Yhteistyössä: Hyvää Suomesta -merkki ja Blogirinki
Heti joulunpyhien jälkeen meillä päätettiin otettiin eräs blogin kautta tullut haaste vastaan. Mähän ratsasin marraskuussa meidän jääkaapin (täällä). ja katsoin, kuinka paljon ”Hyvää Suomesta” -merkittyä ruokaa sieltä löytyy normaalitilassa. Vähän niin kuin jatko-osana meidän perhe haastettiin vaihtamaan yksi (tai usempikin) usein keittiössä käytetty ruokatuote kotimaiseen versioon viikon ajaksi.
Hauska idea! Ja vaihdettavan ruoka-aineen valinta oli helppo.
Me todellakin ollaan riisinsyöjiä. Ja… …ja nyt yritän kertoa tän seuraavan mahdollisimman rauhallisella virtuaaliäänellä ja paniikkia lietsomatta.
Arseeni. Kuulostaa… …myrkyltä. Ja sitä se myös on. Maassa kasvavista lajeista erityisesti riisi jotenkin imee sitä itseensä – ja kyllä, riisistä on mitattu korkeita arseenipitoisuuksia. Aihetta on uutisoitu mm. täällä – ja kappas, mainittu just se riisi, mitä mä kaupan hyllyltä nappaisin… Eviran sivuilla (täällä) sanotaan rauhoitellen, että riisiä ja riisivalmisteita on silti turvallista syödä osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota. Arseenin vähentämisessä annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. (lähde: Evira)
Eli ei nyt tässä mitään paniikkia – vaikka samanaikaisesti kyllä tuo tieto vähän kylmää. ”Osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota”… Ja meillä sitä riisiä tosiaan syödään ainakin viisi kertaa viikossa; tai niin, jos lasketaan, että yhtenä päivänä syödään kaksi lämmintä ruokaa, niin ehkä noin kahdeksalla kerralla viikon 14 lämpimästä ruokailukerrasta. Onko se sitten vaihtelevaa ja monipuolista vai ei…?
Vaihtoehtoja on siis hyvä ihan oikeasti miettiä.
Nyt siis varmasti tuli selitettyä, miksi se vaihdettavan ruoka-aineen valinta oli helppo.
Riisi pois viikoksi, tilalle… …ohra.
Suomalaista ja luomua – lähtökohta tosi hyvä. Mutta mitenköhän menee läpi meidän riisinsyöjäperheessä…?
”Mitä vois tehdä ohrasta?”, pähkäilin ystäväperheen ollessa kylässä.
Kuulemma ainakin kaalilaatikkoa.
”No ainakaan ei ole sen suomalaisempaa kuin KAALI”, Joel nauroi. Ja siitäpä Joel sitten:
Tulinen ohra-soijarouhe-kaalilaatikko.
Mä myönnän: oon aina vähän skeptinen näille Joelin ”kokeellista ruoanlaittoa” -jutuille. Tällaisille ”eksoottisille” ruokalajeille kuin kaalilaatikko tai uunijuurekset – kerran tuo meidän kotikokki teki (kasvis)kalakukonkin. Mitä hemmettiä? Eikö vaan voitais syödä tuttua thaimaalaista tai nepalilaista? :D
Mutta tuo oli hyvää. Joel maustoi sen suht voimakkaasti, ja lihan sijaan (koska mä söin tota kans) Joel käytti soijarouhetta – vaikka se ei nyt sitten kovin suomalaista ollutkaan. Koko perhe söi hyvällä ruokahalulla ja vaikka Joel ennusti, että me syödään tätä vielä helmikuussakin (tuli kaksi vuoallista), niin se loppui seuraavan päivän lounasaikana jo. Myönnän, että mä santsasin aika monesti – iltapalaksikin :)
Seuraavaksi mä pyysin Joelia tekemään ohrasta kuitenkin vähän… …tavallisempaa. Siis meille tavallisempaa. Mun (omasta mielestä loisto)idea oli tehdä suomalaisista aineksista mun nepalilaisravintola-ikilempparia: Paneer Chiliä (tuorejuustoa tomaattipohjaisessa tulisessa chilillä ja inkiväärillä maustetussa kastikkeessa).
