Viikonlopun haaste: perinneleikki koko perheelle

Ai lapset eivät enää leiki? Tuijottavat ruutua vaan? Ja aikuiset kiinni kännyköissään kaiket illat?

Hahaa! Tämän toiseksi todistan ainakin meidän perheen osalta: me ollaan koko syysloman ajan kaiket illat juostu pimeässä pihapensasta ympäri.

Aivan parasta! Taskulamppuhippaa!

Lapset keksivät tälle säännöt itse, mutta Insta Story -viestien perusteella kuulin, että tällaista vastaavaa on kutsuttu jonkun lapsuudessa nimellä Tuikku. Ja näin sitä leikitään.

Tuikku

Leikkiä leikitään pimeässä jonkun asian ympärillä: ison pensaan, vajan tms. Yksi leikkijä on hippa (tai tuikku), ja hänellä on taskulamppu käsissään. Sellainen taskulamppu on paras, joka on nopea sytyttää ja sammuttaa.

Tuikkuna olija yrittää siis ottaa hippamaisesti kiinni muita leikkijöitä, osoittamalla taskulampulla muiden leikkijöiden jalkoihin. Tuikku antaa voi valoväläyksillä vinkkejä, että missä liikkuu – ja yrittää hämätä muut juoksemaan väärään suuntaan. Ja kun tuikku sitten osuu valollaan jokun toisen jalkoihin (jalkoihin! ei silmiin!) ja tunnistaa toisen pelaajan, se jää seuraavaksi tuikuksi/hipaksi.

Meillä on leikitty viime aikoina muitakin perinneleikkejä, esimerkiksi meidän kodin läheinen ”taidepuisto” soveltuu aivan mainiosti…

Kaikkihan sen heti tästä kuvasta näkee!

…no tietysti tervapataan!

Tervapata

Tätä leikitään ympyrässä, jossa leikkijöillä on omat paikkansa ympyrän kehällä; voi myös piirtää maahan ympyrän ja paikat, jos ei ole näin taiteellista tervapataympäristöä kuin meillä. Yksi kiertää, ja hänellä on kädessään vaikkapa keppi tai kivi. Kiertäjä yrittää tipauttaa salaa kepin toisen pelaajan taakse – ja kun pelaaja huomaa kepin kohdallaan, hän poimii sen maasta mukaansa ja lähtee kovaa vauhtia juoksemaan ympyrää toiseen suuntaan kuin kiertäjä.

Se, joka ehtii ensin takaisin, saa paikan, ja ilman paikkaa jäävä jää seuraavaksi kiertäjäksi.

Hommaa voi vaikeuttaa myös niin, että kepin saanut kiertäjä tipauttaa vauhdissa kepin seuraavalle pelaajalle, joka myös joutuu lähtemään kierrosta juoksemaan.

Kevään korona-aikaan lapset keksivät leikkiä Nurkkajussia – siinä kun turvavälit pysyvät, kun voidaan olla eri puolilla taloa.

Nurkkajussi

Lapset kiertävät taloa. Nurkkajussiksi nimetty leikkijä yrittää nähdä toisten liikkuvan. Eli kun Nurkkajussi tulee, pitää heti jähmettyä. Jos Nurkkajussi näkee toisen liikkuvan, nähty leikkijä jää seuraavaksi Nurkkajussiksi.

Samantyyppisellä idealla myös tämä:

Peili

Yksi on peili, joka seisoo selin muihin. Muille piirretään maahan viiva, josta he yrittävät hiipiä kohti peiliä. Peili kääntyy nopeasti ja yrittää nähdä muiden liikahtavan. Jos peili näkee liikkuvan pelaajan, pelaaja joutuu palaamaan takaisin lähtöpisteeseen. Se, joka pääsee ensimmäiseksi peilin luo, on seuraava peili.

Peiliä voi leikkiä myös niin, että peili sanoo värin ja askelmäärän. Se, jolla on kyseistä väriä vaatteissaan, saa astua sen verran eteenpäin. Esimerkiksi ”se, jolla on keltaista, saa astua kolme hiirenaskelta eteenpäin”.

…sekä tietysti myös Kymmenen tikkua laudalla, Kirkonrotta, Polttopallo ja Purkkis.

Ovatko nämä kaikille tuttuja? Mitä muita perinneleikkejä muistatte?

Tässäpä siis haaste tälle viikonlopulle: kyselkää, tuntevatko teidän lapset nämä leikit. Ja sitten: leikkimään! Kyllä, myös aikuiset! Lasten mielestä (ainakin mun kokemuksella) on nimittäin aivan huikean mahtavaa, kun aikuisetkin unohtavat sen ikuisen aikuisuutensa ja lähtevät täysin rinnoin leikkiin mukaan.

