Mmmmausteinen papukyssäkaalikeitto (ja testiryhmä)

Yhteistyössä: Maggi

Joskus bloggaaja voi saada tuotenäytteenä testiin jonkun mystisen tuotteen, jonka käyttötarkoitus piileskelee jossain hämäräverhon takana.

Mikä se on? Mitä sillä tehdään? Miksi se on olemassa tässä maailmankaikkeudessa?

Haluatteko arvata, millaisesta tuotteesta on kyse? Että puhunko jostain teknisestä vimpaimesta, tyyliin ikenethierovasta ionipyöritteisestä supersähköhammasharjasta? Tai kenties matonpesijästä, joka pesee ilman vettä tai kemikaaleja kerralla koko talon matot suoraan lattiaan? Tai vaikkapa… no, en mä keksi enää muita avaruusalusesimerkkejä.

Eli mä puhun siis näistä:

pullot maggi organic fond 2

”Ai, tällaisia! Nämä tuleekin heti käyttöön!”, Joel nappasi rennosti pullot ulos paketista.
”No… kiva”, minä vastasin.

Mietin hetken, sanonko mitään.

”No tuota… …mitä noi sitten on?”, päätin kysyä.
”Fondeja, luomufondeja. Niin kuin liemikuutio – näistä tulee siis liemi”, Joel selitti.

Mietin toisen hetken, jatkanko. Kröhöm. Tuota. No…

”Tiedätkö – mulla ei ole mitään käsitystä, mikä on liemi.”

Joelia nauratti.
”Keitoissa on liemi. Ja lientä voi laittaa vaikka risottoon, kastikkeisiin tai wokkeihin”, Joel selitti.
”Se ei kuitenkaan ole sama kuin kastike? Kyllä mä siis tiedän sen sanan, mutta en tiedä, että mitä se on. Mä oon ajatellut, että se on joku hienostelukastike.”
”Ei, mutta liemi voi olla kastikkeen pohjalla kyllä.”
”Hei! Maustekastike! Onks se sama kuin maustekastike?”
”Ei.”

”Mistä se niin kuin sit tulee se liemi?”
”No liemikuutiosta tyypillisesti. Tai nyt tästä fondista. Harva jotain lihalientä itse luista keittelee.”
”LUISTA!?!?!”
”Niin siis harva keittelee. Joku Xxxx (meidän ystävän nimi) ehkä.”
”NO NIIN! Tää on siis jotain ruokahifistelyä!
Arvasin!”
”Eikä! Tämä on ihan tavallista. Siis ihan täysin tavallista. Kaikille muille paitsi sulle.”

Naurua.

”Mä oon nyt selittänyt sulle, mitä on liemi. Mä en voi tehdä tälle asialle tän enempää”, Joel nauroi.
”Mä tiedän. Kyllä mä uskon, että on olemassa liemi. Tämä on vaan mulle niin… …outoa. Että mä oon voinut elää 38 vuotta enkä tiennyt sellaisesta asiasta kuin liemi.”
”No, sä oot syönyt sitä kyllä. Viikoittain. Ja mä laitan tätä kasvisfondia sun ruokaan. Ja se on hyvää. Sä tykkäät siitä.”

”Kiitos. Mä uskon. Kiitos.”

fondi 2

Nooh. Tämä on vähän sama kuin aikoinaan eräissä bileissä kävi ilmi, että useampikaan tyyppi ei ollut koskaan tajunnut, että än-yy-tee-NYT. Siis että mitä ne ”änyytee”:t oikein ovat. ”Ai MITÄ, ne ovat ne kirjaimet! Mä oon aina luullut, että se on vaan jotain ”lällällällällää”. Eikä! MINDBLOWN!” Saatiin illan naurut.

Hei ei voi aina kaikkea tajuta.

Kirjoitan tätä itse asiassa just nyt siksi, että mulle on alkanut jo maistua ruoka. Wohoo! Ja siis muukin ruoka kuin smoothiet, joilla elin eka viikon leikkauksen jälkeen. Paranemisella on osansa. Samoin sillä, että olitte oikeassa; vaikka kertasyömällä valmissosekeitosta jatkettu ruoka on ihan ok, niin onhan tuo itsetehty sosekeitto varsinkin pidemmän päälle niii-iiiin paljon maukkaampaa! Joel on siis nyt alkanut tehdä sellaisia. Teidän antamat sosevinkit (täällä) on tarkkaan opiskeltu ja monia on kokeiltu – kiitos! Voisin laittaa niistä jossain vaiheessa omat lempparini jakoon.

