Koko vuoden varusteet (iso vinkkilista)

Kaupallinen yhteistyö: Reima

Ensimmäisinä ”lapsellisina” vuosinani kaikenlaisten ulkoiluvarusteiden hankkiminen aiheutti minulle lähinnä ah-dis-tus-ta: Mistä ihmeestä mä voin tietää, mitä tuo taapero ensi talvena tarvitsee? Mikä koko? Miten niin tarvitaan kurapuku, jos kerran on jo vedenpitävä välikausihaalari? TAASKO tälle lapselle pitää ostaa kengät (kesäkuussa), kun vastahan mä hankin sille talvisaappaat helmikuussa…?

Nyt viiden vuoden jälkeen hankinnoissa on jo selvä rutiini. Eikä enää ahdista. Uuden kauden lähestyessä kaivan vanhat kamat esiin ja nopealla silmäyksellä (ja sovittamisella) näen, mitä puuttuu. Että okei yhdet uudet kumisaappaat tarvitaan, mutta kaikki kurahanskat vielä menevät tämän kauden. Tiedän jo ihan jossain tuolla selkäytimen tienoilla, että mitä tarvitaan ja millainen minkäkin varusteen kannattaa olla.

Mieleeni on nyt jotenkin juurtunut ajatus, että jokaiseen vuodenaikaan on ne kaikkein olennaisimmat varusteet, jotka vaan tarvitaan. Ja sen lisäksi on joukko ”ihan hyviä” varusteita, jotka voivat helpottaa kovastikin elämää ja ulkoilua, mutta joita ilmankin kyllä selviää, jos pihiys iskee tai tulee vaikka kukkaronnyörit hankinnoissa vastaan. Pienen budjetin kanssa suosittelen muuten ehdottomasti etenkin näiden tärkeimpien varusteiden osalta hyvälaatuisen teknisen varustuksen ostamista vähän käytettynä (kierrätysryhmät! kirppikset! kavereiden vanhat!) ja alennusmyyntejä: niistä saa edellisen kauden tuotteita usein aivan hurjan edullisesti. Reiman alennuksista silloin tällöin itsekin vinkkailen, ja myös Reima Clubin uutiskirjeestä niistä saa ensitiedon (täältä voi liityttyä). Tarjoushaukkailu oikeasti kannattaa!

Tässäpä seuraavassa minun ajatuksiani koko vuoden varusteista – ensin ”niiden tärkeimpien” lista. Piiiiitkä varustevinkkilistaus siis alla, olkaapa hyvät!

Ja tietysti tämä: oletteko samaa mieltä?

Tämän postauksen kuvissa keskeisimmät (sori; käyttökunnossa = likaisina) meillä tänä syksynä/talvena käytössä olleet ulkoiluvarusteet, yhden lapsen setteinä:

Koko talvi ja välikausi – kuvasta puuttuu vielä talvikengät ja kypärämyssy.

Talvi – ne tärkeimmät

– tekninen toppahaalari (tai takki ja housut)
– lämmin pipo & aluslakki tai paksu kypärämyssymallinen päähine
– toppahanskat
– talvikengät
– lisälämmikkeeksi tarvittaessa välikerros villaa tai fleeceä (samaa voi käyttää välikaudessa)

Kuvasta puuttuu talvikengät ja paksumpi päähine, sillä emme tänä vuonna tarvinneet niitä Espanja-talven takia.

Välikausi eli kevät ja syksy – ne tärkeimmät

– tekninen välikausihaalari (tai takki ja housut)
– sama päähine kuin talvella tai kevyempi (tuulensuojat korvien kohdalla)
– vedenpitävät välikausihanskat (Askare)
– vedenpitävät välikausikengät (Patter)
– lisälämmikkeeksi tarvittaessa välikerros villaa tai fleeceä (samaa voi käyttää talvella)
– kuravaatetus: takki ja housut (tai haalarit), kurahanskat, kumisaappaat (kuralakki?)

Välikausisetti (plus kurikset alempana).

Kesä – ne tärkeimmät

– kevyet tennarit
– auringolta suojaava päähine
– ohuet hanskat (tai oikeastaan enemmänkin välikausien ja kesän väliin)

Kesä on aika helppo, kun silloin mennään enimmäkseen sisävaatteilla. Huppari, paita/mekko ja leggarit on perus.

*******

Noista kaikista yllä olevista listojen varusteista oikeastaan sanoisin, että ne tarvitaan. Vai onko noissa vielä jotain, mistä mielestänne voi pihistellä? Tai pitäisikö sinne lisätä jotain ihan olennaista?

Muutamia lisävinkkejä varustevalintoihin:

Itse myönnän avoimesti hifisteleväni muutamassa jutussa, koska pidän niitä tärkeinä. Kuivana ja lämpimänä pitää pysyä säällä kuin säällä.

Talvi- ja välikausihaalarien (tai takki-housut -yhdistelmien) tekniset ominaisuudet: suomeksi sanottuna siis se, että haalarin pitää kestää vettä, tuulta ja käyttöä. Sen pitää myös hengittää ja olla mukava päällä ja helppo pukea. En ole koskaan joutunut perehtymään kovin syvällisesti vesipilariarvoihin sun muihin, koska olen (blogiyhteistyön ansiosta, toki) päässyt luottamaan Reimatecin laatuun. Oikeastaan olen vain katsonut, että haalari on Reimatec tai Reimatec+, ja sen jälkeen lapsi on saanut itse valita haalarin ulkonäön perusteella. Koskaan ei ole mennyt harhaan; pikemminkin tuntuu, että jokainen uusi haalari on ollut toinen toistaan parempi.

