Puutalon pihalla kasvaa paljon-paljon kukkia. Osa jopa kukkapenkissä.
Olen vähitellen oppinut tunnistamaan… …pionin. No mutta kehitys alkutilanteeseen nähden on kuitenkin huomattava.
Katsokaa ja ihailkaa – puutalon pioni:
(onhan tuo pioni?)
Ja sitten on myös nuo siniset nätit – vaikka en sinisistä kukista noin erityisesti tykkääkään. Kurjenmiekkoja?
Ja! Viime kesänä äitini… (kröhöm) …avusti puutarhatöissä ja jostain syystä repi puolikkaan kukkapenkin kokonaan paljaaksi. Tuntemattomaksi jääneestä syystä. Istutin siihen sitten itse lisää pioneja, ja kyllä: nyt ne vaan siinä kukkivat!!!
Wohoo! Itse tein. Törkkäsin taimen maahan eikä se edes kuollut.
Istutin myös tuollaisia joitain liljoja (?), joiden aukeamista vielä odottelen, ja sitten tuollaisia… jotain muuta – nuo taustan ruohotuppaan näköiset. Niillä oli joku tuttu nimi, mutta en mä sitä nyt enää muista:
Ajatelkaa – kaikki viime kesänä istutetut siis edelleen hengissä!
Nooh, kukkapenkissä on kyllä omat haasteensa tällaiselle tumpeloviherpeukalolle – niistä ehkä myöhemmin erikseen. Mutta nyt oikeastaan ajattelin kysyä teiltä tunnistamisapuja! Löytyisikö taajuudelta jotain osaajaa näistä mysteerikasveista…?
Ensinnäkin: tunnistaako joku sen japaninlyhty…öööh lyhtykoison? Niitä ilmestyy syksyisin aina sinne tänne enkä haluaisi vahingossa päätyä niitä kitkemään. Näyttäisikö tämä siltä?
Sitten täällä kasvaa myös tällaista vähän niin kuin punaista apilaa. Tämä näyttää mun silmään aika hauskalta. Onko se rikkaruoho – eli kitketäänkö – vai saako sen antaa kasvaa…? (edit: pihakäenkaali)
…ja tämä on aika varmasti roskakasvi – vai onko? Olin jo päristämässä trimmerillä tasaiseksi, mutta räpsäisin nyt sitten kuvan kuitenkin:
Myös syreeniaidan juurella kasvaa… …kaikenlaista. Tai siinä kasvoi itse asiassa alkuun paljon vähemmän, mutta halusin mustan multapenkereen jotenkin vehreämmäksi ja olen nyt parin kesän aikana siirrellyt sinne kallionkoloista erinäisiä… …kasveja. Osa on lähtenyt leviämään, osa ei. Mutta näillekin olisi kiva saada nimet! Tunnistatteko?
Tällaista nättiä keltakukkaista (edit: maksaruoho) – ja taustalla tuollaista ”vihreäkukkaista” (edit: isomaksaruoho):
…ja sitten tuollaista röpelöreunaista matalaa lehteä – mitäköhän se on?
Tässä on myös mielenkiintoinen kohta: viime kesänä tämä oli muistaakseni paljas, mutta nyt tuohon pukkaa kovasti lehteä – kivempi se kuin pelkkä musta multa. Lehteä pukkaa kuitenkin niin kovalla vauhdilla, että alkoi hirvittää, että onkohan tämä joku, mistä pitäisi hankkiutua eroon. Vai onko tuo ihan syreenin lehteä? Näyttää samalta paitsi että näyttää kuitenkin vähän eriltä: (edit: elämänlankaa ehdotettu – ei kuitenkaan kierry, joten luultavasti kuitenkin kevätkaihonkukka)
Seuraava tunnistesarja onkin sitten punaiset-kukat-joilla-ei-ole-nimeä. Hiekkalaatikon reunalla kasvaa ainakin kahta:
(Eiks toi olekin yksittäinen minttu tuossa seassa – niitä oli tuolla kohdalla viime kesänä ihan hurjasti; nyt ne ovat ihan hävinneet. Siirsin niitä kuitenkin viime kesänä sellaiseen kohtaan, johon ajattelin kerätä yrttejä kasvamaan – siellä niitä kasvaa nyt muutamia ja olen ymmärtänyt, että ovat ihan hyviä leviämään)
Kalliolla on myös puska tällaista:
…ja syreenipenkin reunalla tällaista:
Anyone?
