Vesirokko

Äitienpäivän iltana huomasimme toisen lapsen rintaan yllättäen ilmestyneet näppylät.

Yksi plus yksi, het-kinen; mitäs siellä päivähoidon seinällä olleessa lapussa lukikaan…?

Kyllä, vesirokko oli tullut puutaloon.

Sairaustupameininkiä.

Olimme aikaisemmin ajatelleet, että jos vesirokko ei ole ”itsestään” tullut jonkin ajan kuluessa, otamme siihen tytöille rokotteet. Mutta sunnuntai-illan näppylät sitten ratkaisivat peliin: okei ainakaan toinen lapsista ei selvästikään tarvitse enää rokotusta.

Lääkäriystävämme suosituksesta teimme kuitenkin pikaratkaisun toisen lapsen osalta: toinen sai vesirokkorokotuksen heti maanantaina. Vielä kuulemma ehti, kun näppylöitä ei toisella ollut. Ja vaikka tartunta olisi ehtinyt tapahtuakin, se saattaisi kenties tulla rokotuksen ansiosta vähän lievempänä.

Miten teillä muilla? Oletteko ottaneet rokotuksen vai sairastatteko ”luonnollisesti”?

Meillä rokotuspäätökseen vaikutti lapsen yleisterveystilanne, minkä takia sairastamista haluttiin välttää. Ja onhan tämä kyllä tosi inha tauti kaikkine kutinoineen. Onneksi sen sairastaa vain tasan yhden kerran. Toisin kuin vaikkapa enterorokon, jonka voi huonolla tsägällä saada vaikka monta kertaa vuodessa, uhhuh.

 

 

PS. Ensimmäistä kertaa jouduimme miettimään myös tällaista: jääkö terve lapsikin kotiin, kun kipeä sisarus sairastaa? Varmaan riippuu taudista, vai mitä sanotte? Mun mielestä ainakin vatsataudissa toinenkin jää kotiin (on akuutti riski, että tarttunut ja se leviää eteenpäin), kun taas ”tavallinen flunssa” on eri juttu. Sitten on tietysti se ”moraalinen puolikin”, eli kun kerran toinen lapsi on kotona (ja aikuinen hoitamassa), miksi toinen lapsikin ei saisi olla kotona. Toisaalta tähän voi vastata samaan hengenvetoon, että monta päivää kestävä neljän seinän sisällä olo kipeän sisaruksen kanssa ei välttämättä aina ole se lapsen etu.

Meillä nyt alkuviikosta pidimme molemmat lapset kotona – viihtyvätkin paremmin täällä kotona yhdessä – ja lasten harrastusmenot jätimme väliin kaikilta. Mutta ehkäpä terve (ja rokotettu) lapsi menee loppuviikosta jo hoitoon. Vesirokon sairastaminen kun kestää niin pitkään, että viikon kotonaolo terveellä lapseella alkaa varmasti jossain vaiheessa tylsistyttää. Aika paljon on Ryhmä Hauta ja Oktonautteja täällä katseltu.

15

You Might Also Like

  • Rinkeli
    17.5.2017 at 22:47

    Meillä typy sairasti vesirokon 7kk ikäisenä. Oli tosi kipeä silloin ja paljon näppyjä.
    Sitähän sanotaan, että alle 1v:nä sairastettuna se ei toisi sitä suojaa :(
    Että en tiedä yhtään pitäiskö ottaa se rokote vai luottaa siihen että jonkinlainen suoja siellä on.

  • MADISON
    17.5.2017 at 22:52

    Meidän tyttö on syntynyt alkuvuodesta 2009, ja ehdittiin hankkia omakustanteisesti rotarokote sekä hepatiittirokotteet (matkan vuoksi), vesirokkoakin pohdittiin mutta tyhmästi se vain jäi. Lapsi sairastui 5-vuotiaana, onneksi tosi lievästi, näppyjä oli kymmenkunta eikä kuumetta lainkaan. Kiukkua sitten sitäkin enemmän :D

    Vesirokkorokotteen saaminen rokoteohjelmaan on valtavan hieno asia! Äitiysneuvolaharjoittelussa tuli useita yhteydenottoja odottavilta äideiltä, jotka olivat altistuneet vesirokolle, eivätkä olleet varmoja, onko tauti sairastettu. Äidin vesirokkohan voi olla sikiölle vaarallinen. Äideistä otettiin vasta-ainetestit ja aloitettiin asikloviirikuuri samantien, ja yhdellä ei tosiaan löytynyt merkkejä sairastetusta taudista, jolloin asikloviiriä täytyi jatkaa tosi pitkä kuuri. Googlaten HUS:in sivuilta löytyi tieto, että 30-50 odottavaa äitiä sairastaa vesirokon raskausaikana. Sikiö voi tuolloin menehtyä tai vammautua, ja vastasyntyneellekin vesirokko on hengenvaarallinen – jos äiti sairastuu aivan synnytyksen lähellä, vauva saa hyvin todennäköisesti tartunnan, muttei suojaavia vasta-aineita. Tulevaisuudessa nämäkin 30-50 paljon inhimillistä huolta ja murhetta, sekä paljon sairaanhoitokustannuksia vaativaa infektiota jäävät syntymättä, kiitos rokotteen!