Nepalilaisissa ravintoloissahan paneer-nimellä kutsuttu tuorejuusto tehdään (käsittääkseni) itse. Meidän kotikeittiössä aiemmin se korvattiin Ingmanin perinteisellä tuorejuustolla (Hyvää Suomesta -merkitty tuote sekin). Nyt Joelin otettua puutalon keittiön täysin valtaansa tuosta Ingmanin tuorejuustosta on tullut enemmänkin harvinaisuus, ja nykyisin meillä fanitetaan tällaisissa ruoissa:
…kyllä: leipäjuustoa. Toimii ihan älyttömän hyvin.
”Paneer Chilissä” suomalaisittain on siis täten riisin tilalla ohraa ja paneerin tilalla perinteistä leipäjuustoa. Kas näin:
…ja nepalilaisessa ravintoissahan (ja intialaisissa) on ruoan ohella sitä iiiihanaa raitha-jugurttikastiketta, jolla annoksen tulisuutta voi lieventää. Sellaistakin olisi toki voinut tehdä suomalaisittain – mutta helppo ”suoraan purkista” -vaihtoehto samaan tarkoitukseen on…
…turkkilainen jugurtti. Sitäkin löytyi luomuna ja Hyvää Suomesta -merkittynä. En tiennytkään, että turkkilainen jugurtti voi olla myös suomalaista :)
Jos tuo edellinen ohraruoka oli hyvää, tämä puolestaan oli ihan järjettömän hyvää. Tulisuudesta huolimatta tätä söi hyvällä ruokahalulla myös teini-ikäinen sukulaistyttö sekä oma äitini.
Oma äitini muuten ylisti erityisesti tuota ohraa ja leipäjuuston ”outoa” käyttöä. Äiti ei nimittäin (perunasukupolven kasvattina) ole oikein koskaan päässyt riisin makuun, mutta ohra oli hänen mielestään niiii-iiiin paljon maukkaampi. Ja leipäjuustoa hän ei olisi kuulemma voinut kuvitellakaan laitettavan noin – mutta aikoi kokeilla itsekin. Molempia, sekä leipäjuustoa tällä tavalla ruoassa että ohraa.
Tosi hyvä palaute. Tässä täytyy sitten ottaa huomioon se, että mun äiti pohjoisen (ja 40-luvun) kasvattina tosiaan on joskus aika… …kriittinen ”uusille” ruokalajeille, kuten… …no, kuten tosiaan riisi tai pasta.
Silläkin uhalla, että tästä tulee nyt tooooo-oooosi pitkä postaus – mutta mehän todettiin jonkun aiemman postauksen kommenttikentässä, että täällä ei ole koskaan ollut reseptiä mun yyyber-yyber-lempparikasvispöperölle eli just tälle tällaiselle. Siihen tulee siis muutos… …NYT.
Joelin ”Paneer Chili” suomalaisittain
Ainesosat:
150 g kirsikkatomaatteja
50 g mietoja chilipippureita
1 pieni sipuli
200 g leipäjuustoa
1 dl tomaattimurskaa
iso loraus öljyä
1 tl kurkumaa
1 tl kuminaa tai juustokuminaa
2 tl garam masalaa
Tee näin:
Silppua kasvikset, lisää mausteet ja paista öljyssä pehmeiksi. Pilko juusto 1-2 cm kuutioiksi. Sammuta liesi, lisää juusto ja tomaattimurska pannulle, sekoita ja anna hautua kannen alla hetki.
Ohralisuke:
2 dl ohrasuurimoita
7 dl vettä
liraus kasvisfondia
Keitä n. 45 min.
*******
Kun ”Paneer Chili” oli puutalossa herkuteltu (meni kerralla), oli jäljellä vielä sekä haasteviikkoa että leipäjuustoa ja ohraa. Ja kaalia. Niinpä Joel pyöräytti vielä pikaisesti haasteviikon päätteeksi:
Thaimaalaistyyppinen ohra-leipäjuusto-kaaliwokki.
