Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa.
Tämän jutun otsikko kuulostaa ihan sellaiselta lasten arvoitukselta: ”Kutisee, kutisee, mutta ei ole täi. Mitä se on?”
Helppo kysymys! Se on mun päänahkaaaa-aaa-aaaargh! Tämä päänahan kutina on välillä jotain ihan sietämätöntä. Ja tuo ”ei ole täitä” pitää tietysti aina tällaisessa yhteydessä lisätä.
Kuulostaako tutulta, kutiseeko muillakin just nyt?
Olen kertonutkin, että atooppinen ihoni pysyy nykyisin aika hyvässä kunnossa – kiitos mun iholle sopivien Allergiatunnuksella varustettujen tuotteiden (mm. rasvat, saippuat ja pyykinpesuaineet) sekä vakiintuneen rasvausrutiinin, jossa reagoin heti kuivumisen ensimerkkeihin.
Mutta päänahan kutinan kanssa olen aivan lapsenkengissä.
Vaiva on myös minulle selvästi uudempi kuin muut atooppisen ihon merkit.
Kutiseva päänahka voi johtua monesta eri syystä – taustalla voi olla esimerkiksi psoriasis, hiuspohjan karvatuppitulehdus, seborrooinen ihottuma (taliköhnäihottuma), hiivasienet, atooppisuus, ja tietysti myös ne täit. Siksi tietysti kutinanhoitokeinotkin ovat erilaisia. Ehkä se siitä jotenkin haastavaa tekeekin: pitäisi osata hoitaa just oikealla tavalla!
Allergia, iho & astma -lehdessä ilmestyi viime talvena aivan loistava ”Kymmenen kysymystä kutisevasta päänahasta” -juttu, joka silloin ilmestyessään antoi mulle paljon uutta hyvää tietoa aiheesta. Olen lukenut sen varmaan jo sen kymmenen kertaa, vähintäänkin. Juttu löytyy myös netistä täältä.
Kannattaa ehdottomasti lukea!
Oma kutinani on ”vasta” noin kahden tai kolmen vuoden mittainen vaiva, ja ehkä siksi olen sen hoidossa vasta näin aloittelijan tasolla – ihon kuivuudesta kun sen sijaan on kokemusta ihan lapsuudesta asti.
Kutinavaiva alkoi vaivihkaa hiipien jonain syksynä, ehkä kolme vuotta sitten, ja samaan aikaan jokasyksyisen ihon kuivumisen kanssa. Välillä kutina hilseshampookuurilla (joku Espanjasta ostettu markettituote) vähän helpotti – vaikka pelkäsin, että sen jälkeen mulla on päänahka tulessa – mutta vähän ajan kuluttua se jatkui taas. Ja toisaalta kun ennen koronaa kävin säännöllisesti kampaajalla, käyntien jälkeen kutina pysyi aina useamman viikon poissa. Luultavasti hyvät hiushoidot hoisivat myös päänahkaa.
Omalta osaltani olen itsediagnosoinut kutinavaivan juuri atooppisuudesta johtuvaksi: iho on kuiva, eikä päänahkaa voi oikein samaan tapaan rasvailla kuin muuta ihoa. Päänahkani ei juurikaan punoita eikä hilsettä ole mitenkään erityisen paljon – vähän vaan ajoittain sellaista samanlaista valkoista ihopölinää kuin rasvaamattoman ihon kanssa talvisin.
Osin tässä ongelmassani kyse on varmasti myös siitä, että iholle olen löytänyt hyvät rasvat, kun taas hiusten puolella mulle sopivat ”luottotuotteet” puuttuvat. Hellävaraiset shampoot ovat kyllä hellävaraisia myös päänahalle – mutta minulla ne tekevät helposti sen, että hiukset näyttävät likaisilta jo seuraavana päivänä. Haluaisin pitää pesuvälin kuitenkin pidempänä.
Eli tavallaan kierteestä toiseen tässä on menty.
Hilseshampoo helpottaa, ehkä – mutta ärtyykö herkkä päänahka rajuista aineista entisestään?
Hellävarainen shampoo on hellä myös päänahalle – mutta sitten hiukset rasvoittuvat nopeammin ja rasvaisten hiusten kanssa se päänahka vasta kutiseekin.
Kutina tosiaan voimistuu heti, kun hiukset ovat vähänkin rasvaiset.
Kutinaaa-aaa-aaargh! Kasvojen kuivuuskin tässä kyllä huutaa.