Ja esimerkiksi tuo taskulamppuhippa on ihan oikeasti hauskaa myös aikuisille! Sotkamon yön pimeydestä kuuluu raikuva naurunrätkätys. Siellä se yksi hassu perhe kirkuu ja juoksee pihapensasta ympäri. Taskulamppu vaan vilkkuu.

9

You Might Also Like

  • Kvaakkuli
    17.10.2020 at 18:44

    Lipunryöstö! Yritin omille muksuille siskon kanssa opettaa, eivät vielä innostuneet kauheasti, hiekkalaatikko oli vetovoimaisempi.

    • krista
      19.10.2020 at 14:18

      Ooo, tämä on mulle ihan tuntematon leikki? Miten sitä leikitään?

      Hih ja joo, tietysti varmaan lasten iät vaikuttaa, että miten tällaiset nappaa. Jossain iässä se hiekkalaatikko on vaan vetovoimaltaan ylivoimainen <3

      • Kvaakkuli
        19.10.2020 at 20:22

        Porukka ja pelialue (piha tai metsä) jaetaan kahtia. Molemmilla joukkueella on lippu/pallo/hanska/tms. esine, joka piilotetaan omalle alueelle. Voidaan yhdessä ensin sopia, monestako suunnasta lipun pitää näkyä, saako olla puussa jne.. Piilotuksen jälkeen joukkueet lähtevät etsimään vastustajan lippua. Osa joukkueesta voi jäädä omalle puolelle ottamaan kiinni vastustajan etsijöitä. Kiinnijääneet joutuvat vankilaan (kivi/penkki/…) , josta pääsee pois, kun kaveri käy koskettamassa. Voittaja on se joukkue, joka löytää ensin lipun ja tuo omalle puolelle. Lipun löytänyttä voi myös yrittää ottaa kiinni. Tässä voi sopia, voiko lipun piilottaa uusiksi vai tippuuko lippu vain maahan odottamaan uutta hakijaa, jos löytäjä jää kiinni.

        Periaatteessa tää on isommille joukkueille tarkoitettu peli, mutta me ollaan jo omien sisarusten kanssa vartioitu pienemmälle porukalle ilman vankilaa. Sellainen koululuokallinen osallistujia on aika optimaalinen määrä.

  • Torey
    17.10.2020 at 19:01

    Tervapata kulkee meidän suunnalla Pikipatana. 😊

    10 tikkua laudalla oli sellainen mitä leikittiin serkkujen kanssa.

    • krista
      19.10.2020 at 14:22

      Mä kans oon leikkinyt valtavasti 10 tikkua laudalla! Muutettiin jossain vaiheessa pariksi vuodeksi sellaiseen taloon, jossa oli keinulauta pihalla – siinä oli mahtava leikkiä, kun oli lauta valmiina!

      Pikipata-nimityksestä en ollut kuullutkaan!

  • Laura
    17.10.2020 at 22:28

    Maanvallotus oli yks meijän suosikki! Vitsit mä ootan että pääsis leikkimään näitä. 😍

    • krista
      19.10.2020 at 14:26

      Tämäkin mulle ihan tuntematon leikki! Miten sitä leikitään?

      Hauskaa näissä on muuten myös se, miten nämä voivat olla paikallisia/tietyn ajankohdan leikkejä, mutta sitten myös sellaisia ”monen sukupolven leikkejä”, osittain varmaan sama leikki saa erilaisia variaatioita sääntöihin ja nimiin jne. Esimerkiksi kun Sotkamossa opeteltiin Karttua, siinä oli ihan tietyt sanat, millä piti vaikka vapauttaa jne. Mutta sitten kuitenkin mietin, että oisko tämä Kirkonrotta… Mutta eri sanoilla vaan. Mä muistan jonkun huudon, että ”Xxxxn nimet kirjoissa ja kirjan kannet kiinni”, mistäköhän leikistä tuo oli…? Kirkonrotasta?

      • Laura
        19.10.2020 at 18:58

        Ööö jaetaan iso ympyrä tasan leikkijöiden mukaan ja sit keppiä heittämällä yritetään osua muihin leikkijöihin. Jos osuu, niin saa lähteä vallottamaan sen toisen maata rajoja pitkin niin pitkälle kun jalat venyy (toinen jalka toista rajaa ja toinen toista pitkin) ja tää alue liitetään omaan ”maahan”. Ja voittaja on se, joka saa vallattua koko ympyrän. Mut sitä en muista miten ne heittovuorot menee, olikohan järjestyksessä vaan? 😅 Saikohan tästä mitään selvää.
        .
        Ja tää voi tosiaan olla ehkä vähän uudempi leikki? Mä oon – 95 syntynyt :D ja hmm. Voiskohan olla sama leikki kun ”kirkkis”, meillä oli kanssa jotkut tietyt sanat joilla vapautettiin, mutta ne oli jotkut eri. Varmaan tosiaan muuntunut paikan ja ajan myötä!