Joel purnasi, että eiiiii leipäjuustoa voi laittaa tähän – tofu sopisi tähän maultaan niiii-iiiin paljon paremmin. Mutta koska meillä ei sattunut tällä kertaa jääkaapissa olemaan suomalaista tofua, minä totesin, että anna mennä sillä leipäjuustolla nyt vaan.
Maistui sekin – ja ohra toimi myös paistettuna wokissa tosi hyvin! Ei se ehkä ihan thaimaalaista tosiaan enää leipäjuustoineen ollut, mutta mitäs pienistä :)
Ohra on tullut meidän kotikeittiöön nyt sataprosenttisen varmasti jäädäkseen. Oon itse asiassa vähän samaa mieltä kuin mun äiti: se on jopa parempaa (tai ainakin yhtä hyvää) kuin riisi. Kiehumisaika sillä on suht pitkä (ainakin tällä riisillä oli 45 minuuttia), joten arjen pikaruoaksi siitä ei harmi kyllä ole. Mutta tuo 45 minuuttia on kuitenkin meidän keittiössä vielä ihan siedettävyyden rajoissa, koska ruoka-ajat ovat meillä suht vakiot.
Suosittelen kokeilemaan ohraa! Ja leipäjuustoa!
…ja jos kokeilette tuota Joelin reseptiä, kertokaa mitä tykkäsitte!
*******
Hyvää Suomesta -merkistä kirjoitin siis aikaisemmin täällä – merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista. Lisää merkistä täällä.
Tämä Hyvää Suomesta -merkin yhteistyökampanja ehdotettiin minulle Blogiringin kautta.
29
Tiiana
4.1.2016 at 10:46Keittoajan lyhentämiseksi pitää siis suositella painekattilaa. Hintava mutta kannattava hankinta. Noin niinkuin jos tykkää keitellä pitempää keitto/haudutusaikaa vaativia ruokia.
krista
4.1.2016 at 10:48Oho, onks tää jotain keittiö-high-teciä – mä kävin heti googlaamassa :) Vaikuttaapa hyvältä!
Hanna-Marleena
4.1.2016 at 10:49Tää kuulostaa kyllä sellaiselta että voisin kokeilla! En ole riisin ystävä mutta ohra kuulostaa kyllä kiinnostavalta vaihtoehdolta.
*
Voisin sellaisen uudenvuoden lupauksen tehdä että kokeilen tehdä kerran kuukaudessa jotain uutta ruokaa.
krista
4.1.2016 at 10:56Joo suosittelen, se ohra oli tosiaan sellaista… …täyteläistä jotenkin. Hyvä rakennekin, eikä yhtään tuntunut ”oudolta riisinkorvikkeelta tms.” missään noista kolmesta ruoasta. Ei edes muistanut, että jotain olisi korvattu jollain!
–
Hyvä uudenvuodenlupaus! Voitais ottaa meidän vaikka kotikeittiöön sama!
Mehukekkerit veera
4.1.2016 at 10:57Hei ohraa saa riisihyllystäkin, ja meillä on ainakin sellaista ohraa jonka keittoaika on joku 13min. On siis kotimaista ja tosi hyvää. Tykätään siitä enemmän kuin siitä neljän viljan helmistä, ne on jotenkin limaisia.
Mutta hyvä vinkki tuo leipäjuusto! Ja kaalilaatikkoon voi muuten kokeilla soijarouheen tilalla härkäpapurouhetta 😊
krista
4.1.2016 at 11:08Hyviä vinkkejä – KIITOS! Toi meidän ohra oli ostettu tuosta minipienestä M-lähikaupasta, täytyypä tsekata isompienkin kauppojen valikoimat. Toisaalta tää ainakin on nyt testatusti tosi hyvää <3
-
Härkäpapurouhetta meillä ei olekaan koskaan tehty! Täytyy ehdottomasti ottaa kokeiluun! Miltä se muuten maistuu, voiko sitä jotenkin kuvailla? :) Toisaalta eihän soijarouhettakaan voi oikein kuvailla, tai ainakaan mä en osais :D Onkohan härkäpapurouheessa sama...?
