Täällä sitä nyt sitten taas ollaan, näppäimistön äärellä. Ja tulossa kasvatusaiheinen kirjoitus – taaaaaaas.
Mutta tämä liittyy tavallaan viime viikon tahtoikäoppaaseen. Ja tavallaan ei liity. Näin viikon viiveellä (kyllä, käyn hitaalla) aloin nimittäin tämän aamun väsymyksessä pohtia, että miksiköhän siinä päädyttiin keskustelemaan rajoista.
En mene nyt itse edes uudelleen lukemaan, jotta en vahingossa pointtaa mitään tiettyä kommenttia – sanotaan nyt niin, että mulle jäi tunne, että keskusteltiin rajoista. Ja keskustelu oli tosi hyvää ja näkökulmia avaavaa, keskustelevaa, ja mistään en ollut eri mieltä: rajat ovat tärkeitä.
Mutta enemmänkin näin viikon viiveellä ja väsymyksessä jäin pohtimaan, että miksi nykykeskustelussa (vai ikikeskustelussa? onko tämä ikiaikainen teema?) niin usein puhutaan rajojen asettamisesta, kun puhutaan vanhemmuudesta tai vaikka (tätä näkee iltapäivälehdissä) lasten käyttäytymisen haasteista.
Siis kuinka monta tällaista iltapäivälehtijuttua te ootte lukeneet: nimetön aikuinen (usein asiantuntijaksi mainittu, kuten psykologi tai ammattikasvattaja) kritisoi joskus kitkerinkin sanoin nykyvanhempia, jotka eivät enää aseta lapsille rajoja ja siksi lapset *lisää tähän asia x, y tai z*
Tämä rajattomuuden kritisointi on ehkä niin yleistä meidän puheenparresta, että se pompsahtaa mieleen pointtina tosi monenlaisissa aiheessa – ja tavallisesti aikaansaa nyökyttelevän reaktion komppaajilta: ”Niinhän se on. Lapset ovat ihan holtittomia, kun nykyvanhemmat eivät uskalla enää asettaa rajoja.”

Ihan ensin pitää tosi voimakkaasti sanoa tämä: rajat ovat ihan ehdottoman tärkeitä ja niiden asettaminen on vanhemmuudessa tietysti ihan keskeistä. Sen pitäisi olla ihan luonnollinen asia. Kasvattaminen on sitä, että vanhempi opastaa: näitä asioita tehdään, näitä ei tehdä. Nämä saat valita itse, tämä puolestaan on peruste sille, että tämä ei käy.
Kasvattaminenhan tavallaan on sitä rajojen asettamista ihan koko ajan. Rajat ovat ikään kuin se luonnollinen toimintaraami, missä pienestä suht holtittomasta pötkylästä vuosien mittaan aikuisten opastuksella ja tuella vähitellen kasvaa itseajatteleva ja kypsästi toimiva aik… vähän isompi pötkylä.
Mutta miksi aina huudetaan rajoja, kun puhutaan vanhemmuuden (tai lapsen käytöksen) haasteita.
Ollaanko ihan ihan ihan varmoja, että selitys on aina just se rajojen puute.
Mitä jos kyse onkin jostain muusta ja niitä rajoja huudetaan vaan sellaisena totuttuna patenttiratkaisuna ilman, että on ajateltu sen syvemmälle?
disclaimer: totta kai joskus kyse on ihan niistä rajoista

Lähdetään liikkeelle toisesta päästä. Vaikka historiasta. Oma äitini on syntynyt 40-luvulla. Itse olen elänyt suurimman osan lapsuudestani 80-luvulla. Omat lapseni puolestaan suunnilleen 2020-luvulla.
Ajat ja kasvatuskäsitykset ovat olleet varmasti ihan tosi erilaisia näillä ajoilla. Silti esimerkiksi stressi- ja kiiretilanteissa (puhun itsestäni!) jostain syvältä kirpoaa helposti niitä ihan samoja toimintamalleja, joita itse on omassa lapsuudessaan kokenut. Jos ne meinaavat puskea pintaan minulta omasta lapsuudestani, niin on käynyt varmasti myös 80-luvun äidilläni, eli varmasti jotain on ihan vahingossa siirtynyt sieltä 40-luvulta asti.
Eli vanhat kasvatusmallit ovat aina yllättävänkin lähellä sitten loppujen lopuksi!
No, lähdin aika kaukaa, kun lähdin 40-luvulta.

Otetaanpa mieluummin näkökulmaksi 2020-luvun vanhemmuus.
