Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.
Vielä ihan viime syksyyn asti minulle oli ilmiselvää, että välikausiaikaan lapsille ehdottomasti paras ulkovaate on tekninen vedenpitävä välikausihaalari, ja talvella sitten tietysti tekninen talvihaalari. Mutta ehkä kyse on lasten kasvamisesta, ehkä materiaalien kehittymisestä, tai ehkä sitten tuli vain testattua uusi materiaali, josta ei ollut aikaisemmin vielä niin paljon kokemusta…?
Nimittäin nyt olen valmis sanomaan ihan yhtä voimakkaalla äänepainolla, että softshell se olla pitää.
Viime viikonloppuna Sotkamossa oli aurinkoista mutta tuuuuuuuuulista niin kuin kai lähes koko maassa. Mauri-myrskyt ja silleen. Välillä ripsaisi vettä (välillä enemmänkin kuin vain ripsaisi), ja maa oli enimmäkseen märkä. Heh, ihan täydellinen softshell-keli siis. Tuo materiaali kun hengittää tosi hyvin, eli ulkovaatteissa ei tule kuuma silloinkaan kun paistaa – ja samanaikaisesti se pitää myös tuulta ja vettä.
Vesikuurojen aikanakin lapset vetelivät ulkona näissä kamoissa pitkin pihoja. Huppu päähän vaan. Sataa sataa ihanaa! Oltiin ulkona itse asiassa sääennusteeseen nähden yllättävänkin paljon, kun oli niin ihana ruska siellä just päällä. Oikein sielu lepäsi!
Kohti pohjoista ajaessa olin muuten huomaavinani, että ruska alkoi jossain Mikkelin ja Kuopion välillä, ja ruska oli varmaan monin paikoin just komeimmillaan. Täällä Helsingissä on vielä puissa ihan vihreää, vaikka yksittäisiä syksyn lehtiä onkin jo kerättävissä.
Seelan uusi takki on ihan syksyn värinen <3
Tuo softshell-materiaali me siis tosiaan ”keksittiin” (lue: testattiin kunnolla eka kertaa) viime syksynä (täällä), kun Espanjan-talvi mielessämme ajattelimme, että meidän ei ehkä kannata hankkia uusia välikausihaalareita. Nimittäin välikausihaalarille meillä olisi ollut vain lyhyt käyttö, mutta taas Espanjan talvisäässä tuulen- ja vedenpitävä takki ja housut voisivat olla ihan parasta.
Ja ne todella olivatkin ihan parasta! Softshellit plus Patter Wash -kengät oli parhaat ”kylmän sään vaatteet” viime talvena Espanjassa.
Mutta se oikeastaan ihan yllätti, miten paljon juuri näitä ulkovaatteita käytettiin Suomessakin! Jo viime syksynä lapset valitsivat päivähoitoon mieluummin takin ja housut kuin (edellisen vuoden) haalarit. Yritin alkuun tyrkyttää niitä haalareita päälle Suomen syksyyn – olin nimittäin jotenkin kuvitellut, että päivähoidon piharymyleikeissä on parasta olla näppärä välikausihaalari, jossa on teipatut saumat. Mutta sitten tajusin: märällä säällä ulkovaatteiden päälle puetaan hoidossa joka tapauksessa kurikset!
Ja kuristen kanssa puolestaan tuo softshell tuntuu hengittävänä materiaalina jopa paremmalta kuin sellainen materiaali, joka ei hengitä niin hyvin.
Tuli siis tällainen softshell-herätys: tämähän on meidän nykykäyttöön (näin isompien lasten kanssa; taaperoille suosittelen edelleen haalaria) ihan paras materiaali! Itsellenikin hankin softshell-takin viime talvena. Ja Reiman Wetterit mulla on itsellänikin ihan ehdottomasti jalassa, nehän mulla on ollut jo pari vuotta ja ihan luottokengät (näkyy mm. tuoreessa Insta-kuvassa täällä).
Ne meidän lasten viimevuotiset softshellit olivat itse asiassa malliltaan niin hyvät, että tänä vuonna ne ainoastaan päivitettiin isompiin kokoihin. En kaivannut mitään uutta mallia vaan halusin samat.
Molempien takit olivat viime vuonna mallia Vantti, nyt Silvalle valittiin (blogiyhteistyön kautta saatu) seuraavaa kokoa sama Vantti uutta väriä. Seela puolestaan (ja äiti) tykkäsi keltaisesta, joten Seelan takiksi tuli Vantin sijaan tänä vuonna Milot. Isoimpana erona näin ensituntumalla takeissa on se, että Milotissa on korkempi kaulus ja kiristettävät hihansuut.
Molemmissa takeissa on kivan kapeahko malli ja reilunkokoinen neppareilla kiinnittyvä (turvallisuuspuoli siis myös mukana) huppu. Eli molemmille takkimalleille iso suositus.
Myös nohin tyttöjen viimevuotisiin Idea-housuihin oltiin niin valtavan tyytyväisiä, että niihinkin me otettiin vain isompi koko. Näissä kuvissa tytöillä on vielä vanhat housut; ne menevät vielä ihan mainiosti, mutta nyt on seuraava kokokin jo odottelemassa! Housuissa on hyvä kapea malli (myös erään tyylistään tarkan lapsen makuun), ja meille tärkeänä juttuna kiristettävä vyötärö. Pysyvät hoikankin lapsen jalassa!