Mehukekkerit Veera
4.1.2016 at 14:09No ei se härkäpapurouhe maistu ihan hirveesti, olen tosi huono kuvailemaan. Me ollaan löydetty lähitila mistä saa niitä papuja, ne käy ihan muiden papujen tavoin, ja ison erän kun tekee kerralla ja pakastaa, on vähän sama kun käyttäisi tölkkipapuja. Rouhettakin saa varmaan erkoiskaupoista, me saatiin kaverin luomupiiristä.
Kupla
4.1.2016 at 16:38Mä löysin tavallisesta k-kaupasta (täältä landelta vielä) härkäpapu-rouheseosta, Verso-merkkistä näyttäs olevan ja siinä on joltisen kaltainen suomenlipun kuva pakkauksessa (en ole vielä tsekannut että mitä se niin kuin tarkoittaa käytännössä) :)
kukka
4.1.2016 at 11:05Ohraa on tosiaan myös ns. Pikaohraa. Vähän niinkuin riisiäkin on sitä ’pikariisiä’. Kannattaa kokeilla. Me ostetaan aina tuota pikaohraa..harmi kun en nyt muista merkkiä, mutta siis hyllystä löytyy.
krista
4.1.2016 at 11:12Sitä ehdottomasti seuraavaksi!!!
Vannikkila
4.1.2016 at 11:17Liittyen nyt ei mitenkään tähän (vaan ihan vain, koska kerrankin muistin), onko teillä Spotifyä käytössä?
krista
4.1.2016 at 11:23On :) Joel sitä kuuntelee, ja lastenlauluja sieltä aika usein myös. Hihihi ja nyt alkoi tietysti kiinnostaa – miks niin? :) Jotain vinkkejä?
Vannikkila
4.1.2016 at 11:26Meidän pojan lempilevyllä on biisi, josta tulee jostain syystä aina Silva mieleen, vaikken ole koskaan livenä tavannutkaan :) Eli artistina Mimmit, levy ”Maailman ympäri” ja kappale 7. Chapati. Silva ehkä jo ymmärtää sanojen hauskuuden ja teillä taitaa ehkä bollywood tanssitaitoa löytyä tanssiksi :)
krista
4.1.2016 at 21:31Oijoijoi, ihan mahtavaa – jo pelkästään ajatuksena, vaikka ei olla vielä päästy kuuntelemaan varsinaista biisiä :D KIITOS, ehdottomasti kuunnellaan! Mimmien ”Panda” oli meidän ihan lemppari joskus, kun Silva oli ihan pieni. Mutta tätä ei olla koskaan kuultu! Jee!
Vannikkila
7.1.2016 at 10:08Kerrohan sitten reaktioita, et osuko mun mielikuvat oikeeseen :)
Vannikkila
4.1.2016 at 11:27Hei! Löysin kuin löysinkin sen nyt myös youtubesta! En vain aiemmin ollut löytänyt, vaikka olin yrittänyt (siksi kyselin Spotifystä). Täällä: https://www.youtube.com/watch?v=rU3JQ_uAb-0
Vannikkila
4.1.2016 at 11:23Noh, voin ehkä myös aiheeseen liittyen kommentoida. Muistan lapsuudestani yhden omista lempiruuistani – äidin tekemä uuniohrapuuro (jota kutsuin nypyläpuuroksi, kun en koskaan muistanut, että se on ohraa). Se oli sekä hyvää (voisilmän ja maidon kanssa syötynä), mutta lapsena myös äärettömän hauskaa ruokaa, koska ohra tuntui nypylöiltä :)
Krista/Puutalobaby
4.1.2016 at 21:56Nypylät <3 Jotenkin ihana jo sanana :)
Jp ja kirppu
4.1.2016 at 11:34Joo ohraa on suomalaisena pikaversiona ja on pienikokoista ja korvaa ihan hyvin riisin niin joululaatikoissa kuin risotossa tms. Nimimerkillä riisi- ja soija-allergikko 😊
Nykyään on kyllä niin paljon kaikkea suomalaista kuin muutakin vaihtoehtoa esim. Prismoissa (just ehkä ison kaupan etu). Jouduin ton 11kk vanhan pojan takia maidottomalle dieetille, koska hän on lehmänmaidolle allerginen niin juustosta lähtien on kyllä kaikelle vaihtoehto kun jaksaa vaan ettiä 😃 suklaa on hintasyistä ainut, jota oon puol vuotta vältellyt..
