Mmmmausteinen papukyssäkaalikeitto (ja testiryhmä)

Yhteistyössä: Maggi

Joskus bloggaaja voi saada tuotenäytteenä testiin jonkun mystisen tuotteen, jonka käyttötarkoitus piileskelee jossain hämäräverhon takana.

Mikä se on? Mitä sillä tehdään? Miksi se on olemassa tässä maailmankaikkeudessa?

Haluatteko arvata, millaisesta tuotteesta on kyse? Että puhunko jostain teknisestä vimpaimesta, tyyliin ikenethierovasta ionipyöritteisestä supersähköhammasharjasta? Tai kenties matonpesijästä, joka pesee ilman vettä tai kemikaaleja kerralla koko talon matot suoraan lattiaan? Tai vaikkapa… no, en mä keksi enää muita avaruusalusesimerkkejä.

Eli mä puhun siis näistä:

pullot maggi organic fond 2

”Ai, tällaisia! Nämä tuleekin heti käyttöön!”, Joel nappasi rennosti pullot ulos paketista.
”No… kiva”, minä vastasin.

Mietin hetken, sanonko mitään.

”No tuota… …mitä noi sitten on?”, päätin kysyä.
”Fondeja, luomufondeja. Niin kuin liemikuutio – näistä tulee siis liemi”, Joel selitti.

Mietin toisen hetken, jatkanko. Kröhöm. Tuota. No…

”Tiedätkö – mulla ei ole mitään käsitystä, mikä on liemi.”

Joelia nauratti.
”Keitoissa on liemi. Ja lientä voi laittaa vaikka risottoon, kastikkeisiin tai wokkeihin”, Joel selitti.
”Se ei kuitenkaan ole sama kuin kastike? Kyllä mä siis tiedän sen sanan, mutta en tiedä, että mitä se on. Mä oon ajatellut, että se on joku hienostelukastike.”
”Ei, mutta liemi voi olla kastikkeen pohjalla kyllä.”
”Hei! Maustekastike! Onks se sama kuin maustekastike?”
”Ei.”

”Mistä se niin kuin sit tulee se liemi?”
”No liemikuutiosta tyypillisesti. Tai nyt tästä fondista. Harva jotain lihalientä itse luista keittelee.”
”LUISTA!?!?!”
”Niin siis harva keittelee. Joku Xxxx (meidän ystävän nimi) ehkä.”
”NO NIIN! Tää on siis jotain ruokahifistelyä!
Arvasin!”
”Eikä! Tämä on ihan tavallista. Siis ihan täysin tavallista. Kaikille muille paitsi sulle.”

Naurua.

”Mä oon nyt selittänyt sulle, mitä on liemi. Mä en voi tehdä tälle asialle tän enempää”, Joel nauroi.
”Mä tiedän. Kyllä mä uskon, että on olemassa liemi. Tämä on vaan mulle niin… …outoa. Että mä oon voinut elää 38 vuotta enkä tiennyt sellaisesta asiasta kuin liemi.”
”No, sä oot syönyt sitä kyllä. Viikoittain. Ja mä laitan tätä kasvisfondia sun ruokaan. Ja se on hyvää. Sä tykkäät siitä.”

”Kiitos. Mä uskon. Kiitos.”

fondi 2

Nooh. Tämä on vähän sama kuin aikoinaan eräissä bileissä kävi ilmi, että useampikaan tyyppi ei ollut koskaan tajunnut, että än-yy-tee-NYT. Siis että mitä ne ”änyytee”:t oikein ovat. ”Ai MITÄ, ne ovat ne kirjaimet! Mä oon aina luullut, että se on vaan jotain ”lällällällällää”. Eikä! MINDBLOWN!” Saatiin illan naurut.

Hei ei voi aina kaikkea tajuta.

Kirjoitan tätä itse asiassa just nyt siksi, että mulle on alkanut jo maistua ruoka. Wohoo! Ja siis muukin ruoka kuin smoothiet, joilla elin eka viikon leikkauksen jälkeen. Paranemisella on osansa. Samoin sillä, että olitte oikeassa; vaikka kertasyömällä valmissosekeitosta jatkettu ruoka on ihan ok, niin onhan tuo itsetehty sosekeitto varsinkin pidemmän päälle niii-iiiin paljon maukkaampaa! Joel on siis nyt alkanut tehdä sellaisia. Teidän antamat sosevinkit (täällä) on tarkkaan opiskeltu ja monia on kokeiltu – kiitos! Voisin laittaa niistä jossain vaiheessa omat lempparini jakoon.

