Yhteistyössä: Maggi
Joskus bloggaaja voi saada tuotenäytteenä testiin jonkun mystisen tuotteen, jonka käyttötarkoitus piileskelee jossain hämäräverhon takana.
Mikä se on? Mitä sillä tehdään? Miksi se on olemassa tässä maailmankaikkeudessa?
Haluatteko arvata, millaisesta tuotteesta on kyse? Että puhunko jostain teknisestä vimpaimesta, tyyliin ikenethierovasta ionipyöritteisestä supersähköhammasharjasta? Tai kenties matonpesijästä, joka pesee ilman vettä tai kemikaaleja kerralla koko talon matot suoraan lattiaan? Tai vaikkapa… no, en mä keksi enää muita avaruusalusesimerkkejä.
Eli mä puhun siis näistä:
”Ai, tällaisia! Nämä tuleekin heti käyttöön!”, Joel nappasi rennosti pullot ulos paketista.
”No… kiva”, minä vastasin.
Mietin hetken, sanonko mitään.
”No tuota… …mitä noi sitten on?”, päätin kysyä.
”Fondeja, luomufondeja. Niin kuin liemikuutio – näistä tulee siis liemi”, Joel selitti.
Mietin toisen hetken, jatkanko. Kröhöm. Tuota. No…
”Tiedätkö – mulla ei ole mitään käsitystä, mikä on liemi.”
Joelia nauratti.
”Keitoissa on liemi. Ja lientä voi laittaa vaikka risottoon, kastikkeisiin tai wokkeihin”, Joel selitti.
”Se ei kuitenkaan ole sama kuin kastike? Kyllä mä siis tiedän sen sanan, mutta en tiedä, että mitä se on. Mä oon ajatellut, että se on joku hienostelukastike.”
”Ei, mutta liemi voi olla kastikkeen pohjalla kyllä.”
”Hei! Maustekastike! Onks se sama kuin maustekastike?”
”Ei.”
”Mistä se niin kuin sit tulee se liemi?”
”No liemikuutiosta tyypillisesti. Tai nyt tästä fondista. Harva jotain lihalientä itse luista keittelee.”
”LUISTA!?!?!”
”Niin siis harva keittelee. Joku Xxxx (meidän ystävän nimi) ehkä.”
”NO NIIN! Tää on siis jotain ruokahifistelyä! Arvasin!”
”Eikä! Tämä on ihan tavallista. Siis ihan täysin tavallista. Kaikille muille paitsi sulle.”
Naurua.
”Mä oon nyt selittänyt sulle, mitä on liemi. Mä en voi tehdä tälle asialle tän enempää”, Joel nauroi.
”Mä tiedän. Kyllä mä uskon, että on olemassa liemi. Tämä on vaan mulle niin… …outoa. Että mä oon voinut elää 38 vuotta enkä tiennyt sellaisesta asiasta kuin liemi.”
”No, sä oot syönyt sitä kyllä. Viikoittain. Ja mä laitan tätä kasvisfondia sun ruokaan. Ja se on hyvää. Sä tykkäät siitä.”
”Kiitos. Mä uskon. Kiitos.”
Nooh. Tämä on vähän sama kuin aikoinaan eräissä bileissä kävi ilmi, että useampikaan tyyppi ei ollut koskaan tajunnut, että än-yy-tee-NYT. Siis että mitä ne ”änyytee”:t oikein ovat. ”Ai MITÄ, ne ovat ne kirjaimet! Mä oon aina luullut, että se on vaan jotain ”lällällällällää”. Eikä! MINDBLOWN!” Saatiin illan naurut.
Hei ei voi aina kaikkea tajuta.