Elmeri
4.1.2016 at 13:37Suklaata on maidottomia vaikka kuinka! Esim.Pirkan minttutäytesuklaa ei maksa tavallista enempää!:)
Jp ja kirppu
4.1.2016 at 16:36Oi hitsi en oo köytäny muualta ku Punnitse ja säästä ja se on 100g jonku 4egee 😂😂 pitääki illalla poiketa Cittarin kautta. Kiitti vinkistä 😄Pelastit miun alkuvuoden 👍👍
Karoliinan
4.1.2016 at 12:36Hehhe.. ostettiin ainekset heti :D. Mietittiin just että mitä syötäis. Ohraa ostettiin kans riisinkorvikkeeks. Illalla kerron miltä maistu.
krista
4.1.2016 at 15:54Jee, kerro sitten! :)
krista
4.1.2016 at 21:33Näinkin Instasta! Jee, kiva että testasitte ja tykkäsitte! :)
Miitu
4.1.2016 at 13:07Ohra on hyvää 😋 Tuppaa vaan jäämään vähän vähäisemmälle käytölle, kun meidän porukan mahat ei oikein tahdo tuota kestää.
–
Riisiä meillä menee kohtuudella, mut kokonaisuudessaan tää lisukepuoli on vähän haastava. Esikoinen sai kolmevuotiaana perunakammon reagoituaan siitepölyaikana allergisesti siihen, riisiä meillä on ehkä 1-3 kertaa viikossa, joten aika pastaiseksi tää elämä on menny.
krista
4.1.2016 at 21:35Meilläkin on tyyliin riisi-riisi-pasta-riisi-riisi-riisi-pasta ja niin edelleen. Peruna on eksotiikkaa pari kertaa kuussa :) Mutta nyt tuo ohra saa luvan päästä hyvään osaan mukaan!
–
Onko tuossa ohrassa jotain mahaepäystävällistä? Itse ei olla vielä huomattu (viikon jälkeen) mitään… …pieruja tai vastaavaa :D
Miitu
5.1.2016 at 17:50No osalle ainakin 😁
–
Bongasin muuten riisihyllystä ohrahelmien kyljestä Myllärin 4 viljan ateriajyvät. Kuullotin wok-kasvisten kanssa, maustoin kunnolla (tällä kertaa pääosissa chili ja garam masala), haudutin vedellä (paketti sanoo 12 min, mutta haudutin ainakin kaksinkertaisen ajan) ja lisäsin kotijuustoa, eikä tullu mitenkään erityisen puuroinen fiilis. Taitaa toistaiseksi vaan pysyä meillä äitin herkkuna, kun taitaa olla ainakin kuopukselle turhan paljon purutuntumaa.
Stiinaniina
4.1.2016 at 13:22Sekin vielä, että riisissä on moninkertainen hiilijalanjälki verrattuna vaikka perunaan . ;) Eli kaiken kaikkiaan oikein onnistunut vaihto.
krista
4.1.2016 at 21:34Sekin vielä! Joo, ohra on vakkarina meillä keittiössä tän jälkeen!
