Kristapekkapoudan (sisä)lämpötilaraportti

Tämän postauksen voi myös kuunnella:


”Mikä ihmeen säätiedotusblogi tästä on oikein tullut”
, joku kommentoi jo muutama vuosi sitten. No kuulkaas just se! Tämä on varmasti tätä orastavaa mummoutumista hei: kuulumisiin vastataan kertomalla, että paljonko ulkona on lämpötila. Mitä muita tärkeitä uutisia maailmassa muka vois olla?

Odottakaa vaan, kun pääsen siihen ikään, että alan kertoa kuulumisiksi kaikenlaisia kolotuksiani!

Okei. Mökkeilylämpötilaan siis! Tärkeää ja olennaista!

Jännitti nimittäin jo ihan oikeasti, että vieläkö pystytään syysmökkeilemään. Perjantaina ajoimme jo päiväsaikaan Joelin kanssa mökkiä esilämmittämään. Tuli ihan tarpeeseen: mökillä sekä sisällä että ulkona oli perjantaina iltapäivällä 10 astetta.

Laitettiin irtopatterit päälle ja poltettiin pesällinen takassa. Samalla tarkistettiin, että eihän mökkiä ole kahden viikon aikana hiirenkakattu. Ei ollut, jesh! Sitten hakemaan lapsia, ja illalla takaisin ihanan lämpimäll…

15 astetta. Okei, okei. Ulkona neljä.

Lämmitettiin takkaa siinä puolilleöin asti, saatiin nousemaan johonkin 17 pintaan. Sitten peittojen alle villakerrastot päällä ja villasukat jalassa jännityksellä kokeilemaan, että mitenköhän tässä käy… Lähdetäänkö kesken yön itkien kotiin?

Ja hyvin nukuttiin! Kylmässä nenä punaisena, mutta silti peiton alla olevalta osalta mukavan lämpimänä. Lauantaina aamulla herätessä oli taas rapsakat 13 astetta, yöllä ulkolämpö oli kai käynyt pakkasen puolella.

Mutta lauantaista eteenpäin lähti sitten sujumaan tosi lokoisasti! Takkaa tasaisesti polttelemalla lämpö pysyi 18-19 asteessa, ja seuraava yökin oli selvästi edellistä lämpimämpi. Myös ulkona oli lämpimämpää, käsittääkseni matalimmillaan neljä astetta.

Lauantain valoisin hetki. Welcome to Finland, the land of the light… midday gloom

Tähän mennessä opittu syysmökkeilyn kipukynnyksestä siis:

Vaikuttaa siltä, että 0-4 astetta on ulkolämmön mukavuusraja. Tällöin mökin sisälämmön saa pattereilla noin 13 asteeseen ja pattereilla ja takalla noin 17 asteeseen. Sillä pärjää – mutta jos olisi koko viikonloppu tuota lämpöä, saattaisi alkaa jo luitaytimiä myöten hytisyttää. Mutta jos vain käy siellä, käy mökkeily vielä mukavasti.

4-7 asteen ulkolämmöllä mökin sisäpuolen saa vielä oikein sopivaksi. Tuohon asti ainakin siis jatketaan mökillä syysmöksäilyä!

Allekirjoitatteko, onko teillä talvikylmillä mökeillä samantyyppiset kipurajat?

 

14

You Might Also Like

  • Suis
    25.10.2020 at 18:57

    Vinkkinä viileässä nukkumiseen, kannattaa vielä laittaa ohut merinovillapipo päähän ja merinovillainen tuubihuivi kaulaan. Minulla nimittäin ainakin helposti tulee kurkku käheäksi ja päätä paleltaa, mutta noiden kanssa pärjää hyvin:)

    • krista
      25.10.2020 at 19:14

      No hei kuule tää tuli itselläkin mieleen – mutta vasta siellä mökillä! :D Meillä on koko porukalle merinovillatuubit ja lapsille merinovillapipot, ihan ehdottomasti pitää ottaa ens kerralla mukaan! Tai no pipot ei tullut mieleen vaan pelkästään nuo tuubit, mutta pipokin voisi kylmimmän hetken varalle kyllä toimi! Kiitos vinkistä!