Pienen (epätasaisen) nurmikentän lisäksi meillä on siis myös tuollaista kallioaluetta. Alkuun en siitä ollut kovin innoissani, mutta nyt olen huomannut, että sehän on oikeastaan tosi kaunis. Ja sitä paitsi sielläkin kasvaa kaikkea kivaa. Niin kuin… …jotain tällaista (edit: mehitähti):
Toi yksi taitaa olla yksinäinen orvokki. Seelan kukka <3
Aaaa joo ja vielä yksi! Unohdin (lue: en saanut aikaiseksi) myös trimmailla alkukesästä tuon seinustan, jonka heinikosta alkoi yhtä äkkiä kasvaa tällaisia… …yli-isoja kissankelloja? (edit: kurjenkello)
Tunnistaako kukaan näissä kuvissa esiintyviä kukkia?
Kiitollisuudella otetaan vastaan erityisesti hihkaisut, jos joku noista on tyyliin joku megatuholainen, joka täytyy räjäyttää maan pinnalta avaruuteen.
Tai jotain. Mitä niille nyt tehdäänkin. Nyljetään?
6
Blue Peony (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 18:40Anna vain punaisen apilan kasvaa, istutettu kasvi se on. Luen tätä kännykällä ja kuvat näkyvät aika pieninä, mutta keltakukkainen ja ’vihreäkukkainen’ ovat maksaruohoja, vihreäkukkainen muistaakseni isomaksaruoho. Maata pitkin kasvava näyttää suikeroalpilta (tekee keltaisia kukkia) ja tähtimäinen yksinäisen orvokin vieressä on mehitähti, maksaruoho sekin. Sen vieressä oleva vihreäkin on maksaruoho, nimeä en muista… Eka nimetön punainen voisi olla nopeasti katsottuna ketoneilikka. Nuo ihmettelemäsi lehdet ainakin muistuttavat yhden meilläkin vanhassa puutarhassa kasvavan lemmikkilajikkeen lehtiä, se viihtyy varjossa puskien alla ja tekee tummansiniset kukat keväällä. Olisikohan syreenipenkin reunassa kasvava tuoksupielus, ainakin näyttää hyvin samalta? Yli-isot kissankellot taitavat olla kurjenkelloja, jos nyt muistan oikein, miten nämä kellot menevät (äitini tietäisi heti!)… Siitä on valkoinen muunnos olemassa. Ihania kukkia teillä, tyypillisiä vanhan pihan lajeja!
Vierailija (Ei varmistettu)
11.7.2014 at 20:01Se sininen lemmikin näköinen ei ole lemmikki, vaan kevätkaihonkukka.
Vierailija (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 19:13Jeejeejee mä tiiän yhden! Toi nätti sininen on iiris :)
Santrami
10.7.2014 at 19:30Mäkin tiedän yhden! :) Eli nuo kallioalueen reunassa olevat vihreät kasvit, joilla on punaiset reunat lehdissä on Mehikasveja, joita kutsutaan myös Mehitähdiksi!
Katie
10.7.2014 at 20:11Meidän mummo kutsui niitä kalliokävyiksi!
SaimaHoo (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 19:36Ainoa, jonka noista kasveista edes kuvittelen tunnistavani on tuo punalehtinen apila. Mielestäni se on pihakäenkaali, joka taitaa olla myrkyllinen, ainakin suurina määrinä. Monia noista kukista olen nähnyt kyllä vanhempieni pihassa, mutta puutarhageeni ei ole peritynyt. Pionit sentään tunnistin, tosi kauniita! Teidän piha on varmasti ihana, kun siellä on noin montaa eri lajia :)
eppunen
10.7.2014 at 19:55Noita punaisia apilan näköisiä on meilläkin ja tykkään, mutten tiedä mitä ne on. Myös yli-isoja kissankelloja löytyy, eikä edes äitini tiennyt kertoa niistä. Liljaksi nimeämäsi näyttävät ihan samalta kun meidän keisarililjat ennen puhkeamistaan, eli mahtavat ollakin liljoja. Pitäisi perustaa tumpeloiden ja tietämättömien puutarhurien tukiryhmä, meitäkin on toivottavasti paljon :D
eppunen
10.7.2014 at 19:58Pitää lisätä, että itse kitken ainoastaan nokkosen ja voikukan kun ne on jo rikkakasvit jotka tunnistan :D
annakarin
10.7.2014 at 20:35Nokkosista saa herkullisia ruokia! Eli pakastimeen vaan ja rikkaruohot käyttöön.. :-D
Mirka Maaria
10.7.2014 at 21:35Ja voikukan lehdet käy salaattiin!
