”Pöh. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin lihoo. Jos kuluttaa enemmän kuin syö, niin laihtuu. Kaikki muu on ihan huuhaata”, kuuluu mun eläkeläis-neuvolantäti-äitini painava mielipide. Hän on 72 vuotta ja hänen vyötärönsä taitaa olla kapeampi kuin minulla.
Ja ilokseni olen huomannut, että tuohon mullistav… eiku: ihan täysin perinteiseen ajatukseen nämä monet nykyiset painonhallintaohjelmat perustuvatkin.
*****
Hih, tästä taisikin tulla tällainen Kiloklubi-trilogia (aiemmat kirjoitukset täällä ja täällä). Lupasin siis vielä kirjoittaa vähän tuon ohjelman käytöstä (lähinnä parin vuoden takaisia kokemuksia) ja heittää pari pikkuniksiä. Tässä:
Näin se toimii:
En tarkkaan muista, kuinka paljon ohjelma siihen liittyessä opastaa, mutta peruspointti menee jokseenkin näin:
- Ensin kirjataan Omat tiedot -kohtaan pituus, nykyinen paino, arkiaktiivisuus, liikuntatyyli ja kiloklubbailun tavoite: siellä on siis painonpudotuksen lisäksi kohta ”En halua laihduttaa, vaan tarkoituksenani on säilyttää nykyinen painoni, tai haluan hallita painoani raskauden tai imetyksen aikana.” Tätä jälkimmmäistä suosittelen lämpimästi esim. normaalipainoisille/hoikille, jotka haluavat tsekata, että syövätkö riittävän terveellisesti – itselleni tuo on antanut kyllä melkoisia ahaa-elämyksiä!
Tämän jälkeen katsii tutustua kolmeen tärkeään välilehteen: edistyminen, liikunta ja ruoka.
- Edistyminen-sivu piirtää hienoa diagrammia siitä, miten paino lähtee laskemaan – ja kertoo, kuinka monta viikkoa tavoiteen saavuttamiseen vielä kuluu. Ei saa masentua: edistyminen on hidasta, ohjelma lupaa 300-800g viikossa, jos sitä noudattaa oikein.
(Viime kerralla itse en huomannut edistymistä ensin ol-len-kaan ja manasin, että ei tää toimi normaalipainon sisällä – mutta jatkoin sitkeästi, ja muutaman kuukauden päästä tajusin, että het-ki-nen: tuo painohan on laskenut nätisti koko ajan! On siis ihan luonnollista, että paino ”sahaa” edestakaisin. Sen takia laskua ei ensin huomaa, mutta ajan myötä tajuaa, että ”sahaaminen” siirtyy vähä vähältä aina vähän matalammalle tasolle…)
- Liikunta-välilehdelle kirjataan siis (loogisesti) viikon liikunnat – niistä saa lisää kaloreita käyttöönsä. Välilehti mittaa liikunnan laatua (kulutus, määrä, teho ja vaihtelu) sekä aerobisen harjoittelun, lihaskuntoharjoittelun ja liikkuvuusharjoittelun suhdetta.
(Liikunta on Kiloklubissa oikeanlaisen syömisen ”tukitoimi”, mutta ainakin itselleni motivaatio syntyi kummasti, kun tajusi että sillä saa lisää RUOKAA :) )
- Ruoka – ja näin olemme päässeet pallojen ihanaan maailmaan! (ja syömään)
Ruoka Kiloklubissa:
Perusperiaate on tämä: ohjelma tarkkailee ruoan laatua (pallojen väreillä) ja määrää (kaloreilla).
Energialaskelma-kohtaan ohjelma on laskenut antamiesi tietojen perusteella, paljonko on peruskulutuksesi, paljonko sinun kannattaa syödä, mikä on liikunnan vaikutus ja mikä on ko. päivän energiavaje – näistä kaikista toteutunut ja suositus.
Omaan silmääni tuo laskelma näyttää suht hieroglyfiltä, joten tuijotan siitä lähinnä ylintä ja alinta: paljonko olen syönyt suhteessa suositukseen, ja paljonko on energiavaje suhteessa suositukseen.
Aloittelijana kiinnitin huomiota ensin vain noihin lukuihin ja pallot olivat mitä sattuu. Söin tyyliin edelleen nuudelit ja sitten olin nälkäinen, kun kalorit ”loppuivat kesken”. Sitten tajusin, että het-ki-nen: kun kiinnitän huomion noihin palloihin ja yritän saada ne vihreiksi, riittävät yhtä äkkiä kaloritkin, eikä edes jää yhtään nälkä!
