Mitä kertoi mun veritippa?

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä LOUNAn kanssa.

Kohti uutta yritystä keskenmenon jälkeen!

Kepein askelin, kutkuttavasti odottaen. Positiivisella optimismilla kokeillen, että antaako elämä (ja kroppa) meille vielä tällaisen yhden mahdollisuuden.

Mutta totta kai olen ehtinyt viimeisten kuukausien aikana miettiä myös kaikenlaista oman kropan tilaa. Ja päätynyt oikeastaan kahteen, toimenpiteitä kaipaavaan juttuun.

Ensinnäkin. Viimeksi, kun keskenmenoon päättyneen raskauden supistukset alkoivat, oloni oli hyvinkin tukala – tajusin, että ennenaikaisten supistusten välttämiseksi edessä taitaa olla yhdeksäksi kuukaudeksi hyvin vähäliikkuvainen ajanjakso. Ja siis ai hitsi, että harmitti.

Harmitti siis se, että miksi oma lähtökuntoni ei voisi olla parempi! Miksi osuikin just näin, että koronan aiheuttama zumbatauko just nyt oli tyssäyttänyt kaiken liikunnan ja kuntoni on aivan murto-osassa aiemmasta? Miksi en edes pitänyt kiinni sitä kevättalvella asettamastani 10 000 askeleen haasteesta kuin sen kuukauden ajan…?

Ajattelin jo silloin, että jos tämä raskaus ei päätyisi vauvaksi asti, mahdolliseen ensi raskauteen haluaisin kyllä ehdottomasti lähteä astetta paremmasta lähtökunnosta. Paluu reippailukävelyille ja 10 00 askeleen haasteen pariin siis!

Ja toisena juttuna, kuitenkin hyvinkin samaan asiaan liittyen. Mikäköhän on mun kropan yleinen terveystila nykyisin? Tällaisena 44-vuotiaana, yhden keskenmenon jälkeen.

Mitä kuuluu keskenmenon jälkeen esimerkiksi raudalle? Aika paljon verta lorisi kuitenkin vessanpönttöön. Ja pitäisikö se hitsin ferritiini nyt myös mittauttaa, kun siitä niin puhutaan?

Millainen on kropan vastustuskyky pöpöjä vastaan? Ja toki sellainenkin: eihän terveydessä pilki mitään piilevää? Haluan kohdata mahdollisen seuraavan raskautumisen mahdollisimman terveenä.

Kun ajatus lähti käyntiin, totesin, että myös D-vitamiinin taso kiinnostaa, samoin kuin se folaatti – ja mitä se edes on? – jota etenkin alkuraskaudessa olisi niin tärkeä nappailla vitamiinipurkista foolihapon muodossa. Heh taustalla sellainen hölmö ja täysin epärationaalinen pieni kaihertava huono omatunto, sillä aiemmassa raskaudessa en ollut syönyt foolihappoa vitamiineissani ennen raskautumista. Kun en tiennyt raskautuvani, haha.

Olen siis elämässäni kerran, nelisen vuotta sitten, käynyt sellaisessa supersyvällisessä naisten terveysasioihin räätälöidyssä laboratoriotutkimuksessa, jonka koin ihan älyttömän hyvänä. Silloin oli päällä väsymys kahden pienen lapsen perhehärdellissä ja oma terveys huolestutti yön pimeinä (valvottuina) tunteina – ja silloin se laaja labratutkimus toi tosi hyvää tietoa siitä, että mitä sinne kroppaan oikein kuuluukaan. Helpotti huolta monesta asiasta!

Nyt sen jälkeen on kulunut elämää neljä vuotta, ja takana on myös aivan uusi fyysinen tilanne, se keskenmeno. Miltäköhän mun veriarvot näyttävät tällä hetkellä? Onko kroppa terveydeltään ja vastustuskyvyltään hyvässä kunnossa uudelle raskaudelle? Päätin, että haluan ihan ehdottomasti kuulla kropan kuulumiset uudestaan.