Mutta ajattelin nyt ensin ihan tuoreeltaan jakaa tän Joelin tänpäiväisen papukeiton reseptin – tuli nimittäin aivan järjettömän hyvää!

annokset keitto 2

Joel on ollut pitkään ihan hurahtanut… …kyssäkaaliin. Mä oon ihan varma, että se johtuu siitä nimestä (josta mä en pääse yli), vaikka Joel väittää, että se johtuu mausta. Mä taas tykkään pavuista ja sellaisesta tomaattisesta tulisuudesta – ja tässä reseptissä on yhdistelmänä molempia.

kyssäkaali 2

Keiton idea oli, että muulle perheelle se menisi sellaisenaan, mutta minun osuuteni hurautettaisiin blenderissä soseeksi. Joel kuitenkin innostui mausteiden kanssa sen verran (mmmmm!), että keitto on enemmän… …mausteisen suun makuun. Miedommasta tykkäävät voivat rajoittaa vähän noita mausteiden määriä.

Meidän kotikokki haluaa vielä kertoa, että keiton ”jujut” ovat kyssäkaalin lisäksi mantelimaito (tuo ”pähkinäistä” makua) ja kaffirlimetinlehdet (thaimaalainen vivahde). Kyssäkaali puolestaan antaa etenkin soseuttamattomalle versiolle suutuntumaa; kyssäkaali pitää muuten silputa pieneksi, koska se ei pehmene niin kuin monet muut kasvikset.

Tässäpä siis ohje, jos joku haluaa kokeilla kotona – todellakin suosittelen! Söin ensimmäistä kertaa piiiii-iiiitkään aikaan vatsani ihan pullolleen. Mausteisuus jotenkin teki hyvä myös tähän kipeydestä toipuvaan kroppaan.

papukeitto 2

Joelin mausteinen papukyssäkaalikeitto

Ainesosat 1.

0,6 l vettä
1,5 rkl Maggi Organic Fond -kasvisfondia (toki liha-tai kanafondikin käyvät lihansyöjälle)
250 g kuivia punaisia linssejä
1 prk voipapuja
1,5 dl silputtua kyssäkaalia
0,5 l makeuttamatonta mantelimaitoa
0,5 l tomaattimurskaa
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kardemummaa

Ainesosat 2.
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl kuminaa
4 rkl voita
2 rkl valkosipulimurskaa
5 kaffirlimetinlehteä

…ja keitto syntyy (kuulemma) näin:

1) Sekoita ainesosat nro 1. kattilaan.
2) Paista mausteet (ainesosat nro 2.) voissa, lisää sen jälkeen kattilaan ykkösainesten joukkoon.
3) Lisää kaffirlimetinlehdet.
4) Kiehauta, anna muhia n. 30 minuuttia.
5) Poista lehdet.
6) Lisää suolaa & Srirachaa maun mukaan.
7) Surauta blenerissä, jos sosekeittoa haluat.

sosekeitto valmis 2

Joel tosiaan oli ihan vakuuttunut noiden luomufondien näppäryydestä. Ja halusi vielä sanoa (ehkä tämä on itsestäänselvää kaikille muille maailmassa paitsi mulle), että esimerkiksi risottoon laittaessa on hyvä, kun ei tarvitse keitellä lientä erikseen kuutiosta vaan sen saa suoraan fondista. Että helpottaa hommaa.

Aijaa. Okei.

Ja hei sitten vielä sellainen: Maggi olisi kiinnostunut saamaan näistä fondeista tavallisten ihmisten käyttökokemuksia. Siksi sieltä kysyttiin, että löytyisikö täältä blogin kautta kymmenen innostunutta testaajaa. Löytyykö? Homma toimisi siis niin, että testaajat saisivat Maggilta jonkin hyvän tuotepaketin käyttöönsä, ja sitten parin viikon päästä vastaisivat kyselyyn rehellisillä käyttökokemusmielipiteillään. Ja ne käyttökokemukset voivat olla siis normaalin kotikeittiön käytöstä normaaliin arkiruokaan – no, eivät juhlaruoatkaan varmasti kiellettyjä ole. Mutta että ovatko nämä hyödyllisiä tai hyviä, ja niin edelleen.

Jos siis testiryhmään liittyminen kiinnostaa, hihkaise ihmeessä alle! …ja jos halukkaita tulee yli kymmenen, niin tietysti sitten arvon osallistujat :)

PS. Huomaatteko mun lasin sisällön – eka kerran otin pienen lasillisen siideriä! Mä parannun!