Kirjoitan tätä itse asiassa just nyt siksi, että mulle on alkanut jo maistua ruoka. Wohoo! Ja siis muukin ruoka kuin smoothiet, joilla elin eka viikon leikkauksen jälkeen. Paranemisella on osansa. Samoin sillä, että olitte oikeassa; vaikka kertasyömällä valmissosekeitosta jatkettu ruoka on ihan ok, niin onhan tuo itsetehty sosekeitto varsinkin pidemmän päälle niii-iiiin paljon maukkaampaa! Joel on siis nyt alkanut tehdä sellaisia. Teidän antamat sosevinkit (täällä) on tarkkaan opiskeltu ja monia on kokeiltu – kiitos! Voisin laittaa niistä jossain vaiheessa omat lempparini jakoon.
Mutta ajattelin nyt ensin ihan tuoreeltaan jakaa tän Joelin tänpäiväisen papukeiton reseptin – tuli nimittäin aivan järjettömän hyvää!
Joel on ollut pitkään ihan hurahtanut… …kyssäkaaliin. Mä oon ihan varma, että se johtuu siitä nimestä (josta mä en pääse yli), vaikka Joel väittää, että se johtuu mausta. Mä taas tykkään pavuista ja sellaisesta tomaattisesta tulisuudesta – ja tässä reseptissä on yhdistelmänä molempia.
Keiton idea oli, että muulle perheelle se menisi sellaisenaan, mutta minun osuuteni hurautettaisiin blenderissä soseeksi. Joel kuitenkin innostui mausteiden kanssa sen verran (mmmmm!), että keitto on enemmän… …mausteisen suun makuun. Miedommasta tykkäävät voivat rajoittaa vähän noita mausteiden määriä.
Meidän kotikokki haluaa vielä kertoa, että keiton ”jujut” ovat kyssäkaalin lisäksi mantelimaito (tuo ”pähkinäistä” makua) ja kaffirlimetinlehdet (thaimaalainen vivahde). Kyssäkaali puolestaan antaa etenkin soseuttamattomalle versiolle suutuntumaa; kyssäkaali pitää muuten silputa pieneksi, koska se ei pehmene niin kuin monet muut kasvikset.
Tässäpä siis ohje, jos joku haluaa kokeilla kotona – todellakin suosittelen! Söin ensimmäistä kertaa piiiii-iiiitkään aikaan vatsani ihan pullolleen. Mausteisuus jotenkin teki hyvä myös tähän kipeydestä toipuvaan kroppaan.
Joelin mausteinen papukyssäkaalikeitto
Ainesosat 1.
0,6 l vettä
1,5 rkl Maggi Organic Fond -kasvisfondia (toki liha-tai kanafondikin käyvät lihansyöjälle)
250 g kuivia punaisia linssejä
1 prk voipapuja
1,5 dl silputtua kyssäkaalia
0,5 l makeuttamatonta mantelimaitoa
0,5 l tomaattimurskaa
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kardemummaa
Ainesosat 2.
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl kuminaa
4 rkl voita
2 rkl valkosipulimurskaa
5 kaffirlimetinlehteä
…ja keitto syntyy (kuulemma) näin:
1) Sekoita ainesosat nro 1. kattilaan.
2) Paista mausteet (ainesosat nro 2.) voissa, lisää sen jälkeen kattilaan ykkösainesten joukkoon.
3) Lisää kaffirlimetinlehdet.
4) Kiehauta, anna muhia n. 30 minuuttia.
5) Poista lehdet.
6) Lisää suolaa & Srirachaa maun mukaan.
7) Surauta blenerissä, jos sosekeittoa haluat.
Joel tosiaan oli ihan vakuuttunut noiden luomufondien näppäryydestä. Ja halusi vielä sanoa (ehkä tämä on itsestäänselvää kaikille muille maailmassa paitsi mulle), että esimerkiksi risottoon laittaessa on hyvä, kun ei tarvitse keitellä lientä erikseen kuutiosta vaan sen saa suoraan fondista. Että helpottaa hommaa.
Aijaa. Okei.