Lempparituotteet: Patter-välikausikengät ja Askare-hanskat. Nämä haluan aina ihan erikseen mainita – mutta näitä vaan niin täysillä suosittelen ihan jokaiselle, niin blogissa kuin live-elämässäkin.

Päähineissä: vahvikkeet korvien kohdalla, tästä(kin) olen ennenkin kirjoittanut. Mutta kannattaa siis aina varmistaa, että talvi- ja välikausipäähineissä on tuulenpitävät korvallisosat siellä kankaan sisällä. Ja että päähineen malli on sellainen, joka menee korville – tarkoitan siis esimerkiksi tällaista mallia. Suomen talveen fanitan sellaista 80-lukuhenkistä kypärämyssyhattua (siitä aiemmin blogissa täällä, nykymalleissa esim. tällainen Reiman päähine), joka toimii samalla kypärämyssynä, hattuna ja kaulahuivina. Ja vauvojen vanhemmille bonusvinkkinä: oh, oletteko huomanneet tällaista talvipäähinemallia? Ai että kun olisin löytänyt tällaisen joskus aikoinaan! Etenkin toiselle lapselle aikoinaan hatun vetäminen pään yli oli aina hepulin paikka – tämä olisi ollut niii-iiii-iiiin hyvä!

Kuravaatetuksesta: Itselläni on selvä kokemus siitä, miten tarve vaihtelee perhekohtaisesti. Aikoinaan tosi monella meidän naperoystävällämme oli jo hyvät hienot kuravaatteet, kun itse olin vielä sitä mieltä, että mihin ihmeeseen me noita tarvitaan. Kun lapset olivat kotihoidossa (eivätkä leikeiltään mitenkään rymyäviä), kuravaatteiden tarve ei ollut vaan vielä tullut akuuttina eteen – silloin pärjättiin oikein hyvin vedenpitävällä välikausihaalarilla, sateellaakin. Tunsin jotain hassua painetta, että pitääkö ne kuravaatteet nyt ostaa. Kierrätysryhmästä jotain ostinkin. Mutta ei me niitä oikeasti silloin tarvittu. Ja sanotaanko niin: kun se tarve sitten tuli eteen (päivähoidon alkamisen jälkeen), niin sen kyllä huomasi tarvitsevansa. Eli jos ei tarvitse, niin ei tarvitse; kyllä se tarve sitten lyö kasvoille, kun/jos se tulee eteen. Turhaan ei kannata ostaa, tai ”kun muillakin on”.

Päivähoidon aloittamisen jälkeen siis (Suomessa ollessa) kuravaatteet ovat olleet meillä ihan keskeinen lasten ulkovaruste.

Kurahatun muuten merkitsin kysymysmerkillä. Niitä kyllä välillä hoidossa on selvästi käytetty, mutta toisinaan lapsilla on sateellakin vain huppu. Riittäisikö pelkkä huppu? En osaa sanoa; ehkä isoimmilla sadeulkoiluilla hyvä olla hattukin. Hattu tästä setistä meillä kuitenkin on vähimmällä käytöllä, eli sen jättäisin pois, jos pihtailisin.

Yhden lapsen kurasetti.

Ihan hyvä -lista

Ja sitten se toinen lista. Tällä listalla siis ulkovarusteet, joiden olemassaolo on tosi hyvä, mutta ei 100 % välttämätön; laitan myös omakohtaiset perusteet.

– softshell -haalarit (tai takki ja housut): Meillä paljon käytössä, koska vietämme talvea täällä Espanjassa; täällä nämä ovat ihan parhaat ”kylmän” talvisään varusteet. Esimerkiksi meidän lasten takit ovat nämä; aivan huiput. Hankimme nämä (saimme siis blogiyhteistyön kautta Reimalta) nimenomaan tätä Espanjaa varten, mutta lapset halusivatkin sitten jo Suomessa laittaa nämä mieluummin kuin kuorihaalarin. Joten kuivemmilla syyskeleillä näitä käytettiin myös Suomessa syksyllä, myös päivähoidossa. Mutta olisimme toki pärjänneet Suomen syksyssä pelkillä kuorihaalareillakin.

Meidän softshell-varusteemme hylkivät hyvin vettä sateella, mutta esimerkiksi housujen peppusaumaa ei ole teipattu (ainakaan vanhemmassa vastaavassa mallissa) niin kuin välikausihaalarissa. Siksi ihan täysvetisten kelien leikkipuistokäyttöön (ja liukumäkeen) välikausihaalarit ovat parempia.

Aikaisin eilen aamula satoi ja myrskysi: tässä meidän Espanjan talvivarustukset ”kylmimmillään”.

– väli-välikauden hanskat: Näitä alkusyksyllä pähkäilin, täällä. Molemmat testaamamme hanskat (oikeastaan sekä softshell että fleece) osoittautuivat tosi hyviksi, mutta niiden käyttökausi jäi kuitenkin selvästi lyhyemmäksi kuin ”kaikkein tärkeimmät” -listojen hanskoilla.