Klik klik nettiin, ja varasin itselleni tuollaisen tosi kattavan ”naisen terveysarvot” -paketin labratutkimukset LOUNAsta.

Tämä LOUNA on vasta viime kesänä avattu, eli ihan uusi juttu. Sieltä voi siis itse, ilman lääkärin lähetettä, varata laboratoriotutkimuksia tai ostaa tuollaisia valmiiksi koottuja tutkimuspaketteja. Tutkimukset tehdään SYNLABin laboratorioissa – itse käväisin Pasilassa – ja tulokset tulivat jo seuraavana päivänä (oho!) näkyville sinne nettiin, My LOUNA -palveluun.

No niin, taas tuli nykyaikaa!

Aaa joo ja tutkimus muuten myös maksetaan siellä My LOUNAssa, jolloin ei tarvitse maksaa ollenkaan sitä klassista toimistomaksua, joka usein haukkaa sen oman pienen, mutta joskus kaihertavan osansa tuollaisissa tutkimuksissa. Pieni juttu, mutta aiheutti sellaisen ”jesh!”-reaktion, kun tämän hoksasin.

Ja siitä labrakäynnistä Pasilassa käytin tarkoituksella sanaa käväisy. Sain ajan just tasan siihen kohtaan, joka sopi minulle parhaiten – ja käväisy oli niin nopea, että nipin napin ehdin tajuta, mitä tapahtui. Se oli aidosti viiden minuutin juttu: tulin ajanvaraukselleni paikalle minuutilleen, jolloin minut pyydettiin suoraan sisään.

Kohta olinkin takaisin siinä Pasilan aseman betonihe… hehkeydessä kyynärtaivetta pistoskohdasta vielä painaen, että oho, se oli sit siinä.

Tämä kuva ei ole sieltä Pasilasta, haha.

Seuraavana aamuna kahdeksalta, eli vähän alle vuorokaudessa, piippasi tekstiviesti: tulokset ovat netissä valmiina. Jesh, sitten tutkailemaan!

Nopea ensisilmäily, paljon rivejä ja vieraita sanoja – basofiilit, monosyytit, mitänämäon – ja niiden viitearvoja. Ensin tihrustan koko homman läpi: näkyykö punaisia kolmioita jossain varoitusmerkkinä, että ollaan viitearvojen ulkopuolella…? ÄÄÄÄÄH NÄKYY. Eli ensisilmäyksellä kaikki näytti olevan siististi viitearvojen sisällä paitsi yksi.

Sitten tarkempaan tutkailuun. Mistäs ne mua kiinnostaneet jutut löytyvätkään…?

Hemoglobiini oli minulla yllättävän hyvä, peräti 143. Oho, myös keskenmenon jälkeen! Muutkin punasoluihin liittyvät jutut olivat erittäin mallikelpoisessa kunnossa, myös se ferritiini oli aivan kohdallaan. Verihiutaleet (trombosyytit) myös. No mahtavaa!

…ja tähän väliin sanottakoon, että tällaisissa labratuloksissa on tietysti kaikenmaailman hematokriittejä, jotka eivät itselleni maallikkona  sano vielä yhtään mitään. Se voi tietysti riittää, että näkee että tutkitut jutut ovat viitearvojen sisällä – viitearvot on siis kirjattu siihen viereen. Mutta sitten jos haluaa paremmin paneutua, niin LOUNAn sivuilta löytyy aina tarkemmin, että mitä se mittaa ja miten tulosta tulkitaan.

Sitten sellainen supertärkeä puoli kuin vastustuskyky ja kropan immuunipuolustus, se mua on myös kovasti kiinnostanut, etenkin näinä aikoina. Immuunipuolustukseen kytkeytyy monenlaisia juttuja: leukosyytit, monosyytit, lymfosyytit… Ja kuulemma eosinifiileissä voisi näkyä, jos on kovasti allergiaa, astmaa tai atopiaa päällä. Ja kaikki nämäkin olivat minulla hienolla tasolla!