Ruoan laatu – ne neljä palloa!
Kasvispallon saa vihreäksi syömällä vähintään 600 g kasviksia päivässä.
Energiapallo vihertää, jos ruokavaliossa on riittävästi proteiineja ja hyvänlaatuista rasvaa. (minulle se vaikein pallo)
Herkkupallo ei onneksi ole ehdoton, eli riittää, kun alle 10 % päivän ravinnosta tulee herkuista – satunnainen suklaapala siis on ihan sallittu.
Kuitupallo reagoi vaaleaviljahöttöön ja vihreä pallo vaatii vähintään 25g kuituja päivässä – vihreän pallon saavuttaa vaihtamalla pastat tai leivät mahdollisimman kuitupitoisiin.
Lisäksi ekstrana energiadiagrammi näyttää ruokavalion koostumuksen: paljonko (kaloreina, grammoina ja prosentteina) päivän ruoan energiasta tulee hiilihydraateista, rasvasta, proteiinista ja alkoholista.
Itselleni kasvissyöjänä selvisi silloin pari vuotta sitten, että omat kompastinkiveni ruokavaliossa ovat proteiinien ja hyvien rasvojen aivan liian pieni määrä. Vastaavasti hiilihydraatteja (pastat, nuudelit) oli aivan liikaa. Eli fiksaus päivän ruoan koostumukseen ei edes tarkoittanut nälkää – päinvastoin, nimenomaan ne proteiinit ja rasvat pitävät nälän hyvin loitolla!
Ja sitten vaan syömään!
Ruoat lisätään ko. päivän kohdalle laittamalla hakusanan kenttään (sanan katkaisu tarvittaessa *-merkillä) ja painamalla plussaa > valitsemalla oikean aterian. Alaspäin näyttävästä väkäsestä saa muutettuja mittoja – voi siis päättää, haluaako esim. ilmaista määrän grammoina/litroina/purkkeina tms.
Pari käyttöniksiä:
- Jos seuraa painoa (ja halutessaan vyötärönympärystä), se kannattaa mitata säännöllisesti, niin edistymisen huomaa diagrammista parhaiten. Itse käväisen vaa’alla joka aamu, mutta punnituksen voi tehdä esim. kerran viikossa jonain samana viikonpäivänä – suosittelen aamua :)
- Koko viikon liikunnat kannattaa kirjata ennakkoon jo viikon alussa! Näin saa heti maanantaista alkaen oikeat kalorimäärät käyttöönsä, kalorisuositukset nimittäin nousevat sitä mukaa, kun liikuntaa tulee ko. viikolle lisää.
- Usein syömänsä ruoat kannattaa merkata lemppareiksi – silloin ne tulevat aina hakuun ensimmäiseksi. Suosikit merkataan sydämen kuvalla, joka löytyy i-nappulan (niin kuin info) alakulmasta. Klikkaamalla sydämen punaiseksi se on merkattu omaksi suosikiksi.
- Myös kokonaisen aterian voi kopsata edelliseltä päivältä – itse käytän tätä esim. aamupalalla, kun syön aina saman aamiaisen… Tämä onnistuu kohdasta ”selaa menuja” > ”omat ruokalistat” > valitaan oikea viikko > ”kopioi tämä ateria” HUOM. Varmista, että vasemmalla puolella päivä, johon haluat kopioida, on oikea – kopio nimittäin korvaa kaikki ko. kohtaan aiemmin syötetyt tiedot!
…ja pari ruokaniksiä:
Itselleni silloin pari vuotta sitten ”avainrooliin” nousivat nämä ruoat:
- lorautuksia rypsiöljyä ruokiin, jopa puuroon ja leivän päälle > hyvät rasvat
- cashew-pähkinöitä (ei kuitenkaan liikaa, koska sisältävät paljon kaloreita) > hyvät rasvat
- Soijarouhe > paljon proteiineja, vähän kaloreita
- Ehrmannin maitorahka (tai vastaava Valiolta – näillä paras rasva/proteiinikoostumus) > paljon proteiineja ja pitää nälän poissa
Ruokatottumuksista (omasta mielestäni) ratkaisevin oli nimenomaan hedelmäsalaatti-maitorahka-välipala: joka päivä töiden jälkeen menin ensimmäisenä jääkaapille ja pilkoin sieltä kukkurallisen lautasellisen hedelmiä (esim. päärynä, banaani, kiivi) ja siihen päälle Ehrmannin maitorahka ja kanelia – mmm! Kasvispallo ja energiapallo tykkäsivät, ja välipala piti nälän poissa monta monta tuntia. Eikä sitten tarvinnut vetää pastaövereitä sudennälässä iltaruoaksi…
*******
Tsihihihi aika pitkä postaus yhdellä minipienellä vihreän pallon kuvalla – sori!