Kun meidän koululaiset olivat taaperoiässä, puhuttiin tosi paljon siitä, että lapset on hyvä hoitaa kotona 3-vuotiaaksi asti. Se oli mediassa jatkuvasti puheenpartena (ja myös syyllistävänä aiheena), kun taas tällä hetkellä tuosta sen ajan asiantuntijan näkemyksestä ei puhu enää kukaan. Nyt puhutaan siitä, että lapset aikaisin varhaiskasvatukseen ja äidit työelämään; hoitovapaan rajoittamista 1,5 vuoteen on taidettu ehdottaa.
Se, mikä nykyperheiltä tämän myötä usein mun näkemyksen mukaan puuttuu, on: aika.
(ei rajat)
Jos ja kun vanhemmat säntäävät kahdeksaksi kellokorttitöihin (lapset varhaiskasvatukseen sitä ennen), viideltä ehditään hakea jälkikasvu, sitten kaupan ja ruoan ja Pikku Kakkosen kautta nukkumaan, ja seuraavana päivänä uusiksi. Tämä on monesti se, mitä täytyy tehdä, miten täytyy elää: kaikki on kallista, ruokakin, asuminen pitää maksaa ja töissä pitää käydä, jotta homma pyörii.
Tässä me nykyvanhemmat pärjätään ja parhaimmillaan eletään sitä tavoiteltua onnellista arkea. Yhtälöön lisätään omat harrastukset (nehän on tärkeitä!) ja hei eipä unhdeta parisuhdeaikaa. (haha se on unohdettu jo ajat sitten) Mutta sanokaapa: missä vaiheessa tässä läpsystävaihtoonelämässä sitten kasvatetaan sitä lasta?
Ei kasvatukseksi riitä se, että väsyneenä päivän loppumetreillä ruoan laiton lomasta huudellaan, että älä sotke sisaruksen leikkejä. Kun sitä pientä pötkylää kasvatetaan ihmiseksi, pitäisi olla aikaa ja kapasiteettia olla siinä vieressä auttamassa ja kädestä pitäen ohjaamassa toistaen sen 150 kertaa ennen kuin lapsi oppii. Ja tämähän vaihtelee. Jotkut oppivat 10 kerrasta, jotkut tarvitsevat 300 kertaa ennen kuin joku homma sujuu.
Mutta samanaikaisesti yhteiskunnan taholta meidän nykyvanhempien elämä on mitoitettu sellaiseksi, että suuren osan päivää meidän jälkikasvu on osaavan ja ihanan varhaiskasvatushenkilökunnan hoivassa – ja parhaimmillaan sehän on ihanaa! (on myös kiire ja resurssipulat, liian pieni palkkaus jne, mutta se olkoon oma aiheensa) Joten kyllä: kyllähän sitä sellaisen keskivertoperheen elämässä ihan oikeasti suuri osa kasvatusta valuu sinne varhaiskasvatusammattilaisten puolelle. Siellä opitaan tärkeitä kaveritaitoja ja muita sosiaalisia taitoja – kuitenkin parhaimmillaankin usein isoissa ryhmässä ja hälyssä.
Pitkä aasinsilta pointtiin. Mutta jos lapsella on vaikkapa jotain käyttäytymisen haasteita, voidaanko me automaattisesti kritisoida vanhempia, että kyse on rajojen puutteesta. Miksi juuri ne rajat ovat syynä?
(väitän, että siksi, että niin on totuttu ajattelemaan)
Ehkä kyse onkin ajan puutteesta tässä meidän yhteiskunnan tarpeiden mukaan aikataulutetussa ympäristössä?
Tai voisiko kyse olla vanhemmuuden tuen puutteesta? Siitä, että ympäröivä yhteiskunta ei ymmärrä nykyvanhemmuuden haasteita: samaan aikaan pitäisi painaa töitä, asettaa rajoja kasvattaa lapsia ja perehtyä joka ikiseen paljasjalkakenkään ja pyöräilynopettamistekniikkaan. Tai ehkä jotkut vanhemmat eivät ole perehtyneitä nykykasvatuksen ajatuksiin vaan sieltä jostain 40-luvun perimänä (haha sainpa sen historian tähän) tulee se ”käske ja kiellä” -kasvatus. Kun niitä rajoja kerran kaikkialta huudellaan. Sitten voi kaiken arkihärdellin keskellä ajatella, että minä tässä kasvatan ja asetan rajoja. (ja vähän ihmetellä, että no miksi se lapsi ei silti tottele, vaikka minä kuinka korotan ääntä)
Se oli kärjistys.