  • PikkuKirppunen
    18.5.2017 at 10:14

    Eikä! Kovasti tsemppiä, ja toivotaan ettei kutise mahottomasti!

    Mutta hitsi, kiitos kun muistutit! Pitääkin alkaa hiljalleen soitella lekurille, josko sen rokotteen vaikka ottaisi… T. 28-vuotias, joka ei sairastanut rokon rokkoa, eikä hirveästi innostu ajatuksesta sairastaa niitä aikuisiälläkään.

  • Anomuumi
    18.5.2017 at 10:40

    Ällistyttävää! Luin rokoteaiheisen jutun, näin kommenttimäärän ja olin varma, että kommenttiboksissa on täysi rokotekriittisyyssota päällä, mutta vielä mitä! Järkevää keskustelua vaan! Ei huono suoritus, internet.

    Meillä kävi vesirokko alle 1-vuotiaana, mutta jos ei olisi käynyt, rokottaisin ennen kouluunmenoa / ottaisin tarjotut rokotteet.

    • krista
      18.5.2017 at 10:43

      <3 Mäkin olin tosi iloinen tästä, vaikka itse en ehtinyt kovin paljon osallistumaan - hyvä me!

  • nuppunen
    18.5.2017 at 22:25

    Pikaista paranemista pienelle potilaalle ja toivottavasti sisko säästyy!

    Me ei oikeastaan oltu edes ehditty miettiä rokottamista kun esikoinen sairastui parivuotiaana. Oon aina ollut vähän skeptinen vesirokkorokotteen suhteen, mutta kun seurasin pienen sairastamista, tulin toisiin aatoksiin. Muutama päivä meni oikein iisisti ilman pahempia kutinoita, mutta loppufinaalina tytölle nousi 40 asteen kuume ja saatiin ajella päivystykseen lääkittäväksi. Päivystyskäynti itsessään oli aika mielenkiintoinen kokemus, kun vesirokkopotilastahan ei saa muiden potilaiden sekaan viedä. Vartija saatteli meidät eristyshuoneeseen, jossa ebolaohjeistuksia lukiessa oli aika absurdi olo. Kunnon cocktaileilla saatiin kuume onneks laskemaan. Lopun kuumeilun jälkeen piti vielä hoitaa useampia tulehtuneita näppyjä, johon vierähti toinen viikko varsinaisen ensimmäisen sairasviikon lisäksi. Onneks päästiin kuitenkin suht helpolla kun näppyjä ei ollu ihan hirveesti ja jälkitautejakaan ei tullut. Silti tuo oli sen verran tympeä tauti, että kuopukselle kyllä otetaan rokote, jos se vaan neuvolasta saadaan.

  • Lilli
    23.5.2017 at 19:39

    Mekin hankittiin puolitoistavuotiaalle pojalle vesirokkosuoja rokotteen kautta. Molemmat vanhemmat on sairastettu se lapsena ns. pitkän kaavan mukaan, eli itse sain jälkitautina keuhkokuumeen ja päädyin sairaalaan, mies taisi olla lasaretissa ihan vaan rankan taudin takia. Päätettiin sitten että jos sen voi rokotteella välttää niin se 70€ on kuitenkin pieni hinta. Neuvolassa ohjeistettiin että perusterveille lapsille annetaan vain sen ensimmäinen rokote, eli tauti voi tulla kuitenkin, mutta yleensä lievempänä. Jos sairauden riskit ovat isot (esim joku vakava perussairaus) niin sitten rokotetaan molemmat annokset jolloin tulee täysi suoja.

    Viime keväänä kiersi päiväkodissa vesirokko, ja ainakin sillä kierroksella tartunnalta vältyttiin, eli ilmeisesti rokote teki tehtävänsä. Ilmeisesti on ihan tuurista kiinni miten rankka tauti tulee, samassa perheessä oli kulemma sekä lievä tapaus että toinen lapsi tosi kipeänä. En myöskään lähtisi ehdoin tahdoin lasta tartuttamaan…

  • 1 2