Mmmmausteinen papukyssäkaalikeitto (ja testiryhmä)

Yhteistyössä: Maggi

Joskus bloggaaja voi saada tuotenäytteenä testiin jonkun mystisen tuotteen, jonka käyttötarkoitus piileskelee jossain hämäräverhon takana.

Mikä se on? Mitä sillä tehdään? Miksi se on olemassa tässä maailmankaikkeudessa?

Haluatteko arvata, millaisesta tuotteesta on kyse? Että puhunko jostain teknisestä vimpaimesta, tyyliin ikenethierovasta ionipyöritteisestä supersähköhammasharjasta? Tai kenties matonpesijästä, joka pesee ilman vettä tai kemikaaleja kerralla koko talon matot suoraan lattiaan? Tai vaikkapa… no, en mä keksi enää muita avaruusalusesimerkkejä.

Eli mä puhun siis näistä:

pullot maggi organic fond 2

”Ai, tällaisia! Nämä tuleekin heti käyttöön!”, Joel nappasi rennosti pullot ulos paketista.
”No… kiva”, minä vastasin.

Mietin hetken, sanonko mitään.

”No tuota… …mitä noi sitten on?”, päätin kysyä.
”Fondeja, luomufondeja. Niin kuin liemikuutio – näistä tulee siis liemi”, Joel selitti.

Mietin toisen hetken, jatkanko. Kröhöm. Tuota. No…

”Tiedätkö – mulla ei ole mitään käsitystä, mikä on liemi.”

Joelia nauratti.
”Keitoissa on liemi. Ja lientä voi laittaa vaikka risottoon, kastikkeisiin tai wokkeihin”, Joel selitti.
”Se ei kuitenkaan ole sama kuin kastike? Kyllä mä siis tiedän sen sanan, mutta en tiedä, että mitä se on. Mä oon ajatellut, että se on joku hienostelukastike.”
”Ei, mutta liemi voi olla kastikkeen pohjalla kyllä.”
”Hei! Maustekastike! Onks se sama kuin maustekastike?”
”Ei.”

”Mistä se niin kuin sit tulee se liemi?”
”No liemikuutiosta tyypillisesti. Tai nyt tästä fondista. Harva jotain lihalientä itse luista keittelee.”
”LUISTA!?!?!”
”Niin siis harva keittelee. Joku Xxxx (meidän ystävän nimi) ehkä.”
”NO NIIN! Tää on siis jotain ruokahifistelyä!
Arvasin!”
”Eikä! Tämä on ihan tavallista. Siis ihan täysin tavallista. Kaikille muille paitsi sulle.”

Naurua.

”Mä oon nyt selittänyt sulle, mitä on liemi. Mä en voi tehdä tälle asialle tän enempää”, Joel nauroi.
”Mä tiedän. Kyllä mä uskon, että on olemassa liemi. Tämä on vaan mulle niin… …outoa. Että mä oon voinut elää 38 vuotta enkä tiennyt sellaisesta asiasta kuin liemi.”
”No, sä oot syönyt sitä kyllä. Viikoittain. Ja mä laitan tätä kasvisfondia sun ruokaan. Ja se on hyvää. Sä tykkäät siitä.”

”Kiitos. Mä uskon. Kiitos.”

fondi 2

Nooh. Tämä on vähän sama kuin aikoinaan eräissä bileissä kävi ilmi, että useampikaan tyyppi ei ollut koskaan tajunnut, että än-yy-tee-NYT. Siis että mitä ne ”änyytee”:t oikein ovat. ”Ai MITÄ, ne ovat ne kirjaimet! Mä oon aina luullut, että se on vaan jotain ”lällällällällää”. Eikä! MINDBLOWN!” Saatiin illan naurut.

Hei ei voi aina kaikkea tajuta.

Kirjoitan tätä itse asiassa just nyt siksi, että mulle on alkanut jo maistua ruoka. Wohoo! Ja siis muukin ruoka kuin smoothiet, joilla elin eka viikon leikkauksen jälkeen. Paranemisella on osansa. Samoin sillä, että olitte oikeassa; vaikka kertasyömällä valmissosekeitosta jatkettu ruoka on ihan ok, niin onhan tuo itsetehty sosekeitto varsinkin pidemmän päälle niii-iiiin paljon maukkaampaa! Joel on siis nyt alkanut tehdä sellaisia. Teidän antamat sosevinkit (täällä) on tarkkaan opiskeltu ja monia on kokeiltu – kiitos! Voisin laittaa niistä jossain vaiheessa omat lempparini jakoon.