Kristaliina
11.7.2014 at 20:21PLUS kukkaseppeleisiin! :D
tiia_
10.7.2014 at 19:58Lyhtykoison oot tunnistanut oikein, niitä nuo on. Punalehtinen pikkukasvi on pihakäenkaali, kuten SaimaHoo tossa jo tiesikin. Musta se on nätti, se on vähän kuin maanpeitekasvi, mutta leviää ihan hulluna, joten jotkut puutarhurit kitkevät sen pois. Viimeisen kuvan ylisuuret kissankellot on mun mielestä karpaattien kelloja. Muut onkin sitten vissiin jo tunnistettu muiden toimesta. :)
Jos (Ei varmistettu)
11.7.2014 at 20:04Karpaattien kello on matala mätäs. Kyllä tää mun mielestä on kurjenkello. Sikäli kun kuva ei kauheasti valehtele.
Kristaliina
11.7.2014 at 20:18Totta! Kurjenkello näyttää vielä enemmän oikealta! :)
tiia_
10.7.2014 at 20:04Tuo korkea kasvi, jota luulet roskakasviksi – siitä en kyllä tiedä, että mikä se on. Kasvaa kuitenkin suht hallitun näköisesti ryhmässä, joten voi olla joku perennakin, ehkä? Sun kannattaa varmaan odotella, että se kukkii, nuput on ainakin jo tuloillaan… :)
tiia_
10.7.2014 at 20:06Komento takas, niini tossa jo tiesikin, että se on rikka. :)
Kristaliina
11.7.2014 at 20:22Nyt siihen muuten näyttäisi tulevan sellaiset siniset kellomaiset kukat… Ei mitenkään pahan näköinen! Täytyy ehkä räpsää kuva :)
Perho Kerttunen
11.7.2014 at 23:19Näyttääkö lopputulos tältä? Mulla ei ole vuohenkelloa pihalla (ainakaan tarkoituksella), ellei sitten kuvasi kaltainen kasvi ole juuri se paholainen itse teossa. Jos on vuohenkello, sen hävittäminen on vaikeaa ja se leviää kuin paholaisen imelät liverrykset.
niini
10.7.2014 at 20:04Pionit meni oikein, samoin kurjenmiekka eli iiris ja yksinäisen orvokin kanssa on tosiaan mehitähtiä. Se punainen on pihakäenkaali, jotkut pitää rikkaruohona, toiset ei. Itse olen oikein siirtäyt sitä pihalleni :D Siihen tulee tosi söötti keltainen pieni kukka! Myrkyllinen se on ehkä vain syötynä, ei ihailtuna. Siinä mehitähtien vieressä vasemmalla näytti olevan maksaruohoa, japaninlyhtykoison muistit oikein :) Se röpelöreunainen matala taitaa olla maahumalaa. Muita en nyt heti osaa sanoa, paitsi että se minkä meinasit trimmeroida, niin on rikkaa. Ja se missä oli aiemmin paljasta, taitaa olla vuohenputkea, joka leviää ja valtaa, poistaisin itse heti!
Tämä on vaikea kysymys minun mielestä siksi, että jotkut rikkakasvit voivat olla oikein kauniita, eikä niistä välttämättä ole mitään haittaa. Joten ei kaikkea aina heti tarvitse karsia. Itsekin kyllä jostain”asetellusta” penkistä karsin pois ne, mitkä eivät asetelmaan kuulu, mutta muuten en ole niin tarkka.