Idea-pöksyt meillä otetaan käyttöön oikeastaan heti ilmojen viiletessä silloin, kun pelkät leggarit eivät ulkohousuina riitä. Tavalliset college-housut menevät toki myös meillä pienen hetken, mutta heti kun on vähän kosteutta maassa, niin Ideat ovat huomattavasti paremmat. Meillä nämä housut ovat myös hyvin pitkälti korvanneet farkut; kumpikaan meidän lapsista ei ole oikein farkuista innostunut, vaikka niitä on kovasti yritetty tarjota. Toisen lapsen mielestä farkkujen väri ei ole niin kiva (toki bling-bling-farkut välillä kelpaavat) ja toinen on sen verran materiaaleille herkkä, että hän ei tykkää niiden ”jäykemmästä tuntumasta”.
Reimallahan olisi sellaiset ”lämpöfarkutkin”, joita olen hypistellyt ja jotka ois mun mielestä tosi kivat – mutta tiedän, että niiden käyttö olisi juuri nyt meillä aika vähäistä. Kun pitää olla pinkkiä ja silleen. Niinpä Idea-pöksyt jalkaan vaan!
Ja nehän on tosiaan niin ihanat, kun pitävät tuulta ja vettä.
Jos joku muukin on tehnyt tällaista softshell vs. tekninen välikausikuorihaalari -pohdintaa, niin yksi juttu, mikä kannattaa huomioida: näiden softshellien saumoja ei ole teipattu. Käytännössä me ollaan huomattu se niin, että ”ylhäältä päin tulevan vesisateen” softshellit kestävät oikein hyvin, mutta lätäkössä näillä ei voi istua. Tai ei voi laskea märkää liukumäkeä – silloin menee peppusaumasta kosteus sisään.
Reimatecin välikausihaalari teipatuilla saumoilla sopii siis mun mielestä paremmin silloin, jos sadeleikeissä ei halua käyttää kuriksia ja jos lapsi ihan istuu siellä sateessa ja märässä maassa. Eli jos on vielä ihan maassamöyrivä rapataapero (ja ei käytä kuriksia), niin sitten suosittelen edelleen Reimatecin välikausihaalaria.
Ja olisikohan se myös tämä vähän ikäsidonnaista; pienemmälle haalari ja isommille kaksiosainen…? Näin meillä on ainakin mennyt vähän niin kuin luonnostaan, onko muilla samoja kokemuksia?
Softshelliin saa sitten tietysti välikerroksilla lisää lämpöä. Esimerkiksi meidän lämpömittari näytti tänä aamuna vain muutamaa plus-astetta (hrr), joten päivähoidon aamu-ulkoilulle oli hyvä laittaa välikerrokseksi merinovillaa.
Iltapäivän ulkoilulla se villakerros on tavallisesti sitten jo jätettykin pois, kun aurinko lämmittää. Mä muuten itse tykkään enemmän tällaisesta kerrostamisesta kuin senseitsemännenkymmenenneneripaksuisen erillisen ulkovaatteen hankkimista.
Mutta sitten meillä onkin pieni jännitysmomentti: pärjätäänkö me meidän Espanjaan-lähtöön asti (marraskuun alku) ilman toppavaatteita vai pitääkö hankkia sellaisetkin…?
Veikkaan, että se on siinä ja siinä. Viime vuonna lähdettiin Espanjaan vasta marraskuun puolivälissä ja ehdittiin kerran mennä pulkalla päivähoitoon. Se oli kyllä toisaalta niin mahtavaa (ja lapset innoissaan lumesta), että melkein toivon, että ehditään nähdä vähän lunta ja pakkasta tänäkin syksynä!
Millaisissa vaatteissa teidän lapset ulkoilee näillä keleillä?
Meillä on muuten ollut trikoopipot (malli on Reiman Tanssi) jo muutaman viikon käytössä, mutta paljon näkee pipottomiakin päitä. Entä hanskat? Meillä ne jo pakataan taskuun/reppuun mukaan ja aamulla uloskin.
9
Myy
25.9.2018 at 14:03Meillä on melkein siirrytty kuorivaatteisiin, pitää tuulen ja kosteuden ja yleensä saumatkin on teipattu. Kouluun ja partioon hyvät kun pitävät pienen sateen niin ei haittaa jos sadetakki on unohtunut kotiin. Oma lemppari on tuulen ja kosteuden pitävä fleecetakki, just hyvä näille keleille.
krista
25.9.2018 at 15:18Joo kuorivaatteet on (kai?) just sitä materiaalia, mitä teknisissä välikausihaalareissakin – siinä on just isoa plussaa ne pitävät saumat (voi mennä siihen liukumäkeen), mutta sitten taas softshell on materiaalina hengittävää – mutta saumat ei pidä vettä, vaikka kangas pitääkin sateen. Joten puolensa ja puolensa! Tuulen ja kosteuden pitävyys on kyllä näissä keleissä just se ykkönen, se onneksi täyttyy nykyään monessa materiaalissa! Omat ”vain kangas” -perustakit on jäänyt ihan käyttämättä nyt, kun tajuaa, miten mahtavaa se on, kun takki pitää tuulen!