AINOAA
4.1.2016 at 13:25Mä himoitsen reseptiä siihen kaalilaatikkoon!!! :) Kuulosti niin hyvälle!
krista
4.1.2016 at 21:36No hitsi! Laitanpa senkin siis jossain vaiheessa tulemaan :) Se tosiaan oli (mulle) yllättävän hyvää :D
AINOAA
4.1.2016 at 21:50Jeee!! Ihan mahtavaa! Jään odottelemaan kuola valuen :D Oon ite jo pitkään miettinyt, että saiskohan soijarouheesta ja kaalista tehtyä jotain, mikä olis edes jollakin tasolla .. hyvää. Se teidän versio kuulosti tarpeeksi twistatulta versiolta perinteisestä ”kaalilaatikosta”, ja että vielä soijarouhe + tulinen + ohra (win-win-win). :D
Surku
4.1.2016 at 13:57Mulle ei oikein maistu riisi kuin sushissa ja jouluisessa riisipuurossa – tai no tietty myös Aasiassa, koska siellä on ensinnäkin vähän pakko (:D) ja paistettu riisi on välillä niin hyvää, että haluaisi puhjeta laulamaan. Mutta kotikaapista ei tosiaan riisiä ole koskaan löytynyt. Nyt kaivoin ohrahelmet kaapista ja pyöräytellään päivälliseksi tuota kotimaista paneer chiliä, kuulostaa NIIN hyvältä. <3 Kiitos, kun säästitte meiltä ruokasuunnittelun vaivan! :)
–
Niin ja tuosta äitisi kriittisyydestä tuli mieleen, että ei meilläkään koskaan syöty koko perheen/suvun ateriana pastaa tai riisiä (mun vanhemmat myös syntyneet 40-luvulla). Mukuloille oli kyllä kaapissa spagettia. Kuvaavinta oli se, kun olin tätini kanssa Roomassa ja kysyin häneltä reissun loppupuolella, että kuinka hän ei ole tullut kokeilleeksi italialaisia pasta-annoksia (joiden täydellistä keittoaikaa ja uskomattoman maistuvia kastikkeita ei voi tarpeeksi hehkuttaa). Tätini katsoi minua kuin lehmä uutta porttia ja ällistyneellä äänellä tokaisi "jaa että söisin makaroonia vai?". Että joo, selväksi tuli, että pasta on vähän sellaista epäruokaa, josta tykkää vaan lapset. :D
krista
4.1.2016 at 21:37Hihihihi tuo sun tädin kommentti ois voinut olla mun äidin suusta :D Mä olin mun äidin kanssa Roomassa ja hehkutin sille ”aitoa” italialaista pizzaa. Mun äiti oli sitä mieltä, että on kyllä kaupan pakastealtaan pitsat Suomessa paaaaaljon parempia :)
–
Hei kerro sit ihmeessä, mitä tykkäsitte tosta Paneer Chilistä!
leppis
4.1.2016 at 13:59Helsingin nepalilaisessa Himalya-ravintolassa on annos, jossa on tomaattikastikkeessa leipäjuustoa. Shahi paneer taitaa olla. Herkkua! Löytyy ainakin tiistain lounaslistalta ja olen vissiin aika monesti sen tilannut, kun syömään mennessäni henkilökunta toteaa nykyään vain että ”Juusto?” :)
krista
4.1.2016 at 21:50Joo Shahi paneer on lähellä tuota mun lempparia Paneer Chiliä! Se on mun kakkosvaihtoehto aina, jos Paneer Chiliä ei ole listalla :) Shahi Paneer on (tää mun maallikkoselitystä) silleen ”kermaisempi” ja siinä taitaa olla cashew-pähkinää, kun taas Paneer Chili on inkiväärisempi ja tulisempi. Paneer Chili siis on myös tomaattipohjainen, mutta ”kirkkaampi”, koska siinä ei ole niin paljon (?) kermaa. Oiskohan sillä gheellä (kirkastettu voi) kans jotain tekemistä asian kanssa….?