  • Lilja
    17.10.2020 at 23:08

    Meillä leikitään kirkkistä eli kirkonrottaa. Lapset leikkivät myös Piitä, jonka olivat oppineet partiossa. Tosi hauskaa sekin! En tiedä onko perinneleikki vai uudempi. Säännöt löytyvät googlettamalla! Pii on siis leikin nimi:)

    • krista
      19.10.2020 at 14:27

      Kirkonrottaa kutsuttiin meilläkin kirkkikseksi! <3
      -
      Mutta Pii on ihan tuntematon, pitääpä googlata! :)

  • Anna
    18.10.2020 at 09:15

    Peili värejä sanomalla on meillä päin kulkenut nimellä väri.
    Esimerkiksi ”kenellä on päällä jotain punaista saa ottaa kaksi hiirenaskelta”, ”kenellä on sinistä saa ottaa yhden jättiläisenaskeleen” tai kenellä on vihreää saa ottaa kolme tasajalkahyppyä”.
    .
    Lintukauppias on myös hauska leikki. Yksi on kaupan asiakas, yksi kauppias (voi pelata myös ilman kauppiasta) ja muut valitsevat mitä lintuja he ovat. Linnuty asettuvat leikkialueen toiseen laitaan ja kauppias toiseen.
    Asiakas tulee kysymään kauppiaalta esimerkiksi ”olisiko teillä talitinttejä?” ja jos on talitinttejä niin talitintit lähtevät äkkiä juoksemaan karkuun ja yrittävät päästä kauppiaan luokse ennen kuin asiakas saa kiinni.
    .
    Viiminen pari uunista ulos on parinvaihtohippaleikki jossa on pariton määrä leikkijöitä.
    Tehdään parijono jonka ensimmäinen on yksin. Hän huutaa ”Viiminen pari uunista ulos!” jolloin jonon viimeinen pari lähtee juoksemaan jonon eri puolilta jonon ohi. He yrittävät saavuttaa toisensa jonon edessä ennen kuin etummainen saa jommankumman kiinni. Parittomaksi jäänyt jää etummaiseksi ja muodostuneesta parista tulee jonon ensimmäinen pari.
    .
    Yksi ala, asteen suosikkileikeistäni on sellainen jonka nimeä en muista. Siinä on kaksi leikkijää jotka muodostavat portin pitämällä toisiaan käsistä kädet kohotettuina. Muut kulkevat portin läpi piirissä samalla kun lauletaan
    ”Keisari seisoo palatsissa
    niin musta kuin multa
    niin valkeaa kuin varsa.
    Se ken tulee viimeiseksi onpi kuolemaks”
    Laulun viimeisen sanan kohdalla porttina olevat laskevat kädet alas sen leikkijän ympärille joka on portin kohdalla tai juuri tulossa portille.
    Portin puoliskot ovat valinneet kaksi saman tyyppistä asiaa. Esimerkiksi mustikka ja mansikka tai kissa ja kaniini. Portin väliin jäänyt viedään kauemmaksi ja häneltä kysytään kuiskaten kumman hän valitsee. Valinta määrää kumman seläntaakse hän menee sesomaan. Kun kaikki on saatu kiinni ja seisovat portinpuoliskoiden takana portin keskelle piirretään viiva ja otetaan vetokilpailu. Se joukko voittaa joka ensin vetää toisenjoukkueen ”kapteenin” yli viivan.
    .
    Ihan tavallinen piilosilla olo on myös hurjan hauskaa.
    .
    Hei ja yksi leikki josta tykkäsin päiväkodissa hurjasti on tyhmäkuningas! Sitä voi leikkiä vaikka kahdestaankin, mutta mitä enemmän leikkijöitä sen hauskempaa.
    Yksi on kuningas joka seisoo vähän kauempana. Muut ovat lapsia ja päättävät yhdessä jonkun tekemisen jota esittävät pantomiimina.
    Sitten he tulevat kuninkaan luokse ja käydään seuraava vuorosanojen vaihto.
    Lapset: Hyvää päivää tyhmäkuningas.
    Kuningas: Hyvää päivää tyhmät lapset. Mitä olette tänään oppineet?
    Nyt lapset alkavat ilman sanoja tai ääniä esittää valitsemaansa tekemistä. Kuningas yrittää arvata mitä tehdään. Kun kuningas arvaa oikein lapset lähtevät juoksemaan karkuun ja se kenet kuningas saa kiinni on seuraava kuningas.
    Jos tyhmäksi nimittäminen tuntuu kurjalta voi tähän keksi kuninkaalle jonkun ihan uuden nimityksen. Minun lapsuudessani sillä ei ollut niin väliä tällaisessa leikissä :D
    Samaan leikkiryhmään kuuluu tietysti karhu nukkuu.