  • S
    25.10.2020 at 20:15

    Makuupussi voisi olla lämpimämpi ratkaisu kuin peitto.

    • krista
      25.10.2020 at 20:49

      Joo sellaisten ostamista on kyllä harkittu! Meillä on vain yksi kesälämpöinen (ikivanha) makuupussi…

  • Karoliina
    25.10.2020 at 21:10

    Kiitos tästä, ajattelinkin että jos et laita mökkilämpötilakuulumusia niin kysyn sulta 😅 meillä ei edes ole mökkiä, mutta mua vaan kiinnosti kovasti tietää ja toiveikkaana pidin peukkuja, että te, joilla mökki on, niin voisitte sitä käyttää. Hienoa, urheaa, nauttikaa syksystä ja mökistä! ❤

    • krista
      27.10.2020 at 08:26

      Hihi, ihana <3 Ja jesh kyllä, reippaina pärjäiltiin! Saas nähdä ensi viikonloppu - raporttia varmasti taas tulossa, haha :D

  • Ainoooo
    25.10.2020 at 21:32

    Aiemminkin jo kommentoin, että meillä samat kokemukset- jos ei mene pakkasen puolelle niin tarkenee hyvin. Meillä tosin varaava Porin Matti tulisijana ja lisäksi seinän takana sauna, joka lämmittää muurin (eli tuvan seinän) kivasti. Ja taitaa mökki olla myös vähän paremmin eristetty kuin teillä. Mutta sitten jos huonosti käy ja saadaan suoraan rannasta puhaltava tuuli, niin voi plussan puolellakin käydä hyytäväksi… Yksi iso tekijä siihen että meillä mökkeilykausi loppuu käytännössä aina syyslomaan, on varmaan sekin että sen jälkeen päivä alkaa olla jo tosi lyhyt, ja mökki on hyvin pieni. Eli ei jaksa ihan läjässä kökkiä pitkiä pimeitä iltoja siellä minitiloissa :D

    • krista
      27.10.2020 at 08:37

      Joo kyllä, mulla oli sun kokemukset hyvin mielessä, kun tuolla mökillä taas oltiin – aikalailla samantyyppisiä kokemuksia siis meilläkin! Paitsi että meillä ei varaavaa ja sauna on eri rakennuksessa, joten siitä ei hyötyä… Tuuli myös selvästi vaikuttaa (etenkin koska mökistä tyyliin tuulee läpi), nyt oli ihan tyyntä!

      Päivä muuten OLI yllättävän lyhyt, tuo hodarigrillauskuva on siltä valoisimmalta hetkeltä :D Ja yhtäkkiä, kun nostin katseen ”iltapäivällä” kirjasta (kännykästä), niin olikin jo ulkona ihan pimeää! Meillä kans on pieni tila, varmasti ainakin pidemmän päälle (jos olisi tyyliin viikon) alkaisi tulla kotiin ikävä :D Mutta me siellä ollaankin vain pari yötä kerrallaan, ihan jo siksi, että esimerkiksi juomavettä täytyy siinä vaiheessa lähteä hakemaan lisää.

  • Tilia
    25.10.2020 at 22:10

    Tuo avotakka on kyllä niin huono lämmitin, kun se ei juuri yhtään varaa, ja jos joutuu koko ajan pitämään tulia, tulee koko ajan lisää kylmää korvausilmaan sisälle. Piippu vetää lämpimän ilman taivaalle, ja kierre on valmis.

    Meillä mökki on hirrestä ja on varaavat uunit, niin syysmökkeilyssä käy säännöllisesti niin, että vintin uuniin laitetaan varalta vähän liikaa puita (no laitanpa vielä kolmannen pesällisen, kun on niin kylmää) – ja sitten nukkumaan mennessä on sisälämpötila lähemmäs 30 astetta, kaikki ovat hikisiä, kukaan ei saa kuumalta unta ja ikkunoista tuuletetaan kylmää ilmaa tilalle. Alakerrassa on valtava vanha leivinuuni, jota ei kovilla pakkasillakaan tarvitse lämmittää joka päivä. Mutta joka toisaalta tarkoitaa myös sitä, että kun se uuni on kylmillään, se ei ihan parissa vuorokaudessa ehdi lämmetä niin paljoa, että luovuttaisi lämpöä ulospäin. Kun välimatkaa on sen verran, että esilämmittelyt ei oikein onnistu, syysmökkeilyä ei kovin pitkään viitsi kuitenkaan harrastaa.