– trikoopipo: Mietin, että kummalle listalle tämä kuuluu. Meillä näitä pidetään paljon, mutta en tiedä, onko se enemmänkin tapa kuin välttämättömyys. Kun välikausipipon aika on ohi, ehkä pärjäisi ilman pipoakin tai voisi siirtyä suoraan välikausipiposta kesähattuun…? Riippuu toki välikausipipon paksuudesta. Sanoisin, että… …melkein-välttämättömyyslistalle :)

– windfleece-haalarit: Näitäkin meillä on käytetty päiväunikäytössä valtavasti. On mahtavaa, kun ne sekä pitävät tuulta että hengittävät. Mutta silti tiedän, että olisimme pärjänneet ilmankin, esim. softshelleillä. ”Ihan hyvä” -listalle siis ja ns. erityistarvekäyttöön. Meillä just päikkärit, mutta voisi olla esim. meren äärellä asuvalle hyvä, vaikka tänne Espanjaan: kun lämmittävyyttä ei kovin paljon tarvita (tai sen saa väkikerroksilla), mutta tuulen pito on tarpeen. Vähän niin kuin softshell käyttötarkoitukseltaan.

– UV-puvut: Suomen kesässä (etenkin viime kesänä) ”ihan hyvä” -listalla, mutta esimerkiksi Thaimaan-matkalla (tai Espanjassa kesällä) siirtyy must-listalle. Mutta sanoisin, että hyvä omistaa tällaiset.

UV-puku on helppo ja huoleton; ei tarvitse niin paljon lotrata aurinkoivoiteilla.

Oikean koon valinnasta

Sitten se toinen tuska: mistä tietää, minkä koon valita? Tämä alla oleva Reiman kuva on ihan hurjan havainnollinen: tässä on sama 104-kokoinen haalari 98-senttisen, 104-senttisen ja 110-senttisen lapsen päällä.

Tuo kuva on vieläpä meille osuva juuri siksi, että meillä on molemmilla lapsilla käytössä juuri tuo 104-koko. Sitä käyttää nyt noin 110-pituinen tosi-tosi hoikka lapsi, sekä noin 100-senttinen normaalivartaloinen lapsi. Eli tavallaan kaikki nuo kuvan mitat ovat täysin tuttuja :) Vielä me ei otettu seuraavaa kokoa tänne mukaan, toivotaan että pärjätään kevääseen asti näillä vaatteilla (kop kop puuta).

Täältä löytyy hyviä vinkkejä oikean koon valintaan. Esimerkiksi useimmat Reiman haalarit ovat leveyssuunnaltaan aika väljiä, mutta toisaalta eräässä meillä ollessa softshell-haalarissa oli selkeästi kapeampi (meidän lapsille just hyvä) malli – siksi sovittamalla sen lopulta parhaiten näkee. Meidän erittäin kapealle esikoiselle vaatteen kiristysmahdollisuus on tärkeää. Esimerkiksi tuossa meidän kukallisesssa välikausihaalarissa on selässä kiristyskuminauha; se on ihan huippu ominaisuus just tälle lapselle.

Itse olen sen verran pihtari (?), että olen taipuvainen hankkimaan enemmänkin ”kasvunvaraa”. Meillä käyttöön tulevat varusteet näyttävät alkuun juuri tuolta vasemmanpuoleiselta lapselta – ja sitten niitä käytetään tuohon asti, että ollaan oikeanpuolimmaisen lapsen tilassa. Väljään haalariin mahtuu hyvin myös välikerroksia. Kasvunvaran ostamisessakin on tietysti rajansa: vaatteessa pitää olla mukava liikkua.

Viime keväänä muuten meillä kuravaatteita valitessa (tuo pääskyssetti) Reiman myymälässä Forumissa tuli ylläri. Myyjä ohjasi minut ottamaan tosi isot kuravaatteet; myönnän, että epäilin ja hangoittelin kyllä siinä vähän vastaankin, heh. Mutta oikeassapa hän oli: silloin valtavalta tuntuneet kuravaatteet olivat ihan käyttökelpoiset silloin, ja nyt Helsingin marraskuussa mahtuivat ongelmitta toppapuvun päälle. Pienempi koko ei olisi mahtunut.

Eli kiitos vaan kovasti vinkistä sille myyjälle! Ei olisi ollut kovin kiva alkaa heti syksyllä uusille kuravaateostoksille.

Mitä ajatuksia ”varustelistaukseni” herättää, allekirjoitatko vai onko teillä erilaisia kokemuksia siitä, mikä on must ja mikä ei? Saa jakaa omia kokemuksia! Ajattelin, että ehkä tämä postaus voisi jatkossakin sitten toimia vinkkilistana niille, joille ei ole vielä näitä varustekokemuksia kertynyt – itselleni ainakin oli ensimmäisen lapsen ensitalvina vielä kaikenlaiset vinkit kovasti tarpeen.

Vinkkejä tulemaan siis! :)

 

PS. Tämä seuraava uutinen liikauttaa ehkäpä Suomen ulkopuolella asuvia lukijoita: oletteko jo kuulleet, että Reima on juuri EILEN avannut kansainvälisen nettikaupan! Sieltä voi tilata peräti 37 eri maahan, ja esimerkiksi tänne Espanjaan toimitus on 4-6 päivässä, ja toimitus on yli 120 euron ostoista ilmainen ja muuten 5,90e. Eli ei paha ollenkaan, jesh! Reima maailmalle! <3

Jos tilaatte, kertokaa ihmessä kokemuksianne, että toimiko! Mäkin voisin ehkä kokeilla tänne Espanjaan, jos tuo 104-koko meinaa jäädä pieneksi :)

27

You Might Also Like

  • Riikkinen
    30.11.2017 at 12:02

    Must-lista on kyllä aika lailla just noin. Sadehattua en ole itse vielä koskaan ostanutkaan, esikoinen on nyt 3,5-vuotias. :)

    Itse lisäisin vielä loppykeväästä alkusyksyyn sellaiset ”ulkoilufarkut” tai miksi niitä nyt sanoisi. Siis tukevaa vähän farkkukankaan tapaista olevat housut, mahdollisesti vielä polvista vahvistetut. Näitä olen ostanut ainakin Popilta, Villervallalta ja Lindexiltä. Päiväkodissa ne vaihdetaan ulkoillessa legginsien tilalle tai vähän viileämmällä vedetään legginsien päälle. Toki olen huomannut teidän aloittavan välikausihaalarien käytön paljon aiemmin kuin meillä on tapana, ja ehkä teillä on siksi näille vähemmän tarvetta, mutta meillä ovat olleet ihan ehdottomat.