Sannajohanna (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 20:21Syreenipenkin reunalla sekä kalliolla kasvavat puskat ovat kangasajurohoa. Tämän voit todentaa hieromalla lehtiä sormien välissä. Pitäisi tuoksua vähän tuoreelta timjamilta. Iso kellokukka on kurjenkelloa, siitä on myös tuo valkoinen muunnos (alba). Punainen apila kannattaa kitkeä, se leviää kulovalkean lailla.
Vierailija (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 20:27Syreenipenkin viimeisessä kuvassa on kevätkaihonkukkaa. Tekee keväällä siniset kukat (kuten lemmikillä). Pysyy melko matalana ja leviää helposti maata myöten rönsyillen. Sopii siis hyvin maanpeitekasviksi.
Nyt kun rohkenin kommentoimaan, niin täytyy vielä kertoa, että luin taannoin kaikki edelliset postauksesi ja nyt vähän harmittaa, että ahnehdin ne niin nopeasti. :D Löysin tänne, kun Tommin Isyyspakkaus oli luettu läpi.
Kiitoksia monipuolisista postauksista, pysyttelen ”kuulolla”. :)
Blue Peony (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 22:54Totta, nyt kun sanot, kevätkaihonkukka! Sitä on meilläkin, sain aikoinaan yhdeltä vanhalta puutarhurilta valtavasti perennoja ja vaikka kertoi kaikkien nimet, unohdin puolet jo melkein ennen kuin hän ehti pihalta pois…
Vuohenputki on kyllä vanhojen pihojen (ja uusienkin toki) ilo ja vitsaus, nuorena maukasta syötävää, mutta leviää hulluna ja eroon ei pääse…
Kristaliina
11.7.2014 at 20:02Kuvagooglailujen pohjalta kevätkaihonkukalta tosiaan vaikuttaa – jee! :)
Elsa-Aalia (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 20:54Hei huisia! Sulla kasvaa samoja kuin meillä, ja jotakuinkin samat tunnistan kuin sinäkin :D Olen googlettanut n. 100 lajia ja lisää olisi. En nyt tähän hätään muista nimiäkään, mutta lähes kaikki on oikeita perennoja, anna kasvaa, jaa niitä välillä niin kasvu voimistuu! Sekin yksi josta kirjoitit sireenin lehtenä, Se on ihana sininen kukkameri oikeissa olosuhteissa, ihana maanpeittokasvi. Tsemppiä :D Sit kun olis vaan tälleen kolmen lapsen äitinä aikaa puuhailla puutarhassa. One day.
Kristaliina
11.7.2014 at 20:04No niinpä – one day :) Mun toiveena on tällä hetkellä pitää tuota lähinnä ”kurissa” ja opetella näitä vähitellen. Ja sitten joskus… Joskus… :)
Hei toivottavasti säkin sait tästä näille nimiä, jos teillä on samoja kukkia kuin meilläkin!
Kristaliina
10.7.2014 at 20:54Oi vau – kiitos kaikille! Täällä alkaa just nukkumaanmenoactionit, mutta yritän käydä noita ajatuksella läpi vähitellen ja lisäillä tuonne juttuun. Vau, vau, vau!
He he, mun täytyy alkaa päivittäin laittaa tänne lisää kukkakuvia, kun täältä näköjään löytyy tietoa niin paljon! Ja niitä eri kukkia kyllä täällä riittää :D
Vierailija (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 21:21Ihanaa, että tuollaisia löytöjä paljastuu pihasta! Punakukkaisista ylin voisi olla (kännykästä katsottu kuva) patjarikko, kaksi muuta punakukkaista (valkoinen reuna vihreässä lehdessä) jotakin ajuruohoa, kuten joku mainitsikin.
Marski (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 22:10Vai olisiko ylin punainen kukka tervakukka? :)
anna-liisa
10.7.2014 at 22:27Samaa miestä googlettamatta; kiva luonnonkukka.