Mutta ajattelin nyt ensin ihan tuoreeltaan jakaa tän Joelin tänpäiväisen papukeiton reseptin – tuli nimittäin aivan järjettömän hyvää!

annokset keitto 2

Joel on ollut pitkään ihan hurahtanut… …kyssäkaaliin. Mä oon ihan varma, että se johtuu siitä nimestä (josta mä en pääse yli), vaikka Joel väittää, että se johtuu mausta. Mä taas tykkään pavuista ja sellaisesta tomaattisesta tulisuudesta – ja tässä reseptissä on yhdistelmänä molempia.

kyssäkaali 2

Keiton idea oli, että muulle perheelle se menisi sellaisenaan, mutta minun osuuteni hurautettaisiin blenderissä soseeksi. Joel kuitenkin innostui mausteiden kanssa sen verran (mmmmm!), että keitto on enemmän… …mausteisen suun makuun. Miedommasta tykkäävät voivat rajoittaa vähän noita mausteiden määriä.

Meidän kotikokki haluaa vielä kertoa, että keiton ”jujut” ovat kyssäkaalin lisäksi mantelimaito (tuo ”pähkinäistä” makua) ja kaffirlimetinlehdet (thaimaalainen vivahde). Kyssäkaali puolestaan antaa etenkin soseuttamattomalle versiolle suutuntumaa; kyssäkaali pitää muuten silputa pieneksi, koska se ei pehmene niin kuin monet muut kasvikset.

Tässäpä siis ohje, jos joku haluaa kokeilla kotona – todellakin suosittelen! Söin ensimmäistä kertaa piiiii-iiiitkään aikaan vatsani ihan pullolleen. Mausteisuus jotenkin teki hyvä myös tähän kipeydestä toipuvaan kroppaan.

papukeitto 2

Joelin mausteinen papukyssäkaalikeitto

Ainesosat 1.

0,6 l vettä
1,5 rkl Maggi Organic Fond -kasvisfondia (toki liha-tai kanafondikin käyvät lihansyöjälle)
250 g kuivia punaisia linssejä
1 prk voipapuja
1,5 dl silputtua kyssäkaalia
0,5 l makeuttamatonta mantelimaitoa
0,5 l tomaattimurskaa
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kardemummaa

Ainesosat 2.
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl kuminaa
4 rkl voita
2 rkl valkosipulimurskaa
5 kaffirlimetinlehteä

…ja keitto syntyy (kuulemma) näin:

1) Sekoita ainesosat nro 1. kattilaan.
2) Paista mausteet (ainesosat nro 2.) voissa, lisää sen jälkeen kattilaan ykkösainesten joukkoon.
3) Lisää kaffirlimetinlehdet.
4) Kiehauta, anna muhia n. 30 minuuttia.
5) Poista lehdet.
6) Lisää suolaa & Srirachaa maun mukaan.
7) Surauta blenerissä, jos sosekeittoa haluat.

sosekeitto valmis 2

Joel tosiaan oli ihan vakuuttunut noiden luomufondien näppäryydestä. Ja halusi vielä sanoa (ehkä tämä on itsestäänselvää kaikille muille maailmassa paitsi mulle), että esimerkiksi risottoon laittaessa on hyvä, kun ei tarvitse keitellä lientä erikseen kuutiosta vaan sen saa suoraan fondista. Että helpottaa hommaa.

Aijaa. Okei.

Ja hei sitten vielä sellainen: Maggi olisi kiinnostunut saamaan näistä fondeista tavallisten ihmisten käyttökokemuksia. Siksi sieltä kysyttiin, että löytyisikö täältä blogin kautta kymmenen innostunutta testaajaa. Löytyykö? Homma toimisi siis niin, että testaajat saisivat Maggilta jonkin hyvän tuotepaketin käyttöönsä, ja sitten parin viikon päästä vastaisivat kyselyyn rehellisillä käyttökokemusmielipiteillään. Ja ne käyttökokemukset voivat olla siis normaalin kotikeittiön käytöstä normaaliin arkiruokaan – no, eivät juhlaruoatkaan varmasti kiellettyjä ole. Mutta että ovatko nämä hyödyllisiä tai hyviä, ja niin edelleen.

Jos siis testiryhmään liittyminen kiinnostaa, hihkaise ihmeessä alle! …ja jos halukkaita tulee yli kymmenen, niin tietysti sitten arvon osallistujat :)

PS. Huomaatteko mun lasin sisällön – eka kerran otin pienen lasillisen siideriä! Mä parannun!

29

You Might Also Like

  • Kitina
    3.11.2015 at 17:56

    Hep! Täällä olis yksi vapaaehtoinen testaaja. Kokkailen päivittäin ruokaa ja jos jonkinmoista tulee tehtyä.

    Hienoa että oot alkanu syömään taas kunnolla! Siitä se paraneminen vaan jatkuu. Tsempiä!