Karoliinan
25.9.2018 at 14:14Kivat -merkin villahaalarit, Reiman just toi vk-haalari (<3), Kivat pipo, Reima vk-hanskat ja Viking gore tex vk-kengät (ja 1v:llä Reiman vk-töppöset) :) meillä on tämmöst Reima&Kivat voittoista pukeutumista :D
krista
25.9.2018 at 15:22Hyvältä kuulostaa! <3 Ja meilläkin muuten tosiaan Reiman tekninen välikausihaalari (just Reimatec) oli MUST aina viime syksyyn asti (jolloin lapset 5 ja 3) ja vielä 104-kokoinen välikausihaalari löytyy ja se on huippuhyvä - voi hyvin olla, että se tulee jommalle kummalle käyttöön tässä vielä Suomessa ollessa, jos kelit vielä kostuu :)
Anna
25.9.2018 at 14:39Softshelhaalarilla painelee 4V menemään. Nyt ollaan parina päivänä laitettu sisävaatteiksi Pierre Robertin merinovillaiset housut ja pitkähihainen joiden kanssa on ohut pitkähihainen perus paita ja hame ja haalarin päälle on vielä lisätty toppaliivi ja hoidossa on mukana varustelekan merinovillainen välihaalari. Päähän pipo ja käsineet käteen. Minä kannatan ihan ehdottomasti haalaria niin äitinä kuin PK:n työntekijänäkin. Lapsen helppo pukea se itse nopsasti ja näppärästi päälle eikä nouse takin helmat liukumäessä tai muuten myllätessä. Niin ja tuuli ei pääse hujuuttamaan liepeiden alta. Vaihtoehtoisesti voisin suositella haalareista kieltäytyvälle lapselle henkselillisiä housuja joissa kangas nousee reilusti alaselän ja vatsan yli. Mutta jokainen lapsi, perhe ja tarve ovat omanlaisensa ja jollekin housut ja takki voi olla syystä tai toisesta parempi yhdistelmä. Mutta jos pitäisi yleisohjeita antaa niin suosittelisin haalaria aina jos ei ole tarvetta kesken kaiken keventää vähän esim. kauppaan, kirjastoon tai syömään mennessä jolloin on helpompaa kun voi vaan riisua takin.
Minä muuten ymmärrän miksi lapsi ei halua farkkuja. Minä INHOAN farkkuja. En ole onnistunut löytämään sellaisia farkkuja (lappuhaalaria lukuunottamatta) jotka eivät joko kiristäisi ja puristaisi tai sitten tippuisi jalasta (joo, vyö on keksitty, mutta sitten se vyö painaa vatsaan). Lisäksi materiaali on epämiellyttävän karkeaa ja kankeaa. Itsekään en halua kyykistellä ja pötkötellä farkut jalassa (hädintuskin istua) niin voin vaan kuvitella miten ikävä sellaisilla olisi leikkiä ja möyriä :D Mutta onhan se toki hyvä ja kestävä materiaali. Juuri sopiva lappuhaalareihin ;)
krista
25.9.2018 at 15:27Joo oon itse asiassa (edelleen) ihan samaa mieltä tuosta haalarin näppäryydestä! Meilläkin tosiaan haalarit oli vielä 5/3-vuotiaina ja se tosiaan ON hyvä pukemisessa ja yleisessä möyryämisessä. Joskus mietin pitkään (varmasti blogissakin), että kaksiosainen puku vai haalarit ja päädyin haalareihin. Heh mutta hauska näin, kun on nyt kaksiosaiset vaatteet, niin tuntuu että nämäkin on just hyvät näin :D Varmaan se on osittain lasten kasvamisesta ja just myös käyttötarkoituksesta – ja kun meillä se Espanjaan lähtö on tulossa, niin siellä kaksiosainen on ehdottomasti parempi, kun just vaikka takkia riisutaan auringon paistaessa jne. Eli tarpeen ja lapsen mukaan varmasti!
–
Hih hyvin ymmärrän sun kuvauksen farkuista, ja silti tässä istuskelen farkuissa tätä kirjoittamassa :) Mulla on farkut se ”perus-perusvaate”, mutta se on varmasti enemmänkin just tottumukesta kuin siitä, että ne olisi oikeasti mukavat :D Nyt kun mietin tuota kiristävää vyötäröä, niin voisinpa kyllä tässä käydä vaihtamassa mukavammat housut päälle :)
Menni
26.9.2018 at 13:48Villervallan farkut ja farkkutyyppiser kanvashousut on todell mukavia ollut. Toki en itse ole voinut testata, mutta vaikuttaa pehmoisilta resoreineen ja sopivan mallisilta liikkumiseen.
Anna A
25.9.2018 at 15:46Terveisiä ruskan keskeltä :D
Meillä on nyt vaihdellut aamuisin kelit -5 asteesta + 5 asteeseen. Iltapäivisin on sitten joko +5 tai +7-10 astetta. 3 vuotias menee Molon vk-kuorihaalarilla ja 6 v tuulitakilla ja kuoripöksyillä. Tuulitakki taitaa olla ihan henkkamaukan fleecevuorinen (aika kevyt). Sateella nuoremmalla on haalarin päällä peruskurikset ja vanhemmalla kuoripöksyt ja fleecevuorellinen sadetakki. Välikerroksena merinovillaa tai fleeceä aamuisin, iltapäivisin ei mitään (huokaus). Päässä trikoopipot ja neulesormikkaat/vuorelliset kurahanskat tai nuoremmalla vk-hanskat.
Odottelen, että koska saa vetää toppakamat esille….
Itselleni vedän farkkujen päälle kuoripöksyt ja kevytuntsikan sekä pipon ja nahkahanskat (ihan työmatkalle). Tänä aamuna pohdin et koska kehtais vaihtaa kuoripökät toppapöksyihin :D :D
krista
25.9.2018 at 18:56Suomen ilmasto – juuri näin siihen pukeudutaan <3 Silloin, kun oltiin Suomessa talvia, niin Joelhan haaveili aikuisten toppahaalarista itselleen, oikein varteenotettava vaihtoehto sekin! Ei kannata palella vaan pukeutuminen sään mukaan <3
Anna
25.9.2018 at 19:34Minulla on toppahaalari itselleni. Mutta kyllä oli hankala löytää sitä! Lopulta kun löytyi yksi naisten malli niin ei ollut kauheasti varaa nirsoilla. Mutta siinä voi sitten laskea mäkeä, potkukelkkailla, luistella, hiihtää (kun tekee huvikseen eikä hampaat irvessä ja hiki otsalta valuen) ja tehdä lumiukkoja.