    • Tilia
      19.10.2020 at 09:37

      Tuo porttilaululeikki oli meilläpäin Hura, hura häitä. Sanoja löytyy netistä, ne ovat vähän vaihdelleet paikkakunnittain.

  • Mira
    18.10.2020 at 09:39

    Jos on tähän leikkiin sopiva talo, niin nurkkaluuta on myös ihan hauska. Hieman siis eri idea kuin tuossa nurkkajussissa.
    Se, joka yrittää saada toisia kiinni, ottaa esim. luudan, jota hänen pitää heilauttaa aina nurkan takaa (esim. kaksi kertaa ylös alas) ennen kuin katsoo sen nurkan taakse ja lähtee kulkemaan sille osuudelle. Toiset yrittävät ehtiä aina pakoon (katsomalla, koska nurkalla luuta vilahtaa) ennen kuin nurkkaluudan kantaja ehtii heidät nähdä. Sitten kun nurkkaluuta ehtii näkemään jonkun, siitä henkilöstä tulee uusi kiinniottaja. Toivottavasti tästä selityksestä nyt ymmärsi jotain. 😅

    Sisäleikeistä on mainittava sokko ja eläinsokko. 😁 (Eläinsokon ohjeet löytyy googlettamalla, sopii parhaiten silloin, jos pelaajia on tyyliin 5+.)

    • Anna
      18.10.2020 at 11:39

      Meillä koulussa nurkkajussia leikittiin nimenomaan tällä luutatavalla ja niin ettei saanut nähdä muita.

      • MMinne
        19.10.2020 at 08:49

        Meillä myös lapsuudessa nurkkajussi oli tällainen, jossa harjanvarren kanssa mentiin. Meillä ei heilutettu, vaan koputettiin aina siihen talonkulmaan, niin että se varsi näkyi sieltä, mutta että kuului myös ääntä. Ja tosiaan, jos tuli nähdyksi, niin joutui siksi kiinniottajaksi..

  • Jenni M.
    18.10.2020 at 20:46

    Kaikki tuttuja! :) Oma lemppari oli maanvalloitus. Sitä joskus yritin selittää lapsille, mutta polttopallo taisi voittaa.

  • MMinne
    19.10.2020 at 08:54

    Mikä sen leikin nimi oli, jossa heitettiin pallo katolle ja huudettiin jonkun nimi. Sen huudetun piti ehtiä nappaamaan se pallo ja muiden piti juosta samaan aikaan karkuun? Ja kun sai pallon kiinni, niin koitti heittämällä osua niihin karkuun juosseisiin (sai ehkä ottaa jotain askelia helpotukseksi), onko kukaan pelannut?

    • Tilia
      19.10.2020 at 09:33

      Muna eli munitus oli meillä tuo leikki. Riippuen siitä, saiko kiinniottaja pallon kiinni suoraan, yhdestä pompusta vai ei mitään näistä sai ottaa askeleita ennen heittoa poisjuosseisiin. Meillä ei kyllä heitetty talon katolle asti, vaan kerrostalon päätyseinään mahdollisimman korkealle, kun ei katolle asti olisi saatu millään palloa menemään.

      Oli myös sellainen pallonheittopeli seinään, jossa oli tietyt tehtävät numeroiden mukaan. Ensin kymmenen tietynlaista heittoa, sitten 9, ja niin edelleen. Tehtävät aina vaikeutuivat, mitä pienempi numero oli. Oli ainakin suoraan seinään heitto, yhdestä pompusta kiinniotto, kierähtäminen ympäri ennen kiinniottoa, käsien muodostamasta ympyrästä pallo läpi ja pompusta kiinniotto, pompun kautta seinään heittäminen jne. En muista enää kaikkia enkä järjestystä. Tätä saattoi kyllä yksinkin harjoitella.

      • MMinne
        19.10.2020 at 13:13

        Joo, totta, munitushan tuo oli! Meillä oli osalla serkuilla ja kavereilla sopivia matalia kattoja joko taloissa tai piharakennuksissa, niin oli loistavat paikat pelata. Ei olis tosiaan onnistunut meillä kerrostalossa toi katolle heittely!