    • krista
      30.11.2017 at 12:23

      Joo sama! Sadehattu on, mutta itse sitä ei olla käytetty ja olen huomannut, että päiväkodissakin se on usein käyttömättömän näköisenä lokeron pohjalla. Eli todennäköisesti pipo&huppu -yhdistelmä on usein ihan riittävä, joten sadehattu vois olla ”ihan hyvä” listalla enemmän kuin ”must”. :)

      Joo hei tuohon ”ulkoilufarkku”-tarpeeseen meillä on muuten käytetään just noita softshell-pöksyjä. Tavallisia farkkujakin meillä on, mutta niistä ei jotenkin lapset tykkää (väri? jäykkyys?) ja jäävät aika vähälle käytölle. Ja sit ihan college-housut, mutta ne ei pidä vettä yhtään. Hei mulle muuten esiteltiin viimeksi Reimalla käydessä heidän sellaisia farkkuja, jotka näyttää farkuilta mutta joissa kosteutta iholta siirtävä materiaali. Vaikutti tosi kivoilta, mutta tiedän että lapset kieltäytyvät värin takia (farkun värinen), joten en ottanut testiin :) Tuollaiset pitäisi saada pinkkeinä tai krokotiilinvihreinä :D Mutta softshellit tosiaan sopivat meille hyvin tuohon kohtaan!

      • Riikkinen
        30.11.2017 at 21:53

        Mä olen myös tykännyt ostaa farkkumaiset housut väljähköinä malleina, kuminauhavyötäröllä ja mielellään kirkkaissa väreissä. Eihän lapset tosiaan oikeissa farkuissa tykkää painella menemään, minkä hyvin ymmärrän. Ja katselen suosiolla tytöllekin kaupoista myös ”poikien puolen” sikäli, kun ne on eroteltu. Pojille tehdään ehkä enemmän sellaisia housuja, joissa on mukava liikkua. Kiitos housuvinkeistä – täytyy pitää mielessä aleaikoja varten. :)

    • Menni
      30.11.2017 at 21:11

      Joo, totta. Tänäkin syksynä oli ihanan pitkä kuivakausi, jolloin pidettii perinteisiä verkkahoysuja tai farkku-/kangashousuja. Villervallat tuntuu olevan näistä suositut ja meilläkin testattavina olleista parhaiksi todetut; ei ole vetoketjua ja hyvin joustaa. Vink vink: niitä saa myös monissa kirkkaissa väreissä, vaihtelee vuosittain.

  • Heli
    30.11.2017 at 14:29

    Hyvä postaus ja kattavat vinkit niille, jotka ovat vielä aloittelijoita näissä puuhissa! Pitkälti samantapaisilla varusteilla mennään meilläkin, mutta ilman kuravaatteita ollaan pärjätty loistavasti. Alkuvuosina ostin välillä jotain kirppareilta, kun luulin, että sellaisia pitää olla, mutta vähälle käytölle / käyttämättä jäivät. Lapset on olleet kyllä kotihoidossa, joten sekin vaikuttanee asiaan, mutta nytkin perhepäivähoitajan työn aloittaneena koen tekniset vaatteet vain niin hyviksi, etten edelleenkään halua pukea lapsia ”muovipussiin”, enkä haluaisi itsekään kuravaatteita päälleni :D Mutta joo, ymmärrän toki, että joissain tilanteissa (just siellä päiväkodissa), voivat olla paikallaan.

    Ohuemman pipon laittaisin ehdottomasti välikauden ja (pohjoisen) kesän must-listalle! Sellaisia on käytetty myös meillä paljon :) Lisäksi meillä on tykätty tosi paljon käyttää syksystä kevääseen ulkoillessa merinovillaisia aluskerrastoja ja villaisia alussukkia. Niistä en enää luopuisi!

    • krista
      30.11.2017 at 14:50

      Kiitos! <3 Ja kyllä, mä veikkaan että meillä ois sama kokemus kuravaatteista edelleen, jos lapset olisivat kotihoidossa. Mutta tosiaan sit päivähoidossa se tarve to-del-la tuli, koska lapset on välillä niin yltä päältä ravassa, että mä en tiedä, mitä ne siellä oikein tekee :D :D :D Tai siis voin arvata: ne ui siinä ravassa :D Eli oikeastaan vaikka tekniset kestää märän, ne olisivat niin järkyttävässä kunnossa, että ei niillä vaikka kauppaan vois lähteä; kurapuvun puolestaan voi hakiessa riisua pois haalarin päältä ja lapsen saa vaikka turvaistuimeen ilman, että tuo kymmenen kiloa rapaa mukanaan :D Mutta joo, kotikäytössä meilläkään ei ole kuriksia, silloin tekninen kestää sateen kyllä. Eikä täällä ole kuriksia mukana :)
      -
      Joo trikoopipo kuuluisi ehkä siihen must-listalle kyllä. Sit toisaalta mä ajattelen hassusti, että "pärjäsinhän mä itsekin lapsena ilman". Toisaalta pärjäsin ilman monta muutakin teknistä juttua, eli ei siihen voi ehkä verrata :D Merinovilla kans must!