Pire
26.9.2018 at 06:33Terveisiä merilapista! Viime vuonna sain joulupukilta toppahaalarin ja oli kotikäytössä aina! Iso peukku! Reiman nauhalliset välikausikengät piti laittaa pois, kun littapohjan vuoksi selkä kipeytyi (toinen raskaus ja 30v.ikä…). :(
Anna A
27.9.2018 at 13:02Tuo aikuisten toppahaalari ois ihan paras!!! Mulla oli jossain vaiheessa karvavuorinen pilkkihaalari, mutta koska se oli vähän liian pieni, niin repes kerran talvileirillä persussaumasta kokonaan :D
Muistatteko, kun 80-90 l taitteessa myös aikuisille oli myynnissä haalareita ja niiden kanssa ulkoilu oli ihan normaalia. Äidilläni oli possunpunainen ja isälläni tummanpunainen. Vieläkin muistan ne elävästi. Sitte tuli niitä haalareita, jotka näytti siltä et olis takki päällä. Ja nykyään ne taitaa olla niin OUT, ettei niitä myydä missään (huokaus!)
Anna A
25.9.2018 at 15:47… nii ja jalassa Reiman Patternit!
krista
25.9.2018 at 18:56Parhaat!
Anni
25.9.2018 at 18:22Minä taas olen softshellistä täysin eri mieltä :) Minusta hengittää huonosti, joten vähänkin kun liikkuu niin on kuuma. Ja sitten toisaalta seisoessa tulee kylmä, kun alle ei yleensä mahdu kovin paksua välikerrosta (naisten takit yleensä aika slimmejä). Tykkään eniten sellaisesta verkkovuorillisesta tuulitakista, koska just tuon vuorin ansiosta alle muodostuu lämmittävä ilmakerros. Poika ei myöskään tykkää, sanoo että tulee hiki (painaa kyllä aina sata lasissa ulkona). Kulutuksen kesto on myös heikko, ja lika jämähtää vaaleampiin kohtiin helposti. Kaikesta huolimatta mulla kyllä on yksi softshell-takki, pienessä sateessa se on mukavampi kuin sadetakki. Itselle voisi myös harkita housuja, mutta lapsille ostan mieluummin kuorihousut.
krista
25.9.2018 at 19:00Oho, onpas kerrassaan erilaiset kokemukset! Onkohan softshelleissä eroja, onko teillä käytetyt olleet ihan laadukkaita? Meillä siis nyt testattu vain tätä Reimaa lapsilla ja mulla on eri merkki ja tosi toimiva sekin. Tai sitten se on vaan ihan makukysymys, onneksi on erilaisia vaihtoehtoja!
–
Tuon lian jämähtävyyden sen sijaan ollaan huomattu noissa Silvan pinkeissä housuissakin, niissä on aika mustat polvet helposti :D Mutta en ole siitä välittänyt, käyttöönhän ne on tarkoitettu :) Tummemmissa housuissa (nuo vanhemmat violetit) sitä polvilikaa ei huomaa, ja taaperokoossa meillä oli harmaat, niihin myös liat hävisivät erittäin näppärästi :D
Eepu
25.9.2018 at 18:40Softshell kangas on mikrohiukkasten suhteen vähintään yhtä ongelmallinen kuin fleece. Joskus mietin, että pohtiiko meidän lapset aikuisena sitä, että miksi me kaikesta tiedosta huolimatta emme valinneet toisin 😯
Ja tiedän kaikkien teknisten kankaiden olevan ongelma, goretec materiaalista irtoaa myrkkyjä. Fleece ja softshell kuitenkin pahimmat mikrohiukkasten irrottajat.
Ja kyllä minäkin lapseni ulkovaatteisiin puen, mutta välikerrastona suosin aina villaa. Ehkä hiukkanen valtameressä, mutta ahistaa välillä niin pirusti.