–
Himalaya on ihana! Mä kans oon käynyt siellä lounaalla usein – en kylläkään juuri viime aikoina, mutta silloin, kun asuin Punavuoressa. Ihan muutaman korttelin päässä itse asiassa :)
Leppis
5.1.2016 at 12:55Muissa nepsuissa tuo shahi paneer on aina tuorejuustosta, mutta Himis on ainoa missä olen törmännyt leipäjuustoversioon. Ja joo, nyt kun sanoit, niin voitahan siinä tietty on, taitaa listassa lukeakin että tomaatti-voi-kastike. Osaiskohan sitä tehdä itse… Pitääpä kuukkeloida joku resepti. Himis on kyllä ihana, mutta ruuhka-aikoina vähän rasittava, kun ulosheitto on niin tehokasta. ;)
BTW, just olin vuodenvaihteen rahanmenon jälkeen pistänyt itseni ostoslakkoon ja nyt pakkasten paukkuessa oli ”pakko” hyödyntää alekoodi Pierre Robertille. Ostin alesta ohutolkaimisen sporttiliivin ja arvoin xs-s-kokojen välillä. Joko xs on sulle sopiva? Ja nyt tämän kirjoitettuani ihmettelen itsekin miten sporttiliivit ja pakkanen liittyvät yhteen?! :D
krista
5.1.2016 at 14:41Aaa jooo TOTTA! Eka lukemalla rekisteröinkin, että kirjoitit tosiaan leipäjuustosta – mutta sitten kommenttiin vastatessa kävin kai jotenkin vajaakierroksilla… Mutta joo totta, tosiaan kirjoitit leipäjuustoversiosta! Onkohan ne jotenkin itse keksineet, että korvataanpas :) Täytyypä joskus maistella! Silloin joskus aikoinaan sielläkin oli ihan tavallista tuorejuustopaneeria JOS NYT OIKEIN MUISTAN :D Eli välttämättä en muista :D
–
Mä ostin silloin yhdet xs:t ja muut s-kokoa. Silloin alkuun xs:t aiheuttivat mun makuun vähän liikaa ”push up” -efektiä, mutta nyt raskauskilojen vähitellen haihduttua ne ovat tulleet myös sopiviksi. Molemmat ovat siis hyviä mulle tällä hetkellä, mutta jos nyt ostaisin vielä uusia, ostaisin edelleen varmaan mieluummin S-kokoa. Mukavampi riisua jumpan jälkeen hikisenäkin, kun ei ole niin makkarankuori :)
Heispi
4.1.2016 at 15:49Pitää niin kokeilla Joelin ohjeita!
–
Ihana toi ”outo” kaalilaatikko ja ”tuttu” thai :)
Mäkin ostin viime kauppareissulla jotain thaimausteita ja kookosmaitoa ja tein kanakeittoa thaivaikutteilla, tuli hyvää. Pitäis enemmän uskaltaa käyttää mausteita, ettei aina tuu samanlaista ruokaa :)
–
Ohraa meilläkin välillä käytetään, mutta pitäisi käyttää enemmän.
krista
4.1.2016 at 21:55Hihi joo outo ja tuttu on suhteellisia käsitteitä :D Kookosmaito ja -kerma ovat kyllä IHANIA. Samoin jotkut tietyt mausteet tekevät tosiaan kyllä ”sen jutun” ruokiin. Meillä usein on näitä garam masala/juustokuminatyyppisiä, mutta joskus saa ihanaa thaimaalaismakua just… …ää sitruunaruoho ainakin, ja kaffirlime ja thai-basilika. Mmmm <3 Joskus ihan pienestä voi tulla mieleen ihan joku selvä makumuisto ja makumatka jonnekin kolkalle, jossa vastaavaa makua on maistanut <3
-
Joo hei testatkaa ja muista kertoa, tykkäsitkö! :)
Saara\ Taatilan maatila
4.1.2016 at 20:07Kaalinviljelijää lämmittää tällaiset postaukset!
krista
4.1.2016 at 22:01Kiva kuulla! :) Kaali on yllättävän monipuolinen ruoka-aines!
pire
4.1.2016 at 21:10Menee kyllä tämä resepti kokeiluun! Minulla on ollu viimeisen vuoden tavoitteena opetella edes muutama hyvä kasvisruoka, jota vois pyörittää perheen arjessa kerran viikossa. Kiva ku oli hyväksi todettu resepti valmiina :) oiskohan mitään vinkkiä millä leipäjuuston vois korvata? Mies ei kestä maitoa lainkaan.