Jee jee jee mun kroppa – sähän oletkin tosi hyvässä terässä torjumaan mahdollisia pöpöjä!

Okei nyt tuolla on niin paljon lukuja, että pitää ihan harppoa. Maksaan liittyvät jutut olivat kunnossa, samoin munuaisiin. CRP voisi viitata matala-asteisiin tulehduksiin, mutta eipäs viittaa minulla. Kilpirauhasarvot aivan kohdallaan, samoin verensokeri.

Se D-vitamiini minua erityisesti kiinnosti: se oli 87,9. Yli viitearvojen, mutta ei kuitenkaan liiallisen korkealla – voin siis hyvillä mielin jatkaa sen D-vitamiinin nappailua, jota olen tähänkin asti syönyt.

Sitten vielä se mikäsenytonkaan, eli folaatti! Selvisi, että se on vesiliukoinen B9-vitamiini, jota saa mm. tummanvihreistä kasviksista, palkokasveista, hedelmistä, marjoista ja täysjyvätuotteista. Ja raskaana vielä siitä foolihappoa sisältävästä vitamiinivalmisteestakin. Sekin oli minulla oikein hyvällä tasolla ns. itsestään, sillä nyt keskenmenon jälkeen en ole tuota raskausmonivitamiinia enää syönytkään. Aloittelen kuitenkin uudelleen sen raskausvitamiinicombon syömisen tässä… no, tänään.

(nousin tässä välissä koneelta ja kävin nielaisemassa yhden vitamiinitabletin)

Yksi jännä havainto tuolla tuloslistassa muuten oli B12-vitamiini, joka oli minulla hyvinkin korkealla. Jännäksi tämän teki sen, että mistä ihmeestä mä olen tuota noin paljon saanut…? Sitä kun on kai nimenomaan eläinkunnan tuotteissa ja tämä on sellainen vitamiini, joka voi olla kasvissyöjille ja erityisesti vegaaneille haastava. Enkä tietääkseni syö mitään tuotteita, johon sitä olisi erikseen lisätty. Mutta jostain mä sitä selvästi saan! Ehkä juustosta?

Mutta hyvä tietää, että en ainakaan tällä hetkellä tarvitse erillistä B12-vitamiinilisää, vaikka sellaista olen joskus pohtinut!

No sitten se hyvällä tasolla paitsi yksi.

Ja mikä tylsimysarvo se mun paitsiykkönen sitten olikaan, ja oikeastaan yllättäväkin: kolesteroli, damn!

Se oli itse asiassa mulla koholla jo silloin neljä vuotta sitten, joten tavallaan tästä ei kai olisi pitänyt edes yllättyä. Viimeksi se kuitenkin kuittautui ns. elämäntapojen kokonaisarviolla, eli sitä ei katsottu sellaiseksi, että pitäisi olla huolissaan. Mutta nyt, kun se neljän vuoden kuluttuakin on edelleen koholla, niin… äh. Onneksi ei kuitenkaan ole kovasti korkealla, yli viitearvojen kuitenkin.

Mä kun oon kuvitellut syöväni hyvinkin terveellisesti!

Ja tylsimykseksi sanon tätä kolesterolia siksi, että tähänhän vaikutetaan sellaisilla elämänmittaisilla ruokavalinnoilla. Ei voi vain nappailla purkista jotain kuuria ja homma hoidettu. Mutta toisaalta mun ”ruokavaliovastaavan” (eli meidän kotikokki Joel) kanssa jo heti tulosten lukemisen jälkeen juteltiin, että monia pikkumuutoksia on oikeastaan aika helppo tehdä niin, että muutosta ei edes maussa huomaa. Eli arkisten ruoka-aineiden valintarutiinien pikkumuutos vaan.

Esimerkiksi mun leivän päälle laitettava levite vaihtui jo seuraavaan ruokakauppatilaukseen. Satunnaisen leivänpäällisjuustoni voin myös hyvin vaihtaa tai jättää pois ilman, että siitä erityisesti kärsisin. Tai edes huomaisin.