krista
25.9.2018 at 19:14Tämä on tosi hyvä pohdinnan aihe ja itse asiassa mä oon miettinyt, että tässä olisi tosi hyvä pohdiskelevan keskustelupostauksen paikka! On tosi hyvä, että nykyisin ollaan tietoisia näistä, mutta toisaalta tieto lisää tuskaa… Kaikissa (käsittääkseni) teknisissä materiaaleissa on nuo ongelmansa, mutta toisaalta jossain pelkässä luonnonmateriaalissa pärjääminen on Suomen olosuhteissa haastavaa, jos haluaa ulkoilla… Mutta väliin mieluiten mulesing-vapaata villaa meilläkin! Ja itse minimaalisena ahdistuksen lievittäjänä pesen näitä mahdollisimman vähän. ja aina siinä Guppyfriend-pesupussissa, siitä täällä: https://www.puutalobaby.fi/guppyfriend-pesupussi-kokemuksia/
–
Omaa ahdistustani vähentää myös jonkin verran tällainen backstage-tietämys, että olen saanut tutustua Reimalta henkilöön, joka on näissä ekoasioissa erittäin valveutunut ja mulle on näiden keskusteluiden myötä kasvanut tällainen henkilökohtainen luottamus häneen ja siihen, että Reimalla mennään pikemminkin edellä näissä eikä pelkästään määräysten minimitasoon luottaen. Oon kokenut, että tämä on yritys, johon luotan (ja siksi teen pitkäaikaista blogiyhteistyötäkin) ja että meillä on ikään kuin ”arvoyhteensopivuus”. Eli olen päässyt näkemään, että siellä esimerkiksi ihan tosissaan tehdään töitä mahdollisimman ekologisten materiaalien ja käsittelyaineiden kehitystyöhön. Esimerkiksi kaikki ulkovaatteiden lianhylkivyyskäsittely muutettiin vuosi sitten entistäkin paremmaksi, vaikka se jo entuudestaan olisi ollut standardien mukainen. Tän postauksen lopussa näitä oon pohtinut: https://www.puutalobaby.fi/mita-reiman-haalari-on-syonyt/…ja Reiman sivuilla myös: https://www.reima.com/fi/tutkimus-ja-materiaalien-kehitys
–
Mutta tämä on tosiaan tosi hyvä aihe ja voisin ottaa tämän erikseenkin käsittelyyn! Ja oon superiloinen, että esimerkiksi Reimalla kannustetaan ihan avoimeen keskusteluun näistä asioista. Tämä oli nyt tällainen pitkä jaaritteluvastaus, mutta tosiaan tää on tärkeä pointti. Ja kannattaa käyttää tuota pesupussia edes ministi sitä ahdistusta helpottamaan! Hiukkanen valtameressäkin voi olla tärkeää.
Anna
25.9.2018 at 19:39Samaa asiaa pohdin itsekin kun softshelin ostin, mutta lapsi tarvitsi uuden vk haalarin ja raha oli vähän tiukassa ja tuli TODELLA hyvä tarjous. Mutta pestään niin vähän kuin mahdollista.
Itseasiassa kaikista pahimpia mikromuovin lähteitä Suomessa ovat auton renkaat ja ihmisten kengät. Kengänpohjista it´rtoaa pientä muovihitulaa aika kävellessä ja meillä pitää olla pidoltaan sen verran hyviä renkaita autoissa että ei voida käyttää kaikista kovimpia materiaaleja joista irtoaisi vähemmän muovia.
T. Autoileva paljasjalkakenkäilijä, terv vaan :P
krista
25.9.2018 at 19:56Joo, nämä ei todellakaan ole yksinkertaisia… Voi jos olisikin yksinkertaista, niin ei tulisi tuota ahdistustakaan varmaan niin paljon! Guppyfriend-pesupussikeskustelun yhteydessä mäkin opin tuon, että auton renkaat ja kengät on pahimpia :( Mutta silti käytän pussia, olkoon se sitten vaan se pisara valtameressä. Tai tässä tapauksessa puuttuva mikromuovipisara, joka ei toivottavasti päädy sinne valtamereen.
Karina
26.9.2018 at 13:09Mä pesen meidän softshellit tasan kerran. Sitten kun kausi loppuu eikä niitä enää tartte. Meillä on aina olleet NameItin tumman väriset soft shell takit niin niissä ei mikään lika näy :D
RainDrop
26.9.2018 at 12:52Mua ahdistaa kanssa nämä tekniset vaatteet, koska ne on käytännössä kaikki muovia :-/ pitäisi ostaa itselle uudet housut työmatkapyöräilyyn, mutta en osaa päättää mitkä olisi ”vähiten huonot”. Olen hankkimassa villakerrastoa talveksi, mutta mitä siihen päälle, kun en tykkää käyttää muovihousuja ja takkeja koska ne kaikki hiostaa ja sitten on vielä tuo ympäristönäkökulma. Mutta aika vähän on luonnonmateriaaleissa vedenpitäviä vaihtoehtoja.
krista
26.9.2018 at 13:24Joo nämä on tosi hankalia!
Veema
26.9.2018 at 15:30Itse olen ajattelut seuraavaksi pyöräilyvaatteiksi hankkia kotimaista Keli Clothingia. He tekee pyöräily- ja ulkoilukäyttöön merinovillasta vaatteita. En tosin ole päässyt kokeileen vielä, mutta vaikuttaa tosi hyvältä.
Appa
25.9.2018 at 20:06Reimaa on lapsilla ihan hanskoista ja pipoista/lakeista myöten, haalarin alla on fleece puku pienellä ja isommalla on välikausi-haalarit nyt käytössä. Kengätkin ovat Reiman molemmilla.