Ja hei sitten vielä sellainen: Maggi olisi kiinnostunut saamaan näistä fondeista tavallisten ihmisten käyttökokemuksia. Siksi sieltä kysyttiin, että löytyisikö täältä blogin kautta kymmenen innostunutta testaajaa. Löytyykö? Homma toimisi siis niin, että testaajat saisivat Maggilta jonkin hyvän tuotepaketin käyttöönsä, ja sitten parin viikon päästä vastaisivat kyselyyn rehellisillä käyttökokemusmielipiteillään. Ja ne käyttökokemukset voivat olla siis normaalin kotikeittiön käytöstä normaaliin arkiruokaan – no, eivät juhlaruoatkaan varmasti kiellettyjä ole. Mutta että ovatko nämä hyödyllisiä tai hyviä, ja niin edelleen.
Jos siis testiryhmään liittyminen kiinnostaa, hihkaise ihmeessä alle! …ja jos halukkaita tulee yli kymmenen, niin tietysti sitten arvon osallistujat :)
PS. Huomaatteko mun lasin sisällön – eka kerran otin pienen lasillisen siideriä! Mä parannun!
29
Sonja
3.11.2015 at 19:22Muakin kiinnostaa, erityisesti ihan inspiraatiomielessä näin lapsiperheen perusruokaruletin keskellä; ”jotain jauhelihasta”, ”jotain kanasta”, uunilohi, pinaattiletut, kalapuikot vaiko kenties eksoottisesti joku kaavisruoka. Huoh.
Ja siis näistä, öh, väärinymmärryksistä puheen ollen: tunnen erään, joka vuosikausia joskus pohti, miten on mahdollista että joka helkkarin kampaaja on Salosta kotoisin (Salon Marja jne…). Jep.
Ja eräälle tuttavalle selvisi kypsässä 30 vuoden iässä valkeni että ”piuhalla” tarkoitetaan johtoja.
krista
3.11.2015 at 21:12Ahahahahahaha mikä repeäminen tuolle Salolle :D :D :D
–
Näitä pitäis kyllä kerätä yhteen! :)
Salla
3.11.2015 at 19:30Hei mekin halutaan testaamaan!
Mies opiskelee kokiksi ja kotitestikeittiössä on olleet fondikuutiot (ei siis liemikuutiot) kovassa käytössä, olisi kiva nähdä kumpi näistä voittaa taistelun! :)
Miia
3.11.2015 at 19:33Tulipas ikävä mummin ruokia kun luin tämän postauksen! Se kasvatti aiemmin itte kyssäkaalia ja sitä syötiin muksuina raakana, raasteessa, keitoissa.. :D Niin ja haluaisin todellakin osallistua kokeiluun! :)
Katja
3.11.2015 at 19:45Joo mä haluisin kans testata!!
AnniV
3.11.2015 at 19:48Hep testaajaksi! Fondit kiinnostaa tällaista vannoutunutta liemikuutioiden käyttäjää. Ihanaa että saat taas syötyä! Sairastin viikonloppuna mini-influenssan kun sain rokotteesta aika voimakkaan jälkireaktion, ruokahalun se kyllä vei aivan täysin..
Kurpitsa
3.11.2015 at 19:48Täällä olisi yksi erittäin innokas testaaja! Olen meidän perheen ruoanlaittovastaava ja tykkään hirveästi kokeilla erilaisia juttuja. :)
Anna
3.11.2015 at 19:52Kokkaan päivittäin kolmelle mukulalle ruokaa ja fondit tosiaan helpottaisi kaikenlaisten liemien valmistamista. Päästäisiinpä testijoukkoihin! :)
Marika
3.11.2015 at 19:53Mukana arvonnassa! On pienten lasten myötä alkanut ruoanlaitto kiinnostamaan. 😄
riistahurjastelijamamma
3.11.2015 at 19:53Piti vaan kysymäni, onko noissa natriumglutamaattia? Maggin monet tuotteet on kovin naglutisia ja maistuu silleen hyvälle alkuun mutta pian teolliselle ja sit jo kehittyy aversio. Oispa kiva jos luomut olis oikeita makuja!
