Pörssisähkö – ensimmäisen talven kokemukset

Vihdoinkin! Tätä hetkeä mä olen odottanut marraskuusta asti!

Nyt on nimittäin vihdoinkin kertynyt sen verran pörssisähkökokemuksia, että voi tästä jo jotain laskeakin ja tehdä eurovertailuja, aaaaaah, nyt lähtee!

Taustaa: Mehän vaihdettiin pitkällisen vastarannakiiskeilyn jälkeen (”ei se meille sovi, kun meillä on suora sähkö ja lämmittää täytyy eikä ole rahaa mihinkään patteriremontteihin jaba-jaba-jaa”) kokeiluluontoisesti pörssisähköön viime marraskuussa. Täällä lisää taustoja. Teimme vielä Black Fridayn yhteydessä uuden sähkösopimuksen (kiitos Instassa saadusta suosituksesta, tuli loistava sopimus!), ja sen takia marraskuu ja joulukuu olivat katkonaisia sähköyhtiövaihdosten takia. Mutta tammi-maaliskuun kokemukset on jo tosiaan katsottavissa!

Ja hei hyvä tsägähän tässä kävi tämän talven sähkön hinnan kanssa – toisinkin olisi voinut olla! Mutta spoilaan nyt heti alkuunsa tämän koko jutun kertomalla, että säästimme pörssisähkövalinnalla aika mukavalla tavalla verrattuna meidän aikaisempaan sopimukseen, mikä meillä oli ollut vuosikausia.

Säästö tapahtui oikeastaan kahdella tavalla:
1. ”Oikeana säästönä” eli pörssisähkön edullisemman hinnan ansiosta.
2. Sähkön säästön kautta, eli hintapiikkien ajan meillä oli esimerkiksi patterit enimmäkseen kiinni (ja sitten vaan paleltiin, haha)

Sitten ihan euromääräisiin laskelmiin!

Tammikuun kulutus meillä oli 1868 kWh ja siitä maksettiin 118 euroa. Me maksettiin siis tammikuun 2025 sähköstä keskihintana 6,3 senttiä/kWh. Yleinen keskihinta oli aivan miniministi isompi eli 6,63 senttiä/kWh.

(eli meidän omaan keskihintaan vaikuttaa tietysti se, että koska sähköä käytettiin jne)

Verrataanpa sitten meidän aiemman sähkösopimuksen hintaan. Aiemmalla sopimuksella olisimme maksaneet sähköstä 13,99 senttiä/kWh eli tammikuu olisi maksanut 261 euroa. Säästöä tammikuulta saatiin siis 143 euroa kun verrataan meidän omaa vanhaa sopimusta ja nykyistä pörssisähkösopimusta.

Myös sähkön kulutus laski: tosiaan nyt vuonna 2025 tammikuussa meillä kului 1868 kWh. Tammikuussa 2024 meillä kului huikeat 3129 kWh ja tammikuussa 2023 kului 2047 kWh. Kulutukseen vaikutti totta kai esimerkiksi ulkolämpötila, mutta ison loven teki tosiaan myös patterilämmityksen säännöstely (lue: palelu).

Helmikuun kulutus puolestaan oli 1759 kWh ja siitä maksettiin 106e. Meidän keskihinta oli 6,0 senttiä/kWh ja markkinoiden keskihinta vähän vähemmän eli 5,93 senttiä/kWh.

Helmikuu olisi maksanut meidän vanhalla sopimuksella 246 euroa, eli säästettiin 140 euroa helmikuussa.

Kulutus vuonna 2024 oli 2391 kWh ja vuonna 2024 se oli 1995 kWh.

Maaliskuun kulutus oli 1543 kWh ja siitä maksettiin 75 euroa. Vaikka maaliskuussa oli niitä huikeita hintapiikkejä! Mutta vastaavasti siellä oli tosi edullisia jaksoja.

Meidän keskihinta maaliskuussa oli 4,8 senttiä/kWhl ja markkinoiden keskihinta 5,96 senttiä/kWh.

Maaliskuu olisi maksanut vanhalla sopimuksella 215 euroa, eli taas säästettiin 140 euroa.

Maaliskuun kulutus vuonna 2024 oli 1795 kWh ja vuonna 2023 se oli 1629 kWh. Tässä on huvittavaa vieläpä se, että vuonsina 2024 ja 2023 me oltiin maaliskuu Espanjassa! Eli haha tyhjänäkin talo kulutti enemmän sähköä kuin tänä vuonna asuttuna.