    Kylmässä jos joutuu nukkumaan, esim. teltassa, pipo on ihan ehdoton. Päästähän haihtuu viidesosa lämmöstä. Makuupussista saa myös lämpimämmän, jos laittaa sinne pussilakanan sisään ylösalaisin. Eli sisään mennään siitä alaosan täyttöaukosta. Muuten vanhat villaviltit ja paksut painavat täkit ovat parhaita viileillä mökeillä. Ja tietenkin lämmin koira sängyssä on myös hyvä lisä! Kissakin voi käydä?

    • krista
      27.10.2020 at 09:04

      Totta, varaava ois parempi! Tässä huomaa, että heti alkaa koko mökin lämpötila viilentyä, kun tuli muuttuu hiillokseksi. Mut oi, teillä kuulostaa hyvinkin hyviltä mökkeilyolosuhteilta, kun on hirttä ja varaavia uuneja ym. Meillä ollaan siis vähän enemmän tuollaisella telttatasolla. Mutta aina pitää samaan hengenvetoon sanoa, että ihana, että ylipäänsä on – tämä kauden jatkaminehan on vaan sellaista ekstraluksusta (ja vähän seikkailuhenkistä), kun oikeasti möksä on tietysti vain kesäkäyttöön aikoinaa rakennettu ja tarkoitettu <3
      -
      Toi pipovinkki on kyllä tosi hyvä! Ja kissa <3 Se ratkaisisi myös hiiriongelman :D

  • Eepu
    26.10.2020 at 08:33

    Me nukuttin lasten kanssa vielä viikonloppuna teltassa. Kyllä tarkenee, kun on villakerrasto, villapipo päässä, tuubihuivi la lämpimät makuupussit. Lapsille tärkeää, että on oikeankokoinen pussi, meillä jatkettavat. tarvittaessa iso pussi jollain narulla pienemmäksi. Lisälämpöä saa vielä, jos laitaa sisään silkkipussin.

    • krista
      27.10.2020 at 09:07

      No vau, reipasta! Jotenkin tuollaisessa on jotain tosi houkuttavaa <3 Oliko teidän teltta lähellä sisätiloja, että liian kylmän iskiessä olisi päässyt sitten sisätiloihin lämmittelemään? <3
      -
      Meillä ei ole kunnon makuupusseja, oon kyllä miettinyt sellaisten hankkimista. Mutta sit iskee se "ei lisää kamaa" -angsti :D Eli meidän pitää tuota harkita ja ostetaan sitten, jos tiedetään, että niillä on varmasti käyttöä eikä jää vain kaappeja täyttämään kertakokeilun jälkeen...

      • Eepu
        27.10.2020 at 10:49

        Me ollaan retkeilty aina paljon, joten on tuttu juttu lapsille. Nuorempi taisi olla 4kk ikäisenä ensimmäisen kerran teltassa yötä. Nyt oltiin kansallispuistossa, niin ei ollut sisätiloja lähellä. Aika hyvin sitä on oppinut varustautumaan niin, ettei kovin helpolla tule kylmä. Hyvä alusta + makuupussi on kaiken a ja o. Syksy on kivaa retkeilyaikaa, kun ei ole enää itikoista haittaa.
        Usein nukutaan laavussa, niin ei tarvitse raahata telttaa mukaan. Korona on vaan tuonut porukkaa metsiin, niin aina ei voi luottaa, että olisi laavupaikka vapaana. Ollaan nukuttu hyvillä ilmoilla myös koko perhe riippareissa.