Mariia85 (Ei varmistettu)
10.7.2014 at 22:17Se ”ihan kiva”, mutta hurjalla vauhdilla esiin puskeva vihreälehtinen kasvi on elämänlanka – ei periaatteessa rikkaruoho, mutta leviää sinnekin minne ei pitäisi ja on siksi ainakin meidän puutarhassa ihan kauhistus. Harva se päivä saa olla repimässä muiden kasvien päältä pois :) Ekaa kertaa kommentoin, vaikka olen ihan blogin perustamisesta saakka lukenut – olet huippu, pidän hurjasti tavastasi kuvata elämäänne! Iloista kesänjatkoa puutaloon!
Mimimii (Ei varmistettu)
11.7.2014 at 00:33Ihania kukkia! Olen useita kertoja toivonut että pitäisin itse suosittua blogia, joiden lukijoilta voisi kysyä kaikkea! Matkavinkit omaan reissuun, edullisen mansikkatilan Uudellamaalla tai parhaat juhlapaikat omalla paikkakunnalla saisi heti selville ;)
Näitä kun yrittää itse Googlettaa niin ei usein löydä itselle sopivia (suomenkielisiä) vastauksia.
Olet siis melkoinen onnenpekka kun voit kysyä helppiä monilta lukijoiltasi! :)
Kristaliina
11.7.2014 at 19:57Sanos muuta! :) …ja toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä muillekin! :)
Perho Kerttunen
11.7.2014 at 00:40Katselin nuo aiemmat kommentit ja nyökyttelin usean kohdalla, että juu juu, samaa mieltä. Sitten parin kohdalla olinkin eri mieltä, joten kirjailin omat tunnistukseni ylös. Kaikkia en tunnistanut, sillä en omista niitä kaikkia, mutta tässä ovat ne, jotka luulen tunnistavani hyvin.
Ekat kuvat meni sulla oikein. Iiris on todennäköisesti siperiankurjenmiekka.
Neloskuvassa on lilja, värililja. Ne on huikeita väriläiskiä, ihan kuten pionitkin! Taustalla oleva ruohotuppo on todennäköisesti päivänlilja. Niissä on lajikkeita koko naapurustolle, joten se voi kukkia valkoisena, keltaisena, punaisena tai minä tahansa näiden välimuotona.
Kuudennen kuvan käenkaali on muuten kaksivuotinen: ensi vuonna et näe sitä mutta sitä seuraavana se taas ilmestyy. Hauska veijari, jos ei pahastu leviämisestä.
9. kuvassa matala kasvi on mielestäni maksaruohoa, ei vaikuta ollenkaan aiemmin ehdotetulta maahumalalta. Kukinto pitäisiä nähdä, että voisi tunnistaa lajikkeen oikein. Koosta päätellen veikkaisin kamtsatkanmaksaruohoa, jos kukkii kohta keltaisena, asia varmistuu.
10. kuvassa on mielestäni kevätkaihonkukka. Elämänlanka se on vain siinä tapauksessa, että kasvi on kiertyneenä jonkun kuristettavan korren ympärille. Kevätkaihonkukka on yksi suosikeistani.
Ketoneilikat ja ajuruohot, mehitähdet ja kurjenkellot olikin mielestäni ehdoteltu tähän mennessä oikein.
…Eikä aikaakaan, kun huomaat osaavasi nämä puutarhahommat kuin vanha tekijä!
viherpiiperoko? (Ei varmistettu)
11.7.2014 at 00:44Mä en todellakaan ole mikään viherihminen, enkä tunnista kuin ruusun meidän pihalta. Mutta: annan pihan muotoutua itsekseen, poistan ne mitkä ei silmää miellytä ja jos joku kukka on mun mielestä kiva, annan sen olla. Esim. tuo elämänlanka: meidän edellisen kodin kuistin sai ihanan varjoisaksi juurikin sillä. Ohjailin vaan tukemalla minne halusin sen kasvavan ja poistin ei-toivotuista paikoista.
Vierailija (Ei varmistettu)
11.7.2014 at 21:35Kalliolla ja syreenipenkin alla on luultavasti molemmissa kangasajuruohoa tai jotain muuta ajuruohoa.
Veikkaisin, että Röpelöreunainen matalalehtinen voisi olla myös joku maksaruoho, tuleeko siihen kukkaa, ne voi kukkia vasta syksylläkin.
Tuo näyttäisi juurikin lyhtykoison lehdeltä.
eibeigeä
11.7.2014 at 23:41Neljäs on banaani!