Mutta ajattelin nyt ensin ihan tuoreeltaan jakaa tän Joelin tänpäiväisen papukeiton reseptin – tuli nimittäin aivan järjettömän hyvää!

annokset keitto 2

Joel on ollut pitkään ihan hurahtanut… …kyssäkaaliin. Mä oon ihan varma, että se johtuu siitä nimestä (josta mä en pääse yli), vaikka Joel väittää, että se johtuu mausta. Mä taas tykkään pavuista ja sellaisesta tomaattisesta tulisuudesta – ja tässä reseptissä on yhdistelmänä molempia.

kyssäkaali 2

Keiton idea oli, että muulle perheelle se menisi sellaisenaan, mutta minun osuuteni hurautettaisiin blenderissä soseeksi. Joel kuitenkin innostui mausteiden kanssa sen verran (mmmmm!), että keitto on enemmän… …mausteisen suun makuun. Miedommasta tykkäävät voivat rajoittaa vähän noita mausteiden määriä.

Meidän kotikokki haluaa vielä kertoa, että keiton ”jujut” ovat kyssäkaalin lisäksi mantelimaito (tuo ”pähkinäistä” makua) ja kaffirlimetinlehdet (thaimaalainen vivahde). Kyssäkaali puolestaan antaa etenkin soseuttamattomalle versiolle suutuntumaa; kyssäkaali pitää muuten silputa pieneksi, koska se ei pehmene niin kuin monet muut kasvikset.

Tässäpä siis ohje, jos joku haluaa kokeilla kotona – todellakin suosittelen! Söin ensimmäistä kertaa piiiii-iiiitkään aikaan vatsani ihan pullolleen. Mausteisuus jotenkin teki hyvä myös tähän kipeydestä toipuvaan kroppaan.

papukeitto 2

Joelin mausteinen papukyssäkaalikeitto

Ainesosat 1.

0,6 l vettä
1,5 rkl Maggi Organic Fond -kasvisfondia (toki liha-tai kanafondikin käyvät lihansyöjälle)
250 g kuivia punaisia linssejä
1 prk voipapuja
1,5 dl silputtua kyssäkaalia
0,5 l makeuttamatonta mantelimaitoa
0,5 l tomaattimurskaa
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kardemummaa

Ainesosat 2.
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl kuminaa
4 rkl voita
2 rkl valkosipulimurskaa
5 kaffirlimetinlehteä

…ja keitto syntyy (kuulemma) näin:

1) Sekoita ainesosat nro 1. kattilaan.
2) Paista mausteet (ainesosat nro 2.) voissa, lisää sen jälkeen kattilaan ykkösainesten joukkoon.
3) Lisää kaffirlimetinlehdet.
4) Kiehauta, anna muhia n. 30 minuuttia.
5) Poista lehdet.
6) Lisää suolaa & Srirachaa maun mukaan.
7) Surauta blenerissä, jos sosekeittoa haluat.

sosekeitto valmis 2

Joel tosiaan oli ihan vakuuttunut noiden luomufondien näppäryydestä. Ja halusi vielä sanoa (ehkä tämä on itsestäänselvää kaikille muille maailmassa paitsi mulle), että esimerkiksi risottoon laittaessa on hyvä, kun ei tarvitse keitellä lientä erikseen kuutiosta vaan sen saa suoraan fondista. Että helpottaa hommaa.

Aijaa. Okei.

Ja hei sitten vielä sellainen: Maggi olisi kiinnostunut saamaan näistä fondeista tavallisten ihmisten käyttökokemuksia. Siksi sieltä kysyttiin, että löytyisikö täältä blogin kautta kymmenen innostunutta testaajaa. Löytyykö? Homma toimisi siis niin, että testaajat saisivat Maggilta jonkin hyvän tuotepaketin käyttöönsä, ja sitten parin viikon päästä vastaisivat kyselyyn rehellisillä käyttökokemusmielipiteillään. Ja ne käyttökokemukset voivat olla siis normaalin kotikeittiön käytöstä normaaliin arkiruokaan – no, eivät juhlaruoatkaan varmasti kiellettyjä ole. Mutta että ovatko nämä hyödyllisiä tai hyviä, ja niin edelleen.

Jos siis testiryhmään liittyminen kiinnostaa, hihkaise ihmeessä alle! …ja jos halukkaita tulee yli kymmenen, niin tietysti sitten arvon osallistujat :)

PS. Huomaatteko mun lasin sisällön – eka kerran otin pienen lasillisen siideriä! Mä parannun!

29

You Might Also Like

  • Janika
    5.11.2015 at 13:27

    Haluaisin testiryhmään ehdottomasti!