Mutta siis JESH mikä tunne tietää, että kroppa on (sitä paitsiykköstä lukuun ottamatta) terveydentilaltaan ja vastustuskyvyltään hyvässä iskussa!

Tähän LOUNAn naisen terveysarvot -pakettiin on siis koottu tosi monipuolisesti sellaisia veriarvoja, jotka liittyvät naisen kehon hyvinvointiin: täydellinen verenkuva tietysti, sitten tietoa munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toiminnasta, kolesteroliarvot ja naiselle tärkeät vitamiinit.

Vastaava valmiiksi räätälöity paketti on tietysti olemassa myös miesten terveyden tarkasteluun, ja siinä on mukana esimerkiksi testosteronitason mittaus.

Ja näihin ei siis tarvitse lääkärin lähetettä, vaan ajan voi varata vaan täältä itse suoraan! Testiin voi usein päästä vaikka samana päivänä, jos vaikka aamulla hoksaa, että SYNLABin labra on lähellä ja ehtii käydä siellä lounastauolla.

Naisen terveysarvot ja miehen terveysarvot -paketit ovat tällä hetkellä LOUNAlla tarjouksessa, hinta on 95e ja siihen ei tule toimistokuluja päälle. Tarjous on voimassa 15.9.2021 asti. Pakettien normaalihinta on 136 euroa.

Heh meinasin kysyä, että onko sulla ollut väsymystä tai jotain muuta terveysasiaa mielen päällä, ja sen vuoksi olet pohtinut tällaisia labrakokeita? Sitten tajusin, että okei ketäpä meistä ei väsyttäisi just nyt syksyn ja arjen taas lävähdettyä takavasemmalta päälle. Mua ainakin väsyttää, mutta se johtuu siitä, että herätyskello soi joka ikinen aamu kello 6:45.

Muotoillaan siis toisella tavalla. Oletkos käynyt viime vuosina tällaisissa labrakokeissa, tai olisiko sinulla syytä käydä?

Kannattaa muuten tsekata myös LOUNAn hyvinvointisivuston muut testipaketit, siellä oli myös tosi kiinnostavan kuuloisia täsmätarpeen paketteja. Esimerkiksi bongasin”väsymykseen vaikuttavat arvot”, ”kasvissyöjän ja vegaanin terveysarvot””tärkeät vitamiiniarvot”, tai jopa ”hiustenlähtöön vaikuttavat arvot” ja ”mieskuntoarvot”. Olisi muuten näköjään ollut tarjolla myös ”raskautta suunnittelevan terveysarvot”, mutta ehdin itse spontaanisti napata tuon naisten terveysarvojen paketin, kun se oli kerran sopivasti tarjouksessakin.

Omalta kohdalta kyllä lämmin suosittelu tällaiselle – kävin itse jo toista kertaa, ja varmasti en viimeistä!

17

You Might Also Like

  • P
    26.8.2021 at 18:05

    Jes! Hyvältä vaikutti sun tulokset. 👍 Ja lohdutuksena voin sanoa että tuo kolesteroli taitaa olla kaikkien meidän suomalaisten kompastuskivi. Mulla on lähes sama tilanne eli ruokavalio on ollut muuten kunnossa; punaista lihaa en oo syöny yli kahteenkymmeneen vuoteen joten kasvis -ja kanapainotteista on mun ruoka. Mutta kokonais kolesteroliarvo oli vuosi sitten vähän yli 6. Sitten karsin ruokavaliostani kovan rasvan minimiin. Vaihdoin kevytmaidon kauramaitoon, Oltermannin 17% versioon ja Oivariinin Floraan. Ruoanlaitossa olinkin jo käyttänyt rypsiöljyä mutta leivonnassa vaihdoin vielä voin juoksevaan margariiniin. Ja kappas, kolmen kuukauden jälkeen kontrollissa kolesteroli oli tipahtanut sinne lähelle viitearvoa eli viiden pintaan. Eikä tuo kovien rasvojen välttäminen ole tuntunut hankalalta kun nykyisin on ihan hirmuisesti tuotteita esim. soijasta ja kaurasta. Esim. kaurakerma on ihan passeli ruoanlaitossa. Toki edelleen herkuttelen välillä hyvällä omallatunnolla esim. rasvaisilla juustoilla mutta vain silloin tällöin.