krista
25.9.2018 at 20:58Samalta kuulostaa merkkiuskollisuus kuin meilläkin :) Mullakin on näissä vähän niin, että kun just sopivan mallin löytää (esim. Reiman Patter/Wetter-kengät, Reiman Askare-hanskat), niin haluaa sitten seuraavaksi samanlaiset eikä ole haluakaan kokeilla muita – mitä turhaa, kun on hyväksi havaittu joku :)
A
25.9.2018 at 22:02Mä inhoan softshelliä (sekä itsellä, että lapsella), sen alta paljastuu aina hikisen nihkeä lapsi (noista Reiman Idea-housuista tykkäsin mallin vuoksi ja sen että ovat notkeat ja pehmeät lapsen päällä, mutta en ostanut silti uusia kun jäivät pieneksi). Meillä käytetään siispä kuorivaatteita (neiti 6v. menee takilla ja housuilla, haalari oli vielä satunnaisesti käytössä viime syksynä mutta lapsi piti sitä liian vauvamaisena, joten haalarit jäi…toki toppahaalari on tulossa). Meillä lapsen varustus on ollut tällä viikolla (hrrr, kylmää siis about +5 Helsingissä aamulla ja ip sit jotain muuta) kerrospukeutumista. Aamulla ohut merinovillapaita lisälämmikkseeksi ja sisävaatteiden päälle kuorivaatteet. Käsissä vk-hanskat (no reimaa tietty) pyöräillessä kun tulee lapselle muuten kylmä jarrukahvojen kanssa, trikoiset tuubihuivi ja pipo ja jaloissa Reiman Wetterit. Iltapäivällä sit satunnaisesti päällä mitä lapsi on kokenut sopivaksi :D
krista
26.9.2018 at 12:06Hahaa ja mä kun taas oon kokenut, että kuorivaate on hikisempi ja softshell hengittävämpi; mutta varmasti se tosi paljon riippuu sit kaikesta, kuinka paljon lapsi yleensä hikoilee tai mitä siellä on muuta alla jne. Ja varmaan myös takeissa eroja! Mutta muuten joo meillä on just samaa pukeutumisastetta kuin teillä. Hrrr mikä tuuli siellä nyt tänäänkin on! Tulin just kaupungilta, ONNEKSI oli se mun sotfshell päällä ja iso huppu korvilla, niin pysyin kuivana ja lämpimänä, mutta HURJA tuuli etenkin keskustassa, uhhuh!
Lilja
25.9.2018 at 22:16Meillä koululaisilla on noi Idea-housut ,ne on olleet ihan parhaat. Ennen niissä ei muuten ollut vyötärönkiristyssysteemiä ja ekoihin housuihin vein ompelijalle joka teki sellasen. ! Kun ei meinannut housut pysyä tytön päällä. Sillon annoin palautetta Reimalle ja muutkin varmaan koska asia korjattiin!:)
4 -vuotiaalla muuten softshelliä mutta sadekelillä on päiväkodissa Elloksen fleecevuorellinen kurahaalari. Se on ollut todella hyvä kun lapsi ei tykkää pukea ulkovaatteiden päälle vielä kuravaatteita. !
krista
26.9.2018 at 12:24Joo kyllä, ei ollutkaan vanhemmassa mallissa! Mäkin annoin palautetta, että kiristysnauha on tosi tärkeä, ja sit se nauha seuraavaan mallistoon ilmestyikin; ja näitä uusia valitessani kans vielä etukäteen myymälään soittaessa kyselin, että onhan varmasti kiristysmallilliset nykyäänkin – ja on! Tämä hyvä puoli on kyllä Suomessa suunnitelluissa lastenvaatteissa, kun palaute menee aika suoraan suunnittelijoille ja malleihin voi oikeasti vaikuttaa palautetta antamalla. Toi oli tosi tärkeä juttu meillekin, ei kyllä muuten pysyisi toisen lapsen päällä! Palautteellahan myös tarranauhallisia Pattereita tuli isompaakin kokoa markkinoille, kun eka vuonna niitä oli vaan pienempiä kokoja. Eli palautetta/kehitysideoita kannattaa aina antaa!
Triit
25.9.2018 at 22:36Meillä on ollut jo jonkun aikaa softshellit käytössä ja pipot myös. Sormikkaatkin olleet jo useamman päivän ja tänään toivottiin mukaan paksumpia hanskja. Tänään myös kaivettiin aamulla esiin villatakit ja kypärämyssytkin :D pk-seudulla austaan ja koulupoika tuli vastaan pk:sta kotimatkalla shortseissa! Meillä on siis kai aika viluisat lapset. Samasta syystä meillä on ne softshellit, jotta ihan heti ei tarvitsisi välikerroksia. Vanhempi ei edes kelpuuta tavallisia vk-housuja, kun softshellit on niin pehmeät. Niin joo ja nuoremmalla on haalari ja vahemmalla takki ja housut. Vanhempikin on nykyään niin kova kiipeilemään, että harkinnassa on henkselimallisten housujen hankkiminen. Sopivien haalareiden löytäminen on hänelle ollut hankalaa ja tässä vk-vaiheessa on usein riittänyt vaan housujen koon vaihto ja samaa takkia on voinut käyttää useamman kauden. Haalarit taas on parhaimmillaankin menneet vaan kaksi kautta. Nyt kyllä voisin ostaa jonkun kevyttoppahaalarin (tai kuluneen tavis toppahaalarin :D) kun vaan jaksaisi etsiä sopivan koon.
Hieman on huono omatunto mikrohiukkasista, mutta toistaiseksi käytön helppous on mennyt edelle. Värit on kyllä valittu sen mukaan ettei tarvitsisi kauheasti pestä,jos siitä nyt jotain apua olisi.
krista
26.9.2018 at 12:28Shortseissa, hrr! Mutta joo kyllä näkee vielä ihan leggarit/huppariyhdistelmällä lapsia leikkimässä (kun meidän lapsilla on pipot päässä :D ), mutta varmaan eri lasten lämmönsäätely on jotenkin eri. Meillä kans ollaan aika ”lämpöhakuisia” eli tosi paljon kuulostaa pukeutuminen samanlaiselta kuin teillä! Mä kans kaivoin just viimevuotiset softshell-hanskat esiin. Voisikohan pienemmälle kohta jo laittaa Askare-hanskatkin hiekkalaatikkoleikkiin… Sen verran kalsea sää on tänään, että hyvin varmaan ois voinut laittaa!