  • Mari T.
    5.11.2015 at 14:04

    Osallistun myös fondi-arvontaan, meillä olis käyttöä kyllä =)

  • Tuija J.
    5.11.2015 at 14:15

    Arpaonnea kokeilemaan, eli voitaisiin mekin testata onko noissa miten paljon eroa tällä hetkellä käytössä oleviin fondeihin :) Meidän keittiössä tuli ”fondiherääminen” jokunen vuosi sitten, on sen verran paljon kätevämpää käyttää juurikin niihin kaiken maailman liemiin :)

    Ja tuolla jossain tulikin esille hyvä pointti, eli kun meilläkin aloitetaan taas sormiruokailu vuoden vaihteen tienoilla, niin fondin voi lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa. Meidän esikoinen on muuten Silvaa n. kuukauden vanhempi, olen tainnut seurailla blogia jo lähes alkumetreiltä mutta en varmaan ole aiemmin kommentoinut mitään :)

  • AnnaE
    5.11.2015 at 14:58

    Ollaan viime aikoina testailtu paljon uusia reseptejä ja koitettu uudistaa ruokailutottumuksia, näiden avulla pääsisi testailemaan lisää ja saisi uutta inspiraatioo!

  • Annaliina
    5.11.2015 at 14:58

    No tossahan olisi mukavat mausteet meidän kokkailuihin, kokeilisin siis mielelläni fondeja.

    Keittoarkisto on muuten upea näin lukijankin näkövinkkelistä. Siellähän oli ohjeita laidasta laitaan, miksi ihmeessä me ollaan menty aina sillä kahdella vaihtoehdolla: perinteinen sekakasvissosekeitto tai tomaattilinssikeitto. Pistetään reseptit heti työn alle :)

  • PikkuKirppunen
    5.11.2015 at 15:05

    Hihk, hihk, mie voisin kanssa olla kiinnostunut testailemaan nuita tuotteihita!

  • Jonnaa
    5.11.2015 at 15:06

    Täällä myös yksi!!! Oon niin onneton käyttää maisteita että mies huomauttaa aina olenko kuullut muusta kun suolasta

  • SiniSuu
    5.11.2015 at 15:07

    Jospas sitä kanssa kokeili arpaonneaan :)

    • Sinisuu
      5.11.2015 at 15:50

      Apua, oonko mä vastannut tähän jo vai onko joku nyysinyt mun nickin?
      :”D

      • krista
        5.11.2015 at 15:56

        Hihii, ”original”-loppuliite vaan mukaan jommallekummalle – samalla tekniikalla täällä on myös Miitu original ja Anomuumi original :)

  • Hannis
    5.11.2015 at 15:36

    Haluan testata! Liemikuutiot ovat jotenkin epäilyttäviä, mutta nämä vaikuttavat hyviltä. Tällaisesta testistä voisi saada myös vähän inspiraatiota kokkailuun, kun se tuntuu välillä vähän pakkopullalta.

  • Sinisuu
    5.11.2015 at 15:49

    Mäkin halun testata!

  • Vuosi villasukissa
    5.11.2015 at 16:04

    Täältä löytyis kaksikin innokasta testaajaa! Tai no, kai se on myönnettävä, että tällä hetkellä mieheni enemmän ruokahuollostamme vastaa (itse haudon viimeisillä viikoilla kolmatta lastamme). ;)

  • Jenni
    5.11.2015 at 16:24

    Minä voisin kans testata! Oon jotain fondeja joskus käyttänyt, mut ne maistui pelkästään suolalle ja vähän ehkä jollekin mausteelle, niin on jääneet kauppaan, mut ehkä ois aika ottaa revanssi! Teen syksyisin aina patoja, risottoja ja muita vastaavia sörsseleitä, mihin tuollaiset liemet vois tuoda ihan uusia ulottuvuuksia.

  • Saarab
    5.11.2015 at 16:24

    Ai että kiinnostaako? No todellakin! Fondi *skrollaa ylös tarkistamaan* LUOMUfondi. Vihdoin, oi vihdoin rukouksiini on vastattu.

  • salli
    5.11.2015 at 16:41

    Täällä olisi innokas testailija! Olen aiemmin kokeillut vain kuutioita sekä hyytelömäisiä liemi valmisteita, olisi hauska kokeilla noita nestemäisiäkin! :)

  • Anna
    5.11.2015 at 16:55

    Mäkin viime viikolla ekaa kertaa kyssäkaalia kokeilin. Jostain syystä nyt osunut silmään kaupassa paremmin kuin aikaisemmin. Toi pieneksi pilkkominen onkin hyvä vinkki, kun meinasi perheen pienimmällä vähän tökkiä kaalet.
    Ja ilmoittaudun mukaan luomufondien testaaja-arvontaan o/

  • Henuk
    5.11.2015 at 17:05

    Hep hep, halukas!

  • KattiKoo
    5.11.2015 at 17:17

    Innokas kotikokki tahtoo testiryhmään!

  • 1 3 4 5