”Huh, miten täällä on ruoan hinta korkealla”, Joel puhisi tehdessään kotimaassa ensimmäistä ruokakauppatilausta Espanjasta paluun jälkeen. ”Jotkut tuotteet on puolet kalliimpia kuin ihan vähän aikaa sitten.”
Heti siinä Espanjasta paluun jälkeen sen ehkä taas huomasi vähän selkeämmin.
Omalta osaltani on pakko myöntää, että olen tosi huonosti hintatietoinen elitarvikkeiden suhteen. En siis todellakaan osaisi sanoa, mitä maksaa ruisleipäpaketti tai mikä on kallis tai halpa banaanin kilohinta. Tämä johtuu tietysti siitä, että meillä ruokakauppavastuu on jo pitkään ollut Joelilla – en siis yksinkertaisesti ole ollut ruokakaupassa (meidän tapauksessa verkkokaupassa) hintoja katselemassa.
Mutta Joel sen sijaan on huomannut hintojen nousun ja puhisee siitä usein ruokakauppatilauksia tehdessään. Eikä se ruoan hintojen nousu ole (meidän näkemyksen mukaan) vain Suomen juttu – sama ilmiö oli selvästi tapahtunut myös Espanjassa!
Meidän ensimmäisenä Espanjan-talvena vuonna 2016 tein pienenpienen ruokakauppavertailun: katselin meidän tavallista ruttuista kauppakuittia Espanjassa ja laskin (ruoan verkkokaupan hintoja käyttäen), paljonko samat ruoat olisivat maksaneet Suomessa.
Tulos silloin vuonna 2016 oli tällainen:
Marraskuussa 2016 Espanjassa 39,52 e maksaneet ostokset olisivat maksaneet Suomessa 68,03 euroa. Tuon pienen yksittäisen kauppakuittilaskelman perusteella ruoka Espanjassa oli siis 42% halvempaa kuin Suomessa.
Mutta miltä ero näyttää nyt? Kuitit esiin ja laskemaan!
Vanha kuva, ei liity ruokavertailuun.
Vertailussa on taas yksi ihan yksittäinen arkinen ostoskerta, jonka kuitin otin jälkikäteen esiin. Ostoksia tehdessä vertailu ei siis ollut mielessä eikä tuotteita valittu vertailua ajatellen – vaan ihan sen perusteella, että mitä silloin tuli ostettua.
Espanjan ostokset tulivat Mercadonasta kotiinkuljetuksella, ja Suomen hinnat puolestaan katsottiin netistä S-kaupoista niin, että ostospaikaksi olisi tullut Viikin Prisma. Suunnilleen ehkä vertailukelpoiset ruokakaupat siis: Mercadona on sellainen isompi edullinen kauppa ja vertaisin sitä Suomessa just Prisman ruokapuoleen.
Näin se meni:
(hinnat ensin Suomi, sitten Espanja; edullisempi boldattuna)
Hedelmät ja vihannekset
- kurkkua: 1,16e – 0,93e
- banaaneja: 1,44e – 1,91e
- mansikoita: 7,99e – 5,10e
- omenoita: 2,64e – 2,64e
- salottisipulia: 0,95e – 1,53e
Juomat
- vesi: 12,98e – 10,44e
Juustot
- vuohenjuusto: 5,95e – 2,79e
- salaattijuustokuutiot/feta: 7,16e – 9,40e
- tofu: 1,69e – 2e
- juustoviipale: 13,95e – 6,90e
- vegaanilevite: 3,09e – 2,30e
Kuivatuotteet ja leivonta
- palasokeri: 1,85e – 2,80e
- ohukais- ja vohvelijauhe: 1,29e – 1,80e
- soijarouhe: 1,50e (puolikkaan pakkauksen hinta) – 1,85e
Leivät, keksit ja leivonnaiset
- keksipaketti: 1,45e – 1,60e
- moniviljapaahtoleipä: 2,25e – 1,85e