Hei ja niille, joita tämä aihe ei voisi vähempää kiinnostaa: tämän trilogian jälkeen pyrin vaikenemaan (postausten puolesta) tästä aiheesta. Kiitos kärsivällisyydestänne ja anteeksi :)
Ja me, jotka tätä aiotaan alkaa harrastaa, voidaan jatkaa keskustelua näiden kolmen postauksen alla :)
1
minikaktus (Ei varmistettu)
7.1.2013 at 11:38Tommi K: Ei mikään ainakaan mun testaamista rahkoista vedä vertoja sille Exquisan maustamattomalle, mutta en ole sitä vuosikausiin löytänyt. Pirkan pehmeä on ainoa testaamaton. Valion Pehmeä ei uppoa oikein — sama vika kuin Ehrmannissa omituista rakennetta vaille (mikä ei sinänsä ole yllättävää, kun Ehrmannin kilpailijaksi se kai on kehitetty). Ingman on aika jees, samoin Pirkan normaali ja sitten ne ihan halpikset on myös yllättävän hyviä. (Mutta joo, normaali Pirkka yrittää tarrata kurkkuun, kuten Valiokin.)
annemi
7.1.2013 at 11:53Taas innostuin sun mukana tuosta Kiloklubista, kaivoin vanhat tunnarit esiin ja tänään naputtelin aamupalan sinne. Katsotaan kauan jaksan tällä kertaa, viimeksi jaksoin 6kk! :)
T a r u
7.1.2013 at 12:39X-tran maitorahka sokerittomalla
mehuaspartaamikeitolla ja pellavansiemenrouheella <3 Kammottavaa, mutta mitä sitä ei hoikemman olemuksen toivossa söis…..Tyyne
7.1.2013 at 13:06Munkin mielestä kiloklubi näyttää kyllä liikaa kaloreita peruskulutukseen… tai ainakin jos vertaa kehoanalyysin tuloksiin. Hmph. Ja itse tykkään Skyr:stä.. mutta vain mansikasta ja mustikasta, niissä kun ei ole makeutusainetta :)
Kristaliina
7.1.2013 at 15:57Hei kiitos TommiK tuosta Exquisa-rahkavinkistä, täytyypä tsekata! Joo, se Valio tuli uutena just silloin, kun viimeksi kiloklubbasin, eli joskus reilu pari vuotta sitten muistaakseni… Mutta mä taidan olla outo, kun tykkään tuosta Ehrmannista enemmän :D No, mä laitan niin paljon hedelmiä (ja kanelia) siihen, että ehkä en sitä oikeaa makua tiedäkään :)
Mulle kovasti mainostettiin silloin aikanaan, että just tuossa Ehrmannissa & siinä uudessa Valiossa ois jotenkin ehdottomasti paras proteiini/rasvasuhde. Mutta täytyy tutustua noihin nykyvaihtoehtoihin!
Mä muuten tätä kirjoittaessa syön suklaakonvehteja kahvin kanssa… Buhuu minä. Mutta kolme konvehtia, pliis, älävaikutaherkkupalloon älävaikutaherkkupalloon, älävaikutaherkkupalloon :)
Jännä, NinaMarialla ja Tyynellä siis ilmeisesti samantyyppisiä kokemuksia tuosta kalori”ylijäämästä”… Mulla niitä ei todellakaan jää ”tuosta vaan itsestään” yli, pitää ihan skarpata noilla palloilla… Onko teillä pallot vihreinä kuitenkin? Eli voisko olla, että jotain kaloripitoista puuttuu, rasvaa tms…? Entä ovatko annoskoot varmasti arvioitu oikein? Ja arkiaktiivisuus merkattu oikein? (eikä ole ”tupla-arvioitu” aktiivisuutta eli laitettu sekä tosi aktiiviseksi ja sit vielä liikunnat erikseen…?) Ihan random-heittoja nämä :)
Mitkä teillä on kulutusarviot? Mulla on (omasta mielestäni) tosi alhainen, kun olen näin lyhyt: mulla on peruskulutuksen energia-kohtaan tullut 1749 kcal…. Jos söisin ”skarppaamatta”, söisin jotain yli 2000 per päivä.