    • krista
      27.8.2021 at 09:09

      Kiitos, mä kans olin supertyytyväinen! Ja hei MAHTAVA kuulla, että sulla tosiaan kolmessa kuukaudessa tuli jo muutosta! Mä nyt kans teen nuo vastaavat muutokset, ja olisi kyllä tosi kiinnostava käydä vaikka loppuvuonna katsomassa, että onko tullut muutosta kolesteroliarvoissa…

      Mä kans ajattelen niin, että haluan myös säilyttää herkkuni (FETA) eli mulle ei sellaiset totaalikiellot toimi ollenkaan, alkaa vain nyppiä :D Mutta on kuitekin paljon sellaisia ”huomaamattomia” juttuja, joita voi tehdä, kuten just vaikka että mitä levittää leivän päälle. Ne on olleet enemmänkin vaan tottumuskysymyksiä eikä sellaisia, että joku olisi mulle herkkua ja joku ei.

  • A
    26.8.2021 at 19:42

    Hauskasti sattui, kun just itsekin kävin kattavissa labrakokeissa (kilpailevan firman Puhdin kautta). Tarve oli kilpirauhasen labrakokeille (liittyen tulevaan endokrinologin seurantakäyntiin), mutta hupsis innostuin ja sit ostoskorissa olikin 30 muutakin labrakoetta :D (tykkään tästä labrakilpailusta, nimittäin kilpparilabrat TSH & T4 maksoi ennen yksityisillä lääkäriasemissa noin 50e/per kipale ja siksi piti mennä Huslabiin, missä noi samat vajaa 30 euroa yksityislääkärin lähetteellä…mut tosiaan nyt ne saa ilman lääkärin lähetettäkin kohtuuhintaan, jesh).

    Mun tulokset oli pääosin kategoriaa jee Etenkin ne kilpparit (jee, lääkitys kohdillaan!) ja kaikki muukin erinomaisesti viitteissä (mun kolesteroliarvot on tosi hyvät eli about 3,5, mikä ilahduttaa mua kovin, tai kokonaiskolesteroli oli noussut 0,2 yksikköä neljän vuoden takaisesta mutta kaikki nousu oli hyvää kolesterolia, en ole siis perinyt isäni puolen suvun altiutta). Ainut ei niin jee arvo oli ferritiini (viitearvoissa, mutta noin 35 arvolla ei hurrata). Ferritiini itse asiassa mulla mitattiin vuosi sitten työterveyslääkärin toimesta kun valitin nuutunutta oloa ja samaa luokkaa se oli silloinkin (yllättäen arvo ei parane, kun kroonisesti unohdan ottaa rautatabut). Niin joo ja oon siis kasvispainotteisesti syövä sekasyöjä, joka ottaa juustot täysrasvaisena ja ei koske margariineihin (eli rasva tulee joko tyydyttyneenä eläinrasvana tai rypsi/oliiviöljynä) sekä rakastaa maksaa kaikissa muodoissa (hemoglobiinini on aina super, joten siksi matala ferritiiniarvo tuli aika puskista)

    No, mutta nyt on uusi tsemppi raudan kanssa (ongelma on muistamisessa, että tyroksiinit pitää ottaa eri aikaan kuin rauta, joten mun pitäisi muistaa rauta iltaisin…haastavaa, aamut on helpompia kun silloin on enempi rutiinijutut). Oon kyllä hirveen tyytyväinen, että satsasin satasen oman terveyden mittaamiseen, tällainen isompi kasa kokeita antaa musta hyvin kokonaiskuvaa. Näiden peruslabrakokeita tarjoavien firmojen lisäksi oon pallotellut Nightingale Healthin testaamista, sekin tarjoaisi erittäin mielenkiintoista dataa omasta terveydestä.