- vehnäkorput 2,19e – 0,90e
Liha ja kasvisproteiini
- naudan burgerpihvi: 7,85e – 4,60e
- chorizo-leike: 1,82e – 1,95e
- keittokinkkuleike: 6,38e – 4,60e
Maito, munat ja rasvat
- vapaa kananmunat: 1,39e – 1,59e
- maitorahka: 3,16e – 2,98e
- kevytmaito: 3,80e – 4,16e
- kreikkalainen jogurtti: 7,74e – 1,45e
- kreikkalainen jogurtti mango: 8,68e – 3,40e
- kreikkalainen jogurtti vadelma-granaattiomena: 4,96e – 1,70e
- voi: 2,55e – 2,55e
Öljyt, mausteet, maustaminen
- sweet chili -maustekastike: 1,85e – 1,65e
Kotiinkuljetus
- 9,90e – 7,21e
…ja heti tähän väliin huomautus, että tästä voi pliis jättää sitten kaikenlaiset ”miksi te tuollaista ostatte, kun voisi ostaa tällaista” -kauhistelut ja ”x olisi paljon halvempaa kuin y” -vinkit. Tarkoitus on tässä nyt vertailla satunnaisen ostoskerran hintoja, ei arvostella ostoslistan sisältöä. Haha, kiitos jo etukäteen.
Kokonaiskustannukset menivät näin:
Suomessa ostoskerran kokonaishinta oli 121,20e plus kuljetus 9,90e. Espanjassa kokonaishinta oli 92,14e plus kuljetus 7,21e. Selkeyden vuoksi pyöristäen siis: Espanjassa 92 e maksaneet ostokset olisivat maksaneet Suomessa 121e.
Prosentteja katsellessa hintaero näyttäisi kuitenkin kaventuneen. Vuoden 2016 lopulla Espanjassa oli tämän yksittäisen ostoskuittitarkastelun perusteella siis 42 % edullisempaa kuin Suomessa, kun taas nyt Espanjassa oli 24 % edullisempaa kuin Suomessa.
Kuitenkin neljäsosa edelleen!
Vanha kuva, ei liity ruokavertailuun.
Tuoteryhmittäin katsottuna liha, juusto ja jogurtti vaikuttaisivat olevan Suomessa kalliimpia: esimerkiksi jauhelihapihvien kilohinta Suomessa 15,70e/kg ja Espanjassa 8,52e/kg, ja vuohenjuuston kilohinta 23,80e/kg Suomessa ja 12e/kg Espanjassa. Kasvikset ja leipä olivat aika samanhintaisia.
Heh jotain yllätyksiäkin oli, esimerkiksi Suomessa banaanit olivat edullisempia – vaikka Espanjassa kasvaa banaaneja! Toisaalta Espanjassa meillä oli ostoslistalla platanos, kun taas Suomessa Chiquita. En tiedä, onko siinä jotain hinta/laatueroa. Vertailussa on muuten pyritty huomioimaan esimerkiksi omat merkit niin, että kun Espanjassa on ostettu Mercadonan omaa edullista merkkiä, myös Suomessa on otettu tilalle Rainbowta.
Vanha kuva, ei liity ruokavertailuun.
Edelleen siis ostoskori oli Espanjassa edullisempi kuin Suomessa, mutta ero oli pienentynyt 42 %:sta 24 %:ään.
Erittäin erittäin erittäin karkealla matematiikalla jos kuukaudessa tekisi kahdeksan tuollaista ostosreissua, maksaisi ruokakauppaan Espanjassa 736 euroa ja Suomessa 968 euroa. Kuukaudessa säästäisi siis 232 euron verran.
Ahhhahah paitsi jos mopo karkaa ravintoloissa syömisen kanssa niin kuin meillä kävi.
PS. Ihan eri asia tietysti on se, millaisen osuuden ruokakauppakulu vie ko. maassa ihmisen tuloista. Espanjassahan palkat ovat reilusti Suomea alempana.