Ai niin, ja jostain luin, että imetykseen arvioidaan menevän noin 600 kcal!
Hannah90 (Ei varmistettu)
7.1.2013 at 17:16Tulin kans päivittelemään samaa kuin eräs vierailija: onko se jumankekka ilmanen!! Aikasempia postauksiasi olen lukenut sillämielellä että joojoo joku maksullinen juttu mutta ei tsiisus se on ilmanen! rohkeniskohan sitä rekkailla ittensä sinne…
aloittelija (Ei varmistettu)
7.1.2013 at 22:18Minäkin tajusin! Siis ilmanen!!! Eli tunnukset luotu ja ensimmäinen päivä jo merkattu. Mullakin tosin on kauhee energiavaje ton mukaan (yli 1000 kcal)? Hmm.. Muuten kyllä vaikuttaa hyvältä, ehkä tällä nyt vihdoin sais semmosen kestävän muutoksen aikaseks :)
Kristaliina
7.1.2013 at 23:00Huih, mitä vajeita teillä, ei mulla vaan :) Tuliko vihreät pallot kuitenkin?
Hmm mulle tuli vähän keskinkertainen alku pallojen osalta:
Vajetta oli 150 kcal, jee! Mulle siis riittää, että on edes ihan vähän miinusta tai nollassa :) Ja kun tosiaan imetänkin edelleen.
Tuo Kiloklubin filosofiahan on erittäin maltillinen painonhallinta, hmmm ehkä siksi jollain saattaa olla iso vaje, jos on tottunut rankempaan…? Mutta itse suosin (ja suosittelen!) kyllä kovasti tuollaista hidastelua: kun ei joudu näkemään nälkää vaan pikemminkin opettelee vaan uudenlaisen syömisen (masu kylläisenä), lopputulos on varmasti pitkäkestoisempi kuin ”pikakuureissa”. Mutta jokainen tavallaan! :)
Muistakaa, että niiden pallojen väri on tärkeä-tärkeä juttu! :)
PikkuLapanen
8.1.2013 at 01:14Minäkin hurahdin, kun tosiaan tajusin sen olevan ilmainen. Toivotaan, että ei jäis vaan alkuhuumaksi vaan jaksaisi ihan loppuun asti. Kiitos hurjasti vinkistä! :)
Vierailija (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 09:47Voihan pallo. Tuo kuitupallo on ihan tuskainen henkilölle joka ei yleensä syö leipää vaan kunnollisten viljojen osuus jää aamupuuroon. Porkkana- ja pähkinäostoksille pitäisi vissiin suunnata. Jotta tuon energiankulutuksen saan täyteen, pitää syödä rutkasti enemmän kuin ennen (BMI 21). Itse en luultavasti jaksa palloja kauaa metsästellä, tiedän mitä pitäisi syödä, arkihulinassa se ei vaan ole aina ykkösasiana mielessä.
Tyyne
8.1.2013 at 10:00Hmm. Mulla näyttää kiloklubi peruskulutukseksi 500 kaloria enemmän kuin mitä kehoanalyysimittauksessa saatu tulos… ja kasvikset keltasta ja kuidut punasta :O Eli käytännössä syön siis päivässä -500 kaloria kiloklubin peruskulutuksesta ja + – 0 kaloria kehoanalyysituloksesta. Avainsana tässäkin taitaa kuitenkin olla liikuntaliikuntaliikunta…
Eppuli (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 10:20Ja minä kun luulin syöväni ihan ok terveellisesti. Aloitin sunnuntaina ajatuksella että katsotaan nyt ensin onko tän hetken ruokavaliossa jotain pahasti pielessä. Ainoa pallo joka on ja pysyy vihreänä kolmen päivän kirjaamisen jälkeen on herkkupallo. Keltaiselle sentään satunnaisesti muutkin päässeet, mutta mikä tuota energiaa vaivaa??? Se vaan on ja pysyy punaisena… Alan myös epäilemään että meidän vaaka saattaa olla rikki. Toukokuusta asti näyttänyt 60+kg ja nyt kun en oikeastaan ole vielä mitään muutosta elämään tehnyt, näytti vaaka tänään 58,3kg. Ei kai pelkkien pallojen tuijottaminen sentään painoa laske?