Tämän parin viikon takaisen kiharapostauksen keskustelun jälkeen kokeilin A:n vinkistä päänahan pesemistä perusvoiteella. Pyörin kylppärissä hetken voidevalintaa pähkäillen, ja päädyin tähän Avèneen: koska se vähentää kutinaa mun iholla, niin miksei sitten päänahassa…? Haha, sarjassamme ihan ite päättelin ja kokeilin. Kokeilin ensin päänahan pesua perusvoiteella, ja myöhemmin myös erityisten kutinapaikkojen rasvaamista pesun jälkeen, etenkin otsan ja ohimoiden hiusrajasta ja takaraivolta.
Ja sanotaan nyt niin, että eipä ole ihan helppoa tällaisella hiuspehkolla saada sitä rasvaa päänahkaan asti. Veikkaan, että noin 95 % rasvasta meni hiuksiin, ei päänahkaan.
Jotenkin kuitenkin veikkaisin, että tuollainen perusvoiteella silloin tällöin peseminen voisi olla oman kutisevan päänahkani seuraava hoitokokeilu. Vaikka se kyllä tekee hiusten juuresta tietysti entistäkin rasvaisemman näköisen.
Onko teillä muilla sellaisesta kokemusta tai vinkkejä, miten tällainen päänahan perusvoidepesu kannattaisi tehdä?
Ja tältä Allergiatunnuksella varustettujen hiustenhoitotuotteiden listalta jatkan ”luottokäyttöshampoon” etsimistä: sellaista, joka olisi hellävarainen päänahalle mutta kuitenkin sen verran tehokas, että se myös pesisi hiukset selvästi puhtaiksi. En tosiaan kuitenkaan ihan joka päivä olisi valmis hiuksiani pesemään.
Erityisesti tuolta listalta osuivat nyt silmiin Cutrin Vieno -hajusteeton shampoo ja Dermosil sensitive -shampoo. Oletteko testanneet? Voisiko toimia mun tilanteeseen?
Kutisevan päänahan vinkkijuttu oli tosiaan viime talven Allergia, Iho & Astma -lehdessä.
Tämä todella hyvä, neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti kuuluu siis Allergia, iho- ja astmaliiton jäsenyyteen. Tuorein lehti ilmestyi muutama viikko sitten, ja siellä oli esimerkiksi aivan supersuloinen juttu koko perheen ötökkäkoulusta. I-ha-na! Ötökät on tärkeitä!
Uusimmassa lehdessä on myös esimerkiksi 10 kysymystä allergiatesteistä ja juttu siitä, miten hoitaa astmaa ja atopiaa raskauden aikana.
Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyyden hinta on vain 27e /vuosi, ja sama jäsenyys koskee kaikkia samassa talossa asuvia perheenjäseniä. Mun mielestä yllättävän edullinen jäsenyys!
Liiton jäsen saa lehden lisäksi apua ja tukea arkeen, aktiivista vertaistukitoimintaa (tosi hyviä verkkotapaamisia) sekä paljon jäsenetuja (sekä valtakunnallisia että paikallisia): esimerkiksi alennuksia kotimaanmatkailuun, hyvinvointipalveluihin ja jopa silmälaseihin. Ja totta kai jäsenyydellä omalta osaltaan edistää myös kaikkien allergiaa, astmaa ja ihotauteja sairastavien asiaa sekä tietoisuutta näistä asioista!
Jäseneksi voi liittyä täällä.
Iso suositus, jos perheessänne on vaikka allergiaa jollain perheenjäsenellä! Jäsenyyden edut ihan ehdottomasti ovat suuremmat kuin kustannukset – ihan jo tuon laadukkaan lehden myötä!
8
Iiiii
11.12.2020 at 13:10Vielä yksi vinkki tuohon, että miten aineen saa kunnolla päänahkaan vaikuttamaan. Nimittäin hiusten pesu pää alaspäin! Sormet saa paljon helpommin päänahkaan asti ja puhdistuu kunnolla.
Heidi
11.12.2020 at 15:24Oma lemppari on Urtekramin Morning Haze-sarja, sopii erityisesti luonnonkiharalle pehkolle! Toivottavasti tämän valmistusta ei ole lopetettu. Toinen huippusarja on kampaamoissa myytävä, kotimainen Sim Sensitive System 4-sarja. Kampaaja laittoi mulle ehdottoman palashampoo-käyttökiellon, ne nimenomaan lisäsivät kutinaa ja aiheuttivat öljyillään taliköhnää. Oma päänahka on semmoinen, että joudun pesemään sen päivittäin, muuten alkaa kutina. Mitään normimarkettishampoita en kestä, ne ovat liian tujuja.