        Hyvä makuupussi on kyllä monikäyttöinen kapistus, jos ei lapsille halua uusi osaa, niin facessa on paljon retkitarvikekirppiksiä, joista saa kyllä pussit ostettua. Varsinkin lapsilla käyttöikä on lyhyempi, joten niitä liikkuu hyvin. Tosin teidänkin tytöt niin pieniä, että jatkettava lastenpussi menee kyllä vielä ikuisuuden.

        Vinkkinä muuten, että monista kansallispuistoista saa vuokrattua edullisesti kämpän, jos ei telttaolosuhteisiin halua lähteä. Niissäkin on yövytty välillä. Nyt taitavat olla aika varattuja, mutta kannattaa kyttäillä heti vuodenvaihteen jälkeen, jos haluaa kevätretkelle sellaisen varata. Niissä usein puulämmityksen lisäksi ihan sähkölämmityskin.

  • Torey
    26.10.2020 at 09:06

    Siis todellakin jatkat bloggaamista niin kauan, että lapsiperheen tukipilarina toimimisen sijasta tästä tulee kolotuskeskustelun kokoontumispaikka. 😂

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/10/26/naisten-karvat/

    • krista
      26.10.2020 at 09:40

      Tässä hei mahtava tavoite! Oispa ihan superhienoa, oikeasti <3 Sit me kaikki mummot täällä vertailisimme kolotuksiamme, ihana ajatus <3 <3 <3

      • Torey
        26.10.2020 at 10:13

        Tänä aamuna lonkkaa särki, johtuu varmaan sateesta! 😄❤

        Tosin oikeasti tänä aamuna kolotti vähän sieltä ja täältä, koska eilinen treeni selkeästi meni perille. 😅

      • Karina
        26.10.2020 at 14:20

        No ei tarttis kyllä edes mummoaikaa odottaa :D : D Nimim. Rouva 47, also known as, joka paikkaa kolottaa

        • krista
          27.10.2020 at 09:07

          Hihi!

  • Venla
    26.10.2020 at 11:29

    Meillä just saaressa (70 km kotiovelta) remontti. Sinne tulee lisää eristyksiä ja ilmalämpöpumppu tai kaks. Lämmön voi laittaa etäältä päälle, jolloin lyhyet viikonloppuvisiitit onnistuu kylmälläkin.

    Aluks olin sillai ”eiooautenttistakaikkipilalla”, mutta hyvin pian tajusin, että tää on tosi merkittävä parannus meininkeihin. Vuosikymmeniä on lämmitelty just tolla tavalla kuin te nyt, paitsi että ollaan oltu saaressa talvellakin ja silloin se on vielä kovempi homma.

    Toisaalta se lämmittäminenkin on hauskaa. Luonnon kylmyyden hetkeksi nujertaminen, kun lämpötila nousee aste asteelta. Varsinkin kovalla pakkasella se on hurjaa. Meillä oli ikkunat ja ovenkahvat sisältä jääkiteissä kun mentiin yks talvi -25c. Jumalaisen kaunista, mutta pelottavan kylmää. Mut nousi se reiluun kymppiin yöksi. Hankalaa, kun huvila on 100m2 ja käytännössä teltan tasoa lämmönpidon suhteen 😂.

    Ei se lämmittäminen tähänkään remonttiin lopu kokonaan, onneksi.

    Mun vinkit:
    Joku huone on aina lämpimin. Kaikki sinne nukkumaan ekaks yöks jos se on helpohkosti mahdollista eikä ehdi lämmittää.

    Aluks ulkona on usein lämpimämpi kuin sisällä. Jos näin, niin ovet auki. Ja heti kun kääntyy toisinpäin, niin mahdollisimman vähän ovista ramppaamista.

    Paljon kerroksia vaatteisiin.

    Kun on kylmää, niin ruuat mahdollisimman valmiina. Ei ehkä edes kunnon ruokaa vaan jotain samosaa tms. Tai jopa valmisaterioita. Kokkaaminen kylmässä sukkaa!

    Mutta nää nyt on aika itsestäänselvyyksiä.

    Ihania teidän kuvat. Kunpa pääsis mökille, meillä se on vielä remontissa 😕.