(vaikka rajojen asetus voi olla ihan jotain muuta kuin yksioikoinen käskeminen ja kieltäminen)
Ehkä se lapsi ei haluakaan totella vaan se haluaisi ymmärtää, että miksi eri tilanteissa toimitaan juuri niin kuin toimitaan. Eikä kenelläkään ole (täysin ymmärrettävistä nykymaailmasyistä!) resursseja olla koko ajan siinä vieressä näyttämässä ja perustelemassa.
Väitän, että me tässä blogiympäristössä ollaan varmaan eniten sieltä päästä vanhemmuusporukkaa, joka seuraa ja on kiinnostunut kasvatusjutuista ja -vinkeistä. Ja on halukas koko ajan skannaamaan omia käyttäytymismallejaan ja kehittämään niitä. Mutta ollaanhan me varmasti aika oma kuplamme. Aikamoista harrastuneisuutta (ja sitä aikaa sekä resursseja itse pyrkiä kehittämään omia käyttäytymismalleja) kuitenkin vaatii, että muistaa siinä kurapuvun lenksua hikisenä vääntäessä nykyiset pedagogiset suuntaukset.

Mitä halusin tällä kirjoituksella sanoa?
Varmaan sen, että miksi aina rajat.
Että jospa seuraavalla kerralla, kun iltapäivälehti lööppaa ”kokeneen varhaiskasvattajan” suulla, että miten vanhemmat eivät enää aseta rajoja, lukijan mieleen voisikin nousta kysymys: onko tässä oikeasti kyse niistä rajoista?
Vai ollaanko me yhteiskunnassa, jossa meistä suurin osa ihan oikeasti haluaa kasvattaa lapsensa kunnon ihmisiksi, mutta aina tukea, aikaa, ymmärrystä ja resursseja siihen ei löydy. Jossa meidän elämä on kiristetty niin kiireiseksi ja paineita pullistelevaksi, että moni käy jatkuvaa rimpuilua omaa riittämättömyyden tunnettaan vastaan.
Rajoja joo, sillä rajat ovat kasvamista. Myös ymmärrystä, tukea ja aikaa.
Mistä löytyisi taho (ei mistään?), joka vaikka näin kuntavaalien alla alkaisi puhua sen tukemisesta, että vanhemmilla olisi aikaa olla omien lastensa kanssa?
Että joo. Jospa joku ensi kerralla rajahuutelua kuullessaan (tai itse suustaan päästäessään) tulisi ajatelleeksi jotain tällaista. Ehkä ei.
Nyt hakemaan lasta! Kuvia ei ole, revin jostain vanhoja! Kiire! Koska nyky-yhteiskunta ja silleen!
(oikeasti koska kerho loppuu puolen tunnin päästä)
18 Comments
Hanna
25.3.2025 at 12:12Tämä aika-asia on tosi hyvä nosto! Eikä edes tarvita tuntikausia yhdessäoloa tai mitään erityistä aktiviteettia, vaan sellaisia lyhyitä hetkiä (siis minuutteja, vaikkapa 10 tai 15), jolloin keskitytään juttelemaan/pelaamaan/leikkimään/puuhaamaan lapsen kanssa ilman keskeytyksiä (ja mieluiten molemmat sellaisessa tasapainoisessa, hyvässä mielentilassa, syöneenä ja levänneenä=tämä on se haaste, kun on painettu ensin pitkää päivää töissä ja päiväkodissa ja kaikki kodin hommat ja harrastukset painaa päälle). Näillä hetkeillä ja tietenkin muutenkin kaikissa arjen kohtaamisissa rakentuu yhteys lapseen ja kun lapsi tietää ja luottaa, että hän on supertärkeä ja että vanhemmat ajattelevat hänen parastaan, hän myös noudattaa vanhempien asettamia rajoja paremmin (koska sen hän oikeasti haluaa tehdä!). Toki myös rajoista, säännöistä, toimintatavoista ym keskustelu ja asioiden perustelu on tosi tärkeää (sekä se, että joskus rajoista voi myös neuvotella). Eli ne ne pelkät rajat ja niiden asettaminen ja niistä kiinnipitäminen (pahimmillaan huutaen, rankaisten), vaan se, millainen yhteys lapsen ja vanhemman välillä on. Englanniksi olisi semmoinen hieno iskulause kuin ”connection over compliance” eli mieluummin pyritään luomaan hyvä yhteys lapseen ja sen kautta hänet toimimaan toivotusti kuin se, että lapsi vaan saadaan alistumaan ja tottelemaan.