    • krista
      3.11.2015 at 18:07

      Joo, mä uskon kanssa, että syöminen ja paraneminen kulkee vähän käsi kädessä! Teki niin hyvää syödä tämä! Ja eilen söin pieneksmössättyjä nuudeleita :) Tää kuitenkin varmasti AIKA paljon parempaa kropalle :D …mutta tulista teki mieli eilen illallakin. Tänään sain vähän paremmat sapuskat :)

  • Hetti
    3.11.2015 at 18:04

    Mä haluun, mä haluun! Olis ihan parasta osallistua tällaiseen :D

  • Sanjana
    3.11.2015 at 18:06

    Oijoi kyllä kiinnostaa! En tykkää säheltää liemikuutioiden kanssa, mutta LIEMILLE ois käyttöä, etenkin just risotossa namnamm. Ja keitoissa. Pakko kokeilla noita :D

  • mama
    3.11.2015 at 18:07

    Heiiii, mielellään fondeja kokeiluun… meiltä löytyy myös miespuolinen kokki ja minä vaan syön ja hän hihkui kun mietti ettei risottoon tartteis enää keitellä kasvis- tai lihalientä.
    Ja kyssäkaalikeitto menee kokeiluun!
    Toipumisia sinulle!

    • krista
      3.11.2015 at 20:24

      …ja mä kun en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan, että risotossa ois LIENTÄ :D Mä ihan googlasin risoton ruokaohjeitakin silleen ”et oo tosissas, en usko sua” -tyyppisesti, kun Joel just risotosta puhui – ja kyllä niissä näköjään on lientä. Mindblown :D

      …ja kiitos! :)

  • murina
    3.11.2015 at 18:07

    Mä en yleensä harrasta mitään… testiryhmäilyjä… mutta nyt tekee mieli nostaa käsi pystyyn ja ilmottautua.

  • Tiitu
    3.11.2015 at 18:07

    Jee! Testailu kiinnostaisi :)

  • Ruokaileva opiskelija
    3.11.2015 at 18:13

    Yksi ruuanlaittotaidoton opiskelija ainakin voi ilmoittautua innokkaaksi kokeilijaksi… Olisi jännä nähdä oppisko noilla tekemään ”jonkin makuista” ruokaa, kun tällä hetkellä ruoka maistuu lähinnä ei miltään. Joten tässä olisi yksi mahdollinen testaaja.

    Vitsi noi teidän ruuat (Joelin ruuat, hah) näyttää aina ihan törkyhyviltä. Koskaan vaan uskaltanut vielä itse kokeilla, vaikka tavallaan mieli tekisi.

    • krista
      3.11.2015 at 20:25

      Joo, Joelille kaikki kiitos noista meidän ruoista! Itse esimerkiksi opiskeluaikana söin Unicafessa päivällä ja illalla keitin nuudelit :D HEEEEEI onkohan niissä nuudeleissakin lientä? Se öljypussi, onko se lientä? Wou, nyt vasta tajusin.

      • Reetta
        4.11.2015 at 22:07

        Niin no liemihän on ikään kuin maustettua vettä, joten kun kaadat sinne nuudelien joukkoon ne maustepussit ja öljyt plus veden niin luot siinä sen liemen :)

  • Maria
    3.11.2015 at 18:18

    Täällä myös olisi innokas kokkailija :)

  • Jaimes
    3.11.2015 at 18:19

    Hep täällä yksi innokas testaaja!joka päivä kun on tuota apetta laitettava niin uudet jipot ovat enemmän kuin tarpeen että se turvaruokien kirjo välillä vaihtelee..

  • Iitanen
    3.11.2015 at 18:24

    Täällä myös yksi innokas testaajahakija! Haasteena onkin ollut löytää luomufondeja, pisteet siitä! Fondia voi muuten käyttää myös esim. riisin tai pastan keittoveteen tuomaan lisämakua :)

  • saaana
    3.11.2015 at 18:25

    Mä tahtoisin! Kokkaan päivittäin x2 (okei välillä oion ja syödään tähteitä) ja nyt on tullu ongelma, ku liemikuutiota ei auta lisätä lopuksi. Puolivuotiaalle niitä ei voi kuitenkaan käyttää, ja haluaisin, että se sormiruokailis suunnilleen samaa evästä ku me. Fondit oiski ratkaisu tähän ongelmaan.

  • Tuija
    3.11.2015 at 18:27

    Ilmottaudun innokkaaksi mutta täysin toistaitoiseksi testaajaksi! Luomufondi kuulostaa hyvältä. Yleensähän liemikuutiot on pullollaan (luulisin?) kaikkea E-pitoista ja muuta einiinkauheantoivottavaa.