24
A
13.4.2023 at 14:49Tänä talvena kasvikset on olleet erityisen kalliita. Kalliit kotimainen tomaatti ja kurkku nyt on itsestäänselvyys kiitos loppuvuoden sähkönhintojen jotka pakotti viljelijöitä ajamaan tuotantoa alas, onneksi kurkku on jo halventunut ja tomskut tulee varmaan perässä), mutta hiukkasen kirpaisi, kun meidän ruokakauppatilauksen normi ”12 kpl punaista paprikaa” maksoi 36 euroa! (olivat isoja ja tosi hyviä, mutta kilohinta oli 8,49e/kg). En tiedä mikä nosti joku aika sit paprikan hinnan pilviin, mutta sen jälkeen on tullut hieman tarkemmalla silmällä katsottua ruokatilauksen kilohintoja. Iso inflaatiokorotus on tullut myös maitotuotteisiin, meidän käyttämä luomumaito maksoi Prismassa vuosi sitten 0,98 euroa, nyt muistaakseni 1,19 euroa … ja Citymarketissa 1,45 euroa (huh). Kyllähän hinnat on Espanjassakin nousseet, mutta kyllä se vielä turistina edulliselta tuntui (repesin hiukkasen Lidlissä reissusta kotiinpaluun jälkeen,kun pieni Sangria-purkki maksoi yli 5 euroa, kun Espanjassa parilla eurolla sai yli 1,5l :D)
krista
13.4.2023 at 15:07Jaiks, mitä luksuspaprikoita! Mulla muuten meinasi mennä vahingossa tähän vertailuun omenat, joiden kilohinta oli sellainen, että kuusi omenaa maksoi 8,40e. Aloin sitten tarkistaa, että mitä hitsin luksusomenoita mä oon laittanut sinne. Vaihdoin omenamerkkiä, niin kuuden omenan hinnaksi tuli 2,64e Suomessa.
–
Mua yllätti kuitenkin tässä Suomi vs. Espanja -vertailussa, että kasvikset Suomessa eivät olleet tällä otannalla NIIIIIN paljon kalliimpia kuin olisin kuvitellut. Etenkin tuo banaani yllätti, mutta myös sipuli oli Suomessa edullisempaa, hassua. Mutta tämä on tietysti vaan yksi satunnainen ostoskerta.
–
Ja joo alkoholin hinta jos tuossa olisi mukana, niin olisi MEGAiso hintaero! Nyt ei tullut Espanjassa katsottua viinipullon hintoja, mutta aiemmasta muistan, että ero oli kyllä tosi merkittävä. Ja yhtenä vuonna Suomeen palatessa meinasin saada hepulin, kun ostin kahvilasta kahvin ja hinta erikoiskahville oli jotain ihan tähtitieteellistä.
SaippuaKubla
13.4.2023 at 23:00Olimme itsekkin talven Espanjassa, tosin paljon pidempään kun te. Oli kyllä shokki kun ajoimme takaisin Suomeen käydä Ranskassa ruokakaupassa. En tiedä kävimmekö vain aivan väärissä paikoissa, mutta siellä hinna olivat Suomeakin korkeammat. Ei näin minusta ollut vielä pari vuotta sitten. Arvaa vaan miltä se tuntui Espanjan jälkeen. XD No, eipä tuntunut sitten niin pahalta enää palata Suomen ruokakauppoihin. Ja vaikka hintojen nousu ottaakin yleisesti päähän, niin onneksi lihan ja muiden eläintuotteiden hinnat ovat nousseet suhteessa enemmän. Vaikka niitä itsekkin käytän (lihaa lukuunottamatta, en ole vegaani) niin mielelläni maksan enemmän. Se kyllä harmittaa, että ulkokanojen ja luomu munien hinnat tuntuvat nousseen suhteessa muihin tuotantotapohin (eläinlääkärinä kun en kykene ostamaan muuta kuin ulko- tai luomumunia). Pelkään, että tämä saa ihmiset tarttumaan herkemmin huonompiin vaihtoehtoihin. Mutta onneksi ensi talveksi pääsee taas Espanjan Mercandoniin, Dia%, Carrefoureihin ja toreille <3
krista
17.4.2023 at 09:34Ooo enpä olisi tullut ajatelleeksikaan, että Ranskassa on vielä kalliimpaa! Jotenkin sitä kuulee vain Suomessa tämän ruoan hinta -keskustelun eikä hoksaa, että muualla on sama juttu ja vielä ehkä kalliimpikin!