–
Joo sehän varmasti jo auttaa, että ei jatkuvasti ole pesemässä. Meilläkään ei pestä kuin tyyliin takit kauden päätteeksi vaan (jos silloinkaan, heh) tai sit jos on ihan megalikaravassa housut. Ja kun pesee, niin sit se pesupussi!
Jen
26.9.2018 at 10:58Esikoinen lähti sateessa kouluun rikki revityissä farkuissa, röyhelötopissa, tennareissa ja ohuessa tuulitakissa, ulkoillessa hän saattaisi vaihtaa lenkkarit ja joskus sateessa voi olla käytössä mun saappaat ja sadetakki. Liikkuessa ehkä juoksuhousut. Nilkat ehdottomasti paljaana, lähes reidetkin koska reiät farkuissa. Näissä hän liikkuu kunnes tulee kunnolla pakkasta (vaikka kaapissa on kuorivaatteet ja toppavaatteet jne. kyllä pölyyntymässä).
Pienemmät käyttävät kuorivaatteita, siksi että sade voi yllättää kun kuljetaan pyörillä kouluun ja päiväkotiin. Välikerraqstoina mieluiten villaa tai villasekotteita. Molemmilla housut ja takki, koska 5-vuotias ei enää kelpuuttanut haalaria.
Itsellä käytössä softshell-housut ja kuoritakki, housujen saumoista menee vesi läpi pyöräilleessä, joten sadehousujakin tarvitaan.
Noista Reiman kengistä täytyy sanoa, että meillä menivät kyllä vähän turhan nopeasti rikki. Pojalla (tuolloin 8v.) oli käytössä kahdet samaan aikaan, eivätkä kestäneet kevättä ja syksyä vaan ”räjähtivät”. Toki tämä tyyppi on todellinen sukan ja tossunkuluttaja, jolta ei jää kumpiakaan pikkusiskolle käytettävksi.
Ikää siis lapsilla 15, 9 ja 5 vuotta :)
krista
26.9.2018 at 12:34HRRRR alkoi paleltaa pelkkä lukeminen – voi teini-ikä <3 Mutta kyllä mä muistan kans omasta teini-iästä (ja myöhemminkin), kun se lämpimänä pysyminen ei todellakaan ollut se tärkein juttu ulkopukeutumisessa. Siihen aikaa pipot oli nou-nou (paitsi ihan pahimmilla pakkasilla piti taipua), ajattelee just jossain Kuusamon taajuudella ilman pipoa pakkasessa, auts...
-
Ai teillä meni rikki noin nopeasti, höh! Meillä on kestänyt kaksi lasta ja vielä ihan priimakunnossa lähtee eteenpäin - ja mulla omat Wetterit nyt 2,5-vuotiaat ja ne on ihan huippukunnossa paljosta pitämisestä huolimatta (ja vaikka on aika arka väri), mutta aikuisen kulutus ei tietysti ole niin rankkaa kuin lapsen. Mutta kovasti se on varmasti lapsen "sukankulutustavoista" kiinni, oon ymmärtänyt että joillain vaan räjähtää nopeasti kenkä kuin kenkä. Meillä ainoastaan (eri merkin siis) paljasjalkakengissä on ollut lasten kengissä sellaista harmitusta, että tuntuu kuluvan yllättävän nopeasti. Tietty kun se on niin pehmeää materiaalia...
Tilia
26.9.2018 at 13:09Eikös se softshell ole vielä fleeceäkin pahempi mikromuovin lähde? Muistan lukeneeni SYKEn tutkimuksesta. Itselläni on yksi softshell-takki, ja se on ainakin lähes käyttökelvoton. Ei pidä kunnolla vettä niin kuin kalvotakki, ei lämmitä kylmällä, vaikka on kiinteä fleecevuori ja alle ei mahdu juuri t-paitaa enempää, liikkuessa takki on taas liian lämmin. En ole keksinyt muuta käyttöä kuin hölkkätakkina pakkaskeleillä. Lapsilla softshelliä ei ole enkä ostakaan, jos se on noin vaikea pitää puhtaana. Kalvovaatteet kiertävät mukavasti eteenpäin seuraaville käyttäjille, mutta tummentuneita ulkovaatteita ei kukaan halua täällä edes ilmaiseksi eli olisivat kertakäyttökamaa. Vedenpitävässä arvostan sitä, että se on sitten oikeasti vettä pitävää eikä melkein, eli teipatut saumat pitää olla. En tykkää pyöräillä sateessa niin, että takapuoli kastuu pyöränpenkistä läpi ja lapsilla pitää olla sellaiset vermeet, että ei tarvitse olla koululaisia koko ajan opastamassa, millä housuilla voi istua sateessa kiven päälle ja millä pitää muistaa seisoa.