Elisa G
25.3.2025 at 12:46Upea kommentti! Kun lapseen saa yhteyden, niin yleensä löytyy myös yhteinen tahtotila ja tunne siitä, että aikuinen on mun puolella.. Kunpa yhteiskunta tukisi vanhempien osa-aikatyötä vielä enemmän. Eikä tulisi tunne, ettei riitä työpaikalla tai kotona.
krista
25.3.2025 at 14:34Samaa mieltä, erilaisten osa-aikatoiden tukeminen ja niihin kannustaminen (sekä tukemalla että ihan julkisessa keskustelussa näiden ratkaisujen arvostaminen ja esiintuominen) olisi niiiii-iiin tärkeää! Se toisi mukanaan todennäköisesti sekä hyvinvointia vanhemmille että lapsille kasvavan yhteisen ajan ansiota <3
krista
25.3.2025 at 14:23Oi miten hyviä kommentteja tänne heti tullut! <3 Just näin! <3 Apua tuo ”connection over compliance” on ihan älyttömän hyvä ajatus. Kun tosiaan se yhteys on, on niiden rajojen noudattaminenkin tosiaan helpompaa - kun lapsi HALUAA tehdä niin eikä vaan tottele vaikkapa rangaistuksen pelossa. Tosi hyvä kommentti, kiitos!
Elisa G
25.3.2025 at 12:13Todella tärkeästä aiheesta kirjoitat. Ja olin juuri se vanhempi, joka halusi kasvattaa kolmannen lapsensa 3-vuotiaaksi asti kotona. Ne olivat elämän onnellisimpia vuosia, koska kiire oli aika pientä siihen verrattuna, kun menin töihin (kahden ensimmäisen lapsen kohdalla yritin vielä olla kuten kaikki muutkin eli viedä aikaisin päiväkotiin). Oman kokemuksen mukaan monet lapset ovat melko uupuneita. Puhutaan äitien uupumuksesta, mutta väittäisin, että pitkät päiväkotipäivät jättävät lapsiin jälkensä. Kun hoidossa joutuu toisinaan ”pinnistelemään”, niin eikö ole aika luonnollista, että väsymys purkautuu iltaisin ja viikonloppuisin niitten kaikkein tärkeimpien lähellä? Ei se ole edes huonoa käytöstä, vaan palautumisvajetta. ❤
krista
25.3.2025 at 14:31No siis just näin, tuo viimeinenkin lause on ihan nappiin: mikä näyttätyy huonona käytöksenä, voi olla vaikkapa palautumisvajetta. Tuli tästä sellainen ajatus, että ehkä joku asia (vaikkapa vääntö siitä, että lapsi ei pue toppahousuja) voi näyttäytyä sellaisena, että ”vanhempi ei ole laittanut lapselle rajoja”, mutta ehkäpä se onkin siinä päiväkotipäivän alkuun/loppuun ilmaisu jostain ihan muusta – väsymyksestä, kuormituksesta, ”mulla tulee sua ikävä”, ei olla ehditty kohdata tarpeeksi tai no siis ihan mikä vaan. Ja se tulee esiin temppuiluna lapsen temppuiluna sellaisesta asiasta, jonka ihan hyvin itsekin tietää, että se on tehtävä. Eli joku voisi mennä iltapäivälehteen huutelemaan, että tuolla lapsella ei ole rajoja, mutta todellisuudessa se onkin vaan jonkun muun asian ilmaisua eikä siihen komentaminen auta vaan kuuntelu, lohdutus ja ymmärtäminen – eikä myöskään aikuisen syyllistäminen auta, että oletpa sinä huono vanhempi, kun et ole rajoja laittanut.
–
Mä kans oon se harvinaisuus, joka on tämän(kin) lapsen kanssa kotona kolmevuotiaaksi. Oon halunnut sen näin. Mutta samaan hengenvetoon totta kai, että jokaiselle perheelle se ”perheen paras” voi olla eri ratkaisu, samoin joskus olosuhteet antavat reunaehtoja. Mutta näin kun tämä mahdollisuus on ollut, olen kokenut sen hyvänä ja tärkeänä <3
Elisa
25.3.2025 at 19:10Kotiäitiys ei todellakaan aina se helpoin polku, varsinkaan taloudellisesti. Päivät myös hyvin intensiivisiä, mutta se lapsen ilo, onni ja rauha – se maksaa itsensä takaisin vielä vuosienkin päästä. Toki rauhaa arkeen voi löytyä monella muullakin tavalla kuin kokoaikaisella kotiäitiydellä. Minusta tuntuu, että ne rajojen puolesta huutelijat ehkä kokevat osin katkeruutta siitä, että elivät itse jatkuvan säännöstön ja kurin alla. Nykyään monet vanhemmat panostavat myötätuntoiseen kasvatukseen. Tässäkin voi toki tulla heiluriliikettä ja joskus ylilyöntejä myös siihen suuntaan, ettei halua olla lapselle ankara (vaikka joskus vaan pitää rajottaa tiukastikin). Tärkeää puhua näistä aiheista! Ja saada ymmärrystä yli sukupolvirajojen. :)
krista
26.3.2025 at 10:55Totta! Ja just vaikka vanhempaa ikäluokkaa ajatellen voi hyvin ymmärtää, että kun rajat asetetaan nykyään monesti eri metodeilla kuin ennen, se saattaa näyttää siltä, että niitä ei aseteta. Haha tästä tuli mieleen sanonta, mitä mun isoäiti käytti useinkin: ”lapset saa näkyä, mutta ei kuulua”, tämä tuli vitsillä häneltä, mutta onhan jossain tämä sanonta sanottu niin, että siinä on ollut ihan oikea tausta-ajatus takana.