Aika jännä huomata, että meidän kuukaudessa säästämä summa oli aika tasainen! Eli 143 euroa tammikuulta, ja helmikuulta ja maaliskuulta tasan 140 euroa. Aika sattuma – kai se on sattuma? Kai se on.

Yhteensä säästöä kolmessa kuukaudessa tuli siis 423 euroa eli siis aika massiivinen säästö, sanoisin!

Tänä vuonna siis meidän tapauksessa (ja verrattuna meidän aiempaan sopimukseen) pörssisähkön valinta oli siis erittäin kannattavaa. Toki se vaikutti elämäänkin, tässä isoimmat tekijät.

Sähkön hinnan seurannasta tuli arkipäivää – toisaalta se on ollut yllättävän kivaa ja koukuttavaa!

Me suljettiin suoran sähkön pattereita sähköpiikkien aikana. Tämä säästö olikin konkreettinen iso säästö: kun ”perustilassa” sähkönkulutuspalkit olivat jossain 50-60 kWh/päivän tasolla ja isoimmillaan vähän yli 80 kWh:ssa, ”pihistelypäivinä” pattereita mahdollisuuksien mukaan suljettuna kulutus oli 40kWh/päivässä -tasolla.

Välillä meillä on siis paleltu, mutta vanhassa talossa tavallaan se ei ole mitään uutta, sitten vaan villaa päälle. Ja pidempiä ja kovempia pakkaskausia ei onneksi (lämmityksen kannalta) talvella tullutkaan, eli sähköpiikit olivat muutamien tuntien ja pisimmilläänkin tyyliin yhden päiväsajan mittaisia.

Jännitin, että tuleeko kulutukseen sitten kova piikki (ja säästö häviää), kun patterit laittaa uudelleen päälle, mutta sellaisia ei kulutustiedoissa näkynyt.

Pyykkipäivät alkoivat rytmittyä sähkön hinnan mukaan. Uumoilin pyykkikaaosta, mutta jotenkin hassusti pyykkikorit ovat olleet jopa tyhjempiä kuin ennen. Johtuneeko siitä, että motivaatio pestä on miinussähkön aikaan ihan huipussaan.

Tiskikone meillä pyörii edelleen kerran päivässä, mutta sähkön hinnasta vähän vilkaistaan, että mihin aikaan se kannattaa laittaa. Tai pikemminkin, että mihin aikaan ei kannata laittaa.

Todellisuudessa nämä tällaisten pyykkien ja tiskien hintavaikutukset on kyllä ihan minimaaliset.

Ilmalämpöpumppua ja kylpyhuoneen lattialämmitystä me ei olla alettu veivaamaan edestakaisin päälle ja pois. Ilmalämpöpumppua siksi, että sitä tavallaan tarvitaan just silloin, kun patterit on pois päältä. Ja kylpyhuoneen lattialämmitystä siksi, että jotenkin en usko (tämä ihan mutua) sen tykkäävän edestakaisesta päälle/pois-kytkentärumbasta.

Muuhun sähkönkulutukseen me ei oikeastaan puututtu sen kummemmin vaan eleleltiin normaaliin tapaan.

Yleisenä kokemuksena vielä havainto, että onpa yllättävää, miten paljon säätilan tuulisuus sähkön hintaan vaikuttaa! Tuntuu, että se on yksi suurimmista (suurin?) tekijä tuossa hintapelissä.

Toinen havainto on yllätys, että miten älyttömän paljon se hinta tosiaan vaihtelee: että miten voi saman vuorokauden sisällä olla isoja piikkejä ja lähes nollahintoja. Ja miten se vaikuttaa päiväkohtaiseen omaan sähkölaskuun. Edullisin päivä meillä on ollut miinusmerkkinen, kun taas kallein päivä oli noin 12 euroa päivässä, vaikka kaikki mahdolliset patterit olivat kiinni.

Kuluvat kuukausien suhteen olen sähkönkäytöllisesti jopa aika innoissaan. (haha tällaisiakin lauseita joskus tulee kirjoittaneeksi, enpä olisi arvannut) Pian ei enää sähköpattereita tarvita, joten sähkönkulutuksen määrä meillä humpsahtaa tosi alas. Esimerkiksi viime kesänä heinäkuussa meidän sähkönkulutus oli 366 kWh, kun tosiaan saman vuoden tammikuussa se oli 3129 kWh. Eli lähes kymmenesosa!

Tämä huhtikuun alkukin näyttää hyvältä: meidän oma keskihinta on ollut tähän mennessä 3 senttiä/kWh. Tosiaan vanhalla sopimuksella maksaisimme 13,99 senttiä/kWh.