krista
4.1.2016 at 22:00Kivaa, testatkaa ihmeessä! Ja kantsii kokeilla vaikka tofulla, se varmasti toimii kans hyvin! :) Niitä on erilaisia, maustettuja ja maustamattomia. Pelkkä maustamaton tofu ei juurikaan maistu; kannattaa paistaa heti alkuunsa öljyssä ja mausteissa, että niihin tarttuu maku. Eli että ei lisää vasta lopuksi valmiiseen kastikkeeseen niin kuin tässä reseptissä juuston kanssa tehdään.
Aino
4.1.2016 at 23:16Mä oon useasti tehnyt palak paneeria tofulla, hyvin toimii ainakin siinä! Toki kannattaa valita joku vähän kiinteämpi tofulaatu, niin ei mene ihan mössöksi.
(Asian vierestä: Aitoa paneer-juustoa on saanut viime vuosina Hämeentieltä ainakin Maharajasta, joskus muistakin etnokaupoista)
krista
5.1.2016 at 11:28Sori julkaisuviive – tämä oli jostain kumman syystä luullut tätä roskapostiksi…
–
Kiitos vinkistä, täytyypä ehdottomasti käydä tuolla Maharajassa! En olekaan siellä koskaan sisällä käynyt, vaikka tiedän hyvin ton paikan sijainnin. Siitä menen ohi usein, täytyy tosiaan pysähtyä ja käydä kurkkimassa!
jannamaria
4.1.2016 at 21:55Meillä taas aiemmin oli riisikin harvinaisuus, alettu vasta viimeisen vuoden sisään syömään sitä enempi. Niiden arseeniuutisten jälkeen mies vitsaili arsenikin syömisestä siinä määrin kyllästymiseen asti, että menin ja ostin riisin tilalle ohraa. Kelpasi mukisematta myös kaikkia uusia ja vieraita ruokia kammoavalle miehelle.
krista
4.1.2016 at 22:05Mulla noi uutiset oli menneet ihan ohi ennen kuin nyt syksyllä kuulin… Ihme, että siitä ei olla jotenkin puhuttu enempää! …vai oonko mä vaan ollut kuurona ja sokeana (ehkä oon) :)
–
Ohra kyllä tosi hyvin ajaa saman lisäketarkoituksen kuin riisi! Tarpeeksi tuttu riisinsyöjälle :)
Sari
4.1.2016 at 22:44Ihanaa kiitos, vaikuttavat ohjeet – lähti heti linkki eteenpäin meidän talouden keittiömestarille, saateanelun kera. Itsehän en osaa kokata.
Karin
4.1.2016 at 22:47Me ollaan tykästytty (luomu) kaurarouheeseen. Jopa korvattu riisipuuro sillä, tai no, ainakin osittain. Maitoa menee paljon vähemmän kuin riisipuuroon, mutta maku ja koostumus ovat hyvät. Aikaa siinäkin menee varmaan toi kolme varttia.
Ollaan Cittarista löydetty, mutta meidän ostama tuote on pienissä läpinäkyvissä muovipusseissa, eikä niitä kaikissa alueen Cittareissakaan ole.
Vaula
4.1.2016 at 23:47Riisin arsenikkipitoisuutta voi vähentää huuhtelemalla ja liottamalla ne ennen keittämistä. Samoin kurkuman käyttö jotenkin ehkäisee sen haittoja. Itse en voi ohraa syödä, koska siinä on gluteenia, joten meillä tehdään nykäyään hyvin liotettua ja mausteista riisiä :b
Klementiini
5.1.2016 at 08:03Jos pystyy, kannattaa riisille miettiä muutenkin välillä vaihtoehtoja, etenkin Aasiasta tulevalle. Viljely kuluttaa paljon vettä (alueilla, joissa siitä saattaa olla muutenkin pulaa) ja työntekijöitä kohdellaan usein huonosti. EU:n alueella tuotettu riisi saattaa olla vähän eettisempää, ainakin työolosuhteet ovat paremmat.