ”turvallinen” ympäristö