krista
26.9.2018 at 13:22Tsekkaa mikromuovipohdintaa tuosta vähän yltä! :)
–
Joo jos ei pidä vettä eikä lämmitä, niin ei kuulosta kovin hyvältä softshelliltä… Varmaan laadussa vaihtelua eri merkkien välillä ihan niin kuin minkä tahansa vaatteen kanssa. Mulla oli tuolla tuulessa ja tuiverruksessa tosiaan mun oma pitkä hupullinen softshell äsken (ei Reimaa vaan toinen merkki) ja olin ikionnellinen, että oli just tuota päällä. Onneksi löytyy erilaisia materiaalivaihtoehtoja, niin jokaiselle toivottavasti löytyy käyttötarkoitukseen mahdollisimman hyvä :)
A
26.9.2018 at 14:38Mun omassa ulkoilussa on kaksi syysulkovaatekertaa. Sellainen ”hengittää ja pitää kohtuullisen määrän vettä ulkopuolella” (tähän R-Collectionin jollakin aineella käsitelty 100% puuvillatakki on mahtava, siis toimii niin että hylkii vettä jossei ole ihan kaatosade ja vaikka just sanoin että inhoa softshelliä, niin housut on itse asiassa justkin sitä, ne on hyvät pyöräilyyn, kunhan niiden alla on jotain, joko leggarit tai villahousut), toinen on sit pitää kuivana vaikka tulisi mitä taivaalta (tähän kuoritakki ja kuorihousut….ja inhoan näitä kyllä siitä syystä, että pyöräillessä tulee hiki, kun nää ei hengitä joten lopputulos on kumminkin että on märkä). Näillä samoilla pärjää itseasiassa lähes koko Hkin talven, kun lisää vaan alle villakerroksia ja takkiini kuuluu irrotettava lampaanvillakuori…Oon kyllä syvästi harkinnut R-collectionin anorakkihousujen ostamista takin kaveriksi, tuon puuvillaisen takin hengittävyys on ihan eri luokkaa kuin softshell-housujeni (ja takki pitää kumminkin tuulen)
Karina
26.9.2018 at 13:23Me ollaan käytetty soft shellejä monta vuotta. Kumpikin lapsi vihaa kerrospukeutumista ja soft shell on tosi hyvä tällaseen keliin kun ensin voi olla pelkkä trikoopaita ja soft shell-takki, ja kun tulee kylmempi, niin laitetaan vaan paksupi paita (college). Sitten kun taas tulee kylmempi, niin trikoopaita ja toppatakki, ja sit tosi kylmällä paksu paita ja toppatakki. Ja kaikki voittaa :D Toki kun olivat ihan pieniä, niin suosittiin jotain villakerrastoa kylmillä väliin. Mä en ole fleecestä koskaan tykännyt kun se on niin sähköistä.
Aina ostan myös kuoritakin, mutta ne on jäänyt ihan toooooosi vähälle käytölle. Lähinnä kesällä jos on viileämpi päivä tai ilta tai vähän ripsii vettä. Kaikki kuoritakit meillä onkin jääneet seuraaville käyttäjille ihan pränikköinä :D Housut sen sijaan on kyllä kulutettu lahjakkaasti. Meidän lapset ei myöskään voi kuravaatteita sietää ja voinkin laskea yhden käden sormilla kuinka monta kertaa mä oon niille kurikset pukenu. Tarhassa ovat kyllä pitäneet tottakai. Rymykauden meillä on aina olleet Reiman vk-housut ja ne on niin vedenpitävät (kuten niiden tec toppahousutkin) että muuta ei olla tarvittu.
Nyt muuten 11v suostuu vielä kuorihousut laittamaan kun on ihan surkea sää kuten nyt, mutta ne pitää olla kapeat ja nilkoissa ei saa olla kiristystä. Reimaa en ole viittinyt sille enää ostaa hinnan vuoksi, kun niitä pidetään niin vähän. Viime vuonna löysin alesta didriksonit ja ne kelpas! Nyt löyty Stadiumista jotkut halvat hyvät.
Pipot laitto kumpikin päähänsä tänään ekaa kertaa tänä vuonna ja ihan omasta aloitteesta. Itse olisin vielä tyrkyttänyt lippistä…
keesi
26.9.2018 at 17:34Mulla itselläni on sofsthell takki ja -housut. Mua ärsyttää se, että takin alla oleva paita ”kinnaa” softshell-takin pörröiseen sisäpintaan ja paidan hihat hivuttuu hiljalleen ylöspäin . Lisäksi olen huomannut myös sen, että sofshell (anakin ne mitä minulla on) hengittää huonommin kuin esim. gore-tex.
Reimallahan on myös sellaisia softshell-vaatteita, joiden sisäpinta on sileä. Niitä myydään yleensä keväisin, ja pörröpintaisia syksyisin. Meidän 8-v tytöllä on yhdet Reiman sileäpintaiset softshell-housut, olikohan mallin nimi Idole? Ne ovat todellakin mukavan kapeat, ja ainoat ulkohousut, jotka puetaan päälle ilman tappelua.
Liisa
29.9.2018 at 12:08Pipoa ja hanskaa on joutunut ottamaan käyttöön. Poika olisi pitänyt kiinni lippiksestä viimeiseen asti ja tyttö ei suostuisi laittamaan kuorihousuja kouluun….. huoh. Uloimmassa kerroksessa suositaan kuorivaatetta. Ja päikyssä kurahousut oikein rapakelillä. Reima, pop, didriksons, lassie, remu. Kaikki jees vaatteita. Alle ihan vaan college vaatteet tai fleeceä väliin aamusta ja iltapäivästä collegehuppari riittänyt. Villahaalaria ja toppavaatetta vielä hakusessa talveksi. Haalari jää nyt 2lk pois. Viime talvena vielä 1lk puki haalarin päälle. Eskarille aion haalarin talvella pistää kyselemättä päälle. Kenkinä Vikingit on olleet syksyllä ja keväällä jees ja kumpparit metsässä ja sadesäällä. Pakkaselle kun alkaa mennä niin eccon ja superfitin talvikengät on minusta olleet parhaimpia. Softsel takki popilta on pojalla, mutta siihen lika pinttyy herkästi ja tiukemmin kuin kuorivaatteeseen. Pop windfleece on sen sijaan loistotakki pyöräillessä ja veneillessä tuulisella säällä. Kohta kuivemmalla kelillä saa laittaa kevytuntsikkaa päälle.