NinaMaria
8.1.2013 at 10:30Vastasin suht pitkän kaavan mukaan ja sitten tuli joku error ja se vastaus ilmeisesti hävisi johonkin bittiavaruuteen :/
Mutta pääpointti. Mulle kiloklubi antoi kulutukseksi liikuntoineen noin 1900kcal, joka kuulostaa aika paikkaansapitävältä. Olen siis hyvin liikunnallinen mutta pienikokoinen nainen.
Se missä ne kalorit alkoivat mättää oli se totetus. Seurannan mukaan söin päivittäin vain noin 700-900kcal päivästä riippuen. Enkä sitä siis todellakaan usko! Vertailun vuoksi laskin yhtenä päivänä itse (purkkien kyljet yms. ja pääsin heti noin 1600 + kcal). En tie missä siis merkkaamisen kanssa mättää.. oon kyllä koittanut olla tarkka.
Vierailija (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 10:50Kiloklubin ”peruskulutus” ilmeisesti sisältää jonkun perusliikunnan kuitenkin sen mukaan mitä niihin perustietokenttiin on täyttänyt eikä siis vastaa inbodymittauksessa saatua perusenergiankulutusta. Minullakin eroa on noin 500 kcal.
T a r u
8.1.2013 at 11:12Kiloklubissahan on peruskulutus, ei koomakulutus. Mulla kiloklubin mukaan peruskulutus on 2000 kcal, mikä on kyllä reippaasti alakanttiin, jos mittauksen perusteella jo koomakulutus on vähän runsaat 1600 kcal. Veikkaisin, että mittauksissa ilmoitetaan yleensä juuri koomakulutus lihas-, rasva- ja neste prosenttien perusteella. Eihän joku kone voi mitenkään tietää kuinka paljon peruskulutus on, sehän riippuu ihan omasta aktiivisuudesta.
Vierailija (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 11:27Inbodymittaus antaa toimittajasta riippuen sekä BMR:n (perusenergiankulutus levossa tyhjällä vatsalla, jota joku koomakulutukseksikin kutsui) että arvioita erilaisille aktiivisuustasoille sekä arvioita juuri kyseisen henkilön kulutuksesta tietyntyyppisissä liikuntasuorituksissa. Esimerkiksi puolen tunnin pyöräilyn kuluttama energiamäärä riippuu voimakkaasti henkilön ruumiinkoosta ja rakenteesta.
Näkyykö kiloklubissa jossain miten päivän energiasisällönpitäisi rakentua rasvojen, proteiinien, sokerien ja kuitujen välille verrattuna siihen mitä itse on tullut syöneeksi?
Tyyne
8.1.2013 at 11:50Kiitos vierailijat ja taru. Tuo kyllä sitten selittää selkeesti mistä se 500 kalorin ero johtuu! Mutta jäi mietityttämään mitä kaikkea tuo kiloklubin peruskulutus sitten sisältää..kun sen lisäksi merkkaillaan vielä nää viikkoliikunnat. Täytyy mennä tutkimaan!
Tyyne
8.1.2013 at 12:11Koin ahaa- elämyksen :D Ja päivitin profiilin tietoja, nyt näyttää enemmän semmoselta mitä käytännössä toteutan. Pyrittekö siis syömään tuon ”Ravinnosta saatu energia” – kohdan suosituksen verran?
Vierailija (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 12:56Aloitettu eilen! Ja hyvältä vaikuttaa. Antaa kivasti sitä lisämotivaatiota ja saa helposti laskettua kalorit ja opastusta juuri siihen oikeaan ravintoon! Tosi kiva juttu ja lisää tsemppiä tuli näistä sun selkeistä ohjeista täällä. Kiitos!
Vierailija (Ei varmistettu)
8.1.2013 at 14:43Tyyne,
mun mielestä kätevintä on seurata joko mainitsemaasi ”ravinnosta saatu energia” -kohtaa tai sitten alinta riviä (”päivän energiavaje”). Mutta korostaisin myös Kristaliinan tavoin, että kannattaa myös tavoitella niitä vihreitä palloja. Kun syö niitä tavoitellen, niin usein energiamäärätkin asettuvat aika hyvin kohdilleen!