29

You Might Also Like

  • LIISUKKA
    3.11.2015 at 22:44

    Kiinnostaa! Olisi virkistävää kokeilla fondeja ja saada vaihtelua erityisesti lapsiperheen arkiruokien maustamiseen.

  • Pesukarhu
    3.11.2015 at 23:21

    Täältä löytyisi myöskin yksi innokas fondien testaaja :)

  • Janette
    4.11.2015 at 00:39

    No jooooo haluuuuuuun osallistua!
    Muutenkin meinasin ensi viikolla alkavan äitiysloman aikana tehdä miljoona ruokaa pakkaseen valmiiksi, niin nää tulis aika hyvään saumaan.. :)

  • Saara1
    4.11.2015 at 00:44

    Jes, ihanaa löytää käyttöä kyssäkaalille, itse en ole oikein keksinyt ruokaa johon sitä laittaisi. Niitä lojuu tosiaan jääkaapissa muutama joten tää tuli hyvään ajankohtaan. :) Osaatko sanoa, mistä kaffirlimenlehdet on ostettu, onko ne siis kuivattuja vai tuoreita?

    • krista
      4.11.2015 at 14:02

      Noi oli kuivattuja purkissa, ja ihan tuosta lähi-S-marketista ostettu. Eli vois kuvitella, että keskikokoisista ja sitä isommista marketeista löytyy!

      Kyssäkaaliranskiksia on kans hehkutettu kovasti. En ole itse koskaan testannut (enkä voi nyt tän leukahomman takia vähään aikaan testatakaan, niisk), mutta kun jää varmasti kaalista yli (tuohon ei mennyt kuin jotain 1/5 kaali), niin kantsii kokeilla niitäkin. Jos kokeile, niin kerro, oliko hyvää! :)

  • Mii
    4.11.2015 at 08:04

    Mua kiinnostais testata. Tälläset fondit kiinnostais helppoutensa vuoksi.

  • Poppisliini
    4.11.2015 at 08:14

    Muakin kiinnostaa testailu! :)

  • Leena
    4.11.2015 at 08:16

    Hep! Kiinnostunut testiryhmäkokeilusta!

  • Ansu
    4.11.2015 at 08:23

    Oioioi ehdottomasti ilmoittaudun kiinnostuneeksi testaajaksi! Meillä käytetään ihan perus liha/kana/kasvisliemikuutioita ja niitä sellasia hyytelöfondeja ihan jatkuvasti, siis maustan esim jauhelihankin niillä ku se on vaan niin helppoa…. Ihanaa kuulla että sullekin maistuu ruoka jo, jaksamista paranteluun!

  • A
    4.11.2015 at 11:50

    Hassua, kuinka suosittua kamaa nämä näyttävät olevan :) Meidän keittiössä ei käytetä liemikuutioita, fondeja, ei mitään vastaavaa (no joo, omatekoinen kanaliemi/lihaliemi otetaan talteen aina kun sitä syntyy), mutta kyllä mies taikoo erittäin maukasta ruokaa ilmankin (paljon mausteita, yrttejä, erilaisia öljyä, etikkaa, soijakastiketta joskus ja vaikka loraus viiniä).

    • A
      4.11.2015 at 11:54

      Tsekkasin vielä noi sisällöt mitä oli tuolla kakkossivulla kommenteissa ja joo ei tulisi meillä käyttöön koska maltodekstriini (sai meidän tytöllä ihan kamalat vatsavaivat ja parut kun oli vauva ja sen jälkeen on vältelty). Kasvisversio sentään näytti vähän paremmalta sisällöltään.

      • krista
        4.11.2015 at 13:52

        Mun mielestä noissa on ihan hyvät sisällöt :) No, tietysti silloin ei, jos on allerginen just jollekin aineelle noissa. Mutta maltodekstriinihän on ihan tärkkelystä. Vähän niin kuin peruna :) Mutta tosiaan, silloin kun on yliherkkä/allerginen jollekin, niin sitten se on asia erikseen ja tietysti pitää kaikkien ruokien sisältölistat silloin lueskella tarkemmin!