  • hansu
    3.11.2015 at 18:28

    Hep kokeiluun fondit! :) Hansu

  • SaaraT
    3.11.2015 at 18:29

    No aivan todellakin haluaisin mukaan tuollaiseen koejoukkoon! Neljä lasta ja silleen….. :D
    En oo muute koskaan valmistanu kyssäkaalta :o Parsakaali ja kukkakaalikin on löytyny meidän talouteen vasta muutama vuosi sitten. Ennen inhosin kaikkia kaaleja, mutta en todellakaan enää! :)

    • krista
      3.11.2015 at 20:27

      Mulla kans (pakko myöntää) on ollut kaaleja kohtaan ennakkoluuloja – Joel taas tykkää niistä. Ja onhan ne tosi terveellisiä, tuossa kyssäkaalissa käsittääkseni c-vitamiinia ihan hurjasti!

  • Inari
    3.11.2015 at 18:29

    Meniks jo kymmenen? Muaki kiinnostelis :) oon nestemäisiä fondeja muutenkin halunnut testailla (kuution sulattaminen on niin sotkusta). P.S. Tajusin tänään et sputnik tarkottaa satelliittia….

    • krista
      3.11.2015 at 18:40

      Taisi mennä, mutta saa edelleen ilmoittautua – mä arvon ne kymmenen sitten!

      Hihitys tuolle satelliitille. Mitä sä sitten ajattelit, että se on? Baari? :D Joskus ois hauska tehdä ”mitä oot luullut väärin” -postaus, me joskus kerättiin näitä omalta kohdaltamme ystävän kanssa ja naurettiin itsemme kipeiksi. Nyt ei kyllä (pää lyö tyhjää) tuu mieleen muu kuin että ystävä oli luullut monta vuotta (joskus vuosituhannen vaihteessa), että Sonera ja Nokia on sama juttu. Mutta oli niitä niin paljon muitakin, hitsi pitäis kaivella muistia vähän! :)

      Ai niin, ainakin se, että mä en tiennyt, että omenoita kasvaa Suomessa! Ennen kuin 19-vuotiaana Turkuun muutettuani. Olin ihan, että wohoo onks noi OMENAPUITA, voiks noita SYÖDÄ, onks noi IHAN OIKEITA OMENOITA? :D

      • Eukku
        3.11.2015 at 21:38

        Mun miehelle selvisi n.25-vuotiaana että rusinat tehdään viinirypäleistä. Se oli luullut että on rusinapensaita 😍

      • Inari
        9.11.2015 at 15:49

        En ikinä ajatellu oikeestaan, et se tarkottais varsinaisesti mitään :D Oli vaan nimi tms. Niin ja mäkin olin ainakin yläasteella ennenku tajusin, että än-yy-tee ja NYT on sama asia… Olin aina vaan aatellu et eka hoetaan kirjaimia vähä niinku lähtölaskentana :D

  • Heispi
    3.11.2015 at 18:32

    Nam! Pitää heti kokeilla kyssäkaalia, ei niin tuttu juttu vielä.
    Niin ja ehdottomasti olen halukas testaaja! Mä teen nykyään sunnuntaiaamuna su-ke ruuat valmiiksi jääkaappiin niin pääsee alkuviikon helpommalla :) oon nyt käyttänyt sellaisia liemikuutioita, joissa ei oo natriumglutamaattia, mutta ne liukenee toosi huonosti ja jollei oo tarkkana voi jäädä konkareita. Ei kiva suussa! :))

  • Illia
    3.11.2015 at 18:45

    Täältä löytyis myös yksi innostunut testaaja.

  • Ninnukka
    3.11.2015 at 18:52

    Kuulostaa ihanalta. Laitetaan heti soppa kokeiluun ja mielellään testattaisiin fondejakin. Paranemisia sinne .

  • Hanna-Marleena
    3.11.2015 at 18:59

    Kuulostaa kivalta, ruuanlaitto nopeutuis huomattavasti kun molemmat töissä viiteen, tänäänkin vasta kuuden jälkeen kotona, onneksi on eilistä ruokaa. Mielellään testiryhmään mukaan!

  • Kati
    3.11.2015 at 19:16

    Kyllä haluan fondit kokeiluun, niitä ei ihan heti saa täältä pienen paikkakunnan kaupasta.

    • krista
      3.11.2015 at 19:21

      Mun äiti kans alkoi heti kysellä, että saako näitä Sotkamosta jostain :) Mä voisin vähän tuolta kysellä, että mihin nämä tulee myyntiin – että saako ihan peruskaupoista. Nyt just marraskuussa nämä ovat tulossa kauppoihin.

    1 2 3 5