Maj
11.12.2020 at 16:05System 4 tuotteille myös ääni täältä! Mulla on pitkät, melko paksut luonnonkiharat hiukset ja kuiva päänahka eli yhtä kuivuutta koko pää. Nää hoitaa sekä hiusta että päänahkaa! Olen käyttänyt useampaa eri shampoota ja hoitoainetta tältä merkiltä, riippuen sen hetkisestä päänahan tilasta. Auttoi jopa hirveään palsuun karstaiseen ihottumaan mihin ei tuntunut auttavan mikään. Nyt käytän kesäisin urtekramin tuotteita ja talvella päänahan kuivuessa system 4.
Miia
11.12.2020 at 21:31Kannattaa tarkistaa, että shampoo ei sisällä sodium laureth sulfatea, se kuivattaa ihoa tosi paljon. Minulla on paha atopia ja olen löytänyt sopivat tuotteet ihonhoitoon Twistbe-kaupan kautta.
Lotta
18.12.2020 at 14:38Tämä! Kärsin kuivasta päänahasta ja jatkuvasta kutinasta aiemmin kunnes tajusin että juuri tämä sodium laureth sulfate on herkästi allergisoiva. Nykyään tarkastan shampoon ainesluettelon paremmin ja esim. jotkin luomushampoot toimii. Itse olen ostanut omani Ruohonjuuresta.
tuutu
12.12.2020 at 20:49Toinen atoopikko täällä hei! Jos vielä kaipaat suosituksia testattavista tuotteista, niin mulle yksi päänahan pelastus on ollut Acon intensive dry scalp treatment -geeli. Ei sisällä hajusteita ja siinä on sellainen kätevä nokkaosa, jolla geelin saa suoraan päänahkaan. System 4 -sarjan oil cure hair mask saa myös multa äänen.
Kuivasta ihosta ja voiteesta muuten: ainakaan mulla ei riitä pelkkä voide iholle. Koska kuiva iho kaipaa nimenomaan kosteuttavia aineita, suosittelen geeliä rasvan/voiteen alle. Itse käytän koko vartalolla Xylidermiä ja päänahkaan tuota Acon geeliä. Geeli kosteuttaa ihoa varsinaisen rasvan alla ja ”vahvistaa ihon omaa suojakerrointa”, ja voide sitten lukitsee sen kosteuden iholle.
Ja mulla auttaa myös ihon hellävarainen kuorinta säännöllisesti, niin geelit ja rasvat imeytyy kunnolla – naamaan käytän konjac-sientä, muulla vartalolla käytettyjä kahvinpuruja.
Tsemppiä kutisevan päänahan kanssa, tunnen tuskan! Toivottavasti löydät (lisää) sulle sopivia keinoja kutinaa helpottamaan <3
Jonna
14.12.2020 at 12:52Mulla todettiin tänä vuonna pölypunkki-, hajuste-, palmunsiitepöly- sekä nikkeliallergiat entisten allergioiden lisäksi ja oon kärsinyt myös päänahan kutiamisesta. (Palmun siitepöly tuli yllätyksenä, Suomessa kun ei oo testille kauheasti syytä, mutta täällä Valencian seudulla kylläkin…) Hajusteallergia selitti osittain kutiamisen, tosin mun kohdalla vääränlainen shampoo saa kädet oireilemaan pahemmin kuin päänahan.
Koronakaranteenin aikana päätin kokeilla Curly Girl-hiustenpesua, eli hiusten pesemistä hoitoaineella. Apua! Babarian kookoshiusnaamiolla oon hajusteesta huolimatta päässyt eroon kutinasta, kun pesin sillä hiukset joka toinen päivä. Nykyään voin venyttää pesuväliä jo neljään päivään (tosin vika päivä menee sleek-lookilla hiukset leteillä :D ) ja parasta on se, että se kutiaminen ja hilseily on jääny melkein kokonaan.
Eli jos on toooosi kuiva iho, niin kannattaa kokeilla hiustenhoitoainetta tai maskia, joka on hyvin peseytyvää sorttia ja pestä sillä shampoon sijaan. Itse huomasin, että vaahdoista luopuminen on auttanut tooosi paljon ihon kuntoon sekä päänahkaan.