–
Tuo on muuten hyvä pointti eläinperäisten tuotteiden hinnasta. Olisi ihan loogista, että ne muuttuisivat ns. luksustuotteiksi eli hinta saisikin olla korkeammalla – ehkäpä (okei nyt vetäisen hatusta miettimättä sen syvemmin) esimerkiksi isommalla verotuksella tms…? Tai vastaavasti kasvisperäiset vaihtoehdot edullisempia!
Lilah
17.4.2023 at 11:43Mä taas ajattelen ilmaston kannalta, että meillä on myös paljon sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, joita ihan turhaan rahdataan Suomeen. Samat vitamiinit saisi muualtakin. Ruokavalio olisi toki yksitoikkoisempi, mutta kukaan ei oikeasti tarvitse kiinalaisia pomeloita tai rypäleitä Etelä-Amerikasta tai Afrikasta (kuten ei myöskään argentiinalaista härkää.) Valitamme välillä kotimaisten korkeista hinnoista ja samalla maksamme kaukaa tuoduista ”turhakkeista”.
krista
17.4.2023 at 13:26Hyvä pointti! Mutta eikös tässä ollut joku sellainen, että kuljetettu voi olla jopa pienempi hiilijalanjäljeltään kuin Suomessa (talvella) kasvatettu – haa paitsi googlasin ja tässäkin ilmeisesti kasvihuoneet ovat kirineet. Tosin on Yhteishyvän juttu, mutta silti: https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/millainen-hiilijalanjalki-syntyy-kasviksista-nain-/5ocbITaOuNeRes7ik5CxCl Joka tapauksessa käsittääkseni pitkältäkin tuodut kasvikset ovat pienempiä hiilijalanjäleltään kuin eläinperäiset. Käsittääkseni :D Mutta nämähän on jotenkin tosi moniulotteisia kaikki.
Lilah
17.4.2023 at 18:16Joo siis en näe järkeä myöskään vaikkapa kotimaisessa kurkussa talvella kun ravintoarvoltaan kurkku on mitätön, energiaa menee järjettömästi ja hintakin on tolkuton. Pärjään vallan hyvin ilman. Elämänlaatuni ei myöskään laske ilman rypäleitä tai pomeloita ym. (tästä käymme miehen kanssa jatkuvaa keskustelua, kun hän näitä ajoittain ostaa).
Vaikka hiilijalanjälki kotimaisessa ja ulkomaisessa lihassa tuotannon osalta olisi sama tai Suomessa suurempikin (lämmitetyt eläintilat ym.), koen eettisemmäksi syödä lihaa joka on kasvatettu oloissa jotka ovat tiedoissa ja jossa vedestä ei ole pulaa eikä karjankasvatus aiheuta eroosiota. Hiilijalanjälki ei ole ainoa ostopäätökseeni vaikuttava tekijä. Mitään tarvetta asettaa eri ruokavalioita järjestykseen ”paremmuuden” takia en näe, mutta itse en näe kasvissyöntiä automaattisesti yksinomaan hyvänä asiana etkä toki näin väittänytkään vaan postaus koski ruuan hintaa Suomessa vs. Espanjassa.
krista
17.4.2023 at 18:27Joo ehdottomasti, jos söisin lihaa, niin mäkin todennäköisesti ajattelisin noin, että kotimaassa (tai jossain muussa luotettavasssa maassa?) kenties tuotanto-olosuhteet läpinäkyvämpiä. Hmm nyt eksyy aiheen viereen, mutta erityisesti eläinten suhteen voisin jopa ajatella, että mulle muu eettisyys voisi olla jopa isompi vaikuttava tekijä kuin hiilijalanjälki. Moniuloitteisia juttuja tosiaan.,