      • Heli
        1.12.2017 at 13:49

        Hehee :D Joo, meidänkin juniori kyllä ui ravassa (ja juo sitä samalla!), mutta kun tullaan suoraan tähän sisälle, niin voidaan viedä vaatteet suoraan kuivumaan (ja tarvittaessa pesaista samalla). Siihen tietty kurikset kätevät, jos pitää ensin matkustaa autossa ym. :) Eli joo, nyt kun tuon sanoit, niin varmaan meilläkin olisi päiväkotikäytössä lapsilla myös kuravaatteet :D

        Ihanaa aikaa teille sinne Espanjaan! <3 Tykkään kyllä tosi paljon myös (pohjoisen Suomen) talvesta, varsinkin näin joulun aikaan, ja hiihtäminen ym. talviurheilu on mieluisaa, mutta täytyy myöntää, että kadehtien luen teidän rantaretkistä marraskuussa, ja se aurinko taivaalla (lähes) joka päivä olisi niiiin ihana juttu! Nauttikaa! <3

        • krista
          1.12.2017 at 22:21

          Kiitos! <3 Mäkin tykkään (ainakin mielikuvieni) kunnon talvesta; sellaisista kevättalven kirkkaista hangista <3 Nykyisin se asuu enää vaan mun mielikuvissa, Helsingin talvi on jotain ihan muuta. Mutta hyvinkin saatetaan käydä "talvilomalla" joskus helmi-maaliskuussa Suomessa, jos ois sellainen sekunti hyvää talvisäätä silloin :)

  • Anna A
    30.11.2017 at 14:53

    Allekirjoitan kyllä kaikki noi sun pohdinnat!
    Näin Lapissa asuvana, missä välikausi on (JEE!!!) vain muutaman viikon/kk ja Talvi kestää liki puoli vuotta (JEE!!), lisään tuohon vielä extra-talvivaatteet (tai megalämpimät talvikamppeet). Eli yksi harppaus lisää sinne kylmemmälle puolelle. Lähinnä se tarkoittaa välihanskoja + nahkarukkasia, villasukka + markkinoiden lämpimimmät talvikengät (esim huopa), paksu toppahaalari ja pari villapukua sekä huppuhattu +turkislakki. Vedenpitävyydellä ei ole niin suurta väliä, kun näitä käytetään tammi-helmikuun kovimmilla pakkasilla.
    Vieläkin muuten pännii, kun olin jo saanut klikattua ostoskoriin Pierre Robertsin merinovillasen huppuhatun 5 vuotiaalleni, niin kassalla se sieltä katosi :(
    No mutta, mä siis vaan innostun kun kaamos syvenee ja keli kylmenee :D
    Kun aikanaan muutin 1 v esikoisen kanssa Lapista etelään järkytyin siitä, että välikausi kestää koko talven. Päiväkodin pihamaakin on yhtä hiekka-jää-erämaata!! Opin pian, että vuorelliset kumpparit on talven ykkösvaruste. Päästyäni takaisin Lappiin jäi kumpparien käyttö vähemmälle. Kesällä normikumpparit on kyllä pop!
    Omista varusteistani voin todeta, että ihan onnesta hyristen oon menossa tänään postista noutamaan merinovillaisia rintsikoita <3 uuu happy day!

    • krista
      30.11.2017 at 18:05

      Totta, teillä pitäis olla välikausi (lyhyt), talvi, ja TÄYStalvi :) Mutta joo se on just noin: lapsuudesta muistan, että syksyn märkä loska-aika oli vaan jonkun pari viikkoa jos sitäkään: lumi tuli ja sitten se aikalailla pysyikin toukokuuhun asti :) Helsingissä siis välikausi on ihan turhaan nimeltään VÄLI kun se on päällä aika lailla vuoden ympäri, pientä kesäpilkahdusta ja pientä talvipilkahdusta lukuunottamatta :) Ja haha, pitää lisätä tähän mun tän talven (nyt kun ehdittiin muutama viikko kylmää aikaa Suomessa olla) perusanekdootti Helsingin talvesta: TOPPAHAALARIT JA KURAPUKU. Siis YHTÄ AIKAA. Omg. Jotain ihan älytöntä. Niin kylmä, että pitää olla toppapuku, mutta niin märkä, että päälle pitää laittaa kurikset :) Joo ei aikoinaan Kuusamossa tällaista ongelmaa ollut :D

      Oi, toivottavasti merinovillarintsikat on kivat! Mä en ole niitä vielä itse koskaan testannutkaan!

      • Anna A
        1.12.2017 at 11:03

        Ounou, mä unohdin pistää aamutohinoissani ne päälle :D

        Tekstistäni varmaan paistaa, että olen alunperin eteläntyttöjä. Aikuisiällä tänne muutin, ja vieläkin rakastan tätä oikeaa talvea. Ne pari vuotta tässä välissä 2015-2016 mitä siellä etelässä vietin, niin samaten ajattelin, että siellä on semmonen huhtikuu-syyskuu kesä ja sitten loppuaika välikautta. Ja noi kuris+haalarit ja se jatkuva hiekan sisääntulo…. en kaipaa yhtään!