    • krista
      27.8.2021 at 09:26

      Haa, taas oltiin jotenkin yhtä aikaa liikkeellä jonkun asian kanssa, mun mielestä tällaista on tapahtunut ennenkin! Jotenkin samalla taajuudella :D

      Munkin mielestä on kyllä tosi mahtavaa, että näihin pääsee tällä tavalla matalalla kynnyksellä ja kukkarolla tavoitettavasti – kurkistin muuten huvikseni tuon kilpparilabran hinnan LOUNAlla ja se on 15 euroa! Eli paljon on kyllä tulleet hinnat tavotettavimmiksi (siis just myös näissä itse varattavissa yksityisissä) kuin vaikka tuo, mitä kerrot sulla ennen olleen…

      Hei tosi hyvä kolesteroli sulla! Mulla oli siis ihan reilusti yli kuuden, jaiks…

      Oisko sulla (tai jollain muulla) muuten hyvää vinkkiä vatsaystävällisestä raudasta…? Mulla oli tosiaan hyvällä tasolla, mutta Mulla on vaan kokemus sellaisista rautakuureista, jotka lyö suoliston ihan tukkoon :D Ja mulla kans kaikki tällaiset pitää loksahtaa saumattomasti rutiineihin, muuten ne unohtuu. Muistan nykyisin aamuvitamiinit ongelmitta, kun lapsetkin ottaa vitamiininsa ja ne on siinä keskellä meidän keittiön pöytää. Muu onkin sit hankalampaa :D

      Ja samaa mieltä, tällaiset laajemmat paketit tuo kyllä hyvää tietoa omasta terveydestä! Ja sit jos tosiaan jossain olisikin heittoa jossain (vaikka tuollaista matala-asteista tulehdusta, sitä taidetaan hiljaiseksi tulehdukseksikin sanoa), voisi alkaa selvitellä, että mistä on kyse ja saada toivottavasti ajoissa niihin hoitoa <3

      • Henna
        27.8.2021 at 10:04

        SiderAl forte (apteekista) on hyvin siedetty rauta. On tosin aika kallis.

        • krista
          27.8.2021 at 10:43

          Jesh, kiitos! Heti googlasin ja vaikka tosiaan on hintava, etenkin kuurimuotoisena on varmasti sen arvoista.

        • A
          27.8.2021 at 10:57

          Jeps, SiderAl fortea minäkin syön (ja on tosi kallista). Ferrodan sai mun mahan ihan todella kipeäksi, eli se ei mulla toiminut ainakaan. Tehosta en tosin tiedä, kun raudan syöminen on ollut niin epäsäännöllistä ettei ferritiini ole oikein mihinkään liikahtanut. Nyt ostin ”iltadosetin” (tyroksiinit ja d-vitsku on mulla dosetissa aamuisin muistuttamassa ja sama nyt sit iltaa varten raudalle) ja oon juhuu muistanut ottaa 6/7 päivänä viikossa raudan, hihi.

  • Iiidada
    26.8.2021 at 20:13

    Ferritiinissähän on se ongelma, että sen viitearvot perustuvat naisten keskimääräisiin tuloksiin. Raudanpuute on todella yleistä, ja niinpä viitearvon alaraja onkin sen 10. Kuitenkin ferritiinin ollessa alle 30, ovat rautavarastot siis käytännössä lähes tyhjät. Mulla oli raudanpuutteen oireita, kun arvo oli 23 (hb kuitenkin 140) ja monen kuukauden rautakuurilla sain arvot nousuun ja oman olon paranemaan. Mulla oli palan tunnetta kurkussa, hiustenlähtöä, voimattomuutta, uniongelmia ja levottomat jalat iltaisin.