A
25.3.2025 at 17:23Tietyissä työtehtävissä voi myös suunnitella työnsä niin, että aikaa läsnäololle on, harvoin muistan kokeneeni, että minulla ei olisi aikaa olla lapsen kanssa (ehkä aika kultaa muistot, koska esiteini ala-asteen tänä vuonna päättävä on toki jo irroittanut napanuoraa useamman vuoden ja yhteistä aikaa joutuu välillä hakemalla hakemaan).
—
Omassa vaativien asiantuntijatehtävien alla kuuluvassa työssö olen hyödyntänyt niin osittaista hoitovapaata (hoitovapaallakin tein tuntitöitä muutaman tunnin viikossa), etätöitä (ennen koronaa kaksi päivää viikossa) ja nyt kun olen ollut jo vuosian vuosityöajalla, on ollut tapanani pätkiä työpäivää (kun lapsi oli pieni ja meni nukkumaan klo 20, tein muutamana päivänä viikossa töitä klo 20-22, nykyisellään hyvää työaikaa on klo 18-20 välillä, jolloin esiteini tekee läksyjään tai puuhaa muuten omiaan. Kaikkien erinäisten joustojen kanssa on onnistunut niin lapselle kevyt päiväkodin aloitus 1,5v iässä (varhaiskasvatus hyvin toteutettuna is the best!) kuin myös se, että jompikumpi vanhempi on ollut kotona lähes joka päivä lapsen tullessa kotiin koulusta koko ala-asteen ajan (tai no, 1-2lk oli ip-kerhossa, josta haettiin). Etuoikeutettua toki, koska työ on joustavaa (mutta toisaalta minäkin joustan, tilanne on win-win) ja meitä on kaksi vanhempaa ja yksi lapsi, eli ajasta en koe olevan puutetta.
—
Rajoista taas, no, meillä on varmaan lepsumpi suhtautuminen toisiin asioihin ja toisiin nipo (esim. digissä, laitteita saa käyttää vapaasti, laaja-alaisesti ilman ruutuaikaa, mutta someen ei oo asiaa). Hassusti rajojen asettaminen on viime aikoina koskenut sitä, että saako 6.lk lapsi lukea englanninkielistä romaania illalla yli nukkumaanmenoajan (koska jännässä kohdassa, plus lukeminen on kaikinpuolin suositeltavaa, mutta toisaalta uni on supertärkeää ja aamuherätys, noh, klo 6.45, grr). Rajoissa hankalinta on se, kun omassa lapsuudessa moni asia oli sellaista, mihin perheellä ei ollut varaa. Nykyelämässä varaa on hyvin moniin asioihin ja lapselle haluaa hyvää, mutta toisaalta pitää olla joku järki hemmotettelussakin. Se on vaikeaa.
krista
26.3.2025 at 10:58Joo siis luksusta tälleen, kun on joustava työ – ihan mainiolta kuulostaa! Me kans on erilaisin järjestelyin aina järjestetty sitä aikaa, esimerkiksi niin että isommat lapset ei päiväkotitaipaleellaan koskaan olleet pidempään kuin 6 tuntia hoidossa per päivä. Mutta totta kai tällaiset on aina silleen järjestämisen takana ja tosi paljon on kiinni työstä, että miten siihen pystyy. Itselle on tullut nyt ihan silleen tajunnanräjäyttävän konkreettinen esimerkki siitä, miten erilaista on, kun toinen vanhempi työskentelee etänä kotoa vs. on jokainan arkipäivä yhteensä 10 tunnin rupeaman töissä tai työmatkalla. Vaikka ennen tiesi, miten luksusta se etätyö oli, niin nyt sen jotenkin oikein TUNTEE, että apua miten järisyttävä ero koko elämässä tavallaan!
Marie-Elise K
25.3.2025 at 18:11Tämä oli niin hyvä juttu!