        Pakko kyllä on myöntää, että kesä on täällä ihan suoraan *piip*stä. (PAITSI viimekesä, jolloin ötököitä ei ollut). Mun unelma olisikin viettää talvet lapissa ja kesät etelä-suomessa.
        Onneks se kesä on täällä lyhyt (ja vähäluminen) :D

  • Katjuska
    30.11.2017 at 18:04

    Tutulta kuulostaa! Meillä yleensä melkein kaikki varusteet (pl kuravermeet) kaksin kappalein, koska lapsi yltä päältä likainen tarhasta tullessa eikä niillä samoilla varusteilla sitten kehtaa muualle lähteä.

    • krista
      30.11.2017 at 18:10

      Joo tätä mä oon kuullut monelta! Meillä se kurapukujen riisuminen auttoi syksyllä tuohon (alla siis haalari, joka pysyi puhtaampana), ja sit oli tosiaan ne softshellitkin sitten ”varana”. Ja etenkin jos on ihan märät (vaikkakin vaan pinnasta) vaatteet, niin ei niillä kiva ole päikkäreille mennä – siihen itse asiassa meillä oli sit taas viime vuonna ne windfleece-haalarit :) Eli että leikkipuistossa ensin välikausihaalarilla (Seela oli kotihoidossa) ja sit kun tuli uniaika, niin kurainen puku pois ja puhdas kuiva windfleece tilalle ja vaunuihin nukkumaan…

      Oon sen verran tarkan markan tyyppi, että en silti lähtisi (ainakaan varustesuossa rämpivälle) neuvomaan, että ”osta kaikkea tuplasti”, se tuntuu aika karsealta ainakin omaan rahanmenoangstiini :) Mutta jos vaikka kierrätettynä/kaverilta saa jotain ”kakkosvaatetta”, niin pahimmilla kurasäillä ne voi olla tarpeen sellaiselle lapselle,joka… …tykkää uida kurassa :D :D :D :D Niin kuin meidän toinen tyyppi, omg :D

  • Menni
    30.11.2017 at 21:24

    Kuten kirjoititkin välikausi kestää Helsingissä syksystä kevääseen (lähestulkoon). Siksi meillä on suosiolla siirrytty fleecevuorattuun kurapukuun näiden iki sateiden ajaksi. Huomattu kätevimmäksi vaihtoehdoksi sen toppahaalari kurapuku -yhdeisteän tilalta.

    Tuubihuivi on myös kauluria kivemmanksi osoittautunut vaihtoehdoksi sekä lapsille että itsellä. Villasekoite sukkia käytetään kylmemmät ajat läpeensä. Myös ohuet villakäsimeet kylmiksi ajoiksi kintaisiin on olleet tärkeät palelijalle. Villaa suosin ennemmi kuin fleeceä, koska peittoaa hengittävyydessä ja lämpöisyydesssä mennen tullen.

    Kesään lisäisin vielä aurinkolasit. Muut tässä ei ehkä niin välttämättömiä, mutta nää on mielestäni.

    • krista
      1.12.2017 at 22:26

      Tuota fleece-kurista me ei ollakaan testattu! Tuubihuivi meilläkin hyvä; sekä se että aluslakit käytössä, varsinaisia kauhahuiveja ei olla lapsilla koskaan käytetty. Ja sama; fleecen käyttö meilläkin vähentynyt, villaa tule enemmän käytettyä.

      Aurinkolasit on kyllä jännä! Meillähän on Reimalta saadut tosi hyvät aurinkolasit, mutta niinpä vaan jätettiin ne Suomeen tännekin lähtiessä. Nyt tuolla rannalla tuli mieleen, että siellä ne ois meidän puutalon ikkunalaudalla… Ei olla oikein aurinkolaseihin totuttu kukaan meidän perheessä. Mutta sit taas monilla aurinkolasit on tosi tärkeät!

  • Saila
    1.12.2017 at 00:20

    Kurahattu? 😄😄 Luulin ensin, että se oli vitsi pitkän kuravaatelistan perään… Kaikkea sitä! Ilmeisesti ei kuitenkaan olen kovin tarpeellinen 😊.
    Kätevä postaus tämä, 1-vuotiaalle esikoiselle on jo pitänyt pähkiä ensimmäisiä ulkovaatteita. Asumme tosin Skotlannissa ja tässä on hieman hakemista. Rohkeasti lähdin Suomen välikausivermeillä aloittamaan. Jospa niillä talvesta selviäisi 😊

    • krista
      1.12.2017 at 22:30

      HIhi ai se kuulosti vitsiltä :D Mut ei, kyllä se ihan oikea varuste on :) Ja toiminnaltaanhan se on tosi hyvä: siinä mallissa on läppä edessä (ei vesi valu korville) ja niskalla sellainen pitkä läppä ja korvilla myös – eli ihan oikeasti sellaisella rankalla sateella silleen toiminnallinen. Mutta kyllä, sen käyttö tosiaan jäänyt vähemälle; huppu ehkä sitä etuläppää lukuunottamatta ajaa saman asian :)
      .
      Veikkaisin, että välikausikamat hyvät siellä; varmaan just se pinnan vedenpitävyys ja tuulenpitävyys tärkeää, ja sit vaan välikerroksia alle? Ja hei nythän on sit Reiman kansainvälinen nettikauppa jatkossa :) :) :)

  • TaijaE
    1.12.2017 at 14:44

    Itse ostan lapselle aina talveksi päiväkotiin yhtä numeroa liian isot kurahousut ja -takin, jotta mahtuvat talvivaatteiden päälle. Ja kun kevät koittaa, lapsi on suunnilleen kasvanut sen verran, että kuravaatteet käyvät sitten välikausivaatteidenkin kanssa. Talvivaatteissa suosin takkia ja housuja, koska autoon riisumme aina takin pois. Lisäksi talvi- ja välikausitakkia ja -housuja voi käyttää ristiin sään mukaan (esim. talvihousut ja välikausitakki). Lisäksi ostan aina myös siistimmän ”kauppatakin” ja ”kauppakengät”. Jos lapsi ulkoilee esim juuri ennen kuin lähdemme kylään, hänen ei tarvitse lähteä niissä läpimärissä ja likaisissa kengissä ja takissa vaan voi vaihtaa kuivaa ylle. Tämä ei tietenkään ole mikään must, enkä koskaan osta tähän käyttöön mitään teknistä saati kallista, ihan tyyliin henkkamaukalla mennään.