    Voi olla että tiesitkin tämän, mutta piti tulla kertomaan siltä varalta, että sulla on ollut raudanpuuteoireita :)

    • krista
      27.8.2021 at 09:31

      Joo siis mulla ei ole ollut muita oireita kuin tämä ikuinen väsymys, joka tosiaan johtuu kyllä siitä, että herätyskello soi 6:45 :D Kesällä olin ”oireettomampi” väsymyksen suhteen, haha :D Mulla kiinnosti tuo oikeastaan just siksi, että keskenmenossa lähti niin paljon verta ja alkoi jännittää, että ovatko varastoraudat ihan loppuneet. Mutta onneksi niin ei sitten kuitenkaan ollut!

      Mutta tosiaan jos tuollaisia oireita on, niin ehdottomasti kannattaa tutkia ja toimia, eikä vain kärsiä <3 Ihana, että sait rautakuurilla paremman olon! Tuo ferritiini kyllä voi olla tosi salakavala, se kyllä kannattaa tutkituttaa! Ainakin jos on oireita, mutta mun mielestä se on kiinnostava tietää muutenkin :)

  • Toope Tyttelssön
    26.8.2021 at 21:50

    Tiesithän, että foolihappoa suositellaan syötäväksi vähintään kolme kuukautta ennen kuin raskautta edes yrittää?

    • krista
      27.8.2021 at 09:40

      Joo! Tai siis itse asiassa 1-3 kuukautta taitaa olla se suositus Terveyskylän mukaan (https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskauden-tuomat-muutokset-ja-yleiset-huolenaiheet/foolihappo-ja-raskaus) , THL puolestaan sanoo noin kaksi kuukautta (https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemussuositukset/raskaus-ja-imetysaika/foolihappo-ja-raskaus). Mutta siis joka tapauksessa just tää, että sitä kannattaisi syödä myös hyvissä ajoin ennen raskautumista!

      Tuossa postauksessa just kirjoitankin, että koin siitä epämääräistä huonoa omatuntoa raskaaksi tullessani, kun tulin tosiaan suunnittelmattomasti raskaaksi, eli en todellaakaan ollut sellaisia syönyt etukäteen… Kaikesta sitä voikin tuntea huonoa omatuntoa – siitä ettei ollut ennustajanlahjoja :D Enkä muuten ollut syönyt valitettavasti aiempien lasten kohdallakaan, koska nekin alkoivat suunnittelmattomasti. Vaan heti vasta sitten, kun raskaustesti näytti plussaa, niin puolipaniikissa vitamiineja hakemaan :D Siksi ehkä oli jäänyt se folaatti kaihertamaan ja oli kiva nähdä oma taso. Mulla se tosiaan yllärikseni oli ihan reippaasti yli (siis aidosti tosi-tosi paljon yli) sen, mitä piti. Että ilmeisesti on tuo puoli hyvin hanskassa :D Aloitin nyt sitten kuitenkin vielä tietysti raskausvitamiininkin, jossa foolihappoa!

      Foolihapon hyödyntämisen kannalta muuten riittävä B12-vitamiini on myös tärkeää (tämä lukee kans tuolla Terveyskylän sivultakin). Mulla tosiaan sekin arvo oli tosiaan tosi korkealla, tämä oli kyllä tosi kiva kuulla!

      • Toope Tyttelssön
        27.8.2021 at 15:17

        Hyvä juttu! 😊❤️ Kommentoin ihan senkin kannalta jos joku raskautta yrittävä tai suunnitteleva tätä postausta lukee.

        • krista
          27.8.2021 at 15:34

          Joo, toi on kyllä tosi hyvä tietää!