Olen itse paljon miettinyt tätä rajat-rajat-rajat -hapatusta ja miettinyt miksi se itseä niin häiritsee. Mutta juuri näin.
Kiitos tästä!
krista
26.3.2025 at 11:07Jee, kiva että kolahti! <3
Lilah
25.3.2025 at 19:35Omalla kohdalla allekirjoitan sekä rajojen että ajan puutetta ja huomaan merkittävän eron kymmenessä vuodessa. Perheen vanhimmat lapsetkin toteavat että nuoremmille ei pidetä samalla tavalla rajoja kuin heille aikanaan pidettiin. Voimien ja ajan puute ovat ilmeisiä. Osin syynä on varmasti työelämän muuttuminen raskaammaksi ja työajan rajattomammaksi etätyön myötä, osin suurempi lapsiluku ja sitä myöten enemmän harrastuksia, hammaslääkäreitä ym menoja, jotka syövät myös aikuisen aikaa kuskaamisina, rahankeruina, kentän laidalla kannustamisena ym. Asiaa ei tietenkään helpota kustannusta nousu, mikä ei jätä juuri sijaa työajan lyhentämiselle kun syödäkin pitää.
Rajattomuus (olipa sen syy mikä hyvänsä) näkyy useissa lapsissa mielestäni heikkona pettymyksensietokykynä, kun asiat ei menekään oman mielen mukaan. Huomaan, että alakoulussakin vältetään tuottamasta lapsille pettymyksiä, koska koulussa ei ole aikaa tukea lapsia niistä selviämisessä. Tässäki tavallaan ajan puute taustalla, opetussuunnitelma on sullottu niin täyteen, että aina on kiire. Ihmisiä vaivaa myös liiallinenkin muiden mielipiteiden kuuntelu: vanhemmat orjallisesti pyrkivät suosituksia noudattamaan (uupuen ja huonommuutta kokien) eivätkä luota siihen että usein itse tietävät mikä on oman lapsen parhaaksi. Samoin koulussa pyritään opsin joka kiemuraan taipumaan, vaikka kokenut opettaja pystyisi sieltä kyllä olennaisen poimimaan todeten, että on tärkeämpää että välttämättömät asiat opitaan kunnolla kuin että opsin kaikki tavoitteet on läpijuostu. Työelämässä priorisointi saattaa jäädä suorittavan portaan vastuuksi vaikka ylemmillä portailla pitäisi tehdä strategisia ratkaisuja mitä tehdään ja mitä jätetään resurssien rajallisuuden vuoksi tekemättä. Rajattomuus uuvuttaa niin lapsia kuin aikuisia, kun koko ajan joutuu punnitsemaan meneekö vikaan ja näin kantamaan vastuuta joka ei (välttämättä) itselle kuuluisi.
krista
26.3.2025 at 11:16Hei hitsi ihan hätkähdin tämän viestin alkua lukiessani, kun tajusin: Ootteko huomanneet, miten harvoin joku sanoo ITSESTÄÄN, että ”meillä on rajojen kanssa haastetta”. Ei juuri koskaan! Tuli itselle sellainen mindblown-olo, että tämä raja-asia on jotenkin sellainen, jolla mätkimisarvostellaan usein MUITA (muiden ”huonostikäyttäytyviä” lapsia ja vanhempi)”, mutta omasta perheestä tosi harvoin pystyy lukemaan näin rehellisen havainnon. Ja siis kyllä: tästä myös näkee hyvin sen, miten ajalla ja rajoilla ON yhteys. Kiitos, silmiäavaava kommentti!
–
Mutta joo siis (jos oikein muistan), teilläkin neljä lasta ja jos työssä käytte, kaikkien harrastukset ehkä, sitten pitäisi tyyliin olla yhteiskunnallisesti valveutunut kansalainen, tehdä sitä tätä, entä vanhempaintoimikunnat kouluissa ja harrastuksissa jne jne, niin hitsi vie hoidapa sitten kaikki ja pidä rajoja ja ehdi olla jokaista lasta ohjaamassa, eihän sellaista yli-ihmistä olekaan. Jostain päästähän se välttämättä lipsuu ja niin paljon kun puhutaan siitä, että se ”riittävän hyvä” riittää oikein hyvin. Että hei hyvin me täällä varmasti kaikki vedetään, te myös!
–
Tosi hyvää ja varmasti osuvaa oli myös tuo kiireen ja ”täyteenahdetun elämän” ilmeneminen myös kouluissa ja työelämässä. Näinhän se menee. Aika hektinen yhteiskunta tänne on kyllä luotu, vaikka oltaisiin maailman onnellisin kansa ja silleen.