krista
3.11.2015 at 20:12Mäpäs tihrustan :) Eli:
–
Lihafondi: lihaliemi 67 % (vesi, naudanliha, maltodekstriini, suola), suola, sokeri, luontaiset aromit, maissitärkkelys, sipulijauhe, karamelisoitu sokeri, maltodekstriini, stabilointiaine (guarkumi)
–
Kanafondi: kanaliemi 67 % (vesi, kananliha, maltodekstriini, suola), suola, luontaiset aromit, sokeri, sipulijauhe, maissitärkkelys, stabilointiaine (guarkumi)
–
Kasvisfondi: kasvikset ennastettuna (mmmmitä?) 33 % (juuripersilja, palsternakka, sipuli, porkkana, purjo, tomaatti, herkkusieni, valkosipuli), vesi, suola, sokeri, luontaiset aromit, happo (sitruunahappo), stabilointiaine (guarkumi).
–
…ja nettisivulla lukee vielä: ”luomufondit ovat laktoosittomia, gluteenittomia, ne kantavat EU:n virallista luomutunnusta ja pullot voi kierrättää.” Sitä en kyllä tiedä, miten nuo kierrätetään… Voisin kysyä :)
Voikukka
3.11.2015 at 20:04Kiinnostaisi todella kokeilla. Olen eri fondeja kokeillut, mutta ihan mieleisiä on ollut vaikea löytää. Varsinkin kasvisfondit on tupanneet maistua hyvin voimakkaasti sellerille. Pidän kyllä sellerin mausta, mutta puskee herkästi läpi.
zirpale
3.11.2015 at 20:10Fondikokeilu kiinnostaa täälläkin. Jätin liemikuutiot pois käytöstä juuri niiden sisältämien lisäaineiden takia. Sen sijaan olen ostellut luomujauheita, jotka siis sekoitetaan aina nesteeseen. Ihan ok muuten, hieman hankala kiireessä lasten roikkuessa jaloissa kun tuppaa pölähtelemään pitkin pöytiä :)
cassu
3.11.2015 at 20:12Täällä on kanssa vähän samoin kun teillä että mies kokkaa ja minä tyydyn syömään :) Joten voisin miehen ilmoittaa testaajaksi!
kummelikopplan
3.11.2015 at 20:15Luomuliemikuutioiden suurkuluttaja haluaisi ehdottomasti kokeilla fondeja jos niitäkin vihdoin saa luomuna (ja ilman natriumglutamattia?)!
krista
4.11.2015 at 13:58Joo, en löytänyt mitään natriumglutamaattiin liittyvää ainesosaluettelosta!
SMaaria
3.11.2015 at 20:15Mulle fondeja! Aiemmat satunnaiset kokeilut on olleet hyviä ja olisi kiva testailla vähän enemmän.
Niin ja Joelille vastakommentti, että ei sitä kuutiotakaan tarvitse etukäteen keitellä, kyllä se sinne risottoon liukenee.
LilliM
3.11.2015 at 20:21Mä haluun! :)
heidi
3.11.2015 at 20:36Mielelläni kokeilisin Kasvisfondia!
ElinaBee
3.11.2015 at 20:40Täältä löytyy kolme innokasta testaajaa. Mä, Paul ja Stephen laitetaan usein risottoja ja on ärsyttävää kun se kuutio ei ota kunnolla ”sulaakseen”. Jotain tämmöistä olisi kivaa päästä kokeilemaan! :)
elppis
3.11.2015 at 20:42Minä minä :)
Sini
3.11.2015 at 20:46Hihkaisu! (Haluan siis mukaan testiryhmään :)!)
pmn
3.11.2015 at 20:53Täälläkin kiinnostaa! Reilu vuosi sitten siirryn perus liemikuutioista annosfondeihin, mutta tuollaiset oikeat fondipurkit on vielä testaamatta, ja erityisesti luomulaatuisuus kiinnostaa _hurjan_ paljon. (: eli juu, hyvää liemeä arvostetaan täällä(kin).