Eli älyttömän hyvät kokemukset tuli tältä ensimmäiseltä pörssisähkötalvelta! Toki tässä on tosi paljon arpapeliä mukana, olisihan se sähkön hinta voinut olla ihan pilvissä ja pakkaset tapissa. Olisi saattanut tulla kiinteitä hintoja ikävä.

Mutta pörssisähköllä ja iloisin mielin mennään jatkossakin. Tuollainen yli 400 euron säästö kolmessa kuukaudessa saa jo kyllä hymyn huulille!

Ja nyt on sähkön hinta nolla, eli seuraava koneellinen pyykkiä pyörimään!

Vertailusta vielä: Sähköyhtiöt ottaa tietysti tavallisesti marginaalin, eli se pitäisi laskea vielä pörssihinnan päälle. Meidän sopimuksessa saatiin kuitenkin marginaaliksi nolla, joten meillä marginaalia ei ole, joten nämä luvut pitävät paikkansa ihan sellaisinaan. Lisäksi on sähköyhtiön perusmaksu, se meidän sopimuksessa on 2,90e/kk ja vanhassa sopimuksessa oli 4,02e/kk. Sitä ei ole noissa luvuissa, mutta mainittakoon tälleen haha reilun euron ero nykyisen sopimuksen hyväksi. Ja totta kai maksettavaa on vielä sähkön siirto (lue: paljon). Se kuitenkin on ja pysyy, joten sitä ei ole laskelmassa mukana.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Elina
    9.4.2025 at 19:11

    Teillä oli kyllä niin kallis tuo aiempi sopimus, että todellakin kannatti vaihtaa. Nythän saa määräaikaisia siinä 7 sentin pintaan, jopa allekin. Jaksaako teillä ilmalämpöpumppu lämmittää koko talon? Meillä ei ole tänä talvena ollut sähköpatterit päällä kertaakaan, kun ei ole ollut niin kovia pakkasia, etteikö ilmalämpöpumpussa olisi tehot riittäneet. Entä lämminvesivaraaja? Olettteko säätäneet sen käyttöaikoja sähkön hinnan mukaan vai antaneet lämmittää koko ajan? Onko lämmin vesi riittänyt, jos olette rajoittaneet lämmitystä, vai onko tullut kylmiä suihkuja?

    • Reply
      krista
      9.4.2025 at 20:11

      Joo todella! Syksyllä tullut hintatieto korotuksesta 13,99 senttiin katkaisi mun kamelinselän – toisaalta ihan huvittaa, kun aiemmin oon kyllä maksanut samalla sopimuksella paljonkin enemmän, mutta silloin se selkä ei katkennut :D Että paljon se on kiinni myös siitä, koska saa aikaiseksi repäistä ja muuttaa vallitsevaa olotilaa :)

      Määräaikaisissa on tosiaan näkynyt hyviä tarjouksia! 8 senttiä mä katselin silloin syksyllä, mutta meille ei oikein tuo määräaikaisuus iske, kun niistä ei sitten pääse eroon, usein se kesto taitaa olla parikin vuotta ja ei tietysti voi tietää, mitä hinnoille siinä ajassa tapahtuu. Toisaalta voi noustakin ja silloin se määräaikainen olisikin hyvä! :D Mutta nämä on just näitä, että pitää pähkäillä, että mikä itselle sopii ja mikä on se itselle sopiva riski :)

      Meillä ilmalämpöpumppu ei jaksa lämmittää kuin keittiön pöydästä toisen pään :) Eli se on meillä vain lisä, toki näkyi aikoinaan sähkölaskuissa. Meillä on se keittiössä, ja sitten on yläkertakin erikseen (välissä kylmä tila) jne. Sähköpatterit on ihan välttämätön, tosiaan jos on pakkasella vaikka päivän patterit pois päältä, niin ollaan jo siinä tilassa, että ei ole elinkelpoista :D Eteinen on helposti jossain 15 asteessa, mutta se onkin eristämätön kylmä tila.

      Lämminvesivaraaja meillä on jatkuvalämmitteinen, tosin iltapäivällä tulee JOKIN käyttöpiikki ja veikkaan, että varaaja jotain tekee, vaikka se onkin jatkuvalle laitettu. Siihen ei olla haluttu tehdä muutoksia, koska en tykkää ajatuksesta ronkkia toimivaa juttua, saa vielä rikki koko laitteen ja legionellabakteerin kaupan päälle :D Joten lämmin vesi menee sillä, mikä sen kanssa on toimivaksi todettu. Jos joskus se menee rikki ja pitää uusia, sitten pitää miettiä uudestaan, että millainen varaaja ja miten se säädellään.

    Leave a Reply