Lilah
26.3.2025 at 16:16Pakko vielä todeta, että vaikka rajoja on omilla lapsilla vähemmän kuin 10 vuotta sitten, niitä taitaa edelleen olla vähintään keskiverrosti. Mutta useammin kuin taannoin joutuu taistelunsa valitsemaan ihan siksi, että ei ehdi sitä taistelua käydä. Mainitsemani huono pettymyksensieto ei juuri osu omiin lapsiin, mutta lasten harrastustoiminnassa (sekin on tavoitteellisempaa kuin ennen jo hyvin pienestä pitäen) ja koulun viestinnässä sitä olen havainnut paljon. Taidettiinpa kuopuksen esikoulustakin sanoa koulun terveisinä eskariin, että lukea ja laskea ei tarvitse kouluun mennessä osata, mutta itsesäätelytaidot ovat monella ekaluokkalaisella hyvin puutteellisia ja niihin tulisi panostaa. Missäpä niitä oppii ellei vuorovaikutuksessa.
Anna
28.3.2025 at 10:12Tosi hyviä pointteja postauksessa ja kommenteissa. Minä nostaisin ehkä aikaakin suuremmaksi kysymykseksi voimavarojen puutteen. Koska aikaa varmasti on, jos sitä osaa ja kykene järjestämään (kykenemisellä en tarkoita ajan puutetta vaan voimavarojen puutetta). Ota lapsi mukaan ruuan laittoon ja pyykkäykseen, vaihtakaa luulumiset kun yksi syö voileipää ja voitelet samalla toista, ole läsnä pukemisessa, ota aikaa vaikka 15min iltasatu+jutteluhetkelle illalla. Hienoja neuvoja läsnäolon lisäämiseen, mutta riittääkö vanhempien voimavarat siihen, että tällaisia pieniä hetkiä osaisi ja jaksaisi ja kykenisi hyödyntämään? Minulla ei ainakaan riitä.
Kun oma pää on täynnä työpaikalta, päiväkodista, koulusta, verottajalta, nuohoojalta, ammattiliitolta, kelalta… tulevaa mössöä niin siellä vaan suhisee. Ja kun sen suhinan yli yrität kuunnella lasten kuulumisia samalla kun laitat ruokaa niin ei vaan onnistu. Tuon härdellin keskellä pystyy itse juuri ja juuri keskittymään siihen, ettei puuro pala pohjaan ja sitten joku tulee pyytämään, että laitat laastarin niin pakka alkaa hajota jostain päästä.
(Tässä välissä huomasin päiväkodilta tulleet whatsapp-viestit ja kävin ilmoittamassa lapsen kesäloman.)
On ihanaa, miten vanhempia halutaan osallistaa koulun ja varhaiskasvatuksen juttuihin, mutta samalla ainakin minulla tulee sellainen olo, että samalla kun työelämä käy jatkuvasti vaativammaksi ja hurjemmaksi pitäisi myös revetä vastaamaan monta kertaa vuodessa kyselyihin lapsen asioista, käydä keskusteluissa, osallistua myyjäisiin ja juhliin, vanhempainiltoihin, vanhempaintoimikuntiin, ostaa tai lainata millon mihinkin tarkoitukseen välinettä ja varustetta, muistaa milloin kelläkin oli luistelua, tanssia tai retkeä, seurata Wilmaa ja Daisya täyspäiväisesti ja olla aina tavoitettavissa.
Minä olen vetänyt rajan siihen, että minä katson wilman kotona töiden jälkeen. Minulla ei ole sitä puhelimessa eikä minua tavoita sitä kautta reaaliaikasesti. Sama koskaa myös varhaiskasvatuksen viestipalveluita. Olen myös tehnyt tämän selväksi kumpaankin suuntaan. Että soittakaa, jos on hätä. Ja olen antanut vieläpä työpaikan numeron (johon vastaa yksiköstäni joku henkilö, joka voi pyytää minut puhelimeen). Oma puhelimeni on äänettömällä ja poissa käsistä kun olen töissä. Minä en pysty hoitamaan kaikki juttuja yhtäaikaa ja siellä on tiedossa, miten minuun saa päivällä yhteyden, jos oikeasti on tarve saada. Lapsen terveystarkastuslomakkeessakin kysyttiin puhelinnumeroa päiväsaikaan. Kirjoitin, että ei ole, mutta voit yrittää työpaikkani näihin numeroihin, koska olen jossakin näistä yksiköistä (tila ei riittänyt kaikkien noiden numeroiden kirjoittamiseen, koska niitä on yli 20). Koululle ja hoitoon yritän kyllä muistaa aina ilmoittaa, missä milloinkin olen, mutta en ala sitä tehdä terkkarille joka päivä. Ei palvele kumpaakaan osapuolta.