  • Veema
    27.8.2021 at 11:16

    Itse pääsin 1,5 vuotta sitten vaihtaessani työpaikkaa työterveyden kautta kattaviin labratesteihin. Olin silloin puoli vuotta aikaisemmin tehnyt päätöksen jättää ruokavaliosta pois arkijuuston ja vaihtanut muut lehmänmaitotuotteet kaura-/soijamaitotuotteisiin. Feta ja mozzarella olivat silloin jääneet satunnaiseen käyttöön (nykyään nekin ilmastosyistä pois). Ja olin iloinen, että tämä näkyi tuloksissa: kolesteroliarvot oli nimittäin tosi hyvät!

    Sen sijaan tuolloin mulla oli sokeriarvo nousussa. Vielä normaalin rajoissa, mutta kuitenkin suunta väärä. Olen tosi iloinen, että tuli tuossa kohtaa mitattua arvot: olin huomannut sellaisen pysyvän epämääräisen väsymyksen ja nihkeyden, mutta pistin aina stressin ja muun piikkiin. Mutta labra-arvo pakotti miettimään omaa ruokavaliota (ja muutamaa muuta elämäntapaa) uusiksi ja löysin pari kolme pientä muutosta, jotka tehdä. Nyt kävin keväällä mittauttamassa sokeriarvon uusiksi ja olin iloinen, että näkyi tuloksia ja sokeriarvo oli laskenut reippaasti. Muutokset on tosissaan ollut tosi pieniä ja sellaisia, jotka kuitenkin aika helppo toteuttaa. Kuitenkin vaikutus omaan jaksamiseen on ollut huima.

    • Veema
      27.8.2021 at 11:31

      Ja taas innoissaan tuli mentyä suoraan aiheeseen, vaikka piti myös sanoa, että kiinnostava postaus siis. Kiva kuulla muiden kokemuksia ☺️

      Mulla siis myös yksi pysyvistä muutoksista oli se, että hikiliikunnan lisäksi (joka mulla pyöräily ja kuntosali) lisään askelia päivään. Tähtään 10 000 askeleen, mutta sen sun keväisen postauksen hengessä, en masennu siitä, että joku päivä jää alle, tärkeämpänä mittarina seuraan viikon ja myös kuukauden keskimääriä. Se on samalla ollut hyvä sen takia, että tulee oltua enemmän ulkona, joka taas sekin aivoille hyvä.

    • krista
      27.8.2021 at 14:43

      Hei muuten hyvä, kun mainitsit sokerista! Tuli siis itselle mieleen vaan yleisesti sellainen tilanne, että jos itsellä olisi vaikka tuollaista yleistä väsymystä, tulisi ehkä itselle mieleen just se ferritiini – koska siitä on puhuttu niin paljon, ja hyvä että on puhuttu. Mutta ei välttämättä tulisi mieleen, että se voisikin olla sokeri! Tai joku muu. Jos vaan ottaisi rautakuurin ilman tutkimisia, niin jäisi se syy löytymättä ja voisihan se tilanne siitä ehkä pahentuakin…

      Mutta siis tosi hyvä, että pääsit tuollaisiin testeihin ja että tuo arvo löytyi – ja ratkaisukin! Näistä on kyllä kiva ajatella, että ei tarvitse ”väkisin muuttaa kaikkea” vaan on olemassa sellaisia lähes huomaamattomia juttuja, joita voi tehdä. Ja ai hitsi mun pitäisi päästä taas tuohon hikiliikuntaan jotenkin! Täytyy varmaan taas yrittää innostua virtuaalizumbailuista (tai ensin etsiä niitä). Tuota askeltavoitetta tosiaan yritän minäkin, mutta tosiaan en sillen ryppyotsaisesti vaan mieluummin silleen positiivisella mielellä. Nyt, kun arki on taas alkanut, lasten saatteluliikenteestä tulee jo onneksi 6000 askelta ihan luonnostaa. Joku hyvä puoli arjen alkamisessa, haha :D

  • Kirsi
    28.8.2021 at 13:35

    Kiva kuulla että veriarvosi ja kokemus verikokeista olivat hyvät. Itsekin pyrin parin vuoden välein seuraamaan arvojani.
    Ehkä siis joskus vielä näemme Pasilassa näytteenoton merkeissä 😀