  • Anu
    4.11.2015 at 12:03

    Messissä!!! Just hain lauantaina uutta inspistä kokkailuun kasvisruokakurssilta ja tää paketti tukis sitä täydellisesti 👌🏻

  • SannaV
    4.11.2015 at 13:00

    Tuota keittoa täytyy kyllä kokeilla :) Mites muuten, kuinka paljon tuo liemivalmiste sisältää sokeria? Muutenkin ainesosaluettelo kiinnostaisi, mutta googlailu ei tuottanut tulosta

    • krista
      4.11.2015 at 14:09

      Ainesosaluettelon tihrustin etiketistä ja se löytyy tuolta kakkossivun kommenteista, vastauksena Riistahurjastelijamamman kommenttiin :) Netistä sitä ei varmaan muualta löydy siksi, kun on niin uusi tuote. Varmaan pian tulee…. Hetkinen, tsekkaan vielä tuon sokerimäärän, määrää ei ollut mun aiemmassa kommentissa…

      Sokeria:
      Lihafondi per 100 ml: 8,5g, per annos 0,6 g ja ( 1%)
      Kanafondi per 100 ml: 8,4 g, per annos 0,6 g ja ( 1%)
      Kasvisfondi per 100 ml 12 g, per annos 0,9g ja ( 1%)

  • Annika
    4.11.2015 at 13:04

    Mä myös voisin kokeilla!! Jesjes, voisin luopua liemikuutioista!

    Tässä ensimmäistä kertaa kommentoin, sulla on aivan mahtava blogi! Kiitoskiitos!

    • krista
      4.11.2015 at 14:09

      Jea, siinä meni kommentointineitsyys! :) Kiitos kivasta palautteesta :)

  • Maria
    4.11.2015 at 13:18

    Kiinnostaisi päästä testaa! Meillä ei hirveästi ole käytetty muuta kuin liemikuutioita ja joskus fonduekuutioita joten mielenkiintoa noihin olisi!

  • anni
    4.11.2015 at 16:51

    Voi vitsi, kiinnostais kyllä tosi paljon päästä noita testaamaan! En ole mikään mestarikokki, joten helpot kikat taikoa ruuasta maistuvampaa kiinnostaa. Kokkaan tällä hetkellä päivittäin, ja kaipaisin jotain uutta potkua ruuanlaittoon.

  • Jodelie
    4.11.2015 at 17:28

    Heh. Jos pääsen testaajaksi, lupaan opetella laittamaan ruokaa. (Meilläkin mies kokkaa. Mä pyysin sen yks päivä kattomaan, onko mun paistama jauheliha kypsää. Uuups…)

  • tsinnia
    4.11.2015 at 19:58

    Jokohan nämä on arvottu? Testausryhmäläisyys kiinnostaa, nimittäin niiden samojen liemikuutioiden tilalle olisikin kiva päästä kokeilemaan uutta.

    • krista
      4.11.2015 at 20:11

      Ei ole vielä arvottu – huomenna arvon sekä tän että muovailuvahat :) Eli mukaan ehdit hyvin!

  • Emmanna
    4.11.2015 at 21:41

    Muakin kiinnostaa fondikokeilu. Kokkaillaan tätä nykyä aina kiireessä, kun ei ole kumpikaan vanhemmista enää kotona lasten kanssa ja kaikenlaista helpotusta on kiva kokeilla. Meillä kokkaa yleensä se, joka tulee ensin kotiin, eli molemmat vanhemmat suunnilleen yhtä usein.muakin kiinnostaa fondikokeilu. Kokkaillaan tätä nykyä aina kiireessä, kun ei ole kumpikaan vanhemmista enää kotona lasten kanssa ja kaikenlaista helpotusta on kiva kokeilla. Meillä kokkaa yleensä se, joka tulee ensin kotiin, eli molemmat vanhemmat suunnilleen yhtä usein. Isän ruoka on tosin usein lapsille mieleisempää, kun äiti on kasvissyöjä.

  • jhhh
    4.11.2015 at 22:22

    Tahtoo testiryhmään!

  • Henna
    5.11.2015 at 00:19

    Vau, ehdottomasti haluaisin testailla! Ja mies myös, kun hän se meillä enemmän kokkailee, päivittäin :) Heti kuvan nähdessäni aloin miettimään, että jokohan noita saisi lähikaupasta :D Liemikuutiot on jotenkin niin vastenmielisiä ja joskus on tullutkin ostettua sitten sellaisia yksittäispakattuja fondeja, mutta nuohan ois paljon kätevämpiä!

  • Ode
    5.11.2015 at 13:14

    En minä mutta mies tahtoo testata! Meillä ei yleensä edes käytetä tuollaisia, kun en tahdo purkkiarmeijaa jääkaappiin ja ilmankin pärjää, mutta helpottaisihan nuo ihan helekutisti!

  • 1 2 3 4 5