Antakaa vanhemmille happea ja tilaa, antakaa tukitoimia, höllätkää vähän. Sitä minä pyydän. Niin työnanataja, koulun kuin päiväkodinkin suunnalta. Kun jatkuva asiasta toiseen loikkiminen ylivirittynyt tila saadaan purettua niin aikaa kyllä yleensä lopulta on. Vanhemmat ei vaan jaksa ottaa sitä aikaa lapsen kanssa ja se sitten heijastuu lapsiin. Vanhemman stressi tarttuu ja stressaantuneen ja kuormittuneen vanhemman omakin itsesäätely voi olla siinä hetkessä puutteellista (todennäköisesti) niin yritä siinä pysähtyä lapsen pienen asian äärelle kun oma pää laukkaa jo 50m edellä. Kun pakollisiksi luokitellut hommat on hoidettu ja vanhempi kaatuu sohvalle kaikkensa antaneena niin lapsi kiipeää syliin pyytämään huomiota, mutta vanhemmalla ei enää riitä paukut olla läsnä. Sitten laitetaan se piirretty pyörimään. Ollaan yhdessä, mutta ei läsnä. Ja sitten ihmetellään, että lapset on pitkää päivää hoidossa ja vanhempi kävi sillä aikaa kaupassa. Monilla anhemmilla on oikeasti hätä, mutta kun pitää pärjätä ja pitää selvitä. Joko ei haluta pyytää apua tai ei ole resursseja tarjota apua.
Meillä on lapsi tällä hetkellä päivähoidossa ja itse istun kotona, koska olen uupunut ja tarvitse aikaa palautua. Samasta syystä otin lapselle kesäloman alkuun pari päivää hoitoa vaikka itse olen jo lomalla. Ja samasta syystä laitoin hoitovarauksen kesän jälkeen viikkoa ennen kuin luulen palaavani töihin.
On todella julmaa syyllistää vanhempia siitä, että he eivät jaksa. Käytettiinpä jaksamisen tilalla sitten mitä termiä tahansa. Jos huomataan, että lapsi oireilee niin pitäisi ensin kysyä vanhemmilta ”Miten te voitte ja jaksatte? Ehdittekö te levätä? Riittääkö teillä voimavarat olla lapselle läsnä?”
krista
28.3.2025 at 10:47Apua miten hyvä puheenvuoro, vau, siis TÄMÄ on just jotenkin täysi läpileikkaus nykyvanhemmuudesta! Okei on tosi paljon erilaisia tilanteita ja erilaisia perheitä, mutta VÄITÄN, että tämä on sellainen tosi yleinen tila, missä tätä hommaa vedetään! Itsehän en ole edes töissä (haha), mutta silti vahva samastuminen tosi monessa kohdassa! Niin monta älyttömän hyvää pointtia, että en nyt tässä härdellissä kykene edes tarkemmin vastaamaan muuta kuin nyökytellen, että JUST NÄN TÄÄ ON.
Lilah
30.3.2025 at 18:42Se on just näin. Tämä jatkuva osallistaminen joka suuntaan on tosi työllistävää. Itse sanoin myös lasten päivähoitoon aikanaan, että minä hoidan päiväaikaan oman työni, hoitakaa te omanne. En tarvitse enempää vaikutusmahdollisuuksia lapseni päivähoitopäivään, en myöskään halua että omaa työtäni sörkitään jatkuvasti ulkoapäin. En halua perhetehtäviä vapaa-ajalleni, en kodin ja koulun iltoja (jossa istun värittämässä lapseni kanssa, kiitos vaan, teen sen mielummin kotona), en päiväkodin pihailtoja (ulkoilemme yhdessä muuten), en vanhempainyhdistyksen myyjäisiä (leivon lapseni kanssa kun huvittaa, en myyjäisiin jotta joku toinen äiti voi ostaa minun leipomukseni ja minä hänen), en jalkapallojoukkueen pakkomyyntiä (listahinta harrastukselle julkiseksi, kiitos). Luottakaamme että olemme asiantuntijoita tekemään sitä mitä teemme, kysymme neuvoa kun sitä oikeasti tarvitsemme, mutta emme vain siksi, että johonkin on kirjoitettu ”edistettävä osapuolten yhteistyötä”. Oli myös turhauttavaa, että työaikani on liukuva, mikä tuo joustoa arkeen, mutta päivähoitoon pitikin ilmoittaa kuukauden hoitoajat jo viikkoja etukäteen. Eihän sellaisella aikataululla ollut vielä kaikkia kokouksiakaan työkalenterissa.