    • krista
      27.10.2020 at 09:16

      Oi, kuulostaa tosi hyvältä nuo teidän remontit – ja hih eiköhän sitä lämmitystä tosiaan silti riitä niin, että siitä sen fiiliksen saa! Mutta joo just tuollainen etälämmittäminen sun muu nykyaika on aika huikeaa! Ja sit samanaikaisesti just tosiaan tuo ”kylmyyden nujertaminen hetkeksi” on sellainen aika hieno fiilis – huomaa selvästi itsekin, että sitä lämpötilaa seuraa (ja raportoi, heh) ja siitä tulee vähän niin kuin sellainen hauska ja motivoiva tehtävä. Kun lämmön saa mukavaksi, on sellainen jesh-tuuletusfiilis :D

      Joel tietysti tuon keittiöpuolen tietään paremmin kuin mä, mutta näin sivusta katsoen jos kokkaaminen kylmässä on kurjaa, niin TISKAAMINEN kylmässä se vasta kurjaa onkin. Siis ulkona, jaiks :D Mutta mulla on siihen ens vuodelle niksit jo suunnitteilla!

      Nukkumisesta me kans ajateltiin, että jos tulee ihan liian kylmä yöllä, mennään kaikki samaan sänkyyn, kaikki peitot ja patterit sinne. ”Huoneet” (tai sellaiset lokerot) suunnilleen on tasalämpöisiä, tuulen suunnasta riippuen, mutta irtopattereilla tietysti saa lämpöä sit siihen lokeroon, jossa nukutaan. Mutta viimeksi tosiaan onneksi tarjettiin vielä ihan omissa sängyissämme, lapset kerrossängyssä toisessa ”lokerossa” ja aikuiset parisängyssä toisessa.

  • Anna
    26.10.2020 at 16:32

    Pari kertaa ollaan mökkeilty ihan talvella. Mökki on talvikylmä pyöröhirsimökki. Meillä on kaksi erityistä etua tuolla mökillä teidän mökkiin verrattuna vaikka mökki on ihan eristämätön. Ensinnäkin siellä on ilmalämpöpumppu jonka voi etänä laittaa lämmittämään etukäteen ja varaava takka. Ilmalämpöpumpulla päästään sinne +15 tietämille ja takalla vaikka kuinka lämpimään.
    Ei me silti juurikaan mökkeillä talvisin (aika vähän kesäisinkään kun minä en viihdy kun on niin vilkas paikka kesäisin että melkein kotona on rauhallisempaa). Isoimpina syinä vessa joka on ulkohuussi pimeän ja liukkaan mäen alla ja se että viemäri ei toimi vaan tiskivedet ja kaikki muutkin pitää kantaa erikseen ulos. Jos välimatka olisi autolla tunnin pintaan niin voisi tulla talvella oltua, mutta kun ajoaikaa on kaksi tuntia niin ei jaksa ihan yhden yön reissuja lähteä lasten kanssa tekemään.

    • krista
      27.10.2020 at 09:22

      Ai että talvimökkeily ois ihanaa <3 Teillä kyllä tosiaan tuollaiset omianisuudet, jolla se teoriassa mahdollistuukin - tosin 15 on kyllä ehkä ministi just alle mukavuusrajan, etenkin pidempiaikaisesti, siinä vähän jo uhkaa hiipiä kylmyys luihin ja ytimiin niin, ettei ole enää mukavaa...
      -
      Joo tuollaiset käytännön asiat kyllä vaikuttaa! Meillä on sellainen "matkapotta" (veneeseen tarkoitettu siirrettävä veski), joka kyllä on helpottanut - tai oikeastaan jopa mahdollistanut - meidän mökkeilyn. Mutta sitten taas esimerkiksi just vesi, eli juoksevaa vettä ei ole: juomavesi tuodaan kotoa (rajoittaa oleskelun kestoa, kun se alkaa jossain vaiheessa loppua) ja tiski/käsienpesuvesi kannetaan järvestä. Mutta sitten taas kun ajomatka on lyhyt, niin tuolla voi vaikka käydä esilämmittämässä niin kuin viimeksi tehtiin; vaikka edestakaisin ajelua toki tulee, niin silti matka on tuollainen lyhyt huraus, monella on päivittäinen työmatkakin pidempi.