    • krista
      1.12.2017 at 22:36

      Joo tätä kurapukutekniikkaa se myyjäkin suositteli! Onneksi uskoin, vaikka ensin en meinannut :)

      Me ei olla koskaan ostettu varsinaisesti ”kauppavaatteita”, mutta sit toisaalta aika usein on niin, että on kuitenkin olemassa joku toinen setti (tyyliin nuo softshell), jonka voi vaihtaa tarpeen tullen. Muutamia ”irtotakkeja” (just mallia HM tai Prisma) meillä on kans jostain mukaan tarttunut. Vähän harmillisenkin harvoin niitä on tullut sit kuitenkin käytettyä, yleensä mennään noilla aika samoilla :)

  • Pire
    1.12.2017 at 21:52

    Pakko kommentoida nuista reiman pattern kengistä, että meillä 3-vuotiaalla varpaan välit tahtoo hiutua niissä rikki :/ ihmettelin syksyllä kun pojalla varpaan välit oli punaiset ja rikki. Ensin mietin jotain allergiaa, mutta huomasin välien parantuneen,kun oli muutaman viikon kausi kun kenkiä ei käytetty :O. En tiedä onko kengissä liian kapea lesti sitten meidän lapselle. Mutta itsellä on myös nuo pattern kengät ja niissä kyllä jalat helposti hikoaa, ei minusta hengitä hirveästi, vai oletko/oletteko huomanneet samaa?

    Samaa mieltä nuista välinevarusteista! Ehkä vielä lisäisin kun täällä pohjoisessa asustelen, että karvavuori kumpparit normi kumppareiden lisäksi.

    • krista
      1.12.2017 at 22:42

      Oho, tuollaista en olekaan kuullut! Oisko sit tosiaan malli liian kapea eli jalka puristuksissa? Hikoamistakaan ei meillä olla havaittu – heh paitsi nyt just tänään, kun meillä oli viileän aamun takia ne jalassa ja päivällä olikin lähes parikymmentä :) Mutta tällaisessakaan tapauksessa ei ollut märät sukat edes tms. Mulla itsellä oli ne kans ja merinovillasukka alla; millainen sukka teillä on käytössä? Mutta jotenkin ehkä siihen viittaisi, että lesti olisi liian kapea, jos liittyy selvästi kenkien käytön aikaan… Voi harmi!

      Meillä on muuten tytöillä noissa viimeisissä kumisaappaissa tuollainen irrotetava vuori; ei karvaa, mutta tuollaista… …jotain :) Mutta ohut sisus siis, ei mitenkään lämmittäväksi tarkoitettu. Tosi hyvät nuo on olleet! Mutta joo voisi kuvitella, että myös Helsingin taajuudella lämmittävät kumisaappaat ois hyvät! Sellaisia ei olla kokeiltu, mutta voisi hyvinkin kokeilla seuraavan kerran, kun ollaan Suomessa talvi!

      • Karkkibee
        3.12.2017 at 23:37

        Karvakumpparit on meillä ihan must. Helsingin loskatalvissa ei lapsi, joka könyää kaikki lätäköt ja kuravellit selviä millään muilla kengillä – kokeiltu on. Meillä oli Reiman Nefarit käytössä toissaltalvena, joissa se alaosa on kumia mutta varsi toppakangasta, mutta ne ei toimineet mun lapsella. Varsi ei pidä vettä ja jalat on aina märät – lapsi mieltää ne kumppareiksi ja vetelee puolisääreen sohjossa niin eihän ne mitään pidä. Sukat märkänä.
        Viime vuonna meillä oli Kavatin karvakumpparit ja ne oli todella hyvät – aina siihen asti kunnes lapsi keksi mennä ojaan reisiä myöten, ja saappaat täyttyivät vedestä :D Se lampaanvillavuori haisi sen jälkeen kuolemalta. Pesin ne vuoritöppöset kahteen kertaan mutta heti käytössä haju palasi. Se niistä sitten. Onneksi oli jo kevät niin lapsi pärjäs siitä eteenpäin normikumppareilla. Vikingin karvakumpparit on kuulemma tosi hyvät – täytyy ehkä niitä kokeilla seuraavaksi (tänä vuonna ostin mielenhäiriössä taas Nefarit ja joo, sukat on olleet taas märkinä perkele). Tulis kerrakin kunnon talvi (niinku eilen oli :D) niin pärjäis ihan rehellisilä talvisaappailla…

    • A
      2.12.2017 at 08:07

      Itse kun aikuisena (koon 37 jalkani kanssa) käytän Wettereitä (jotka on sama kuin Patter, paitsi nauhoilla) veikkaan että lestin kapeus ei ole ongelma (mun mielestä noissa on aika leveä lesti, kannattaa toki tsekata pohjallisen kanssa ettei kengät ole liian pienet), vaan se että jalat hautuvat kengissä. Siis noi Wetterit on varsin lämpimät kengät ja itse käytän niitä esim. talvipyöräilyssä ohuen villasukan kanssa (eli ajavat siinä talvikengän asian), syksykeleillä noi on mulle liian kuumat ja sukat on hikiset jos käytän. Meillä lapsella on myös käytössä Wetter/Patter kengät (taitaa olla kolmas pari menossa ja pari isompaa kokoa on jemmassa) ja kyllä noi on sisältä usein hikiset pk-päivän jälkeen (ts. rutiinini on irrottaa pohjalliset että kengät kuivuvat sisältä seuraavaan päivään).

      Helsinginkin talveen sanoisin että talvikumpparit on tärkeä varuste. Kosteita kelejä on varsin paljon ja kun maassa on loskaista lunta, niin tavallinen kumppari + villasukka ei musta ole tarpeeksi lämmin. Niinpä meillä on ollut viimeiset vuodet talvisin vuorilliset kumpparit päiväkodilla talvisin (tänä vuonna vaihdettiin kesäkumpparit talvikumppareihin vissiin marraskuun alussa).

    • TaijaE
      2.12.2017 at 08:56

      Reiman kengissä on tosiaan kapea lesti, näin ainakin joku minulle sanoi. Minunkin lapsella iho menee Reiman kengissä rikki, jalkapöydän ulkosyrjästä siis. En muista enää, mikä malli oli kyseessä, mutta parit eri kengät olemme testanneet ja aina sama juttu.

  • Jossukka
    2.12.2017 at 11:50

    Olipa hyvä listaus! Tosin meillä ei ole villahaalaria käytetty sitten sen kun lapsi nukkui vielä rattaissa päiväunia.
    Paitsi nyt huijaan, on käytetty ja kiireellä sellaisen ostin pari talvea sitten kun oli muutaman päivän 28 asteen pakkaset. Muuten pölyttyy vaan kaapin perällä.
    Pojan ollessa päiväkodissa kyselivät monesti villahaalarin perään, mutta sitten tajusivat itsekin että se ois ollut ihan turha, kun tuolla on sisälläkin kuuma pitkähihaisessa vaikka muut eivö
    ät tarkenisi t-paidassa. Villaa käytetään kyllä sitten sukkana, kaulurina ja välilapasina tarvittaessa.
    Meillä välikaudessa käytössä popin haalari irrotettavalla fleecevuorella niin senkään kanssa ei erillistä villa tai fleece kerrosta tarvita. Lisäksi aina housut/takki setti (housut poppia ja takki milloin mitäkin). Talvivaatteissa luotamme didriksonsin laatuun. Muitakin kokeiltu, mutta siihen aina palataan. Didriksons on malliltaan meidän pitkä raajaiselle lapselle hyvä (joudutaan ostamaa usein kokoa isompaa pitkien käsien ja jalkojen takia), kiristykset hyvät niin kasvunvaralla voi ostaa, kestävät hyvin kulutusta ja poika itse tykkää kuviottomista vaatteista, mutta väriä pitää olla kumminkin. Tykkään myös didriksonsin extended size ominaisuudesta, jossa takin/housun/haalarin käsiin ja jalkoihin saa lisää pituutta avaamalla sisävuoren ompeleita. Tämä ei toki päälikankaan pituutta kasvata mutta lumiukkojen pituus hihoista ja lahkeista kasvaa ja näin vaatteelle saa vielä vähän lisää käyttöikää eikä kesken kauden tarvitse ostaa uusia. Samoin kuravaatteissa didriksons oli käytössä silloin kun niitä päiväkotia varten tarvittii. Kotioloissa en koe kuravaatteille tarvetta minäkään.
    Ja tunnustan kyllä että ostan myös reilua vaatetta lapselle! Heh. Tosin meillä usein reiluus näkyy enemmän keskivartalossa kuin lahkeissa tai hihoissa… Haalarissa peppu roikkuu polvissa ;)

  • Sanna
    2.12.2017 at 13:52

    Lassietechillä on ihan huippu sekä välikausi-että toppahaalari – kainaloon asti kuramateriaalia! Reiman ja Reima tein ohella noi on olleet kyllä ihan supertähti, hoitotätikin hyriai tyytyväisenä, että muut perhepäivähoitajat kadehtii, kun noiden päälle ei enää kuriksia tarvi. Suureksi järkytyksekseni en vaan ole löytänyt niitä netistä enää ja nyt paljastui vielä, että ilmeisesti niitä ei tehdä enää kuin taaperokoossa! Tytön viime vuotiset 116 haalarit on nyt jäänyt pieneksi ja suurin mitä kaupasta löysin oli 104. Myyjä sanoi ettei isompia enää tehdä, argh.
    Toinen ihan loistava välikausihousut on ollut Didriksonin Stormsystem, joka on kauttaaltaan kuramateriaalia ja sisältä kokonaan fleeceä. Kestää vaikka sen lätäkössä uinnin mutta on tosi lämmin. Eikä koneturvallisuus kankeaksi pakkasellakaan, joten pystyy pitämään melkein läpi koko tämän suomalaisen ei-talven.

    • Tilia
      3.12.2017 at 12:31

      Viime vuonna oli tuota Lassien suprafill-haalaria vielä ainakin 122 cm koossa myynnissä, ehkä jopa 128 cm. Kannattaa etsiä käytettyä, jos uutta ei saa. Ehdottomasti paras haalari päiväkotiin loska-aikaan!